11/23/18

Η συνεργασία και η συνανάπτυξη στην περιοχή των Βαλκανίων είναι ένας από τους στόχους της τέταρτης Τετραμερούς Υπουργικής Συνάντησης Ελλάδας, Βουλγαρίας, Αλβανίας και πΓΔΜ, που ολοκληρώνεται σήμερα το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης των τεσσάρων χωρών.


Η Συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό της πΓΔΜ δίνει μια δυναμική για την επίλυση διαφορών, καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την έχει χαρακτηρίσει "διεθνές πρότυπο επίλυσης διαφορών", και στο επίκεντρο της Συνάντησης, όσο και των διμερών επαφών που θα πραγματοποιηθούν, θα βρεθεί η διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των τεσσάρων χωρών.

Αναμένεται, επίσης, να συζητηθούν οι τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή, οι ενταξιακές προοπτικές των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, να γίνει απολογισμός της μέχρι τώρα προόδου της συνεργασίας στους τομείς των υποδομών, της ενέργειας, της ψηφιακής τεχνολογίας, της οικονομίας και θα εξεταστούν οι δυνατότητες ενίσχυσης της με σκοπό το όφελος των λαών της περιοχής.

Από την ελληνική πλευρά στη Συνάντηση συμμετέχουν οι αναπληρωτές υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας. Από τις τρεις γειτονικές χώρες οι υπουργοί Εξωτερικών της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ, E. Ζαχάριεβα και N. Ντιμιτρόφ, η υφυπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, A. Ντράλο και οι υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Χθες το απόγευμα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος επεφύλαξε θερμή υποδοχή στους υπουργούς από τις άλλες τρεις γειτονικές χώρες στο ξενοδοχείο HYATT και το δείπνο που ακολούθησε κύλησε σε πολύ καλό κλίμα.

Το πρόγραμμα της σημερινής μέρας έχει ως εξής:
  1. 08.45-09.00: Δηλώσεις υπουργών κατά την άφιξη
  2. 09.00-09.30: Εναρκτήρια ομιλία αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, κ. Γ. Κατρούγκαλου
  3. 09.30-09.35: Οικογενειακή Φωτογραφία
  4. 09.35-11.25: Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών
  5. 11.25-11.40: Διάλειμμα
  6. 11.40-13.10: Συνάντηση των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης
  7. 13.10-13.50: Συνέντευξη Τύπου από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Κατρούγκαλο.

Πώς ελέγχει η Εφορία τις ροές χρημάτων στους κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς επιχειρηματία και συγγενών ή φίλων του... 


Στο μικροσκόπιο των φορολογικών αρχών τίθενται οι κοινοί λογαριασμοί, που τηρεί με μέλη της οικογένειάς του, του επιχειρηματία, που διερευνάται για φοροδιαφυγή, εφόσον προκύπτουν αδικαιολόγητα χρήματα.

Μια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ανάβει το «πράσινο φώς» στις ελεγκτικές αρχές της ΑΑΔΕ να επεκτείνουν τους ελέγχους σε όλα τα πρόσωπα, με τα οποία ο ελεγχόμενος επιχειρηματίας έχει κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς.

Η απόφαση του ΣτΕ (ΣτΕ Β΄ Τμ. 1895/2018) αναφέρεται στην περίπτωση κατά την οποία οι φορολογικές αρχές «σκαλίσουν» τις καταθέσεις επιχειρηματία και με βάση τις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών του, διαπιστωθεί πως υπάρχουν εισοδήματα που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα κέρδη του ή τον τζίρου του και γενικά την επιχειρηματική του δραστηριότητα.

Ο επαγγελματίας θα κληθεί να δικαιολογήσει πώς βρέθηκε στον λογαριασμό του το επιπλέον ποσό. Μεταξύ άλλων μπορεί να επικαλεστεί ότι αποτελούν χρήματα τα οποία προέρχονται από τον πατέρα του, τη σύζυγό του ή τον γιό του κ.λπ.

Στην περίπτωση αυτή, θα κληθούν τα συγκεκριμένα πρόσωπα, να αιτιολογήσουν πώς απέκτησαν τα συγκεκριμένα εισοδήματα. Δηλαδή η εφορία θα επεκτείνει τον έλεγχο και στα συγκεκριμένα πρόσωπα, που δεν εμπλέκονται άμεσα με την επιχειρηματική δραστηριότητα και θα ψάξει να διαπιστώσει εάν είναι νόμιμα τα χρήματα που φέρονται να απέστειλαν στον επιχειρηματία.

Ακόμη, μια άλλη σημαντική παράμετρος της απόφασης του ΣτΕ, αφορά στην περίπτωση του κοινού λογαριασμού. Εφόσον, ελέγχεται η κίνηση του λογαριασμού του επιχειρηματία και διαπιστωθεί ότι έχει χρήματα τα οποία δεν δικαιολογούνται, εάν ο λογαριασμός είναι κοινός με άλλο ή άλλα πρόσωπα, τότε το ποσό του κοινού λογαριασμού επιμερίζεται σε όλα τα πρόσωπα αναλογικά. Δηλαδή υπάρχει ένα ποσό 200.000 ευρώ, και οι δικαιούχοι είναι δύο, τότε το ποσό επιμερίζεται από 100.000 ευρώ στον καθένα ή αν είναι τέσσερις τότε η αναλογία από 50.000 ευρώ.

Στην περίπτωση αυτή, κάθε ένα από τα πρόσωπα, είναι υπόλογο για το μερίδιο που του αναλογεί στον κοινό λογαριασμό. Και θα πρέπει να αποδείξει και να πείσει τους εφοριακούς ότι είναι νόμιμο.

Τι αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ


Ειδικότερα το ΣτΕ αναφέρει ότι για την επαρκή τεκμηρίωση, στο πλαίσιο έμμεσης απόδειξης, της ύπαρξης μη δηλωθέντος φορολογητέου εισοδήματος από την άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, δεν αρκεί η εκ μέρους της φορολογικής Διοίκησης διαπίστωση της ύπαρξης σημαντικού ποσού σε τραπεζικούς λογαριασμούς του ελεύθερου επαγγελματία, το οποίο, κατά την εκτίμησή της, δεν αντιστοιχεί σε (νομίμως φορολογηθέντα ή απαλλαχθέντα του φόρου) εισοδήματα που αυτός έχει δηλώσει στη φορολογική αρχή ούτε σε άλλη πηγή ή αιτία, την οποία αυτός τυχόν επικαλείται ενώπιόν της, αλλά, κατά τα προεκτεθέντα, η φορολογική Διοίκηση οφείλει επιπλέον να λάβει τα αναγκαία, κατάλληλα και εύλογα, ενόψει των περιστάσεων, μέτρα ελέγχου και διερεύνησης της αληθούς πηγής ή αιτίας (καθώς και του χρόνου) της εισαγωγής του επίμαχου ποσού στην περιουσία του ελεύθερου επαγγελματία, ώστε το αποτέλεσμα των μέτρων αυτών, συνεκτιμώμενο με τα λοιπά στοιχεία και δεδομένα της υπόθεσης (συμπεριλαμβανομένων των εξηγήσεων και συναφών αποδεικτικών στοιχείων που τυχόν παρέχει ο φορολογούμενος για την προέλευση του επίμαχου ποσού), να παρίσταται ικανό να προσδώσει στέρεη πραγματική βάση στο συμπέρασμα ότι η πηγή ή αιτία του επίμαχου ποσού ανάγεται στην άσκηση της οικονομικής δραστηριότητας του φορολογούμενου ως ελεύθερου επαγγελματία.

Τα παραπάνω ισχύουν όχι μόνο προκειμένου περί ατομικού τραπεζικού λογαριασμού του ελεύθερου επαγγελματία, αλλά και σε περίπτωση που αυτός είναι δικαιούχος τραπεζικού λογαριασμό από κοινού με ένα ή περισσότερα άλλα πρόσωπα. Πράγματι, και σε τέτοια περίπτωση, το (σημαντικό) χρηματικό ποσό που εισέρχεται στον κοινό λογαριασμό και το οποίο δεν καλύπτεται από τα (νομίμως φορολογηθέντα ή απαλλαχθέντα του φόρου) εισοδήματα που έχουν δηλώσει στη φορολογική αρχή όλοι οι συνδικαιούχοι του λογαριασμού ούτε από άλλη συγκεκριμένη και αρκούντως τεκμηριωμένη πηγή ή αιτία, την οποία είτε επικαλείται ο ελεύθερος επαγγελματίας είτε εντοπίζει η φορολογική αρχή, λαμβάνοντας τα αναγκαία, κατάλληλα και εύλογα, ενόψει των περιστάσεων, μέτρα ελέγχου και έρευνας (στα οποία περιλαμβάνεται και η κλήση των λοιπών συνδικαιούχων του λογαριασμού για παροχή πληροφοριών και, ενδεχομένως, συναφών αποδεικτικών στοιχείων), μπορεί να θεωρηθεί, κατ’ εκτίμηση του συνόλου των στοιχείων και των συνθηκών της υπόθεσης (μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι χρεώσεις του επίμαχου κοινού τραπεζικού λογαριασμού, όπως η μεταφορά χρηματικού ποσού από το λογαριασμό αυτό σε ατομικό τραπεζικό λογαριασμό του ελεύθερου επαγγελματία ή σε τραπεζικό λογαριασμό προσωπικής ή κεφαλαιουχικής εταιρείας στην οποία αυτός είναι εταίρος ή μέτοχος ή σε λογαριασμό τρίτου προσώπου με το οποίο ο ελεύθερος επαγγελματίας έχει επαγγελματική/οικονομική συνεργασία ή οικονομική συναλλαγή, ή η αφαίρεση από τον κοινό λογαριασμό χρημάτων για την κάλυψη αγορών που έγιναν μέσω της χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας του ελεύθερου επαγγελματία ή άλλης δαπάνης για την κτήση εκ μέρους του εμπράγματων ή ενοχικών δικαιωμάτων) ότι συνιστά καρπό της επαγγελματικής δραστηριότητας του ελεύθερου επαγγελματία – συνδικαιούχου του λογαριασμού.

Εξάλλου, ναι μεν, σύμφωνα με το νόμο, καθένας από τους συνδικαιούχους του λογαριασμού δικαιούται να απαιτήσει από την τράπεζα και να αναλάβει το σύνολο του χρηματικού ποσού που αντιστοιχεί στο ενεργητικό (υπόλοιπο) του λογαριασμού αλλά (α) το ανωτέρω στοιχείο αφορά μόνον στην ενοχική σχέση μεταξύ των συνδικαιούχων του λογαριασμού και της τράπεζας και δεν ασκεί επιρροή στην εξέταση του πρότερου (διοικητικής φύσης) ζητήματος εάν ορισμένο ποσό που πιστώθηκε στο λογαριασμό αυτό αποτελεί (μη δηλωθέν στη φορολογική αρχή) εισόδημα συνδικαιούχου του από την άσκηση του ελεύθερου επαγγέλματός του και (β) πέραν τούτου, κατά το ιδιωτικό δίκαιο, καθένας από τους λοιπούς συνδικαιούχους έχει έναντι του αναλαβόντος απαίτηση να του αποδοθεί το ποσό το οποίο τυχόν δικαιούται βάσει της εσωτερικής σχέσης που τους συνδέει, η οποία μπορεί να συνίσταται, ιδίως, σε σύμβαση δωρεάς, δανείου, εταιρείας ή εντολής, δυνάμει της οποίας ο εντολέας αναθέτει στον εντολοδόχο – συνδικαιούχο του λογαριασμού να προβαίνει σε ορισμένες ενέργειες σχετικά με την κίνηση του λογαριασμού, προς διευκόλυνση του εντολέα, που είναι ο αληθής δικαιούχος του ποσού του ενεργητικού του λογαριασμού.
Εάν δεν προκύπτει κάποια ιδιαίτερη εσωτερική σχέση μεταξύ των συνδικαιούχων ή/και το μερίδιο που δικαιούται ο καθένας τους, βάσει της μεταξύ τους σχέσης, εφαρμόζεται το τεκμήριο που θέτει το άρθρου 493 του Αστικού Κώδικα, σύμφωνα με το οποίο οι συνδικαιούχοι του λογαριασμού έχουν δικαίωμα σε ίσα μέρη στο ενεργητικό του.

Η απόφαση του ΣτΕ καταλήγει πως:


«Τα φυσικά πρόσωπα που συνδέονται με στενή συγγένεια (εξ αίματος ή εξ αγχιστείας) ναι μεν έχουν, βάσει των κανόνων των ιδιωτικού δικαίου, το δικαίωμα να προβαίνουν σε οικονομικές πράξεις ή/και να συνάπτουν οικονομικές σχέσεις τέτοιες που να αντανακλούν (πέραν της εκπλήρωσης της τυχόν υποχρέωσής τους για διατροφή, και) τη μεταξύ τους στοργή και εμπιστοσύνη και τη συναφή βούλησή τους για οικονομική αλληλοβοήθεια ή/και συνδιαχείριση (στοιχείων) της περιουσίας τους, αλλά, πάντως, η ανωτέρω δυνατότητα δεν αναιρεί την ιδιότητα καθενός από τα πρόσωπα αυτά ως αυτοτελούς υποκειμένου (υποχρεώσεων) του φορολογικού δικαίου (πρβλ. ΣτΕ 330/2018 επταμ., σχετικά με τους συζύγους).

Επομένως, η τυχόν οικονομική αλληλοβοήθεια μεταξύ μελών της ίδιας οικογένειας, μέσω της διατήρησης κοινών τραπεζικών λογαριασμών και διενέργειας εντολών πιστώσεων και χρεώσεων σε αυτούς ή/και της μεταφοράς ποσών από (ατομικούς ή κοινούς) τραπεζικούς λογαριασμούς τους σε άλλους (ατομικούς ή κοινούς) λογαριασμούς τους ή σε λογαριασμούς εταιρειών στις οποίες συμμετέχουν κ.λπ. δεν απαλλάσσει τα πρόσωπα αυτά από το βάρος να παράσχουν στη φορολογική Διοίκηση (στο πλαίσιο του ελέγχου της ή στο στάδιο της προηγούμενης ακρόασης και, στη συνέχεια, της προβλεπόμενης στον ΚΦΔ ενδικοφανούς διαδικασίας) εύλογες και αρκούντως τεκμηριωμένες, ενόψει των συνθηκών, εξηγήσεις για τις σχετικές οικονομικές πράξεις και σχέσεις τους και την περιουσιακή κατάσταση που προκύπτει από τις κινήσεις των ως άνω τραπεζικών λογαριασμών, που αφορούν σημαντικά χρηματικά ποσά, προκειμένου να ερευνηθεί από τη Διοίκηση (και, περαιτέρω, σε περίπτωση ένδικης διαφοράς, από το Διοικητικό Δικαστήριο) η τυχόν γένεση φορολογικών υποχρεώσεων (βάσει της νομοθεσίας περί φορολογίας εισοδήματος ή/και άλλων φορολογιών) σε βάρος ορισμένου ή ορισμένων εκ των εν λόγω προσώπων και να προσδιορισθεί ο χρόνος γένεσης και το ύψος της αντίστοιχης φορολογικής υποχρέωσης».
sofokleousin.gr

Nέο λάδι στη φωτιά της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο ρίχνει ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μπιναλί Γιλντιρίμ, δηλώνοντας ότι «η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο».


Μιλώντας σε εκδήλωση Πανεπιστημίου στη Σμύρνη για το ερευνητικό σκάφος «Koca Piri Reis», ο Μπιναλί Γιλντιρίμ κατηγόρησε Αθήνα και Λευκωσία ότι προσπαθούν να καταπατήσουν τις αρμοδιότητες και τα συμφέροντα της Τουρκίας στις θάλασσες.

Όπως είπε «στην περιοχή της Κύπρου υπάρχει μια σοβαρή κρίση στο θέμα της εξορυξης υδρογονανθράκων στην περιοχή της Κύπρου. Οι θάλασσες είναι κοινή περιουσία και κληρονομιά της ανθρωπότητας».

«Αρα, η εκμετάλλευση, η οικειοποίηση αυτών από μόνο μια χώρα, μια κοινότητα, δεν έχει καμία σχέση με εθνικό και διεθνές δίκαιο. Και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη γύρω από την Κύπρο και στην εξόρυξη του φυσικού πλούτου από τον βυθό της θάλασσας θα πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε μια συμφωνία της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου με τον Νότο"», τόνισε.

Αναφερόμενος στις γεωτρήσεις από ξένους κολοσσούς στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ επεσήμανε ότι θα πρέπει να ξέρουν τα όρια τους.

«Η Τουρκία θα απαντά σε όλες τις προσπάθειες τετελεσμένων στα νόμιμα συμφέροντα της στην Ανατολική Μεσόγειο και στα δικαιώματα της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου". Και θα κάνει αυτό που πρέπει. Όλος ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι δεν θα υποχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό από τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά μας στις θάλασσες», τόνισε.

Παράλληλα εκτόξευσε νέες απειλές, υπογραμμίζοντας ότι τα συμφέροντα του «Ψευδοκράτους» είναι και συμφέροντα της Άγκυρας, η οποία μπορεί να επέμβει άμεσα και να πράξει τα απαραίτητα.

Αναστασιάδης: Δεν αποκλείουμε τη συνεργασία με την Τουρκία


Δεν απέκλεισε συνεργασία ακόμη και με την Τουρκία στα ενεργειακά ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, που έστειλε ανάλογο μήνυμα και στην τουρκοκυπριακή πλευρά.

Μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, ο πρόεδρος της Κύπρου διεμήνυσε στους Τουρκοκύπριους ότι κανείς δεν έχει στόχο να σφετεριστεί τον φυσικό πλούτο του νησιού, ο οποίος, όπως είπε, ανήκει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και στο πρόγραμμα των γεωτρήσεων, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει προκαταλήψεις σε ό,τι αφορά τις συνεργασίες με γειτονικές χώρες.

Και έτεινε χείρα φιλίας και προς την Τουρκία, τονίζοντας ότι «δεν αποκλείουμε συνεργασία με γειτονικές χώρες, μη εξαιρουμένης και της Τουρκίας».

Κύπρος: Νέα Νavtex νότια της Λεμεσού


Νέα Νavtex με την οποία ανανεώνεται παλαιότερη που είχε εκδοθεί για την περιοχή νοτίως της Λεμεσού και καλύπτει τον θαλάσσιο χώρο εργασιών της Exxon Mobil, εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Όπως μεταδίδει το ΡΙΚ στην ίδια περιοχή, η οποία δεσμεύεται από τις 20 Νοεμβρίου έως τα μεσάνυχτα της 15 Δεκεμβρίου, θα διεξαχθεί πολυεθνική άσκηση, με συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συγκεκριμένει άσκηση συμπίπτει με άλλη παράλληλη άσκηση, η οποία διεξάγεται στην περιοχή της Κρήτης. Πρόκειται για την τριμερή άσκηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, με τη επωνυμία "Μέδουσα". Εκτιμάται ότι τόσο χρονικά όσο και γεωγραφικά, η παράλληλη διεξαγωγή των δύο ασκήσεων έχει τη σημασία της.

Οι πληροφορίες του ΡΙΚ αναφέρουν ότι οι εργασίες της Εxxon Mobil στο οικόπεδο 10 συνεχίζονται απολύτως κανονικά χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Για τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού σκάφους "Μπαρμπαρός", οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι από τα μέσα Οκτωβρίου, αυτό παραμένει στην περιοχή τού τεμαχίου 4 της κυπριακής ΑΟΖ, και της περιοχής πού καλύπτεται από την ΑΟΖ της Ελλάδας
euronews

Μετά τον ορισμό της νέας διεύθυνσης στην ΕΡΤ, ήρθαν και οι νέες χρηματοδοτήσεις για το σινεμά.


Η ΕΡΤ τρέχει να προλάβει. Και έτσι, λίγες μόνο ημέρες μετά την αναγκαστική παραίτηση και τον ορισμό της νέας σύνθεσής της σε επίπεδο διευθυντών, ανακοινώνει τις πρώτες χρηματοδοτήσεις για το ελληνικό σινεμά.

Θυμίζουμε εδώ πως Πρόεδρος της ΕΡΤ παραμένει ο Χρήστος Λεοντής, νέος Διευθύνων Σύμβουλος ορίζεται ο Γιάννης Δρόσος, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος με αποκλειστική ευθύνη στην ΕΡΤ 3 ορίστηκε ο Λευτέρης Αρβανίτης και τα υπόλοιπα μέλη είναι ο Δημήτρης Παπαδημήτριου, η Κατερίνα Τσατσαρώνη, ο Τέλης Μεταξάς και ένας εκπρόσωπος των δημοσιογράφων που δεν έχει οριστεί ακόμη.

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.