11/02/18

Η μείωση των κόκκινων δανείων κατά 50 δισ., την τριετία 2019-2021, θα επιτευχθεί κατά 50% περίπου με πωλήσεις και τιτλοποιήσεις δανείων, κατά 25% περίπου με ρυθμίσεις δανείων, κατά 20% μέσω πλειστηριασμών και κατά 10% μέσω διαγραφών...


Το μήνυμα ότι οι τράπεζες είναι αποφασισμένες να ολοκληρώσουν με επιτυχία την προσπάθεια της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι ήδη ορατά, έδωσαν επιτελικά στελέχη τραπεζών, μιλώντας στο συνέδριο ακινήτων της Prodexpo.

Την τριετία 2019-2021 σύμφωνα και με τις επικαιροποιημένες δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι τράπεζες στις αρμόδιες ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα μειωθούν κατά 50 δισ. ευρώ και θα υποχωρήσουν στα 35 δισ. ευρώ τόνισε ο γενικός διευθυντής διαχείρισης προβληματικών δανείων λιανικής τραπεζικής της Eurobank Τάσος Πανούσης, επισημαίνοντας ότι ήδη η προσπάθεια έχει επιφέρει πολύ σημαντικά αποτελέσματα αν λάβει κανείς υπόψη του το γεγονός ότι τον Μάρτιο του 2016 τα κόκκινα είχαν ανέλθει σε 107 δισ. ευρώ.

Η μείωση αυτή ανέφερε ο Τάσος Πανούσης θα επιτευχθεί κατά 50% περίπου με πωλήσεις και τιτλοποιήσεις δανείων, κατά 25% περίπου με ρυθμίσεις δανείων, κατά 20% μέσω πλειστηριασμών και κατά 10% μέσω διαγραφών. Ειδικότερα, για τους πλειστηριασμούς ο κ. Πανούσης εκτίμησε ότι έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα και σύμφωνα με εκτιμήσεις το 2018 θα κλείσει με 16.000 πλειστηριασμούς, από 8.000 μέχρι σήμερα. Για το 2019 αναμένεται οι πλειστηριασμοί να ξεπεράσουν τις 30.000.

Ο ανώτερος γενικός διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Γεωργακόπουλος έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι αποτελέσματα γενναίων ρυθμίσεων που έχουν γίνει τα τελευταία τρίμηνα θα φανούν σε ένα περίπου χρόνο από σήμερα. «Η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε τα τελευταία τρίμηνα σε ρυθμίσεις δανείων 8 δισ. ευρώ με κόστος 1,3 δισ. ευρώ, τα θετικά αυτά αποτελέσματα θα φανούν σε ένα περίπου χρόνο στην εικόνα της τράπεζας», είπε χαρακτηριστικά. Επισήμανε ότι το αποτέλεσμα των προσπαθειών στο τομέα της μείωσης των κόκκινων δανείων είναι εντυπωσιακό για την Τράπεζα Πειραιώς καθώς έχουν υπερκαλυφθεί οι στόχοι, αλλά και γενικότερα για το τραπεζικό σύστημα. Οι τράπεζες έχουν πλέον οργανώσει τις δομές τους στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ ταυτόχρονα το θεσμικό πλαίσιο όπως διαμορφώθηκε ειδικά στο τομέα της αναγκαστικής εκτέλεσης αλλά και των ρυθμίσεων, συνέβαλε στην μείωση τους.

Τα επιτελικά στελέχη έδωσαν έμφαση επίσης στις πωλήσεις δανείων αλλά και στις τιτλοποιήσεις, επισημαίνοντας ότι στο συγκεκριμένο τομέα στο μέλλον θα υπάρξουν εξελίξεις, με ό,τι θετικό συνεπάγεται αυτό στην προσπάθεια να κερδηθεί η μάχη των κόκκινων δανείων.

Πλώρη για Κύπρο έβαλε το γεωτρύπανο Stena IceMax, της ExxonMobil, που θα ξεκινήσει από την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου την πρώτη από δύο γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10....


Στο λιμάνι Λεμεσού προβλέπεται να φτάσει το απόγευμα της μεθεπόμενης Δευτέρας 12 Νοεμβρίου το υπερσύγχρονο γεωτρύπανο Stena IceMax, που θα ξεκινήσει από την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου την πρώτη από δύο γεωτρήσεις της κοινοπραξίας ExxonMobil - Qatar Petroleum στο τεμάχιο 10. Το γεωτρύπανο έβαλε πλώρη για την Κύπρο για τις γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10, χθες τα ξημερώματα.

Το μήκους 228 μέτρων γεωτρύπανο Stena IceMax, που αποτελεί μια από τις κορωνίδες των πλωτών γεωτρύπανων σε όλο τον κόσμο, με εξελιγμένες τεχνολογικές δυνατότητες, αναμένεται, σύμφωνα και με τα στοιχεία που δίνει το ίδιο το σκάφος, να φτάσει πρώτα στο λιμάνι Λεμεσού το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας. Αφού γίνει ο πρώτος εφοδιασμός και κυρίως αφού επιβιβαστεί το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού που θα ασχοληθεί με τη γεώτρηση -τώρα έρχεται με το προσωπικό που αφορά το ίδιο το πλοίο- θα βάλει πλώρη για τον στόχο «Δελφίνη» στο τεμάχιο 10.

Πλώρη για Κύπρο έβαλε το γεωτρύπανο της ExxonMobil που θα ξεκινήσει από την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου την πρώτη από δύο γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10.

Πρόκειται για ένα από τα πιο σύγχρονα γεωτρύπανα στον κόσμο για μεγάλα θαλάσσια βάθη. Η συμφωνία της Βρετανικής Stena με την ExxonMobil, που έχει την επιχειρησιακή ευθύνη των γεωτρήσεων, προβλέπει δύο ή και περισσότερες γεωτρήσεις. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για γεωτρύπανο υπό βρετανική σημαία, που ανήκει σε ναυτιλιακό κολοσσό, ο οποίος έχει έδρα όχι μόνο στο Λονδίνο αλλά και στην Κύπρο.

Δεύτερο γεωτρύπανο της Stena αναμένεται στην περιοχή τους αμέσως επόμενους μήνες, για γεώτρηση στο τεμάχιο «Καρίς» στην ΑΟΖ του Ισραήλ για λογαριασμό της ελληνικής Energean.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Άμυνας της χώρας ξεκαθάριζε πως το ενεργειακό πρόγραμμα θα συνεχιστεί κανονικά.

Ο Σάββας Αγγελίδης τόνισε πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει μέλημα να διασφαλίσει την απρόσκοπτη συνέχιση του ενεργειακού προγράμματος και διαβεβαίωσε πως συλλογικά και συντονισμένα με άλλες υπηρεσίες και Υπουργεία γίνονται όλες οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν προς το σκοπό αυτό.

Ο υπουργός μίλησε και για την συνεργασία με τη Γαλλία και την τόνωση των διμερών σχέσεων μετά τη συμμετοχή των Γάλλων στην άσκηση Νέμεσις 2018.

«Ειδικά με τη Γαλλία, που διαχρονικά έχουμε μια καλή συνεργασία, είμαστε σε ένα στάδιο που αναβαθμίζουμε αυτές τις σχέσεις με απώτερο σκοπό πάντοτε τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και την συνδρομή της Κύπρου στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ευρώπης» τόνισε ο υπουργός.

Από την άλλη πλευρά το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» κινείται προς τον στόχο Αλάνια 1. Ο ειδικός αναλυτής Εμίν Ντανίς εξηγεί την επιμονή της Τουρκίας με τη Μεσογείο.

«Η Μεσόγειος έχει σημαντικές δυνατότητες και είναι πρώτη προτεραιότητα λόγω των πηγών φυσικού αερίου που έχει βρεθεί από Ισραήλ, Αίγυπτο και Κύπρο. Η Τουρκία θα εστιάσει στην καλύτερη περιοχή με γνώμονα τα σεισμικά δεδομένα. Η Τουρκία θα ξεκινήσει γεωτρήσεις άμεσα στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής που η Κύπρος ονομάζει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ανάλογα με τα στοιχεία που θα συλλέξει», είπε ο Εμράν Ντενίς.
euronews

Καταναλωτές γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ διαπίστωσαν πως απροκάλυπτα πωλούνται προϊόντα με χώρα προέλευσης τη … “Μακεδονία” στη σλαβική γραφή, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Παρασκήνιο». 


“Πάγωσαν” καταναλωτές γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ με εκατοντάδες υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα, όταν κοίταξαν τα ψηλά γράμματα προϊόντων που αγόρασαν.

Διαπίστωσαν πως απροκάλυπτα πωλούνται προϊόντα με χώρα προέλευσης τη … “Μακεδονία” στη σλαβική γραφή, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Παρασκήνιο».

Πρόκειται για 9 διαφορετικά ροφήματα που έχουν σαν βάση τους τη σόγια, το ρύζι, το αμύγδαλο και τη βρώμη. Είναι φυτικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται στην μαγειρική και την ζαχαροπλαστική.

Τα παραπάνω εννέα προϊόντα διατίθενται στα υποκαταστήματα γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ από ελληνική εισαγωγική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα των τροφίμων στην Ελλάδα από το 1965.

Η ετικέτα των συγκεκριμένων σκοπιανών προϊόντων, έχουν την …κάλυψη ιταλικής εταιρείας με έδρα την Μπολόνια της Ιταλίας.

Όμως διαβάζοντας τον πραγματικό τόπο παραγωγής των προϊόντων προκύπτει διεύθυνση στα Σκόπια της λεγόμενης “Μακεδονίας”.

Πολλοί καταναλωτές με τους οποίους μιλήσαμε, μόλις διαπίστωσαν την χώρα προέλευσης των προϊόντων αντέδρασαν αρνητικά, ενώ άλλοι διερωτώνται τι διαπραγμάτευση κάνει η ελληνική κυβέρνηση με τη γειτονική χώρα, όταν ήδη τα προϊόντα τους πωλούνται στην Ελλάδα με όνομα κράτους προέλευσης τη “Μακεδονία”

Πάντως, εκτός από τις ελληνικές εισαγωγές προϊόντων από τη γειτονική χώρα, έχουμε και διάθεση προϊόντων απευθείας από σκοπιανές εταιρείες με έδρα. Μεταξύ άλλων στα ράφια γνωστών αλυσίδων σούπερ μάρκετ πωλούνται πάμφθηνα σοκολατοειδή τύπου σοκοφρέτα αξίας μόλις 15 λεπτών με όνομα χώρας προέλευσης “Makedonija-Macedonia”.

Ένα επτάχρονο κορίτσι, η Άμαλ Χουσάιν, φωτογραφία του οποίου δημοσίευσαν οι New York Times την προηγούμενη εβδομάδα αναγάγοντάς το σε σύμβολο του λιμού στην Υεμένη, πέθανε σε ηλικία επτά ετών, ανέφερε χθες Πέμπτη η αμερικανική εφημερίδα.


Η Άμαλ Χουσάιν, που έγινε σύμβολο της ανθρωπιστικής κρίσης στην εμπόλεμη Υεμένη αφού φωτογραφήθηκε από τον Τάιλερ Χικς, πέθανε σε καταυλισμό προσφύγων στη χώρα χθες, ανέφερε η εφημερίδα στους Times.

«Η καρδιά μου έχει ραγίσει» δήλωσε η Μάριαμ Άλι, η μητέρα του κοριτσιού. «Η Άμαλ πάντα χαμογελούσε. Τώρα ανησυχώ και για τα άλλα μου παιδιά». Μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή The Takeaway νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ο Χικς, που έχει βραβευθεί με Πούλιτζερ, δήλωσε ότι η φωτογράφηση της Άμαλ ήταν «δύσκολη» και «σπαραξικάρδια», όμως επίσης και «σημαντική».

«Πραγματικά συνοψίζει το πόσο τραγικός και πόσο σοβαρός έχει γίνει ο υποσιτισμός και ο λιμός στην Υεμένη» εξήγησε ο φωτογράφος.

Η Υεμένη, η φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου, σπαράσσεται εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια από τον πόλεμο στον οποίο αντιπαρατίθενται η κυβέρνηση που στηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία και οι σιίτες αντάρτες Χούτι, με καταστροφικά αποτελέσματα για τους αμάχους.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο επικεφαλής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, ο Μαρκ Λόουκοκ, προειδοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η Υεμένη κινδυνεύει «από έναν άμεσο και μεγάλο λιμό», ο οποίος μπορεί να επηρεάσει 14 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή περίπου τον μισό πληθυσμό της χώρας.

Ο Λόουκοκ τόνισε ότι ο επικείμενος λιμός ενδέχεται να είναι «μεγαλύτερος από οποιονδήποτε έχουν αντιμετωπίσει ποτέ» οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.
zougla.gr

Έξι ημέρες μετά το θάνατο του Κώστα Κατσίφα, Έλληνας αξιωματικός μεταβαίνει στην Αλβανία για να συμμετάσχει στις έρευνες. «Τεστ» για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις η υπόθεση Κατσίφα, δήλωσε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλος, φράφει το sputniknews....


Έλληνας αξιωματικός της Αστυνομίας μεταβαίνει σήμερα στην Αλβανία, προκειμένου να συμμετάσχει στις έρευνες για την υπόθεση της ένοπλης συμπλοκής κατά την οποία σκοτώθηκε ο ομογενής Κωνσταντίνος Κατσίφας, 35 ετών, την ημέρα της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, στις Βουλιαράτες του νομού Αργυροκάστρου.

Η παρουσία του Έλληνα αξιωματικού συμφωνήθηκε μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ — ΜΠΕ.

Κατρούγκαλος: Τεστ για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις η υπόθεση Κατσίφα


Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, χαρακτήρισε «τεστ» για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις την υπόθεση θανάτου του 35χρονου ομογενούς.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι η Αθήνα επισημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία για να ριχτεί άπλετο φως στην υπόθεση, λέγοντας ότι υπάρχει ανάγκη τήρηση του καλού επιπέδου των σχέσεων των δύο χωρών.

Σχολιάζοντας την προκλητική ανάρτηση του Έντι Ράμα, είπε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών πρέπει να συντηρούνται και από τις δύο πλευρές σε καλό επίπεδο, λέγοντας ότι η έκβαση της έρευνας και της υπόθεσης του Κωνσταντίνου Κατσίφα αποτελεί ένα τεστ στην προσπάθεια βελτίωσης των Ελληνοαλβανικών σχέσεων.

Στη δυσκολία επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές μέσω έκδοσης ομολόγου εξαιτίας της κρίσης στην Ιταλία, όπως ανέφερε πρόσφατα σε συνέντευξή του το reuters ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, εστιάζει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung...


.
«Η Κύπρος μπορεί να εκδώσει ομόλογο, αλλά όχι και η Ελλάδα προς το παρόν. Αυτό έχει ως αιτία, σύμφωνα με όσα δήλωσε σε συνέντευξη στο reuters ο Έλληνας υπ. Οικ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, την ανησυχία που επικρατεί αναφορικά με την Ιταλία. Λίγο μετά την λήξη του τελευταίου προγράμματος βοήθειας των ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ τον περασμένο Αύγουστο η ελληνική κυβέρνηση καλλιέργησε την προσδοκία για έκδοση νέου ομολόγου. Αυτό είχε διαφημίσει άλλωστε στους επενδυτές στη Βοστώνη και τη Νέα Υόρκη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Έκτοτε όμως το νέο ελληνικό ομόλογο καθυστερεί» αναφέρει στις οικονομικές σελίδες της η Frankfurter Allgemeine Zeitung. 

H εφημερίδα της Φραγκφούρτης στέκεται στη δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι η Ελλάδα βιώνει τις συνέπειες της διαφοράς μεταξύ Ιταλίας και Κομισιόν για τον ιταλικό προϋπολογισμό και ότι η προγραμματισμένη επιστροφή της χώρας στις αγορές ομολόγων καθυστερεί «κάπως» εξαιτίας αυτού του γεγονότος. «Ωστόσο η κυβέρνηση δεν βρίσκεται υπό πίεση χρόνου» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, ενώ ο ίδιος ο Ευκλ. Τσακαλώτος στη συνέντευξη στο reuters διαβεβαίωσε ότι η χώρα έχει υπό έλεγχο τις χρηματοδοτικές της ανάγκες. Η FAZ σημειώνει όμως στη συνέχεια: «Συνολικά η χώρα που συνεχίζει να είναι υπερχρεωμένη έχει λάβει χρηματοδοτική βοήθεια ύψους 289 δις ευρώ. Το δημόσιο χρέος συνεχίζει να ανέρχεται στα 310 δις ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 180% του ΑΕΠ της. Αξίζει να σημειωθεί ότι το όριο που θέτει η Συνθήκη του Μάαστριχτ κυμαίνεται στο 60%».

«Οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν»


H FAZ σημειώνει επίσης ότι «η πορεία σύγκρουσης της ιταλικής λαϊκιστικής κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες ξεκίνησε από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Ιούνιο. Μέσα Σεπτέμβρη ωστόσο, παρά την αναταραχή στις διεθνείς αγορές, η Κύπρος τόλμησε να βγει στην αγορά ομολόγων και έλαβε 1,5 δις ευρώ. Η ζήτηση των επενδυτών ήταν μάλιστα τετραπλάσια. Τον Φεβρουάριο η Ελλάδα πέτυχε την έκδοση επταετούς ομολόγου, το οποίο ήταν προϋπόθεση για τον τερματισμό του προγράμματος βοήθειας. Τώρα θα πρέπει ξανά μετά το 2010 να εκδώσει δεκαετές ομόλογο, για το οποίο όμως οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν. Με απόδοση κεφαλαίου της τάξης του 4,2% κατά τη διάρκεια των δέκα ετών η Ελλάδα παράμένει ελκυστική έναντι της Γερμανίας (με 0,2%). Ακόμη και η Κύπρος προσφέρει αισθητά χαμηλότερη απόδοση 2,4%».

Αλλά αυτό το υψηλό ποσοστό απόδοσης κεφαλαίου στην Ελλάδα αντικατοπτρίζει και τον διαρκή κίνδυνο, παρατηρεί η FAZ συμπληρώνοντας: «Δεδομένου του πολύ υψηλού επιπέδου του χρέους, είναι αμφίβολο κατά πόσο η Ελλάδα θα τα καταφέρει μακροπρόθεσμα χωρίς νέα χρηματοδοτική στήριξη. Ακριβώς για τον ίδιο λόγο δεν μπορεί να αποκλειστεί παρά ελάχιστα το ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος χρέους. Την άνοιξη του 2012 κλήθηκαν ιδιώτες πιστωτές, όπως τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, fonds και μικροεπενδυτές να παραιτηθούν από αξιώσεις τους ύψους 107 δις ευρώ.»
DW

Προανακριτική επιτροπή που θα διερευνήσει ποινικές ευθύνες πλέον, για 5 υπουργούς, θα προτείνει το πόρισμα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, της εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία, σύμφωνα τουλάχιστον με δημοσιογραφικές πληροφορίες. 


Αυτό γράφει σήμερα η εφημερίδα Τα Νεα, προσθέτοντας ότι οι 5 υπουργοί που θα προτείνεται να παραπεμφθούν σε προανακριτική είναι οι: Ανδρέας Λοβέρδος, Μάριος Σαλμάς, Μάκης Βορίδης, Αδωνις Γεωργιάδης και Δημήτρης Αβραμόπουλος. Η αντίδραση πάντως μέχρι στιγμής από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην επιτροπή για την Υγεία είναι «περισσότερη υπομονή και λιγότερο άγχος», χωρίς να διαψεύδεται η πληροφορία.

Ηδη άλλωστε πο χθές το βράδυ το iefimerida είχε αποκαλύψει ότι το πόρισμα θα αποδίδει ευθύνες στους 5 παραπάνω υπουργούς, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να προταθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και η σύσταση προανακριτικής που θα ερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες. Το ρεπορτάζ του Δημήτρη Τάκη ανέφερε χθές:

«Σύμφωνα με πληροφορίες στο πόρισμα που θα καταθέσουν μέχρι τις 20 Νοεμβρίου στο πρόεδρο της Βουλής θα γίνεται λόγος για σαφέστατες πολιτικές ευθύνες αλλά και πάσης φύσεως ευθύνες όλων των εμπλεκόμενων προσώπων, πολιτικών και μη. Μάλιστα αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο και για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθούν και τυχόν ποινικές ευθύνες κάποιων από τα πολιτικά πρόσωπα που έχουν διατελέσει τα προηγούμενα χρόνια υπουργοί υγείας. «Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά» απαντούν στις ερωτήσεις των Κοινοβουλευτικών συντακτών τις τελευταίες ώρες.

Το πόρισμα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ θα χωρίζεται σε τέσσερις κατηγορίες και θα αφορά τέσσερις ξεχωριστές υποθέσεις . Την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, την πώληση του νοσοκομείου Ερρίκος Ντινάν, το θέμα των αρθροσκοπήσεων και την υπόθεση των φαρμάκων συνολικά αλλά και των εμβολίων για την επιδημία γρίπης.

Αν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγουν ακόμα να μιλήσουν για συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα και τις ευθύνες τους είναι δεδομένο πως με βάση τις τέσσερις υποθέσεις οι πρώην υπουργοί που θα αναφέρονται στο πόρισμα και θα ελέγχονται για τις ευθύνες που έχουν είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Μάκης Βορίδης, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Μάριος Σαλμάς ,ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο πόρισμα τους θα αναδεικνύονται οι ευθύνες των πολιτικών προσώπων που έχουν χειριστεί τις παραπάνω υποθέσεις. Σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις αν οι ευθύνες των πρώην υπουργών μπορεί να οδηγήσουν και σε προανακριτική επιτροπή οι κυβερνητικοί βουλευτές της επιτροπής απαντούσαν σιβυλλικά ότι «από τη στιγμή που αναδεικνύουμε τις ευθύνες σημαίνει ότι υπάρχουν».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Νέων ο κύβος ερρίφθη για τα 5 πρόσωπα και οι ευθύνες τους αναμένεται να εξατομικεύονται ως εξής:

Για τον πρώην υπουργό Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ και τις φερόμενες ως παράνομες 23 προσλήψεις. 

Για τούς πρώην υπουργούς Ανδρέα Λοβέρδο και Μάκη Βορίδη για την ιδιωτικοποίηση του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν 

Για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά για την υπόθεση των υπερτιμολογημένων αρθροσκοπήσεων. 

Για τον πρώην υπουργό Υγείας και νυν κοινοτικό επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο για σειρά υποθέσεων μεταξύ των οποίων την προμήθεια αντιικών φαρμάκων και εμβολίων για την γρίππη, τις θερμικές κάμερες που αγοράστηκαν για να εντοπίζουν κρούσματα πυρετού και τοποθετήθηκαν την περίοδο εκείνη στα αεροδρόμια καθώς και τα δάνεια που έλαβε το ΚΕΕΛΠΝΟ για την αγορά των εμβολίων, τις διαφημιστικές καμπάνιες και χορηγίες και το κτήριο του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Στην πρόταση για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής θα πρέπει να προσδιορίζονται με σαφήνεια οι πράξεις η οι παραλήψεις που είναι αξιόποινες, ενώ η Ολομέλεια της Βουλής θα κληθεί σε ειδική συνεδρίαση και με απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των βουλευτών, δηλαδή με 151 ψήφους, να αποφασίσει για την συγκρότηση η μη της επιτροπής που θα διερευνήσει τα τυχόν ποινικά αδικήματα των πολιτικών προσώπων.

Τι απαντούν οι βουλευτές του Σύριζα:


«Περισσότερη υπομονή και λιγότερο άγχος» συστήνουν πηγές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σε όσους προεξοφλούν τα συμπεράσματα του πορίσματος από την εξεταστική επιτροπή για τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας.

Σε επικοινωνία που είχαν με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πηγές της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν σχετικά με την εξεταστική για την Υγεία, ότι τμήμα του πορίσματος που αφορά το «Ερρίκος Ντυνάν», θα δοθεί από την πλειοψηφία στα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής το πρωί της Δευτέρας και εν συνεχεία θα συζητηθεί στην πρώτη από τις τέσσερις επόμενες συνεδριάσεις της επιτροπής (μία για κάθε υπόθεση).

«Όσο για τα δημοσιεύματα που προεξοφλούν τα συμπεράσματα του πορίσματος με δήθεν αποκλειστικές πληροφορίες, συστήνουμε περισσότερη υπομονή και λιγότερο άγχος», πρόσθεταν οι ίδιες πηγές.

Η αντίδραση του Ανδρέα Λοβέρδου:


«Είμαι από τους πιο στοχοποιημένους γιατί ως υπουργός ήμουν αντίθετος τους και στη Βουλή είμαι ο πιο επιθετικός, σκληρός αλλά δίκαιος. Η στοχοποίησή μου έχει να κάνει και με την κεντροαριστερά γιατί τους ενδιαφέρουν και οι ψήφοι της κεντροαριστεράς» είπε ο κ. Λοβέρδος. Και πρόσθεσε:

«Αυτά είναι τίτλοι τιμής και υπερηφάνειας και με αυτά θα πάω στις εκλογές. Δεν λέω ότι δεν θυμώνω, αλλά σε πολιτικό επίπεδο η τελευταία μου λέξη είναι ότι τους έχω για πρωινό».

«Πετούν λάσπη στον ανεμιστήρα, αλλά η λάσπη δεν μένει για πολύ» σχολίασε ο Άδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος στο θέμα περί παραπομπής πρώην υπουργών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο θέμα της Υγείας.

Η αντίδραση του Αδωνι Γεωργιάδη:


«Αυτό το πόρισμα που ακούτε αποκλείω να καταλήξει σε Προανακριτική για την Υγεία» δήλωσε στη διάρκεια τηλεφωνικής παρέμβασης στο Open TV. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή του τόπου, «διότι δεν έχει να παρουσιάσει πραγματικό έργο», κατά συνέπεια στρέφεται κατά των πολιτικών προσώπων που τους ενοχλούν.

Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε: «Πόρισμα από αυτή την Εξεταστική που να καταλήγει σε προσωποποιημένες ευθύνες δεν μπορεί να υπάρξει. Διότι όσον αφορά τις υποθέσεις έχουν όλες ξεκαθαριστεί. Όσον αφορά τα ποινικά αδικήματα, θα μπορούσε ενδεχομένως η πλειοψηφία να πει για το καθένα από αυτά την απιστία, που είναι το πιο αφηρημένο, αλλά η ίδια η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην υπόθεση του Παναγιώτη Κουρουμπλή και της Novartis έχει αποφανθεί ότι η απιστία είναι παραγραφέν αδίκημα. Δεν μπορεί να είναι παραγραφέν για τον Κουρουμπλή και να μην είναι για τους άλλους.»

«Επί 1,5 χρόνο το μέγα σκάνδαλο στην Υγεία με τα 150 δισ.ευρώ «τρύπας», ήταν οι 23 διορισμοί του Άδωνι για 8 μήνες με μισθό 500 ευρώ. Τρίχες κατσαρές» κατέληξε.
πηγή: iefimerida.gr

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.