11/16/18

Οι Ιεράρχες συμφώνησαν ομόφωνα ότι τίθεται εκτός διαλόγου το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών, ενώ για τα υπόλοιπα θέματα θα διαμορφωθεί αρμόδια επιτροπή που θα τα συζητήσει....


Δεκτή έγινε η εισήγηση του Αρχιεπισκόπου για έγκριση της "συμφωνίας Τσίπρα - Ιερώνυμου", ως βάσης διαλόγου με την Πολιτεία για θέματα που αφορούν τον διαχωρισμο Κράτους - Εκκλησίας και την αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας.

"Φρένο" έβαλαν οι μητροπολίτες στο κομμάτι που την μισθοδοσία των κληρικών, θέμα για το οποίο, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης και αμέσως μετά την εισήγηση του Αρχιεπισκόπου, αποχώρησε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, η Ιεραρχία αποφάσισε ομοφώνως "να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος".

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ιεράρχες, τους οποίους ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε "να μην απαξιώσουν την συμφωνία του με τον Πρωθυπουργό", άναψαν το "πράσινο φως" για την σύσταση Επιτροπής απο ειδικούς και εκπροσώπους της Εκκλησίας, η οποία θα εξετάσει ένα προς ένα τα σημεία της "συμφωνίας Τσίπρα - Ιερώνυμου" και θα προτείνει την τελική θέση της Εκκλησίας επ΄ αυτών, την οποία θα κληθεί να εγκρίνει, ως τελική θέση της Ιεράς Συνόδου, το σύνολο των 82 Μητροπολιτών.

Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου


Συνήλθε σήμερα Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018, στην Συνεδρία της εκτάκτου Συγκλήσεώς της, η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Πρό της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργήσαντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου.

Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, ετελέσθη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη απαρτία.

Η Επιτροπή επί του Τύπου συγκροτήθηκε από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο και Πατρών κ. Χρυσόστομο.

Ακολούθως, συμφώνως προς την Ημερησία Διάταξη, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος ανέγνωσε την Ενημέρωσή του με θέμα: «Ενημέρωσις περί προτάσεως υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως επί του θέματος της Εκκλησιαστικής Περιουσίας».

Μετά από την Ενημέρωση ακολούθησε συζήτηση επ’ αυ­τής, κατά την οποία έλαβαν τον λόγο πολλοί Αρχιερείς.

Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος ομοφώνως αποφάσισε:

1. Να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

2. Να αναθέσει στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο την συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από Ιεράρχες, Νομικούς, Εμπειρογνώμονες και Εκπροσώπους του Εφημεριακού Κλήρου για την μελέτη των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ο καρπός της οποίας θα υποβληθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τελική έγκριση.

3. Να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το Μέγαρο Μαξίμου


Σε ανακοίνωσή του το μέγαρο Μαξίμου επισημαίνει ότι :

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατέληξε ομοφώνως στην απόφαση να συνεχιστεί ο διάλογος Πολιτείας – Εκκλησίας στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ως εκ τούτου, η Ελληνική Κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση Σχεδίου Νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου, που αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους.

Το Σχέδιο Νόμου θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή.

Το δε καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί –σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας.


Ικανοποίηση του Αρχιεπισκόπου


Την ικανοποίησή του για τη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, εξέφρασε με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε:

«Με ικανοποίηση χαιρετίζω την δήλωση του κ. Πρωθυπουργού σχετικά με την σημερινή ομόφωνη απόφαση της έκτακτης Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και την συνέχιση του ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας για τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Η από κοινού συνεργασία αποτελεί ένα περαιτέρω βήμα για την εμβάθυνση των διακριτών μας ρόλων στο πλαίσιο πάντα της από κοινού εξυπηρέτησης των συμφερόντων του λαού μας».

Πολιτικές αντιδράσεις


Πηγές της ΝΔ μιλούν για προσωπικό φιάσκο του Αλέξη Τσίπρα και τονίζουν ότι με το ανακοινωθέν της Ιεραρχίας καταρρέει μια προσωπική συνεννόηση, αν όχι και συναλλαγή, ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο. Είναι προφανές ότι από πουθενά δεν προκύπτει ούτε χωρισμός Κράτους – Εκκλησίας, ούτε φυσικά 10.000 προσλήψεις στο Δημόσιο.

Σε δήλωσή της για την απόφαση της Ιεράς Συνόδου, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγή Φώφη Γεννηματά αναφέρει:

Το Κίνημα Αλλαγής από την πρώτη στιγμή, χωρίς δεύτερες σκέψεις ή παλινωδίες όπως η ΝΔ, είχε αναδείξει τις σοβαρές αδυναμίες της συμφωνίας Τσίπρα – Αρχιεπισκόπου και είχε επιμείνει ιδιαίτερα στην ανάγκη να γίνει σεβαστή η αρχή των διακριτών ρόλων και, ταυτοχρόνως, να προστατευθεί ο λαϊκός Κλήρος, οι απλοί παπάδες και οι οικογένειές τους από τις επικίνδυνες -όχι μόνο για τους ίδιους- ιδέες περί σύστασης ειδικών ταμείων μισθοδοσίας.

Η σημερινή, ομόφωνη, απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος σημαίνει ότι η δήθεν ιστορική συμφωνία είναι στον αέρα. Αφήνει, όμως, πίσω της μια βαθιά κρίση στις σχέσεις Πολιτείας και κλήρου και προβλήματα στο εσωτερικό της εκκλησίας.


Δυστυχώς, η Κυβέρνηση φαίνεται ότι επιλέγει να επενδύει στις θεσμικές κρίσεις. Προχωρά σε μονομερείς ενέργειες.


Η σοβαρότητα του θέματος και ο σεβασμός στην ομόφωνη απόφαση της ιεραρχίας επιβάλλει ένα νηφάλιο διάλογο για όλα τα θέματα ανάμεσα στην Πολιτεία και την Εκκλησία. Καλούμε την Κυβέρνηση να σταματήσει επιτέλους και σε αυτό το ζήτημα τις αυταρχικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές
.
πηγές: ert.gr, ant1.gr

Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και σε συνεργασία με την Προεδρία της Δημοκρατίας και το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ.​..


Με τα μάτια στραμμένα στο παιδί-πολίτη το Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού αναλαμβάνει πρωτοβουλία να γιορτάσει με δράσεις και εκδηλώσεις την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού στις 20 Νοεμβρίου, σε συνεργασία με την Προεδρία της Δημοκρατίας και το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Επτά δημόσια μουσεία και δεκατέσσερις από τους εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου Πολιτισμού «ανοίγουν μια μεγάλη βεντάλια συζητήσεων, εκδηλώσεων, ξεναγήσεων, δράσεων πανελλαδικής εμβέλειας που ξεκινούν από τα ίδια τα παιδιά, και ιδιαίτερα τα παιδιά των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, απευθύνονται στα παιδιά, στους έφηβους και στο ευρύ κοινό των μεγάλων και φθάνουν μέχρι και την τηλεοπτική συχνότητα της ΕΡΤ!» ενημερώνει το υπουργείο Πολιτισμού επιθυμώντας «να ανοίξει ένας ουσιαστικός και δυναμικός διάλογος για τα δικαιώματα του παιδιού».

Παράλληλα, το υπουργείο Πολιτισμού βρίσκεται σε συνεννόηση με οκτώ ακόμη υπουργεία, τρεις Περιφέρειες, δεκαοκτώ δήμους και... το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο, και φιλοξενεί στην ιστοσελίδα του www.culture.gr ένα σύνολο 123 δικών του και άλλων εκδηλώσεων για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

«Για τη χώρα μας, ο φετινός εορτασμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός, τώρα που βγαίνει από την κρίση, προκειμένου να σχεδιάσουμε και να δεσμευτούμε όλοι, το κράτος, η περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς και οι οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών, σε ένα πολυετές μακροπρόθεσμο εθνικό σχέδιο για τον σεβασμό του Παιδιού-Πολίτη και των δικαιωμάτων του» αναφέρει σε μήνυμά της η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά.

«Το παιδί-πολίτης, ένα υπό διαμόρφωση μέλος της δημοκρατικής κοινωνίας, δικαιούται να έχει ισότιμη πρόσβαση στις κοινωνικές διεργασίες, να συμμετέχει και να παίζει ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της ζωής και του μέλλοντός του» καταλήγει η Μ. Ζορμπά στην τοποθέτησή της για την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Σε Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Αντωνιάδης,  προς τον Πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών, Αλέξη Τσίπρα, ζητά να βυθιστούν τα πλοία «Πορθητής» και «Μπαρμπαρός» αν ξεκινήσουν άντληση πετρελαίου στην ελληνική ΑΟΖ...


Να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι σε ενδεχόμενη έρευνα-γεώτρηση εντός της ελληνικής ΑΟΖ να βυθιστούν πάραυτα τα πλοία «Πορθητής» και «Μπαρμπαρός» ζητάει από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Αντωνιάδης.

Σε Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ προς τον Πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Αλέξη Τσίπρα τον καλεί να του απαντήσει τι προτίθεται να πράξει αν τουρκικό πλοίο ξεκινήσει άντληση πετρελαίου εντός της ελληνικής ΑΟΖ ή και της κυπριακής όπου είμαστε εγγυητές.

Μάλιστα επισημαίνει στον Πρωθυπουργό ότι δεν έχει «δικαίωμα να παραχωρήσετε ούτε χιλιοστό από τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας» και τον καλεί να αντιληφθεί ότι «όποιος Έλληνας πολιτικός το πράξει, θα λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη, στην Ιστορία και στον ελληνικό λαό».

Ολόκληρη η Ερώτηση του βουλευτή


Προς τον υπουργό Εξωτερικών

Θέμα: Σκληρή απάντηση στην Τουρκία

Κύριε Υπουργέ,

Εδώ και χρόνια η Τουρκία αξιώνει παράλογες διεκδικήσεις, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο, κανόνες και συνθήκες. Σοβαρότατες ευθύνες έχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. η οποία με την παθητική και υποχωρητική στάση της, ενισχύει τις παράλογες απαιτήσεις της Άγκυρας.

Τελευταία, η Άγκυρα ετοιμάζεται για έρευνες και άντληση πετρελαίου εντός της ελληνικής ΑΟΖ. Εδώ και αρκετό καιρό προετοιμάζει το «περιβάλλον» με δηλώσεις υπουργών της και υψηλών κρατικών αξιωματούχων, βολιδοσκοπώντας την Ελλάδα η οποία σιωπά επικίνδυνα για τα ελληνικά συμφέροντα.

Στείλτε ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι αν προχωρήσει σε άντληση πετρελαίου εντός ελληνικής ΑΟΖ θα βυθιστούν πάραυτα τα πλοία «Πορθητής» και «Μπαρμπαρός». Δεν έχετε δικαίωμα να παραχωρήσετε ούτε χιλιοστό από τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Προφανώς δεν αντιλαμβάνεστε ότι όποιος Έλληνας πολιτικός το πράξει, θα λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη, στην Ιστορία και στον ελληνικό λαό. Παραλάβατε μια Ελλάδα πανίσχυρη, τη φιμώσατε, τη δέσατε χειροπόδαρα και γι’ αυτό θα υποστείτε τις συνέπειες.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Τι προτίθεστε να πράξετε αν τουρκικό πλοίο ξεκινήσει άντληση πετρελαίου εντός της ελληνικής ΑΟΖ ή και της κυπριακής όπου είμαστε εγγυητές;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Γιάννης Αντωνιάδης

 
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Γιάννης Αντωνιάδης

Απέσυρε την ερώτηση για «Πορθητή» και «Μπαρμπαρός» ο βουλευτής της ΝΔ μετά από παρέμβαση Κώστα Τσιάρα.


Σάλο προκάλεσε στο εσωτερικό της ΝΔ η ερώτησή του βουλευτή της Γιάννη Αντωνιάδη προς τον υπουργό Εξωτερικών, Αλέξη Τσίπρα, που τον καλούσε ούτε λίγο-ούτε πολύ να βυθίσει τα τουρκικά πλοία «Πορθητή» και «Μπαρμπαρός», εφόσον προχωρήσουν σε εξόρυξη πετρελαίου στην ελληνική ή την κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τσιάρας με παρέμβαση του κάλεσε τον ερωτώντα βουλευτή Γιάννη Αντωνιάδη και του ζήτησε να αποσύρει την ερώτησή του, κάτι που έγινε με συνοπτικές διαδικασίες.

Ξεκίνησε η γεώτρηση της ExxonMobil-Qatar Petroleum στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης.


Ο υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Λακκοτρύπης, συναντήθηκε, με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα ενεργειακών πόρων, Φράνσις Φάνον, ο οποίο βρίσκεται στην Κύπρο στο πλαίσιο περιοδείας, που περιλαμβάνει το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Φάνον επανέλαβε την «πάγια θέση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για ανάπτυξη του φυσικού της πλούτου». Η δήλωση του κ. Φάνον προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία, καθώς έγινε μερικές ώρες ύστερα από την απειλή του Τούρκου υπουργού Ενέργειας ότι η Τουρκία θα προχωρήσει και θα κηρύξει «παράνομες» τις αδειοδοτήσεις για φυσικό αέριο από την Κύπρο στην ΑΟΖ.

Ο κ. Φάνον θα έχει συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα για να συζητήσει την ενεργειακή ασφάλεια και την περιφερειακή συνεργασία σε ενεργειακά θέματα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ανακοινώσει ότι το ταξίδι του Φράνσις Φάνον «θα αναδείξει τις οικονομικές ευκαιρίες στον ενεργειακό τομέα, μέσα από την ανάπτυξη του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο και τις σχετικές εξαγωγές. Παράλληλα, θα ενθαρρύνει τις συζητήσεις για τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες μπορούν να αξιοποιήσουν αυτές τις δυνατότητες, στοχεύοντας στην αυξημένη περιφερειακή σταθερότητα και στην οικονομική ανάπτυξη».

Ο καρκίνος του παγκρέατος τελευταία εμφανίζει αυξητική τάση κυρίως στους νέους γεγονός αποδίδεται με βάση και τα ευρήματα πρόσφατων μελετών, στο πρόχειρο φαγητό….


Aυξητική τάση - και μάλιστα σε νέους - εμφανίζει τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας ο καρκίνος τους παγκρέατος. Το γεγονός αποδίδουν οι επιστήμονες διεθνώς, με βάση και τα ευρήματα πρόσφατων μελετών, στο πρόχειρο φαγητό, (junk food) συνήθεια που γίνεται τρόπος ζωής για πολλούς στην εφηβεία και τους ακολουθεί και στην ενήλικη ζωή τους.

Ο ρυθμός εμφάνισής του καρκίνου αυτού αυξάνεται, με περισσότερους από 1.000 ασθενείς να διαγιγνώσκονται κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο. Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι μια από τις πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμες μορφές καρκίνου και συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο απειλητικών, κυρίως λόγω της καθυστερημένης διάγνωσής του, που δυσχεραίνει τη θεραπευτική του αντιμετώπιση.

Ο Δρ. Αλέξανδρος Αρδαβάνης, αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδος-ΕΟΠΕ επισημαίνει πως «τα πρώιμα συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος δεν είναι έντονα και σαφή και δεν υπάρχει κάποια εύκολη μέθοδος ανίχνευσης σε πρώιμο στάδιο, αν και διεξάγονται σχετικές έρευνες».

Όπως εξηγεί ο Δρ. Αρδαβάνης, το γεγονός αυτό, συνδυαστικά με την έλλειψη ενημέρωσης για τα σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν στο σώμα και ενδεχομένως συνδέονται με τη συγκεκριμένη νόσο, έχει ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς να διαγιγνώσκονται αφού έχει γίνει μετάσταση.

«Αν καταφέρουμε να πετύχουμε πιο έγκαιρη διάγνωση μέσα από την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων, θα κάνουμε ένα μεγάλο βήμα προόδου για την καλύτερη αντιμετώπιση του παγκρεατικού καρκίνου», τονίζει.

Ελπίδες την τελευταία πενταετία από τις νεότερες θεραπείες


Όσον αφορά στις θεραπευτικές εξελίξεις που έχουν συντελεστεί, ο Δρ. Χρήστος Χριστοδούλου, εκπρόσωπος της Εταιρείας Μελέτης του Καρκίνου του Πεπτικού Συστήματος - ΕΜ-ΚΑΠΕΣ, εξηγεί πως η θεραπευτική αντιμετώπιση του προχωρημένου καρκίνου του παγκρέατος, αποτελεί σήμερα μια μεγάλη πρόκληση για γιατρούς και ερευνητές.

«Παρά τη σχετική στασιμότητα που υπήρξε επί δεκαετίες στη θεραπευτική φαρέτρα των ογκολόγων, την τελευταία πενταετία, η χημειοθεραπεία με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας, καθώς και νέες θεραπείες 2ης γραμμής, η ανοσο-ογκολογία (για μια μικρή είναι η αλήθεια ομάδα ασθενών, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά) έχουν αλλάξει συνολικά το θεραπευτικό τοπίο και μας παρέχουν λύσεις ικανές να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και την επιβίωση», σημειώνει.

«Μέχρι το 1997 δεν υπήρχε κανένα φάρμακο εγκεκριμένο γι' αυτόν τον καρκίνο, ακολούθησαν 15 άγονα χρόνια, όπου τα τελευταία 5 χρόνια έχουμε νέες θεραπείες που βελτιώνουν αλλά και παρατείνουν τη ζωή» επισημαίνει ο κος Αρδαβάνης.

Σημαντική η πρώιμη διάγνωση για να μπορεί να χειρουργηθεί ο ασθενής


Σημαντικές είναι επίσης οι εξελίξεις στο κομμάτι της περιεγχειρητικής χημειοθεραπείας, όπου η χορήγηση κάποιων κυτταροτοξικών συνδυασμών μετά ή και πριν το χειρουργείο, μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση της επιβίωσης τονίζουν οι ειδικοί.

Ο χειρουργός Δρ. Χρήστος Αγαλιανός, συμπληρώνει για τη χειρουργική αντιμετώπιση: «Η πρώιμη διάγνωση είναι από τις βασικότερες προϋποθέσεις για τη χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου. Είναι σημαντικό οι ασθενείς να γνωρίζουν πως πρόοδος έχει σημειωθεί και στη χειρουργική αντιμετώπιση του παγκρεατικού καρκίνου αλλά και στην περιεγχειρητική-συμπληρωματική χημειοθεραπεία, με αποτέλεσμα σήμερα η μετεγχειρητική εξέλιξη των ασθενών μας, να είναι σημαντικά καλύτερη από ό,τι στο παρελθόν».

Αυτά τονίζουν οι επιστήμονες, με αφορμή τις δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα (15η Νοεμβρίου) για τον καρκίνο του παγκρέατος.

Η έγκαιρη διάγνωση του παγκρεατικού καρκίνου, μέσα από την ενημέρωση για τα συμπτώματά του, είναι και ο βασικός στόχος των δράσεων που πραγματοποιεί η ελληνική «συμμαχία» φορέων της ογκολογικής επιστημονικής κοινότητας και των ασθενών, με αφορμή την ημέρα αυτή.

«Συμμαχία» κατά του καρκίνου του Παγκρέατος


H «συμμαχία» αποτελεί μια σύμπραξη που μετρά πέντε χρόνια συνεργασίας και δράσης για τον παγκρεατικό καρκίνο και διευρύνεται κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα να συμμετέχουν πλέον, εκτός από τον Σύλλογο Ασθενών «Κ.Ε.Φ.Ι.» και την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου-ΕΛΛ.Ο.Κ., οι περισσότεροι φορείς της επιστημονικής ογκολογικής κοινότητας: Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, Εταιρεία Μελέτης Καρκίνου Πεπτικού Συστήματος (ΕΜ-ΚΑΠΕΣ) και οι Γυναίκες στην Ογκολογία.

Η «συμμαχία» δημιούργησε ενημερωτικό τηλεοπτικό σποτ για τα συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν την εμφάνιση της νόσου, με κεντρικό μήνυμα «Πρόλαβέ το. Η έγκαιρη διάγνωση μετράει! Η ζωή σου μετράει!».

Επιπλέον, δημιουργήθηκε η πρώτη ελληνική ηλεκτρονική πλατφόρμα ενημέρωσης αποκλειστικά για τον καρκίνο του παγκρέατος που περιλαμβάνει την ιστοσελίδα www.pancare.gr και την εφαρμογή Pancare, διαθέσιμη δωρεάν για λειτουργικό android μέσω του play.google.com.

Στα μωβ το κτίριο του πανεπιστημίου Αθηνών


Παράλληλα, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στηρίζει ενεργά την προσπάθεια για τον καρκίνο του παγκρέατος, και φωτίζεται συμβολικά στο μωβ χρώμα της Παγκόσμιας Ημέρας, την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου.

Εκ μέρους της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου - ΕΛΛ.Ο.Κ. και του Συλλόγου «Κ.Ε.Φ.Ι.», η κυρία Ζωή Γραμματόγλου δήλωσε: «Το Κ.Ε.Φ.Ι., η ΕΛΛ.Ο.Κ. και η ογκολογική επιστημονική κοινότητα, εργαζόμαστε συντονισμένα προκειμένου να σταθούμε ουσιαστικά στο πλευρό των ασθενών και των οικογενειών τους, αλλά και να συμβάλουμε στην έγκαιρη διάγνωση του παγκρεατικού καρκίνου, με περισσότερη ενημέρωση για τη νόσο και τα συμπτώματά της. Η Παγκόσμια Ημέρα είναι μόνο η αφορμή. Η δέσμευσή μας είναι διαρκής, γίνεται πράξη με διάφορους τρόπους και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε μέχρι να καταφέρουμε να ανατρέψουμε τα αρνητικά προγνωστικά που συνδέονται με τον παγκρεατικό καρκίνο».
medlabgr

«Κοινωνικό μέρισμα» από 300 μέχρι και 1.400 ευρώ πρόκειται να «μοιράσει» η Κυβέρνηση σε 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά.


Πρόκειται για ένα έκτακτο οικονομικό βοήθημα, το οποίο θα διατεθεί για τρίτη χρονιά από την Κυβέρνηση, με έμφαση σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι νέοι, οι άνεργοι και οι μονογονεϊκές οικογένειες, που θεωρείται ότι θα αποτελούν εκλογική βάση για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Βασικό κριτήριο για την ένταξη του νοικοκυριού στους δικαιούχους, όπως και για το ύψος του δικαιούμενου μερίσματος, θα είναι και φέτος το φορολογητέο εισόδημα.

Θα διανεμηθεί με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και θα διαφέρει ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση των νοικοκυριών.

Για τη χορήγηση του μερίσματος η κυβέρνηση αναμένεται να ακολουθήσει το μοντέλο του 2017, όποτε σε 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά είχαν μοιραστεί 800 εκατομμύρια ευρώ.

Πάντως, οι τελικές αποφάσεις για το χριστουγεννιάτικο «μπόνους» αναμένεται να «κλειδώσουν» μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Εισοδηματικά κριτήρια

Ετήσιο εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ για νοικοκυριό με ένα ενήλικο μέλος, προσαυξανόμενο για κάθε νοικοκυριό με περισσότερα του ενός μέλη, κατά 4.500 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και κατά 2.250 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος.

Για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος το ετήσιο εισόδημα δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει:
  1. τα 9.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με ένα μέλος
  2. τα 13.500 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη
  3. τα 15.750 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο

Περιουσιακά κριτήρια

Η ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό θα πρέπει να είναι συνολικής φορολογητέας αξίας μέχρι 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος. Το όριο των 120.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και μέχρι του ποσού των 180.000 ευρώ.

Κινητή περιουσία

Κριτήριο αποτελεί και το συνολικό ύψος των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού ή / και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.τ.λ.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, παρουσίασε χθες το σχέδιό του στους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank, και της μικρότερης Attica Bank..


Θετικές εντυπώσεις άφησε στους εκπροσώπους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και της Attica Bank το σχέδιο που παρουσίασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε ειδική σύσκεψη που ολοκληρώθηκε χθες βράδυ, στις 8.00 μμ. 

Η εκτίμηση τραπεζιτών που συμμετείχαν στη σύσκεψη είναι ότι το σχέδιο μπορεί να υποστηρίξει την προσπάθεια δραστικής εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων και, ταυτόχρονα, να βελτιώσει την ποιότητα των εποπτικών κεφαλαίων των τραπεζών, που σήμερα αποτελούνται σε μεγάλο ποσοστό από αναβαλλόμενους φόρους, οι οποίοι δεν είναι βέβαιο ότι θα επιστραφούν πράγματι από το Δημόσιο στις τράπεζες, αφού μπορεί να μην εμφανίσουν την απαιτούμενη κερδοφορία.

Το σχέδιο προβλέπει τη μεταφορά των μισών αναβαλλόμενων φόρων που έχουν στα κεφάλαιά τους οι τράπεζες, μαζί με τα μισά προβληματικά τους δάνεια, σε μια εταιρεία ειδικού σκοπού, η οποία δεν θα ενοποιείται από τις τράπεζες στους ισολογισμούς τους, επειδή κάθε τράπεζα θα ελέγχει μικρό ποσοστό του κεφαλαίου της, ούτε όμως θα θεωρείται εταιρεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Η εταιρεία θα εκδώσει «ασφαλή» ομόλογα, που θα τα πάρουν οι ίδιες οι τράπεζες και θα ενσωματώνουν την εγγύηση του Δημοσίου ότι οι επιστροφές φόρων θα καταβληθούν, ακόμη και αν δεν υπάρχει η απαιτούμενη κερδοφορία. Τα προβληματικά δάνεια θα εκχωρηθούν σε εταιρεία διαχείρισης.

Οι τραπεζίτες θα μελετήσουν την πρόταση, που χρειάζεται, πάντως, την έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν, καθώς η εγγύηση του Δημοσίου αποτελεί κρατική ενίσχυση. Το σχέδιο θα δημοσιοποιηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος την ερχόμενη Πέμπτη, με τη δημοσίευση της τακτικής της έκθεσης για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Στο Eurogroup Δεκεμβρίου πρόκειται να συζητηθεί οριστικά το θέμα του ελληνικού προϋπολογισμού...


«Το θέμα της Ελλάδας θα συζητηθεί επισήμως στις 3 Δεκεμβρίου και αυτό για δύο λόγους, γιατί πρέπει να προηγηθεί στις 21 Νοεμβρίου η κατάθεση του νέου προϋπολογισμού κι επίσης υπάρχει η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που πρέπει να συζητήσουμε στις 3 Δεκεμβρίου», είπε Ευρωπαίος αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος δε θέλησε να πει περισσότερα για το θέμα της μη περικοπής των συντάξεων. Νέες πληροφορίες ωστόσο που προκύπτουν αναφέρουν ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να μην υπάρξει οριστική ακύρωση του μέτρου, αλλά αναστολή, επειδή πρέπει να πεισθούν όλοι ότι δεν θα υπάρξει ρίσκο από την εφαρμογή του.

Πάντως, η Ελλάδα αναμένεται να στείλει νέο, «ενισχυμένο» προσχέδιο προϋπολογισμού στην Κομισιόν έως την Τετάρτη. Το νέο κείμενο δεν θα εμπεριέχει τις περικοπές στις συντάξεις, ενώ θα περιλαμβάνει αναλυτικά τα νέα θετικά μέτρα που έχει προτείνει η ελληνική κυβέρνηση ύψους 900 εκ. ευρώ.

Το προσχέδιο θα κατατεθεί αμέσως μετά την ευρεία συναίνεση που εξασφάλισε η ελληνική πλευρά χθες στο Euro Working Group, όπου δόθηκε το πράσινο φως για το «ισορροπημένο» πακέτο του ελληνικού προϋπολογισμού. Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο «Έθνος», η Επιτροπή αναμένει την ελληνική πλευρά να συμπεριλάβει το πλήρες πακέτο μετά τις παρεμβάσεις, οι οποίες επιβεβαιώνουν τη μη περικοπή των συντάξεων και τα αντίμετρα.

Το «πακέτο» θα κλειδώσει στις 21 Νοεμβρίου, με τις επίσημες ανακοινώσεις της Κομισιόν για τη γνώμη της για το ελληνικό προσχέδιο προϋπολογισμού –ταυτόχρονα με την επίσημη γνώμη της για τα υπόλοιπα προσχέδια της Ευρωζώνης. Την ίδια μέρα, η κυβέρνηση θα φέρει στη βουλή τον προϋπολογισμό. Οι τελικές αποφάσεις όμως θα ανακοινωθούν στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου.
ethnos.gr

Tη χρηματοδότηση των σκοπιανών εθνικιστών  από τον Τζόρτζ Σόρος αποκαλύπτουν στοιχεία που έφερε στο φως το Star. Απίστευτες χορηγίες του μεγαλοεπενδυτή, ο οποίος για πάνω από δέκα χρόνια πληρώνει εκατομμύρια ευρώ στη γειτονική χώρα...


Η χρηματοδότηση των σκοπιανών εθνικιστών από τον Τζόρτζ Σόρος τελικά δεν είναι θεωρία συνομωσίας. Ο Πέτρος Μποτσαράκος αποκάλυψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα τα στοιχεία για τις χορηγίες του μεγαλοεπενδυτή, ο οποίος για πάνω απο δέκα χρόνια πληρώνει εκατομμύρια για ανθελληνική προπαγάνδα!

Όργανα της σκοπιανής προπαγάνδας είναι άλλωστε ακριβά ντοκιμαντέρ και διεθνείς καμπάνιες. Και το ερώτημα είναι πού βρίσκουν τα λεφτά;

Το ίδρυμα Open Society του Τζόρτζ Σόρος από το 1992 ως το 2016 έχει δώσει στα Σκόπια 98,7 εκατομμύρια από χρήματα του Σόρος, όπως και άλλα 35 εκατομμύρια από χορηγίες.

Τα δήθεν «μακεδονικά» σωματεία επίσης έπαιρναν χρήματα από το ίδρυμα του Σόρος. Έδωσε όμως και 25 εκατομμύρια ευρώ απευθείας στις κυβερνήσεις των Σκοπίων ως το 2016, 9 εκατομμύρια σε δημοσιογράφους και 1,9 εκατομμύρια σε επιχειρήσεις!

Τζόρτζ Σόρος: Χορηγίες για μια "καλύτερη κοινωνία"


Άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε λέει όμως ο Τζόρτζ Σόρος όταν μιλά για τους σκοπούς του ιδρύματος του. «Η προσπάθεια να βελτιώσεις τον κόσμο είναι πιο δύσκολη από το να βγάζεις χρήματα. Ξεκίνησα το ίδρυμα για να προωθήσω την ιδέα της ανοιχτής κοινωνίας» υποστήριξε ο ίδιος.

Ο Σόρος ήταν από τους πρώτους που αναγνώρισε τα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία» και το ίδρυμα του εξέδωσε το προπαγανδιστικό περιοδικό «Macedonian Times».

Οι Παμμακεδονικές ενώσεις καταγγέλλουν ότι έδινε χρήματα στους σκοπιανούς και κάτω από το τραπέζι για να κάνουν προπαγάνδα διεθνώς. Οι καταγγελίες λένε ότι μέσω του ιδρύματος Open Society ο Σόρος χρηματοδοτεί την αυτοαποκαλούμενη «Ενωμένη Μακεδονική Διασπορά» του Τζόρτζ Ατανασόφσκι και το «Διεθνές Συμβούλιο των “Μακεδόνων”» του Τοντόρ Πέτροφ. Τα κεφάλαια σύμφωνα με τις καταγγελίες φτάνουν έτσι και στα Σκόπια, σε εθνικιστές όπως το VMRO και σε οργανώσεις στην Ελλάδα, όπως το "Ουράνιο Τόξο".
star.gr

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν στο χώρο του Πολυτεχνείου για να καταθέσουν στεφάνι αλλά απωθήθηκαν από διαμαρτυρόμενους φοιτητές...


Ένταση επικράτησε στο χώρο του Πολυτεχνείου το πρωί της Παρασκευής όταν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προπηλακίστηκαν την ώρα που προσπαθούσαν να εισέλθουν για να καταθέσουν στεφάνι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο.

Ομάδες φοιτητών που βρίσκονταν μπροστά στην πύλη τους εμπόδισαν να περάσουν μέσα σπρώχνοντάς τους και φωνάζοντας συνθήματα κατά της Κυβέρνησης.

Στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονταν μεταξύ άλλων ο Κώστας Γαβρόγλου, ο Παναγιώτης Ρήγας, ο Νίκος Τόσκας, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Φίλης και ο Θοδωρής Δρίτσας.

Η αντιπροσωπεία τελικά δεν κατόρθωσε να καταθέσει στεφάνι και τα στελέχη αποχώρησαν. Οι συγκεκριμένοι φοιτητές δεν ανήκαν στους γνωστούς κουκουλοφόρους.

Εν τω μεταξύ, πριν από λίγο στο χώρο του Πολυτεχνείου έφτασαν μέλη της ΚΝΕ για περιφρούρηση καθώς στις 10.30 αναμένεται να καταθέσει στεφάνι ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
skai.gr

Στο επίμαχο θέμα των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Μεσόγειο επανέρχεται ο γερμανικός Τύπος με την γερμανική εφημερίδα Frankfurter Rundschau αναλύει τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Τουρκίας, Κύπρου αλλά και Ελλάδας για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου...


Η Frankfurter Rundschau παρατηρεί σε ανταπόκρισή της ότι «οι εντάσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Κύπρο για τις πρώτες ύλες στην ανατολική Μεσόγειο αυξάνονται». Ο ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδα στην Τουρκία αναφέρεται στην κατάπλευση του γεωτρύπανου Stena Icemax της αμερικανικής ExxonMobile στο οικόπεδο 10, «περίπου 150 χλμ. νοτιοδυτικά του διχοτομημένου νησιού», όπως επισημαίνει. Με τις σχεδιαζόμενες γεωτρήσεις από κυπριακής πλευράς ξεκινά σύμφωνα με την εφημερίδα της Φραγκφούρτης «μια επικίνδυνη αναμέτρηση δυνάμεων, διότι η Τουρκία έχει επανειλημμένα ασκήσει κριτική σε απειλητικό ύφος για τα σχέδια των Ελληνοκυπρίων για αποκλειστική εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων ενεργειακών κοιτασμάτων στη ζώνη των 200 ναυτικών μιλίων (ΑΟΖ)», ενώ τον Φεβρουάριο η Άγκυρα είχε εξωθήσει σε αποχώρηση το πλοίο-γεωτρύπανο του ιταλικού ομίλου Eni, υπενθυμίζει ο γερμανός ανταποκριτής.

Σύμφωνα με την Frankfurter Rundschau, «τα κοιτάσματα που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα αξίζουν δισεκατομμύρια και ως εκ τούτου έχουν εγείρει αξιώσεις στρατηγικού χαρακτήρα στην φτωχή σε πρώτες ύλες Τουρκία. […] Εδώ και καιρό τα κοιτάσματα φυσικού αερίου έχουν γίνει ένα ακόμη σημείο αντιπαράθεσης ανάμεσα […] στην Ελλάδα και την Τουρκία». Ο γερμανός ανταποκριτής επισημαίνει ότι «καθοριστικό ρόλο στη διαμάχη παίζει το άλυτο Κυπριακό. Επειδή η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κύπρο, δεν της αναγνωρίζει και το δικαίωμα να χορηγεί άδειες για γεωτρήσεις και ζητεί το μοίρασμα των κοιτασμάτων φυσικού αερίου με την αναγνωρισμένη μόνο από την Άγκυρα 'Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου'. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί το γεγονός ότι η Τουρκία δεν εγείρει μεν αξιώσεις επί του οικοπέδου 10, όμως για άλλα τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ. Η κυπριακή κυβέρνηση εξηγεί μεν ότι θα διαμοιράσει κέρδη με δίκαιους όρους, όμως μόνον εφόσον προηγουμένως έχει βρεθεί μια ειρηνευτική λύση για την Κύπρο, η οποία μετά την αποτυχία των τελευταίων διαπραγματεύσεων βρίσκεται πιο μακριά από ποτέ».

Ευθύνες τηςΆγκυρας αλλά και της Λευκωσίας


Η εφημερίδα συνεχίζει επισημαίνοντας ότι «με το Κυπριακό σχετίζεται και η άρνηση της Άγκυρας μέχρι σήμερα να υπογράψει τη διεθνή σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας που αφορά την εκμετάλλευση υποθαλάσσιων κοιτασμάτων. Αντ' αυτού υιοθετεί την αυθαίρετη άποψη ότι μόνο ηπειρωτικές χώρες δικαιούνται τη ζώνη των 200 ναυτικών μιλίων (ΑΟΖ), όχι όμως νησιά όπως η Κύπρος. Με βάση αυτή την άποψη τα κοιτασμάτα βρίσκονται σε περιοχή τουρκικής δικαιοδοσίας, η οποία όμως αλληλεπικαλύπτεται ταυτόχρονα με τις ΑΟΖ του Ισραήλ, του Λιβάνου και της Αιγύπτου, χώρες με τις οποίες η Κύπρος σχεδιάζει κοινή εκμετάλλευση. Αντιδρώντας η Τουρκία δρομολόγησε την ενίσχυση της ναυτικής της δύναμης. Έτσι προκύπτει μια νέα επικίνδυνη εστία κρίσης στην Ευρώπη», υπογραμμίζει η Frankfurter Rundschau.

Το δημοσίευμα περιλαμβάνει πάντως και μια μομφή κατά της κυπριακής κυβέρνησης: «Αντί να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα ως εργαλείο συμφιλίωσης με την Τουρκία, αντιθέτως η Λευκωσία, μέσω της ενεργειακής συμμαχίας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, όπως και με τον σχεδιαζόμενο αγωγό East Med, όξυνε την απομόνωση της Άγκυρας και ως εκ τούτου τις εντάσεις».
DW

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ τόνισε ότι το ζήτημα της μη περικοπής των συντάξεων θέμα που αφορά αποκλειστικά την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους και σημείωσε ότι ο ρόλος του ΔΝΤ είναι πλέον συμβουλευτικός...


Τη θέση ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να επιβάλει επιβάλει καμία πολιτική στην Ελλάδα, επισήμανε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, όπως αναφέρει το amna.gr.

Ο κ. Ράις σημείωσε ότι το ζήτημα της μη περικοπής των συντάξεων που αποφασίστηκε στο  EuroWorking Group στις Βρυξέλλες είναι ένα θέμα που αφορά αποκλειστικά την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους.

«Το ΔΝΤ δεν έχει πλέον οικονομικό διακανονισμό (πρόγραμμα) με την Ελλάδα, οπότε δεν συμμετέχουμε στις λεπτομέρειες αυτών των συζητήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη», ανέφερε ο κ. Ράις.

Αναφερόμενος στον ρόλο του ΔΝΤ στο πλαίσιο της μετα-προγραμματικής εποπτείας, ο εκπρόσωπος του Ταμείου ξεκαθάρισε ότι περιορίζεται πλέον σε ένα συμβουλευτικό έργο.

«Τώρα δεν έχουμε κανένα οικονομικό πρόγραμμα με την Ελλάδα. Έχουμε αυτό που ονομάζουμε μια διευθέτηση μετα-προγραμματικής εποπτείας, όπου επισκεπτόμαστε την Ελλάδα από καιρού εις καιρόν και εξετάζουμε την οικονομία σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση και προσφέρουμε την ανάλυση της αξιολόγησης μας με σκοπό να είμαστε χρήσιμοι στην Ελλάδα. Ωστόσο, δεν επιβάλλουμε πολιτικές στις χώρες-μέλη. Δεν επιβάλλουμε πολιτικές στην Ελλάδα. Δεν είμαστε σε θέση να το πράξουμε», τόνισε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σημείωσε πάντως ότι τα κλιμάκια του ΔΝΤ θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές του επόμενου έτους, για τον επόμενο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας.

«Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε την Ελλάδα να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να επιτύχει πιο φιλικές προς την ανάπτυξη και με κοινωνική έμφαση πολιτικές. Και αυτή είναι η θέση μας εδώ και αρκετό καιρό. Κατά την εφαρμογή της προνομοθετημένης δέσμης μέτρων για το 2019-2020, εάν αυτό μπορεί να ελευθερώσει τον δημοσιονομικό χώρο για μέτρα φιλικότερα προς την ανάπτυξη, προφανώς και θα το στηρίξουμε. Αλλά και πάλι, αυτή είναι πραγματικά μια απόφαση που πρέπει να συζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους» τόνισε ο κ. Ράις.

Η διπλωματική ή/και στρατιωτική παρεμβατική δυνατότητα της Τουρκίας προκειμένου να αποτρέψει τις εξελίξεις επί του ενεργειακού παιγνίου όπως αυτό εκτυλίσσεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ κρίνεται επί του παρόντος εξαιρετικά περιορισμένη...


Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την 14η Νοεμβρίου του 2018 στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου περί τρίτης επιλογής, πέραν του διεθνούς δικαστηρίου και της διπλωματίας, για την διευθέτηση με την Ελλάδα της υφαλοκρηπίδας και των χωρικών υδάτων, συνιστούν κλιμάκωση της ρητορικής της γειτονικής χώρας. Δεν είναι καθόλου υπερβολή να λεχθεί ότι επί της ουσίας φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης, τη στιγμή που η Τουρκία τοις πράγμασι απορρίπτει την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στη βάση του διεθνούς δικαίου και ως εκ τούτου δεν αποδέχεται την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Αντίθετα, η Άγκυρα στηρίζει την πολιτική λύση στο πλαίσιο διμερούς διαπραγμάτευσης εκτιμώντας ότι η Αθήνα βρίσκεται σε κατάσταση απομειωμένης διαπραγματευτικής ισχύος και ως εκ τούτου μέρος των τουρκικών αξιώσεων στο Αιγαίο δύναται να ικανοποιηθεί. Η εν λόγω τουρκική πεποίθηση ενισχύεται έτι περαιτέρω λόγω της εκλαμβανόμενης από την Τουρκία συνεχούς ελληνικής υποχωρητικότητας σε κρίσιμα ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής όπως το Σκοπιανό.

Στρατιωτικά μέσα για την προβολή της τουρκικής ισχύος σε Αιγαίο συνιστούν τόσο η αποστολή του ερευνητικού πλοίου Μπαρμπαρός συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων νότια του Καστελόριζου και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας όσο και οι καθημερινές παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

Οι διεκδικήσεις της Τουρκίας βαίνουν αυξανόμενες τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά υπό την έννοια ότι η θέση της Άγκυρας, σύμφωνα με την οποία τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου περιβάλλονται μόνο από τουρκική υφαλοκρηπίδα, δημιουργεί αλυσιδωτές διεκδικήσεις που εστιάζουν στην αποστρατικοποίηση, τον επιχειρησιακό έλεγχο του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων.

Επί της ουσίας δηλαδή η Τουρκία επιδιώκει την εκ βάθρων ανατροπή του status quo στο Αιγαίο αξιώνοντας τη συνεκμετάλλευση του θαλάσσιου πλούτου και τη συνυπευθυνότητα ως προς τις περιοχές έρευνας και διάσωσης και τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας (FIR). Για την Ελλάδα η μοναδική διαφορά με την γειτονική χώρα περιορίζεται σε αυτή της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, δηλαδή στο δικαίωμα αποκλειστικής εκμετάλλευσης του βυθού και του υπεδάφους σε θαλάσσια περιοχή πέρα από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. 

Σε αναζήτηση θαλάσσιας ισχύος


Η Τουρκία αποτελεί de facto χώρα που ασκεί κυριαρχία επί χερσαίου εδάφους με δεδομένο τον υφιστάμενο θαλάσσιο αποκλεισμό των λιμανιών της Σμύρνης, της Μερσίνης και της Κωνσταντινούπολης που καθιστά αδύνατη τη ναυτική σύνδεση με την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. H τουρκική κάθοδος στα νερά του Αιγαίου και την ανοιχτή θάλασσα της Μεσογείου αποτελεί στρατηγικό στόχο της Τουρκίας.

Προς πραγμάτωση του εν λόγω στόχου, η Άγκυρα δημιουργεί εντάσεις στρατιωτικού ή διπλωματικού χαρακτήρα προκειμένου να εμπεδώσει την ύπαρξη περισσότερων διαφορών στο Αιγαίο με την Αθήνα προβάλλοντας το πρόσθετο επιχείρημα ότι ως διάδοχο κράτος της πάλαι ποτέ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ανήκουν σε αυτή δεκάδες νησιά και βραχονησίδες στο Αιγαίο που δεν αναφέρονται ονομαστικά σε συνθήκες.

Με τα σημερινά δεδομένα, τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας εκτείνονται στα 6 ναυτικά μίλια κατ’ εφαρμογή του άρθρου 139 του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου του 1973 (Ν.Δ. 187/1973, ΦΕΚ Α΄261) και του Αναγκαστικού Νόμου 230/1936 “Περί Καθορισμού Αιγιαλίτιδος Ζώνης της Ελλάδος». Τουτέστιν, η Ελλάδα ασκεί κυριαρχία επί ποσοστού 35% των υδάτων του Αιγαίου, η Τουρκία επί 8,8%, ενώ το εναπομείναν 56,2% συνιστά διεθνή χωρικά ύδατα.

Η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια θα αυξήσει στο 64% την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, η Τουρκία θα ασκεί κυριαρχία σε ποσοστό 10% με το εναπομείναν 26% να συνιστά διεθνή χωρικά ύδατα. Με απλά λόγια, η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια αποτελεί εφιαλτικό σενάριο για την Τουρκία καθώς με αυτό τον τρόπο θα παγιωθεί ο χερσαίος εγκλωβισμός και άρα ο θαλάσσιος αποκλεισμός της ο οποίος μεταφράζεται και σε αποκλεισμό από τη νομή και κατοχή των θαλασσίων πόρων.

Προς αποτροπή του εφιαλτικού σεναρίου, η Τουρκία επιδιώκει να αποκτήσει θαλάσσια ισχύ αφενός δημιουργώντας στρατιωτικές ή διπλωματικές εντάσεις στο Αιγαίο και πέριξ της κυπριακής ΑΟΖ αλλά και προβαίνοντας σε ανοικτές ή κεκαλυμμένες πολεμικές απειλές, όπως εμφαίνεται στις πρόσφατες δηλώσεις τόσο του Τούρκου υπουργού εξωτερικών στο τουρκικό κοινοβούλιο όσο και του Τούρκου υπουργού Άμυνας. Αφετέρου η Τουρκία επιδιώκει την πρόσκτηση θαλάσσια ισχύος υλοποιώντας φιλόδοξο στρατιωτικό πρόγραμμα, του γνωστού ως έργο MILGEM, για την κατασκευή κορβετών με ενσωματωμένα συστήματα τεχνολογίας stealth που θα πραγματοποιούν ανθυποβρυχιακό πόλεμο και περιπολίες σε θαλάσσιες περιοχές.

Εξαιρετικά περιορισμένες δυνατότητες


Η διπλωματική ή/και στρατιωτική παρεμβατική δυνατότητα της Τουρκίας προκειμένου να αποτρέψει τις εξελίξεις επί του ενεργειακού παιγνίου όπως αυτό εκτυλίσσεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ κρίνεται επί του παρόντος εξαιρετικά περιορισμένη. Τούτο αποτυπώνεται άλλωστε στην απρόσκοπτη διεξαγωγή των προετοιμασιών στο θαλάσσιο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ όπου κατέφθασε το γεωτρύπανο Stena IceMax προκειμένου να πραγματοποιηθεί η πρώτη γεώτρηση της αμερικανικής Exxon Mobil και της καταριανής Qatar Petroleum.

Η τελευταία ανακοίνωση του εκπροσώπου του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι η Ουάσιγκτον αποθαρρύνει κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή εκτιμάται ότι έχει ως αποδέκτη την τουρκική προεδρία απορρίπτοντας τις διατυπωθείσες τουρκικές απειλές εν όψει της έναρξης των αμερικανικών γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Τουρκία ωστόσο φαίνεται να χρησιμοποιεί ως πεδίο εκτόνωσης και προβολής των τουρκικών διεκδικήσεων την Ελλάδα με αποδέκτες τόσο το εσωτερικό της ακροατήριο όσο και τρίτες χώρες. Στους τουρκικούς υπολογισμούς, η Ελλάδα αποτιμάται ως ο αδύναμος κρίκος από τον οποίο μπορεί να αποσπαστούν παραχωρήσεις ή/και υποχωρήσεις, όπως η πρόσφατη αναδίπλωση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στην άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος για επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Η τακτική του ανατολίτικου παζαριού εκ μέρους της Τουρκίας αναμένεται να ενεργοποιηθεί πλήρως έναντι της Ελλάδας το προσεχές χρονικό διάστημα. Στο χέρι της τελευταίας είναι να αποφύγει τις ανατολίτικες κακοτοπιές και να προστατεύσει τα εθνικά της συμφέροντα.
πηγή:  slpress.gr

Σε βαρή κλίμα συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προκειμένου να αποφανθεί αναφορικά με το προσύμφωνο του Τσίπρα - Ιερωνύμου για τις σχέσεις Εκκλησίας -Πολιτείας....


Συνεδριάζει εκτάκτως, σήμερα 16/11, στις 9 το πρωί η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, για να εξετάσει τις προτάσεις της κυβέρνησης για το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος θα πραγματοποιήσει Εισήγηση με θέμα: «Ενημέρωσις περί προτάσεως υπό της ελληνικής κυβερνήσεως επί του θέματος της Εκκλησιαστικής Περιουσίας» και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Αναμένεται να μετάσχουν 82 Μητροπολίτες, κάποιοι εκ των οποίων έχουν ήδη εκφράσει τον προβληματισμό τους αναφορικά με τη μισθοδοσία 9.200 κληρικών και την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Πάγια θέση παραμένει να μην υπάρξουν αλλαγές, στο καθεστώς μισθοδοσίας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, συνταξιοδότησης και ασφάλισης, ενώ οι κληρικοί ζητούν απαντήσεις σε ερωτήματα για τη μισθοδοσία τους καθώς με βάση το προσύμφωνο θα τεθούν εκτός του δημόσιου ταμείου.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την κατ’ αρχήν συμφωνία ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό «διότι είστε συντελεστής σ’ αυτή την ιστορική στιγμή, σ’ αυτό το μεγάλο γεγονός που η Εκκλησία θα αισθάνεται όχι ότι γίνεται πιο πλούσια, δεν την ενδιαφέρει αυτό, αλλά ότι γίνεται πιο λειτουργική στην πραγματοποίηση των οραμάτων που έχει».

Επιπλέον, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι «βρήκα ανταπόκριση στα ερωτήματά μου και θέλω να σας ευχαριστήσω και στο συγκεκριμένο θέμα για το οποίο συναντηθήκαμε θα μας βρείτε στενούς συνεργάτες. Πιστεύω ότι όλοι κρινόμαστε από αυτό που εκπέμπουμε και αυτή η συμφωνία εκπέμπει την πρόθεσή μας να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά σεβόμενοι ο ένας τον άλλο».

Τέλος, ανέφερε πως «θα προχωρήσουμε σε ένα πνεύμα αυτοτέλειας και συνεργασίας. Να γίνει η Εκκλησία περισσότερο διάκονος του θελήματος του λαού».

Σε δηλώσεις του την Τετάρτη ο Αρχιεπίσκοπος, επεσήμανε ενδεικτικά: «Επειδή βλέπω την αγωνία των ιερέων επαναλαμβάνω πως αν δεν να υπογράψουν οι ιερείς και συγκατατεθούν με την έννοια του γενικοτέρου συμφέροντος, όχι μόνο των ιερέων αλλά του λαού μας, δεν θα γίνει απολύτως τίποτα. Δεν το κάνουμε για να γίνουμε πλουσιότεροι, αλλά για να μπει μία τάξη σε κάποια πράγματα επιτέλους».

«Η Συμφωνία των Πρεσπών θα προχωρήσει και η ιστορία θα είναι γενναιόδωρη με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της πΓΔΜ», εκτιμά ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ...


Την εκτίμηση ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα προχωρήσει κι ότι η ιστορία θα είναι "πολύ ευγενική" και "γενναιόδωρη" με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα και της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, διατύπωσε από το βήμα του 3ου Thessaloniki Summit, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα δουλέψουν πολύ σκληρά για την εφαρμογή της συμφωνίας, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους τους, ενώ συμπλήρωσε ότι τη θεωρεί (τη συμφωνία) κι "ως έναν τρόπο να αποκατασταθεί ο ιστορικός ρόλος που η Θεσσαλονίκη διαδραμάτισε επί εκατοντάδες χρόνια, ως η κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα των δυτικών Βαλκανίων".

Στη διάρκεια συζήτησης με τον δημοσιογράφο της "Καθημερινής", Αθανάσιο 'Ελις, ο κ.Πάιατ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ ήδη βλέπουν τη θετική επιρροή της συμφωνίας στη σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής και επισήμανε την επιθυμία της αμερικανικής πλευράς να δει την πΓΔΜ να προοδεύει στην πορεία της προς το ΝΑΤΟ. Πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ σέβονται τις διαφορετικές απόψεις, που εκφράζονται στην Ελλάδα σχετικά με το ονοματολογικό της πΓΔΜ, τονίζοντας παράλληλα ότι η συμφωνία είναι πολύ σημαντική όχι μόνο από γεωπολιτική, αλλά και από οικονομική άποψη. Έκανε δε λόγο για τις ευκαιρίες που διαμορφώνονται για τη Βόρεια Ελλάδα, μεταξύ άλλων, στα πεδία του εμπορίου και της ενέργειας.

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και τη συμμαχία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, ο κ.Πάιατ υπογράμμισε ότι οι οι ΗΠΑ είναι πάντα υπέρ του σταθεροποιητικού ρόλου της χώρας μας στον γεωγραφικό χώρο όπου βρίσκεται, "ανάμεσα στην ανατολική Μεσόγειο και τις ΗΠΑ". Οι δύο χώρες, πρόσθεσε, μοιράζονται παρόμοιες αξίες και εκατοντάδες χρόνια πολιτισμικών επαφών. Οι ΗΠΑ, τόνισε, θα ήθελαν να καθίσουν στο τραπέζι της συζήτησης για την Ανατολική Μεσόγειο και για τις διάφορες εξελίξεις εκεί. «Ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός επανέρχεται στην περιοχή μετά από δεκαετίες. Η Ελλάδα είναι ο φυσικός μας εταίρος. Η βάση στη Σούδα αποτελεί τη ναυαρχίδα των στρατιωτικών και αμυντικών σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ. Δεν είναι μόνο ο έκτος στόλος που βρίσκεται στην περιοχή (...) Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή στην κατεύθυνση. 'Ολα αυτά έχουν να κάνουν με στρατηγικά συμφέροντα που συγκλίνουν» είπε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Κύπρο, ο Αμερικανός πρέσβης επισήμανε ότι η θέση των ΗΠΑ είναι πολύ ξεκάθαρη, αφού "επανειλημμένα η Ουάσιγκτον είπε ότι υποστηρίζει το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται την υφαλοκρηπίδα της και τους πόρους της" και πρόσθεσε ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επιμένει στο να κρατούν όλα τα μέρη ένα "φυσιολογικό επίπεδο" σχέσεων.

Σε ερώτηση του κ.'Ελις για τη στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο, ο κ.Πάιατ απάντησε ότι "υπάρχει μεγάλη σύγκλιση μεταξύ Ουάσιγκτον και Αθήνας, σε ό,τι αφορά την Τουρκία. Πιθανώς δεν έχουμε πιο ισχυρό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ (από την Ελλάδα), που να μοιράζεται την οπτική μας για τη σημασία του διαλόγου, ώστε να διαφαλιστεί ότι η Τουρκία θα παραμείνει στη Δύση. Ολους μας ενδιαφέρει η συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας".

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή είναι πράγματι τόσο σημαντικός όσο πιστεύουν κάποιοι ή αν οι σχετικές προσδοκίες βασίζονται απλά στην ελπίδα και δεν έχουν βάση, ο Αμερικανός αξιωματούχος επισήμανε:«Περάσατε μια από τις πιο σοβαρές κρίσεις και ξεφύγατε, δεν έχετε επιτήρηση και η δημοκρατία σας έμεινε ανέπαφη από αυτήν την περίοδο. Οι ΗΠΑ εκτιμούν το πόσο αντέξατε και πόση αποφασιστικότητα δείξατε σε μια περιοχή που εξακολουθεί να έχει συστηματικές προκλήσεις (...) Η Ελλάδα είναι αδιαμφισβήτητος σύμμαχός μας και τη θέλουμε ισχυρή και αποτελεσματική».

Σχετικά με τον στρατηγικό διάλογο ΗΠΑ-Ελλάδας, που ξεκινάει στην Ουάσιγκτον στι αρχές Δεκεμβρίου, σημείωσε ότι αποτελεί «ορόσημο» στις διμερείς σχέσεις. Στο επίπεδο της οικονομίας, επισήμανε ότι στο τραπέζι βρίσκονται πολλές επενδύσεις, ενώ σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας στη φετινή ΔΕΘ τόνισε το θετικό Momentum που δημιουργήθηκε, προαναγγέλλοντας μάλιστα μια σειρά από "...baby ΔΕΘ", όπως χαρακτηριστικά τις αποκάλεσε, οι οποίες θα δημιουργήσουν ακόμη περισσότερες γέφυρες οικονομικής συνεργασίας.

Τη σύνοδο, που συνεχίζεται και αύριο, διοργανώνουν ο ΣΒΒΕ και η "Συμεών Τσομώκος ΑΕ - Delphi Economic Forum". Στη διοργάνωση συμμετέχουν περισσότεροι από εξήντα (60) διακεκριμένοι ομιλητές από το χώρο των επιχειρήσεων, της πολιτικής και της κοινωνίας, μεταξύ των οποίων τέσσερις πρωθυπουργοί.
amna.gr