10/26/18

Τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Οκτωβρίου οι δείκτες των ρολογιών θα γυρίσουν μία ώρα πίσω, καθώς περνάμε και επισήμως στη χειμερινή ώρα.


Μία ώρα πίσω τα ρολόγια θα πρέπει να βάλουμε την Κυριακή 28 Οκτωβρίου, έτσι ώστε να δείχνουν 3 τα ξημερώματα αντί για 4.

Σύμφωνα με τη Κομισιόν, μέχρι το τέλος Απριλίου 2019, κάθε κράτος μέλος της ΕΕ θα πρέπει να επιλέξει αν θα ακολουθήσει τη σχετική πρόταση, εφόσον επικυρωθεί το σχέδιο να μπει τέλος στις εποχικές αλλαγές ώρας.

Η Επιτροπή βασίστηκε κυρίως στο αποτέλεσμα διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε φέτος το καλοκαίρι μέσω διαδικτύου. Σε αυτό το διαδικτυακό δημοψήφισμα ψήφισαν 4,6 εκατομμύρια Ευρωπαίοι, το 84% των οποίων τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της αλλαγής ώρας.

Αν η Ελλάδα επιλέξει τελικά να σταματήσει να…γυρίζει τους δείκτες των ρολογιών, η αλλαγή ώρας στις 31 Μαρτίου 2019 θα είναι το τελευταίο υποχρεωτικό πέρασμα στη θερινή ώρα, ενώ οι χώρες που επιθυμούν να επιστρέψουν μόνιμα στη χειμερινή ώρα θα έχουν τη δυνατότητα να την αλλάξουν μια τελευταία φορά στις 27 Οκτωβρίου 2019.

Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018 και στις 9μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συναυλία με διοργανωτή το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (Ε.Κ.Θ.). 


Η συναυλία γίνεται στα πλαίσια των δράσεων και εκδηλώσεων για τα 100 Χρόνια από την ίδρυση της ΓΣΕΕ (1918-2018) και την ίδρυση των Συνδικάτων και συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Διονύσης Σαββόπουλος και Μαρία Φαραντούρη.


Όπως αναφέρει το Ε.Κ,Θ: «Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Φίλων της Μουσικής με ώρα προσέλευσης 8:15 μ.μ. Η επίδειξη της πρόσκληση κατά την είσοδο είναι απαραίτητη, για το λόγο αυτό κάθε σωματείο πρέπει να τις παραλάβει από το Ε.Κ.Θ.».

Σε πολλούς βασικούς τομείς, το κράτος υπολειτουργεί, παρέχοντας χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες στους πολίτες, καθώς έχουμε πληθώρα υπαλλήλων χωρίς, όμως, να τους δίνουμε τη δυνατότητα να παράγουν ποιοτικό έργο...


Σε πολλούς βασικούς τομείς, το κράτος υπολειτουργεί, παρέχοντας χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες στους πολίτες, καθώς έχουμε πληθώρα υπαλλήλων χωρίς, όμως, να τους δίνουμε τη δυνατότητα να παράγουν ποιοτικό έργο, με αποτέλεσμα τεράστιες ελλείψεις, κυρίως στις υποδομές κ.ο.κ., που μένουν χωρίς συντήρηση και απαξιώνονται.

Με τα ίδια λεφτά, το Δημόσιο εάν επιλέξει να προσλαμβάνει λιγότερους, αλλά περισσότερο καταρτισμένους, υπαλλήλους, μπορεί να τους προσφέρει αφενός υψηλότερες αμοιβές και αφετέρου να τους βάλει να εργαστούν με καλύτερη υλικοτεχνική υποδομή, ώστε να είναι πιο παραγωγικοί και να προσφέρουν καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών.

Αυτά επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων αναφορικά με την κατανομή των δαπανών του δημοσίου. 

Σύμφωνα με την ανάλυση του Συνδέσμου, η συμμετοχή των μη μισθολογικών δαπανών στο σύνολο των δαπανών λειτουργίας του κράτους (μισθοί και προμήθειες) ανέρχεται σε 28% στην Ελλάδα έναντι 37% στην ΕΕ-28. Δηλαδή για να λειτουργήσει το κράτος στην Ελλάδα, σε κάθε 100 ευρώ που ξοδεύονται, 72 πάνε σε μισθούς και 28 σε αναλώσιμα. Όταν ξοδεύονται τα ίδια 100 ευρώ στην Ευρώπη, 63 γίνονται μισθοί και 37 αναλώσιμα.

Η απάντηση στο ερώτημα «γιατί στην Ελλάδα το Δημόσιο χρησιμοποιεί περισσότερους μισθούς (υπαλλήλους) και λιγότερες προμήθειες (αναλώσιμα) απ' ό,τι το Δημόσιο στην Ευρώπη», είναι ότι το ελληνικό δημόσιο έχει μικρότερη παραγωγικότητα από το ευρωπαϊκό δημόσιο (απασχολεί δηλαδή περισσότερους υπαλλήλους) και ενδεχομένως ως εκ τούτου, παρέχει χαμηλότερη ποιότητα υπηρεσιών, υποστηρίζει ο ΣΕΒ.

Ενδεικτικά παραδείγματα που αναφέρει ο ΣΕΒ: 

- Ενώ στην Ελλάδα ξοδεύουμε το ίδιο περίπου ποσοστό των δαπανών της γενικής κυβέρνησης για κοινωνική προστασία (41,5% στην Ελλάδα έναντι 41,2% στην ΕΕ-28), υστερούμε σημαντικά στο ποσοστό των δαπανών στην υγεία (9,9% στην Ελλάδα έναντι 15,3% στην ΕΕ-28) και την παιδεία (8,6% στην Ελλάδα έναντι 10,2% στην ΕΕ-28). Υστερούμε, επίσης, στις λεγόμενες οικονομικές υποθέσεις (7,6% στην Ελλάδα έναντι 8,6% στην ΕΕ-28), που περιλαμβάνουν κυρίως επενδυτικές δραστηριότητες του δημοσίου κατά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, με τα 7 στα 10 ευρώ να πηγαίνουν σε μεταφορικές υποδομές (δρόμοι, λιμάνια, γέφυρες, κ.ο.κ.).

Αντίθετα, διοχετεύουμε περισσότερους πόρους στην άμυνα (4,3% στην Ελλάδα έναντι 2,9% στην ΕΕ-28), και τη δημόσια τάξη και ασφάλεια (4,4% στην Ελλάδα έναντι 3,7% στην ΕΕ-28) και σημαντικά περισσότερους πόρους στις γενικές δημόσιες υπηρεσίες (18,5% στην Ελλάδα έναντι 12,9% στην ΕΕ-28), κυρίως λόγω των πληρωμών τόκων για το δημόσιο χρέος.

- Στα νοσοκομεία, χρησιμοποιούμε ακόμη περισσότερα αναλώσιμα από μισθούς, απ' ό,τι στην ΕΕ-28, παρόλο που τα αναλώσιμα στο σύνολο των δαπανών λειτουργίας, έχουν μειωθεί από 55,5% (37,5% στην ΕΕ-28) το 2009 σε 41,6% ( 39,3% στην ΕΕ-28) το 2016. Η τεράστια αυτή περικοπή δαπανών στη διαχείριση των νοσοκομείων εισπράττεται από την κοινωνία ως κατάρρευση στην παροχή υπηρεσιών υγείας, ακριβώς διότι δεν συνοδεύτηκε από βελτίωση της παραγωγικότητας των νοσοκομείων. Η υποβάθμιση της ποιότητας, μάλιστα, ενισχύεται και από τη μεγάλη υποστελέχωση των νοσοκομείων, καθώς λόγω της μείωσης των εισοδημάτων του ιατρικού προσωπικού υπήρξε φυγή ιατρών προς το εξωτερικό.

- Στον φωτισμό, στα 100 ευρώ τα 94 είναι λάμπες και τα 6 μισθοί στην ΕΕ-28, ενώ στην Ελλάδα η αναλογία είναι 50/50 περίπου. Στην Ιρλανδία, ιδιωτική εταιρεία έχει αναλάβει τη συντήρηση 250.000 σημείων φωτισμού στους δρόμους, με ανάθεση από 25 φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, χρησιμοποιώντας 120 υπαλλήλους σε 8 περιφερειακές εγκαταστάσεις.

Την Ελλάδα ως καταλληλότερο παράδειγμα αξιοποίησης των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) χαρακτήρισε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γίρκι Κατάινεν....

 
Την Ελλάδα ως καταλληλότερο παράδειγμα αξιοποίησης των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) χαρακτήρισε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γίρκι Κατάινεν, κατά τη διάρκεια έκθεσης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στις Βρυξέλλες, την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου.

«Δεν το περίμενα ότι η Ελλάδα θα ήταν η πρώτη στην απορρόφηση, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα και είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό», δήλωσε στη Euractiv.gr ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας.

Η χώρα μας βρίσκεται πρώτη στη λίστα αξιοποίησης των πόρων του Σχεδίου Γιούνκερ, έχοντας λάβει έως τώρα 2,7 δισ. ευρώ τα οποία αναμένεται να ενεργοποιήσουν συνολικές επενδύσεις ύψους 10,6 δισ. ευρώ. Σκοπός του ΕΤΣΕ είναι να ενισχύσει την ανάπτυξη και την επέκταση των επιχειρήσεων στην ελληνική επικράτεια και σε όλόκληρη την Ευρώπη.

«Το ΕΤΣΕ θα μπορούσε να είχε ακόμη μεγαλύτερες προοπτικές στην Ελλάδα… Είναι ένα πολύ καλό εργαλείο διότι επιτρέπει την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων. Διότι ο δημόσιος τομέας, όπως όλοι γνωρίζουν, είναι αρκετά περιορισμένος αυτή τη στιγμή, και η χώρα έχει ανάγκη από περισσότερες επενδύσεις», σημείωσε ο κ. Κατάινεν.

«Γνωρίζοντας επίσης όλες τις δυσκολίες που ο οικονομικός τομέας στην Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει, το ΕΤΣΕ μπορεί να υποστηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η παρουσία του ΕΤΣΕ στην Κύπρο παραμένει περιορισμένη


Ερωτώμενος από τη Euractiv.gr για την αξιοποίηση του ΕΤΣΕ στην Κύπρο, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι η παρουσία του στην Κύπρο δεν κρίνεται εξίσου ικανοποιητική.

«Η Κύπρος για κάποιους λόγους δεν έχει αξιοποιήσει το ΕΤΣΕ τόσο πολύ έως τώρα. Είναι μια από τις χώρες στο τέλος της λίστας».

Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στην αρχή του επόμενου έτους θα επισκεφθεί το νησί, προκειμένου να προβάλει περαιτέρω το ΕΤΣΕ ως καθοριστικό εργαλείο ανάπτυξης για την κυπριακή οικονομία και να ενθαρρύνει τις κυπριακές επιχειρήσεις.

«Οι κυπριακές εταιρείες θα πρέπει να γνωρίζουν πώς να το αξιοποιήσουν και πόσο εύκολο είναι να το κάνει όντως κάποιος», πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα είναι ένα τέτοιο καλό παράδειγμα. Στην Ελλάδα το ΕΤΣΕ δουλεύει εξαίσια, θα έπρεπε να γίνει το ίδιο και στη Κύπρο», σημείωσε.

Το ελληνικό λάδι πρωταγωνιστής


Στα πλαίσια της εκδήλωσης, όπου φορείς υλοποίησης έργων από ολόκληρη την Ευρώπη παρουσίασαν τους καρπούς της συενργασίας με την ΕΤΕπ, η ελληνική εταιρεία παραγωγής λαδιού και ελιών MANI FOODS «έκλεψε» τις εντυπώσεις.

«Το ΕΤΣΕ μας βοήθησε πάρα πολύ. Κάναμε επέκταση του εργοστασίου μας, αγοράσαμε καινούρια μηχανήματα όσον αφορά κάποια συμβόλαια που κάναμε στην Αμερική και ανεβάσαμε τις πωλήσεις μας κατά 30%, βάσει των καινούριων μηχανημάτων και της επένδυσης που κάναμε», δήλωσε στη Euractiv.gr η CEO της MANI FOODS, Δήμητρα Κονονέλου.

Η κ. Κονονέλου αναφέρθηκε επίσης στα επόμενα βήματα της εταιρείας και στην σειρά μηχανημάτων που πρόκειται να προμηθευτεί η εταιρεία το 2019, καθώς επίσης στα καινούρια πρότζεκτ που θα εισάγει η επιχείρηση στην αμερικανική αγορά.

Μάλιστα, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν επαίνεσε το πρότζεκτ της εταιρείας, ενθαρρύνοντας τους παρευρισκόμενους της έκθεσης να δώσουν περαιτέρω προσοχή στην ποιότητα και τα επιτεύγματα του.

«Αυτό το πρότζεκτ είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα, και υπάρχουν επίσης πολλά ακόμη στην Ελλάδα», δήλωσε περαιτέρω στη Euractiv.gr.

Στην έκθεση παρουσιάστηκαν περαιτέρω πρότζεκτ ιατρικής τεχνολογίας αιχμής που αναπτύχθηκαν στην Ιταλία και στην Ισπανία, βιώσιμες εναλλακτικές προτάσεις για τις πλαστικές σακούλες που σχεδιάστηκαν στην Τσεχική Δημοκρατία, ακόμη και σπιτικό ψωμί από την Εσθονία.
EURACTIV

Θετικοί ως προς τη μη εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων, οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά τη συνεδρίαση του Euroworking Group - EWG.


Θετικοί ως προς τη μη εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων, εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Euroworking Group, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ καλά πληροφορημένη πηγή της Ευρωζώνης.

Ειδικότερα, κατά τη χθεσινή συζήτηση για την Ελλάδα, το EWG ενημερώθηκε για την πρόθεση των ελληνικών αρχών να μην εφαρμόσουν την περαιτέρω περικοπή των συντάξεων κατά 1% που αποφασίστηκε το 2017 ως μέτρο «έκτακτης ανάγκης». Η Ελλάδα, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ επιχειρηματολόγησε ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% θα εκπληρωθεί χωρίς τη νέα περικοπή, η οποία εάν εφαρμοστεί θα οδηγήσει σε περισσότερη ανισότητα.

Σύμφωνα με την εν λόγω πηγή, τα κράτη-μέλη συμφώνησαν με την Ελλάδα στην ανάγκη για μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης και ήταν «αρκετά θετικά» στη μη εφαρμογή της περικοπής. Ωστόσο, δεν λήφθηκε η τελική απόφαση, καθώς κάποια κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να λάβουν πρώτα την έγκριση των κοινοβουλίων τους. Το ζήτημα θα βρίσκεται στην ατζέντα του έκτακτου Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου.

ΥΠΟΙΚ: Μεγάλα βήματα σύγκλισης Ελλάδας-Ευρωπαίων εταίρων κατά την αναλυτική συζήτηση του προϋπολογισμού στο χθεσινό Euro Working Group


Μεγάλα βήματα σύγκλισης υπήρξαν μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων εταίρων κατά την αναλυτική συζήτηση του προϋπολογισμού της χώρας μας (σ.σ. συντάξεις, δημοσιονομικός χώρος, θετικά μέτρα) στο χθεσινό Euro Working Group, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη. Αυτό αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα επίσης με τις οποίες υπάρχουν λίγες εκκρεμότητες που θα έχουν διευθετηθεί έως τα μέσα του Νοεμβρίου.

Οι ίδιοι κύκλοι προσθέτουν ότι η Ελλάδα δεν θα είναι στην ατζέντα του επόμενου Eurogroup που συνέρχεται στις 5 Νοεμβρίου.

Ο κοινός νους λέει ότι η επαναχάραξη των συνόρων, ειδικά στα Βαλκάνια τουλάχιστον στην καπιταλιστική εποχή που ζούμε, δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε ποταμούς αίματος και δακρύων, μαζί και εθνοκαθάρσεων και κατοχών.... 


του Παναγιώτη Μαυροειδή*

Μπορούν να βρεθούν επιχειρήματα έτσι ώστε να δικαιολογηθεί μια χαρά ότι τα σύνορα της Ελλάδας με οποιαδήποτε γειτονική χώρα θα μπορούσαν θεωρητικά να είναι κάπως διαφορετικά.

Γνωρίζουμε ότι διαμορφώθηκαν ως αποτέλεσμα πολέμων, όχι μόνο τοπικών αλλά και παγκόσμιων. Έχει χυθεί πολύ μελάνι και ακόμη περισσότερο αίμα για αυτή τη χάραξη.

Ο κοινός νους λέει ότι η επαναχάραξη των συνόρων, ειδικά στα Βαλκάνια τουλάχιστον στην καπιταλιστική εποχή που ζούμε, δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε ποταμούς αίματος και δακρύων, μαζί και εθνοκαθάρσεων και κατοχών.

Ποιος ανόητος τυχοδιώκτης θα έθετε θέμα συνόρων στη στεριά ή στη θάλασσα;

Ούτε καν οι κατά καιρούς αστικές κυβερνήσεις της Δεξιάς, τότε που ο Βορράς ανήκε στο λεγόμενο υπαρκτό σοσιαλισμό.

Η ανακίνηση του θέματος της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί ξεκάθαρα επικίνδυνη και τυχοδιωκτική ενέργεια.

Ασφαλώς η κίνηση αυτή συμφέρει στις ΗΠΑ που θέλουν να δοκιμάσουν τις αντοχές της Τουρκίας ή /και να την «κοντύνουν», ώστε να τη συνετίσουν και να τη φέρουν πάλι στο μαντρί.

Σίγουρα, συμφέρει το αντιδραστικό καθεστώς Ερντογάν που διψά για μια πολεμική ενέργεια, ώστε αφενός να εμπεδώσει το καθεστώς τρόμου στο εσωτερικό και αφετέρου να εκβιάσει πολεμικά να μπουν στο τραπέζι πολιτικές απαιτήσεις για τη συμμετοχή της Τουρκίας στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Προφανώς, οι παλικαρισμοί για τα 12 μίλια βολεύουν την ελληνική αστική τάξη και τις κυβερνήσεις της, ώστε να ταΐζεται εθνικιστικό σανό ο άνεργος , ο απολυμένος και όχι μόνο. Οπωσδήποτε, αυτό το πεδίο είναι το καλύτερο για να κάνουν πάρτι οι στρατόκαυλοι και οι φασίστες.

Όμως στο τέλος τέλος, όλα αυτά σημαίνουν πόλεμο, αίμα, ταπείνωση και ήττα για την εργαζόμενη πλειοψηφία στην Ελλάδα. Σημαίνει αλληλοσφαγή των λαών.

Για ποιο λόγο;

Για ποιο λόγο θα γινόταν καλύτερη η ζωή με χωρικά ύδατα στα 12 μίλια αντί για τα 6;
Χωρίς μισόλογα λοιπόν. Απλά , ρητά, με σαφήνεια: Όχι στο παιχνίδια πολεμικής φωτιάς!

Η κομμουνιστική Αριστερά, επιθετικά πρέπει να προβάλλει τη μοναδική ρεαλιστική και φιλειρηνική προοπτική για τους λαούς που περνάει μέσα από την εναντίωση σε κάθε ενέργεια που στοχεύει στην αλλαγή του σημερινού status quo στα σύνορα, σε στεριά και θάλασσα.

Αν και η Αριστερά πιπιλίζει την καραμέλα του «δικαιώματος επέκτασης» και παριστάνει τον παντογνώστη δικηγόρο των Διεθνών Συνθηκών που διαβάζονται κατά το δοκούν, τότε ακριβώς, ο κίνδυνος του πολέμου έρχεται πολύ περισσότερο κοντά.

Και εδώ οι ευθύνες είναι τεράστιες!
 ___________________________________________

* Ο Παναγιώτης Μαυροειδής, είναι κορυφαίο στέλεχος της κομμουνιστικής αριστεράς, μέλος του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και υποψήφιος ευρωβουλευτής και βουλευτής στην Αττική με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αρθρογραφεί στον ιστοχώρο pandiera.gr και άλλες ιστοσελίδες του χώρου..
  πηγή: ΠΡΙΝ

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.