Υπάρχει συμφέρουσα Εθνικά λύση στην Συμφωνία των Πρεσπών;

Τις επόμενες ημέρες έρχεται στη βουλή, πρώτα στην Επιτροπή και μετά στην Ολομέλεια, η Συμφωνία των Πρεσπών προς κύρωση. Μια συμφωνία που κατά την γνώμη πολλών, δεν έχει ευνοϊκή προοπτική και εξέλιξη για τα Εθνικά συμφέροντα, δεν οδηγεί πουθενά και μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει στο μέλλον...


 Άρθρο γνώμης του Ευάγγ. Αθανασιάδη*

Τις επόμενες ημέρες έρχεται στη βουλή, πρώτα στην Επιτροπή και μετά στην Ολομέλεια, η Συμφωνία των Πρεσπών (στο εξής ΣτΠ) προς κύρωση.

Η ΣτΠ, κατά την γνώμη πολλών, δεν έχει ευνοϊκή προοπτική και εξέλιξη για τα Εθνικά συμφέροντα, δεν οδηγεί πουθενά και μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει στο μέλλον.

Οι Σκοπιανοί και σε προηγούμενες διπλωματικές συναλλαγές επέδειξαν αστάθεια και καταστρατήγησαν τα συμφωνηθέντα. Επανειλημμένα φάνηκαν αφερέγγυοι. Τίποτα δε μας εγγυάται , λοιπόν, ότι και η τύχη της ΣτΠ, δεν θα έχει ανάλογη εξέλιξη στο μέλλον. Ήδη από τις πρώτες τοποθετήσεις του Ζάεφ το υποτιθέμενο πνεύμα της Συμφωνίας έχει τρωθεί βάναυσα.

(σσ: το άρθρο αυτό θα ακολουθούσε ένα άλλο που θα αναφερόταν στην εκτίμηση για την τύχη της συμφωνίας. Η επικαιρότητα ανέτρεψε την σειρά ανάρτησης, με συνέπειες στη δομή και στο μέγεθος του κειμένου).

1. Τι θα συμβεί δηλαδή: Οι Σκοπιανοί θα πάρουν πρώτα τα επιδιωκόμενα οφέλη, δλδ την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, (για τα οποία ενδιαφέρονται και οι ΗΠΑ με τη Γερμανία) και μετά, κατά την πιθανότερη εκδοχή, θα καταστρατηγήσουν τη Συμφωνία και τελικά θα την ακυρώσουν. Έτσι όχι μόνο θα έχουν πάρει όλα τα οφέλη, αλλά θα επανέλθουν και στη βασική τους επιδίωξη διατήρησης του ονόματος ως σκέτη «Μακεδονία» και στο ιδεολόγημα του Μακεδονισμού.

Η προοπτική αυτή και εξέλιξη, εκτιμάται ότι είναι η πλέον βεβαία να συμβεί και είναι το σκοπούμενο και επιδιωκόμενό τους. Οι επεκτατικές τους βλέψεις οφθαλμοφανέστατα δεν εξέλειπαν, αλλά αντιθέτως επιβεβαιώθηκαν και μάλιστα τώρα και με το ενδιαφέρον των ΗΠΑ και Γερμανών. Ενδιαφέρον για την περιοχή και τις παντοειδείς οδεύσεις.

2. Συνέπειες της αποδοχής της ΣτΠ. Αν δεχθούμε ότι αυτοί ολοκλήρωσαν τα προβλεπόμενα από τη ΣτΠ, είναι το τραγικότερο Διπλωματικό Στρατηγικό και λάθος τακτικής που μπορούμε να κάνουμε.

Χάνουμε τα τρία πολύ σοβαρά διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα που έχουμε αυτή τη στιγμή, που είναι :

α. Οι Διεθνείς Οργανισμοί τους ονόμασαν πΓΔΜ, που είναι η πιο εξευτελιστική ονομασία Χώρας, που μπορεί να δοθεί. Το πρώην σημαίνει, «δεν ξέρω τι είσαι, αλλά σίγουρα αυτή τη στιγμή δεν είσαι αυτό που ήσουν». Είσαι χώρα χωρίς όνομα. Ο «Κανένας». Το πρώην Βασιλεύς, σημαίνει ότι σίγουρα και βεβαιωμένα δεν είσαι τώρα βασιλιάς. Αντιλαμβανόμαστε το αβάσιμο του στρεβλού ισχυρισμού των υπέρμαχων της ΣτΠ, ότι με το πΓΔΜ παραχωρήθηκε το «Μακεδονία». Αντιθέτως αναιρέθηκε.

β. Οι Διεθνείς Οργανισμοί ανεγνώρισαν εμμέσως πλην σαφώς, ότι ο όρος «Μακεδονία» στο όνομά της γείτονος χώρας, εμπεριέχει προσκόμματα, που θίγουν δικαιώματα της Ελλάδος.

γ. Οι Διεθνείς Οργανισμοί μας έδωσαν μία ξεχωριστή καταλυτική υπερεξουσία. Όρισαν εμάς αποκλειστικούς και ανεξέλεγκτους κριτές. Δλδ οποιαδήποτε προτεινομένη ονομασία τους, πρέπει να τελεί υπό τη έγκριση μας. Εμείς δεν έχουμε υποχρέωση να προτείνουμε όνομα στην πΓΔΜ. Απλά να τους ανακοινώνουμε αν συμφωνούμε με τα προτεινόμενα ονόματα. Αυτοί έχουν υποχρέωση να προτείνουν ονόματα μέχρι να βρούνε ένα όνομα που να συμφωνούμε.

Εάν σήμερα, δεχθούμε ότι αυτοί ολοκλήρωσαν τους όρους της συμφωνίας, χάνουμε αυτομάτως τα παραπάνω κεκτημένα, καθόσον έτσι δεχόμαστε ότι επετεύχθη συμφωνία περί του ονόματος, στο οποίο απέβλεπαν οι παραπάνω πρόνοιες των Διεθνών Οργανισμών.

Η μη κύρωση της ΣτΠ από την πλευρά μας, θα βαρύνει εμάς, ότι κωλυσιεργούμε, παραβαίνοντας την συμβατική μας υποχρέωσή, να την εισαγάγουμε «αμελλητί» (χωρίς καθυστέρηση) προς κύρωση.

Και μια επισήμανση. Τα παραπάνω διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα που εξασφαλίσαμε τότε από τους Διεθνείς Οργανισμούς αποτελούν πρωτοφανή διπλωματικό άθλο, κατόρθωμα και τεράστια επιτυχία. Αυτό πρέπει να το επισημάνουμε και να μην κατατρυχόμαστε από τη συνήθη και σχεδόν έμφυτη νεοελληνική μας ροπή στη μιζέρια και ηττοπάθεια. Τριπλός Διπλωματικός Άθλος. (Κάποιος θα πρέπει να καταγράψει πώς το πετύχαμε αυτό).

3.Υπάρχει λοιπόν λύση;

Ναι υπάρχει. Υπάρχει Λύση. Δίκαιη, Νόμιμη, Απλή, Εφικτή και Ρεαλιστική:

Η λύση είναι: Η Ακύρωση της Συνθήκης των Πρεσπών.

Η κοινή άποψη των ειδικών είναι η προσβολή της Συμφωνίας για ακυρότητα, για μια εκτενή σειρά τυπικών και ουσιαστικών λόγων, μη εκπλήρωσης των ΄Ορων της Συμφωνίας, όπως και παραβάσεις του Συντάγματος και του Διεθνούς Δικαίου.

Για λόγους συντομίας, ευκολίας κατανοήσεως και απλοποιήσεως του κειμένου αναφέρονται μόνο τρείς:

α. Η μη υπογραφή της Συμφωνίας από τον ΠτΔ των Σκοπίων, είναι σοβαρότατος λόγος παραβιάσεως της Συνταγματικής τους τάξης και των Διεθνών δεσμεύσεων.

β. Η μη τήρηση των διατάξεων περί δημοψηφίσματος (δεν υπήρχε η απαιτουμένη συμμετοχή άνω του 50%), δλδ παραβίαση του Συντάγματος και όρου της Συμφωνίας και

γ. του τυπικού λόγου ότι οι εργασίες της πΓΔΜ δεν ολοκληρώθηκαν μέχρι το τέλος Δεκ 2018, δλδ παραβίαση ρητού όρου της Συμφωνίας.

Η παρέλευση της προθεσμίας, ενώ αρχικά φαίνεται επουσιώδης λόγος, πρώτον είναι παράβαση ρητού όρου, αλλά το κυριότερο οποιαδήποτε τυχόν πρόταση ή προσπάθεια θεραπείας των παραλήψεων δεν είναι δυνατή λόγω παρελεύσεως των χρονικών προβλέψεων.

Ίσως αυτή η λύση θα πρέπει να είναι το αίτημα των συλλαλητηρίων, η πολιτική γραμμή των εθνικά σκεπτομένων Πολιτών και Πολιτικών και η εθνική μας επιδίωξη.

ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ.


4. Διαφορά της Μη Κύρωσης και της Ακύρωσης. Οι διαφορές τους είναι κρίσιμες.

Πρέπει να γίνει σαφής διάκριση μεταξύ των δύο όρων, των διαφορών και των συνεπειών τους.

Η μη κύρωση από εμάς αποτελεί διπλωματικό λάθος. Με τη μη Κύρωση επωμιζόμαστε όλες τις συνέπειες της μη εκπληρώσεως των συμβατικών υποχρεώσεων μας και χαρακτηριζόμαστε ασυνεπείς και ανακόλουθοι.

Με την Ακύρωση η Συμφωνία απορρίπτεται και καταργείται ως πάσχουσα, για ισχυρούς λόγους ακυρότητας. Έτσι καθίσταται άκυρη και ανύπαρκτη, ως μηδέποτε συνταχθείσα. Και μάλιστα με υπαιτιότητα της πΓΔΜ, που επωμίζεται όλη την αποτυχία.

Οποιαδήποτε επόμενη συμφωνία ξεκινάει από μηδενική βάση, σύμφωνα με τα διεθνή διπλωματικά ειωθότα, που ισχύουν στις περιπτώσεις μη επιτυχούς ολοκληρώσεως συμφωνιών.

Μελλοντικά οποιαδήποτε παραπομπή σε αυτή, θα έχει τόση διπλωματική βαρύτητα όσο μία αναφορά-παραπομπή σε ένα τεύχος του «Λούκι Λούκ». Την ίδια αξία έχουν και οι αναφορές των υπερμάχων της ΣτΠ, σε δηλώσεις και απόψεις παλαιοτέρων Πολιτικών, εφ όσον αυτές δεν κατέληξαν σε οριστικές Συμφωνίες.

Πρόταση προς επεξεργασία:


Η επιτροπή της Βουλής στην οποία θα εισαχθεί η ΣτΠ, ίσως πρέπει να εξετάσει πρωτίστως και αποκλειστικά εάν έχουν εκπληρωθεί όλες οι προβλέψεις της συμφωνίας, να τεκμηριώσουν την ασυνέπεια και τις αποκλίσεις από τα προβλεπόμενα, να στοιχειοθετήσουν την ακυρότητα της και να την αναπέμψουν στο ΥΠΕΞ, για να επιστραφεί στην πΓΔΜ ως άκυρη και απαράδεκτη. Ώστε εάν είναι δυνατόν, η Βουλή να μην μπει καθόλου στο περιεχόμενο και στην διαδικασία κυρώσεως.

Πρέπει να σημειώσουμε η ΣτΠ δημιούργησε ένα «τοξικό» κλίμα μεταξύ πολιτών και πολιτικών (όλων των κομμάτων). Η προτεινομένη λύση θα συμβάλει και στην αποκατάσταση και ομαλοποίηση αυτών των σχέσεων της κοινωνίας.

ΥΓ Και μία σκέψη «επί του πιεστηρίου», ίσως είναι σημαντικό και προτιμότερο η προσβολή της ακυρότητος να γίνει σε διπλωματικό επίπεδο προτού ελεγχθεί από την βουλή. Είναι καθαρώς τεχνικό θέμα που πρέπει να χειριστούν οι αρμόδιοι.

Ευάγγελος Αθανασιάδης είναι Συνταγματάρχης ε.α.

Άρθρα σχετικά, με νομικά τεκμηριωμένες θέσεις:

Κασιμάτης Γιώργος, ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στο άρθρο «Νομικά άκυρη η Συμφωνία των Πρεσπών» 19-1-2019. Άρθρο γενικής τοποθέτησης.

Μάζης Ιωάννης, Καθηγητής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο άρθρο του «Ακυρώνεται η Συμφωνία των Πρεσπών μετά την κύρωσή της;» 15-1-19 (σε 6 συνέχειες). Άρθρο εκτενές και λεπτομερές.

Συρίγος Άγγελος, αναπληρωτής καθηγητής διεθνούς δικαίου και εξωτερικής πολιτικής στο Πάντειο πανεπιστήμιο. Στο άρθρο «Βαλκανικές ακροβασίες σε εθνικά θέματα» 14-1-19 στην «Καθημερινή» 17-1-19 στο διαδίκτυο. Άρθρο συνοπτικό και κατατοπιστικό.

Νούκα Αριάδνη, Δικηγόρος Θεσσαλονίκης. Στο άρθρο «Συμφωνία των Πρεσπών: Νομική εμπλοκή για την εισαγωγή της στη Βουλή» 18-1-2019. Συνοπτικό νομικό κείμενο, κατατοπιστικότατο, με χρήσιμες παραπομπές.

Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία: Mε χημικά "απάντησε" ο κρατικός μηχανισμός!

Στο χθεσινό μεγαλειώδες ειρηνικό συλλαλητήριο συμμετείχαν πάνω από 300.000 πολίτες που θέλησαν να διαδηλώσουν κατά της χρήσης του ονόματος Μακεδονία από την πΓΔΜ σημειώθηκαν επεισόδια από λίγες δεκάδες κουκουλοφόρων, οι δυνάμεις των ΜΑΤ απάντησαν με μαζική ρίψει χημικών εναντίων των διαδηλωτών!


Επεισόδια από κουκουλοφόρους, εκτεταμένη χρήση χημικών, λιπόθυμοι διαδηλωτές, τραυματίες και μαχαιρώματα. Αυτή είναι η εικόνα από το κέντρο της Αθήνας σε ένα πέρα για πέρα ειρηνικό συλλαλητήριο για τη Μακεδονία που άρχισε να διαλύεται άρον άρον καθώς τα ΜΑΤ έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών ύστερα από την επίθεση που τους έκανε μικρή ομάδα κουκουλοφόρων με λοστάρια και πέτρες, στα σκαλάκια της Βουλής.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν, κατά πληροφορίες, περί τους 300.000 πολίτες που θέλησαν να διαδηλώσουν κατά της χρήσης του ονόματος Μακεδονία από την ΠΓΔΜ. Η αστυνομία την ίδια ώρα δεν βλέπει πάνω από 60.000 διαδηλωτές στο Σύνταγμα.

Τα έκτροπα ξεκίνησαν όταν ομάδα κουκουλοφόρων με λοστάρια επιτέθηκαν στα ΜΑΤ με λοστάρια και πέτρες στα σκαλάκια της Βουλής. Τα ΜΑΤ κατά πληροφορίες ενημέρωσαν ότι δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα πλήθη και έλαβαν εντολή να κάνουν χρήση δακρυγόνων.

Mάχες σώμα με σώμα σημειώθηκαν έξω από την Βουλή από την πλευρά του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη το συλλαλητήριο για την Μακεδονία...

Κάποιοι ανέβηκαν στα σκαλιά της Βουλής μέχρι το σημείο που έχουν κάνει φραγμό τα ΜΑΤ και πέταξαν καπνογόνα και μπογιές στους αστυνομικούς. οι οποίοι απάντησαν με εκτεταμένη χρήση χημικών.

Η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική, καθώς τα ΜΑΤ συνέχιζαν να κάνουν χρήση χημικών, ενώ διαδηλωτές και κουκουλοφόροι πετούσαν καπνογόνα, πέτρες και ότι άλλο βρουν προς τους αστυνομικούς.

Η εκτεταμένη χρήση χημικών από τις δυνάμεις των ΜΑΤ προκάλεσε ασφυξία σε μεγάλη μερίδα των διαδηλωτών, ανάμεσά τους παιδιά και μεγάλης ηλικίας άνθρωποι.

Οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετάνια» άνοιξαν τις πόρτες προκειμένου να μεταφερθούν εντός του κτηρίου και να απομακρυνθούν από την αποπνικτική ατμόσφαιρα στο Σύνταγμα.

Σε ακροδεξιούς απέδωσε τα επεισόδια το Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού:


«Δυστυχώς, για άλλη μία φορά, τον τόνο στο συλλαλητήριο έδωσαν ακραία στοιχεία και μέλη της Χρυσής Αυγής που στη προσπάθειά τους να εισβάλουν στη Βουλή με κουκούλες, πέτρες, ξύλα και ρόπαλα, επιτέθηκαν κατά αστυνομικών, στέλνοντας δεκάδες τραυματίες σε νοσοκομεία.

Στη δημοκρατία μας η ελεύθερη έκφραση των πολιτών αποτελεί αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα. Ακόμη και αυτών που επιθυμούν να την καταλύσουν, γιατί όπως λένε, πιστεύουν ότι «η δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία».

Την ίδια στιγμή, όμως, αποτελεί καθήκον και υποχρέωση, όσων πιστεύουμε και υπηρετούμε τη δημοκρατία, να μην τους το επιτρέψουμε.

Να τους απομονώσουμε και να τους καταδικάσουμε απερίφραστα».

ΝΔ σε κυβέρνηση: Σε πανικό η κυβέρνηση, έριξε μεγάλες ποσότητες χημικών στους πολίτες


Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε η ΝΔ για την αλόγιστη χρήση χημικών στο συλλαλητήριο και ζήτησε την παραίτηση της Ολγας Γεροβασίλη και Κατερίνας Παπακώστα.

«Η κυβέρνηση – κουρελού του κ. Τσίπρα έδειξε σήμερα το πιο σκοτεινό και αυταρχικό της πρόσωπο.

Πανικόβλητοι μπροστά στην οργή των Ελλήνων και χωρίς καμία σοβαρή αφορμή, έριξαν μεγάλες ποσότητες χημικών για να διαλύσουν τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν από όλη την Ελλάδα για να διαδηλώσουν ειρηνικά εναντίον της επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι κυρίες Γεροβασίλη και Παπακώστα πρέπει να ντρέπονται και οφείλουν σήμερα κιόλας να παραιτηθούν».

Το Μαξίμου απαντά: η ΝΔ ταυτίζεται με τους ακραίους της Χρυσής Αυγής


Η ΝΔ σήμερα δεν είδε ακροδεξιούς να επιτίθενται με πέτρες και ρόπαλα σε αστυνομικούς για να εισβάλουν στη Βουλή.

Δεν είδε τους δεκάδες τραυματίες αστυνομικούς.

Δεν είδε ότι για άλλη μία φορά η Χρυσή Αυγή έκλεψε την παράσταση. Δεν είδε ότι ακραία στοιχεία αμαύρωσαν το συλλαλητήριο.

Είναι λυπηρό για τη ΝΔ και τους δημοκράτες ψηφοφόρους της, που η ηγεσία της τυφλωμένη από αντιπολιτευτικό μένος, ταυτίζεται με τους ακραίους της Χρυσής Αυγής και δε βρίσκει ούτε μία λέξη για να καταδικάσει τα βίαια επεισόδια που προκάλεσαν.

Μίκης Θεοδωράκης: «Eγκλημα σε βάρος της Ελλάδας η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών»

Τα Σκόπια, προειδοποιεί με έμφαση στην επιστολή του ο Μίκης, με όχημα το όνομα ”Μακεδονία” και παραμορφώνοντας τα ιστορικά γεγονότα σε βαθμό γελοιότητας, επιδιώκουν στην πραγματικότητα την επέκταση των συνόρων τους εις βάρος των δικών μας για τη δημιουργία της λεγόμενης ”Μακεδονίας του Αιγαίου”.


Ο Μίκης Θεοδωράκης, μέσω επιστολής του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, καλεί τους 300 βουλευτές της χώρας να μην προχωρήσουν στο «έγκλημα αυτό σε βάρος της Ελλάδας», ενόψει της ψηφοφορίας για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ένα χρόνο μετά τη συγκλονιστική ομιλία του στο συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου 2018 για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και ενόψει της συγκέντρωσης της Κυριακής στο Σύνταγμα.

Ακολουθελη η επιστολή Μίκη Θεοδωράκη στου 300 βουλευτές:


«Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι όλων των πολιτικών πεποιθήσεων, ενώθηκαν στο Σύνταγμα απαιτώντας να μην προχωρήσουν οι εθνικές παραχωρήσεις εις βάρος της Ελλάδας στο Μακεδονικό.

Τότε μίλησα σε εκείνους όπως και σε όλους τους Έλληνες για τους μεγάλους κινδύνους που κρύβει για την πατρίδα μας αυτή η αναίτια υπαναχώρηση. Η κυβέρνηση αγνόησε τους κινδύνους και τον ελληνικό λαό και χωρίς καμία λογική, αποφάσισε να προχωρήσει με κάθε κόστος. Για ένα θέμα στο οποίο δεν έχουμε κανένα απολύτως λόγο να κάνουμε πίσω, ένα θέμα που δεν χρειάζεται να ”λυθεί” γιατί για την Ελλάδα είναι λυμένο. Για να μας επιβληθεί μια συμφωνία που μόνο δεινά επιφυλάσσει για τη χώρα μας αλλά και για τα Βαλκάνια στο σύνολό τους. Και μάλιστα την ώρα που τα ίδια τα Σκόπια δεν έχουν από τε μέχρι σήμερα σταματήσει επισήμως να μιλούνς για ”μακεδονικό” έθνος, ”μακεδονική” γλώσσα και ”μακεδονική” ταυτότητα, παραβιάζοντας καθημερινά ακόμα και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

ΌΛΟΙ, Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τους και την αντιπολίτευση μέχρι και των ”καλών προθέσεων” υπουργό Εξωτερικών τους που τον ακούσαμε και προχθές ακόμα στην επίσημη επίσκεψή του στην Τουρκία.

Σήμερα απευθύνομαι όχι μόνο σε εκείνους που θα διαδηλώσουν αύριο ξανά στο Σύνταγμα, αλλά κυρίως σε όσους θα βρίσκονται μέσα στο κτήριο της Βουλής και θα πάρουν μια αποφαση που αφορά το μέλλον της Ελλάδας. Απευθύνω έκκληση προς όλους τους βουλευτές: μην προχωρήσετε σε αυτό το έγκλημα σε βάρος της Ελλάδας. Η ζημιά που θα προκαλέσετε στον τόπο μας θα είναι ανεπανόρθωτη. Αλλά και η κρίση της Ιστορίας και του ελληνικού λαού θα είναι αμείλικτη.

Σας θυμίζω την επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη λήξη του Συμβουλίου των τότε πολιτικών αρχηγών που συνεδρίασαν στις 13.4.1992 παρουσία του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή.

«Η πολιτική ηγεσία της χώρας (σ.σ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Ανδρέας Παπανδρέου, Μαρία Δαμανάκη (Συνασπισμός), Αλέκα Παπαρήγα) με εξαίρεση το ΚΚΕ συμφώνησε ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει το ανεξάρτητο κράτος των Σκοπίων μόνο ένα τηρηθούν και οι τρεις όροι που έθεσε η ΕΟΚ στις 16 Δεκεμβρίου 1991, με την αυτονόητη διευκρίνιση ότι στο όνομα του κράτους αυτού δεν θα υπάρχει η λέξη Μακεδονία».

ΚΑΘΟΛΟΥ. Με κανένα γεωγραφικό ή άλλο προσδιορισμό.

Η τυχόν απομάκρυνση από εκείνη την απόφαση πολιτικών ιστορικού διαμετρήματος που εκπροσωπούσαν σχεδόν ολόκληρο τον πολιτικό χώρο είναι πράξη ιστορικά απαράδεκτη, στα όρια της εθνικής μειοδοσίας και θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για το μέλλον της χώρας μας.

Τα Σκόπια με όχημα το όνομα ”Μακεδονία” και παραμορφώνοντας τα ιστορικά γεγονότα σε βαθμό γελοιότητας, επιδιώκουν στην πραγματικότητα την επέκταση των συνόρων τους εις βάρος των δικών μας για τη δημιουργία της λεγόμενης ”Μακεδονίας του Αιγαίου”.

Είναι ανάγκη να αντιταχθούμε σ΄αυτή την παραχάραξη της ιστορίας και να επαγρυπνούμε για τη διαφύλαξη της εθνικής μας ακεραιότητας που κινδυνεύει από τις διεθνείς δυνάμεις που στοχεύουν ανοιχτά στη σαλαμοποίηση της περιοχής των Βαλκανίων. Η περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας είναι νωπή. Το επόμενο θύμα θα είναι η χώρα μας.

Αν τα Σκόπια γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης με την ψήφο τη δική μας, ώστε να μπορούν αύριο-μεθαύριο να μας απειλούν από ισχυρότερη θέση, τότε θα είμαστε άξιοι της Μοίρας μας.

Επειδή είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι η Μακεδονία ήταν και είναι Ελληνική, δεν πρέπει να τους αναγνωρίσουμε ποτέ με το όνομα αυτό, αφού γνωρίζουμε ότι μόνο εμείς μπορούμε να του δώσουμε την ιστορική νομιμοποίηση. Δεν έχει σημασία αν υπάρχουν χώρες που αναγνώρισαν τα Σκόπια με το όνομα ”Μακεδονία” παραβλέποντας ότι έτσι γελοιοποιούνται μπροστά στην Ιστορία. Θυμηθείτε το παράδειγμα της Δυτικής Γερμανίας που δεν αναγνώρισε ως το τέλος την Ανατολική Γερμανία παρά το ότι δεκάδες χώρες είχαν συνάψει μαζί της διπλωματικές σχέσεις, θεωρώντας πως δεν μπορεί η αποδοχή από τους άλλους να παραχαράξει τελεσίδικα τη δική τους νομιμοποίηση.

Βεβαίως πρέπει να συνεχίζουμε να στηρίζουμε την ειρηνική συνύπαρξη με το κράτος των Σκοπίων. Όμως όσο εκφράζουν με κάθε τρόπο αλυτρωτικές τάσεις και διεκδικούν την ιστορική μας ταυτότητα προχωρώντας σε ”παραχωρήσεις” που θα μπορούσαν να απευθύνονται μόνο σε λαό ηλιθίων και γονατισμένων και παραβιάζοντας προκλητικότατα (άρα ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΣ) και την ίδια τη συμφωνία των Πρεσπών που υπέγραψαν, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να έχουν την ψηφο μας για την ένταξή τους στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων δεν είναι ένα θέμα που αύριο μπορεί πανεύκολα να ρυθμιστεί διαφορετικά.

Η ψήφος του ελληνικού λαού δεν έδωσε σε κανέναν εν λευκώ εξουσιοδότηση για χειρισμό του θέματος αυτού κατα το δοκούν. Καμία κυβέρνηση (ακόμα κι αν ήταν κυβέρνηση πλειοψηφίας) δεν μππορεί να πάρει τόσο σοβαρές για τη χώρα αποφάσεις. Γι′ αυτό η μόνη συνετή απόφαση από πλευράς της σημερινής κυβέρνησης είναι να καταφύγει στην κρίση του Κυρίαρχου Ελληνικού Λαού με τη διενέργεια Δημοψηφίσματος».

Με 151 «ΝΑΙ» η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης

Κέρδισε τη «μάχη» στη Βουλή η κυβέρνηση, λαμβάνοντας ψήφο εμπιστοσύνης, έπειτα από τη διήμερη συζήτηση σε υψηλούς τόνους...


Η κυβέρνηση με 151 «ΝΑΙ», έναντι 148 βουλευτών που καταψήφισαν, έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης. «Ναι» εξασφάλισε η κυβέρνηση και από τους έξι βουλευτές Έλενα Κουντουρά, Κατερίνα Παπακώστα, Θανάση Παπαχριστόπουλο, Σπύρο Δανέλη, Κώστα Ζουράρι και Βασίλη Κόκκαλη. Απών ήταν, εν τω μεταξύ, ο Γιώργος Κασαπίδης για λόγους υγείας.

Η Βουλή επαναβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση Τσίπρα, κατά την διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας που διεξήχθη στην oλομέλεια. Ψήφο εμπιστοσύνης έδωσαν 151 βουλευτές, οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι ανεξάρτητοι βουλευτές Κουντουρά, Παπακώστα, Κόκκαλης και Δανέλλης και οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, Παπαχριστόπουλος και Ζουράρις. Ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση δεν έδωσαν 148 βουλευτές. Ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος απουσίασε για λόγους υγείας, απέστειλε επιστολή με την οποία δήλωσε ότι αν συμμετείχε στην ψηφοφορία δεν θα έδινε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η επιστολή, βάσει του κανονισμού δεν ελήφθη υπόψη.

Τσίπρας: Σήμερα το κοινοβούλιο έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη σταθερότητα


«Σήμερα το κοινοβούλιο έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη σταθερότητα. Έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην προσπάθεια ανάκτησης της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας, σε μια κυβέρνηση που έχει ήδη αλλάξει την Ελλάδα και που θα συνεχίσει μέχρι την ολοκλήρωση της -συνταγματικά κατοχυρωμένης- θητείας της με μοναδικό γνώμονα τις ανάγκες και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, τις ανάγκες και τα συμφέροντα της Ελλάδας των πολλών» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποχωρώντας από τη Βουλή.

Πέθανε ο ιστορικός και φιλόλογος Σαράντος Καργάκος

Συγκίνηση για την απώλεια του Σαράντου Καργάκου - Αύριο Τετάρτη 16/1 η κηδεία....


Την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου, στις 14:00, από τον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου, έναντι 2ου Νεκροταφείου Αθηνών, θα γίνει η κηδεία του φιλολόγου, ιστορικού, δοκιμιογράφου και κριτικού Σαράντου Ι. Καργακου, που πέθανε σε ηλικία 82 ετών και είχε στο ενεργητικό του δεκάδες τίτλους μελετών και δημοσιεύσεων.

Ο Σαράντος Καργάκος γεννήθηκε στο Γύθειο το 1937 και σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πρωταγωνίστησε στις κινητοποιήσεις της δεκαετίας του 1960 και υπήρξε ο εισηγητής του 15% για την παιδεία. Εργάστηκε για 35 χρόνια στα μεγαλύτερα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της Αθήνας, καθώς και σε σημαντικούς φροντιστηριακούς οργανισμούς.

Συνεργάστηκε με τα περιοδικά «Οικονομικός Ταχυδρόμος», «Κοινωνικές Τομές», «Ιχνευτής», «Άρδην», «Ευθύνη» και «4 Τροχοί». Από το 1997 έως το 2001 ήταν αρθρογράφος, επιφυλλιδογράφος και κριτικός των εφημερίδων «Ελεύθερος Τύπος» και «Τύπος της Κυριακής».

Μεταξύ των βιβλίων του διακρίνονται οι γλωσσικές μελέτες «Αλαλία» και «Αλεξία», η ιστορική μελέτη «Από το μακεδονικό ζήτημα στην εμπλοκή των Σκοπίων», οι συλλογές δοκιμίων «Προβληματισμοί: "Ένας διάλογος με τους νέους" (6 τόμοι) και Κινούμενη άμμος», το δίτομο ιστορικό έργο «Ιστορία του ελληνικού κόσμου και του μείζονος χώρου», η επίσης ιστορική μελέτη «Αλβανοί - Αρβανίτες - Έλληνες», η ογκώδης μονογραφία «Αλεξανδρούπολη, μια νέα πόλη με παλιά ιστορία» και η πολιτική μελέτη «Παγκοσμιοποίηση: Προς ένα παγκόσμιο ολοκληρωτικό σύστημα εξουσίας».

Πρόσφατα έργα του: «Το αγκάθι των Σκοπίων» (2018), «2ος Παγκόσμιος Πόλεμος» (2017), «Η αυτοκρατορία της Κωνσταντινουπόλεως» (2017), «Μέγας Αλέξανδρος» (2015).

Ζαν Κλωντ Γιούνκερ: Έλλειψη αλληλεγγύης στην Ελλάδα

Θετικός ο απολογισμός των κορυφαίων ευρωπαίων αξιωματούχων στο Στρασβούργο για τα 20 χρόνια του ευρώ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε: «Δεν επιδείξαμε επαρκή αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης».


 «Δεν είχαμε επιδείξει επαρκή αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα στη διάρκεια της κρίσης», επεσήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, μιλώντας σε σύντομη τελετή για τα 20 χρόνια του ευρώ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το μεσημέρι της Τρίτης. Επιπλέον, ο πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε τη «λύπη» του για τη μεγάλη επιρροή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη διάρκεια της κρίσης, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι έχει και άλλα να διηγηθεί. «Ας περιμένουμε τα απομνημονεύματά μου» είπε χαρακτηριστικά ο βετεράνος πολιτικός, ο οποίος δεν θέτει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία στην προεδρία της Κομισιόν μετά τις ευρωεκλογές του Μαίου.

Στην αρχή της παρέμβασής του ο Γιούνκερ είχε επιχειρήσει να δώσει μία απάντηση στους πολυάριθμους σκεπτικιστές: «Η σημερινή εκδήλωση είναι μία εκδήλωση- έκπληξη. Όταν ξεκινούσαμε (με το ευρώ), κάποιοι μας αποκαλούσαν τρελούς» ανέφερε χαρακτηριστικά, για να διευκρινίσει ότι σε αυτούς τους «κάποιους» περιλαμβάνονται καθηγητές και οικονομολόγοι από τη Γερμανία. Πάντως ο πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε τις «ευχαριστίες» του προς τον αείμνηστο Χέλμουτ Κολ, αλλά και τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Τέο Βάιγκελ, οι οποίοι, όπως ανέφερε, «χρειάστηκε να πείσουν τους Γερμανούς» για την αναγκαιότητα του κοινού νομίσματος.

Προειδοποίηση Αποστολάκη σε Τουρκία: "Οι εθνικισμοί φέρνουν μόνο δυστυχία"

Ο νέος Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης κατά την διάρκεια της τελετή παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, έστειλε μήνυμα στην Τουρκία προειδοποιώντας την ότι όποτε στις σχέσεις των δυο χωρών κυριάρχησαν οι εθνικισμοί οι λαοί μας δυστύχησαν...


Αυστηρή προειδοποίηση στην Τουρκία έστειλε ο νέος Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, κατά την διάρκεια της τελετή παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ο νέος Υπουργός έστειλε αυστηρή προειδοποίηση στην Τουρκία, υπογραμμίζοντας ότι "όποτε κυριάρχησαν οι εθνικισμοί οι λαοί μας δυστύχησαν"

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η τελετή παράδοσης παραλαβής του ΥΠΕΘΑ, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τις 10:00πμ, με την επιθεώρηση του αγήματος από τον απερχόμενο και το νυν υπουργό και με δύο μαχητικά Mirage της Πολεμικής Αεροπορίας να πραγματοποιούν διέλευση πάνω από το Στρατόπεδο Παπάγου.

Ο νέος Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης έστειλε μήνυμα στην Τουρκία προειδοποιώντας την ότι όποτε στις σχέσεις των δυο χωρών κυριάρχησαν οι εθνικισμοί οι λαοί μας δυστύχησαν.

Χαρακτηριστικά ο νέος ΥΠΕΘΑ δήλωσε: "Στέλνω ένα μήνυμα αμοιβαιότητας στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Υπάρχει ο δρόμος της σύγκρουσης, αλλά και ο δρόμος της συνεργασίας. Να θυμίσω στους γείτονες μας ότι όποτε πρυτάνευσε η συνεργασία επήλθε η ευημερία όποτε όμως κυριάρχησαν οι εθνικισμοί οι λαοί δυστύχησαν".

Οι δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη


Ο νέος Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, δήλωσε ότι βγάζει την στολή του, για να υπηρετήσει την πατρίδα σε μια ταραγμένη περίοδο, τονίζοντας ότι "οι ΕΔ θα παραμείνουν στην πρώτη γραμμή δείχνοντας την αποφασιστικότητα τους να προασπίσουν την ασφάλεια και την ειρήνη".

Στη συνέχεια της ομιλίας του, επανέλαβε το κάλεσμα του για ενότητα και συνεργασία από όλες τις πολιτικές δυνάμεις για τα θέματα των Ενόπλων Δυνάμεων, αναφέροντας χαρακτηριστικά "να συνεχίσετε να είστε στο πλευρό μας, είναι ένα κάλεσμα που απευθύνω σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου μας. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι".

Ο ΥΠΕΘΑ εξέπεμψε μήνυμα συνεργασίας στους γείτονες μας, "στέλνω ένα μήνυμα σε όλους τους λαούς της περιοχής να συνεργαστούμε", ενώ απευθυνόμενος στην Τουρκία, την προειδοποίησε, ότι οι εθνικισμοί οδηγούν πάντα στην δυστυχία των λαών.

"Στέλνω μήνυμα αμοιβαιότητας στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Υπάρχει ο δρόμος της σύγκρουσης και της συνεργασίας. να θυμίσω στους γείτονες μας όποτε πρυτάνευσε η συνεργασία κυριάρχησε η ανάπτυξη. όποτε όμως κυριάρχησαν οι εθνικισμοί οι λαοί δυστύχησαν".

Τέλος, ο νέος ΥΠΕΘΑ χαρακτήρισε ότι το προσωπικό και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελούν την κινητήρια δύναμη, απευθύνοντας κάλεσμα στους Έλληνες πολίτες να συνεχίσουν να στηρίζουν τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Τα γερμανικά κόμματα στηρίζουν την Συμφωνία των Πρεσπών

Πλήρη στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών παρέχουν τα γερμανικά κόμματα, σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle.


Το ρεπορτάζ του γερμανικού δικτύου φιλοξενεί δηλώσεις πολιτικών από όλους τους χώρους, οι οποίοι εκφράζουν την πεποίθηση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών. Επίσης, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα της DW, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα παραμείνει πρωθυπουργός ως το φθινόπωρο, ενώ κανείς δεν θεωρεί ότι η κυβερνητική κρίση θα μετατραπεί σε πολιτική κρίση της Ελλάδας.

Ο Χριστιανοδημοκράτης πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του γερμανικού Κοινοβουλίου, Γκούντερ Κρίχμπαουμ, εύχεται «επιτυχία στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, να συγκεντρώσει μια νέα πλειοψηφία στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί η συμφωνία».

«Μετά από πολλά χρόνια προέκυψε η ιστορική ευκαιρία να επιλυθεί η διένεξη για το όνομα. Αυτό δεν θα δημιουργήσει μόνο σταθερότητα στις δύο χώρες αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» τονίζει ίδιος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της DW.

Από την πλευρά του, ο σοσιαλδημοκράτης βουλευτής και πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς εκτιμά ότι «ο Τσίπρας διαθέτει μια επαρκή πλειοψηφία» και συμπληρώνει πως «ακόμη και το υπερεθνικιστικό κόμμα ΑΝΕΛ που εγκατέλειψε τώρα την κυβέρνηση, είναι διαιρεμένο σε αυτό το θέμα».

«Είμαι σίγουρος πως μερικούς μήνες πριν την κανονική ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, η πλειονότητα των βουλευτών δεν θέλει πρόωρες εκλογές», λέει ο κ. Σουλτς, που εκτιμά ακόμη ότι ο Αλ. Τσίπρας «θα κυβερνήσει με εναλλασσόμενες πλειοψηφίες ως το τέλος της εκλογικής περιόδου. Ο μέχρι τώρα συνασπισμός ήταν σίγουρα κάπως πιο σταθερός αλλά δεν φοβάμαι ότι θα υπάρξει διαρκής κρίση».

Για τον αντιπρόεδρο της ΚΟ των Φιλελευθέρων, Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ, μια απώλεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τον Αλέξη Τσίπρα θα συνιστούσε «πλήγμα στην πορεία για μια λύση» στο ονοματολογικό. Η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ θα παρέμενε αβέβαιη. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της DW, ο κ. Γκραφ απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ δηλώνει: «Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να αντισταθεί στον πειρασμό να μετατρέψει αυτό το ζήτημα σε προεκλογικό θέμα. Αντιθέτως, θα πρέπει να επιδείξει σε αυτό το ζήτημα αίσθημα ευθύνης και να υποστηρίξει τη γραμμή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα».

Επίσης θεωρεί ότι παρά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση δεν αποκλείει ο Αλέξης Τσίπρας «να εξασφαλίσει τις έξι ψήφους που του λείπουν για την κυβερνητική πλειοψηφία». Σε περίπτωση που δεν τα καταφέρει τότε η χώρα οδεύει, κατά τη γνώμη του, σε πρόωρες εκλογές. «Επειδή όμως τον Οκτώβριο ούτως ή άλλως προβλεπόταν εκλογές δεν μπορεί να γίνεται λόγος για πολιτική κρίση» επισημαίνει. Η κυβερνητική κρίση δημιούργησε μεν μια «σοβαρή κατάσταση αλλά δεν υπάρχει λόγος για υπερβολική ανησυχία» εκτιμά ο πολιτικός των Φιλελευθέρων.

Το ρεπορτάζ της DW συνεχίζει με δηλώσεις του ο Μάνουελ Σάρατσιν, βουλευτή των Πρασίνων και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου, οποίος «πιστοποιεί» στον Αλέξη Τσίπρα «Πολιτική διορατικότητα και θάρρος» αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Έλληνας πρωθυπουργός «απέδειξε με εντυπωσιακό τρόπο πόσο σημαντική είναι η συμβολή της Ελλάδας για το μέλλον της ΕΕ». Η ΕΕ θα έχει τη δυνατότητα «να συμβάλλει με τον καλύτερο τρόπο στη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων», λέει.

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι όμως «σημαντική και για το εθνικό συμφέρον της Ελλάδας», επισημαίνει ο κ. Σάρατσιν. Ο αντιπρόεδρος της επιστημονικής Εταιρείας Νοτιοανατολικής Ευρώπης εκφράζει την αισιοδοξία ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία για την επικύρωση της συμφωνίας. Επίσης, εκφράζει «εμπιστοσύνη στα προοδευτικά κόμματα στην ελληνική Βουλή ότι θα αντιμετωπίσουν με αίσθημα ευθύνης μια τόσο σημαντική απόφαση όπως την επίλυση της διένεξης για το όνομα που διαρκεί εδώ και δεκαετίες».

Την ελπίδα ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα συγκεντρώσει στη Βουλή τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών για την κυβερνητική πλειοψηφία, εκφράζει ο πολιτικός του κόμματος «Η Αριστερά» και πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Γερμανίας-Ελλάδας της γερμανικής Βουλής, Γκρέγκορ Γκίζι. Σε περίπτωση που το πετύχει, ο κ. Γκίζι είναι πεπεισμένος πως «η κυβέρνηση θα αντέξει μέχρι τις εκλογές το φθινόπωρο – και ας ελπίσουμε και μετά», αναφέρει ακόμα το ρεπορτάζ της DW.

Εκπρόσωπος τύπου ΥΠΕΞ: Η Γαλλία χαιρετίζει την τελική ψηφοφορία, που διεξήχθη στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ


Η Γαλλία χαιρετίζει την τελική ψηφοφορία, που διεξήχθη στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, δηλώνει η εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Ευρώπης και Εξωτερικών της Γαλλίας, Ανιές βον ντε Μιούλ και επαναλαμβάνει την επισήμανση του προέδρου της Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι καλή για τη χώρα, για την περιοχή και για την Ευρώπη.

«Η Γαλλία χαιρετίζει την τελική ψηφοφορία, που διεξήχθη την 11η Ιανουαρίου του 2019, από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, επί των συνταγματικών τροπολογιών που απαιτούνται βάσει της συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία συνήφθη την 17η Ιουνίου του 2018 μεταξύ αυτής της χώρας και της Ελλάδας.

Πρόκειται για ένα αναγκαίο βήμα για την εφαρμογή αυτής της ιστορικής συμφωνίας, που στοχεύει στο να μπει τέλος σε μια διμερή διαφορά που διαρκεί εδώ και 25 και πλέον χρόνια.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας (Εμανουέλ Μακρόν), η συμφωνία των Πρεσπών είναι καλή για τη χώρα, για την περιοχή και για την Ευρώπη.

Η Γαλλία εύχεται το ελληνικό κοινοβούλιο να αποφανθεί προσεχώς υπέρ της επικύρωσης της συμφωνίας» αναφέρει στη δήλωσή της η Ανιές βον ντε Μιούλ.

Κοινοβουλευτική μάχη για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης

Σε υψηλούς τόνους μεταξύ των δύο "μονομάχων", Τσίπρα και Μητσοτάκη, ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η οποία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης με την ονομαστική ψηφοφορία....


Με τις αντιδράσεις των εκπροσώπων των κομμάτων για τη διάρκεια της συνεδρίασης ξεκίνησε στη Βουλή η διήμερη «μάχη» επί της πρότασης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης εξέφρασαν τις σοβαρές αντιρρήσεις τους για το γεγονός ότι η συζήτηση προγραμματίστηκε να διαρκέσει δύο ημέρες.

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, μετά την αποχώρηση των ΑΝ.ΕΛ., την κυβέρνηση θα στηρίξουν εκτός από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης, η υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα, οι βουλευτές Κώστας Ζουράρις και Δημήτρης Παπαχριστόπουλος, καθώς και ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης.

Αλ. Τσίπρας: Οι βουλευτές θα σταθούν στο ύψος της ευθύνης τους


«Σε δέκα μέρες από σήμερα συμπληρώνονται 4 χρόνια από την μεγάλη πολιτική ανατροπή της 25ης του Γενάρη του 2015», είπε ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας με την ομιλία του τη διήμερη συζήτηση επί της πρότασής του για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτή η πολιτική ανατροπή δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά ήταν αποτέλεσμα της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που βίωσε η Ελλάδα, της διαχείρισής της από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών και επιλογών πολλών χρόνων πριν από την κρίση που είχαν ως αποτέλεσμα η χώρα να οδηγηθεί στη χροεκοπία, το πελατειακό σύστημα, τη γενικευμένη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή, την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, τη διαπλοκή, τη διαρκή διεύρυνση των ανισοτήτων, της θεσμικής παρακμής και της απαξίωσης των δημοκρατικών θεσμών και των ελεγκτικών μηχανισμών».

«Ο ελληνικός λαός τον Γενάρη του 2015 έκανε μια ιστορική επιλογή. Να εμπιστευτεί τούτη την κυβέρνηση ώστε να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση. Να μπει ένα τέλος στη λιτότητα, να ανασυγκροτηθεί η ελληνική οικονομία σε νέες στέρεες βάσεις και να μπουν σε πρώτη προτεραιότητα οι ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας», τόνισε.


"Το δικό μας μέλημα δεν ήταν μόνο να βγούμε από το πρόγραμμα. Αλλά να θέσουμε την κοινωνική πλειοψηφία στο επίκεντρο της προσοχής μας", σημείωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη διήμερη συζήτηση επί της πρότασής του για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Τόνισε ότι τα πεπραγμένα αυτής της κυβέρνησης είχαν ένα και μοναδικό στόχο: "Να κρατήσουν την κοινωνία όρθια ώστε να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στη δυνατότητα της πολιτικής να επιλύει προβλήματα με γνώμονα τα συμφέροντα των πολλών".

"Αλλά να είναι το σάλπισμα για την οικοδόμηση της νέας Ελλάδας του 21ου αιώνα, ώστε να μην είναι η έξοδος από τα Μνημόνια μια κενή ημερομηνία”.

Σε αυτό το πλαίσιο απαρίθμησε ορισμένες κομβικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης: 100 δόσεις, προστασία της πρώτης κατοικίας, πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, χτύπημα της μαύρης και αδήλωτης εργασίας, αποκατάσταση των απολυμένων του δευτέρου μνημονίου, στήριξη του ΕΣΥ με προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και ενίσχυση των υποδομών, θεσμοθέτηση της καθολικής πρόσβασης των ανασφάλιστων στα νοσοκομεία, ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια ασυδοσίας, κοινωνικά μερίσματα για τρία συνεχόμενα χρόνια που ξεπερνούν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, επιστροφή των αναδρομικών σε γιατρούς, πανεπιστημιακούς, ένστολους και δικαστικούς, ενίσχυση της εκπαίδευσης και της έρευνας, "αγώνας κόντρα στη διαπλοκή και τη διαφθορά που κατέτρωγε την ελληνική οικονομία αλλά και την αξιοπιστία των θεσμών από τα μέσα".

"Η αυγή του 2019 είναι η αυγή και μιας νέας εποχής για την Ελλάδα", σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Είπε ότι "τον Αύγουστο του 2018 παρά τις καταστροφολογικές προβλέψεις του κ. Μητσοτάκη καταφέραμε να επιτύχουμε την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια". Πρόσθεσε ότι "ταυτόχρονα καταφέραμε να ρυθμίσουμε το ελληνικό χρέος καθιστώντας το για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία βιώσιμο". "Κάτι που", όπως σχολίασε, "οι προηγούμενες κυβερνήσεις ποτέ δεν πέτυχαν και ούτε είχαν ελπίδα να πετύχουν, καθώς αυτοί οι ‘επαγγελματίες' της πολιτικής που τέτοιες μέρες πριν πέντε χρόνια ζητούσαν ακόμη πιστοποιητικά βιωσιμότητας. Κι ήρθαμε εμείς και καταφέραμε τους καλύτερους δυνατούς όρους για την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία".

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "έχουμε σήμερα καταφέρει να εξασφαλίσουμε πλήρως τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες μέχρι το 2020 με το ‘μαξιλάρι’ ρευστότητας του ESM αλλά και να επαναφέρουμε το επίπεδο των επιτοκίων δανεισμού στα προ κρίσης επίπεδα". Είπε πως το σημαντικότερο είναι αυτό: “όλα αυτά τα πετύχαμε με το λιγότερο δυνατό κόστος απέναντι στους πιο ευάλωτους, κρατώντας την κοινωνία όρθια".

"Λίγες μέρες πριν, σε τούτη εδώ την αίθουσα, ψηφίστηκε πανηγυρικά ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός", είπε ο Αλ. Τσίπρας.

"Ένας προϋπολογισμός", πρόσθεσε, "που μετά από μια δεκαετία συρρίκνωσης και περικοπών προχώρησε σε δημοσιονομική επέκταση, με περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση της κοινωνικής πλειοψηφίας".

Αναφέρθηκε επ' αυτού στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 30% για τις μικρές περιουσίες, την πρόβλεψη για 7.000 περισσότερες προσλήψεις για να στηριχτεί η ειδική αγωγή και το πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι”, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες και την πρόβλεψη -για πρώτη φορά- στεγαστικού επιδόματος για εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους. "Και φυσικά την κατάργηση της αχρείαστης περικοπής των συντάξεων για το 2019 και προέβλεψε αυξήσεις για πρώτη φορά για τις συντάξεις, όχι μειώσεις", όπως τόνισε.

Ο πρωθυπουργός σχολίασε πως την κατάργηση της περικοπής των συντάξεων "την πετύχαμε έχοντας απέναντι μας την εμμονή του ΔΝΤ και φυσικά τη δική σας θλιβερή στάση. Μια στάση που θα μείνει στην ιστορία ως μνημείο πολιτικού αριβισμού και αναξιοπρέπειας. Από τα παρακάλια στο Βερολίνο για να κρατήσει σκληρή στάση η καγκελάριος Μέρκελ, μέχρι τις υποδείξεις στον επίτροπο Μοσκοβισί".

"Η Ελλάδα του 2019 είναι μια άλλη χώρα, από τη σκιά του εαυτού της που παραλάβαμε το 2015, μετά την πενταετή καταστροφή που προκαλέσατε. Είναι μια χώρα που σταθεροποιημένη, με αναβαθμισμένο ρόλο στην διεθνή κοινότητα και την ευρύτερη περιοχή μας", είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Τόνισε ότι είναι μια χώρα η οποία αφήνει πίσω της οριστικά την κοινωνική ερήμωση της καταστροφικής πενταετίας από το 2010 έως τον Γενάρη του 2015 και που βαδίζει με αξιοπρέπεια στο δρόμο της επούλωσης των πληγών, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της ισότητας και δικαιοσύνης.

"Αυτός δεν είναι ένας εύκολος δρόμος. Αλλά έχουμε κάνει ήδη τα πρώτα βήματα. Μαζί με την κοινωνία και τον ελληνικό λαό", είπε.

«Η συνείδησή μου και το πατριωτικό μου καθήκον, μου επέβαλλαν να αξιοποιήσω αυτήν την ιστορική ευκαιρία για την επίλυση του Μακεδονικού, γνωρίζοντας ότι θα έχω πολιτικό κόστος» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

«Από την πρώτη στιγμή, μαζί με τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, δοθήκαμε με την ψυχή και το σώμα μας σε μια μεγάλη προσπάθεια για την επίλυση της διαφοράς για την ονομασία της πΓΔΜ. Δοθήκαμε σε αυτήν την προσπάθεια με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ιστορία, στο εθνικό συμφέρον αλλά και το μέλλον της χώρας και της περιοχής μας. Με αίσθηση της πατριωτικής μας ευθύνης για να αναβαθμίσουμε τον ηγετικό ρόλο της χώρας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο σε μια δύσκολη περίοδο, με μεγάλες αναταράξεις και συγκρούσεις, με έναν γείτονα απρόβλεπτο και προκλητικό πολλές φορές στα ανατολικά μας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση δυο κομμάτων με εντελώς διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, "τόσο λοιδορήθηκε και από τους πολιτικούς της αντιπάλους αλλά και από τα φερέφωνα του παλιού καθεστώτος".

"Από μια κυβέρνηση που σε κάθε στροφή όλοι με πάθος επιθυμούσαν να τη ρίξουν στα βράχια, εκείνοι που μέσα στο παλιό σύστημα εξουσίας απολάμβαναν δόξα και υλικά αγαθά και που από το 2015 και μετά άρχισαν να αισθάνονται οργισμένοι και αμήχανοι που πλέον έχασαν την κότα με τα χρυσά αυγά", τόνισε.

Όλα αυτά, συνέχισε ο πρωθυπουργός, "τα πετύχαμε από κοινού με το κόμμα των ΑΝΕΛ, με το οποίο που ήταν και είναι γνωστές οι μεγάλες ιδεολογικές διαφορές". Είπε ότι αναγνωρίζει όμως ότι συνέβαλε αυτό το κόμμα καθοριστικά σε αυτή την προσπάθεια" και πως "αυτή τη συνεργασία, έντιμη και ειλικρινή, με τόσο διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές καταβολές, ιστορικές διαδρομές και παραδόσεις, εγώ θα τιμώ και θα σέβομαι πάντοτε".

Πρόσθεσε ότι "όμως έμελλε οι πολιτικές και ιδεολογικές μας διαφορές να παράξουν κάποια στιγμή τα αποτελέσματά τους. Δεν ήταν αναπόφευκτο αλλά έτσι έγινε".

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το αστάθμητο της αλλαγής ηγεσίας στη γειτονική μας χώρα και η ήττα "του εθνικιστή Γκρούεφσκι", δημιούργησε πριν από ενάμιση χρόνο μια συνθήκη που αποτελούσε μια μεγάλη ευκαιρία τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους γείτονες μας, για να επιλυθεί μια ιστορική, πολιτική και διπλωματική εκκρεμότητα πολλών δεκαετιών. Η συνείδησή μου και το πατριωτικό μου καθήκον, μου επέβαλλαν να αξιοποιήσω αυτή την ιστορική ευκαιρία", τόνισε.

Τη βεβαιότητα ότι έπραξε το σωστό, το εθνικά ωφέλιμο, το πατριωτικό, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο ονοματολογικό της πΓΔΜ.

«Γιατί -το έχω πει πολλές φορές- ότι πατριωτισμός δεν είναι να μισείς την πατρίδα του άλλου, αλλά να αγαπάς τη δική σου πατρίδα. Και να θέλεις να την δεις να προοδεύει σε συνθήκες αλληλεγγύης και συνεργασίας με τους γείτονές σου αλλά και με το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Πατριωτισμός δεν είναι να είσαι υποκριτής και καιροσκόπος απέναντι στα μεγάλα εθνικά θέματα. Όχι να αλλάζεις άποψη για τα κρίσιμα και ιστορικής σημασίας εθνικά θέματα, με βάση το πρόσκαιρο, το συγκυριακό κομματικό όφελος» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

"Σέβομαι όλους όσοι έχουν διαφορετική θέση και άποψη από εμένα στα εθνικά θέματα, όχι, όμως όσους προσποιούνται, όχι όσους κοροϊδεύουν, όχι όσους αλλάζουν τη θέση τους με μοναδικό γνώμονα την αντιπολιτευτική τους στρατηγική", είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

"Γνώριζα εξ αρχής ότι η τοποθέτηση του Πάνου Καμμένου ήταν διαφορετική, από την πρώτη στιγμή αυτής της δύσκολης αλλά αναγκαίας διαπραγμάτευσης. Διαφώνησε από την αρχή με τη σύνθετη ονομασία. Δεν το έκανε τώρα προσχηματικά, αλλά είχε πάντα αυτή τη στάση, είναι η άποψή του. Διαφωνώ μαζί του αλλά την σέβομαι. Έχει μια καθαρότητα", είπε για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ ο Αλέξης Τσίπρας.

"Ο ίδιος εξάλλου είπε σε ανύποπτο χρόνο ότι στο πλαίσιο της γραμμής της σύνθετης ονομασίας είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία. Η διαφωνία του αυτή τον οδήγησε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και να αποσύρει τη στήριξή του", παρατήρησε και συνέχισε: "Δεν θεωρώ ότι πράττει σωστά ούτε και ότι μια τέτοια επιλογή ήταν αναπόφευκτη. Γιατί η επιλογή αυτή θέτει σε διακινδύνευση τις προσπάθειες όλες μιας κυβέρνησης που πέρασε από σαράντα κύματα για να καρποφορήσει, ακριβώς πάνω στην εποχή που βγαίνουν οι πρώτοι ανθοί.

Πιστεύω ότι μπορούσε κάλλιστα να διατηρήσει τη διαφορετική του άποψη και θέση, χωρίς να αποσύρει την εμπιστοσύνη του στη κυβέρνηση. Χωρίς να καταψηφίσει τη κυβέρνηση και μαζί τα αποτελέσματα για τα οποία και ο ίδιος έδωσε μάχες και αγώνες.

Θα σεβαστώ όμως παρά την έντονη διαφωνία τη επιλογή του".

Πολιτικά αγύρτες, αναξιόπιστους, επικίνδυνους για τον τόπο χαρακτήρισε όσους κοροϊδεύουν και αλλάζουν τη θέση τους με μοναδικό γνώμονα την αντιπολιτευτική στρατηγική τους ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

«Υπάρχουν ανάμεσά μας βουλευτές και κόμματα που πάντοτε υπερασπίζονταν μια διαφορετική άποψη από αυτήν που αποτελούσε εδώ και χρόνια την λεγόμενη εθνική γραμμή» σημείωσε. «Διαφωνώ κάθετα μαζί τους. Θεωρώ ότι η δική τους θέση θα μας οδηγεί σε απανωτές εθνικές ήττες, αλλά τους σέβομαι. Και αυτούς και τις θέσεις τους» τόνισε ο πρωθυπουργός και είπε για τον Πάνο Καμμένο: «Διαφωνώ μαζί του, αλλά σέβομαι τη στάση του».

Ακολούθως, αναφέρθηκε σε εκείνους οι οποίοι, όπως είπε, «επί 20 χρόνια διακήρυτταν μία θέση, την υπερψήφιζαν στις προγραμματικές δηλώσεις των κυβερνήσεών τους, την διακήρυτταν στα διεθνή φόρα ως υπουργοί και σήμερα, μόνο και μόνο για να σώσουν το κομματικό μαγαζί, παριστάνουν ότι διαφωνούν, ψάχνουν να βρουν επιχειρήματα, εκεί που δεν υπάρχουν, για να διαφωνήσουν».

«Για όλους αυτούς, θα πω απλά ότι η στάση τους είναι πολιτικά και ηθικά ανέντιμη» επισήμανε ο πρωθυπουργός και εξήγησε: «Γιατί δεν διαφωνούν στην ουσία, αλλά ψάχνουν να εφεύρουν ψεύτικα δήθεν σκοτεινά σημεία για να ψαρέψουν στα θολά νερά του εκλογικού τους ακροατηρίου. Εκεί βρίσκεται κατά την άποψη μου η διαφορά τους με άλλες πολιτικές δυνάμεις που ποτέ δεν μίλησαν για σύνθετη ονομασία, εκεί βρίσκεται και η διαφορά με τον μέχρι χθες κυβερνητικό μας εταίρο, τον Πάνο Καμμένο».

«Για να προχωρήσουμε σε όλα αυτά τα μεγάλα και ουσιαστικά βήματα, ζητώ με ευθύτητα και καθαρότητα την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της εθνικής αντιπροσωπείας στην κυβέρνηση» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή επί της πρότασής του για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε καθαρές λύσεις και στάση ευθύνης από όλους τους βουλευτές, υπενθυμίζοντας ότι αυτή η κυβέρνηση έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, αποκατέστησε τη κανονικότητα, στήριξε και προστάτευσε τους εργαζόμενους, διαφύλαξε τη κοινωνική συνοχή.

"Η κυβέρνηση έχει μπροστά της συνταγματική θητεία 9 μηνών με πολύ σημαντικό έργο να ολοκληρώσει", δήλωσε ο πρωθυπουργός και ανέφερε συγκεκριμένα:

Έχουμε μπροστά μας, πρώτα από όλα, και οφείλουμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. Για την ενίσχυση του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων, για την διεύρυνση της δημοκρατίας και της λαϊκής συμμετοχής αλλά και για να βάλουμε ένα τέλος στους θεσμούς της ατιμωρησίας.

- Τις διατάξεις για την ευθύνη των υπουργών που είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα εκείνων που θέλουν να καταχραστούν την εξουσία που τους έδωσε ο λαός. Και αποτελούν ρυθμίσεις ντροπής για το κοινοβούλιο την δημοκρατία και το πολιτικό σύστημα. (Και ξέρω ότι αρκετοί από σας δεν θέλετε αυτή την μεγάλη μεταρρύθμιση. Δεν νιώθετε άνετα με αυτήν. Αλλά θα αναγκαστείτε να την υποστείτε).

- Την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, που θα δώσει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και θα αποτελέσει ένα ακόμη βήμα στην πορεία που έχουμε χαράξει για την ενίσχυση του εισοδήματος και της θέσης των εργαζομένων.

- Τη ρύθμιση των 120 δόσεων ώστε να ανακουφιστούν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και να δοθεί νέα ώθηση στην οικονομία.

- Το νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και τη στήριξη της στεγαστικής πολιτικής. Με την επιδότηση των δόσεων των δανειοληπτών για δάνεια πρώτης κατοικίας αλλά και την επιδότηση ενοικίου.

- Έχουμε επίσης την ολοκλήρωση της συζήτησης και την υλοποίηση μιας ιστορικής συμφωνίας με την Εκκλησία της Ελλάδος. Για να επιλυθεί άλλη μια εκκρεμότητα δεκαετιών και οι σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας να εξορθολογιστούν και να μπουν σε στέρεες βάσεις.

Κυρ. Μητσοτάκης: Ιδού η κάλπη, ιδού και το πήδημα


Για ψεύτικο διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και για κυβέρνηση κουρελού έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Βουλή, στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Είπε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης: «Ζούμε έναν τραγέλαφο, ανακοινώθηκε ένα ψεύτικο διαζύγιο, ενώ Τσίπρας - Καμμένος παραμένουν συνέταιροι στη νομή της εξουσίας. Ο κ. Καμμένος δανείζει δύο βουλευτές του για να στηριχθεί ο κ. Τσίπρας τους οποίους δεν διαγράφει για να διατηρήσει την κοινοβουλευτική του ομάδα. Και ο κ. Τσίπρας κρατά στην κυβέρνηση δύο υπουργούς των ΑΝΕΛ. Πρόκειται για φαρσοκωμωδία, πρόκειται για περιφερόμενους βουλευτές που αλλιώς εξελέγησαν και αλλιώς συνεχίζουν, ενώ είναι πρόθυμοι τώρα να γίνουν δεκανίκια μίας κυβέρνησης που έχει γίνει κουρελού αφού κουρέλιασε την οικονομία. Κυβέρνηση κουρελού είναι ο νέος όρος που εξάγει ο κ. Τσίπρας μετά την κωλοτούμπα».

Από τα σενάρια για κυβέρνηση ανοχής, τώρα σενάρια για κυβέρνηση συνενοχής


Ακολούθως χαρακτήρισε εικονική την έξοδο του κ. Καμμένου από την κυβέρνηση. «Τι είδους έξοδος είναι αυτή όταν τέσσερις από τους επτά βουλευτές του στηρίζουν την κυβέρνηση;», ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Δεν χώρισαν αλλά συγχωνεύτηκαν, ο συνεταιρισμός παραμένει και προσπάθησε την τελευταία στιγμή να περάσει μία σκανδαλώδη τροπολογία. Ζούμε την τελευταία πράξη μίας κυβέρνηση που καταρρέει», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Υπάρχουν δύο πλειοψηφίες στην Βουλή: μία πλειοψηφία για να στηριχθεί η κυβέρνηση και μία για να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών. Από τα σενάρια για μία κυβέρνηση ανοχής περάσαμε σε μία κυβέρνηση συνενοχής».

Απαντώντας στις αιτιάσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ για τη Συμφωνία των Πρεσπών είπε: «Όταν ο κ. Καμμένος μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση δεν το έκανε και σήμερα συνυπογράφει τη Συμφωνία, αφού εκχωρεί τους βουλευτές του στην κυβερνητική πλειοψηφία. Το δίδυμο Τσίπρας - Καμμένος δεν έχει καμία αναστολή για να υπηρετήσει τα ιδιοτελή κομματικά συμφέροντα. Κύριε Τσίπρα, μετατρέπετε την πολιτική ζωή του τόπου σε ένα απίστευτο παζάρι, νομιμοποιείτε την επικίνδυνη λογική ότι στην πολιτική όλα γίνονται... Η κυβέρνηση αύριο θα προκύψει από απελπισμένους γυρολόγους της πολιτικής ζωής και θα χρειαστεί ειδικό συνεργείο για να τους αποκολλήσει από τις καρέκλες τους».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον ορισμό ως υπουργού Εθνικής Άμυνας, του κ. Αποστολάκη: «Ποτέ καμία κυβέρνηση στη μεταπολίτευση δεν επέλεξε εν ενεργεία στρατιωτικό για υπουργό 'Αμυνας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θυμίζοντας ότι το προηγούμενο αντίστοιχο περιστατικό ήταν αυτό του Γρ. Σπαντιδάκη, επί δικτατορίας δηλαδή, αναφορά που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών της συμπολίτευσης. «Για την πρώτη φορά αριστερά αυτά είναι ψιλά γράμματα. Τους πολίτες ούτε θα τους κοροϊδέψετε ούτε θα τους εξαγοράσετε, και ο λογαριασμός θα είναι βαρύς», προειδοποίησε ο κ. Μητσοτάκης. Απευθυνόμενος προς τον Νίκο Κοτζιά του είπε: «Εσείς γιατί διαμαρτύρεστε, εσείς φύγατε από την κυβέρνηση λόγω του κ. Καμμένου», ενώ όταν διαμαρτυρήθηκε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είπε προς τον πρωθυπουργό: «Τώρα μιλάει το νέο, να το χαίρεστε».

«Προειδοποιώ για την κρίσιμη κατάσταση της οικονομίας»


Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα είναι προϊόν συναλλαγής, εφόσον η κυβέρνηση πάρει ψήφο εμπιστοσύνης.

Είπε ο κ. Μητσοτάκης: «Ζητά σήμερα ο πρωθυπουργός από τη Βουλή να ανανεώσει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Εμπιστοσύνη όμως σε τι και σε ποιόν; Θα βασίζετε σε μετρημένους βουλευτές που άλλαξαν θέση και σε ένα Υπουργικό Συμβούλιο που θέλει να μείνει λίγο ακόμη για να διεκπεραιώσει ρουσφέτια».

Ακολούθως πρόσθεσε: «Προειδοποιώ για την κρίσιμη κατάσταση της οικονομίας που θα επιβαρυνθεί περισσότερο από μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο... Οι διεθνείς οίκοι λένε το αυτονόητο ότι οι πρόωρες εκλογές θα ξεκαθαρίσουν το πολιτικό τοπίο... Αντί να συζητούμε για το πώς θα ανακάμψει η οικονομία συζητάμε για ένα ψεύτικο διαζύγιο των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

«Ναι» στην κυβέρνηση, ισοδυναμεί με «ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών


Συνδέοντας την ψήφο εμπιστοσύνης με την ψηφοφορία για την Συμφωνία των Πρεσπών είπε: «Όποιος δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ψηφίζει "ναι" και στη Συμφωνία των Πρεσπών, που συνιστά μεγάλη εθνική υποχώρηση και στηρίζει μία κυβέρνηση κουρελού δίχως λαική εντολή».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμη ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα προκύψει θα είναι προϊόν συναλλαγής ανάμεσα σε Τσίπρα - Καμμένο και ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και στους πρόθυμους βουλευτές. Απευθυνόμενος προς τον κ. Δανέλλη που δήλωσε ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση διερωτήθηκε: «Τι άλλαξε μέσα σε μερικούς μήνες; Τον Ιούνιο ο κ. Δανέλλης καταψήφισε την κυβέρνηση ενώ τώρα την υπερψηφίζει. Τότε δεν ξέρατε ότι καταψηφίζοντας την κυβέρνηση καταψηφίζατε και την Συμφωνία των Πρεσπών;».

Έκανε επίσης λόγο για βουλευτή που κατακεραύνωνε το λαϊκισμό ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και σήμερα υπερψηφίζει την κυβέρνηση ενώ συνεχίζοντας ρώτησε: «Πού είναι η κ. Παπακώστα, θα έλθει στα μουλωχτά να ψηφίσει; Είμαι περίεργος εάν θα την αναβαθμίσετε κ. Τσίπρα. Ο δρόμος που έχετε διαλέξει είναι κατηφορικός και αδιέξοδος και τα αξιώματα είναι πρόσκαιρα. Οι πολίτες δεν εξαγοράζονται. Αν αύριο δεν έχετε τους 151, τότε θα πρέπει να οδηγήσετε την χώρα αμέσως σε εκλογές. Το να συνεχίσετε με κυβέρνηση ανοχής, ξεχάστε το, αυτά δεν συμβαίνουν σε ευνομούμενες δημοκρατίες», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης που πρόσθεσε: «Η χώρα χρειάζεται μία νέα κυβέρνηση. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν γίνει τοξικοί και πρέπει να ηττηθείτε κ. Τσίπρα για να αποδοκιμαστεί αυτό το πρότυπο».

Την ψήφο εμπιστοσύνης την δίνει ο λαός 


Κλείνοντας την ομιλία του απευθύνθηκε ξανά στον κ. Τσίπρα: «Από τότε που γίνατε αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ τα έχετε πει όλα. Από τα είπα-ξείπα συγκρατώ μία φράση στο τρίτο συνέδριο της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ: Την ψήφο εμπιστοσύνης δεν την δίνουν οι κυβερνήσεις στον εαυτό τους την δίνει ο λαός και την δίνει ανοικτά και καθαρά μέσα από εκλογές. Αν κάποιοι θέλουν ψήφο εμπιστοσύνης τότε ξέρουν και τον τρόπο. Εκλογές, εδώ η κάλπη, εδώ και το πήδημα. Συμφωνώ μαζί σας κ. Τσίπρα: εκλογές εδώ και τώρα, ιδού η κάλπη ιδού και το πήδημα». 


Κάνοντας συνολικότερη κριτική στην κυβέρνηση είπε ο κ. Μητσοτάκης: «Μιλάτε για καταπολέμηση της διαφθοράς ενώ υπηρετείτε συστήματα διαπλοκής που βρήκατε και δημιουργείτε νέα. Είσαστε ικανοί για τα πάντα, ενώ είσαστε ανίκανοι να κυβερνήσετε. Το Μάτι κάηκε, 100 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, ενώ το μόνο που κάνατε ήταν ότι στήνατε παραστάσεις στην τηλεόραση. Έχετε διαλύσει το κράτος που το βλέπετε μόνο σαν έναν μηχανισμό διευθετήσεων και τακτοποιήσεων. Συνεχίζετε να κυβερνάτε με ψέματα, το ψέμα της διακυβέρνησής σας αποδεικνύεται από το άθλιο σόου που στήσατε στο Μετρό Θεσσαλονίκης. Στήσατε ένα άθλιο θέατρο και κοροϊδεύετε τους Θεσσαλονικιούς μες στα μούτρα τους. Απαξιώνετε τη δικαιοσύνη και τις ανεξάρτητες αρχές, κατασκευάζετε διώξεις. Ο κ. Πολλάκης αναφέρθηκε επώνυμα σε δικαστές στο facebook και εσείς τον καλύψατε, γιατί Πολλάκης είναι Τσίπρας, είναι ο καθρέπτης του πρωθυπουργού. Αυτή η κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα ότι τα πάντα γίνονται, καταργούνται όλοι οι κανόνες».

Απαντώντας στην κατηγορία του πρωθυπουργού ότι συνέκρινε τον Σπαντιδάκη με τον νέο υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Αποστολάκη, είπε: «Σέβομαι τον κ. Αποστολάκη και λέω ότι έκανε λάθος που το δέχθηκε να αναλάβει υπουργός 'Αμυνας».

Ντ. Τραμπ προς Τουρκία: «Θα σας καταστρέψω οικονομικά αν επιτεθείτε στους Κούρδους»

Αυστηρή προειδοποιήση Τραμπ προς Τουρκία: Οι ΗΠΑ θα σας καταστρέψουν οικονομικά αν επιτεθείτε στη Συρία...


Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε χθες Κυριακή την Τουρκία ότι θα υποστεί οικονομική καταστροφή εάν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις επιτεθούν εναντίον των Κούρδων της Συρίας μετά την «πολύ καθυστερημένη» αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, που ανήγγειλε ότι «ξεκινά», προτρέποντας ταυτόχρονα τους Κούρδους να μην «προκαλούν» την Άγκυρα.

Οι ΗΠΑ θα «καταστρέψουν την Τουρκία οικονομικά αν επιτεθεί στους Κούρδους», διεμήνυσε ο Τραμπ μέσω Twitter.

Ωστόσο, ταυτόχρονα, ο Ρεπουμπλικάνος απαίτησε από τους Κούρδους «να μην προκαλούν την Τουρκία», ενώ έκρινε ότι «η Ρωσία, το Ιράν και η Συρία επωφελήθηκαν περισσότερο από την μακροπρόθεσμη πολιτική για την καταστροφή του ΙΚΙΛ στη Συρία - φυσικοί εχθροί. Κι εμείς ωφελούμαστε επίσης αλλά είναι καιρός τώρα να επιστρέψουν οι στρατιώτες μας στο σπίτι. Στοπ στους ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ».

Εξάλλου, ο Τραμπ έγραψε ότι σχεδιάζεται η δημιουργία μιας «ουδέτερης ζώνης 20 μιλίων» (32 χιλιομέτρων), χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το πού θα βρίσκεται ή ποιος θα καλύψει το κόστος αυτού του μέτρου.

Η αναγγελία του Τραμπ τον Δεκέμβριο ότι θα αποσύρει τους περίπου 2.000 άνδρες των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων που είναι ανεπτυγμένοι στη Συρία έγινε δεκτή με ικανοποίηση στην Άγκυρα, όμως έφερε σε δυσχερή θέση τους κούρδους μαχητές οι οποίοι αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στον αγώνα εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί να εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη βόρεια Συρία εναντίον των μελών της παραστρατιωτικών οργάνωσης Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκράτες».

Την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι για την επιχείρηση εναντίον της YPG, που η χώρα του θεωρεί τον βραχίονα της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) στη Συρία, η Άγκυρα δεν χρειάζεται «την άδεια κανενός», πάντως διαβεβαίωσε πως η Τουρκία είναι σε θέση να «καταστρέψει» τους εναπομείναντες θύλακες του ΙΚ στη Συρία και θα συνεχίσει τον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών.

Ο Τραμπ εκφράστηκε για το θεμα την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του, ο Μάικ Πομπέο, κάνει περιοδεία στη Μέση Ανατολή, μεταξύ άλλων για να καθησυχάσει τους συμμάχους των ΗΠΑ.

Η ένταση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Άγκυρα άρχισε να ανεβαίνει και πάλι τις τελευταίες εβδομάδες εξαιτίας του ζητήματος των Κούρδων της Συρίας. Η Τουρκία δεν έχει κρύψει την πρόθεσή της να τους καταδιώξει ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία πολύ κοντά στα σύνορά της ενός εμβρυικού κουρδικού Κράτους, κάτι που υπάρχει κίνδυνος να αναζωπυρώσει τις αυτονομιστικές τάσεις των Κούρδων της Τουρκίας.