11/18/18

Γιώργος Τράγκας: Κάτι «βρωμάει»... Αργά ή γρήγορα θα έχουμε εξελίξεις.


 του Γιώργου Τράγκα*

H τεταμένη κατάσταση στην Μεγάλη Βρετανία και η μάχη επιβίωσης που δίνει πλέον η Τερέζα Μέι στο εσωτερικό του συντηρητικού κόμματος και οι κόντρες του Σαλβίνι με τις Βρυξέλλες, έσωσαν τη νέα μείωση των συντάξεων και έδωσαν στον κ. Τσίπρα μία νίκη και ένα προεκλογικό μπόνους!!!

Η γερμανοελεγχόμενη Ευρώπη βλέποντας το αβυσσαλέο ρήγμα στις σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ και τους Αμερικανούς και μπροστά στο ενδεχόμενο οι σκληροί στο Λονδίνο να ρίξουν την Τερέζα Μέι που είναι γαντζωμένη με νύχια και με δόντια επιδιώκοντας ένα βελούδινο BREXIT με την Ευρώπη, έδωσε πράσινο φως στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2019 που δεν περιλαμβάνει την περικοπή των συντάξεων.

Το πράσινο φως έδωσε το Euroworking Group και την τελική έγκριση θα την δώσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 3 Δεκεμβρίου.

Είναι κέρδος και επιτυχία της κυβέρνησης Τσίπρα αλλά πρέπει να κάνει περικοπές στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και στην επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, των νέων. Όπως και να έχει, μέχρι στιγμής, η υπόθεση εξελίσσεται καλά για τον κο Τσίπρα και φυσικά για όλους τους συνταξιούχους.

Σε λίγους μήνες η Ευρώπη κατά πάσα πιθανότητα θα έχει αλλάξει οριστικά μορφή.

Οι σκληροί αντι-βερολινέζοι, οι ευρωσκεπτιστές του Λονδίνου, έχουν φέρει σε δεινή θέση την κα Τερέζα Μέι που θέλει να το παίξει «μαλακά» και «βελούδινα» με τους Γερμανούς και τις Βρυξέλλες.

Οι σκληροί συντηρητικοί βουλευτές θέλουν να φύγει η κα Μέι και κατέθεσαν προτάσεις δυσπιστίας.

Επίσης οι Βόρειο – Ιρλανδοί του DUP διαμηνύουν ότι η συμφωνία τους με το συντηρητικό κόμμα της Μ. Βρετανίας για το BREXIT ακυρώνεται εάν δεν αντικατασταθεί η κα Τερέζα Μέι από νέο ηγέτη!

Η κα Μέι επιμένει να προχωρήσει σε αυτό που έχει συμφωνήσει αλλά οι περισσότεροι εκτιμούν ότι στο επόμενο διάστημα η Μ. Βρετανία και η Ιταλία θα γυρίσουν πολύ δυνατά τις πλάτες τους στην γερμανοκρατούμενη Ευρώπη.

Επίσης είναι θέμα χρόνου πλέον ο Αμερικανός πρόεδρος να τρίξει περισσότερο τα δόντια του προς τη γέφυρα Βερολίνου – Παρισίων με σκληρούς δασμούς στην γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία!

Οι ευρωεκλογές κρύβουν εκπλήξεις σε όλη την Ευρώπη για την κα Μέρκελ και τους Γερμανούς. Θα πρέπει να προβληματιστεί ιδιαίτερα το γερμανικό προτεκτοράτο εδώ και οι γερμανόφωνοι των Αθηνών.

Ας ελπίσουμε ότι οι παραδοσιακοί σύμμαχοί μας σε δύο Πολέμους θα σταθούν δίπλα στην Ελλάδα, όχι μόνο στο θέμα των συντάξεων αλλά κυρίως στο θέμα της προστασίας των συνόρων μας!

Εσωτερικά κάτι «βρωμάει» πάρα πολύ και αργά ή γρήγορα θα έχουμε εξελίξεις.


Το Μαξίμου είναι ιδιαίτερα προβληματισμένο για τις κινήσεις του κου Κοτζιά και όσα λέει με φαρμακευτική δοσολογία σχολής Μπελογιάννη.

Από ότι φαίνεται θα υπάρξει αυτονόμηση του καθηγητή και του κόμματός του στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ίσως και στις ευρωεκλογές, πράγμα που προκαλεί ανησυχία.

Φαίνεται ότι ο Καμμένος άρχισε να βγάζει στη φόρα διάφορα και όχι ενόψει του πολιτικού τέλους του που προφητεύει η Νέα Δημοκρατία.

Σε μια ομιλία, σε συνέδριο που διοργάνωσε στο ΓΕΕΘΑ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επιτέθηκε κατά της ΕΥΠ, τις Ε.Ε. αλλά και του ΝΑΤΟ εγείροντας ερωτήματα και προκαλώντας έντονο προβληματισμό σχετικά με τις σχέσεις που έχει η Ελλάδα με τους εταίρους.

Αν και οι αναφορές του κινήθηκαν σε επίπεδο αντιμετώπισης της τρομοκρατία, δήλωσε ότι περιμένει μια μεγάλη αναθέρμανση και κρίση.

Ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε κρίση με τον κο Ρουμπάτη και την ΕΥΠ, λέγοντας πως το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν μοιράζεται πληροφορίες με την ΕΥΠ, τόσο σε ότι αφορά το οργανωμένο έγκλημα αλλά και σε θέματα που αφορούν την τρομοκρατία.

Ο Π. Καμμένος προκάλεσε αίσθηση λέγοντας ότι «δεν γνωρίζω εάν θα συνεχίσω την πολιτική μου καριέρα στο μέλλον. Είμαι ένας από τους πιο μεγάλους υπουργούς Εθνικής Αμυνας στην Ευρώπη».

Γιώργος Τράγκας είναι δημοσιογράφος-παρουσιαστής και εκδότης του περιοδικού Crash
πηγή: crashonline.gr

Η κατάχρηση των αντιβιοτικών σε όλο τον κόσμο έχει μειώσει στο έπακρο την αποτελεσματικότητά τους και τα βακτήρια που είναι πλέον ανθεκτικά στα αντιβιοτικά εμφανίζονται όλο και συχνότερο και με αυξανόμενο ρυθμό. Δυστυχώς και στη Ελλάδα μεγάλο ποσοστό ασθενών έχει την τάση να προχωρά σε χρήση φαρμάκων, χωρίς τη συμβουλή ενός γιατρού ή φαρμακοποιού, κάτι το οποίο αντί να βοηθά, επιβαρύνει τον οργανισμό και την κοινωνία....


 •  33.000 άνθρωποι στην Ευρώπη πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω ανθεκτικών μικροβίων στα αντιβιοτικά
 • Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών  στα ζώα  και τα φυτά  διευκολύνει την μη ανθεκτικότητα του οργανισμού στα μικρόβια   
 • Η λήψη αντιβιοτικών για λάθος λόγους, όπως για το κρυολόγημα, τη γρίπη ή τον πονόλαιμο δεν έχει κανένα όφελος και μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες στον οργανισμό.
Τα παραπάνω είναι τα βασικά μηνύματα  του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας( WHO) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων( ECDC),  που ανακοινώθηκαν με αφορμή την 18η Νοεμβρίου, Ημέρα Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά.

Τα βακτήρια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά ευθύνονται για τον θάνατο 33.000 ανθρώπων το 2015 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ παγκοσμίως ο αριθμός τους αυξάνεται στα 700.000 άτομα ετησίως,  σύμφωνα με τους υπολογισμούς  ευρωπαίων  ερευνητών,  που δημοσιεύονται από την επιθεώρηση The Lancet Infectious Diseases, επεσήμανε ο κος Στάθης Σκληρός, Γενικός Ιατρός και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας  Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Π.Φ.Υ.   Οι επιπτώσεις «είναι συγκρίσιμες με το συσσωρευμένο αποτέλεσμα της γρίπης, της φυματίωσης και του ιού του AIDS» κατά την ίδια περίοδο, επισημαίνουν οι ερευνητές. Υπολογίζεται  ότι έως το 2050  θα πεθάνουν  10.000.000 άτομα από λοιμώξεις πολυανθεκτικών μικροβίων, οι οποίες θα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου με περισσότερα περιστατικά από όσα ο καρκίνος και τα τροχαία δυστυχήματα.

Οι περισσότεροι από τους θανάτους αφορούν μωρά μικρότερα των 12 μηνών και τους άνω των 65 ετών. Οι επιπτώσεις σε όρους θνησιμότητας είναι πιο αυξημένες στην Ιταλία και την Ελλάδα, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 1/5 των λοιμώξεων.

Επιπρόσθετα,  ο  Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά στους αγρότες και στις βιομηχανίες τροφίμων να σταματήσουν να χρησιμοποιούν αντιβιοτικά για να προάγουν την ανάπτυξη και να προλαμβάνουν τις ασθένειες σε υγιή ζώα. Η υπερβολική χρήση των αντιβιοτικών στα ζώα προκαλεί ανθεκτικότητα στα βακτήρια τα οποία περνούν μέσω της τροφικής αλυσίδας στον άνθρωπο. Με αυτό τον τρόπο, τα βακτήρια που περνούν από την τροφική αλυσίδα στον άνθρωπο, λόγω της ανθεκτικότητας τους δεν αντιμετωπίζονται από τα αντιβιοτικά που ενδέχεται να χρειαστεί ο άνθρωπος όταν αρρωστήσει. Εναλλακτικές λύσεις  στη χρήση αντιβιοτικών για την πρόληψη  των ασθενειών στα ζώα  είναι  η βελτίωση της υγιεινής, η σωστότερη χρήση των εμβολιασμών και η αλλαγή των συνθηκών διαβίωσης των ζώων.

Επικίνδυνη η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών


Ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα  για την ανθεκτικότητα στα μικρόβια, είναι η λήψη αντιβιοτικών για λάθος λόγους, όπως για το κρυολόγημα, τη γρίπη ή τον πονόλαιμο. Στις περιπτώσεις αυτές  τα αντιβιοτικά δεν έχουν κανένα όφελος  και μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες στον οργανισμό. Οι ειδικοί δεν σταματούν να επαναλαμβάνουν ότι τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται  αποκλειστικά για τη θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται από μικρόβια και όχι από ιούς.

Σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας & Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, το 25%  των ενηλίκων που έχουν βήχα, κρυολόγημα, γρίπη ή πονόλαιμο  επισκέπτονται το γιατρό τους και το 50% αυτών ζητά λανθασμένα να τους χορηγηθεί αντιβίωση.

«Τα αντιβιοτικά δεν θεραπεύουν ούτε βοηθούν στην πρόληψη των ιώσεων και δεν προλαμβάνουν μια μικροβιακή λοίμωξη. Δώστε λοιπόν χρόνο στον οργανισμό σας για να αναρρώσει» συμβουλεύει ο κος Θανάσης Παπαθανάσης , Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και Αντιπρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών.

Ο βήχας και ο πονόλαιμος  που είναι από τα πολύ συνηθισμένα συμπτώματα των ιώσεων εάν δεν οφείλονται σε κάποια βακτηριακή λοίμωξη, θα κάνουν τον κύκλο τους και θα υποχωρήσουν, χωρίς να χρειαστεί η λήψη αντιβίωσης. Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων αρκεί είτε μια αντισηψία της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας με κάποιο προϊόν που περιέχει αντιμικροβιακά / αντισηπτικά συστατικά  όπως οι παστίλιες Strepsils ή αν υπάρχει φλεγμονή, μπορεί να χορηγηθεί  ένα αντιφλεγμονώδες που καταπραΰνει τον λαιμό όπως π.χ. Strepfen.

Να θυμάστε ότι:

 • Το κοινό κρυολόγημα και γενικά οι ιώσεις δεν χρειάζονται αντιβιοτικά.
 • Τα αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στον οργανισμό μας.
 • Τα παυσίπονα ανακουφίζουν από τον πόνο και τον πυρετό.
 • Τα αποχρεμπτικά απομακρύνουν τις εκκρίσεις από τους αεραγωγούς.
 • Τα αντισταμινικά ανακουφίζουν από τη δύσπνοια, το φτάρνισμα και τηφαγούρα στη μύτη.
 • Η κατανάλωση άφθονων υγρών και η ανάπαυση μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα οποιασδήποτε χειμερινής ασθένειας.
 • Τα προϊόντα που περιέχουν αντιμικροβιακά /αντισηπτικά συστατικά σε μορφή παστίλιας π.χ. Strepsils αρκούν για μια απλή αντισηψία της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας όταν υπάρχει πονόλαιμος. Τα προϊόντα αυτά  καταπολεμούν ένα ευρύ φάσμα ιών (όπως το ιό της γρίπης Α, τον RSV, τον SARS-CoV5) και βακτηρίων  και δεν περιέχουν αντιβιοτικό.  Αν υπάρχει φλεγμονή,  συνιστάται η λήψη ενός αντιφλεγμονώδους σκευάσματος πάλι σε παστίλια, π.χ. Strepfen, που καταπραΰνει τον λαιμό.
 • Όπου είναι εφικτό, αποφύγετε τη λοίμωξη με κατάλληλο εμβολιασμό.
 • Πλένετε τακτικά τα χέρια σας και τα χέρια των παιδιών σας, για παράδειγμα μετά από φτέρνισμα ή βήξιμο, πριν αγγίξετε άλλα αντικείμενα ή ανθρώπους.
Απευθυνθείτε στο γιατρό ή στον φαρμακοποιό σας και μόνο όταν σας συνταγογραφηθεί κάποια αγωγή  με αντιβίωση,  λαμβάνετε τα αντιβιοτικά ακριβώς όπως ορίζει η συνταγή. συμπεριλαμβανομένων της ποσότητας των δόσεων, της συχνότητας και της διάρκειας της αγωγής. Η λανθασμένη και αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών  έχει ως αποτέλεσμα την  αυξανόμενη αντίσταση των μικροβίων  σε αυτά  γεγονός που αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία καθώς μπορεί να μετατρέψει μια απλή λοίμωξη σε κατάσταση απειλητική για τη ζωή.

Ο Εμανουέλ Μακρόν πιέζει την Αγγελα Μέρκελ, μπροστά στον κίνδυνο παγκόσμιου χάους, να προχωρήσουν από κοινού στην επανίδρυση της Ευρώπης...


Ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε την επανίδρυση της Ευρώπης μπροστά στον κίνδυνο παγκόσμιου χάους και κάλεσε την Γερμανία να προσεγγίσει την Γαλλία για να προχωρήσουν από κοινού στην εμβάθυνση και την εδραίωση της Ευρώπης, ασκώντας πίεση προς την Αγγελα Μέρκελ έξι μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, κατά τις οποίες οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν άνοδο των εθνικιστικών τάσεων.

«Η Ευρώπη, και στους κόλπους της το γαλλο-γερμανικό δίδυμο, φέρουν την υποχρέωση να μην αφήσουν τον κόσμο να ολισθήσει προς το χάος» και για τον λόγο αυτόν «η Ευρώπη πρέπει να είναι περισσότερο ισχυρή, περισσότερο κυρίαρχη», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας κατά την διάρκεια ομιλίας του στο γερμανικό κοινοβούλιο.

«Η Ευρώπη δεν θα είναι σε θέση να διαδραματίσει τον ρόλο της εάν γίνει το παιγνίδι των δυνάμεων και αρκεσθεί σε έναν δεύτερο ρόλο στην παγκόσμια σκηνή», πρόσθεσε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επισκέφθηκε το Βερολίνο για να συμμετάσχει στην ημέρα μνήμης για τα θύματα των πολέμων.

Η καγκελάριος Μέρκελ, με την οποία είχε συνομιλίες ο αρχηγός του γαλλικού κράτους, συμφώνησε με τη ιδέα ότι η Ευρώπη «βρίσκεται σε σταυροδρόμι» και οφείλει να προσδιορίσει τον ρόλο της σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αλλά πίσω από το κοινό γαλλο-γερμανικό μέτωπο που παρουσίασαν οι δύο ηγέτες, η ομιλία του Εμανουέλ Μακρόν ακούσθηκε επίσης ως έμμεση κριτική για αυτό που πολλοί γάλλοι αξιωματούχοι εκλαμβάνουν κατ΄ιδίαν ως αναβλητικότητα και δισταγμό στην στάση που τηρεί το Βερολίνο εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο.

Ακινησία


«Είναι προτιμότερο να παραμείνουμε κλεισμένοι στην ακινησία μας;», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν που έχει καταστήσει την μεταρρύθμιση της Ευρώπης πυλώνα της προεδρικής του θητείας.

Απέναντι στην πρόκληση του λαϊκισμού, πρέπει να αναλάβουμε νέα ρίσκα, να υπερβούμε τα ταμπού μας και να ξεπεράσουμε τις συνήθειές μας», είπε.

Τουλάχιστον ως προς τα θέματα της κοινής άμυνας, η Γαλλία και η Γερμανία παρουσιάζουν κοινό μέτωπο. Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Αγγελα Μέρκελ υποστηρίζουν την ιδέα ενός ευρωπαϊκού στρατού, σε πείσμα των έντονων επικρίσεων του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θεωρεί το σχέδιο ανταγωνιστικό προς το ΝΑΤΟ.

Ως προς τα υπόλοιπα θέματα, η γαλλο-γερμανική αρμονία είναι λιγότερο προφανής.

Ενα από τα παραδείγματα είναι το θέμα του κοινού προϋπολογισμού της ευρωζώνης για την υποστήριξη των επενδύσεων, θέμα προτεραιότητας για τον Εμανουέλ Μακρόν, το οποίο θα συζητηθεί κατά την διάρκεια του αυριανού Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Επειτα από διαβουλεύσεις μηνών, το Παρίσι και το Βερολίνο συμφώνησαν την Παρασκευή επί ενός γενικού πλαισίου επί του κοινού προϋπολογισμού, αλλά όχι επί του ποσού που μένει να προσδιορισθεί. Την ώρα που ο Εμανουέλ Μακρόν ήλπιζε αρχικά σε ένα πακέτο πολλών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας αναφέρθηκε κατά την ομιλία στο ζήτημα λέγοντας ότι «το νέο βήμα μάς προκαλεί φόβο διότι ο καθένας θα πρέπει να μοιρασθεί ... ένα αυξανόμενο τμήμα του προϋπολογισμού του...» και κάλεσε την Γερμανία, την τόσο προσηλωμένη στον σεβασμό των καθησυχαστικών κανόνων, και την Γαλλία, η οποία ορισμένες φορές έχει την τάση να αντιμετωπίζει με καχυποψία τους κανόνες και να θέλει να τους παρακάμψει, να κάνουν στον τομέα αυτόν ένα βήμα ο ένας προς τον άλλον.

Το Παρίσι και το Βερολίνο διαφωνούν επίσης επί ενός άλλου σχεδίου που κομίζει στη Ευρώπη ο Εμανουέλ Μακρόν, της φορολόγηση των γιγάντων του Ιντερνετ, των Gafa. Η Γαλλία θα ήθελε μία απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήδη από τον Δεκέμβριο και προειδοποίησε πρόσφατα ότι μία άρνηση της Γερμανίας θα εκλαμβανόταν ως «ρήξη εμπιστοσύνης».

Η Αγγελα Μέρκελ φοβάται αμερικανικά αντίποινα στις γερμανικές εταιρείες και θα προτιμούσε να καθυστερήσει οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πρωτοβουλία μέχρι το 2021.

Στέλεχος του κόμματός της, της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU), ο Αρμιν Λάσετ, παραδέχθηκε to σαββατοκύριακο στο Spiegel ότι η χώρα του είναι «πολύ διστακτική» για το θέμα της Ευρώπης και ζήτησε περισσότερο ενθουσιασμό και λιγότερο γραφειοκρατική στάση.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Οι Έλληνες κλέβουν την ΑΟΖ της Λιβύης» αναφέρει χαρακτηριστικά η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Καθημερινή της Κυριακής"


Θαλάσσια σύνορα με τη… Λιβύη (!!!) φαίνεται πως επιδιώκει η Άγκυρα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ παρουσίασε χάρτες στην Λιβυκή κυβέρνηση για να αποδείξει ότι η Ελλάδα επιχειρεί να σφετερισθεί όχι μόνο την τουρκική, αλλά και τη λιβυκή υφαλοκρηπίδα, για να στερήσει έτσι τα «κοινά σύνορα» μεταξύ των δύο χωρών.

Τα δημοσιεύματα συνοδεύονται και από δυο χάρτες που φέρεται να παρουσίασε ο Ακάρ σε κυβερνητικά στελέχη της Λιβύης. Σύμφωνα δε με τον ένα χάρτη που φέρεται να παρουσίασε ο κ. Ακάρ κανένα νησί, όχι μόνο το Καστελόριζο, αλλά ούτε η Κύπρος και η Κρήτη μπορεί να έχουν πλήρη επήρεια σε θαλάσσιες ζώνες, και συνεπώς μπορεί έτσι να υπάρξουν θαλάσσια σύνορα μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, κάτι που φυσικά προϋποθέτει την «εξαφάνιση» όλης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο. «Οι Έλληνες κλέβουν την ΑΟΖ της Λιβύης» αναφέρει χαρακτηριστικά η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα κατά την επίσκεψή του στην Τρίπολη ο τούρκος υπουργός Άμυνας υποστήριξε ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύθηκε την αστάθεια που ακολούθησε την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι για να σφετερισθεί μεγάλο μέρος της Λιβυκής υφαλοκρηπίδας, κάτι που όπως ανέφερε, έχει κάνει η Ελλάδα εις βάρος και της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον ισχυρισμό του κ. Ακάρ η Ελλάδα έχει «υφαρπάξει» 39.000 τ. χλμ. από την υφαλοκρηπίδα της Λιβύης ενώ στο χάρτη που ο ίδιος είχε παρουσιάσει τον Οκτώβριο είχε υποστηρίξει ότι η Ελλάδα επιχειρεί να περιορίσει την Τουρκία σε υφαλοκρηπίδα μόλις 41.000 τ. χλμ., με την Ελλάδα και την Κύπρο να «διεκδικούν για λογαριασμό τους 104.000 τ.χλμ» σε βάρος της Τουρκίας, της Αιγύπτου και της Λιβύης!

Οι χάρτες που παρουσιάζουν οι τούρκοι αξιωματούχοι και αφορούν τις διεκδικήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο:


Γιώργος Κουμουτσάκος: Απαράδεκτοι και προκλητικοί οι νέοι χάρτες της Τουρκίας


Οι χάρτες αποτυπώνουν σύμφωνα με τον κ Κουμουτσάκο την προσπάθεια της Τουρκίας να μπει μέσα στις ενεργειακές εξελίξεις στην ανατολική μεσόγειο, την ώρα που νιώθει αποκλεισμένη.

Απαράδεκτους και προκλητικούς χαρακτήρισε ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος τους νέους χάρτες που επανέφερε η Τουρκία με την αφαίρεση των νησιών, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ.

Οι χάρτες αποτυπώνουν σύμφωνα με τον κ Κουμουτσάκο την προσπάθεια της Τουρκίας να μπει μέσα στις ενεργειακές εξελίξεις στην ανατολική μεσόγειο, την ώρα που νιώθει αποκλεισμένη.

Υπογράμμισε ότι οι θέσεις της ΝΔ είναι σταθερές, ότι θέλει η χώρα μας να έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία οι οποίες θα βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και στις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Σημείωσε ότι η Νέα Δημοκρατία περιμένει από τον Τσίπρα να συγκαλέσει το εθνικό συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής.

Ερωτώμενος για τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου είπε ότι ο κ Τσίπρας αντιμετώπισε ένα μεγάλο θέμα που σχετίζεται με την παράδοση ως ένα μεγάλο ρουσφέτι 10.000 διορισμών στο δημόσιο.

Πρέπει να περάσουμε σε μια καταλλαγή στο χώρο της εκκλησίας και είναι ευθύνη της κυβέρνησης να το πράξει υποχωρώντας από τη στάση αυτή που έχει τώρα.
πηγή: skai.gr

Το κυριότερο πολιτικό πρόβλημα της ριζοσπαστικής Αριστεράς μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης του 2007-9 ήταν – και παραμένει – να συνδυάσει το αίτημα για βαθιά κοινωνική αλλαγή σε σοσιαλιστική κατεύθυνση με το αίτημα για εθνική και λαϊκή κυριαρχία.


Στάθης Κουβελάκης
Κώστας Λαπαβίτσας

Η κρίση πήγασε από την καρδιά του παγκοσμιοποιημένου, νεοφιλελεύθερου και χρηματιστικοποιημένου καπιταλισμού της εποχής μας. Αλλά δεν βρέθηκαν όλες οι χώρες στην ίδια θέση. Στην παγκόσμια οικονομία υπάρχει σκληρή ιεραρχία και σχέσεις επιβολής των ισχυρών επί των αδυνάτων. Στην ΕΕ υπάρχει ένα κέντρο, με κυρίαρχη τη Γερμανία, που επιβάλλεται στην περιφέρεια. Μέσω των μηχανισμών των Μνημονίων, η λαϊκή και εθνική κυριαρχία της Ελλάδας καταρρακώθηκε, η δημοκρατία εξευτελίστηκε και τα ηγετικά στρώματα υποτάχθηκαν πλήρως στους δανειστές για να διασώσουν την ταξική κυριαρχία τους.

Βασικές λειτουργίες του ελληνικού κράτους έχουν σήμερα αποκοπεί από τον έλεγχο της εκλεγμένης κυβέρνησης και τεθεί υπό τον έλεγχο των δανειστών. Ο φορολογικός μηχανισμός είναι στα χέρια της «ανεξάρτητης» ΑΑΔΕ, η υπό εκποίηση δημόσια περιουσία σ’ αυτά του Υπερταμείου, η δημοσιονομική πολιτική βρίσκεται υπό την «ενισχυμένη επιτήρηση» των «Θεσμών», η έδρα της νομισματικής πολιτικής ούτως ή άλλως είναι στη Φρανκφούρτη. Οι τράπεζες, αφού κόστισαν δεκάδες δις σε δανεισμό που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι, πουλήθηκαν αντί πινακίου φακής σε κερδοσκοπικά φαντς. Τα Μνημόνια δεν ήταν μια «δυσάρεστη παρένθεση», αλλά η εγκαθίδρυση ενός αυταρχικού καθεστώτος μόνιμης επιτροπείας και ασυδοσίας για το Κεφάλαιο. Οποιος δεν βλέπει ότι αυτό ισοδυναμεί με κατάλυση της εθνικής κυριαρχίας, δεν μπορεί να κατονοήσει τη «νέα κανονικότητα» που βιώνει η ελληνική κοινωνία.

Στόχος της αριστερής απάντησης είναι η εξάρθρωση αυτού του καθεστώτος και η δομική ενίσχυση της Εργασίας σε βάρος του Κεφαλαίου. Αυτός ο στόχος δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας απέναντι στους δανειστές ως απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος του ελληνικού λαού να αποφασίζει για την τύχη του. Για την Αριστερά, η εθνική διάσταση πηγάζει πάντα από την κοινωνική. Δεν υπάρχουν συμφέροντα του έθνους ανεξάρτητα από τις κοινωνικές τάξεις. Ο πατριωτισμός της Αριστεράς πάντοτε στηρίχθηκε στα εργατικά και λαϊκά στρώματα και στον αγώνα για την δημοκρατία. Προϋποθέτει την κοινωνική ανατροπή και στοχεύει στη λαϊκή κυριαρχία για τη δημοκρατική αναγέννηση της χώρας. Ακριβώς γι’ αυτό μπορεί να αποφύγει την παγίδα του εθνικισμού και να παραμείνει βαθιά διεθνιστικός.

Ο διεθνισμός της Εργασίας είναι στους αντίποδες του διεθνισμού του Κεφαλαίου. Το Κεφάλαιο επιδιώκει την ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων, του χρήματος και, αναλόγως των αναγκών του, του εργατικού δυναμικού. Η Εργασία επιδιώκει τον κοινωνικό έλεγχο των οικονομικών μηχανισμών και χρησιμοποιεί τα κρατικά μέσα για να προστατεύσει τα λαϊκά συμφέροντα. Ο διεθνισμός της Εργασίας δεν παραβλέπει την ύπαρξη του κυρίαρχου κράτους, ούτε θεωρεί ότι το υπερκρατικό επίπεδο που έχουν διαμορφώσει οι κυρίαρχες τάξεις, υπό την αιγίδα της ΕΕ, αποτελεί ένα πιο ευνοϊκό πεδίο πάλης από το εθνικό. Αντίθετα, η Εργασία επιδιώκει να ανατρέψει και να μεταβάλλει τους κρατικούς μηχανισμούς μέσω της λαϊκής αυτοοργάνωσης, ώστε να υλοποιήσει τους στόχους της κοινωνικής αλλαγής. Η υπέρβαση των εθνικών κρατών προϋποθέτει ένα ντόμινο πολιτικο-κοινωνικών ανατροπών που εκκινούν από το εθνικό επίπεδο και όχι το αντίστροφο.

Η θέση αυτή έχει καίρια σημασία στις συνθήκες που δημιούργησε η κρίση. H τραγική μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ έφερε απαξίωση της Αριστεράς και βαθιά απογοήτευση στα λαϊκά στρώματα. Το μνημονιακό καθεστώς έχει μονιμοποιήσει την ακραία φτώχεια, τις τεράστιες ταξικές ανισότητες, τη βαρύτατη φορολογία, την ανεργία και τη μετανάστευση της νεολαίας. Υπάρχει διάχυτη αίσθηση οικονομικής και κοινωνικής ασφυξίας και ανημπόριας στα λαϊκά και μικρομεσαία στρώματα. Ακόμη εντονότερη είναι η αίσθηση της απώλειας της λαϊκής κυριαρχίας, της εθνικής ταπείνωσης και της καταρράκωσης της δημοκρατίας.Το πολιτικό σύστημα έχει πλήρως απαξιωθεί, οι συλλογικές λύσεις φαντάζουν απρόσιτες και ο θυμός της κοινωνικής πλειοψηφίας παραμένει βουβός.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη η σοσιαλδημοκρατία καταρρέει ενώ η Αριστερά αποκόπτεται από το λαϊκό της υπόβαθρο, καθώς διστάζει να απαιτήσει ρήξη με την ΕΕ. Ισχυροποιείται έτσι η Άκρα Δεξιά που μιλάει για λαϊκή κυριαρχία και στοχοποιεί την ΕΕ, χωρίς να προτείνει κάποια ουσιαστική ρήξη με αυτήν παρά μόνο μια ακόμη πιο αυταρχική και ξενοφοβική εκδοχή της. Ταυτόχρονα όμως έχει αρχίσει να εμφανίζεται και ένα καινούργιο αριστερόστροφο ρεύμα στη Γαλλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και αλλού, που επιδιώκει ανοιχτά την ανατροπή των ευρωπαϊκών συνθηκών και της κυριαρχίας της ολιγαρχίας. Πρόκειται για ελπιδοφόρα εξέλιξη που θα καταγραφεί στις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019.

Σ’ αυτή την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα πρέπει να στηρίζεται το μήνυμα της ελληνικής Αριστεράς για εθνική-λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική ανατροπή. Η ρήξη με την ΕΕ αποτελεί συστατικό στοιχείο ενός σχεδίου που στοχεύει στην προώθηση των συμφερόντων της Εργασίας και τη χειραφέτηση των καταπιεσμένων κοινωνικών, φυλετικών, θρησκευτικών και άλλων ομάδων. Είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να υπάρξει, στο όνομα του πατριωτισμού και της προάσπισης της εθνικής κυριαρχίας, συνεργασία, ή ακόμη και συνομιλία, της Αριστεράς με εθνικιστικές οργανώσεις και απόψεις. Δεν υπάρχει υπερταξικό πατριωτικό μήνυμα, ούτε υπήρξε ποτέ. Η καταπολέμηση του εθνικιστικού μίσους απέναντι στους άλλους λαούς, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού αποτελούν ταυτοτικά στοιχεία για οποιαδήποτε αριστερή και δημοκρατική δύναμη.

Γι’ αυτό η πρόσφατη συνέντευξη του Γραμματέα της ΛΑΕ σε ακροδεξιό εθνικιστικό τηλεοπτικό κανάλι αποτελεί βαρύ πολιτικό ολίσθημα, που παίρνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς ο ίδιος έχει σταδιακά μετατραπεί στην κύρια δημόσια παρουσία τηςΛαϊκής Ενότητας. Οι απόψεις που εξέφρασε για ευαίσθητα θέματα, όπως το Μακεδονικό, δείχνουν ότι δεν πρόκειται για απλή αστοχία, αλλά για σύμπτωμα πολιτικής σύγχυσης κι έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ ένα ευρύ πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο που θα προχωρήσει στην κοινωνική αλλαγή, και την αποτίναξη ενός καθεστώτος που καταλύει την εθνική και λαϊκή κυριαρχία. Η συγκρότηση ενός τέτοιου μετώπου απαιτεί την υπέρβαση του κατακερματισμού των αντιστάσεων και των κινημάτων που δίνουν σήμερα τις μάχες στα επιμέρους μέτωπα (πλειστηριασμοί, παιδεία, εκποίηση δημόσιας περιουσίας, περιβάλλον, κρατική καταστολή). Είναι προφανές ότι αυτή η διαδικασία είναι ασύμβατη με την οποιαδήποτε σύγχυση σχετικά με το είδος των συνεργασιών και των πολιτικών συγκλίσεων που επιδιώκονται. Προϋπόθεσή της είναι η δημοκρατική λειτουργία, η απόρριψη κάθε ροπής προς τον αρχηγισμό και η ισότιμη και πλουραλιστική εκπροσώπηση όλων των δυνάμεων που συμμετέχουν σε ένα τέτοιο εγχείρημα.

Πιστεύουμε ότι το μέτωπο αυτό είναι απαραίτητο και απόλυτα εφικτό. Ολοι κατανοούν ότι η συνέχιση του κατακερματισμού και της αυτοαναφορικής αναδίπλωσης των δυνάμεων που αντιμάχονται την σημερινή κατάσταση αποτελεί το καλύτερο δώρο για τους κρατούντες και την απρόσκοπτη συνέχιση της ολέθριας πολιτικής τους. Το κόστος της αποτυχίας είναι πολύ μεγάλο για να το αποδεχθούμε.

Πέρασαν σχεδόν έξι μήνες, από τον Ιούνη του 2018, και την εξαγγελία της Ενωτικής Κίνησης των 1-1-4, που χτύπησε ευαίσθητες χορδές στις πλατειές μάζες της αριστεράς και όχι μόνο, αφού έβαζε τα θεμέλια για Συνεργασία, Κοινή Δράση και Ενότητα της πολυδιασπασμένης Αριστεράς....


του Γιάννη Ανδρουλιδάκη*

Έχουν περάσει σχεδόν έξι μήνες από τη μέρα που η Kίνηση των 1-1-4 έδωσε στη δημοσιότητα ένα κείμενο δέκα σημείων για τη Συνεργασία, την Κοινή Δράση και την Ενότητα. Μια διακήρυξη η οποία για κάθε καλοπροαίρετο αριστερό και για κάθε πολίτη που αγωνιά για το μέλλον της χώρας άνοιγε έναν εναλλακτικό δρόμο εξόδου από την κρίση. Και ενώ θα περίμενε κανείς η πρωτοβουλία αυτή να προχωρήσει και να οργανώσει, όπως αναφέρεται στο δέκατο σημείο, ευρείες συναντήσεις σε όλη τη χώρα, εξαφανίστηκε και σιώπησε. Είναι προφανές ότι κάτι σοβαρό προέκυψε.

Οι ψηφοφόροι, οι απογοητευμένοι από το πολιτικό σύστημα και τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν στη χώρα τα τελευταία χρόνια πολίτες, εκείνοι που αναζητούν ένα άλλο δρόμο και είδαν θετικά το εγχείρημα έχουν άγνοια για τα αίτια αυτής της απουσίας και αναρωτιούνται τι ακριβώς να συμβαίνει. Δικαιολογημένα αγωνιούν, πολύ περισσότερο δε αφού δεν υπάρχει πληροφόρηση παρά μόνο φημολογία. Διαπιστώνουν με σκεπτικισμό ότι καμιά εκδήλωση της κίνησης των 1-1-4 δεν προγραμματίστηκε, αν και βρισκόμαστε σε άτυπη προεκλογική περίοδο. Εκφράζονται , λοιπόν, ανησυχίες και πολλά ερωτήματα. Ποιες διαφωνίες εμποδίζουν, άραγε, την εξέλιξη αυτής της πρωτοβουλίας; Ποιοι, από όσους είχαν προσυπογράψει το αρχικό κείμενο, διαφωνούν σήμερα; Ποιοι την οδηγούν σε καχεξία . Γιατί δε βγαίνουν δημοσίως να εξηγήσουν τις ενστάσεις που έχουν;

Είναι, νομίζω, ξεκάθαρο ότι χρειάζεται να δοθούν γρήγορα απαντήσεις. Να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Να γίνει σοβαρός και καλοπροαίρετος διάλογος να ξεπεραστούν τα εμπόδια για να μην εξατμιστεί και αυτή η απόπειρα. Για να μην πέσει θύμα των μηχανισμών, των ισορροπιών και της ιδεολογικής καθαρότητας που πολλές φορές υπερισχύουν στα κόμματα και τις κινήσεις της αριστερά. Αν πάλι κάποιοι δεν επιθυμούν να ακολουθήσουν, ας προχωρήσει η κίνηση με τους υπόλοιπους που συμφωνούν. Η στασιμότητα πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους προσθέτει βαρίδια και δεν επιλύει προβλήματα..

Το μέτωπο αυτό έτσι κι αλλιώς πρέπει να στηριχθεί σε στέρεες βάσεις. Νομίζω ότι το κείμενο των δέκα σημείων αποτελεί μια καλή αφετηρία. Χωράει πλατιά στρώματα της ελληνικής κοινωνία και ξεφεύγει από τον ξύλινο, τον ξεπερασμένο και απωθητικό, κυρίως, για τη νεολαία λόγο που εκφωνείται τα τελευταία χρόνια από πολιτικούς και κόμματα. Θίγει τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και θέτει τις βάσεις για τη συσπείρωση αριστερών, πατριωτικών και άλλων δυνάμεων . Ένα κείμενο που μπορεί να ενώσει και να εμπνεύσει. Για όλους αυτούς και για πολλούς άλλους λόγους χρειάζεται εξ αρχής να ξεκαθαριστεί ότι το μέτωπο δεν έχει ευκαιριακό χαρακτήρα, ούτε διακατέχεται από το άγχος μια πρώτης ενδεχόμενης εκλογικής αποτυχίας. Χτίζεται για να πάει μακριά και δημιουργείται για να μείνει. Αν ο στόχος του είναι καθαρά εκλογικός , τότε και η πολιτική του ζωή θα είναι βραχύβια , θα αποτύχει και θα απογοητεύσει γι΄ αυτό σε μια τέτοια περίπτωση καλύτερα να μη δημιουργηθεί.

Σε καιρούς κινηματικά δίσεκτους, που η χώρα κατασπαράσσεται από τους δανειστές, που βρίσκεται σε πολυεπίπεδη και βαθιά κρίση(οικονομική, πολιτική, κοινωνική, πολιτιστική), που η δημοκρατία έχει δεχτεί αλλεπάλληλα και καίρια χτυπήματα, με το λαό ταπεινωμένο και την κοινωνία να παραμιλά και να αναζητά διέξοδο είναι τουλάχιστον απογοητευτικό οι δυνάμεις εκείνες, μικρές ή μεγάλες, οι οποίες προτείνουν παραπλήσιους εναλλακτικούς δρόμους για την έξοδο από την κρίση να μη μπορούν να συνεννοηθούν σε βασικά ζητήματα. Η εικόνα που εμφανίζουν οδηγεί τους ψηφοφόρους στο να επιλέξουν παλαιές και δοκιμασμένες πολιτικές και τους στέλνει στην αγκαλιά της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ και δυστυχώς ακόμη χειρότερα της ακροδεξιάς. Οι στιγμές είναι κρίσιμες και καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του. Ούτε οι πολίτες, ούτε η ιστορία θα δικαιολογήσουν τρικλοποδιές και τακτικισμούς, κοντόφθαλμες πολιτικές και μικρόψυχους ανθρώπους.

* Ο Γιάννης Ανδρουλιδάκης είναι εκπαιδευτικός στο 5ο ΓΕΛ Καλαμάτας 
πηγή: sxedio-b.gr

Οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών, Μπρουνό Λε Μερ και Όλαφ Σολτς, θα καταθέσουν τη Δευτέρα στο Eurogroup το σχέδιο τους για ξεχωριστό κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης. Νέα πηγή χρηματοδότησης για επενδύσεις σε υποδομές στην Ελλάδα.


Γερμανία και Γαλλία θα προτείνουν τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Eurogroup τη σύσταση ενός ξεχωριστού προϋπολογισμού των χωρών της ευρωζώνης. Η πρόταση αφορά άμεσα την Ελλάδα επειδή οι στόχοι του προϋπολογισμού είναι η πρόληψη οικονομικών κρίσεων, αλλά και η μείωση των οικονομικών διαφορών ανάμεσα στα 19 κράτη του ευρώ. Από αυτό τον προϋπολογισμό θα μπορούν, για παράδειγμα, να χρηματοδοτούνται επενδύσεις σε υποβαθμισμένες περιοχές της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, από τη δισέλιδη συμφωνία στην οποία κατέληξαν μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανιας, Μπρουνό Λε Μερ και Όλαφ Σολτς αντίστοιχα, προκύπτει ότι ο προϋπολογισμός της ευρωζώνης θα αφορά μεν μόνο τα κράτη-μέλη της, παράλληλα όμως θα αποτελεί τμήμα του προϋπολογισμού της ΕΕ. Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλίζεται ότι ο προϋπολογισμός θα είναι συμβατός με τα κριτήρια σταθερότητας της ΕΕ. Σε αυτόν τον κανονισμό επέμενε το Βερολίνο.

Επιφυλάξεις της Ολλανδίας


Η γαλλογερμανική πρόταση προβλέπει εκτός αυτού ότι τα κράτη-μέλη θα έχουν το δικαίωμα να προτείνουν κάθε χρόνο προγράμματα προς χρηματοδότηση στο πλαίσιο των «στρατηγικών προδιαγραφών» των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και του Eurogroup. Η απόφαση για τη χρηματοδότηση θα λαμβάνεται και με τη σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν.Χρήματα θα δικαιούνται μόνο εκείνα τα κράτη που θα τηρούν τα κριτήρια σταθερότητας της ΕΕ. Χώρες που δεν τα τηρούν, όπως για παράδειγμα σήμερα η Ιταλία, θα αποκλείονται.

Βερολίνο και Παρίσι δεν έχουν ακόμη καταλήξει στο μέγεθος του προϋπολογισμού. Πριν από μερικούς μήνες ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ έκανε λόγο για 25 δις ευρώ. Πρόκειται για ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 0,2% του ΑΕΠ των 19 κρατών-μελών της ευρωζώνης. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ήδη η Κομισιόν έχει δώσει πράσινο φως στη γαλλογερμανική πρόταση. Χώρες όμως όπως η Ολλανδία διατηρούν επιφυλάξεις. Το ζητούμενο πάντως είναι ποια
DW

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.