11/20/18

Τουρκικά ΜΜΕ: Ο ελληνικός στρατός δεν πλησιάζει στα Ίμια - ΄Εχουν τρεις μήνες να «πατήσουν» 


Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης «πανηγυρίζουν» για τη βάση στο Τσαβούς, υπογραμμίζοντας ότι χάρη σε αυτή οι Έλληνες στρατιώτες παρακολουθούν από την Καλόλιμνο τα Ίμια

Με «πανηγυρικά» δημοσιεύματα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι ο ελληνικός στρατός δεν μπορεί να πλησιάσει τα Ίμια χάρη στο στρατιωτικό φυλάκιο με το ραντάρ που χτίστηκε στο νησί Τσαβούς, 3 ναυτικά μίλια από το Μπόντρουμ (Αλικαρνασσός).

«Οι Ελληνες δεν πλησιάζουν στα Ιμια», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του πρακτορείου ειδήσεων IHA, το οποίο αναδημοσίευσαν πολλά τουρκικά ΜΜΕ.

«Εδώ και 25 χρόνια Έλληνες και Τούρκοι ερίζουν στα Ίμια, κάτι που έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών. Ο ελληνικός στρατός επί τόσα χρόνια παραβιάζει τα τουρκικά χωρικά ύδατα. Ωστόσο, χάρη στη στρατιωτική βάση που χτίστηκε στο Τσαβούς, 1,5 μίλι από τα Ίμια, ο Έλληνες στρατιώτες δεν μπορούν να πλησιάσουν», σημειώνει το δημοσίευμα.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «εδώ και περίπου τρεις μήνες οι Έλληνες στρατιώτες δεν έχουν εμφανιστεί στα Ίμια και τα παρακολουθούν από το νησί Καλόλιμνος. Από την άλλη, οι δυνάμεις της ακτοφυλακής μας συνεχίζουν τις περιπολίες επί 24ώρου βάσεως», καταλήγει το δημοσίευμα.

Η πτώση των μετοχών διευρύνθηκε προς το τέλος της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, με τον γενικό δείκτη να κλείνει με βουτιά 3,91%!


Εικόνα έντονης αβεβαιότητας εκπέμπει, για πέμπτη σερί συνεδρίαση, η ελληνική αγορά, με το ΓΔΤ να κλείνει τελικά με πτώση 3,91% στις 593,05 μονάδες.

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 49,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 28,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1 εκατ. τεμάχια.

Μάλιστα, πιέσεις στη «ρηχή» από άποψη ρευστότητας αγορά δέχονται και μετοχές που δεν έχουν διαγραφεί από το δείκτη MSCI Greece της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Με πτώση 4,11% η Εθνική Τράπεζα στα 1,007 και 3,7 εκατ.τεμάχια. Βουτιά 5,97% για την Eurobank στα 0,447 ευρώ.Με πτώση 3,09% η Τράπεζα Πειραιώς στα 0,94 ευρώ και 1,7 εκατ,. τεμάχια. Τα 0,94 ευρώ είναι πλέον το νέο χαμηλο 52 εβδομάδων Βουτιά 6,74 % για την Μπέλα στα 12,18 ευρώ.

Με πτώση 7,18% ο Μυτιληναίος στα 7,11 ευρώ. Με βουτιά 6,32% ο ΟΠΑΠ στα 7,64 ευρώ. Με πτώση 3,82% ο ΟΤΕ στα 9,81 ευρώ. Με πτώση 5,58%. Ο Φουρλής στα 4,40 ευρώ. Οι συναλλαγές ανήλθαν στα 43 εκατ. ευρώ.

Το ρευστό κλίμα στο και στις διεθνείς αγορές ασκεί ανοδικές πιέσεις και στην απόδοση του δεκαετούς ομολόγου, που βρισκόταν ούτως ή άλλως ήδη σε υψηλά επίπεδα.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου σημειώνει άνοδο της τάξης του 2,4% και διαμορφώνεται στο 4,67% , στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Οκτωβρίου. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η εκτόξευση της απόδοσης του 5ετούς ελληνικού ομολόγου η οποία διαμορφώνεται στο 3,605% με άνοδο 3,2% και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 8 Οκτωβρίου.

Ο νυν αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας, Φάνης Σπανός, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος στην Αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας, στην πόλη της Λαμίας.


Παρουσία εκατοντάδων πολιτών της Στερεάς Ελλάδας, ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Φάνης Σπανός ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε ανοιχτή εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, 19 Νοεμβρίου, στην Αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας, στην πόλη της Λαμίας.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων έδωσαν το “παρών” πρώην υπουργοί, βουλευτές, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σύσσωμη η Περιφερειακή Αρχή, καθώς και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Ανακοινώνοντας το όνομα του Συνδυασμού «Επιμένουμε Στην Καρδιά της Ελλάδας», που αποτελεί συνέχεια του συνδυασμού «Αλλάζουμε στην Καρδιά της Ελλάδας» που ίδρυσε ο Κώστας Μπακογιάννης πριν από 5 χρόνια, ο Φάνης Σπανός τόνισε ότι το μεγάλο στοίχημα για τη Στερεά Ελλάδα είναι “να μην χαθεί ούτε μια ώρα δουλειάς και να συνεχίσει η Περιφέρεια την επιτυχημένη πορεία, που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια”.

Ο 34χρονος επικεφαλής του Συνδυασμού, Φάνης Σπανός, έδωσε έμφαση στον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα της ομάδας, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει το επόμενο χρονικό διάστημα θα έχει στο επίκεντρο την καθημερινότητα των πολιτών και την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους, μέσα από κοστολογημένες, στρατηγικά σχεδιασμένες δράσεις και αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Ο Φάνης Σπανός κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν και να γίνουν οι ίδιοι μέρος της νέα προσπάθειας που ξεκινά στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ανεξάρτητα από την κομματική και ιδεολογική τους ταυτότητα.

Πηγές κοντά στο βασιλική αυλή αναφέρουν ότι δεκάδες πρίγκιπες και ξαδέλφια της ισχυρής οικογένειας αλ-Σαούντ θέλουν να δουν μια αλλαγή στη σειρά διαδοχής, αλλά δεν θα ενεργήσουν, όσο ακόμα στην εξουσία είναι ο 82χρονος βασιλιάς Σάλμαν.


Εμπόδια στην ανάδειξη του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου σε βασιλιά θέτουν μέλη της βασιλικής οικογένειας μετά τις διεθνείς αντιδράσεις αναφορικά με τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη και τη φερόμενη του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν σε αυτή.

Τρεις πηγές κοντά στο βασιλική αυλή ανέφεραν ότι δεκάδες πρίγκιπες και ξαδέλφια της ισχυρής οικογένειας αλ-Σαούντ θέλουν να δουν μια αλλαγή στη σειρά διαδοχής, αλλά δεν θα ενεργήσουν, όσο ακόμα στην εξουσία είναι ο 82χρονος βασιλιάς Σάλμαν.

Αναγνωρίζουν ότι ο βασιλιάς είναι απίθανο να στραφεί εναντίον του αγαπημένου του γιου, γνωστού στη Δύση ως MbS.

Αντίθετα, συζητούν με άλλα μέλη της οικογένειας την εκδοχή, μετά τον θάνατο του βασιλιά, ο 76χρονος πρίγκιπας Αχμέντ μπιν Αμπντουλαζίζ, ο μοναδικός εν ζωή αδερφός του βασιλιά Σαλμάν και θείος του πρίγκιπα, να ανέβει στον θρόνο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο 76χρονος πρίγκιπας θα έχει την υποστήριξη των μελών της οικογένειας, της ασφάλειας και ορισμένων δυτικών δυνάμεων, σύμφωνα με μία από τις πηγές της Σαουδικής Αραβίας.

Ο πρίγκιπας Αχμέντ επέστρεψε στο Ριάντ τον Οκτώβριο μετά από δυόμισι μήνες στο εξωτερικό. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, φάνηκε να ασκεί κριτική στην ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και να συμφωνεί με διαδηλώσεις υπέρ της πτώσης της δυναστείας του Αλ Σαούντ. Είχε επίσης αντιταχθεί σύμφωνα με Σαουδαραβικές πηγές στην ανάδειξη του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν σε πρίγκιπα το 2017.

Ο οίκος των αλ-Σαούντ αποτελείται από εκατοντάδες πρίγκιπες. Σε αντίθεση με τις τυπικές ευρωπαϊκές μοναρχίες, δεν υπάρχει αυτόματη διαδοχή από τον πατέρα στον μεγαλύτερο γιο. Αντίθετα, οι παραδόσεις του βασιλείου υπαγορεύουν ότι ο βασιλιάς και τα ανώτερα μέλη της οικογένειας επιλέγουν τον κληρονόμο που θεωρούν ικανό να ηγηθεί.
πηγή: skai.gr

Όλο αυτό το διάστημα η Τουρκία ακολουθούσε την πολιτική του εκκρεμούς, ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ, και όσο δεν πετύχαινε αυτό που ήθελε, επέστρεφε στη Ρωσία...


του Σάββα Καλεντερίδη *

Είναι τέλος καλοκαιριού του 2015, βρισκόμαστε στη Συρία, και το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) έχει καταλάβει περίπου τα ⅔ της επικράτειας της Συρίας. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, όπου και η καρδιά της βιομηχανίας, είναι στα χέρια των εξεγερμένων, της Αλ Νούσρα (Αλ Κάιντα) και του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ), ενώ είναι προφανές ότι έχει αρχίσει να εμφανίζεται και ο άμεσος κίνδυνος πτώσης και της Δαμασκού, αφού μερικές σημαντικές συνοικίες ελέγχονται ήδη από αντάρτες του ΕΣΣ και ομάδες τζιχαντιστών.

Αν έπεφτε η Δαμασκός, αυτό θα σήμαινε το τέλος του Άσαντ, κάτι που επεδίωκε η Ουάσινγκτον και δεν ήθελε με κανέναν τρόπο να συμβεί η Μόσχα.

Αν όμως έπεφτε η Δαμασκός, τότε ήταν ορατός ο κίνδυνος να επικρατήσει στο σύνολο της επικράτειας της Συρίας του ΙΚ, το οποίο μέχρι τότε ήταν σχεδόν ανίκητο, με εξαίρεση την πολιορκία του Κομπάνι, όπου στις αρχές του 2015 Κούρδοι και ΗΠΑ κατόρθωσαν να σπάσουν την πολιορκία και να καταγάγουν την πρώτη νίκη επί του ΙΚ.

Αν όμως επικρατούσε το ΙΚ σε ολόκληρη την επικράτεια της Συρίας, αυτό θα αποτελούσε μια εξέλιξη παγκόσμιας σημασίας, δεδομένης της αγριότητας των τζιχαντιστών και του γεγονότος ότι πλέον θα ήταν κάτοχοι και διαχειριστές της τύχης ενός κράτους με πάνω από 20 εκατομμύρια κατοίκους. Σε μια τέτοια περίπτωση, αυτό το νέο κράτος θα μπορούσε να «καταπιεί» τον Λίβανο, την Ιορδανία και το σουνιτικό Ιράκ, μεγάλο μέρος του οποίου ήδη κατείχε.

Και όλα αυτά θα συνιστούσαν σοβαρή απειλή ασφάλειας για ολόκληρη την Ευρώπη και ανατροπή των ισορροπιών στη Μέση Ανατολή, από έναν παράγοντα που ήταν εξ ολοκλήρου εκτός ελέγχου.

Υπό την έννοια αυτή ΗΠΑ και Ρωσία έβλεπαν πλέον ως κοινό κίνδυνο το ΙΚ, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας.

Όταν λοιπόν τον Σεπτέμβριο του 2015 το ΙΚ, αφού είχε καταλάβει την Παλμύρα, άρχισε να απειλεί την ίδια τη Δαμασκό, η Ρωσία αποφάσισε να επέμβει στρατιωτικά στη Συρία. Έκανε τις απαραίτητες προετοιμασίες στην αεροπορική βάση Χμεϊμίν, στη Λαττάκεια, και στις 30 Σεπτεμβρίου έκανε τους πρώτους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο έδαφος της Συρίας.

Οι ΗΠΑ είχαν αρχίσει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς περίπου έναν χρόνο πριν, όταν βοήθησαν στους Κούρδους στο Κομπάνι εναντίον του ΙΚ. Τώρα έμπαιναν δυναμικά στο παιχνίδι της στρατιωτικής επέμβασης και οι Ρώσοι, οι οποίοι βομβάρδιζαν περιοχές γύρω από τη βάση τους για λόγους στρατηγικής ασφάλειας των αεροσκαφών και της ίδιας της βάσης, που κινδύνευε από ένοπλες ομάδες τζιχαντιστών που υποστηρίζονταν από την Τουρκία, η οποία ένιωσε το έδαφος να χάνεται κάτω από τα πόδια της όταν ΗΠΑ και Ρωσία άρχισαν να στρέφονται εναντίον του ΙΚ, το οποίο υποστήριζε η Άγκυρα, αφού ήταν ο μόνος σύμμαχος, μαζί με άλλες ομάδες τζιχαντιστών, που της είχε μείνει στη Συρία.

Έτσι άρχισε από τη μια πλευρά, στις δυτικά του Ευφράτη περιοχές, η Ρωσία μαζί με το στρατό της Συρίας να εκδιώκουν το ΙΚ και τις ομάδες των τζιχαντιστών, και από την άλλη πλευρά οι ΗΠΑ, με τους Κούρδους του YPG, να το εκδιώκουν από τις περιοχές ανατολικά του Ευφράτη.

Έτσι, στο χάρτη φάνηκε σαν να «χώρισαν» ντε φάκτο Ρωσία και ΗΠΑ τη Συρία στα δύο, εκδιώκοντας η κάθε χώρα τον «εχθρό» που βρισκόταν στην περιοχή της.

Τότε η Τουρκία, που είχε επενδύσει στην ανατροπή του Άσαντ και την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τα στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, έχοντας ως στόχο τη μετατροπή της Συρίας σε προτεκτοράτο-βιλαέτι της Άγκυρας, ένιωσε όχι μόνο ότι αποκλείεται από το παιχνίδι, αλλά ότι έρχεται αντιμέτωπη με μια νέα απειλή, που ήταν το κουρδικό κράτος που ιδρύθηκε με την υποστήριξη των ΗΠΑ στις ανατολικά του Ευφράτη περιοχές.

Τότε η Τουρκία ζήτησε επανειλημμένως από τις ΗΠΑ να αλλάξουν την πολιτική τους και να εγκαταλείψουν τους Κούρδους, προτάσσοντας μάλιστα διλήμματα του τύπου «ή με τους Κούρδους ή με εμάς». Όταν τα διλήμματα και οι απειλές δεν έπεισαν τις ΗΠΑ, τότε άρχισε το φλερτ της Τουρκίας με τη Ρωσία, που σταδιακά –και όσο δεν υποχωρούσαν οι ΗΠΑ– έγινε αρραβώνας, και βρισκόμαστε στις παραμονές του... γάμου, ο οποίος θα τελεστεί με την παράδοση των ρωσικών S-400 στην Τουρκία.

Όλο αυτό το διάστημα η Τουρκία ακολουθούσε την πολιτική του εκκρεμούς, ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ, και όσο δεν πετύχαινε αυτό που ήθελε, επέστρεφε στη Ρωσία.

Τώρα βρισκόμαστε σε μια ταλάντωση όπου η Τουρκία έφυγε από τη Ρωσία και πήγε στις ΗΠΑ, με τις οποίες συνομιλεί και ζητεί ανταλλάγματα για να ακυρώσει ή ματαιώσει την προμήθεια των S-400.

Και στο τραπέζι του παζαριού που γίνεται έχουν πέσει πολλά. Τα F-35, οι Patriot, ο Γκιουλέν, ο Καραγιλάν και άλλα ηγετικά στελέχη του ΡΚΚ, η Κύπρος, το Αιγαίο...

Να έχουμε το νου μας και να είμαστε έτοιμοι για όλα, έχοντας υπ’ όψιν ότι αν οι απαιτήσεις της Τουρκίας ικανοποιηθούν, τότε θα κληθεί να αντιμετωπίσει την οργή του Πούτιν.

Όλα στο τραπέζι...

* Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι Έλληνας Αξιωματικός εν αποστρατεία, πρώην πράκτορας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και μετέπειτα συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής....
πηγή: pontos-news.gr 

Νέες έρευνες με δυο πλοία στην Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος τονίζει πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της στην ανατολική Μεσόγειο.


ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ
Ο Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε πως «στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Τουρκίας και σε περιοχές της δικής μας δικαιοδοσίας έχουμε δηλώσει ότι θα συνεχίσουμε την έρευνα και την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου δίχως να πάρουμε την άδεια κανενός. Εκεί όπως ξέρετε τα δυο πλοία μας, το πλοίο έρευνας Barbaros και το πλοίο εξόρυξης Fatih (Πορθητής), ξεκίνησαν την εξόρυξη και συνεχίζουν τις εργασίες. Εμείς δεν έχουμε βλέψεις στους πόρους κανενός, αλλά και κανείς δεν πρέπει να έχει βλέψεις και λόγο στους δικούς μας πόρους».

Ο τούρκος υπουργός Ενέργειας σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber ανέφερε πως μετά την απόκτηση του πλωτού γεωτρύπανου Fatih (Πορθητής) σε μία βδομάδα θα ξεκινήσει το ταξίδι του για την Τουρκία και το δεύτερο γεωτρύπανο DeapSea-1 που έχει αγοράσει η Άγκυρα .

«Μέσα σε μια βδομάδα θα ξεκινήσει να έρχεται. Όταν το φέρουμε και αυτό, σχεδιάζουμε και τα δύο πλοία μας να κάνουν από δύο γεωτρήσεις το χρόνο».

Για το ερευνητικό πλοίο Βarbaros ο Donmez ανέφερε πως συνεχίζει τις έρευνες του βόρεια της Κύπρου και τόνισε πως στο παρελθόν το πλοίο είχε δεχθεί παρενοχλήσεις «ο Πορθητής» όμως ανέφερε πως το συγκεκριμένο πλοίο τώρα συνοδεύεται από πλοία του το πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας και δεν υπάρχει κάποια άλλη παρενόχληση..

Αναφερόμενος στις γεωτρήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο τούρκος υπουργός τόνισε πως «δεν θα δείξουμε καμία ανοχή σε όσους προβαίνουν σε μονομερείς ενέργειες και προσπαθούν να επιφέρουν τετελεσμένα», ενώ πρόσθεσε ότι «η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας θα συνεχίσει τις εργασίες που έχει εξαγγείλει είτε στο πλαίσιο στο πλαίσιο της αδειοδότησης που έχει πάρει από την ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

Ενεργειακός κόμβος η Τουρκία με τη βοήθεια του Putin


Την Κωνσταντινούπολη επισκέφθηκε ο Vladimir Putin με την ευκαιρία της τελετής ολοκλήρωσης της υποθαλάσσιας φάσης του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου ΤurkStream στη Μαύρη Θάλασσα.

Στη διάρκεια τελετής, ο Putin μαζί με τον Recep Tayyip Erdogan παρακολούθησαν μέσω βίντεο την τοποθέτηση του τελευταίου σωλήνα στο μήκους 930 χιλιομέτρων τμήμα του αγωγού. «Για εμάς η Ρωσία είναι ένας φίλος που μπορούμε να έχουμε μακροπρόθεσμη συνεργασίας και είναι ένας σημαντικός προμηθευτής φυσικού αερίου» δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος.

Από την πλευρά του ο Πούτιν υποστήριξε πως «ένα τέτοιο έργο δεν θα γινόταν πραγματικότητα εάν τα δύο μέρη δεν είχαν εμπιστοσύνη» .

«Ο TurkStream συμβαδίζει πλήρως με τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας και σχέδια όπως ο TurkStream δεν κατευθύνονται εναντίον κανενός».

O συγκεκριμένος αγωγός, θα συνδέσει άμεσα τα μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου στη Ρωσία με το τουρκικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου. Tο 50% του φυσικό αερίου που θα μεταφέρει στην Τουρκία μετά την ολοκλήρωση και της χερσαίας φάσης του έργου εντός του 2019, θα προωθείται στην ανατολική και Νότια Ευρώπη όπως και στην Ελλάδα
Μανώλης Κωστίδης/IBNA

«Το τέλος του ευρώ είναι πιο κοντά από ό,τι πιστεύουμε», υποστηρίζει o Άβι Τιόμκιν, σύμβουλος αρκετών hedge funds και ειδικός στην παγκόσμια μακροοικονομική ανάλυση, σε άρθρο του στην Wall Street Journal.


Σύμφωνα με τον Άβι Τιόμκιν, είναι προφανές ότι στην Ευρώπη με τόσες εθνικές, πολιτιστικές, γλωσσικές, πολιτικές και οικονομικές διαφορές, το ευρώ ήταν καταδικασμένο να αποτύχει από την αρχή. Η μέρα της κρίσης για το ευρώ είχε έρθει από το 2012, όταν η ΕΚΤ δήλωσε ότι «θα καταβάλει κάθε προσπάθεια» για τη διάσωση του κοινού νομίσματος», υιοθετώντας ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Πριν από την κρίση του 2011-12, που δημιουργήθηκε από την ανικανότητα ορισμένων χωρών να αποπληρώσουν τα χρέη τους και να διασώσουν τις τράπεζές τους, κανείς δεν πίστευε ότι η ΕΕ θα θυσίαζε όλες τις αρχές της νομισματικής της πολιτικής, υιοθετώντας δρακόντειες δημοσιονομικές πολιτικές λιτότητας, που προκάλεσαν ανεπανόρθωτες ζημιές σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της περιοχής.

Ωστόσο, τα προβλήματα της Ευρώπης δεν θεραπεύθηκαν, καθώς το 2015 η Ευρωζώνη επανήλθε σε κρίση λόγω της Ελλάδας, της οποίας το τραπεζικό σύστημα βρισκόταν σε κίνδυνο. Υπό αυτές τις συνθήκες, η ΕΚΤ προχώρησε τότε σε ένα πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, ύψους 80 δισεκατομμυρίων ευρώ μηνιαίως. Σε τρία χρόνια η ΕΚΤ διοχέτευσε στην ευρωπαϊκή οικονομία περί τα 3,5 τρισεκατομμύρια ευρώ και μείωσε τα επιτόκια στο αρνητικό 0.4%. Ο Ντράγκι χαρακτηρίστηκε ο σωτήρας της Ευρώπης, ωστόσο η νομισματική πολιτική και η λιτότητα που εφαρμόστηκε στους περισσότερους Ευρωπαίους, αποδείχθηκαν καταστροφικές οδηγώντας σε κοινωνικοπολιτικές αναταραχές και σοβαρά επίπεδα οικονομικής ανισότητας. Δεν είναι σύμπτωση, ότι στη Γαλλία το ακροδεξιό κόμμα της Μαρί Λεπέν συγκέντρωσε 34% στις προεδρικές εκλογές, ενώ σήμερα προηγείται του προέδρου Μακρόν στις δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές.

Αντίστοιχες επιτυχίες σημείωσαν στις περιφερειακές εκλογές στη Γερμανία τόσο το ακροδεξιό AfD, όσο και το αριστερό κόμμα των Πρασίνων. Σήμερα, το βάρος πέφτει στον προϋπολογισμό της Ιταλίας, το μέγεθος της οποίας δεν επιτρέπει να την προσπεράσουμε σαν να πρόκειται για την Ελλάδα.

Ο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης της Λέγκα του Βορρά, χαρακτήρισε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, «εχθρό της Ευρώπης» και το ευρώ «νόμισμα της Γερμανίας», προσθέτοντας ότι «ήταν, είναι και θα παραμείνει ένα λάθος».

Πολλοί ελπίζουν ότι το παρόν αδιέξοδο θα επιλυθεί με την επεκτατική δημοσιονομική πολιτική που εφαρμόζεται στο σύνολο της Ευρωζώνης. Ακόμα και αν η Γερμανία και οι δορυφόροι της συμφωνήσουν στην εφαρμογή μιας τέτοιας πολιτικής, αν και αμφίβολο, θα είναι σε τέτοια κλίμακα που θα οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού, αποσταθεροποίηση του νομίσματος, φυγή κεφαλαίων και δραματική αύξηση των μακροχρόνιων επιτοκίων.

Η πιο εύλογη λύση στο τελευταίο αδιέξοδο θα ήταν η έξοδος της Ιταλίας από την Ευρωζώνη. Με δεδομένο το μέγεθος της ιταλικής οικονομίας, μια τέτοια έξοδος θα οδηγούσε στη διάλυση της Ευρωζώνης. Και όπως δήλωσε πρόσφατα ο Σαλβίνι σχετικά με το ευρώ, «μόνον ο θάνατος είναι μη αναστρέψιμος», καταλήγει ο Τιόμκιν.
cnn.gr

Αύριο Τετάρτη κατατίθεται στον Πρόεδρο της Βουλής χωρίς την περικοπή των συντάξεων και με «πακέτο» θετικών μέτρων ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός της χώρας ο οποίος αναμένεται να εγκριθεί στις 18 Δεκεμβρίου από την Ολομέλεια.


Σε όλους τους τόνους οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους στην Ελλάδα για την τήρηση των συμφωνηθέντων με αφορμή και την κατάθεση του πρώτου μεταμνημονιακού προϋπολογισμού για το 2019 που παραδίδεται αύριο στον Πρόεδρο της Βουλής.

Στο χθεσινό έκτακτο Eurogroup, με ατζέντα την ενίσχυση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης και προτάσεις για κοινό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ο Μάριο Σεντένο επανέλαβε την πεποίθηση για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Δεν πρόκειται να υπάρξουν κακές εκπλήξεις με τον ελληνικό προϋπολογισμό, διεμήνυσε ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

Το τέλος των προγραμμάτων διάσωσης υπογραμμίζει το σθένος του ελληνικού λαού και αποτελεί μεγάλη επιτυχία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, τόνισε σε γερμανική εφημερίδα ο ΓΓ του ESM, Κάλιν Άνεφ Γιάνζε.

Στον προϋπολογισμό που δίνεται αύριο σε διαβούλευση και θα ψηφιστεί στις 18 Δεκεμβρίου από την Ολομέλεια της Βουλής, περιλαμβάνεται η μη περικοπή των συντάξεων μετά και την πρόσφατη τεχνική συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους που αναμένεται να εγκριθεί στην τελευταία για φέτος Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στα μέσα Δεκεμβρίου.

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.