Τα γερμανικά κόμματα στηρίζουν την Συμφωνία των Πρεσπών

Συμφωνία Πρεσπών, Γερμανικά κόμματα,

Πλήρη στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών παρέχουν τα γερμανικά κόμματα, σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle.


Το ρεπορτάζ του γερμανικού δικτύου φιλοξενεί δηλώσεις πολιτικών από όλους τους χώρους, οι οποίοι εκφράζουν την πεποίθηση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών. Επίσης, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα της DW, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα παραμείνει πρωθυπουργός ως το φθινόπωρο, ενώ κανείς δεν θεωρεί ότι η κυβερνητική κρίση θα μετατραπεί σε πολιτική κρίση της Ελλάδας.

Ο Χριστιανοδημοκράτης πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του γερμανικού Κοινοβουλίου, Γκούντερ Κρίχμπαουμ, εύχεται «επιτυχία στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, να συγκεντρώσει μια νέα πλειοψηφία στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί η συμφωνία».

«Μετά από πολλά χρόνια προέκυψε η ιστορική ευκαιρία να επιλυθεί η διένεξη για το όνομα. Αυτό δεν θα δημιουργήσει μόνο σταθερότητα στις δύο χώρες αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» τονίζει ίδιος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της DW.

Από την πλευρά του, ο σοσιαλδημοκράτης βουλευτής και πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς εκτιμά ότι «ο Τσίπρας διαθέτει μια επαρκή πλειοψηφία» και συμπληρώνει πως «ακόμη και το υπερεθνικιστικό κόμμα ΑΝΕΛ που εγκατέλειψε τώρα την κυβέρνηση, είναι διαιρεμένο σε αυτό το θέμα».

«Είμαι σίγουρος πως μερικούς μήνες πριν την κανονική ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, η πλειονότητα των βουλευτών δεν θέλει πρόωρες εκλογές», λέει ο κ. Σουλτς, που εκτιμά ακόμη ότι ο Αλ. Τσίπρας «θα κυβερνήσει με εναλλασσόμενες πλειοψηφίες ως το τέλος της εκλογικής περιόδου. Ο μέχρι τώρα συνασπισμός ήταν σίγουρα κάπως πιο σταθερός αλλά δεν φοβάμαι ότι θα υπάρξει διαρκής κρίση».

Για τον αντιπρόεδρο της ΚΟ των Φιλελευθέρων, Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ, μια απώλεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τον Αλέξη Τσίπρα θα συνιστούσε «πλήγμα στην πορεία για μια λύση» στο ονοματολογικό. Η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ θα παρέμενε αβέβαιη. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της DW, ο κ. Γκραφ απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ δηλώνει: «Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να αντισταθεί στον πειρασμό να μετατρέψει αυτό το ζήτημα σε προεκλογικό θέμα. Αντιθέτως, θα πρέπει να επιδείξει σε αυτό το ζήτημα αίσθημα ευθύνης και να υποστηρίξει τη γραμμή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα».

Επίσης θεωρεί ότι παρά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση δεν αποκλείει ο Αλέξης Τσίπρας «να εξασφαλίσει τις έξι ψήφους που του λείπουν για την κυβερνητική πλειοψηφία». Σε περίπτωση που δεν τα καταφέρει τότε η χώρα οδεύει, κατά τη γνώμη του, σε πρόωρες εκλογές. «Επειδή όμως τον Οκτώβριο ούτως ή άλλως προβλεπόταν εκλογές δεν μπορεί να γίνεται λόγος για πολιτική κρίση» επισημαίνει. Η κυβερνητική κρίση δημιούργησε μεν μια «σοβαρή κατάσταση αλλά δεν υπάρχει λόγος για υπερβολική ανησυχία» εκτιμά ο πολιτικός των Φιλελευθέρων.

Το ρεπορτάζ της DW συνεχίζει με δηλώσεις του ο Μάνουελ Σάρατσιν, βουλευτή των Πρασίνων και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου, οποίος «πιστοποιεί» στον Αλέξη Τσίπρα «Πολιτική διορατικότητα και θάρρος» αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Έλληνας πρωθυπουργός «απέδειξε με εντυπωσιακό τρόπο πόσο σημαντική είναι η συμβολή της Ελλάδας για το μέλλον της ΕΕ». Η ΕΕ θα έχει τη δυνατότητα «να συμβάλλει με τον καλύτερο τρόπο στη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων», λέει.

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι όμως «σημαντική και για το εθνικό συμφέρον της Ελλάδας», επισημαίνει ο κ. Σάρατσιν. Ο αντιπρόεδρος της επιστημονικής Εταιρείας Νοτιοανατολικής Ευρώπης εκφράζει την αισιοδοξία ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία για την επικύρωση της συμφωνίας. Επίσης, εκφράζει «εμπιστοσύνη στα προοδευτικά κόμματα στην ελληνική Βουλή ότι θα αντιμετωπίσουν με αίσθημα ευθύνης μια τόσο σημαντική απόφαση όπως την επίλυση της διένεξης για το όνομα που διαρκεί εδώ και δεκαετίες».

Την ελπίδα ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα συγκεντρώσει στη Βουλή τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών για την κυβερνητική πλειοψηφία, εκφράζει ο πολιτικός του κόμματος «Η Αριστερά» και πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Γερμανίας-Ελλάδας της γερμανικής Βουλής, Γκρέγκορ Γκίζι. Σε περίπτωση που το πετύχει, ο κ. Γκίζι είναι πεπεισμένος πως «η κυβέρνηση θα αντέξει μέχρι τις εκλογές το φθινόπωρο – και ας ελπίσουμε και μετά», αναφέρει ακόμα το ρεπορτάζ της DW.

Εκπρόσωπος τύπου ΥΠΕΞ: Η Γαλλία χαιρετίζει την τελική ψηφοφορία, που διεξήχθη στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ


Η Γαλλία χαιρετίζει την τελική ψηφοφορία, που διεξήχθη στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, δηλώνει η εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Ευρώπης και Εξωτερικών της Γαλλίας, Ανιές βον ντε Μιούλ και επαναλαμβάνει την επισήμανση του προέδρου της Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι καλή για τη χώρα, για την περιοχή και για την Ευρώπη.

«Η Γαλλία χαιρετίζει την τελική ψηφοφορία, που διεξήχθη την 11η Ιανουαρίου του 2019, από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, επί των συνταγματικών τροπολογιών που απαιτούνται βάσει της συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία συνήφθη την 17η Ιουνίου του 2018 μεταξύ αυτής της χώρας και της Ελλάδας.

Πρόκειται για ένα αναγκαίο βήμα για την εφαρμογή αυτής της ιστορικής συμφωνίας, που στοχεύει στο να μπει τέλος σε μια διμερή διαφορά που διαρκεί εδώ και 25 και πλέον χρόνια.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας (Εμανουέλ Μακρόν), η συμφωνία των Πρεσπών είναι καλή για τη χώρα, για την περιοχή και για την Ευρώπη.

Η Γαλλία εύχεται το ελληνικό κοινοβούλιο να αποφανθεί προσεχώς υπέρ της επικύρωσης της συμφωνίας» αναφέρει στη δήλωσή της η Ανιές βον ντε Μιούλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου