10/25/18

Η διένεξη στο Αιγαίο προκαλεί ένταση ανάμεσα στην Άγκυρα και την Αθήνα από τη δεκαετία του 1990, καθώς η επέκταση των χωρικών υδάτων της στα 12 μίλια θα έδινε στην Ελλάδα αρκετό χώρο για να εκμεταλλευθεί τους θαλάσσιους πόρους της.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προσηλωμένη στις σχέσεις καλής γειτονίας και στον σεβασμό των διεθνών συμφωνιών, δήλωσε στη Euractiv εκπρόσωπος της ΕΕ μετά τις εντάσεις ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα αναφορικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο.

Ο «σεβασμός των διεθνών συμφωνιών» αφορά τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, βάσει της οποίας η επέκταση αυτή μπορεί να γίνει, ενώ η αναφορά στις «σχέσεις καλής γειτονίας» αποτελεί μομφή προς τις θέσεις της Τουρκίας, η οποία θεωρεί αιτία πολέμου οποιαδήποτε επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων.


Η Τουρκία δεν έχει υπογράψει τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.


Η νέα διένεξη στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας προκλήθηκε από μια δήλωση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο οποίος είπε πως η Αθήνα είναι έτοιμη να επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της από τα 6 στα 12 μίλια.

Τα 12 ναυτικά μίλια είναι το μέγιστο όριο που επιτρέπεται από τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η Αθήνα έχει επανειλημμένα δηλώσει πως μια τέτοια κίνηση είναι απολύτως σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο.

Η διένεξη στο Αιγαίο προκαλεί ένταση ανάμεσα στην Άγκυρα και την Αθήνα από τη δεκαετία του 1990, καθώς η επέκταση των χωρικών υδάτων της στα 12 μίλια θα έδινε στην Ελλάδα αρκετό χώρο για να εκμεταλλευθεί τους θαλάσσιους πόρους της.

Το 1995, το τουρκικό κοινοβούλιο δήλωσε πως οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια από την Ελλάδα για την επέκταση των χωρικών υδάτων της θα αποτελέσει casus belli, αιτία πολέμου.

Για την Αθήνα, η απειλή του casus belli αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του Χάρτη του ΟΗΕ, που τάσσεται εναντίον «της απειλής ή της χρήσης βίας κατά της εδαφικής ακεραιότητας ή της πολιτικής ανεξαρτησίας οποιουδήποτε κράτους».

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, δήλωσε πως η Άγκυρα δεν θα μπορούσε να ανεχθεί οποιοδήποτε βήμα δεν βασίζεται σε αμοιβαία συναίνεση στο Αιγαίο, ενώ επανέλαβε ότι το casus belli εξακολουθεί να ισχύει.

«Η δήλωση της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης με ημερομηνία 8 Ιουνίου 1995 περιέχει μια απαραίτητη πολιτική προειδοποίηση και εξακολουθεί σήμερα να είναι σε ισχύ», δήλωσε ο Ακσόι.

Σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η Ελλάδα κάνει συχνά τέτοιες ανακοινώσεις για να προκαλεί ένταση ή σ’ ένα «πλαίσιο λαϊκισμού».

Η Αθήνα απάντησε μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρου Γεννηματά, ο οποίος δήλωσε πως η επέκταση των χωρικών υδάτων αποτελεί «νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας βάσει του διεθνούς δικαίου».
Sarantis Michalopoulos / EurActiv.com

Τις ημέρες αυτές στη Θεσσαλονίκη γιορτάζονται δύο γιορτές. Η 26η Οκτωβρίου 1912 και η 28 Οκτωβρίου 1940. 


άρθρο γνώμης του Ευάγγ. Αθανασιάδη *

Τις ημέρες αυτές στη Θεσσαλονίκη γιορτάζονται δύο γιορτές. Η 26η Οκτωβρίου 1912 και η 28 Οκτωβρίου 1940.

Ήθελα να σταθώ στην 26η Οκτωβρίου 1912, ημέρα απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης. Η ημέρα αυτή είναι σύμβολο - εορτασμός των Βαλκανικών Πολέμων. Ιστορικά, ακολούθησαν η Μάχη του Μπιζανίου και ο Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος.

Εξετάζοντας την Ελληνική Ιστορία, δεν μπορούμε να μην σταθούμε σε τρείς μεγάλες ένδοξες σελίδες.

- Μάχη Θερμοπυλών. Μία μάχη συμβολισμού. Έδωσε το στίγμα και το πνεύμα όλων όσων ακολούθησαν μέχρι και σήμερα. «Υπέρ την Νίκη, η Τιμή».

- Μάχη Μαραθώνα και Ναυμαχία Σαλαμίνος. Δύο Ιστορικές αμυντικές μάχες σωτήριας προάσπισης ολοκλήρου του Δυτικού κόσμου. «Οι Έλληνες πρόμαχοι της Δύσης».

Αλλά θα πρέπει να σταθούμε ιδιαίτερα και σε τέσσερα μεγαλειωδέστατα, ενδοξότατα κεφάλαια:
  1. -Την εκστρατεία του στρατηλάτη Μ. Αλεξάνδρου. «Ο εκπολιτισμός της Οικουμένης»

  2. - Την Εθνεγερσία του 1821. «Ελευθερία ή Θάνατος»

  3. -Στο έπος του ΄40. Με σύνοψη το: «Υπέρ την Νίκη, η Δόξα».

  4. -Στους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-13. Τότε που ο Βενιζέλος είπε: «Ξέρω ότι είστε έτοιμοι να πεθάνετε για την Πατρίδα. Αυτό όμως δεν αρκεί, πρέπει να Νικήσετε!». Ίσως αυτό συνοψίζει αυτούς τους αγώνες.
Βάζοντας σαν κριτήρια τον συντελεστή της απόφασης, την διεξαγωγή και το αποτέλεσμα, θα φτάσουμε στο εξής συμπέρασμα.

Στην πρώτη περίπτωση, ήταν μία μεγαλειώδης Παγκόσμια εκπολιτιστική εκστρατεία (όνειρο του κάθε επόμενου επίδοξου στρατηλάτη), κατέκτησε όλο τον γνωστό τότε κόσμο, αλλά ήταν έμπνευση και υλοποίηση ενός μόνο μεγαλοφυούς ανδρός, του Μ. Αλεξάνδρου.

Η Επανάσταση του ΄21, μια δράκα αυτόκλητων τολμηρών, εξεγείρονται κατά του κατακτητή, παίρνουν την τύχη του Έθνους στα χέρια τους, γίνονται εκφραστές του κοινού αισθήματος, τολμούν, η πανελλήνια κοινότητα τους ακολουθεί και ελευθερώνουν τμήμα του Εθνικού χώρου και συστήνεται το Ελληνικό Κράτος.

Στο Έπος του ΄40, ήταν μια εθνεγερσία, μια παλλαϊκή αντίδραση, απέναντι στην Παγκόσμια Ισχύ και επιβολή, που κατεξευτέλισε την Ιταλική Αυτοκρατορία και εκδίωξε τον στρατό της εκτός Ελληνικών συνόρων, απελευθερώνοντας Ελληνικότατους τόπους και πληθυσμούς της Β. Ηπείρου. Δυστυχώς τα γεγονότα που ακολούθησαν, είχαν δυσμενή τροπή, αποτελέσματα και συνέπειες.

Οι Βαλκανικοί πόλεμοι, πρέπει να θεωρηθούν οι ενδοξότεροι αγώνες του Εθνικού Κράτους.

Το Έθνος ενωμένο κάτω από ικανή Ηγεσία, με τον Λαό αποφασισμένο και παράτολμο, ξεκίνησε έναν απελευθερωτικό αγώνα δικαίωσης.

Είναι ένας Αγώνας Πρότυπο, που συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία των παραμέτρων που βάλαμε: Αποφασίζεται από το Επίσημο Κράτος, με σύσσωμη εκδήλωση της Λαϊκής συμμετοχής και τέλος Νικηφόρος, διπλασίασε την Ελλάδα.

Οι ιστορικοί και στρατιωτικοί μελετητές εκείνων των γεγονότων, όταν ερωτηθούν, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τη στιγμή της μάχης, οι στρατιώτες συμπαρέσυραν, συνέπαιρναν και υπερέβαλαν τους ηγήτορές τους, εμπνευσμένοι από αυτούς.

Μνημειώδης η απολογητική διαπίστωση του Νικολάι Ιβανώφ, στρατάρχη των Βουλγαρικών δυνάμεων στην φονικότατη Μάχη Κιλκίς-Λαχανά: «όλα τα είχα προβλέψει εκτός από την τρέλα των Ελλήνων».

Και τώρα το παράδοξο.

Δεν υπάρχει κοινή πανελλαδική Εθνική Εορτή, αυτού του μεγαλειώδους γεγονότος.

Καθιερώθηκαν μικρές τοπικές εορτές απελευθερώσεως της κάθε πόλης, υποβαθμίζοντας αυτόν τον υπερεθνικό άθλο.

Μια πανεθνική εξόρμηση με μαχητές, ήρωες και πεσόντες από όλη την Ελλάδα. Αγώνας όλης της Ελλάδος. Άθλος όλης της Ελλάδος. Νίκη όλης της Ελλάδος.

Και στο πιο μικρό χωριουδάκι θα βρεις Ηρώο με τα ονόματα των πεσόντων. Κανείς άγνωστος.

Και το παραδοξότερο.

Πέρασαν 106 χρόνια και ουδέποτε κινήθηκε θέμα κοινού πανελλαδικού Εορτασμού.

Κανένας επόμενος ηγέτης, δάσκαλος, άνθρωπος του πνεύματος, κρατικός λειτουργός, δεν πρότεινε και δεν κατάφερε να τιμάται Πανελλαδικά αυτός ο τιτάνιος Αγώνας.

Ίσως να είναι ακόμη μια έκφραση του Εθνικού Διχασμού.

Αλλά και μήπως μια προσπάθεια να λησμονούμε, του τι μπορεί να κάνει αυτό το Έθνος ενωμένο, με μια ικανή ηγεσία;

Μήπως μια συστηματική προσπάθεια να μην «θυμόμαστε το Μέλλον»;

Μήπως όμως είναι και μια ευκαιρία γιορτής Εθνικής Ενότητος;

Μήπως αξίζει τον κόπο να ξεκινήσει κάποια πρωτοβουλία, να γίνει μια προσπάθεια κοινού Εθνικού εορτασμού;
* Ο Ευάγγελος Αθανασιάδης είναι Συνταγματάρχης ε.α.

Η ελληνική οικονομία φαίνεται να έχει εξέλθει από τη φάση στασιμότητας στην οποία βρισκόταν τα τελευταία χρόνια, όπως αναφέρει η ενδιάμεση έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, ενώ, σε ό,τι αφορά στην αγορά εργασίας, διαπιστώνεται αργή αλλά σταθερή βελτίωση.


Αργή αλλά σταθερή βελτίωση στην αγορά εργασίας καταγράφεται στην ενδιάμεση έκθεση της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας - ΓΣΕΕ - για την οικονομία και την απασχόληση. Σύμφωνα, ωστόσο, με τα στοιχεία της έκθεσης, η ελληνική οικονομία εμφανίζεται εύθραυστη και ευάλωτη στις κερδοσκοπικές πρακτικές των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Η ελληνική οικονομία φαίνεται να έχει εξέλθει από τη φάση στασιμότητας στην οποία βρισκόταν τα τελευταία χρόνια, όπως αναφέρει η ενδιάμεση έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, ενώ, σε ό,τι αφορά στην αγορά εργασίας, διαπιστώνεται αργή αλλά σταθερή βελτίωση.

Όπως επισημαίνεται, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης ανεργίας κάτω από το 10% στα μέσα της δεκαετίας του 2020.

Ωστόσο, η ανεργία θα ήταν υψηλότερη αν δεν υπήρχε η ένταση της μετανάστευσης.

Στην έκθεση καταγράφεται και έκρηξη της μερικής απασχόλησης και της εκ περιτροπής εργασίας. Αναφορικά με τους μισθούς, 7 στους 10 μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα έχουν αποδοχές κάτω από 1.000 ευρώ, ενώ 1 στους 10 έχει αποδοχές κάτω από 450 ευρώ.

Τα υπερπλεονάσματα είναι η νέα ονομασία της λιτότητας, σημείωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας «να αποκαλύψουν πού βρίσκεται το πτώμα του δημοσιογράφου» και υπενθυμίζει ότι «η συστηματική πρακτική των εξαφανίσεων και των εξωδικαστικών εκτελέσεων συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».
 

Η Ευρωπαϊκή Ενωση και τα κράτη μέλη της οφείλουν να προετοιμασθούν «για την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων», σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην οποία οι ευρωβουλευτές ζητούν την «επιβολή εμπάργκο όπλων» κατά της Σαουδικής Αραβίας.

Η απόφαση υιοθετήθηκε με 325 ψήφους υπέρ και 19 αποχές.

«Ο απόλυτος έλεγχος που ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν Αλ-Σαούντ ασκεί επί των υπηρεσιών ασφαλείας καθιστά απίθανη την υπόθεση ότι μία επιχείρηση διεξήχθη ερήμην του ή εκτός του ελέγχου του», αναφέρουν οι ευρωβουλευτές στο κείμενο της απόφασης για την δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

«Η δολοφονία του κ. Κασόγκι εντάσσεται σε ένα κύμα καταστολής μεγάλης κλίμακας κατά των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων , των δικηγόρων, των δημοσιογράφων, των συγγραφέων και των επιφανών μπλόγκερς», αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωσης.

Η καταστολή αυτή «εντάθηκε από τότε που ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επιδιώκει να ενισχύσει τον έλεγχό του επί των εθνικών υπηρεσιών ασφαλείας», σύμφωνα με το κείμενο της ανακοίνωσης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας «να αποκαλύψουν πού βρίσκεται το πτώμα του δημοσιογράφου» και υπενθυμίζει ότι «η συστηματική πρακτική των εξαφανίσεων και των εξωδικαστικών εκτελέσεων συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

«Εάν η ευθύνη για την εξαφάνιση και την δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι επιρριφθεί σε σαουδάραβες πράκτορες , τόσο τα πρόσωπα, όσο και οι κρατικοί θεσμοί οφείλουν να λογοδοτήσουν», προειδοποιούν οι ευρωβουλευτές, που ζητούν την διεξαγωγή «ανεξάρτητης και αμερόληπτης διεθνούς έρευνας».
amna.gr

Αυστηρή απάντηση έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών στις προκλητικές δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, σχετικά με την επέκταση της αιγιαλίτιδας και την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.


«Η οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ στο σύνολό της, θα καθοριστεί βάσει του διεθνούς δικαίου και ασφαλώς όχι λαμβάνοντας υπόψη ανυπόστατες και αυθαίρετες θεωρίες που υιοθετεί η παραβάτις του διεθνούς δικαίου Τουρκία» καθιστά σαφές προς την Τουρκία το υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωσή του σχετικά με πρόσφατες τοποθετήσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει επίσης πως σε ό,τι αφορά ζητήματα αποστρατικοποίησης, οι γνωστές θέσεις της Ελλάδας απορρέουν αποκλειστικά από το διεθνές δίκαιο και τη Χάρτα του ΟΗΕ και δεν χωρούν καμία αμφισβήτηση.

Παράλληλα, τονίζει πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε πλειοδοσία επιθετικής ρητορικής και καλεί «τη γείτονα Τουρκία να συμπεριφερθεί με την προσήκουσα σοβαρότητα και προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου και της Χάρτας των ΗΕ».

«Αναγνωρίζουμε πλήρως την διαφορά που υπάρχει με την Τουρκία στο θέμα της υφαλοκρηπίδας» τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Αμύνης Παναγιώτης Ρήγας, και πρόσθεσε «δεν απεμπολούμε αυτό το δικαίωμα και ταυτόχρονα θα γίνει μια συζήτηση για να βρεθεί λύση προς όφελος και των δύο χωρών, χωρίς να απεμπολούμε, επαναλαμβάνω, το δικαίωμα αυτό, χωρίς να κάνουμε πίσω αλλά όπως καταλαβαίνετε σε αυτά τα θέματα θέλει ιδιαίτερη προσοχή και νηφαλιότητα».

Τα δύο μικρά αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης της πΓΔΜ, το κίνημα BESA και η Συμμαχία για τους Αλβανούς, επιμένουν ότι η αλλαγή του σκοπιανού συντάγματος αποτελεί μια καλή ευκαιρία για πρόσθετες αλλαγές που θα βελτίωναν το καθεστώς των Αλβανών στη γείτονα χώρα...


Τα «πάνω κάτω» στη συνταγματική αναθεώρηση για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών μπορεί να φέρουν στα Σκόπια δύο αλβανικά κόμματα.
Όπως τονίζεται στoν ιστότοπο Balkan Insight, η διαίτερα εύθραυστη πλειοψηφία των 2/3 στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ για τη συμφωνία με την Ελλάδα πιθανότατα να τεθεί σε κίνδυνο εξαιτίας της απαίτησης δύο μικρών αλβανικών κομμάτων ώστε η Αλβανική να καταστεί επίσημη γλώσσα σε εθνικό επίπεδο και συνταγματικά.

Τα δύο μικρά αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης, το κίνημα BESA και η Συμμαχία για τους Αλβανούς, επιμένουν ότι η αλλαγή του σκοπιανού συντάγματος αποτελεί μια καλή ευκαιρία για πρόσθετες αλλαγές που θα βελτίωναν το καθεστώς των Αλβανών στη γείτονα χώρα και εξαρτούν τις ψήφους που διαθέτουν από την αλλαγή αυτή.

Από κοινού αυτά τα δύο μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν τέσσερις βουλευτές στο κοινοβούλιο των 120 εδρών, οι οποίοι μπορεί να αποβούν καθοριστικοί κατά την τελική ψηφοφορία στην οποία απαιτούνται και πάλι 80 ψήφοι.

«Πιστεύουμε ότι είναι καιρός να συμπεριληφθούν ορισμένα από αυτά τα πολιτικά ζητήματα που αφορούν τους Αλβανούς στη συζήτηση και φυσικά να εγκριθούν έτσι ώστε να μπορέσουμε επιτέλους να τα επιλύσουμε» σχολίασε την Τετάρτη ο βουλευτής Φαντίλ Ζεντέλι του BESA.

Διευκρίνισε ότι το BESA έχει ήδη καταλήξει σε συμφωνία με τη Συμμαχία Αλβανών σχετικά με τις πρόσθετες τροπολογίες που σχεδιάζουν να υποβάλουν στο κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα.

Από πλευράς του, ο επικεφαλής της Συμμαχίας για τους Αλβανούς, Ζιαντίν Σέλα, έχει επίσης δηλώσει ότι το κόμμα του επιθυμεί αλλαγές στο προοίμιο του συντάγματος, με τις οποίες θα καθίσταται σαφές ότι οι Αλβανοί, καθώς και οι «Μακεδόνες», είναι οι «συνταγματικοί λαοί της χώρας».

Πάντως, το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στο κοινοβούλιο Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση (DUI), και κυβερνητικός εταίρος του Ζόραν Ζάεφ, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να θέσει σε κίνδυνο τη διαδικασία ψήφισης της συμφωνίας για το όνομα με πρόσθετες απαιτήσεις.

Οι Αλβανοί αποτελούν σήμερα περίπου το 1/4 του πληθυσμού των Σκοπίων (2,1 εκατομμύρια). Η βελτίωση των αλβανικών δικαιωμάτων αποτέλεσε ένα καυτό θέμα κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2017 και την αρχή του τρέχοντος έτους.

Παρά τη δυσαρέσκεια της εθνικιστικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, του VMRO-DPMNE, και του προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ προσκείμενου στο VMRO, το σκοπιανό κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο που επεκτείνει την επίσημη χρήση της αλβανικής γλώσσας σε ολόκληρη τη χώρα. Εντούτοις, δεν έγιναν συνταγματικές αλλαγές για το θέμα αυτό. Σημειώνεται δε ότι χρειάστηκε δεύτερη ψηφοφορία για την έγκριση του επίμαχου νόμου, διότι ο Ιβάνοφ αρνήθηκε να τον υπογράψει μετά την πρώτη ψηφοφορία.
EURACTIV

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.