Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν - Δηλώσεις Μητσοτάκη

ΕΛΛΑΔΑ, Τουρκία,
Περισσότερο από μιάμιση ώρα διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

Η συνάντηση των δύο ηγετών ήταν προγραμματισμένη για τις 16:30, ξεκίνησε με καθυστέρηση 20 λεπτών.

Το τετ α τετ. σύμφωνα με το euronews, πραγματοποιήθηκε εν μέσω αυξανόμενων προκλητικών ενεργειών από την Τουρκία με πιο πρόσφατες την υπογραφή μνημονίου για την ΑΟΖ με την Λιβύη και τις διαρροές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ότι τα ελληνικά νησιά και το δυτικό μέτωπο της Κυπρου δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Περισσότερο από μιάμιση ώρα διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

Η συνάντηση των δύο ηγετών ήταν προγραμματισμένη για τις 16:30, ξεκίνησε με καθυστέρηση 20 λεπτών.

Το τετ α τετ πραγματοποιήθηκε εν μέσω αυξανόμενων προκλητικών ενεργειών από την Τουρκία με πιο πρόσφατες την υπογραφή μνημονίου για την ΑΟΖ με την Λιβύη και τις διαρροές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ότι τα ελληνικά νησιά και το δυτικό μέτωπο της Κυπρου δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Παρόντες στη συνάντηση από ελληνικής πλευράς, ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδόπουλου, ο σύμβουλος ασφαλείας του πρωθυπουργού αντιναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας.

Τον Τούρκο πρόεδρο συνόδευε ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ και ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα θέσει όλα τα ζητήματα στον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος όμως δεν έδειξε να κάμπτεται ή να προτίθεται να αλλάξει στάση.

Λίγη ώρα νωρίτερα, με δήλωση του, εκπρόσωπος της Κομισιόν, εξέφρασε την αλληλεγγύη της Επιτροπής σε Ελλάδα και Κύπρο και ζήτησε από την Τουρκία διευκρινίσεις σχετικά με το υπογραφέν με τη Λιβύη μνημόνιο.


Κυρ. Μητσοτάκης: «Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες»


Σε δήλωσή του αμέσως μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας είχε μία ανοιχτή συζήτηση. «Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες. Καταγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ωστόσο στη συνέχιση των συζητήσεων για τα ΜΟΕ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Έδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το ανώτατο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής για να ενημερωθούν όλα τα κόμματα. Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ όμως ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση, αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου