01/02/19

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ελεύθερνας στην Κρήτη και το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, «Κώστα Κοτσανά», στην Αθήνα, διεκδικούν τον τιμητικό τίτλο για το Ευρωπαϊκό Μουσείο της χρονιάς, μαζί με ακόμα 78 μουσεία της Ευρώπης...


το Αρχαιολογικό Μουσείο Ελεύθερνας στην Κρήτη
Επισκέφτηκαν εκατοντάδες μουσεία σε 40 χώρες της Ευρώπης και έκαναν μυστικές αυτοψίες στους χώρους τους. Κανείς δεν γνώριζε την ταυτότητά τους, αλλά ούτε και ότι συνέτασσαν την λίστα με τις υποψηφιότητες για την ανάδειξη του «Ευρωπαϊκού Mουσείου της χρονιάς».

Τα μέλη της ευρωπαϊκής Eπιτροπής αξιολόγησης ξεχώρισαν δύο ελληνικά μουσεία, υποψήφια για το φετινό βραβείο. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ελεύθερνας στην Κρήτη και το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, «Κώστα Κοτσανά», στην Αθήνα.

Η πρωτοτυπία του αρχαιολογικού μουσείου Ελεύθερνας συνίσταται στο ότι τα αντικείμενα της μόνιμης έκθεσης ανανεώνονται κατά περιόδους από νέα, αλλά και παλαιότερα ευρήματα των ανασκαφών.

το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, «Κώστα Κοτσανά», στην Αθήνα
Για περισσότερα από 30 χρόνια ο μηχανολόγος μηχανικός Κώστας Κοτσανάς, μελετά πηγές της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, και με μία διεπιστημονική ομάδα, φτιάχνει ακριβείς αναπαραστάσεις των μηχανισμών και αντίγραφα των εφευρέσεων που χρησιμοποιούσαν οι Αρχαίοι Έλληνες. Το μουσείο αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας, στην συμβολή Πινδάρου και Ακαδημίας στην Αθήνα, λειτουργεί μόλις έναν χρόνο.

Τα δύο ελληνικά μουσεία διεκδικούν τον τιμητικό τίτλο για το Ευρωπαϊκό Μουσείο της χρονιάς, μαζί με ακόμα 78 μουσεία της Ευρώπης. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν τον Μάιο του 2019.

Στο πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά του, αφού αναφέρθηκε γεμάτος υπερηφάνεια στο άνοιγμα των συνόρων με το Κοσσυφοπέδιο, που μόλις ξεκίνησε, ανακοίνωσε και ένα παρόμοιο σενάριο σε ό,τι αφορά τα σύνορα με την πΓΔΜ, το Μαυροβούνιο και την Ελλάδα...


Ο Έντι Ράμα συνεχίζει τις εθνικιστικές κορώνες για πολλούς λόγους, ένας από τους οποίους είναι να αποπροσανατολίσει από τα εσωτερικά σκάνδαλα που αντιμετωπίζει και που είναι μεταξύ άλλων το νάρκο-σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται ο Σαϊμίρ Ταχίρι, πρώην υπουργός και στενός του συνεργάτης.

Σε ομιλία του στη συνάντηση των Αλβανών διπλωμάτων και εκπροσώπων της αλβανικής διασποράς, ο Ράμα δήλωσε προκλητικά πως: «Η Αλβανία έχει κακομάθει την Ελλάδα και πλέον δεν θα σιωπήσει στα ιστορικά ζητήματα μεταξύ των δυο χωρών».

Η προκλητική αναφορά Ράμα σε «ιστορικά ζητήματα» με την Ελλάδα, παραπέμπουν ουσιαστικά στο μόνιμο αίτημα της αλβανικής πλευράς για άρση του Εμπολέμου από την Ελλάδα, που θα οδηγήσει ουσιαστικά σε έγερση περιουσιακού ζητήματος και θέματος Τσάμηδων.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις -κατά καιρούς- επαφές των δύο πλευρών, υποστηρίζοντας προκλητικά πως, «οι συζητήσεις αυτές γίνονται αναλόγως των πολιτικών διαθέσεων της Αθήνας και ότι η Ελλάδα εξαπατά εδώ και πολύ καιρό τους Αλβανούς συνομιλητές της», δηλώνοντας πως η χώρα του «είναι πρόθυμη να συζητήσει με ειλικρίνεια για το μέλλον, και την αντιμετώπιση των θεμάτων αυτών με βάσει τα ευρωπαϊκά πρότυπα και αρχές» με την Ελλάδα, που όμως χαρακτήρισε «στρατηγικό εταίρο».

Απευθυνόμενος στους Αλβανούς διπλωμάτες τόνισε ότι οι ελληνοαλβανικές σχέσεις θα πρέπει να διευρυνθούν και να αναπτυχθούν, αλλά προϋπόθεση είναι το ξεπέρασμα των εκκρεμοτήτων που έχουν απομείνει, εννοώντας την άρση του εμπολέμου, το θέμα των Τσάμηδων κλπ.

Μεγάλη Αλβανία


Αυτά που λέει ο Έντι Ράμα δημιουργούν εύλογες «πονηρές σκέψεις». Στο Μαυροβούνιο υπάρχει μια μικρή αλβανική μειονότητα. Στα Σκόπια οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του συνολικού πληθυσμού.

Ο αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός, του πάμφτωχου εξαθλιωμένου κατσαπλιά, δεν έπαψε ποτέ να εποφθαλμιά ελληνικά εδάφη, σαν να μην του αρκεί η ελληνική Βόρεια Ήπειρος που κατέχει. Τι συμβαίνει λοιπόν εδώ;

Αυτός ο ψυχικά ασταθής άνθρωπος αμφισβητεί τα σύνορα. Αυτό συμβαίνει.

Μπορεί να μην έχει στρατό, να μην έχει τανκς, να μην διαθέτει ούτε ένα πολεμικό αεροπλάνο, μπορεί το 60% του εξαθλιωμένου λαού του να ψάχνει τρόπο να διαφύγει από το κολαστήριο Αλβανία, όλα αυτά είναι η πραγματικότητα, αλλά αυτός ο επικίνδυνος άνθρωπος έχει σκοπό να ανάψει φωτιά στα Βαλκάνια.

Δεν έχει καμία απολύτως σημασία εάν χρειάζονται μόλις 12 ώρες για να συντριβεί ολοκληρωτικά από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Οι πόλεμοι δεν είναι η λύση.

Ούτε μπορεί να αποτελεί λύση να συντρίψει η Ελλάδα την Αλβανία, επειδή ένας άνθρωπος που δεν είναι καλά εφαρμόζει ό,τι του υπαγορεύουν τα αφεντικά του στην Άγκυρα, ή ακόμα χειρότερα τα καρτέλ ναρκωτικών, ή ποιος ξέρει ποιοι άλλοι εχθροί της Δύσης.

Η περίπτωση Έντι Ράμα πρέπει να αντιμετωπιστεί τώρα, διότι κάθε ημέρα που περνάει, το ταραγμένο του μυαλό χάνει όλο και περισσότερο την επαφή με την πραγματικότητα.

Η αλβανική αντιπολίτευση τον αποκαλεί κίνδυνο για την ευρύτερη περιοχή


Υπενθυμίζουμε τι προειδοποίησε πριν μερικές ημέρες από το βήμα της αλβανικής Βουλής η πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ολοκλήρωσης, Μόνικα Κρυεμάδι:

«Από ημέρες είμαστε σε επικοινωνία με τους πρέσβεις των χωρών της Ε.Ε για να προχωρήσουμε την ατζέντα της χώρας προς την Ε.Ε.

»Θα πρέπει να αντιληφθούν οι πρέσβεις ότι η ομάδα αυτή ληστών, αυτή η εγκληματική σέχτα επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, όχι μόνο που δεν θέλει την έναρξη των διαπραγματεύσεων και την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε, αλλά σκοπός της είναι η καταστροφή της Αλβανίας, η μετατροπή της σε ένα εγκληματικό και τρομοκρατικό θεσμό για την ευρύτερη περιοχή.

»Ο πρωθυπουργός είναι ένας εγκληματίας, όμηρος των συμμοριών του εγκλήματος, όμηρος των ναρκωτικών και της κοκαΐνης που χρησιμοποιεί.

»Είναι ωρολογιακή βόμβα, όχι μόνο για την Αλβανία, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή».

Η ίδια η αλβανική αντιπολίτευση εκλιπαρεί τη Δύση για σωτηρία από αυτό τον επικίνδυνο άνθρωπο.

Η κυβέρνηση της Ανατολικής Λιβύης κατηγορεί την Τουρκία και συγκεκριμένα τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για υπόθαλψη τρομοκρατών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS), σύμφωνα με την ιστοσελίδα tribune.gr.


Ο εκπρόσωπος του στρατού της Βεγγάζης, του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), ταξίαρχος Άχμεντ Αλ Μισμάρι, ανάρτησε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter ένα βίντεο που δείχνει φωτογραφίες και αναφέρει ονόματα των οπλαρχηγών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) που έχουν απευθείας σχέση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία, όπου ζουν ανενόχλητοι και προστατευμένοι από το ισλαμικό καθεστώς της Άγκυρας.

Την περασμένη Πέμπτη ο εκπρόσωπος, κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης των δημοσιογράφων, είχε καταγγείλει ότι «η Τουρκία απειλεί τη σταθερότητα της περιοχής του Μαγκρέμπ».

Ως Μαγκρέμπ ονομάζεται η περιοχή της Βορειοδυτικής – Βόρειας Αφρικής που περιλαμβάνει το Μαρόκο, την Αλγερία και την Τυνησία. Με τον όρο Μεγάλο Μαγκρέμπ περιλαμβάνονται επιπλέον οι περιοχές της Δυτικής Σαχάρας, Μαυριτανίας και της Λιβύης.

Στις 20 Δεκεμβρίου είχε γράψει επίσης στο Twitter:


«Η Τουρκία δεν σταμάτησε και ούτε θα σταματήσει να εξάγει όπλα στους τρομοκράτες στη Λιβύη, απαιτούμε τα Ηνωμένα Έθνη να καταδικάσουν αυτές τις τουρκικές ενέργειες και να ερευνήσουν αυτό το έγκλημα τρομοκρατίας».

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, στην οποία συμμετέχει και η Μουσουλμανική Αδελφότητα, εδρεύει στην Τρίπολη και ελέγχει μόνο ένα μικρό μέρος της χώρας.

Το μεγαλύτερο μέρος της Λιβύης ελέγχεται από την κυβέρνηση της Βεγγάζης, η οποία στηρίζεται από κοσμικούς στρατιωτικούς υπό την ηγεσία του στρατάρχη Χαφτάρ.

Ο στρατάρχης Χαφτάρ, ο οποίος έχει και την αμερικανική υπηκοότητα, υποστηρίζεται από την Αίγυπτο και διεξάγει πόλεμο ανηλεή για να «καθαρίσει» τη Λιβύη από τζιχαντιστές, ισλαμιστές και τουρκοπράκτορες.

Ακολουθεί το tweet του Λίβυου ταξίαρχου Άχμεντ Αλ Μισμάρι:Κύπρο και Ελλάδα περιλαμβάνει μεταξύ των πιθανών στόχων της λεγόμενης «Λευκής Χήρας», της Βρετανίδας που συνδέεται με τρομοκρατικά χτυπήματα στην Αφρική, ρεπορτάζ της εφημερίδας Daily Star...


Την Κύπρο και την Ελλάδα περιλαμβάνει μεταξύ των πιθανών στόχων της λεγόμενης «Λευκής Χήρας», της Βρετανίδας Σαμάνθα Λιουθγουέιτ, που συνδέεται με τρομοκρατικά χτυπήματα στην Αφρική, ρεπορτάζ της εφημερίδας, 

Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι πληροφορίες της εντυπωσιοθηρικής ταμπλόιντ βρετανικής εφημερίδας περί επιθέσεων σε τουριστικά θέρετρα της Μεσογείου είχαν αρχικά δημοσιευθεί τον Ιούλιο και συνδέονταν με «φόβους των αρχών» περί δυνητικών επιθέσεων το καλοκαίρι που πέρασε. Η αναδημοσίευση του ρεπορτάζ συμπληρώνει τώρα πληροφορίες μιας άλλης εφημερίδας, της Daily Mirror, για το πού βρίσκεται η κατά κόσμον Σαμάνθα Λιουθγουέιτ.

Η 35χρονη από το Έιλσμπερι της Βρετανίας, μητέρα τεσσάρων παιδιών, καταζητείται από το 2013, όταν οι αρχές τη συνέδεσαν με πολύνεκρη επίθεση σε εμπορικό κέντρο στην Κένυα.

Έκτοτε η Λιουθγουέιτ, χήρα του Τζερμέιν Λίντσεϊ, ενός εκ των βομβιστών αυτοκτονίας στις επιθέσεις του Λονδίνου το 2005, έχει συνδεθεί με σειρά τρομοκρατικών χτυπημάτων στην ανατολική Αφρική που έχουν προκαλέσει το θάνατο περισσότερων από 400 ανθρώπων.

Επικαλούμενη πηγές από τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών ασφαλείας, η Mirror αναφέρει ότι πιστεύεται πως η Λευκή Χήρα κρύβεται στην Υεμένη, πιθανώς υπό την προστασία μελών της ισλαμιστικής οργάνωσης, Αλ Σαμπάαμπ. Εκεί φέρεται να έχει στρατολογήσει δεκάδες γυναίκες ως επίδοξες βομβίστριες αυτοκτονίας, δίνοντάς τους 300 λίρες, ποσό τεράστιο για τη ρημαγμένη από τον εμφύλιο πόλεμο χώρα.

Εκφράζονται επίσης φόβοι ότι έχει διδάξει σε έως και 30 τρομοκράτες να κατασκευάζουν παγιδευμένα με εκρηκτικά γιλέκα αυτοκτονίας.

Οι πληροφορίες φέρονται να έχουν προκύψει από πηγή της υπηρεσίας πληροφοριών ασφαλείας MI6 στο Ναϊρόμπι της Κένυας, πηγή που έχει επαφή με την Σαμάνθα Λιουθγουέιτ. Η πληροφορία περιγράφεται ως «αξιόπιστη».

Όπως προσθέτει στο ρεπορτάζ αυτό η Daily Star, «σύμφωνα με κρυπτογραφημένα email, τηλεφωνήματα και πληροφορίες ασφαλείας από το εξωτερικό, οι δυνητικοί στόχοι περιλάμβαναν το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα, την Τουρκία, την Κύπρο, τις ισπανικές ακτές και τα Κανάρια νησιά».

Ποια είναι η Σαμάνθα Λέθγουαϊτ, επονομαζόμενη «Λευκή Χήρα» που πολεμά με το Ισλαμικό Κράτος

 
Η Σαμάνθα Λέθγουαϊτ με τον βομβιστή Λίντσεϊ, τον πρώτο της άνδρα και το πρώτο τους παιδί
Η πλέον καταζητούμενη τρομοκράτης, η περιβόητη Σαμάνθα Λέθγουαϊτ (Samantha Lewthwaite), γνωστή και ως «Λευκή Χήρα» («White Widow») θεωρείται ότι βρίσκεται στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και εκπαιδεύει προσωπικά η ίδια γυναίκες βομβιστές αυτοκτονίας.

Η 35χρονη σήμερα, Βρετανίδα τρομοκράτισσα, που είναι ίσως η πιο καταζητούμενη γυναίκα στον πλανήτη, πιστεύεται ότι εντάχθηκε στο Ισλαμικό Κράτος.

Πηγές από τις μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας θεωρούν ότι η Σαμάνθα Λέθγουαϊτ είναι η πιο ισχυρή γυναίκα στην οργάνωση της ISIS και οι τζιχαντιστές τη σέβονται σε τέτοιο βαθμό που την αποκαλούν «Η Σημαντική Γυναίκα».

Αποστολή της πέρα από το να εκπαιδεύει γυναίκες βομβίστριες είναι επίσης η εκπαίδευση Ευρωπαίων που ασπάστηκαν στο Ισλάμ και προσφέρθηκαν εθελοντικά να πολεμήσουν για το Ισλαμικό Κράτος.

«Έχουμε κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες που αναφέρονται σε μια λευκή Βρετανίδα γυναίκα που έχει αναλάβει σημαντική θέση στο Ισλαμικό Κράτος. Την περιγράφουν ως μια γυναίκα που εντάχθηκε στον αγώνα της ISIS μετά τον γάμο της με έναν τζιχαντιστή ο οποίος έγινε μάρτυρας».
Μεταξύ των άλλων πληροφοριών που έχουν οι μυστικές υπηρεσίες, θεωρείται ότι η Σαμάνθα Λέθγουαϊτ βοήθησε το Ισλαμικό Κράτος να κάνει την παραγωγή των βίντεο με τους αποκεφαλισμούς των δημοσιογράφων Στίβεν Σότλοφ και Τζέιμς Φόλεϊ, όπως και του εθελοντή ανθρωπιστή Ντέιβιντ Χέινς.

Η Σαμάνθα Λέθγουαϊτ γεννήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 1983. Είναι μια από τις πλέον καταζητούμενες τρομοκράτισσες. Είναι φυγάς από τη Δικαιοσύνη στην Κένυα, όπου και κατηγορείται για συνωμοσία, κατοχή εκρηκτικών και είναι ύποπτη επιθέσεων. Η Ιντερπόλ έχει εκδώσει σήμα για την άμεση σύλληψή της όπου κι αν εντοπιστεί.

Η Σαμάνθα Λέθγουαϊτ θεωρείται μέλος της τζιχαντιστικής οργάνωσης που εδρεύει στη Σομαλία, της Αλ Σεμπάμπ (Al-Shabaab). Έχει κατηγορηθεί ότι έχει οργανώσει επιθέσεις με χειροβομβίδες σε θρησκευτικούς χώρους λατρείας μη μουσουλμάνων και επίσης είναι ύποπτη ότι εκείνη οργάνωσε την τρομοκρατική επίθεση σε μπαρ στη Μομπάσα, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κένυας, ενώ ήταν γεμάτο με κόσμο που παρακολουθούσε ποδόσφαιρο, συγκεκριμένα αγώνα του Euro 2012.

Το 2013 υπήρξε μια υποψία ότι ενεπλάκη και στην επίθεση στο εμπορικό κέντρο στο Γουέστγκεϊτ, αν και άλλες αναφορές λένε ότι δεν είχε ανάμιξη σε αυτό το χτύπημα. Ονομάστηκε «Λευκή Χήρα» από τα ΜΜΕ, εξαιτίας ότι είναι λευκή και χήρα από τον πρώτο της άνδρα. Επίσης, η ονομασία αυτή παραπέμπει στις περιβόητες «Μαύρες Χήρες», τις γυναίκες που χρησιμοποιούσαν οι ισλαμιστές Τσετσένοι τρομοκράτες ως βομβίστριες αυτοκτονίας.

Η Σαμάνθα Λέθγουαϊτ γεννήθηκε στη Βρετανία και είναι εθνικά Βρετανίδα. Ο πατέρας της είναι πρώην Βρετανός στρατιωτικός που γνώρισε τη μητέρα της όταν υπηρετούσε στη βόρεια Ιρλανδία τη δεκαετία του 1970. Μετά τη γέννησή της, η οικογένειά της έζησε για λίγο καιρό στη βόρεια Ιρλανδία, όπου ο πατέρας της εργαζόταν ως οδηγός.

Οι γονείς της χώρισαν το 1994 και η ίδια έπεσε σε βαθιά στεναχώρια. Εκείνη την εποχή, που ήταν πληγωμένη από το διαζύγιο των δικών της, άρχισε να θαυμάζει τους μουσουλμάνους γείτονές της, επειδή θεωρούσε ότι είχαν μεταξύ τους ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς. Αν και μεγάλωσε ως Χριστιανή, ασπάστηκε το Ισλάμ στην ηλικία των 17. Στη συνέχεια η Σαμάνθα Λέθγουαϊτ σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Πολιτικές Επιστήμες και Θρησκειολογία.

Εκείνη την εποχή γνώρισε μέσω διαδικτύου τον πρώτο της σύζυγο, έναν μουσουλμάνο, τον Τζερμέν Λίντσεϊ (Germaine Lindsay) με καταγωγή από την Τζαμάικα. Οι δυο τους παντρεύτηκαν τον Οκτώβριο του 2002 χρησιμοποιώντας τα μουσουλμανικά ονόματα Ασμαντάρα και Τζαμάλ. Ωστόσο, ο γάμος τους αν και έγινε με μουσουλμανικό τυπικό δεν ήταν νόμιμος, γιατί δεν τελέστηκε σε τζαμί, ούτε είχαν άδειες γάμου και ούτε τον δήλωσαν ποτέ σε κάποια Αρχή. Οι γονείς της αρνήθηκαν να παρευρεθούν στον γάμο.

Ο Τζερμέν Λίντσεϊ, γνωστός και με το ισλαμικό όνομα Αμπντουλάχ Σαχίντ Τζαμάλ (Abdullah Shaheed Jamal), ήταν ο ένας από τους τέσσερις ισλαμιστές τρομοκράτες που έγιναν βομβιστές αυτοκτονίας και ανατινάχτηκαν στο Μετρό του Λονδίνου στις 7 Ιουλίου 2005, σκοτώνοντας 57 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 700. Ο Λίντσεϊ με τη δική του βόμβα που πυροδότησε μέσα στο τρένο, σκότωσε τον εαυτό του και ακόμα 26 συνεπιβάτες του.

Η Σαμάνθα Λέθγουαϊτ ήταν οκτώ μηνών έγκυος, στο δεύτερο παιδί τους, όταν ο άνδρας της ανατινάχθηκε και το πρώτο τους παιδί ήταν 14 μηνών. Η Σαμάνθα Λέθγουαϊτ ανέφερε τότε στις αρχές ότι ο άνδρας της αγνοούνταν για έξι ημέρες, τηλεφωνώντας σε μια ειδική τηλεφωνική γραμμή για τα θύματα της επίθεσης. Όταν ανακρίθηκε από τις Αρχές αρνήθηκε ότι γνώριζε κάτι για την τρομοκρατική δράση του άνδρα της και το έπαιξε αθώα. Για την ακρίβεια έπεισε τόσο τις Αρχές, που τις παραχώρησαν ασφαλές σπίτι και 24ωρη φύλαξη, για να μην κινδυνεύσει η ζωή της.

Φυσικά αργότερα αποκαλύφθηκε ότι γνώριζε τα πάντα και είχε σχέσεις και με τους άλλους βομβιστές.

Αργότερα συνδέθηκε έναν άλλον τζιχαντιστή, τον Χαμπίμπ Σελέχ Γκάνι (Habib Saleh Ghani), ο οποίος είναι γνωστός και ως Αμπού Ουσάμα Αλ Πακιστάνι (Abu Usama al-Pakistani), από μητέρα Κενυάτισσα και πατέρα Πακιστανό. Το 2009 η Σαμάνθα Λέθγουαϊτ γέννησε και ένα τρίτο παιδί, του οποίου τον πατέρα δεν δήλωσε στο πιστοποιητικό γεννήσεως. Τότε μετακόμισε στη βόρεια Αγγλία, για να χαθούν τα ίχνη της και λίγο μετά εξαφανίστηκε, με τις Αρχές να υποπτεύονται ότι είχε πάει στη Τανζανία ή στη Σομαλία.

Το 2014 έγινε γνωστό ότι η Σαμάνθα Λέθγουαϊτ παντρεύτηκε τον Μααλίμ Ιμπραχίμ (Maalim Ibrahim) υψηλόβαθμο διοικητή της τζχιαντιστικής οργάνωσης Αλ Σεμπάμπ, που εδρεύει στη Σομαλία.
πηγές: hellasjournal.com και tribune.gr

«Με ψήφο ανοχής, εάν αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ, θα συνεχίσει η κυβέρνηση με ορίζοντα την ολοκλήρωση της τετραετίας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στον ραδιοσταθμό News 24/7....


Στην περίπτωση αποχώρησης των ΑΝΕΛ θα οδηγηθούμε σε κυβέρνηση με ψήφο ανοχής, όπως σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ισπανία.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό News 24/7, ο υπουργός Επικρατείας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα κυρωθεί με περισσότερες από 151 ψήφους. Χαρακτήρισε, δε, «καλοδεχούμενη» ενδεχόμενη πρόταση μομφής από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Είπε επίσης ότι δεν προκύπτει πως θα υπάρξει απώλεια της εμπιστοσύνης της Βουλής και επανέλαβε ότι ο κ. Καμμένος έχει δηλώσει πως θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, όμως δεν θα στηρίξει πρόταση δυσπιστίας. 

Ανέφερε επιπλέον ότι δεν «βλέπει» ανασχηματισμό, αλλά αντικαταστάσεις σε περίπτωση αποχώρησης των ΑΝΕΛ, ενώ επέμεινε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.

Μαρία Σπυράκη: Να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ο Τσίπρας μετά το διαζύγιο με Καμμένο


Η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ και ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη μιλώντας στο ραδιόφωνο news247, ανέφερε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση το μόνο που δέχεται σε ό,τι αφορά στο διαζύγιο του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ δεν είναι ο ανασχηματισμός όπως ανέφερε σε τηλεοπτική εκπομπή ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, αλλά η ψήφος εμπιστοσύνης.

«Να ρωτήσει η κυβέρνηση τους βουλευτές αν διαθέτει πολιτικά την απαιτούμενη πλειοψηφία και αποδοχή της βουλής. Να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Ο μόνος ορθός τρόπος είναι αυτός», σημείωσε η κ Μαρία Σπυράκη σχετικά με το διαζύγιο του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου. 

Προκαλούν κυβέρνηση και Τράπεζες: 76.000 πλειστηριασμοί μέσα στο 2019...


Η Κυβέρνηση με τους δεκάδες χιλιάδες πλειστηριασμούς, και τις διώξεις αγωνιστών, προκαλεί όταν μιλάει για προστασία της πρώτης κατοικίας...

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Λαϊκής Ενότητας


Παρά την ανακοίνωση για τη δίμηνη παράταση του «νόμου Κατσέλη», ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνος που, στα χρόνια της διακυβέρνησής του, πιστός στις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει μαζί με τα υπόλοιπα μνημονιακά κόμματα, με βάση το τρίτο μνημόνιο, απέναντι στους δανειστές, προέβη στις παρακάτω ενέργειες:

1. Μετέτρεψε τους πλειστηριασμούς σε ηλεκτρονικούς για να τους καταστήσει πιο αδιαφανείς και να αναχαιτίσει το κίνημα κατά των πλειστηριασμών στα Ειρηνοδικεία, όπου ουσιαστικά είχε πετύχει την ακύρωσή τους.

2. Νομοθέτησε ως ιδιώνυμο, την αντίδραση κατά των πλειστηριασμών, για να καταστείλει το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούςδιώκοντας τους αγωνιστές.

3. Με τον «νόμο Σταθάκη» έκανε πολύ δυσμενέστερους τους όρους ένταξης των δανειοληπτών στον «νόμο Κατσέλη» όπου, ούτως ή άλλως, δεν εντάσσονται οι έμποροι.

4. Θεσμοθέτησε ότι η μη αποπληρωμή δόσεων δανειοληπτών που έχουν ενταχθεί στον «ν. Κατσέλη», οδηγεί σε αυτόματη έκπτωση από το νόμο, χωρίς να μεσολαβεί νέα δικαστική απόφαση.

5. Επέτρεψε, από 1/1/2018, την πώληση σε funds, δανείων που έχουν ως εξασφάλιση υποθήκη πρώτης κατοικίας, καθώς και δανείων που έχουν ενταχθεί στον «ν. Κατσέλη».

6. Προέβη σε διώξεις εναντίον των αγωνιστών με αποκορύφωμα τις 4 κλήσεις σε απολογία από το εμφυλιοπολεμικού τύπου «τμήμα προστασίας του κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος» της κρατικής ασφαλείας στον Γραμματέα του Πολιτικού Συμβουλίου της ΛΑ.Ε. Παναγιώτη Λαφαζάνη και συνεχίζοντας με πολλούς αγωνιστές κι αγωνίστριες εναντίον των πλειστηριασμών.

7. Προχωράει σε δεκάδες χιλιάδες πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών και λαϊκών περιουσιών. Συγκεκριμένα, μόνο για το 2019 έχουν προγραμματιστεί περίπου 32.000 πλειστηριασμοί από τις τράπεζες και 44.000 από το Δημόσιο και κερδοσκοπικά funds. Δηλαδή συνολικά περίπου 76.000 πλειστηριασμοί.

Η επιλογή του κ. Τσίπρα να συναντηθεί με τους τραπεζίτες και η απόφαση «δημιουργίας κοινής ομάδας εργασίας για τον εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού δικαίου και τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας», μόνον έντονη ανησυχία δημιουργεί ως προς το σκοπό και το αποτέλεσμα, δεδομένου ότι η διάσωση των τραπεζών, στην προκειμένη περίπτωση η απαλλαγή τους από τα «κόκκινα» δάνεια, είναι η «υπ’ αριθμόν ένα» επιλογή του συστήματος, των δανειστών, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όλου του πολιτικο οικονομικού μνημονιακού μπλοκ (και όχι η προστασία της πρώτης κατοικίας και των λαϊκών στρωμάτων). Άλλωστε, η πρώτη κατοικία, προστατεύεται μόνον, εάν νομοθετηθεί το ακατάασχετό της.

H Λαϊκή Ενότητα αγωνίστηκε και αγωνίζεται σταθερά κατά της λεηλασίας της λαϊκής περιουσίας. Με τους αγώνες της, κάθε εβδομάδα, επί δυο χρόνια, έχει αποτρέψει τους πλειστηριασμούς εκατοντάδων πρώτων κατοικιών.

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και το 2019, χρόνος όπου πλέον δεν θα υπάρχει καμία προστασία της πρώτης κατοικίας. Οι δε προωθούμενες από την κυβέρνηση και τους δανειστές, ρυθμίσεις έχουν στόχο μόνο την αρπαγή των κατοικιών των φτωχών ανθρώπων.

Η απάντηση θα δοθεί στους δρόμους.

Η Λαϊκή Ενότητα και το Κίνημα κατά των Πλειστηριασμών, θα είναι εκεί.

Καλούμε όλο τον κόσμο σε αντίσταση ενάντια στην νέα αρπαγή που προετοιμάζουν.

Το γραφείο Τύπου της Λαϊκής Ενότητας

Είκοσι χρόνια συμπληρώθηκαν χθες, Τρίτη, 1 Ιανουαρίου 2019, από την ημέρα που το ευρώ έκανε για πρώτη φορά την εμφάνιση του, αρχικά μόνο με λογιστική μορφή στις συναλλαγές, ως το νέο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα...


Αντί να ενώσει τους Ευρωπαίους το ευρώ αποτελεί συχνά αφορμή εντάσεων και διενέξεων. Ήταν τελικά η εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος "μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις του 20ου αιώνα", όπως έλεγε ο Χέλμουτ Κολ.

Σε 11 από τις τότε 15 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης το ευρώ εισήχθη την 1η Ιανουαρίου του 1999 ως επίσημο μέσο πληρωμής. Αρχικά σε ηλεκτρονική μορφή και τρία χρόνια αργότερα με τη μορφή χαρτονομισμάτων και κερμάτων. Ένα χρόνο νωρίτερα, το 1998, ο τότε καγκελάριος Χέλμουτ Κολ έκανε λόγο στη βουλή για "μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις του 20ου αιώνα".

Η Γερμανία είναι ο μεγάλος κερδισμένος από την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος και την ενιαία αγορά. Σχεδόν το 40% των γερμανικών εξαγωγών προορίζονται για χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, χωρίς να προκύπτει κόστος για συνάλλαγμα και ασφάλιστρα διακυμάνσεων της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

Την Πρωτοχρονιά του 2002 χαρτονομίσματα και κέρματα του ευρώ κυκλοφόρησαν σε 12 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Δεν είχαν κοπάσει ακόμα οι εορτασμοί και τα πυροτεχνήματα όταν μπροστά στις τράπεζες άρχισαν να δημιουργούνται ουρές κόσμου που ήθελαν να πιάσουν στα χέρια τους τα πρώτα ευρώ για τα οποία τόσα είχαν ακούσει.

Δύσπιστοι έναντι του ευρώ ακόμα και Γερμανοί


Όμως η ευφορία των πρώτων ετών εξανεμίστηκε το αργότερο με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2008 και την κρίση χρέους σε αρκετές χώρες της Ευρωζώνης. Σε πρόσφατη σφυγμομέτρηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 70% των Γερμανών απαντά ότι το ευρώ ωφελεί τη Γερμανία. Μόλις ένα χρόνο νωρίτερα το ποσοστό έφθανε το 76%.

20 χρόνια μετά την εισαγωγή του το ευρώ είναι σήμερα το επίσημο μέσο συναλλαγής σε 19 ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ η Ευρωζώνη θα πρέπει σύντομα να διευρυνθεί: "Το ευρώ σχεδιάστηκε για να γίνει το ενιαίο νόμισμα ολόκληρης της Ευρώπης", έλεγε το φθινόπωρο του 2017 ο Λουξεμβουργιανός πολιτικός.

Είναι γεγονός ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν δεσμευθεί να εισάγουν το ευρώ όταν θα πληρούν τις προϋποθέσεις, όπως χαμηλός πληθωρισμός και υγιή δημοσιονομικά. Ενδιαφέρον για υιοθέτηση του ευρώ έχουν εκδηλώσει η Βουλγαρία και η Κροατία. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Βάλντις Ντομπρόφσκις προειδοποιεί ωστόσο ότι με αφορμή την οικονομική κρίση θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι νέες χώρες-μέλη θα είναι επιτυχημένες οικονομικά μέσα στην Ευρωζώνη.

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, θεωρεί το ευρώ μια ιστορία επιτυχίας: "Πετύχαμε να κάνουμε το ευρώ αμέσως μετά την εισαγωγή του το δεύτερο σε ισχύ νόμισμα του κόσμου". Το μήνυμα του πρώην επικεφαλής της Ευρωτράπεζας προς την ΕΕ και την ΕΚΤ είναι σαφές: "Να προχωρήσει το συντομότερο η Οικονομική και Νομισματική Ένωση στην Ευρώπη". 
πηγή: capital.gr

Ο δήμαρχος Στυλίδας, Απόστολος, με νέα ανακοίνωσή του δήλωσε ότι θα είναι τελικά υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας...


Ο δήμαρχος Στυλίδας και υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Απόστολος Γκλέτσος, πήρε πίσω την απόφασή του να εγκαταλείψει την κούρσα για την Περιφέρεια.

Με νέα λακωνική ανακοίνωση, ο νυν δήμαρχος Στυλίδας ανακοίνωσε ότι άλλαξε γνώμη και θα είναι τελικά υποψήφιος για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Ακολουθεί η δήλωση του Απόστολου Γκλέτσου στο lamiareport.gr


«Και αφού κάποιοι του συνδυασμού έβαλαν μυαλό (γιατί δεν θα βγάλουμε και δεύτερο καρκίνο), συνεχίζουμε απτόητοι για την κατάκτηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Απόστολος Γκλέτσος
Υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας
Επικεφαλής Ενωτικής Περιφερειακής Κίνησης»

Σε άρθρο στη διαδικτυακή Welt περιγράφεται πώς πρόσφυγες με πλαστά ή παραποιημένα ταξιδιωτικά έγγραφα διακινούνται από ελληνικά αεροδρόμια. Σύμφωνα με γερμανική έκθεση οι ροές από την Τουρκία στα νησιά έχουν αυξηθεί...


Οι αρθρογράφοι κάνουν αναφορά σε συνάντηση Ελλήνων και Γερμανών στελεχών το βράδυ της
10ης Νοεμβρίου του 2018, για να κάνουν απολογισμό των ελέγχων στα ελληνικά αεροδρόμια. Εκείνο που διαπίστωσαν και τους προβλημάτισε ήταν το ερώτημα, γιατί εκείνο το Σάββατο ο αριθμός των παράνομων ταξιδιωτικών εγγράφων που κατασχέθηκαν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ήταν τόσο υψηλός, 600 μέσα σε μια ημέρα. Η εικόνα που αποκόμισαν οι γερμανοί αστυνομικοί, που συνεργάζονται σε συμβουλευτικό επίπεδο στα αεροδρόμια με Έλληνες συναδέλφους τους, αποτυπώθηκε μαζί με πολλά άλλα στοιχεία σε εσωτερική έκθεση του Κέντρου Κοινής Ανάλυσης και Στρατηγικής για την Παράτυπη Μετανάστευση (GASIM), στην οποία συμμετέχουν η Υπηρεσία Πληροφοριών, η Υπηρεσία Καταπολέμησης του Εγκλήματος, η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, η ομοσπονδιακή αστυνομία, το υπουργείο Εξωτερικών και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προσφύγων και Μετανάστευσης. Την έκθεση έχει στη διάθεσή της η γερμανική εφημερίδα Welt.

«Ανθεί» στην Αθήνα το εμπόριο παράτυπων ταξιδιωτικών εγγράφων


Τα διαβατήρια και οι ταυτότητες που κατασχέθηκαν ήταν πλαστές ή αλλοιωμένες ή είχαν εκδοθεί σε ονόματα άλλων ανθρώπων από εκείνους που ήθελαν να ταξιδέψουν σε άλλη χώρα της ΕΕ. Οι αστυνομικοί σταμάτησαν εκατοντάδες, πολλοί εκ των οποίων έφεραν κι άλλα ταξιδιωτικά έγγραφα μαζί τους. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο του 2018 η ελληνική αστυνομία εντόπισε 5633 ανθρώπους με τέτοια έγγραφα. Αλλά τα «ευρήματα» εκείνου του Σαββάτου 10 Νοεμβρίου επιβεβαιώνουν μια συγκεκριμένη τάση. Από τότε που δυσκόλεψε η διακίνηση προσφύγων μέσω του βαλκανικού δρόμου το αεροπλάνο παίζει όλο και πιο σημαντικό ρόλο. Αλλά σε αντίθεση με τους ελέγχους στα χερσαία σύνορα οι έλεγχοι στα αεροδρόμια έχουν γίνει πιο αυστηροί, γι αυτό «ανθεί» το εμπόριο με πλαστά έγγραφα. Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία το δεύτερο τρίμηνο του 2018 η Frontex κατάσχεσε τόσα πλαστά έγγραφα όσο ποτέ άλλοτε από την κορύφωση της προσφυγικής κρίσης το 2015. Η αύξηση σε σχέση με τον πρώτο τρίμηνο του ίδιου έτους ήταν της τάξης του 23%, το 70% των περιπτώσεων αφορούσε ταξίδια με το αεροπλάνο.

Εκτός από το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, εντός του χώρου Σένγκεν η Ελλάδα παίζει έναν όλο και πιο σημαντικό ρόλο. Η Frontex διαπίστωσε αύξηση κατά 253% του αριθμού ανθρώπων, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν πλαστά διαβατήρια. Οι διακινητές πλαστών εγγράφων περιγράφονται ως πολύ καλοί επαγγελματίες, κάτι που δίνει κάποια εξήγηση για τον μεγάλο αριθμό παραποιημένων εγγράφων την συγκεκριμένη 10η Νοεμβρίου. Ίσως, όπως αναφέρεται στο άρθρο της εφημερίδας, να οφείλεται και στην υπερκόπωση των Ελλήνων αστυνομικών. Τα περιστατικά δεν έτυχαν επεξεργασίας, οι άνθρωποι δεν ρωτήθηκαν για την πραγματική τους εθνικότητα ή τον τόπο διαμονής τους στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές μόνο τα έγγραφα κατασχέθηκαν, οι πρόσφυγες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Αύξηση των προσφυγικών ροών στα νησιά του Αιγαίου


Σύμφωνα με την έκθεση GASIM οι διακινητές στην Αθήνα μπορούν να προμηθευτούν παραποιημένα ταξιδιωτικά έγραφα μέσα σε λίγες ώρες. Πρόκειται κυρίως για διαβατήρια, ταυτότητες και ντοκουμέντα χωρών από το χώρο Σένγκεν είτε κλεμμένων είτε χαμένων, είτε αδειών που έχουν εκδοθεί σε ξένους. Μόνο πέρυσι οι γερμανικές αρχές εξέδωσαν 600.000 ταυτότητες για πρόσφυγες. Μια άλλη εκδοχή του τρόπου διακίνησης είναι η πώληση ή η διάθεση από ανθρώπους με αναγνωρισμένο καθεστώς πρόσφυγα στη Γερμανία των εγγράφων τους σε άλλους πρόσφυγες ή σε κυκλώματα διακινητών που τα πωλούν στη συνέχεια. Η διακίνηση γίνεται συνήθως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Από το 2015 η Europol έχει καταγράψει δεκαπλασιασμό λογαριασμών στο Facebook. Τα συμπέρασμα των γερμανικών αρχών; Η «προσφορά» για παράτυπες μετακινήσεις μέσω αεροδρομίων κατευθείαν από την Τουρκία ή την Ελλάδα έχει αυξηθεί σημαντικά από την άνοιξη του 2017. Επί πλέον οι διακινητές προτιμούν να αγοράζουν εισιτήρια με ανοιχτή ημερομηνία για να μπορούν να αλλάζουν άμεσα προορισμό σε περίπτωση που την ημέρα έκδοσης τύχει να γίνουν ιδιαίτερα αυστηροί έλεγχοι σε πτήσεις.

Στις διαπιστώσεις της έκθεσης συμπεριλαμβάνεται και ότι οι πιέσεις από παράνομες μεταναστευτικές ροές έχουν ενταθεί. Οι γερμανοί ειδικοί αναφέρουν ότι καταγράφεται «αισθητή αύξηση επιπέδου» ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα, μεγαλύτερη από το 2017. Κατά μήκος των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων η αύξηση είναι της τάξης του 36%. Την ίδια ώρα η μεταφορά αιτούντων άσυλο από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα έχει φτάσει το 86%, τόση ακριβώς είναι και η αύξηση προσφύγων στα νησιά. Συμπερασματικά η μεταφορά προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα λειτουργεί ως σημαντικός παράγων προσέλκυσης προσφυγών για το ταξίδι από την Τουρκία προς τα νησιά του Αιγαίου.
Ειρήνη Αναστασοπούλου / DW

Από τις βραδινές ώρες της σημερινής ημέρας, από τα βορειοδυτικά, η «Σοφία» θα αρχίζει να επηρεάζει τη χώρα μας, αρχικά το Ιόνιο και τα δυτικά και κατά τη διάρκεια της νύκτας τα υπόλοιπα ηπειρωτικά, με βροχές και χιονοπτώσεις...


Ιδιαίτερα χαμηλές θα είναι οι θερμοκρασίες που θα φέρει το δεύτερο κύμα κακοκαιρίας, η «Σοφία», από την Πέμπτη 3 Ιανουαρίου έως το Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019, με θερμοκρασίες υπό το μηδέν σε πολλές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Η πρώτη κακοκαιρία του νέου έτους, o «Ραφαήλ», η οποία επηρέασε τη χώρα μας την παραμονή και ανήμερα την Πρωτοχρονιά του 2019, απομακρύνεται από την Τετάρτη 2 Ιανουαρίου προς τα ανατολικά και έτσι ο καιρός πρόσκαιρα θα βελτιωθεί στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, με εξαίρεση τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, όπου θα σημειώνονται βροχές και τοπικές καταιγίδες έως τις απογευματινές ώρες.

Από τις βραδινές ώρες της Τετάρτης όμως, από τα βορειοδυτικά, η «Σοφία» θα αρχίζει να επηρεάζει τη χώρα μας, αρχικά το Ιόνιο και τα δυτικά και κατά τη διάρκεια της νύκτας τα υπόλοιπα ηπειρωτικά, με βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά και, σταδιακά κατά τη διάρκεια της νύκτας, σε περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Στερεάς με χαμηλότερο υψόμετρο.

Το κύριο χαρακτηριστικό της νέας κακοκαιρίας θα είναι το δριμύ ψύχος, καθώς αέριες μάζες πολικής προέλευσης θα σαρώσουν την Ελλάδα από βορρά προς νότο, με αποτέλεσμα τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τις πυκνές χιονοπτώσεις σε πολύ χαμηλά υψόμετρα και τους θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη.

Οι χιονοπτώσεις αναμένεται να είναι κατά τόπους ισχυρές στην Εύβοια, Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Θεσσαλία και Ανατολική και Κεντρική Στερεά, ενώ χιονοπτώσεις αναμένονται και στην πόλη της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της Πέμπτης 3 Ιανουαρίου.

Συμβουλές για τον παγετό


Το meteo/ΕΑΑ δίνει ορισμένες συμβουλές για να τηρηθούν κάποιοι βασικοί κανόνες προστασίας από τον παγετό, όπως:

- Να γνωρίζουμε πού βρίσκεται ο υδρομετρητής.

- Να κλείσουμε την παροχή νερού προς τον ηλιακό θερμοσίφωνα.

- Να αδειάζουμε το νερό από το θερμοσίφωνα, ιδιαίτερα το βράδυ.

- Να μην σπαταλούμε αλόγιστα το νερό και να ελέγξουμε εάν υπάρχουν διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια.

Επίσης, εάν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο:

- Αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες περιοχές.

- Αλλάξτε πορεία αν βρίσκεστε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση.

- Τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.

- Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν αυτό ακινητοποιηθεί, ανάβετε τη μηχανή για δέκα λεπτά ανά ώρα και διατηρείτε την εξάτμιση του οχήματος καθαρή από το χιόνι.

Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο:

- Πηγαίνετε σε ασφαλές μέρος χωρίς να εκτεθείτε στη χιονοθύελλα.

- Ντυθείτε με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και φορέστε ζεστές αδιάβροχες μπότες. Προτιμήστε ένα αδιάβροχο εξωτερικό ρούχο.

- Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις.

- Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικές αλυσίδες, αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο. Είναι προτιμότερο να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικούς δρόμους. Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.

- Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μετακινήσεις στην πόλη.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Author Name