11/28/18

Αναλυτική ενημέρωση για την πρόγνωση του καιρού από τον Σάκη Αρναούτογλου στην ΕΡΤ....


Ο κορυφαίος μετεωρολόγος και παρουσιαστής της ΕΡΤ, Σάκης Αρναούτογλου, αναλύει τα δεδομένα που θα επικρατήσουν τις επόμενες ώρες με την ραγδαία επιδείνωση του καιρού και την κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας, να προκαλούν χιονοπτώσεις και σε πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας.Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα, η ανάπτυξη της ελληνική οικονομίας συνεχίζεται, με παράλληλα αύξηση των εξαγωγών και των άμεσων ξένων επενδύσεων, ενώ παράλληλα μειώνεται η φτώχεια στην Ελλάδα...


Ολοένα και με πιο ταχείς ρυθμούς βελτιώνεται η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, κάτι το οποίο αποτυπώνεται τόσο σε οικονομικούς, αλλά και σε οικονομικούς «δείκτες», οι οποίοι αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Ως φαίνεται από τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα, η ανάπτυξη της ελληνική οικονομίας συνεχίζεται, με παράλληλα αύξηση των εξαγωγών και των άμεσων ξένων επενδύσεων, ενώ παράλληλα μειώνεται η φτώχεια στην Ελλάδα.

Οι αριθμοί


Τα τελευταία επίσημα στοιχεία δείχνουν τα εξής:

  • H ελληνική οικονομία κατέγραψε για έκτο συνεχές τρίμηνο θετικούς ρυθμούς μεταβολής. Το β’ τρίμηνο του 2018 το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε με ρυθμό 1,8% σε ετήσια βάση και κατά 2,2% σε επίπεδο εξαμήνου.

  • Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 2,3% (σε ετήσια βάση) τον Αύγουστο του 2018 και το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 18,9% έναντι 20,8% τον Αύγουστο του 2017 και 19,1% τον προηγούμενο μήνα.

  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 9,4% σε ετήσια βάση το β’ τρίμηνο του 2018, συμβάλλοντας στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,0 ποσοστιαίες μονάδες. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 7,2% και των υπηρεσιών κατά 12,2%.

  • Οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις κατά το α’ εννεάμηνο του 2018 παρουσίασαν αύξηση κατά 2,8 δισεκ. ευρώ καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από την έναρξη της κρίσης το 2009. Τον Σεπτέμβριο του 2018 οι ΑΞΕ αυξήθηκαν κατά 167,6 εκατ. ευρώ, τον Αύγουστο κατά 126,7 εκατ. ευρώ και τον Ιούλιο κατά 290,0 εκατ. ευρώ.

  • Η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 1,0% σε ετήσια βάση το β’ τρίμηνο του 2018, συμβάλλοντας στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες, συνέπεια της αύξησης της απασχόλησης και του ακαθάριστου (ονομαστικού) διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών κατά 3,3% σε ετήσια βάση.

  • Η εισοδηματική ανισότητα υποχώρησε το 2017 [έτος αναφοράς 2016]. Ο δείκτης άνισης κατανομής εισοδήματος (συντελεστής Gini) μειώθηκε κατά 0,9 π. μ. από 34,3 το 2016 σε 33,4 το 2017. (0=ισότητα, 1=ανισότητα).

  • Το 2017 ο πληθυσμός της χώρας που βρισκόταν σε κίνδυνο φτώχειας μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο ποσοστό από την έναρξη της κρίσης (20,2%) καταγράφοντας πτώση 1,0 ποσοστιαίας μονάδας σε σύγκριση με το 2016.

  • Η παιδική φτώχεια κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες (από 26,3% το 2016 σε 24,5% το 2017) πλησιάζοντας τα προ κρίσης επίπεδα.
Γιάννης Αγουρίδης/ΙΒΝΑ

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε ο ενεχυροδανειστής Ριχάρδος και μέλη της συμμορίας στην οποία ο ίδιος φέρεται να είχε αρχηγικό ρόλο. Λαθρεμπόριο χρυσού με μυθικά κέρδη!


Ο 51χρονος, Δημήτρης-Ριχάρδος Μυλωνάς, ιδιοκτήτης της αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων σε Αθήνα, επαρχία και εξωτερικό που είναι ανάμεσα στους συλληφθέντες φέρεται να είναι σύμφωνα με τις αρχές και ο άνθρωπος που είχε κομβικό ρόλο στα δύο δίκτυα. 

Σε πολλά εκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεν μπορούν να προσδιοριστούν ακριβώς αυτή την ώρα, εκτιμάται από την Αστυνομία η απώλεια εσόδων για το ελληνικό Δημόσιο από το λαθρεμπόριο χρυσού των δύο πολυμελών κυκλωμάτων που εξάρθρωσε η ΕΛΑΣ.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η αξία μόνο των κατασχεθέντων ανέρχεται σε περίπου 2 εκατ. ευρώ.

Για την πολύκροτη αυτή υπόθεση συνελήφθησαν συνολικά 63 άτομα, ενώ όσον αφορά τον 51χρονο ιδιοκτήτη αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων είχε αρχηγικό ρόλο με άμεσο συνεργάτη Τούρκο υπήκοο.

Ο ενεχυροδανειστής, με 44 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα , ο Τούρκος αρμενικής καταγωγής, ο Σύρος σύνδεσμος με τα “παζάρια” της Κωνσταντινούπολης, ένας αστυνομικός, ένας ομογενής πυγμάχος από τη Ρωσία στο σπίτι του οποίου στον Χολαργό βρέθηκαν μεγάλη ποσότητα χρυσαφικών και όπλων, καθώς και 89 ακόμη κατηγορούμενοι συνθέτουν τις δύο μεγάλες οργανώσεις που άρπαζαν κλεμμένα χρυσαφικά, τα έλιωναν σε χυτήριο και αφού τα μετέτρεπαν σε πλάκες χρυσού τα “έσπρωχναν” στην αγορά της Τουρκίας αποκομίζοντας κέρδη εκατομμυρίων ευρώ.

Συγκεκριμένα η ποινική δίωξη αφορά, κατά περίπτωση, τα εξής αδικήματα:


Σε βαθμό κακουργήματος:
α) Εγκληματική οργάνωση
β) Λαθρεμπορία
γ) Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες
δ) Τοκογλυφία

Σε βαθμό Πλημμελήματος:
α) παράβαση του νόμου ναρκωτικών
β) παράβαση του νόμου περί όπλων
γ) αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος
δ) πλαστογραφία μετά χρήσεως.

Η αναφορά του Πρωθυπουργού στην υπόθεση "Ριχάρδου"


Ιδιαίτερη αναφορά στην υπόθεση των ενεχυροδανειστηρίων «Ριχάρδος» έκανε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για θέματα ασφάλειας, κάνοντας λόγο για σημαντικές επιτυχίες της ΕΛ.ΑΣ. τις τελευταίες ημέρες.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη σημερινή εξάρθρωση δικτύου εγκληματικής οργάνωσης με 59 συλληφθέντες, εκ των οποίων και ο «εγκέφαλος», κατονόμασε τα εν λόγω ενεχειροδανειστήρια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "το δίκτυο "Ριχάρδος" είχε ξεζουμίσει -στα πρώτα χρόνια της κρίσης ιδίως- δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που είδαν εν μία νυκτί τα εισοδήματά τους να καταρρακώνονται, οι οποίοι μέσα στην απελπισία τους προσπάθησαν να βρουν τη δυνατότητα ενός πρόσκαιρου βοηθήματος, ξεπουλώντας τα τιμαλφή τους σε τιμή ευκαιρίας»

Μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 4,2% στην Ελλάδα το δεύτερο τρίμηνο του 2018 σε σχέση με την ίδια περίοδο ένα χρόνο πριν, καταγράφει η τρίτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μείωση των κινδύνων στον τραπεζικό τομέα.

 
Ειδικότερα, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημειώνει ότι στην Ελλάδα, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε σχέση με το σύνολο των δανείων μειώθηκε από 46,9% στο 44,9%, διατηρώντας ωστόσο την πρώτη θέση στην ΕΕ με το μεγαλύτερο ποσοστό. Ακολουθεί η Κύπρος με 28,1% του συνόλου των δανείων να είναι μη εξυπηρετούμενα, καταγράφοντας μείωση κατά 16% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2017 (33,4% επί του συνόλου των δανείων). Αμέσως μετά είναι η Πορτογαλία (11,7%), η Ιταλία (10%), η Ιρλανδία (8,5%) και η Σλοβενία (7,4%) σε σχέση με 15,5%, 12,2%, 11,6% και 11,4%, αντίστοιχα, το 2017.

Κατά μέσο όρο στην ΕΕ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν στο 3,4% από 4,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2017, καταγράφοντας μείωση 25,3%.

Σύμφωνα με την Επιτροπή αυτή η εξέλιξη είναι πολύ ενθαρρυντική, παρότι θεωρεί ότι πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες αντιμετώπισης ζητημάτων από το παρελθόν που βαρύνουν ακόμη τον τομέα από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

«Η δουλειά θα πρέπει να συνεχιστεί, ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, όπου υπάρχει μείωση, όμως ξεκίνησαν από πολύ υψηλά επίπεδα. Το σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μόλις τώρα δείχνει να φέρνει αποτελέσματα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Ερωτηθείς για το θέμα της συγχώνευσης της Eurobank, o κ. Ντομπρόφσκις δήλωσε ότι η Επιτροπή εξετάζει αυτή τη στιγμή τη συναλλαγή για την οποία χρειάζεται περισσότερες λεπτομέρειες. Επίσης, σημείωσε πως η Επιτροπή εξετάζει το αν η τράπεζα πληροί τις υποχρεώσεις της από το 2015 σε ό,τι αφορά τις κρατικές ενισχύσεις και «απ’ ό,τι φαίνεται ανταποκρίνεται».

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχει ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία έτη και η μείωση των κινδύνων στον τραπεζικό τομέα της ΕΕ συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό – όπως τονίστηκε από την Επιτροπή σε δύο ανακοινώσεις που εξέδωσε ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου και της συνόδου κορυφής για το ευρώ, όπου αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης της Ευρώπης.

Παράλληλα, οι προσπάθειες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ολοκλήρωση πρέπει να συνεχιστούν, και είναι πλέον καιρός να συμφωνήσουν οι συν-νομοθέτες σε όλα τα βασικά εκκρεμή ζητήματα.

«Η αντιμετώπιση των υψηλών αποθεμάτων μη εξυπηρετούμενων δανείων εντάσσεται στις προσπάθειες για μείωση των κινδύνων στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα. Αναμένουμε επίσης ταχεία επίτευξη συμφωνιών για τις δέσμες μέτρων σχετικά με τον τραπεζικό τομέα και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Με βάση την επιτευχθείσα πρόοδο όσον αφορά τη μείωση των κινδύνων, καλώ τους υπουργούς Οικονομικών και τους ηγέτες της ΕΕ να συμφωνήσουν τον Δεκέμβριο σε συγκεκριμένα μέτρα για τον επιμερισμό των κινδύνων. Μια ισχυρότερη Οικονομική και Νομισματική Ένωση είναι προς το συμφέρον όλων μας», δήλωσε σχετικά ο Β. Ντομπρόβσκις.

«Η Ένωση Κεφαλαιαγορών διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στην ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης καθώς και του ευρώ. Πιο ολοκληρωμένες χρηματοπιστωτικές αγορές θα μπορούν να απορροφούν καλύτερα τους κραδασμούς προτού αυτοί φτάσουν στους φορολογουμένους. Ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές με μεγαλύτερη εμβάθυνση και ρευστότητα θα οδηγήσουν επίσης σε ευρύτερη χρήση του ευρώ από τους συμμετέχοντες στην αγορά, στις καθημερινές τους πράξεις» πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σήμερα καταθέτουμε μια διάταξη για το κοινωνικό μέρισμα. Είναι η τρίτη διαδοχική χρονιά που έχουμε τη δυνατότητα να δίνουμε για τους πιο αδύναμους. Καταθέτουμε τη διάταξη σήμερα όπως ακριβώς πέρυσι τέτοιο καιρό. Από την υπεραπόδοση της οικονομίας και φέτος έχουμε τη δυνατότητα και δίνουμε αντίστοιχο με το περσινό ποσό, είπε ο Αλ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.


Σφοδρή κριτική σε όσους «κουνούν το δάκτυλο» και είναι οι «εμπνευστές του ΕΝΦΙΑ», άσκησε ο Αλ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση των τροπολογιών που κατατέθηκαν στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών για τη μείωση του φόρου ακινήτων, τη σταδιακή μείωση της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων, αλλά και το κοινωνικό μέρισμα που θα δοθεί για τρίτη χρονιά στις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες.

Ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση, τόνισε πως «σήμερα βρίσκεστε μπροστά στον μεγαλύτερο εφιάλτη σας» εξηγώντας πως θα κληθούν να ψηφίζουν ένα προς ένα τα μέτρα που εξήγγειλε στη ΔΕΘ και έλεγαν ότι δεν θα ψηφιστούν.

Είπε ειδικότερα για την τροπολογία για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ ότι με την προτεινόμενη ρύθμιση, οι πολίτες με χαμηλή και μεσαία περιουσία θα δουν τον επόμενο χρόνο ουσιαστική μείωση της επιβάρυνσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στη διάταξη για το κοινωνικό μέρισμα που για τρίτη διαδοχική χρονιά «θα δοθεί στους πιο αδύναμους». 

Κοινωνικό μέρισμα


Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αρχικά προβλέπεται το ποσό των 710 εκατ. ευρώ που, ανάλογα με τις προσαρμογές, μπορεί να υπάρξει και σχετική αύξηση. Είπε ότι το ακριβές ύψος και τα κριτήρια θα καθοριστούν με ΚΥΑ που ευελπιστεί η κυβέρνηση να έχει βγει έως την ερχόμενη Δευτέρα ώστε την Τρίτη να ανοίξει η σχετική πλατφόρμα και να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν τις αιτήσεις τους ώστε τις 14 Δεκεμβρίου να γίνει η καταβολή στους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος. Είπε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το μέτρο αφορά 1,3-1,4 εκ νοικοκυριά, περίπου 3,5 εκατ. δικαιούχους.

«Προχωράμε ήδη με γοργά βήματα στο στάδιο της υλοποίησης ενός σχεδίου που μας έφερε με ασφάλεια στην έξοδο από τα μνημόνια και σε ένα ασφαλές δημοσιονομικό περιθώριο, πιάνοντας τους στόχους του προγράμματος που κάποιοι αμφισβήτησαν ότι θα πιάναμε», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Μεταξύ των τροπολογιών που θα κληθούν να ψηφίσουν οι βουλευτές η μία αφορά την αποκατάσταση των πληγών στο Μάτι της Αττικής με τον πρωθυπουργό να την χαρακτηρίζει «εξαιρετικά σημαντική».

Με τη σημερινή τροπολογία, τόνισε ο πρωθυπουργός, δίνεται μεταξύ άλλων η δυνατότητα να προχωρήσουμε στην έκδοση των αδειών, στην συνολική ανοικοδόμηση στα κόκκινα κτίρια με όρους που δεν θα επαναλαμβάνουν τα λάθη του παρελθόντος.

Ευχαρίστησε δημόσια τον Νίκο Αναστασιάδη που σε επιστολή του τον ενημέρωσε ότι έγινε αποδεκτή η εισήγηση του κ. Τσίπρα ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να συμβάλει στην ανέγερση ενός δημόσιου νοσοκομείου στην πληγείσα περιοχή της Αττικής.

«Πυρά» σε Ν.Δ. και Κυριάκο Μητσοτάκη


Ο Αλ. Τσίπρας επέκρινε τη στάση του Κυρ. Μητσοτάκη που για ακόμα μια φορά αποφάσισε να απουσιάζει από τη συζήτηση στη Βουλή. «Κύριε Τσιάρα κάθεστε στη θέση του αρχηγού σας, μάλλον δεν θα έρθει και σήμερα. Λογικό είναι γιατί είναι άλλη μια μέρα στο ελληνικό κοινοβούλιο που φέρνουμε προς ψήφιση μέτρα ελάφρυνσης για τις πολύπαθες κατηγορίες των πολιτών, μεσαία και χαμηλότερα στρώματα που σήκωσαν τα βάρη», είπε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας την απουσία του προέδρου της Ν.Δ.

Διαδηλώσεις προγραμματίζονται και σε αδιευκρίνιστο αριθμό άλλων πόλεων της πΓΔΜ, όπως έχει δηλώσει ο επικεφαλής του VMRO, Χρίστιαν Μίτσκοσκι...

 
Σειρά διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ σχεδιάζει στην πΓΔΜ η εθνικιστική αξιωματική αντιπολίτευση, το VMRO.

Η πρώτη κινητοποίηση είναι προγραμματισμένο να γίνει το απόγευμα της Τετάρτης. Το συλλαλητήριο θα λάβει χώρα έξω από τα γραφεία της παράταξης, στο κέντρο των Σκοπίων, και θα ακολουθήσει πορεία έως την έδρα της κυβέρνησης.

Αιχμή της αντικυβερνητικής καμπάνιας του VMRO είναι η πορεία της οικονομίας. «Από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση Ζάεφ η χώρα βυθίζεται όλο και βαθύτερα ενώ οι πολίτες είναι τυλιγμένοι στο σκοτάδι και στην φτώχεια», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα.

Διαδηλώσεις προγραμματίζονται και σε αδιευκρίνιστο αριθμό άλλων πόλεων της ΠΓΔΜ, όπως έχει δηλώσει ο επικεφαλής του VMRO, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, αν και δεν είναι σαφές πόσοι πολίτες θα συμμετάσχουν.

Η πρωτοβουλία του VMRO συμπίπτει με την επέτειο της σύλληψης δεκάδων βουλευτών και υποστηρικτών της παράταξης για την ανάμειξή τους στα βίαια επεισόδια που έλαβαν χώρα μέσα την Βουλή της χώρας στις 27 Απριλίου του 2017.

Τότε οι εθνικιστές δράσεις είχαν προσπαθήσει να αποτρέψουν την εκλογή αλβανόφωνου Προέδρου της Βουλής και να εμποδίσουν την δρομολόγηση σχηματισμού κυβέρνησης από τον κ. Ζάεφ.

Οι διώξεις για την υπόθεση παραμένουν αντικείμενο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης. Μέλη της αντιπολίτευσης έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση πως χρησιμοποιεί τα κατηγορητήρια ως εργαλείο για άσκηση πιέσεων, ώστε να εξασφαλίσει τις κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες που χρειάζεται για την συνταγματική αναθεώρηση που προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών.

Νέα δήλωση του πρώην πρυθυπουργού, Κώστα Σημίτη, με αφορμή τη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή για το C4I...


Νέα δήλωση έκανε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, με αφορμή τους ισχυρισμούς του πρώην διευθυντή Εξοπλισμών Βαγγέλη Βασιλάκου ότι «Ολοι οι κατοπινοί πρωθυπουργοί (σ.σ. μετά τον κ. Κ. Σημίτη) γνώριζαν και γνωρίζουν για τη διαφθορά που επικρατεί στους εξοπλισμούς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ακόμη και σήμερα».

Συγκεκριμένα ο Κώστας Σημίτης στη δήλωσή του αναφέρει:
«Είναι επικίνδυνο για τη χώρα ο δημόσιος βίος να σύρεται στο βούρκο της συκοφαντίας και της λασπολογίας ενώ η κρίση είναι ακόμα παρούσα. Οι σκοπιμότητες της προεκλογικής περιόδου δεν πρέπει να μας οδηγήσουν σε περιπέτειες ανάλογες με αυτές που ζήσαμε και πληρώσαμε το 2015. Χρέος των κυβερνώντων είναι να παράγουν πολιτική για το μέλλον και όχι λάσπη για το παρελθόν. Όπως έχω δηλώσει, προσωπικές επιθέσεις εναντίον μου δεν με αγγίζουν».

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.