Σήμερα ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη "Βόρεια Μακεδονία"

Προεδρικές εκλογές, Σκόπια, Β' γύρος,

Ο δεύτερος κρίσιμος γύρος των προεδρικών εκλογών διεξάγεται μεταξύ του κυβερνητικού Στέβο Πεντάροφσκι και της υποψήφιας του VMRO-DPMNΕ, Γκορντάνας Σιλιάνοφσκα...


Στέβο Πεντάροφσκι και Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα
Σήμερα διεξάγεται ο κρίσιμος, δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη "Βόρεια Μακεδονία", στον οποίο συμμετέχουν ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού Στέβο Πεντάροφσκι και η υποψήφια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNΕ, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Στον πρώτο γύρο που διεξήχθη στις 21 Απριλίου, ο Στέβο Πεντάροφσκι επικράτησε με διαφορά μόλις 0,6% της βασικής του αντιπάλου Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα (42,8% έναντι 42,2%). Στον πρώτο γύρο συμμετείχε ακόμη ένας υποψήφιος, ο Μπλέριμ Ρέκα, ο οποίος στηριζόταν από δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης ("Besa" και "Συμμαχία για τους Αλβανούς") και έλαβε ποσοστό 10,6%.

Το ενδιαφέρον ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη "Βόρεια Μακεδονία" δεν επικεντρώνεται μόνο στον ποιος από τους δύο υποψήφιους θα είναι ο νικητής, αλλά και στο εάν το ποσοστό συμμετοχής ξεπεράσει το 40%, που αποτελεί όρο, σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, προκειμένου οι εκλογές να θεωρηθούν έγκυρες.

Σε περίπτωση που η προσέλευση στις κάλπες στον δεύτερο γύρο δεν ξεπεράσει το 40%, τότε οι εκλογές θα ακυρωθούν και θα προκηρυχθούν νέες. Σε μία τέτοια περίπτωση, καθήκοντα Προέδρου της χώρας, μέχρι την εκλογή νέου, θα ασκεί ο πρόεδρος της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, ο οποίος προέρχεται από το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI.

Στον πρώτο γύρο το ποσοστό συμμετοχής διαμορφώθηκε μόλις στο 41,7%, το οποίο ήταν το χαμηλότερο όλων των προεδρικών εκλογών στη χώρα, κάτι που δημιούργησε αρκετά ερωτηματικά σχετικά με το εάν η προσέλευση, στον αυριανό δεύτερο γύρο, ξεπεράσει το 40%.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου