Συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου σε λίγα λεπτά - Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις

Αλ. Τσίπρας, Πάνος Καμμένος, κυβέρνηση,

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις με το ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο να πραγματοποιείται σήμερα Κυριακή, σε λίγα λεπτά. 


Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επικοινώνησε χθες με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο και τον κάλεσε να συναντηθούν σήμερα, Κυριακή, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 το πρωί.

Σημειώνεται ότι μετά και την ψήφιση των τροπολογιών στα Σκόπια, που πλέον μετονομάστηκαν σε Βόρεια Μακεδονία, επικρατεί ισορροπία τρόμου επικρατεί στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού, με τον Πάνο Καμμένο να δείχνει «συμμόρφωση» στο σκληρό δίλημμα που έβαλε ο Αλέξης Τσίπρας για ψήφο εμπιστοσύνης, μετά και το «ναυάγιο» που υπέστη στην συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ.

Κατάπαυση πυρός μέχρι νεωτέρας είναι επί της ουσίας το σύνθημα που επικρατεί από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την αναδίπλωση του Πάνου Καμμένου στη θέση που είχε εκφράσει παλαιότερα στο υπουργικό συμβούλιο, ότι δηλαδή δεν προτίθεται να ρίξει την κυβέρνηση.

«Η μόνη διαφορά μας στην κυβέρνηση συνεργασίας είναι το όνομα της Μακεδονίας. Τα υπόλοιπα λύνονται κοινοβουλευτικά. Θέμα εμπιστοσύνης δεν υπάρχει, εκτός αν αυτή συνδεθεί με την Συμφωνία των Πρεσπών όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις των οργάνων των ΑΝΕΛ και θα ενημερώσω τον πρωθυπουργό» σημείωσε ο κ. Καμμένος μέσω Twitter, αφήνοντας κατά μέρος το σενάριο άρσης της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Η σημερινή αναδίπλωσή του έγινε στον απόηχο του σκληρού διλήμματος που έβαλε ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Τετάρτης, τονίζοντας πως «εάν έχει αλλάξει στάση ο κ. Καμμένος και άρει την εμπιστοσύνη του, τότε θα μετρηθούμε στη Βουλή με ψήφο εμπιστοσύνης» και ενώ η καταμέτρηση δυνάμεων που έγινε στη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων επιβεβαίωσε πως ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ έχει στο πλευρό του μονάχα τη Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και τον Κώστα Κατσίκη.

Η αδυναμία εξασφάλισης της δέσμευσης των βουλευτών των ΑΝΕΛ για παραίτηση οδήγησε τον κ. Καμμένο στη «συμμόρφωση» στο δίλημμα, με τον ίδιο να περιμένει εξάλλου και τις εξελίξεις στη Βουλή της ΠΓΔΜ, οι οποίες ωστόσο φαίνεται πως επισπεύδουν τις εξελίξεις, αφού το Κοινοβούλιο των Σκοπίων υπερψήφισε με 81 ψήφους τις τέσσερις τροπολογίες και τον Συνταγματικό νόμο.

Ως εκ τούτου, το ενδιαφέρον πλέον μεταφέρεται στην Αθήνα, τόσο για την υπερψήφιση της Συμφωνίας όσο και για τη στάση που θα τηρήσει ο κυβερνητικός εταίρος, κ. Καμμένος. Κατά πόσο δηλαδή θα τηρήσει το μορατόριουμ καταψηφίζοντας μεν τις Πρέσπες αλλά διατηρώντας την εμπιστσοσύνη στην κυβέρνηση ή θα αποχωρήσει, παίρνοντας μαζί του όσους μπορέσει από την ΚΟ των ΑΝΕΛ.

Από την πλευρά του πάντως το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει στο δίλημμα της Τετάρτης και εφόσον δεν αίρεται η εμπιστοσύνη από τον κ. Καμμένο, προχωρά στη διαδικασία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αναμένοντας τη σχετική ρηματική διακοίνωση από τα Σκόπια για την επίσημη κοινοποίηση της ολοκλήρωσης της διαδικασίας.

Το βασικό μήνυμα που εκπέμπει το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι αυτό της στοχοπροσήλωσης τόσο στις Πρέσπες όσο και στα μείζονα νομοθετικά ζητήματα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση (120 δόσεις για χρέη σε Εφορία και Ταμεία, προστασία πρώτης κατοικίας, επίδομα ενοικίου, αύξηση κατώτατου μισθού), γεγονός που επιβεβαιώνει τη σιγουριά του Μαξίμου πως δεν τίθεται εν αμφιβόλω ούτε ο βίος της κυβέρνησης, ούτε το έργο της.

Μένει να φανεί κατά πόσο ο κυβερνητικός εταίρος θα εμμείνει στη γραμμή μη άρσης της εμπιστοσύνης ή θα αλλάξει, δημιουργώντας νέα δεδομένα που θα δρομολογήσουν πολιτικές εξελίξεις και θα θέσουν εκ νέου θέμα εμπιστοσύνης από τον Αλέξη Τσίπρα εντός των ερχόμενων ημερών.
 eidiseis

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου