12/28/18

Ανήμερα τα Χριστούγεννα, μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης, το Ισραήλ επέλεξε να ποδοπατήσει με τον πιο επιδεικτικό τρόπο τα ιερά και όσια όχι μόνο των μουσουλμάνων, αλλά και των χριστιανών...


του Δημήτρη Καζάκη*

Ανήμερα τα Χριστούγεννα και το Ισραήλ επιλέγει να πλήξει εκ νέου την περιοχή της Δαμασκού. Ανήμερα της μεγαλύτερης γιορτής της χριστιανοσύνης, ο ουρανός της Δαμασκού γεμίζει καπνούς εκρήξεων και θραύσματα. Το Ισραήλ επέλεξε να ποδοπατήσει με τον πιο επιδεικτικό τρόπο τα ιερά και όσια όχι μόνο των μουσουλμάνων, αλλά και των χριστιανών. 

Κι όπως ο Χίτλερ, έτσι και το Ισραήλ με τη σειρά του καταπάτησε την συμφωνία με την Ρωσία ότι δεν πρόκειται να ξαναεπιτεθεί τυφλά σε περιοχές της Συρίας άμεσου ενδιαφέροντος των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Έξαλλη για μια ακόμη φορά η ηγεσία της Ρωσίας, που φάνηκε ξανά να πιάνεται στον ύπνο από το Ισραήλ. 

Όμως το πιο σημαντικό δεν είναι αυτό. Το σημαντικότερο όλων είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην αιματοβαμμένη ιστορία του σιωνιστικού κράτους, η ηγεσία του Ισραήλ επέλεξε να βεβηλώσει όχι τον ισλαμισμό, αλλά τη χριστιανοσύνη. Κι αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο για τον νέο κύκλο αίματος που σχεδιάζει η ηγεσία του στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. 

Μήπως είδατε κανέναν από τους περιώνυμους θρησκευτικούς ηγέτες της χριστιανοσύνης να κόπτονται για το γεγονός ότι το Ισραήλ βεβήλωσε την μεγαλύτερη γιορτή πού από κοινού γιορτάζουν ανά τον κόσμο όλοι οι χριστιανοί; Θίχτηκε κανένας Πάπας, ή Πατριάρχης για το γεγονός ότι η μόνη γιορτή που μονιάζει όλα τα μεγάλα θεολογικά δόγματα του χριστιανισμού βεβηλώθηκε με τόσο αναίσχυντο τρόπο; Και μάλιστα εναντίον μιας χώρας, της Συρίας, η οποία γιόρταζε επίσημα τα Χριστούγεννα μαζί μ’ ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της που είναι χριστιανοί.

Το χτύπημα αυτό του Ισραήλ συνιστά κλασική περίπτωση κρατικής τρομοκρατίας και είχε σαν στόχο όχι τόσο στρατιωτικούς στόχους, όσο πολιτικούς. Κυρίως την επιβολή καθεστώτος απόλυτου τρόμου στον βασανισμένο λαό της Συρίας, ο οποίος δεν πρέπει επ' ουδενί να ησυχάσει και να ξαναφτιάξει τη ζωή του μέσα από τα χαλάσματα του 6ετούς ανελέητου πολέμου, που επέβαλαν στη χώρα οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Η Συρία μπορεί να κέρδισε τον πόλεμο στο έδαφός της, αλλά δεν πρέπει να κερδίσει τη μάχη της ειρήνευσης στο εσωτερικό της. 

Και μαζί με τους σιωνιστές διαδόχους του Χίτλερ, τους Νετανιάχου και Σία, πέφτουν οι μάσκες και από τους ευσεβέστατους ηγέτες της χριστιανοσύνης. Κανένας τους δεν φαίνεται να πρόσεξε το ημερολόγιο. Κανένας τους δεν φαίνεται να νοιάστηκε για το γεγονός ότι στη γη της πάλαι ποτέ βιβλικής επαγγελίας, στη γη που γεννήθηκε και δίδαξε ο Χριστός κατά τις ευαγγελικές γραφές, βρίσκεται σήμερα μια εγκληματική συμμορία οργανωμένη σε κράτος, το οποίο δεν σέβεται ούτε καν την μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης. 

Για φανταστείτε την πυραυλική επίθεση να την είχε διαπράξει η ίδια η Συρία, ή η Ρωσία, ή το Ιράν, τι θα είχε συμβεί; Δεν θα υπήρχε χριστιανός επί της γης που δεν θα είχε ξεσηκωθεί από τα πύρινα αναθέματα της δεσποτοκρατίας του παπισμού και της ορθοδοξίας. 

Τώρα με το Ισραήλ, τσιμουδιά. Μόνο σιωπή - κοινώς ομερτά - και προσευχή. 


Για να δούμε πότε επιτέλους το χριστεπώνυμο πλήθος, όσοι αισθάνονται αληθινοί πιστοί του μόνου θεανθρώπου, ο οποίος δεν μεγάλωσε στα πριγκιπικά πλούτη για να ηγηθεί της Θείας Αλήθειας – όπως όλοι οι άλλοι προφήτες και θεάνθρωποι – αλλά από τους πιο ταπεινούς και καταφρονεμένους αυτής της γης για να εξυψώσει όχι τον άνθρωπο γενικά, αλλά τον υπόδουλο λαό, που τα ευαγγέλια φέρνουν για πρώτη φορά μετά την αρχαία ελληνική γραμματεία στο ιστορικό προσκήνιο. Έως πότε θα ανέχεται να βρομίζει και να διαστρέφει την πίστη του ο δεσποτισμός του ιερατείου; Έως πότε θα δέχεται να μετατρέπουν το δικό του αγνό θρησκευτικό συναίσθημα σε παζάρι για δούναι-λαβείν με τον πλούτο και την εξουσία; 

Μήπως ήρθε η ώρα για τους πιστούς της εκκλησίας του Χριστού να επαναλάβουν αυτό που ο ίδιος ο θεάνθρωπος έπραξε όταν διαπίστωσε πώς οι δεσποτάδες είχαν καταντήσει τον οίκο του Θεού; «Καὶ ποιήσας φραγέλλιον ἐκ σχοινίων πάντας ἐξέβαλεν ἐκ τοῦ ἱεροῦ, τά τε πρόβατα καὶ τοὺς βόας, καὶ τῶν κολλυβιστῶν ἐξέχεε τὸ κέρμα καὶ τὰς τραπέζας ἀνέστρεψε, καὶ τοῖς τὰς περιστερὰς πωλοῦσιν εἶπεν· ἄρατε ταῦτα ἐντεῦθεν· μὴ ποιεῖτε τὸν οἶκον τοῦ πατρός μου οἶκον ἐμπορίου.»
 
* O Δημήτρης Καζάκης είναι οικονομολόγος-αναλυτής, επικεφαλής του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου – Ε.ΠΑ.Μ.

Σύμφωνα με την έρευνα του Bloomberg, στην κατηγορία των χωρών με βαθμό Α περιλαμβάνονται η Αυστρία, το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Γερμανία, η Σλοβακία και η Σλοβενία. Στην κατηγορία Β, εκτός από την Ελλάδα, περιλαμβάνονται και η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και η Πορτογαλία. Στην κατηγορία C κατατάσσονται η Κύπρος, η Γαλλία, η Ιταλία, η Μάλτα και η Ισπανία...


H Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών με ικανοποιητικό βαθμό στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, σύμφωνα με έρευνα που έκανε το Bloomberg με την ευκαιρία της 20ης επετείου από την καθιέρωση του ευρώ, υπό τον τίτλο: «Καθώς το ευρώ κλείνει τα 20, μία ματιά πίσω στο ποιος τα πήγε καλύτερα και ποιος τα πήγε χειρότερα».

Με βάση την έρευνα, οι χώρες της Ευρωζώνης κατατάχθηκαν σε τρεις κατηγορίες: Σε αυτές που έχουν βαθμό Α (πολύ καλό), σε αυτές που έχουν βαθμό Β (ικανοποιητικό) και σε αυτές που παίρνουν βαθμό C (μέτριο). «Αν και η Ελλάδα υπέφερε τρομερά κατά τη διάρκεια της κρίση χρέους, κατάφερε να πάρει τον βαθμό Β. Παρά τα όσα πήγαν λάθος, η συμμετοχή της στο ευρώ για 18 χρόνια κατέστησε δυνατό στην Ελλάδα να οικοδομήσει νέες εμπορικές σχέσεις με τον πλουσιότερο πυρήνα της Ευρώπης. Η εκχώρηση της νομισματικής πολιτικής σε μία αξιόπιστη κεντρική τράπεζα έφερε μεγαλύτερη σταθερότητα των τιμών τα πρώτα χρόνια και στο πρόσφατο παρελθόν είδε μία μεγάλη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας», σημειώνει το δημοσίευμα.

Η Bloomberg Economics υπέβαλε 16 χώρες της Ευρωζώνης - εξαιρέθηκαν οι βαλτικές χώρες που εντάχθηκαν στο ευρώ μετά το 2011 - σε 10 οικονομικά τεστ για να καταγράψει τον βαθμό που οι χώρες-μέλη έδρεψαν τα οφέλη της μεγαλύτερης σταθερότητας και οικονομικής ολοκλήρωσης καθώς και την ικανότητά τους να παραμείνουν ανταγωνιστικές και να σταθεροποιήσουν τις οικονομίες τους κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης. Όπως σημειώνεται, τα τεστ αυτά δεν δείχνουν αν τα κράτη-μέλη θα τα πήγαιναν καλύτερα εκτός του ευρώ, ούτε μετρούν τη συνολική ευημερία και οικονομική ευρωστία τους. Περισσότερο, απεικονίζουν το πόσο καλά εκμεταλλεύθηκε κάθε χώρα τις ευκαιρίες και αντιμετώπισε τους κινδύνους που σχετίζονται με το κοινό νόμισμα. «Τα αποτελέσματα δείχνουν μία διχασμένη ήπειρο. Από τις 16 χώρες που ελέγχθηκαν, οι έξι είχαν βαθμό Α, οι πέντε βαθμό Β και άλλες πέντε βαθμό C», σημειώνεται.

Η βαθμολογία της Ελλάδας στους 10 δείκτες, με βάση τους οποίους έγιναν τα τεστ, είναι η εξής: Ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες (βαθμός Α), ικανότητα δανεισμού (βαθμός C), μεγαλύτερη ολοκλήρωση (βαθμός Α), ανταγωνιστικότητα προ της κρίσης (βαθμός C), αύξηση παραγωγικότητας (βαθμός C), ανταγωνιστικότητα μετά την κρίση (βαθμός Α), σταθεροποίηση πληθωρισμού (βαθμός Α), κόστος εργασίας μετά την κρίση (βαθμός Α), επιλογές δημοσιονομικής πολιτικής (βαθμός C), κόστος εργασίας πριν την κρίση (βαθμός C). Ο τελικός βαθμός είναι Β.

Στην κατηγορία των χωρών με βαθμό Α περιλαμβάνονται η Αυστρία, το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Γερμανία, η Σλοβακία και η Σλοβενία. Στην κατηγορία Β, εκτός από την Ελλάδα, περιλαμβάνονται και η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και η Πορτογαλία. Στην κατηγορία C κατατάσσονται η Κύπρος, η Γαλλία, η Ιταλία, η Μάλτα και η Ισπανία.

Κυβέρνηση και τραπεζίτες συμφώνησαν σε νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από Φεβρουάριο...


Συνάντηση με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών είχε σήμερα (28/12) ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο Μέγαρο Μαξίμου με βασικό θέμα στην ατζέντα την προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και τη μείωση των κόκκινων δανείων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, «στη συνάντηση διαπιστώθηκε η κοινή βούληση για εντατικοποίηση της συνεργασίας των δύο πλευρών, προκειμένου να επιταχυνθεί η μείωση των κόκκινων δανείων, η χρηματοδότηση της οικονομίας και η προστασία της πρώτης κατοικίας».

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων με την ταυτόχρονη προστασία της πρώτης κατοικίας, που θα συμβάλλει στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε: 
  1. Η δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας για τον εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού δικαίου και τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που θα λαμβάνει υπόψη την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης για την επιδότηση των επιλέξιμων δανειοληπτών, αλλά και τα κεφαλαιακά και εποπτικά δεδομένα των τραπεζών. 
  2. Η παράταση του ισχύοντος καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας έως το τέλος Φεβρουαρίου, προκειμένου σε αυτό το διάστημα να διαμορφωθεί από κοινού το νέο αναγκαίο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και του πτωχευτικού δικαίου των ιδιωτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, βασικό εργαλείο του σχεδίου που περιέγραψε ο πρωθυπουργός είναι η επιδότηση των δόσεων αποπληρωμής σε δανειολήπτες από την πλευρά της Πολιτείας και οι διευκολύνσεις από την πλευρά των τραπεζών στις πληρωμές (επιμηκύνσεις και κούρεμα). 

Νίκος Καραμούζης: Και οι δυο πλευρές θέλουν λύσεις που προστατεύουν το κοινωνικό σύνολο 


«Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του, συζητήσαμε όλα τα θέματα που αφορούν τον τραπεζικό κλάδο, κυρίως τα θέματα της πρώτης κατοικίας και είχαμε μια θετική προσέγγιση», δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Νίκος Καραμούζης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την ΕΕΤ. Ο κ. Καραμούζης σημείωσε ότι «και οι δυο πλευρές θέλουν να βρουν λύσεις που προστατεύουν το κοινωνικό σύνολο και την πρώτη κατοικία, αλλά κυρίως διασφαλίζουν την ευρωστία και την προοπτική του τραπεζικού συστήματος». «Είμαστε σε σωστό δρόμο», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΕΤ.

Σε ερωτήματα για το αν παρατείνεται ο νόμος Κατσέλη για δύο μήνες ανέφερε ότι «θα αποφασίσει η κυβέρνηση, δεν είναι δικό μας θέμα αυτό», «θα αποφασίσει η κυβέρνηση και θα ανακοινώσει αν θα επεκτείνει τον νόμο Κατσέλη ή όχι». «Δεν μπορώ να σχολιάσω, είμαστε σε αρχικό στάδιο συζητήσεων», απάντησε ο κ. Καραμούζης ερωτηθείς εάν το πλαίσιο προστασίας μετά τον νόμο Κατσέλη θα είναι με μειωμένη αξία. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους της κυβέρνησης και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος.

Τα νέα σενάρια για το Σκοπιανό, η διπλή πλειοψηφία και... οι εκλογές ...


Λίγο μετά τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα ενδέχεται η κυβέρνηση να ακούσει «το σκληρό ροκ» της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ελληνικές διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι οι διαδικασίες στη Βουλή των Σκοπίωνγια την Συνταγματική Αναθεώρηση θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου. Οι συζητήσεις πάντως ξεκινούν στις 9 Ιανουαρίου.

Ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι «με τη συμφωνία των Πρεσπών ενισχύεται η αξιοπρέπεια της ΠΓΔΜ και πλέον κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει ούτε την ταυτότητα ούτε την γλώσσα της που είναι «μακεδονική». Σε τηλεοπτική συνέντευξη του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επεσήμανε ότι με τη συμφωνία οι δύο χώρες θα αναπτύξουν πιο πολύ τις σχέσεις τους, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η συνταγματική αναθεώρηση θα ολοκληρωθεί κανονικά.

Και όλα αυτά, ενώ γκρίζα σύννεφα έχουν μαζευτεί πάνω από την ελληνική εξωτερική πολιτική. Οι πιέσεις από την Τουρκία συνεχίζονται, οι προκλήσεις από την Αλβανία κλιμακώνονται, ο δε Σκοπιανός σύμμαχος του Αλέξη Τσίπρα επιμένει «Μακεδονικά».

Άλλο τόσο επιμένει, όμως, στο ζήτημα παραίτησης του και ο Πάνος Καμμένος. Χθες, βρέθηκε στο στρατιωτικό φυλάκιο της Νυμφαίας, συνεχίζοντας την περιοδεία του σε φυλάκια της Θράκης. Όπου σταθεί και όπου βρεθεί επαναλαμβάνει τα περί παραίτησης για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. «Έτσι επιβάλλει η ιστορία μου και η θέση του υπουργού Άμυνας σε ένα εθνικό θέμα, που δεν μπορώ να δεχτώ μία υποχώρηση στο όνομα της Μακεδονίας».

Με τούτα και με εκείνα, ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι με την έναρξη του 2019, ο χρόνος αρχίζει να μετρά αντίστροφα. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν συνειδητοποιήσει ότι πλέον ο κυβερνητικός εταίρος τους δεν δαμάζεται υπό τον φόβο της δικής του πολιτικής εξαφάνισης. Και αυτό αποδείχθηκε από την απόφασή του να προχωρήσει σε έναν άτυπο αποχαιρετισμό του στρατεύματος, αλλά και να αψηφήσει τον ίδιο τον πρωθυπουργό, προχωρώντας σε δηλώσεις που πυροδοτούν εντάσεις.

Πάντως, πηγές κοντά στον πρωθυπουργό διαμηνύουν πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει καμία διάθεση να ροκανίσει τον χρόνο και να πετάξει την καυτή πατάτα στην κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές. Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν: «Έχουμε διπλή πλειοψηφία και για την συμφωνία των Πρεσπών και για την ψήφο εμπιστοσύνης, αν χρειαστεί». Παρά την ανάπαυλα των εορτών, λοιπόν, οι πολιτικές εξελίξεις φαίνεται πως δεν σταματούν.

Όταν περίπου στα μέσα Ιανουαρίου ολοκληρωθεί στα Σκόπια η συνταγματική αναθεώρηση, το μπαλάκι θα έρθει στην ελληνική πλευρά. Η κυβέρνηση θα πρέπει να στείλει τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή προς κύρωση. Το ένα σενάριο είναι να καθυστερήσει και να την στείλει τον Μάρτιο. Αυτό συνδέεται με τη διεξαγωγή τριπλών εκλογών τον Μάιο.

 Όταν, λοιπόν, ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ αποσυρθούν από την κυβέρνηση και τη συμπολίτευση, ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει στην κύρωση και της Συμφωνίας των Πρεσπών και του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ (σαν Βόρεια Μακεδονία) στο ΝΑΤΟ, προαναγγέλοντας την προκήρυξη εκλογών για τον Μάιο. Λόγω του ότι θα μεσολαβεί και το Πάσχα, δεν θα έχει νόημα και η υποβολή πρότασης δυσπιστίας από τη ΝΔ, αφού ουσιαστικά θα έχει εισέλθει η χώρα σε προεκλογική περίοδο.

Το άλλο σενάριο είναι η κυβέρνηση να φέρει την συμφωνία των Πρεσπών προς κύρωση στη Βουλή πριν τελειώσει ο Ιανουάριος. Αυτό θα το πράξει εάν έχει κλειδώσει ότι παρά την απόσυρση των ΑΝΕΛ διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία με προσθήκες βουλευτών από εδώ και από εκεί όχι μόνο για να κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και για να απορριφτεί η αναπόφευκτη πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ. Εάν επιλεγεί αυτό το σενάριο θα είναι μία ένδειξη ότι το Μέγαρο συζητάει σοβαρά το ενδεχόμενο να εξαντλήσει την τετραετία.
πηγή: protothema.gr

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.