11/13/18

Τις τελευταίες ώρες έχει προκληθεί μία αναστάτωση κι έντονες αντιδράσεις για τις δηλώσεις του γνωστού Ελληνοαλβανού ηθοποιού και σκηνοθέτη Λαέρτη Βασιλείου, σε αλβανική εκπομπή σχετικά με το θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα, το antikry, αναδημοσιεύει άρθρο του Δημήτρη Δανίκα από το «Πρώτο Θέμα»...


του Δημήτρη Δανίκα *

Μερικές κουβέντες σχετικά με το εγκώμιο του Λαέρτη Βασιλείου προς τις κατασταλτικές, Αλβανικές, δυνάμεις και την “υποδειγματική” συμπεριφορά τους στο τραγικό περιστατικό που στοίχισε τη ζωή στον Κωνσταντίνο Κατσίφα.

Ενα λοιπόν. Αρνούμαι, κάθετα και οριζόντια, να ακολουθήσω τους κραυγάζοντες εναντίον του Βασιλείου. Επιτέλους πρέπει να μάθουμε να διαχειρζόμαστε τις σχέσεις μας με επιχειρήματα και ηπιότητα

Δύο λοιπόν. Ο Λαέρτης Βασιλείου “πολυμορφικό εργαλείο” Και ως συγγραφέας και ως μεταφραστής και ως σκηνοθέτης και ως ηθοποιός

Τρία λοιπόν. Ο πατέρας του Αλβανός, Χριστιανός Ορθόδοξος, η μητέρα του Ελληνίδα. Ο ίδιος είναι Ελληνας πολίτης. Και απόφοιτος της Δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Ισως της καλύτερης εν Ελλάδι

Τέσσερα λοιπόν. Μη ψάχνεστε. Πλήθος Ελλήνων πολιτών προέρχονται και κατάγονται από διαφορετικά σημεία του γεωγραφικού ορίζοντα. Αρκετοί εξ αυτών λαμπρά και φωτεινά παραδείγματα. Οπως, ας πούμε, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Ο οποίος είναι εντελώς Νιγηριανός, Πιο Νιγηριανός “πεθαίνεις”. Αφήστε λοιπόν τα ρατσιστικά σχόλια σχετικά με την ήμισυ Αλβανική κακαταγωγή του. Μπόλικοι Αρματωλοί και κλέφτες, αλλά και σχεδόν όλοι οι Υδραίοι του Αγώνα δεν γνώριζαν ίχνος ελληνικής γλώσσας. Διαβάστε να ξεστραβωθείτε!

Επιμένει να προκαλεί ο Λαέρτης Βασιλείου για τη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα


Πέντε λοιπόν. Διαφωνώ εντελώς με την εκτίμησή του που περίπου λέει “καλά του έκαναν”. Οχι δεν έκαναν καλά. Το σωστό ήταν να τον πυροβολούσαν στα πόδια, να τον αιχμαλώτιζαν και να τον έστελναν στα δικαστήρια. Ειδικά επειδή ήταν φανατικός υπέρ της ενσωμάτωσης της Βορείου Ηπείρου στα πάτρια ελληνικά εδάφη. Με αυτό τον τρόπο θα έκλειναν πολλά, μα πολλά, στόματα. Ιδιαιτέρως Χρυσαυγίτικα. Εκείνη τη στιγμή έπρεπε να πρυτανεύσει η λογική. Με την εκτέλεση του Κατσίφα έριξαν λάδι στη φωτιά. Και μάλιστα στη φωτιά των πιο ακραίων στοιχείων. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αλβανία. Ο Μιχαλολιάκος αυτό περίμενε. Να υμνεί ήρωες!

Εξι λοιπόν. Αυτή η συμπεριφορά των Αλβανικών, κατασταλτικών δυνάμεων, θα λειτουργήσει αρνητικά σχετικά με την ενσωμάτωση της χώρας του Εντι Ράμα στην Ευρώπη. Με απλά λόγια απ αυτή την εκτέλεση κανείς, σώφρων και ορθολογιστής, κερδίζει. Ούτε οι ήπιες ελληνικές και αλβανικές δυνάμεις. Ούτε η Αλβανία. Ούτε η Ευρώπη. Αυτό το επεισόδιο εντάσσεται στη γενική ευρωπαική αναθέρμανση των ακροδεξιών στοιχείων

Εφτά λοιπόν. Αλλά και οι τοποθετήσεις του Λαέρτη Βασιλείου ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Κι αυτές ενισχύουν τις ακροδεξιές, φασίζουσες, ρατσιστικές, απόψεις. Κι αυτές λειτουργούν εναντίον του αλβανικού στοιχείου που ζει και εργάζεται εν Ελλάδι. Δεν το αντιλαμβάνεται ο ίδιος; Κρίμα. Χωρίς να το θέλει και να το επιδίωκει, οι απόψεις του αθροίζονται στην επιχειρηματολογία των ρατσιστών. Με την λογική “είδες οι Αλβανοί; εμείς τους ταίζουμε και τους αγκαλιάζουμε κι αυτοί, ως ανταπόδοση, μας βρίζουν και μας χλευάζουν

Οκτώ λοιπόν. Δεν συμφωνώ, επίσης, με την γενική λογική των τοποθετήσεών του, που ούτε λίγο ούτε πολύ, περίπου ισχυρίζεται ότι στην Αλβανία το καθεστώς είναι καλύτερο. Ε όχι. Μπροστά στο αλβανικό χάλι η Ελλαδίτσα είναι Ελβετία

Εννιά και τελευταίο. Με απλά λόγια, Λαέρτη μου και μάλιστα με σοβαρότητα και χωρίς ίχνος χλευασμού σου λέω, αφού έτσι, τόσο καλύτερη είναι η Αλβανία, τότε γιατί δεν μετακομίζεις για να περάσεις καλύτερα; Αντε στην ευχή του Χριστού και της Παναγίας στα Τίρανα!

*Το άρθρο του Δημήτρα Δανίκα δημοσιεύθηκε στο «Πρώτο Θέμα»

Μείωση του ΦΠΑ από 24% (που είναι σήμερα) στα 13%, ελεύθερη πρόσβαση στις λεωφορειολωρίδες, δωρεάν στάθμευση στο κέντρο της πόλης, σημαντική έκπτωση στα διόδια και απαλλαγή από τέλη κυκλοφορίας και φόρο πολυτελείας είναι ορισμένα από τα βασικά μέτρα που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η ΝΔ για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα. 


Μείωση του ΦΠΑ από 24% (που είναι σήμερα) στα 13%, ελεύθερη πρόσβαση στις λεωφορειολωρίδες, δωρεάν στάθμευση στο κέντρο της πόλης, σημαντική έκπτωση στα διόδια και απαλλαγή από τέλη κυκλοφορίας και φόρο πολυτελείας είναι ορισμένα από τα βασικά μέτρα που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η ΝΔ για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα.

Τα προαναφερόμενα μέτρα αφορούν τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα και δίκυκλα. Τα κίνητρα αυτά, θα ισχύσουν, σύμφωνα με τα όσα εξαγγέλθηκαν, και για τις εταιρείες που διαθέτουν στόλους αυτοκίνητων, οι οποίες θα κινητροδοτηθούν με κατάργηση του φόρου χρήσης εταιρικών αυτοκινήτων από τα στελέχη τους και διευκόλυνση της φορολογικής απόσβεσης, είτε για την αγορά, είτε για τη μηνιαία μίσθωση ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Προτεραιότητα στα ηλεκτροκίνητα ταξί


Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και τα ταξί. Ειδικότερα, η ΝΔ δεσμεύεται να επιδοτήσει με 3.500 ευρω την αγορά νέων ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Στο σχέδιο της προβλέπεται ακόμη η άμεση εγκατάσταση δικτύου ταχυφορτιστών στα οργανωμένα σημεία επιβίβασης πολιτών, ενώ οι οδηγοί ηλεκτροκίνητων ταξί θα έχουν προτεραιότητα στις σειρές αναμονής στις πιάτσες τους (
αεροδρόμια, λιμάνια κλπ), όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της ΕΕ.


Για το Δημόσιο και τους ΟΤΑ


Δεσμευτικός στόχος της ΝΔ είναι μέχρι το 2025, το 30% τού στόλου των αυτοκινήτων και των λεωφορείων του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να έχουν αντικατασταθεί με ηλεκτροκίνητα.

Ισχυρά κίνητρα θα δοθούν και για τη διάδοση των φορτιστών που χρειάζονται τα ηλεκτροκίνητα οχήματα. Θα υπάρξει έκπτωση στις επιχειρήσεις που εγκαθιστούν φορτιστές για δημόσια χρήση στις εγκαταστάσεις τους (σταθμοί εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών, εμπορικά κέντρα, supermarkets). Επιπλέον, θα υπάρξει πρόβλεψη να εγκατασταθούν σταθμοί επαναφόρτισης σε όλα τα οδικά δίκτυα, ώστε να ενθαρρυνθεί η χρήση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων και εκτός πόλεων.

Κεντρικός άξονας του σχεδίου για την ανάπτυξης της ηλεκτροκίνησης που ανακοίνωσε  η ΝΔ είναι:
 • να δοθούν κίνητρα για τη χρήση ηλεκτροκίνητων αυτοκίνητων
 • να υπάρξει άμεση και ευρεία ανάπτυξη των υποδομών και στήριξή τους
 • να διευρυνθεί η χρήση της ηλεκτροκίνησης στις μεταφορές.
Όπως εξηγούν, αυτό θα γίνει με τη σταδιακή αντικατάσταση των σημερινών ΙΧ και των παλαιών μέσων μεταφοράς από φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα, εξέλιξη που θεωρείται άμεσης προτεραιότητας στη στρατηγική επιλογή της ΕΕ που στοχεύει στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα αστικά κέντρα αλλά και στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής.

Τα προαναφερόμενα μέτρα θεωρούνται κοινή πρακτική σε πολλές χώρες της ΕΕ, αλλά δυστυχώς, όπως υποστηρίζουν από τη ΝΔ, λόγω  η Ελλάδα έχει καθυστερήσει δραματικά για τα υλοποιήσει λόγω της παρομοιώδους αδυναμίας της Κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ να παρακολουθήσει τις εξελίξεις στον τομέα αυτό. Σημειώνεται πως μέχρι το 2025 στην Ευρώπη εκτιμάται οτι θα κυκλοφορούν 20 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα και μέχρι το 2040 θα ξεπεράσουν τα 150 εκατομμύρια.

Το πλήρες σχέδιο της ΝΔ για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης θα παρουσιαστεί σύντομα από τον ίδιο τον Πρόεδρο του Κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς η Αξιωματική Αντιπολίτευση θεωρεί μείζονος σημασίας την πολιτική της σε αυτόν τον τομέα σε τρεις μεγάλες προκλήσεις:
 • Τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των μεγάλων αστικών κέντρων μειώνοντας τις στάθμες ατμοσφαιρικής ρύπανσης και θορύβου και τις δαπάνες στη δημόσια υγεία λόγω του προβληματικού περιβάλλοντος στην πρωτεύουσα και τις μεγάλες πόλεις.
 • Τη μείωση των εισαγόμενων ορυκτών καυσίμων και ταυτόχρονα την αύξηση των ΑΠΕ με προφανή οικονομικά αποτελέσματα.
 • Τη δημιουργία ευκαιριών ανάπτυξης νέων μορφών επιχειρηματικών δράσεων στους τομείς της ενέργειας, των τεχνολογικών κατασκευών, της πληροφορικής και των υπηρεσιών με σημαντική προστιθέμενη αξία. Έλληνες μηχανικοί, νέοι σε ηλικία, κατέχουν υψηλές θέσεις ευθύνης σε μεγάλες αυτοβιομηχανιες ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ άλλοι ετοιμάζονται να βγουν στην αγορά τα επόμενα χρόνια.
«Έχουμε ευθύνη να τους δώσουμε την ευκαιρία να εργαστούν στην Ελλάδα», λένε από τη ΝΔ.
in.gr

Προς το παρόν, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, διότι η Τουρκία είναι σύμμαχος της Μόσχας και της Τεχεράνης και βρίσκεται απέναντι στην Αμερική και το Ισραήλ. Όμως, στην Αθήνα και τη Λευκωσία θα πρέπει να προετοιμαστούν στην περίπτωση κατά την οποία ο Ερντογάν «δει το φως» και προδώσει τον Πούτιν....


του Μιχάλη Ιγνατίου*

Σίγουρα κάτι αλλάζει στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό θα περάσει χρόνος, και μέχρι τότε μπορεί να συμβούν δυσάρεστα γεγονότα και ανατροπές.

Γι’ αυτό η σοβαρότητα είναι απαραίτητη -και την δείχνει η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης, δεν πρέπει να παίρνουν τα μυαλά μας …αέρα, διότι οι συμμαχίες αλλάζουν, όπως τα πουκάμισα αν και παρατηρείται μία περίεργη σταθερότητα στις επιλογές της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν από τη μία, και των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ από την άλλη.
 • Η Ελλάδα και η Κύπρος, ενώ δεν έχουν ενταχθεί ακόμα στρατηγικά στον πόλο της Ουάσιγκτον και του Τελ Αβίβ, η αλήθεια είναι ότι προτιμούν τον Ντόναλντ Τραμπ από τον Βλάντιμιρ Πούτιν, αν και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης είναι διστακτικός, αφού διατηρεί μία φιλία με τον ισχυρό ηγέτη της Ρωσίας, και αρκετοί Ρώσοι είναι πελάτες στο πρώην δικηγορικό του γραφείο.
Βεβαίως, τα συμφέροντα είναι συμφέροντα, αλλά είναι καλό -μιλώντας γενικά και όχι ειδικά- τα εθνικά να υπερισχύουν των προσωπικών. Μερικές φορές τα προσωπικά συμφέροντα θα μπορούσαν να βοηθήσουν και τα εθνικά, κάτι που δεν έγινε τον Μάρτιο του 2013, όταν η Μόσχα αρνήθηκε να βοηθήσει την ταλαίπωρη Κύπρο.

Στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ έχει φτάσει από την Κυριακή το βράδυ το γεωτρύπανο της Exxon Mobil. Η Τουρκία, όπως αναφέρουν οι μέχρι τώρα πληροφορίες, διότι δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή «όλα τα δεδομένα τα και γεγονότα», δεν ενόχλησε καθόλου το Stena IceMax, που ναύλωσε ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός.
 • Το σχέδιο για να φτάσει από τα Κανάρια Νησιά στην κυπριακή ΑΟΖ εκτελέστηκε με ακρίβεια και αυτό δείχνει και την αποφασιστικότητα της εταιρείας να προστατεύσει την επένδυση της και να προχωρήσει μέχρι το τέλος.
Έχουμε αναλύσει πολλές φορές γιατί η Exxon Mobil θα παραμείνει στο οικόπεδο 10 ακόμα και αν απειληθεί από την Τουρκία. Και θα παραμείνει και θα απαντήσει. Αλλά, όπως αναφέρουν όλες οι πληροφορίες η Τουρκία δεν θα …διαπράξει το λάθος. Δεν θα πειράξει τους Αμερικανούς και δεν πρόκειται να δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα. Όμως, πάντα πρέπει να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας, ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι ένας λογικός ηγέτης. Είναι ακριβώς το ανάποδο. Γι’ αυτό, αν και όλες, μα όλες οι πληροφορίες υποστηρίζουν ότι δε θα εμφανιστεί κανένα τουρκικό πλοίο η αεροπλάνο στην κυπριακή ΑΟΖ, ας κρατάμε μικρό καλάθι.
 • Αυτά σε ότι αφορά το οικόπεδο 10. Διότι σε άλλα τεμάχια, όπως είναι γνωστό, υποστηρίζει ότι έχει η ίδια συμφέροντα και όχι μέσω των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι έχουν γίνει εντελώς δούλοι του Ταγίπ Ερντογάν. Να μου πείτε τι να κάνουν και αυτοί; Φοβούνται… Και το καταλαβαίνω. Αλλά από την άλλη πλευρά θα μπορούσαν με τους Ελληνοκύπριους, που δεν διακατέχονται από εθνικισμό, να αποτελέσουν την πλειοψηφία και να πετύχουν μία καλή λύση. Αλλά ψάχνω και εγώ ψύλλους μέσα στα άχερα.
Το επικίνδυνο της υπόθεσης με όλα όσα συμβαίνουν στην ανατολική ΑΟΖ, είναι το νέο παιγνίδι του Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο της Αμερικής. Στη Γαλλία φρόντισε και κάθισε δίπλα στον Ντόναλντ Τραμπ, ως να μην συνέβαινε τίποτα, ως να μην είχαν ξεκατινιστεί ως απατημένοι εραστές, και ήταν έτοιμος, ως από καιρό, με το τελευταίο «όπλο» που απέκτησε εσχάτως: τη χρησιμοποίηση της δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι. Είχε δύο μεταφραστές παρακαλώ και μαζί με τη σύζυγό του, την Εμινέ, «βομβάρδισαν» στον Αμερικανό Πλανητάρχη. Δεν γνωρίζουμε τι είπαν, αλλά δεν μένει τίποτα κρυφό. Θα το δούμε προσεχώς…

Προς το παρόν, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, διότι η Τουρκία είναι σύμμαχος της Μόσχας και της Τεχεράνης και βρίσκεται απέναντι στην Αμερική και το Ισραήλ. Όμως, στην Αθήνα και τη Λευκωσία θα πρέπει να προετοιμαστούν στην περίπτωση κατά την οποία ο Ερντογάν «δει το φως» και προδώσει τον Πούτιν.
 • Βέβαια, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιο είναι το χειρότερο για τον Ερντογάν: Η οργή του ηγέτη της Ρωσίας ή του Ντόναλντ Τραμπ;
Στην ανάλυση προβλέψεις γίνονται και επιτρέπονται, αν και δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτοι.
 • Ο κ. Ερντογάν, λοιπόν, θα μπορούσε να ακυρώσει την αγορά των ρωσικών S-400 με τη δικαιολογία ότι δεν βρίσκει δανεικά από ξένες τράπεζες για να πληρώσει τη Ρωσία. Και αυτή είναι μία πραγματικότητα, που θα του επιτρέψει να βάλει ξανά στις ράγες τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

 • Από την άλλη, είναι ο πρόεδρος της Τουρκίας ο χαρακτήρας του ανθρώπου που υποκύπτει στις απειλές; Μέχρι τώρα έδειξε ότι τον θρέφει η αντιπαράθεση.
Αλλά εδώ υπάρχει και μία άλλη παράμετρος που δεν πρέπει να την ξεχάσουμε. Και αφορά την υπόθεση του Πάστορα Άντριου Μπράνσον. Για να τον απελευθερώσει οι Αμερικανοί αναγκάστηκαν να τον απειλήσουν ότι την επομένη μέρα η Τουρκία θα αντιμετώπιζε την …«κόλαση».
Και η αλήθεια είναι ότι φοβήθηκε. Πρέπει να ήταν η πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία, που υποχώρησε άτακτα και προσβλητικά για τον ίδιο…
_____________________

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Ξεκίνησε την καριέρα του από την εφημερίδα Πρωινή της Νέας Υόρκης. Εργάστηκε στον Εθνικό Κήρυκα της ­Νέας Υόρκης και στη Μεσημβρινή. Έχει διατελέσει ανταποκριτής του Mega και του Έθνους στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ...
πηγή: apopseis.com

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ημερησίας», άµεσα θα πρέπει να αποχωρήσουν περισσότεροι από 8000 τραπεζοϋπάλληλοι και να κλείσουν 800 καταστήµατα τραπεζών...


Τουλάχιστον 8.000 τραπεζοϋπάλληλοι οδηγούνται στην έξοδο και 800 τραπεζικά καταστήµατα κλείνουν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ημερησίας», άµεσα θα πρέπει να αποχωρήσουν περισσότεροι από 8000 τραπεζοϋπάλληλοι και να κλείσουν 800 καταστήµατα τραπεζών

Μάλιστα ο SSM (Ενιαίος Μηχανισµός Εποπτείας) συνεχίζει διαρκώς να υπενθυµίζει στις τράπεζες ότι πρέπει να προχωρήσουν και µάλιστα σύντοµα σε δραστικές περικοπές στα κόστη.

Χαρακτηριστικό αυτών των «νουθεσιών» προς τις διοικήσεις των τραπεζών είναι το γεγονός ότι προσφάτως επέστρεψε πίσω σε ελληνική τράπεζα σχέδιο capital plan διότι δεν είχε συµπεριληφθεί ικανός αριθµός αποχωρήσεων προσωπικού.

Ενδεικτικό των µεγάλων αλλαγών που προετοιμάζονται και δρομολογούνται, είναι ότι µόνο από δύο τράπεζες θα πρέπει να φύγουν σύντοµα σχεδόν 5.500 µε 6.000 όπως λέει στην «Ημερησία» υψηλόβαθµο τραπεζικό στέλεχος.

Οµως, σύµφωνα µε τραπεζική πηγή, «οι τράπεζες θα υποστούν ό,τι υπέστη το σύνολο του επιχειρηµατικού κόσµου τα προηγούµενα χρόνια, και θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε µεγάλες περικοπές στον αριθµό εργαζοµένων τους». Και συνεχίζει: «Κακά τα ψέµατα, οι τράπεζες πρέπει να αλλάξουν δοµή, λογική και πολιτική. Οι νέες τεχνολογίες τις βάζουν σε µια νέα εποχή. Και αναγκαστικά οι λύσεις θα είναι επώδυνες, κάτι που µέχρι τώρα το είχαν αποφύγει».

Ωστόσο παραδέχεται πως το πρόβληµα είναι ιδιαίτερα οξύ, αφού, όπως λέει, και τα προγράµµατα εθελουσίας εξόδου δεν αποδίδουν πλέον τα αναµενόµενα. Αυτοµάτως λοιπόν δηµιουργούνται δεύτερες σκέψεις, καθώς οι τράπεζες θα πρέπει να υιοθετήσουν άλλες λύσεις για να αποµακρύνουν το πλεονάζον προσωπικό.

Εξάλλου, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι τράπεζες έχουν προχωρήσει επανειληµµένα σε εθελούσιες -σε κάποιες τράπεζες τα προγράµµατα αυτά είναι «ανοιχτά» για µήνες- προκειµένου να πετύχουν υψηλό αριθµό αποχωρήσεων. Οµως πλέον έχει πέσει ο µέσος όρος ηλικίας του προσωπικού και δύσκολα ένας εργαζόµενος π.χ. 40 ή 45 χρονών θα φύγει από τη δουλειά, την ώρα που είναι αµφίβολο ότι µπορεί να εξασφαλίσει ανάλογο εισόδηµα από άλλη εργασία. Ταυτόχρονα, οι απολαβές από τα προγράµµατα εθελουσίας εξόδου είναι σήµερα σηµαντικά χαµηλότερες σε σχέση µε το παρελθόν.

Μειώθηκαν και τα μπόνους


Παλιά τα µπόνους έφταναν τις 400.000 – 500.000 ευρώ και σήµερα έχουν υποχωρήσει στις 180.000 ευρώ για τα στελέχη. Οι ελληνικές τράπεζες -όπως και όλες οι τράπεζες της Ευρωζώνης- γυρίζουν σελίδα και προχωρούν στον ψηφιακό µετασχηµατισµό τους.

Πρόσφατα ο πρόεδρος της ΕΕΤ, Νικόλας Καραµούζης, µιλώντας για το θέµα κατά τη διάρκεια συνεδρίου είχε υπογραµµίσει πως οι τέσσερις συστηµικές τράπεζες θα πρέπει να επενδύσουν την επόµενη τριετία δισ. ευρώ για τον ψηφιακό µετασχηµατισµό τους.

Στο πλαίσιο αυτό, αναµένεται να κλείσουν περισσότερα από 800 καταστήµατα και τουλάχιστον χιλιάδες τραπεζοϋπάλληλοι θα δουν την έξοδο.

Οι επόµενοι 18 µήνες θα είναι σαρωτικοί, λένε στην «Η» τραπεζικά στελέχη. «Αυτό είναι αναµενόµενο, διότι οι τράπεζες περνούν σταδιακά στη νέα ψηφιακή εποχή. Οι απαιτήσεις της πελατείας αλλάζουν. Και µαζί τους αλλάζουν και οι προσφερόµενες υπηρεσίες. Το µεγάλο µαχαίρι θα πέσει στο δίκτυο. Οι αλλαγές έχουν δροµολογηθεί, και την επόµενη τριετία τίποτα δεν θα θυµίζει το σηµερινό τραπεζικό δίκτυο» συµπληρώνουν µε έµφαση.

Σύµφωνα µε το νέο πλάνο, το δίκτυο της κάθε συστηµικής τράπεζας θα «παίζει» στα 250 µε 300 καταστήµατα. Στο τέλος του 2017 -σύµφωνα µε τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ)– οι τέσσερις συστηµικές τράπεζες είχαν δίκτυο 1972 καταστηµάτων. Περισσότερα λοιπόν από 800 καταστήµατα το επόµενο διάστηµα θα πρέπει να κατεβάσουν ρολά.
europost.gr

Με αυτήν τη συμφωνία, Κράτους – Εκκλησίας, οι δανειστές και οι υποτακτικοί τους δοκιμάζουν πάνω στους ιερείς τη νέα τους «φόρμουλα»: τον τρόπο με τον οποίο θα ιδιωτικοποιηθούν και άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, όπως νοσοκομεία, πανεπιστήμια κλπ.

 
Το ΕΠΑΜ για τη Συμφωνία Κράτους – Εκκλησίας

Ανακοίνωση για τη Συμφωνία Κράτους – Εκκλησίας

Τις τελευταίες ημέρες, ο ελληνικός λαός παρακολουθεί εμβρόντητος τη σύναψη συμφωνίας Κράτους- Εκκλησίας, όπου οι φερόμενοι ως εκπρόσωποι, ο ένας φερόμενος ως πρωθυπουργός και ο δεύτερος ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας του Χριστού, «βγάζουν στο σφυρί» περιουσία που δεν τους ανήκει, ενώ αποφασίζουν για τους χαμηλόμισθους κληρικούς σαν να είναι υποτακτικοί τους. Οι συμφωνίες Αρχιεπισκόπου και Πρωθυπουργού συνάπτονται χωρίς να ερωτηθεί ούτε ο Λαός, αλλά ούτε βεβαίως και ο Κλήρος.

Στην ουσία της, η συμφωνία αυτή κρύβει την εκχώρηση της περιουσίας της Εκκλησίας, και ιδιαίτερα των ακινήτων που έχει στην κατοχή της, τα οποία χαρακτηρίζονται ως «φιλέτα», αυτά δηλαδή που βρίσκονται στην παραλιακή ζώνη. Η περιουσία αυτή εκχωρείται στο ΤΑΪΠΕΔ, για να πληρωθεί στους τοκογλύφους της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. ένα παράνομο για τον λαό χρέος.

Με αυτήν τη συμφωνία, προσπαθούν να καταργήσουν όλα τα δικαιώματα των Ιερέων, καθώς οι Αρχιερείς, με το νέο εργασιακό πλαίσιο, θα μπορούν να καπελώνουν και να ελέγχουν χωρίς όριο τον Κλήρο. Το βασικότερο, όμως, είναι ότι παύει οριστικά ο ρόλος του Ιερέα ως στοιχείο ενότητας στην ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα στην επαρχία.

Με αυτήν τη συμφωνία, οι δανειστές και οι υποτακτικοί τους δοκιμάζουν πάνω στους ιερείς τη νέα τους «φόρμουλα»: τον τρόπο με τον οποίο θα ιδιωτικοποιηθούν και άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, όπως νοσοκομεία, πανεπιστήμια κλπ.

Το ΕΠΑΜ καταγγέλλει τη σύναψη αυτής της επαίσχυντης συμφωνίας και επαναλαμβάνει το κάλεσμα που απηύθυνε προς την Εκκλησία στις 22 Οκτωβρίου 2017, με το ψήφισμα του 6ου Συνεδρίου, όπου:

«Καλεί την ηγεσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Να αξιοποιήσει την εκκλησιαστική περιουσία ως θεματοφύλακάς της και όχι ως επιχειρηματίας ή για ιδιοτελείς σκοπούς. Όχι για να πληρωθεί το ανυπόστατο και παράνομο για τον λαό χρέος προς τους τοκογλύφους της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ., αλλά για να βοηθηθεί και να ανακουφισθεί ο υπό κατοχήν ευρισκόμενος ελληνικός λαός.

Καλεί τον Ορθόδοξο κλήρο να αναλογισθεί το παράδειγμα του Παπαφλέσσα, του Αθανασίου Διάκου, του παπά Ανυπόμονου και πλήθους άλλων, να καθορίσει τη στάση του και να παίξει τον ιστορικό του ρόλο σήμερα, με τη συμμετοχή του στους αγώνες του ελληνικού λαού, για την απελευθέρωση της πατρίδας από το νέο ευρωπαϊκό Ράιχ.

Καλεί τους απλούς πιστούς να αναλογιστούν τον Σωτήριο Λόγο και την ίδια θυσία του Χριστού και να ενταχθούν στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της πατρίδας ενάντια στη νέα κατοχή, ακριβώς όπως έπραξαν και οι πρόγονοί μας, τότε που σύσσωμος ο ελληνικός λαός αγωνιζόταν υπέρ Πίστεως και Πατρίδος.

Το Ε.ΠΑ.Μ. θέλει να υπενθυμίσει προς όλους (λαό και κλήρο) ότι η Ορθοδοξία υπήρξε και παραμένει επικρατούσα θρησκεία, μόνο στον βαθμό που συνδέεται οργανικά με τους αγώνες του λαού για την Ελευθερία και την Εθνική Ανεξαρτησία».

Αθήνα 12 Νοεμβρίου 2018
Επιτροπή Εκκλησιαστικών Θεμάτων του ΕΠΑΜ
πηγή: epamhellas.gr

«Η Ελλάδα θέλει τη Σερβία μέλος της ΕΕ...» και αυτό θα είναι προς όφελος και της ΕΕ και της σταθερότητας στα Βαλκάνια, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης...


Στο Βελιγράδι βρίσκεται ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης για διμερείς επαφές. Το πρωί συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας Αλεξάντερ Βούτσιτς, ο οποίος τον ευχαρίστησε για τη στήριξη του στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας. Ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στη σερβική κρατική τηλεόραση, επανέλαβε ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών ούτε στην παρούσα ούτε στην επόμενη Βουλή.

«Η Ελλάδα θέλει τη Σερβία μέλος της ΕΕ. Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος και επιβάλλει στη χώρα να υλοποιήσει σειρά από τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Αυτό θα είναι, όμως, προς όφελος και της ΕΕ και της σταθερότητας στα Βαλκάνια», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας πως η Ελλάδα είναι παραδοσιακός και σταθερός φίλος της Σερβίας.

«Η Ελλάδα υπήρξε πρωτοπόρος και σημαντικός επενδυτής στη Σερβία σε μια περίοδο που οι άλλες χώρες δίσταζαν να επενδύσουν. Τα τελευταία 10 χρόνια ήταν δύσκολα για τη χώρα μου. Πιστεύω ότι αφήνουμε πίσω την κρίση και, εφ’ όσον οι Έλληνες εμπιστευτούν τη ΝΔ στις εκλογές, η οικονομία μπορεί να ανακάμψει, και αυτό θα είναι πολύ σημαντικό για την ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων και των έργων υποδομής που θα συνδέσουν Ελλάδα -Σερβία και Σερβία – Ευρώπη», είπε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος μίλησε με θερμά λόγια για το μεταρρυθμιστικό έργο του κ. Βούτσιτς.

«Θέλω να τον συγχαρώ για τις μεγάλες οικονομικές του επιτυχίες. Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις έχουν τελικά οικονομικό αντίκτυπο για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Μείωση ανεργίας, χρέους, αύξηση διαθέσιμου εισοδήματος, είναι σημαντικές επιτυχίες και είναι η καλύτερη απόδειξη πως οι πολιτικές που πρεσβεύει το ΕΛΚ είναι οι σωστές πολιτικές για τη χώρα», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Επίσης, ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε πως η θέση του για το Κόσσοβο δεν θα αλλάξει. «Ενθαρρύνουμε το διάλογο του Βελιγραδίου με τη Πριστίνα που πρέπει να γίνεται χωρίς μονομερείς ενέργειες που δυναμιτίζουν το κλίμα. Αυτό το διάλογο θέλουμε να τον στηρίξουμε», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ μετά τη συνάντηση ξεναγήθηκε από τη δημοτική αρχή στα έργα ανάπλασης της παραποτάμιας περιοχής του Βελιγραδίου και στη συνέχεια επισκέφθηκε τον Πύργο Nebojsa όπου πριν από 220 χρόνια, το 1798, θανατώθηκε ο Ρήγας Φεραίος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Downing Street Λονδίνο και Βρυξέλλες συμφώνησαν σε κείμενο που περιλαμβάνει τη λύση και για το μεγάλο αγκάθι των συνόρων της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία και κατά συνέπεια το Ηνωμένο Βασίλειο.


Σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για το Brexit φαίνεται να έχουν φτάσει Λονδίνο και Βρυξέλλες, σύμφωνα με τι euronews.

Την Tετάρτη θα συγκληθεί έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στη Βρετανία για να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις του «διαζυγίου».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Downing Street Βρετανοί και Ευρωπαίοι συμφώνησαν σε κείμενο που περιλαμβάνει λύση και για το μεγάλο αγκάθι των συνομιλιών, που δεν είναι άλλο από το ζήτημα των συνόρων της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία και κατά συνέπεια το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πάντως εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο είναι και κυβερνητικός εταίρος της Μέι, δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει υπομονή, καθώς οι κόκκινες γραμμές του κόμματος είναι γνωστές.

Ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος δήλωσε ότι δεν αποτελεί έκπληξη η επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει όταν το σχέδιο φτάσει στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Σχέδιο Γιάννη Στουρνάρα για μείωση των κόκκινων δανείων κατα 40 δισ. ευρώ...


Σχέδιο για την μείωση των κόκκινων δανείων κατά 40 δισ. ευρώ επεξεργάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος. Συγκεκριμένα, το εν λόγω σχέδιο, θα περιλαμβάνεται στην έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η οποία θα δημοσιοποιηθεί, κατά πληροφορίες, στο τέλος της εβδομάδας. Μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει την εκχώρηση από τις τράπεζες του μισού κεφαλαίου τους, το οποίο έχει προέλθει απο τον αναβαλλόμενο φόρο σε μια εταιρία ειδικού σκοπού (SPV). Στη συνέχεια η εταιρία αυτή, θα εκδόσει ομόλογα με τα οποία θα αγοράσει από τις 4 συστημικές τράπεζες μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ονομαστικής αξίας περίπου 40 δισ. ευρώ, μείωνοντας έτσι, περίπου, στο μισό το συνολικό αποθεμα των κόκκινων δανείων.

Το σχέδιο αυτό, έχει ήδη γνωστοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό SSM, στη Δ/νση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και στο υπουργείο Οικονομικών. Σημειώνεται, ότι εκτός από την έγκριση όλων των παραπάνων φορέων, η υλοποιήση του σχεδίου απαιτεί νομοθετική ρύθμιση από την Κυβέρνηση.

Το πλεονέκτημα, σύμφωνα με στελέχη της ΤτΕ του σχεδίου αυτού, έγκειται στο ότι ο αναβαλλόμενος φόρος, επειδή ήδη έχει εγγραφεί ως υποχρέωση του δημοσίου, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως κρατική ενίσχυση προς τις τράπεζες.

Υπενθυμίζεται, ότι εναλλακτικό σχέδιο για τη μείωση των κόκκινων δανείων κατά 15 έως 20 δισ. ευρώ, έχει υποβαλει και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο στηρίζεται στο λεγόμενο "ιταλικό μοντέλο" και λειτουργεί με εγγυήσεις που θα παράσχει το ελληνικό δημόσιο αξιοποιώντας μέρος των αδιάθετων κεφαλαίων του τρίτου προγράμματος.

Οι διοικήσεις των τραπεζών από την πλευρά τους, έχουν δεσμευθεί στον SSM να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια τους κατα 60% μέχρι το τέλος του 2021.

Στα όριά τους βρίσκονται λόγω έλλειψης συντήρησης γέφυρες και δηµόσια κτίρια σε όλη τη χώρα, µε τους ειδικούς να προειδοποιούν και να ζητούν ελέγχους και επιθεωρήσεις άµεσα, σύμφωνα με το ethnos.gr ...


«Καμπανάκι» για την κατάσταση μεγάλου τμήματος των δημόσιων υποδομών στη χώρα µας, οι οποίες παραµένουν ασυντήρητες ή συντηρούνται αποσπασµατικά παρά το γεγονός ότι φτάνουν ή έχουν ξεπεράσει το όριο ηλικίας τους, χτύπησε η κατάρρευση της γέφυρας στην Καβάλα.

Η έλλειψη συντήρησης, µάλιστα, δεν αφορά µόνο στις γέφυρες αλλά και στα δηµόσια κτίρια, όπως επεσήµανε σε χθεσινές δηλώσεις του ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιµελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός, ζητώντας τη δηµιουργία ηλεκτρονικού µητρώου έργων υποδοµής, το οποίο ήδη προετοιµάζει το υπουργείο Υποδοµών.

«Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει πραγµατικά για το θέµα της συντήρησης των υποδοµών. ∆εν υπάρχει τακτική συντήρηση. ∆εν υπάρχει προγραµµατισµός» είπε. Προσέθεσε, µάλιστα, ότι το ίδιο συµβαίνει και µε τα δηµόσια κτίρια, όπου έχει ελεγχθεί για θέµατα ασφαλείας µόνο το 30% περίπου, «και σε αυτά περιλαµβάνονται όχι µόνο γραφεία αλλά και σχολεία, νοσοκοµεία και άλλα κτίρια συνάθροισης κοινού».

Περίπου το 80% των υποδοµών στη χώρα συµπληρώνει χρόνο µε τον χρόνο το προσδόκιµο ζωής του. «Οι βασικές υποδοµές όχι µόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης δηµιουργήθηκαν τις δεκαετίες '60, '70 και '80» εξηγεί στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου Πολιτικών Μηχανικών, Αρης Χατζηδάκης: «Η 50ετία είναι ο επίσηµος χρόνος ζωής των κατασκευών από σκυρόδεµα. Ωστόσο, υπάρχουν υποδοµές που εκτός της φυσιολογικής γήρανσης υφίστανται πλήρη αλλαγή φορτίων µε αύξηση της κυκλοφορίας και βαρύτερα οχήµατα. Είναι αναγκαίο να οργανωθούν άµεσα επιθεωρήσεις, αφού προηγηθεί µια ιεράρχηση των αναγκών, δεδοµένου ότι τα κόστη είναι σηµαντικά».

Το υπουργείο Υποδοµών καταρτίζει σχέδιο νόµου για το ηλεκτρονικό µητρώο υποδοµών, ώστε να προχωρήσουν εντατικοί έλεγχοι.

Να σηµειωθεί ότι η γέφυρα που κατέρρευσε στην Καβάλα είναι η πρώτη που «σπάει» υπό το βάρος φορτίου και όχι από την πίεση πληµµυρικού φαινοµένου, λίγες µόλις εβδοµάδες µετά τη δηµοσιοποίηση των σοβαρών προβληµάτων στην υπόγεια κοίτη του Ιλισού εξαιτίας της έλλειψης συντήρησης και περίπου τρεις µήνες µετά την κατάρρευση της γέφυρας Μοράντι στη Γένοβα, η κατάρρευση της οποίας παρέσυρε στον θάνατο 43 άτοµα.

Ειδικά όσον αφορά στις περίπου 3.000 γέφυρες που υπάρχουν στο δίκτυο των παλαιών εθνικών οδών και του επαρχιακού οδικού δικτύου, σύµφωνα µε την καταγραφή που έχει κάνει η Εγνατία Οδός, εκτιµάται ότι «από την κατασκευή τους και µετά δεν έγιναν συστηµατικοί έλεγχοι και δεν συντηρήθηκαν», όπως επισηµαίνει στο «Εθνος» ο Παναγιώτης Πανέτσος, δρ πολιτικός µηχανικός και προϊστάµενος ελέγχου και συντήρησης τεχνικών έργων της Εγνατίας.
πηγή: ethnos.gr

«Ο Πολάκης είναι το κανίς του Τσίπρα και ο Τσίπρας είναι το κανίς του Τραμπ», δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου μιλώντας, στους "Αταίριαστους" του ΣΚΑΪ.

 

Δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό προσωπικά εξαπέλυσε η επικεφαλής της "Πλέυσης Ελευθερίας" Ζωή Κωνσταντοπούλου, σχολιάζοντας το σύνολο των θεμάτων της πολιτικής επικαιρότητας.

«Ο Πολάκης είναι το κανίς του Τσίπρα και ο Τσίπρας είναι το κανίς του Τραμπ» δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Αποκάλεσε δε τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας «αγράμματο υποκείμενο» που παραμένει στην κυβέρνηση παρά τις δηλώσεις του για τους νεκρούς στο Μάτι και τα όσα είπε περί ανάγκης παρέμβασης της κυβέρνησης στη δικαιοσύνη.

«Συμφωνώ να διερευνηθούν τα παλιά σκάνδαλα, αλλά όχι να χρησιμοποιηθούν για να καλυφθούν τα νέα. Η κυβέρνηση θέλει να ελέγχει τη Δικαισούνη, όχι για να βάλει φυλακή κάποιους, αλλά για να μην πάει η ίδια» είπε.

Σχετικά με τον Πάνο Καμμένο η Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι η ίδια είχε διαφωνήσει με την κυβερνητική συνεργασία, ζητώντας νέες εκλογές.

«Τι να πει κανείς για τον κ. Καμμένο; Ότι είναι ένα πρόσωπο που θα έπρεπε να ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη για την πώληση όπλων στην Αραβία;» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Όταν ο Τσίπρας το 2015 έφερε την προδοσία, ο Πολάκης απαίτησε να μιλήσει στην συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ εκτός σειράς και υπερασπίστηκε τον πρωθυπουργό. Ο Τσίπρας για την κάλυψη της προδοσίας τον διόρισε υπουργό» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Τσίπρας δεν έπρεπε καν να κυκλοφορεί στο δρόμο, και όχι να παριστάνει τον χαρούμενο πρωθυπουργό» συνέχισε αναφερόμενη στην περίφημη εμφάνιση του κυβερνητικού επιτελείου (Τσίπρας, Δούρου, Τζανακόπουλος, Τόσκας κλπ) στην έδρα της Πολιτικής Προστασίας, το βράδυ της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι.


H απάντηση του Παύλου Πολάκη δεν άργησε να έρθει, μέσω Facebook. 


Για «συμφέροντα που συγκρούονται» στην ανατολική Μεσόγειο, έκανε λόγο ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Παρίσι εν πτήσει...

 
Στην ένταση στην ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους, κατά την επιστροφή του από το Παρίσι, σημειώνοντας ότι υπάρχουν συγκρουόμενα συμφέροντα.

Υπάρχει η συνεργασία των Ελληνοκυπρίων με την ExxonMobil των Αμερικανών. Οι ΗΠΑ «θα πουν μην πάτε εκεί, αλλά πράξτε οτιδήποτε άλλο».

Όπως είναι γνωστό, εμείς ξεκινήσαμε από τον βορρά. Γι’ αυτή τη δουλειά θα έχουμε δύο πλοία γεώτρησης και δύο σεισμικών ερευνών. Το ένα πλοίο γεώτρησης θα είναι στην Ανατολική Μεσόγειο και το άλλο στη Μαύρη Θάλασσα. Τα σεισμικά ήδη διεξάγουν έρευνες. Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα. Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα προστασίας γύρω από αυτά. Εμείς λέμε και στους φίλους μας τα δέοντα: «μην μας φέρνετε σε δύσκολη θέση» είπε ο κ. Ερντογάν.

Με βάση το διεθνές δίκαιο, ό,τι βγαίνει από τα χωρικά ύδατα ανήκει σε όλο τον κυπριακό λαό, συνέχισε ο κ. Ερντογάν για να συμπληρώσει: Ότι έχουμε εμείς στη Βόρεια Κύπρο και ότι υπάρχει στη Νότια μοιράζεται αναλογικά με τον πληθυσμό. Αλλά δεν εννοούμε την μοιρασιά μετά την εξόρυξη. Με ποιον θα κάνετε τη συμφωνία;

Όταν συνάπτεται αυτή η συμφωνία πρέπει να είναι εκεί και οι Αρχές της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» (ΤΔΒΚ) ή οι εγγυητικές χώρες. Αν σκέπτεστε με τη λογική τόση εξόρυξη και τα μοιράζω, αυτό δεν είναι δίκαιο. Για να είναι δίκαιο πρέπει από την προκήρυξη του διαγωνισμού, από την αρχή, να γίνει από κοινού. Μόνο έτσι καθίσταται η αμοιβαία εμπιστοσύνη. Αυτή είναι η προσέγγισή μας.

Βασικά αιτήματα των συνταξιούχων είναι η μη περικοπή των συντάξεων με αντίστοιχη κατάργηση του νόμου και η επιστροφή όλων των αναδρομικών με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας...


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν μέλη της Ανώτατης Γενικής Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδος, με βασικά αιτήματα τη μη περικοπή των συντάξεων με αντίστοιχη κατάργηση του νόμου και την επιστροφή όλων των αναδρομικών με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στο υπουργείο Εργασίας, αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας στο γραφείο της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου.

Στη συνέχεια, οι συνταξιούχοι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βουλή, όπου η αντιπροσωπεία τους επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας στη γραμματεία του Κοινοβουλίου, προκειμένου να κοινοποιηθούν τα αιτήματά τους στα πολιτικά κόμματα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Γιάννης Ιορδανίδης.

Όπως ανακοίνωσαν εκπρόσωποι της Συνομοσπονδίας, θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους μέσα στο επόμενο διάστημα και τις ημερομηνίες των νέων κινητοποιήσεων θα τις αποφασίσουν, μετά από γενική συνέλευση.

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων αραβικών χωρών αλλά και ηχηρές απουσίες από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ διεξάγεται η μίνι σύνοδος για το προσφυγικό. Στο Παλέρμο της Σικελίας και ο Αλέξης Τσίπρας.

 
Η Ιταλία φιλοξενεί σήμερα στην Σικελία μια μίνι σύνοδο για τη Λιβύη, οι εργασίες της οποίας αναμένεται να ολοκληρωθούν το μεσημέρι. Οι κύριοι στόχοι της συνόδου είναι η πορεία προς τις εκλογές, ο έλεγχος της μετανάστευσης και η ενοποίηση του οικονομικού συστήματος. Παράλληλα συζητείται και ο αφοπλισμός των διαφόρων ένοπλων ομάδων, αλλά και το μεταναστευτικό, από την στιγμή που μέχρι πρόσφατα πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες επιβιβάζονταν σε πλοιάρια και φουσκωτές λέμβους σε λιβυκά λιμάνια, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ιταλία.

Παρούσες αραβικές χώρες, ηχηρές δυτικές απουσίες


Στην Σικελία παρούσες είναι πολλές αραβικές χώρες, όπως και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Αλλά τα «μεγάλα ονόματα» από την Γαλλία, τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι απόντα. Δεν ήλθαν στο Παλέρμο ούτε ο πρόεδρος Μακρόν, ούτε η καγκελάριος Μέρκελ, ούτε και ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης Φαγιέζ Αλ Σαράζ παίρνει μέρος στις εργασίες της συνόδου, αλλά ο στρατάρχης Χαφτάρ, από την Βεγγάζη, έστω και αν ήρθε στην Ιταλία, χθες βράδυ δεν θέλησε να συναντήσει τους υπόλοιπους προσκεκλημένους. Μάλιστα πριν από την έναρξη της διάσκεψης προηγήθηκε συνάντηση του Ιταλού πρωθυπουργό τόσο με τον στρατάρχη Χαφτάρ όσο και με τον Φαγιέζ Αλ Σαράζ.

Και ο Αλέξης Τσίπρας στο Παλέρμο


Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές η μειωμένη συμμετοχή των μεγαλύτερων χωρών μπορεί να είναι και συνέπεια της γραμμής που ακολουθεί η ιταλική κυβέρνηση στην οικονομία, και στο μεταναστευτικό. Την ίδια ώρα η Γαλλία δεν θέλει να χάσει τον ρόλο του «συντονιστή», στις εξελίξεις στην Λιβύη, ενώ η Ρώμη θα ήθελε να επιστρέψει στην περίοδο του στρατηγού Καντάφι, όταν ήταν ο κύριος εμπορικός εταίρος της Τρίπολης.

Στο Παλέρμο βρίσκεται  και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Χθες βράδυ συμμετείχε στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, Τζουζέπε Κόντε. Αμέσως μετά είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί του για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, ενόψει και της επόμενης Συνόδου Κορυφής. Οι δυο πρωθυπουργοί αναφέρθηκαν επίσης στο ενεργειακό, στο μεταναστευτικό, αλλά και στην οικονομική συνεργασία Ιταλίας και Ελλάδας.
DW

Αμποτε να δώσει ο Θεός χωρισμό, τον συνεπέστερο δυνατό.


 επιφυλλίδα του Χρήστου Γιανναρά *
 
Η πρωτοβουλία για συνταγματική αναθεώρηση των σχέσεων κράτους και εκκλησίας ξεκινάει με ρητορεύματα προκλητικής άγνοιας. Η εξόφθαλμη, στο συγκεκριμένο θέμα, αγραμματοσύνη των κυβερνώντων (μάλλον και του συνόλου του πολιτικού προσωπικού της χώρας) συνδυάζεται με το πανθομολογούμενα δραματικό επίπεδο καλλιέργειας και ικανοτήτων της συντριπτικής πλειονότητας των επισκόπων. Και ο συνδυασμός καταλήγει νομοτελειακά σε φαύλο κύκλο παρακμιακού αδιεξόδου.

Οι πολιτικοί λένε «εκκλησία» και έχουν στον νου τους τη θεσμική μήτρα του μεσαιωνικού στην Ευρώπη θρησκευτικού ολοκληρωτισμού. Λένε «κράτος» και εννοούν τις νομικές (ορθολογικές) αντιστάσεις κάθε ευρωπαϊκής-εθνικής συλλογικότητας σε αυτόν τον ολοκληρωτισμό. Οι επίσκοποι δεν καταλαβαίνουν «που πατάν και πού πηγαίνουν»: δέχονται να παίξουν σε αυτό το ανιστορικό γήπεδο. Από την «ορκωμοσία» τους κιόλας έχουν αδιαμαρτύρητα δεχθεί να ταυτίζουν στο Σύνταγμα της Ελλάδας την εκκλησία με τη θρησκεία – ναι, να ορίζεται καταστατικά το λαϊκό εκκλησιαστικό σώμα σαν αφηρημένη «επικρατούσα εν Ελλάδι θρησκεία». Οπότε και απαντούν οι άσχετοι επίσκοποι στους ανιστόρητους πολιτικούς με την κοινή, παρακμιακής αβελτηρίας γλώσσα: των «ατομικών δικαιωμάτων», των θεσμικών «ελευθεριών», της κατασφάλισης περιουσιών, της «χρησιμότητας» του κλήρου, των φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων του, του πρωταγωνιστικού ρόλου του στις «εθνικές» υποθέσεις.

Ομως, στην ελληνική γλώσσα οι λέξεις είναι, συχνά, αναμμένα κάρβουνα, που κατακαίνε όποιον τις βιάζει για να παίξει τα παιχνίδια του. «Θρησκεία» λοιπόν και «εκκλησία» στα ελληνικά είναι νοήματα αντιθετικά, σημαίνουν πραγματικότητες ασύμβατες, ασυμβίβαστες, η μια αποκλείει την άλλη. Με τη «θρησκεία» δηλώνουμε ατομοκεντρισμό (ατομικές πεποιθήσεις, ατομικές αρετές, ατομική πιστότητα σε δόγματα και σε ηθικές προστατικές), με στόχο τον υπέρτατο ωφελιμισμό: την ατομική «σωτηρία» – να συνεχίσει να υπάρχει το «εγώ» σε γραμμικό χρόνο ατελεύτητο.

Με τη λέξη «εκκλησία» σημαίνουμε το εντελώς αντίθετο: τη μετοχή, τη σχέση, την αυθυπέρβαση και αυτοπροσφορά. Είναι ερωτικό γεγονός η εκκλησία, άθλημα ελευθερίας από την ιδιοτέλεια, είναι η ζωή κοινωνούμενη, η ζωή που γίνεται Γιορτή και πανήγυρις. Να χαρακτηρίζουμε «θρησκεία» την εκκλησία είναι σαν να ονομάζουμε «έρωτα» την πληρωμένη ηδονή, σαν να αποκαλούμε «χρήσιμη διασύνδεση» τη φιλία, σαν να τιτλοφορούμε «δημοκρατία» τον υποχείριο του μάρκετινγκ παρλαμενταρισμό ή μια μαφιόζικη συντεχνία. Κι όμως, διακόσια χρόνια τώρα, οι ελληνώνυμοι απελεύθεροι προσδιορίζουμε στο Σύνταγμά μας την εκκλησία σαν επικρατούσα θρησκεία – μηδενός αντιλέγοντος, επισκόπου ή αρχιεπισκόπου.

Ο Ελληνισμός γνώρισε την εκκλησιαστική γνησιότητα στους αιώνες της Τουρκοκρατίας. Δηλαδή, σε συνθήκες του συνεπέστερου δυνατού χωρισμού της εκκλησίας από το κράτος. Η γνησιότητα πώς αποδείχνεται, με ποια κριτήρια; Κυρίως με την ανθοφορία της Τέχνης. Η αρχιτεκτονική στην Τουρκοκρατία γεννούσε κοσμήματα, στο «ελεύθερο» κρατίδιο γέννησε και γεννάει τη συμφορά της πολυκατοικίας και τις ετοιματζίδικες «τούρτες» της ναοδομίας.

Σήμερα Τέχνη δεν ανθεί στην Εκκλησία, αναπαράγονται μόνο στερεότυπα, όπως και η πολιτική δεν γεννάει λύσεις προβλημάτων. Τόσο στην Εκκλησία όσο και στο κράτος προτεραιότητα έχει ο ατομοκεντρισμός των εντυπώσεων, ο ψυχολογικός επηρεασμός – οι εντυπώσεις υποκαθιστούν την πραγματικότητα. Βαυκαλιζόμαστε ότι ζούμε με πολίτευμα «δημοκρατικό», ενώ η πραγματικότητα κραυγάζει τον αυταρχισμό και την τυραννική αυθαιρεσία της κομματοκρατίας και του «χρηματοπιστωτικού συστήματος». Συντηρούμε κονσερβαρισμένη τη συνταγή (:πλασματικό κοινοβούλιο, τάχα εκλογές, δήθεν ελευθεροτυπία), όπως συντηρούν και οι επίσκοποι χάντρες και λιλιά, την αυτοκρατορική μίτρα σωστή ψευτιά από χαρτόνι.

Στους αιώνες της Τουρκοκρατίας δεν υπήρχε «κήρυγμα» – σπανιότατο. Σήμερα υπάρχει μόνο και παντού κήρυγμα, όπως μόνο και παντού τηλεόραση και πολιτική. Τότε την «αλήθεια», την κοινωνούμενη εμπειρία και γνώση, τη γεννούσε η πράξη (ο τρόπος του βίου), όχι η «κατανόηση» του ορθού και του πρέποντος, όχι το «αλάθητο» cogito. Η νηστεία μεταμόρφωνε τη λήψη της τροφής σε μετοχή του κοινωνούμενου τρόπου, το αναμμένο σε κάθε σπίτι καντήλι ήταν η δίχως λόγια προσευχή, το ζύμωμα του πρόσφορου, ο αγιασμός, τα κόλλυβα – όλα πράξη, πουθενά ιδεολόγημα. Και το κεντρικό κοινωνικό γεγονός της κοινότητας: ο εκκλησιασμός, καθόλου καθήκον ή εντολή, αλλά μόνο γιορτασμός, άρθρωνε τον χρόνο σε εόρτιους κύκλους, με άξονα τη χαρά της νίκης καταπάνω στον θάνατο.

Σήμερα, στο κράτος και στην Εκκλησία, ο ίδιος θανατερός (της υπανάπτυξης) πνιγμός του ατομοκεντρισμού. Η Εκκλησία «κόκκος σινάπεως» θαμμένος και χαμένος, στο προσκήνιο η συνταγματικά κατεστημένη «επικρατούσα θρησκεία»: Πλημμυρίδα κηρυγματικής προπαγάνδας, προφορικής, έντυπης, ραδιοφωνικής – όλα και παντού κήρυγμα, ιδεολογική λογοδιάρροια. Ο ρεαλισμός της επισκοπικής «πατρότητας» που αχρηστεύει κάθε «παιδαγωγία», ο ρεαλισμός της «συνοδικότητας» που χαρίζει ιστορική σάρκα στην «πατρότητα» και διαφοροποιεί τον επίσκοπο από τον «υψηλόβαθμο αξιωματούχο», είναι νοήματα χαμένα πια μέσα στον κουρνιαχτό της ιδεολογικοποίησης.

Οταν η «πίστη», από κατόρθωμα εμπιστοσύνης αλλοτριωθεί σε ατομοκεντρική «πεποίθηση» και η «σωτηρία» σε εγωτικό κεκτημένο ορθοφροσύνης και ορθοπραξίας, τότε δεν διαφέρει σε τίποτα η «επίσημη» Εκκλησία από το «αυθεντικό» ΚΚΕ – οι περιώνυμοι της «συντηρητικής» ψυχοπάθειας μητροπολίτες στον ίδιο χορό με τον κνίτη.

Αμποτε να δώσει ο Θεός χωρισμό, τον συνεπέστερο δυνατό.
 _____________________________

* Ο Χρήστος Γιανναράς γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια της Αθήνας, της Βόννης και της Σορβόννης. Επιφυλλιδογραφεί σε εφημερίδες παρεμβαίνοντας στην πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα.
πηγή: yannaras.gr