Ερντογάν: Συμφωνίες win-win για τη Μεσόγειο

Τουρκία, Ρ.Τ. Ερντογάν, Ανατ. Μεσόγειος,
Στη βάση του «Ολοι κερδίζουν μπορεί να γίνει συμφωνία με τις άλλες παράκτιες χώρες στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι «με την λογική του "όλα δικά μου" δεν γίνεται»...

Στη βάση του «Ολοι κερδίζουν μπορεί να γίνει συμφωνία με τις άλλες παράκτιες χώρες στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι «με την λογική του "όλα δικά μου" δεν γίνεται». Ο Τούρκος Πρόεδρος μίλησε σε πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Μπιλκέντ με τίτλο «Ένας άνθρωπος ένας κόσμος» για την Διεθνή Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σε ερώτηση εάν θα γίνει συμφωνία και με άλλες παράκτιες χώρες στην ανατολική Μεσόγειο, όπως με τη Λιβύη, και εάν η Τουρκία θα στείλει στρατό στη Λιβύη, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, απάντησε: «Μπορούμε να κάνουμε το κάθε βήμα μαζί με τις παράκτιες χώρες της ανατολικής Μεσογείου στη βάση του όλοι κερδίζουν (win-win). Αλλά "όλα να είναι δικά μου", όχι με αυτή την λογική δεν γίνεται», ανέφερε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι στις συναντήσεις πρέπει να λέγονται όλα ξεκάθαρα, διαφορετικά δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα. «Τώρα την τελευταία περίοδο γνωρίζετε έχουμε μεγάλη κρίση. Που; Στην Μεσόγειο. Προηγουμένως στο Αιγαίο. Συναντηθήκαμε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη και συνομιλήσαμε περίπου 1.5 ώρα. Και σε αυτή τη συνάντηση, τίποτα κρυφό, τους είπα καθαρά και ξάστερα ό,τι έπρεπε να πω. Τί θα γίνει αν μείνουν κρυφά; Τότε εσείς θα περάσετε δυσκολίες, τίποτα παραπάνω. Αλλά αν τα θέσεις όλα ανοιχτά και ξεκάθαρα, τότε τις δυσκολίες εκείνος θα τις έχει», ανέφερε.

Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη για να υποστηρίξει τη λιβυκή Kυβέρνηση Eθνικής Eνότητας (GNA) του Φάγεζ αλ-Σάρατζ, βάσει των όρων πρόσφατης συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ των δύο μερών.

«Αν η Λιβύη διατυπώσει ένα τέτοιο αίτημα, θα μπορέσουμε να στείλουμε (στρατιωτικό) προσωπικό μας, κυρίως καθώς έχουμε συνάψει μια στρατιωτική συμφωνία», δήλωσε ο Ερντογάν.

Η συμφωνία «συνεργασίας στον στρατιωτικό τομέα και τον τομέα της ασφάλειας» υπογράφηκε στις 27 Νοεμβρίου στη διάρκεια συνάντησης των Ερντογάν και Σάρατζ στην Κωνσταντινούπόλη.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, το πρωτόκολλο αυτό «είναι μια ευρύτερη εκδοχή μιας υφιστάμενης συμφωνίας-πλαίσιο στρατιωτικής συνεργασίας» μεταξύ των δύο πλευρών και «ενισχύει τους δεσμούς ανάμεσα» στους δύο στρατούς.

Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως ο Φάγεζ αλ-Σάρατζ υποστηρίζεται κυρίως από την Τουρκία και το Κατάρ. Η Ιταλία, πρώην αποικιοκρατική δύναμη στη Λιβύη, φαίνεται επίσης να τάσσεται υπέρ του.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, ο αντίπαλός του, ο Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης οι δυνάμεις του οποίου εξαπέλυσαν τον Απρίλιο επίθεση εναντίον της πρωτεύουσας Τρίπολης, έχει από την πλευρά του την υποστήριξη της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και τουλάχιστον πολιτική στήριξη εκ μέρους των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Ο Ερντογάν υποστήριξε σήμερα πως οι δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ έχουν επίσης «την υποστήριξη μιας ρωσικής εταιρείας ασφαλείας που ονομάζεται Wagner. Η εταιρεία αυτή έχει στείλει επιτόπου προσωπικό».

Ο Ερντογάν μοιάζει έτσι να θεωρεί αξιόπιστες δημοσιογραφικές πληροφορίες, που διαψεύδονται από τη Μόσχα, περί παρουσίας ρώσων μισθοφόρων στη Λιβύη.

Η αμερικανική εφημερίδα New York Times είχε πράγματι αναφέρει στις αρχές Νοεμβρίου την ανάπτυξη στη Λιβύη σχεδόν 200 μισθοφόρων του ομίλου Wagner, μιας ρωσικής ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας.
πηγή: euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου