10/27/18

Η επίσκεψη του γερμανού υπουργού Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ στην Τουρκία εντάσσεται στις προσπάθειες σταθεροποίησης της χώρας. Το Βερολίνο θεωρεί αποφασιστικό τον ρόλο του τούρκου προέδρου Ερντογάν.


Η σύσταση της Κοινής Οικονομικής και Εμπορικής Επιτροπής (JETCO) είναι το μόνο απτό αποτέλεσμα της διήμερης επίσκεψης του γερμανού υπουργού Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ στην Τουρκία, η οποία ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής. Σκοπός της νέας επιτροπής είναι να ενθαρρύνει την γερμανική οικονομία να δραστηριοποιηθεί στην Τουρκία. Ένας από τους τομείς που ενδιαφέρουν το Βερολίνο και την Άγκυρα να συμπράξουν είναι αυτός της ενέργειας. «Στο επίκεντρο βρίσκονται η ανάπτυξη της αποδοτικότητας και της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, όπως και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών», τόνισε ο κ. Αλτμάιερ. Ανεξάρτητα όμως από τις επιθυμίες των κυβερνήσεων, γεγονός είναι ότι το ενδιαφέρον της γερμανικής οικονομίας να επενδύσει στην Τουρκία έχει μειωθεί αισθητά. Γερμανικές επιχειρήσεις που βρίσκονται ήδη στη χώρα παραπονιούνται μεταξύ άλλων για υπερβολικά γραφειοκρατικά εμπόδια που οδηγούν σε χρονοβόρες διαδικασίες και προκαλούν μεγάλο κόστος.

Απώτερος στόχος η σταθεροποίηση της Τουρκίας


Σύμφωνα με γερμανούς αναλυτές, η επίσκεψη Αλτμάιερ στην Τουρκία εντάσσεται στις προσπάθειες που καταβάλλει το Βερολίνο για σταθεροποίηση της οικονομικής κατάστασης στη χώρα. Η Τουρκία θεωρείται ένα από τα τελευταία κράτη της Εγγύς Ανατολής όπου επικρατεί πολιτική σταθερότητα. Αποφασιστικός παράγοντας αυτής της σταθερότητας είναι ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Για αυτό τον λόγο η καγκελάριος Μέρκελ, που αν και γνωρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο αναβαθμίζει τον κ. Ερντογάν, συμμετέχει σήμερα στη συνάντηση κορυφής στην Κωνσταντινούπολη για το μέλλον της Συρίας μαζί με τους προέδρους της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν.

Το Βερολίνο έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι θέματα δημοκρατίας, όπως οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι περιορισμοί της ελευθερίας του Τύπου, δεν πρόκειται να λυθούν άμεσα αλλά μακροπρόθεσμα. Ενδεικτική ήταν η απάντηση του κ. Αλτμάιερ όταν ρωτήθηκε στην Άγκυρα για τον γερμανό υπήκοο που καταδικάστηκε χθες στην Τουρκία σε πάνω από έξι χρόνια κάθειρξης για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Όπως δήλωσε, η γερμανική κυβέρνηση «θα εξετάσει πολύ προσεκτικά» την απόφαση του δικαστηρίου. Πριν από λίγους μήνες η κράτηση γερμανών υπηκόων σε τουρκικές φυλακές για πολιτικούς λόγους αποτελούσε βασικό εμπόδιο στις σχέσεις με την Άγκυρα.
DW

Την συμπαράστασή τους στους συναδέλφους τους του MEGA εναντίον του σημερινού μαύρου εξέφρασε με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδίας Συλλόγων Προσωπικού Εργαζομένων Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης – ΠΟΣΠΕΡΤ - που είχε πρωτοστατήσει στον αγώνα εναντίον του μαύρου στην ΕΡΤ…


Η ΠΟΣΠΕΡΤ που πρωτοστάτησε στον αγώνα εναντίον του μαύρου στην ΕΡΤ, στέκεται και τώρα μπροστά μαζί με όλους τους συναδέλφους του MEGA εναντίον του σημερινού μαύρου, στηρίζοντας έμπρακτα με κάθε τρόπο και μέσο τον δίκαιο αγώνα τους που είναι αγώνας όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ» τονίζει σε ανακοίνωσή της και καλεί «ταυτόχρονα την κυβέρνηση να παρέμβει για να σταματήσει αυτή την ασύδοτη τακτική του καρτέλ των μεγαλομετόχων – καναλαρχών, την ΕΕΤΤ και το ΕΣΡ να μεσολαβήσουν και να αποτρέψουν την DIGEA να ρίξει μαύρο τα ξημερώματα της Κυριακής, όπως διακαώς επιθυμεί εκτελώντας τις εντολές των μετόχων της, ώστε να δοθεί η ευκαιρία να προκύψει λύση έστω και την τελευταία στιγμή.
Η ανακοίνωση

«Και πάλι τα δόντια των καρχαριών της μιντιακής ολιγαρχίας αποτυπώθηκαν στο μαύρο, που αυτή τη φορά θα πέσει «νομοτύπως» στο MEGA.

Η διαφορά με το μαύρο στην ΕΡΤ το 2013, είναι ότι τότε έπεσε με πραξικοπηματικό τρόπο και με εκτελεστές τους φαύλους πολιτικούς εντολοδόχους της ίδιας όμως μιντιακής μαφίας, που σήμερα για «στρατηγικούς λόγους» αποφάσισε να σπρώξει στον γκρεμό το MEGA και τους εργαζόμενους σε αυτό.

Μια διαφορά όμως που δεν επηρέασε ούτε στιγμή την απόφασή μας να σταθούμε εξαρχής στο πλάι των συναδέλφων του MEGA και που φυσικά δεν πρόκειται να μας εμποδίσει να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τον δίκαιο αγώνα τους εναντίον του μαύρου που επέβαλλαν τα «συμφέροντα» των μεγαλομετόχων.

Αυτών δηλαδή που τσιγκουνεύτηκαν να δώσουν ελάχιστα από τα τεράστια κέρδη τα οποία συσσώρευσαν από την πολυχρονη λειτουργία του MEGA για την σωτηρία του, έχουν κατά νου μόνο το πως θα μοιραστούν την τηλεθέαση του αυγατίζοντας έτσι τα κέρδη τους στα άλλα κανάλια που μετέχουν.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από αυτήν την επιφανειακά «ανεξήγητη» στάση τους είναι πολλά, όπως επίσης είναι πολλά αυτά που χρωστούν στους εργαζόμενους που μόχθησαν δουλεύοντας σε αυτό το κανάλι και που σήμερα τους πετούν χωρίς ντροπή στον Καιάδα της ανεργίας.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ που πρωτοστάτησε στον αγώνα εναντίον του μαύρου στην ΕΡΤ, στέκεται και τώρα μπροστά μαζί με όλους τους συναδέλφους του MEGA εναντίον του σημερινού μαύρου, στηρίζοντας έμπρακτα με κάθε τρόπο και μέσο τον δίκαιο αγώνα τους που είναι αγώνας όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ, καλώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση να παρέμβει για να σταματήσει αυτή την ασύδοτη τακτική του καρτέλ των μεγαλομετόχων – καναλαρχών, την ΕΕΤΤ και το ΕΣΡ να μεσολαβήσουν και να αποτρέψουν την DIGEA να ρίξει μαύρο τα ξημερώματα της Κυριακής, όπως διακαώς επιθυμεί εκτελώντας τις εντολές των μετόχων της, ώστε να δοθεί η ευκαιρία να προκύψει λύση έστω και την τελευταία στιγμή.

Η συνάντηση που ζήτησαν οι μεγαλομέτοχοι με το ΕΣΡ ελπίζουμε να μην χρησιμοποιηθεί ως ένα ακόμα άλλοθι εκ μέρους τους για αυτό το προσχεδιασμένο έγκλημα».

Ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, στην ομιλία του στην ετήσια Σύνοδο στην Τουρκία με θέμα «Μετανάστευση, Πρόσφυγες και Ανθρωπότητα» στην ομιλία του υπογράμισε οτι, « η συνεργασία Ελλάδας-Ευρώπης-Τουρκίας στο προσφυγικό, κλειδί για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής»...


Η συνεργασία Ελλάδας-Ευρώπης-Τουρκίας στο προσφυγικό, κλειδί για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, από την ετήσια Σύνοδο του Κάρτεπε που διεξάγεται στις 26-28 Οκτωβρίου στην περιοχή Κοτζαελί της Τουρκίας, που φέτος έχει ως κεντρικό θέμα «Μετανάστευση, Πρόσφυγες και Ανθρωπότητα». Ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι οι αφίξεις στην ΕΕ έχουν περιοριστεί σε ποσοστά χαμηλότερα από αυτά που υπήρχαν πριν την τελευταία προσφυγική κρίση: στην Ανατολική Μεσόγειο κατά 97% μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και στην κεντρική Μεσόγειο κατά 77% σε σχέση με πέρυσι.

Στην ομιλία του κατά την έναρξη του Συνεδρίου, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι Ελλάδα και Τουρκία, χτίζοντας πάνω στην ιστορία της προσέγγισης που ξεκίνησε όταν ήταν Υπουργός Εξωτερικών μαζί με τον τότε Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ, μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. Τη συμβολή του Γιώργου Α. Παπανδρέου και του Ισμαήλ Τζεμ στο άνοιγμα μιας νέας σελίδας στη σχέση των δύο χωρών ανέφερε στην ομιλία του και ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών.

Ο προέδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, τόνισε ότι μεγάλα παγκόσμια προβλήματα όπως είναι η κλιματική αλλαγή, οι μετακινήσεις πληθυσμών, η ανισότητα, οι πανδημίες, η τέταρτη τεχνολογική επανάσταση μπορούν να λυθούν μόνο με παγκόσμια και περιφερειακή συνεργασία. Γι' αυτό σε θέματα όπως το προσφυγικό είναι κομβική η συνεργασία Ελλάδας, Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χαρακτήρισε ουτοπία το γεγονός ότι ορισμένες χώρες πιστεύουν ότι θα αποτρέψουν τις μεταναστευτικές ροές υψώνοντας τείχη. Ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι είναι ενδιαφέρον πως πολλές από τις χώρες που στην Ευρώπη επενδύουν σε ξενοφοβική ρητορική, έχουν το μικρότερο αριθμό προσφύγων και μεταναστών. Αντίθετα, χώρες όπως η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος, που φιλοξενούν δυσανάλογα μεγάλο αριθμό προσφύγων, με δυσανάλογη επιβάρυνση στην οικονομία τους, τις υποδομές και τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας. Την ίδια ώρα, ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία σηκώνουν μεγάλο βάρος λόγω της γεωγραφικής τους θέσης.

Είναι αξιοσημείωτο, τόνισε, ότι οι αφίξεις στην ΕΕ έχουν περιοριστεί σε ποσοστά χαμηλότερα από αυτά που υπήρχαν πριν την τελευταία προσφυγική κρίση: στην Ανατολική Μεσόγειο κατά 97% μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και στην κεντρική Μεσόγειο κατά 77% σε σχέση με πέρυσι. Όμως η προβολή μιας εναλλακτικής πραγματικότητας έχει καθαρά πολιτική στόχευση και αποσκοπεί στην ενίσχυση των ακροδεξιών και λαϊκίστικων κινημάτων.

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, επεσήμανε ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο η αποτελεσματική διαχείριση μιας προσφυγικής κρίσης αλλά και η αντιμετώπιση και ενσωμάτωση των προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν για μεγάλο διάστημα στις χώρες μας. Για παράδειγμα, είναι ανεπίτρεπτο να αγνοούμε τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες ομάδες και αναφέρθηκε εκτενώς στη Χάρτα Δικαιωμάτων Μεταναστών και Προσφύγων που υιοθέτησαν τα κόμματα-μέλη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Είναι κρίσιμο, είπε, να επενδύουμε στους ανθρώπους αυτούς με προοπτική ότι θα επιστρέψουν στις χώρες τους και θα συμβάλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη και την ανοικοδόμηση τους. Αυτή η παράμετρος, πρέπει να ληφθεί υπόψη και στις διαπραγματεύσεις που γίνονται για να τερματισθεί ο καταστροφικός πόλεμος στη Συρία.

Στο περιθώριο του Συνεδρίου, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου είχε ημίωρη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπου έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις μεγάλες παγκόσμιες και περιφερειακές προκλήσεις που προκαλούν οι μετακινήσεις πληθυσμών.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εκτίμηση του Επίτροπου της ΕΕ για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί, για τα προβλήματα της οικονομικής πολιτικής της γείτονος Ιταλίας….


Δεν υπάρχουν ενδείξεις για μετάδοση σε αυτό το στάδιο των προβλημάτων όσον αφορά την οικονομική και πολιτική κατάσταση της Ιταλίας, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος της ΕΕ που είναι αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί.

«Δεν βρισκόμαστε σε μια διαδικασία δημιουργίας της επόμενης κρίσης», σημείωσε ο ίδιος σε δηλώσεις που έκανε στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό CNews.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2019 επειδή παραβιάζει τους κανόνες της ΕΕ όσον αφορά τις δημόσιες δαπάνες και ζήτησε από τη Ρώμη να υποβάλει ένα νέο εντός τριών εβδομάδων.

Ο Μοσκοβισί πρόσθεσε ότι έχει «εποικοδομητικό και σταθερό» διάλογο για την ιταλική κατάσταση και ότι η ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομία δεν βρίσκεται σε κρίση.

Εκτίμηση για την Ελλάδα του Γενικού Γραμματέα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Καλίν Άνεβ Γιάνσε...


«Η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με αυτήν πριν οκτώ χρόνια», εκτίμησε ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM),  Καλίν Άνεβ Γιάνσε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο της Βουλγαρίας Investor.

«Όταν η Ελλάδα εισήλθε στην κρίση, υπήρχαν πολλά ζητήματα. Η δημόσια διοίκηση ήταν αδύναμη, η οικονομία σε κακή κατάσταση, υπήρχε μεγάλο δημοσιονομικό και εμπορικό έλλειμμα», εξήγησε ο Γιάνσε.

«Η χώρα χρειάστηκε να προχωρήσει σε πολλές πολιτικά δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Και το πιο αξιοσημείωτο είναι το πόσες μεταρρυθμίσεις εφάρμοσε. Τώρα διαθέτει δημοσιονομικό πλεόνασμα και πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, και έχει καταφέρει να βγει στις αγορές. Οι επενδυτές έχουν αρχίσει να την εμπιστεύονται ξανά. Οπότε βλέπουμε πολλές θετικές εξελίξεις», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ESM.

«Το γεγονός ότι η Ελλάδα τα πήγε τόσο καλά είναι ισχυρό δείγμα της ανθεκτικότητας των Ελλήνων», υπογράμμισε ο ίδιος, όμως προειδοποίησε ότι οι Έλληνες δεν θα πρέπει τώρα να επαναπαυθούν. «Είναι σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τώρα που έχει σταματήσει η βοήθεια από τα προγράμματα στήριξης», εξήγησε ο Γιάνσε.

Ο Γ.Γ. του ESM, Καλίν Άνεβ Γιάνσε
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει τώρα η Ελλάδα είναι να επαναπαυθεί, καθώς «αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανατροπή των μεταρρυθμίσεων».

«Αν και είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει έναν τεράστιο αριθμό μεταρρυθμίσεων, μένουν ακόμη πολλά να κάνει, όπως το να ενισχύσει τη δημόσια διοίκηση, το δικαστικό σύστημα και να προχωρήσει με τις ιδιωτικοποιήσεις», επεσήμανε ο Γιάνσε.

«Μόνο αν η Ελλάδα συνεχίσει να είναι αποφασιστική στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, μπορεί να πείσει τις αγορές ότι κάνει καλή δουλειά. Μέχρι τώρα το έχει κάνει αυτό, οπότε είμαι αισιόδοξος», κατέληξε ο γενικός γραμματέας του ESM.

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.