02/02/19

Δεν είναι τυχαίο ότι οι αθλητές στην αρχαία Ελλάδα προτού λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες έτρωγαν σκόρδο.


Το σκόρδο καλλιεργείται σε διάφορα μέρη του κόσμου και χρησιμοποιείται στη μαγειρική λόγω της έντονης οσμής του και της υπέροχης γεύσης του.

Ωστόσο, κατά τα αρχαία χρόνια η βασική χρήση του σκόρδου ήταν για ιατρικούς και θεραπευτικούς σκοπούς.

Η χρήση του έχει καταγραφεί από πολλούς σπουδαίους πολιτισμούς, όπως των Αιγυπτίων, των Βαβυλώνιων, των Ρωμαίων, των Ελλήνων και των Κινέζων. Μάλιστα, ο Ιπποκράτης συνήθιζε να χορηγεί στους ασθενείς του σκόρδο για τη θεραπεία διάφορων ασθενειών.

Οι επιστήμονες τώρα γνωρίζουν ότι τα περισσότερα από τα οφέλη του για την υγεία προκαλούνται από τις θειούχες ενώσεις (αλλιίνη, αλλισίνη και αχοένιο), οι οποίες σχηματίζονται όταν τεμαχίζεται, συνθλίβεται ή μασιέται μια σκελίδα σκόρδου.

Οι θειούχες ενώσεις από το σκόρδο εισέρχονται στον οργανισμό από το πεπτικό σύστημα και ταξιδεύουν σε όλο το σώμα, όπου ασκούν τα ισχυρά βιολογικά αποτελέσματά τους.

– Έχει υψηλή διατροφική αξία, αλλά ελάχιστες θερμίδες


Μια μερίδα 28 γραμμαρίων σκόρδου περιέχει:

Μαγγάνιο: 23% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης

Βιταμίνη Β6: 17% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης

Βιταμίνη C: 15% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης

Σελήνιο: 6% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης

Φυτικές ίνες: 0,6 γραμμάρια

Ποσότητες ασβεστίου, χαλκού, καλίου, φωσφόρου, σιδήρου και βιταμίνης Β1

Το σκόρδο περιέχει επίσης ίχνη άλλων διαφόρων θρεπτικών ουσιών. Στην πραγματικότητα, περιέχει λίγο σχεδόν από όλα όσα χρειάζεστε.

Όλα αυτά με 42 θερμίδες, 1,8 γραμμάρια πρωτεΐνης και 9 γραμμάρια υδατάνθρακες.

– Συμβάλλει στην ελαστικότητα των αγγείων


Μια από τις πιο σημαντικές καρδιοπροστατευτικές δράσεις του σκόρδου είναι η ικανότητά του να παρεμποδίζει την οξείδωση της «κακής» χοληστερόλης, μια διαδικασία που θεωρείται η πλέον καθοριστική για τη δημιουργία της αθηρωματικής πλάκας στα αγγεία, με πολλές μελέτες να υποστηρίζουν την ευεργετική δράση του σκόρδου κατά της αθηρωμάτωσης. Επομένως, το σκόρδο φαίνεται ότι προστατεύει την καρδιά μας, συμβάλλοντας στη διατήρηση της ελαστικότητας των αγγείων μας.

– Μπορεί να μειώσει τη συνολική και τη LDL χοληστερόλη


Για τα άτομα με υψηλή χοληστερόλη, τα συμπληρώματα σκόρδου φαίνεται να μειώνουν τη συνολική ή/και τη LDL χοληστερόλη κατά περίπου 10-15%. Το σκόρδο φαίνεται να μειώνει την «κακή» χοληστερόλη (LDL) αλλά δεν έχει επίδραση στην «καλή» χοληστερόλη (HDL).

– Έχει αντιμικροβιακή δράση και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα


Η αλισίνη του σκόρδου θεωρείται ένας ισχυρός αντιμικροβιακός παράγοντας που, σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C που περιέχει, ενισχύει την αντιβακτηριακή του δράση. Έρευνα που δημοσιεύτηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των Η.Π.Α. βρήκε ότι η καθημερινή κατανάλωση σκόρδου μείωσε τον αριθμό κρυολογημάτων κατά 63%, συγκριτικά με ένα placebo, ενώ άλλη έρευνα βρήκε ότι η καθημερινή κατανάλωση 2.56 γραμμαρίων εκχυλίσματος σκόρδου μείωσε τη διάρκεια του κρυολογήματος κατά 61%.

–Υπάρχουν ενδείξεις ότι ρίχνει την πίεση


Μελέτες έχουν βρει ότι τα συμπληρώματα σκόρδου έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση. Σε μία μελέτη, 600-1.500 mg εκχυλίσματος σκόρδου ήταν εξίσου αποτελεσματικά με το φάρμακο Ατενολόλης στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, σε περίοδο 24 εβδομάδων. Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι δόσεις συμπληρώματος πρέπει να είναι αρκετά υψηλές για να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η ποσότητα που χρειάζεται είναι ισοδύναμη με περίπου τέσσερα σκελίδες σκόρδου την ημέρα.

Ωστόσο, σύμφωνα με άλλες έρευνες, το σκόρδο έχει ήπια μόνο επίδραση στη ρύθμιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, με την επίδρασή του να χαρακτηρίζεται ως παροδική και περιορισμένη. Με λίγα λόγια, τα συμπεράσματα των κλινικών ερευνών είναι αντιφατικά και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

– Έχει αντιοξειδωτική δράση


Χάρη στα δεκάδες αντιοξειδωτικά βιοφλαβονοειδή και τις μεγάλες ποσότητες σεληνίου και βιταμινών Α και C που περιέχει, το σκόρδο τονώνει την αντιοξειδωτική ασπίδα του οργανισμού.

– Ενισχύει τις αθλητικές επιδόσεις


Το σκόρδο ήταν ένα από τα πρώτα αναβολικά στην ιστορία του αθλητισμού. Χρησιμοποιήθηκε παραδοσιακά σε αρχαίους πολιτισμούς για να μειώσει την κόπωση και να ενισχύσει την απόδοση των εργατών. Μάλιστα, σκόρδο έτρωγαν και οι αθλητές στην αρχαία Ελλάδα προτού λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
in.gr

Μία μεγάλη έκπληξη επεφύλασσε για τους πολίτες της Βενεζουέλας ο Νικολάς Μαδούρο. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος πρότεινε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στο κοινοβούλιο της χώρας.


Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, πρότεινε πρόωρες εκλογές στο κοινοβούλιο, κατά τη διάρκεια μίας φιλοκυβερνητικής συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε στο Καράκας νωρίτερα το Σάββατο.

«Θέλουν εκλογές; Θα διεξαγάγουμε κοινοβουλευτικές εκλογές», ανέφερε ο Νικολάς Μαδούρο σε δηλώσεις του.

Η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω της τρέχουσας πολιτικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Βενεζουέλα, με την πραγματοποίηση μεγάλων αντί-κυβερνητικών διαμαρτυριών αφότου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουάιδο αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος της χώρας, σε μία προσπάθεια να πάρει την εξουσία από τον Μαδούρο.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ, οι οποίες υποστήριξαν το Γκουάιδο, κατάσχεσαν περιουσιακά στοιχεία αξίας εκατομμυρίων δολαρίων από την κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου, PDVSA, της Βενεζουέλας.

Σε απάντηση, ο Μαδούρο χαρακτήρισε τον Γκουάιδο μια μαριονέτα της Ουάσινγκτον, κατηγορώντας παράλληλα τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι σχεδίαζαν να τον ανατρέψουν.

Θα ήταν μεγάλα τα οικονομικά οφέλη των ΗΠΑ από μια επένδυση αμερικανικών πετρελαϊκών εταιριών στην χώρα, δήλωνε πρόσφατα άθελά του ο Τζον Μπόλτον. Πρώτο βήμα μιας νέας αμερικανικής πολιτικής στην Λατινική Αμερική;


Οι ΗΠΑ ανήκουν στις πρώτες χώρες που πήραν θέση στην πολιτική κρίση της Βενεζουέλας. Σχεδόν αμέσως αναγνώρισαν τον αυτοανακηρυγμένο μεταβατικό πρόεδρο Χουάν Γκουαϊδό ως νόμιμο πρόεδρο της χώρας. Συνιστά αυτό το πρώτο βήμα μιας νέας αμερικανικής πολιτικής στην Λατινική Αμερική;

Τον περασμένο Νοέμβριο ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον υπόσχονταν σε ομιλία του στο Μαϊάμι ότι οι ΗΠΑ θα αντιτάξουν κάτι στις δικτατορίες, όπως τις αποκάλεσε, στην Λατινική Αμερική: Βενεζουέλα, Κούβα και Νικαράγουα. Για την κυβέρνηση Τραμπ η Βενεζουέλα έχει ρόλο κλειδί, μιας και τόσο η Κούβα όσο και η Νικαράγουα εξαρτώνται από τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Βενεζουέλα. Σε περίπτωση ανατροπής του καθεστώτος Μαδούρο, θεωρείται σχεδόν βέβαιες πολιτικές αναταράξεις σε Κούβα και Νικαράγουα.

Η Ουάσιγκτον ελπίζει σε παρέμβαση του στρατού της Βενεζουέλας


Τζον Μπόλτον
Πρόσφατα ο Τζον Μπόλτον σε συνέντευξη στο δίκτυο FoxNews μιλώντας για τις σχεδιαζόμενες κυρώσεις σε αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη Βενεζουέλα έδωσε τροφή, προφανώς άθελά του, στα σενάρια που θέλουν τις ΗΠΑ να επιδιώκουν την ανατροπή Μαδούρο για να διασφαλίσουν πρόσβαση στα πετρελαϊκά αποθέματα της χώρας: «Βρισκόμαστε σε επαφή με μεγάλες αμερικανικές εταιρίες, που δραστηριοποιούνται στη Βενεζουέλα, είτε στις ΗΠΑ όπως η βραζιλιάνικη Citgo. Νομίζω ότι όλοι έχουμε τον ίδιο στόχο. Για τις ΗΠΑ θα ήταν μεγάλα τα οικονομικά οφέλη από μια επένδυση αμερικανικών πετρελαϊκών εταιριών στην χώρα καθώς και την ενίσχυση των δυνατοτήτων εξόρυξης. Θα ήταν θετικό για τους λαούς της Βενεζουέλας και των ΗΠΑ».

Καθοριστικός για το μέλλον του προέδρου Νικολά Μαδούρο ήταν και παραμένει ο ρόλος του στρατού της Βενεζουέλας. Σε αυτό συμφωνούν όλοι οι αμερικανοί πολιτικοί αναλυτές. Ανάμεσά τους η Σάνον Ο Νιλ ειδική σε ζητήματα Λατινικής Αμερικής στο φημισμένο αμερικανικό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων: «Θα παραμείνει ο στρατός στο πλευρό του Μαδούρο ή όχι; Ο Χουάν Γκουαΐδό έχει απευθύνει έκκληση στους στρατιωτικούς να τον στηρίξουν υποσχόμενος αμνηστία σε όσους συμβάλλουν στην αποκατάσταση των δημοκρατικών δομών στη χώρα. Πολλοί από τους αξιωματικούς είχαν λόγο και ρόλο σε σημαντικές πολιτικές αποφάσεις και ωφελήθηκαν από την διαφθορά. Θεωρείται ωστόσο δεδομένο ότι ανησυχούν για το τι θα συμβεί από εδώ και στο εξής».

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια στρατιωτική παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα θα ξυπνούσε μνήμες των στρατιωτικών πραξικοπημάτων που στιγμάτισαν την Λατινική Αμερική στη δεκαετία του ΄70. Όμως για τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Τζον Μπόλτον και την κυβέρνηση Τραμπ παραμένει η μόνη ελπίδα, μιας και η Ουάσιγκτον αποκλείει, στην ουσία, μια αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στην Βενεζουέλα.
DW

Σε νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για το «Βήμα της Κυριακής», παρουσιάζεται προβάδισμα 12,1 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, προβληματισμό στα συστημικά κόμματα προκαλεί η άνοδος της Χρυσής Αυγής η οποία συγκεντρώνει ποσοστό 9,1% ενώ έκπληξη είναι και το ποσοστό της Ελληνικής Λύσης, του Κυριάκου Βελόπουλου με ποσοστό 2,8%...


Ισχυρό προβάδισμα 12,1 μονάδων εμφανίζεται να έχει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα δημοσκόπηση από τη Metron Analysis. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, στην εκτίμηση ψήφου η Νέα Δημοκρατία παρουσιάζει 37,2%, έναντι ποσοστού 25,1% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που δείχνει αυτοδυναμία για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολότευσης.

Την ίδια ώρα προβληματίζει η άνοδος της Χρυσής Αυγής, η οποία συγκεντρώνει ποσοστό 9,1%. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής με 7%, ενώ ακολουθεί το ΚΚΕ με 6,1%. Αυτά τα πέντε κόμματα φαίνεται από τα στοιχεία της δημοσκόπησης ότι θα βρίσκονται στην επόμενη Βουλή. Ακολουθούν η Ελληνική Λύση με ποσοστό 2,8%, η Ένωση Κεντρώων με ένα ποσοστό της τάξης του 2,7%, το Ποτάμι με ποσοστό 1,9%, η Λαϊκή Ενότητα 1,5%, οι ΑΝΕΛ 1,3%. 

Τα ποσοστά των κομμάτων (εκτίμηση ψήφου)


Νέα Δημοκρατία: 37,2%
ΣΥΡΙΖΑ: 25,1%
Χρυσή Αυγή: 9,1%
Κίνημα Αλλαγής: 7%
ΚΚΕ: 6,1 %
Ελληνική Λύση: 2,8%
Ένωση Κεντρώων: 2,7%
Το Ποτάμι: 1,9%
Λαϊκή Ενότητα: 1,5%
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 1,3%
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: 1,3 %
Άλλο: 4 %

Η συμφωνία των Πρεσπών δεν κλείνει ζητήματα, αλλά ανοίγει τον ασκό του Αιόλου στα Βαλκάνια. Εξυπηρετεί πρωτίστως τα δυτικά αμερικανονατοϊκά σχέδια στην περιοχή και τροποποιεί συσχετισμούς. Κατοχυρώνει στρατηγικές θέσεις και αποσκοπεί να βάλει εμπόδια, ή και να ματαιώσει σχεδιασμούς της Ρωσίας και της Κίνας για την περιοχή...


Με την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, ανοίγει μια νέα σελίδα στην πολιτική και γεωπολιτική κονίστρα, τόσο στη χώρα μας όσο και στα Βαλκάνια. Οι υπερασπιστές της Συμφωνίας, μιλούν για ιστορική μέρα, ραντεβού με την ιστορία, επούλωση μιας πληγής 30 χρόνων. Η πραγματικότητα θα δείξει περίτρανα ότι μπαίνουμε σε μια νέα φάση περιδίνησης της Βαλκανικής, και το Μακεδονικό θα επηρεάσει εντελώς αρνητικά τις εξελίξεις, φέρνοντας θύελλες. Αλλά ας κωδικοποιήσουμε ορισμένα βασικά συμπεράσματα σχετικά με τη Συμφωνία και την κύρωσή της.

Συμπέρασμα πρώτο: Η Συμφωνία δεν πρόκειται να συμβάλλει ούτε κατ’ ελάχιστο στη σταθερότητα, την ειρήνη και τη συνανάπτυξη στα Βαλκάνια, το αντίθετο.

Η συμφωνία των Πρεσπών δεν κλείνει ζητήματα, αλλά ανοίγει τον ασκό του Αιόλου στα Βαλκάνια. Εξυπηρετεί πρωτίστως τα δυτικά αμερικανονατοϊκά σχέδια στην περιοχή και τροποποιεί συσχετισμούς. Κατοχυρώνει στρατηγικές θέσεις και αποσκοπεί να βάλει εμπόδια, ή και να ματαιώσει σχεδιασμούς της Ρωσίας και της Κίνας για την περιοχή. Με μια λέξη, «νατοποιεί» περισσότερο τη Βαλκανική, φυτεύει μια οντότητα-προτεκτοράτο δίπλα σε άλλες, ενισχύει τη στρατιωτική παρουσία του δυτικού ιμπεριαλισμού σε μια περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ανοικτά πολεμικά μέτωπα, αυτά της Ουκρανίας και της Συρίας. Μέσα σε ένα περίπλοκο γεωπολιτικό πάζλ, και σε μια περιοχή με πολλά εύφλεκτα υλικά και αντιθέσεις, δένονται περισσότερο τόσο η Ελλάδα όσο και η ΠΓΔΜ σε μια πολιτική και πολεμική μηχανή που απειλεί διαρκώς την ειρήνη και αδιαφορεί για οποιαδήποτε «συνανάπτυξη». Μια μηχανή που επανειλημμένα έχει ανατινάξει τη σταθερότητα όπου αυτό βολεύει τα συμφέροντα των ισχυρών.

Συμπέρασμα δεύτερο: Η θέση της Ελλάδας, εξασθενεί με τη Συμφωνία. Η χώρα όχι μόνο παραχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά κινδυνεύει να χάσει πολλά ακόμα.

Η Ελλάδα, μετά την οικονομική αφαίμαξη που υπέστη με τις μνημονιακές συνταγές, τώρα γεύεται και τα γεωπολιτικά μνημόνια. Με την έννοια ότι κυρώνει μια συμφωνία που ευθέως αμφισβητεί και ρευστοποιεί το βόρειο τμήμα της. Μετά το γκριζάρισμα των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο, τώρα ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα μετατρέπεται σταδιακά σε μια ιδιαίτερη ζώνη ασυδοσίας, επεμβάσεων και δραστηριοτήτων δυνάμεων που δεν έχουν τίποτα να χάσουν από τον διαμελισμό της χώρας, αν δεν τον επιδιώκουν κιόλας. Η Βόρεια Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως «φιλέτο» νέων διευθετήσεων, πεδίο μοιράσματος περιοχών και συμφερόντων, πεδίο ανταγωνισμού επίδοξων και δυναμικών κέντρων. ΗΠΑ, Γερμανία, Ρωσία, Κίνα, Τουρκία, Γαλλία και άλλοι «παίκτες», είναι ήδη παρόντες στο πεδίο με συγκρουόμενα συμφέροντα και ειδικούς στόχους. Η συμφωνία αυτή, και η προθυμία της Ελλάδας να την κλείσει, μεγεθύνει τις ορέξεις. Σύντομα θα δούμε να κλιμακώνονται κινήσεις και πρωτοβουλίες που θα ρευστοποιούν ακόμα περισσότερο την περιοχή.

Συμπέρασμα τρίτο: Δυναμώνει ο «μακεδονισμός» ως ιδεολογία και επιθετικό όχημα αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Ελλάδας.

Με περισσή αφέλεια (ή πονηριά), διαδίδεται το επιχείρημα ότι η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από μια μικρή χώρα σαν την ΠΓΔΜ και τώρα μπορεί πλέον ανεμπόδιστα να παίξει ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια. Η απλόχερη και εντελώς επιπόλαια παραχώρηση συστατικών στοιχείων που ενισχύουν την υπόθεση ύπαρξης «μακεδονικού έθνους» (όνομα, υπηκοότητα, γλώσσα κ.λπ.) δημιουργεί όλους τους όρους για να εγερθούν αιτήματα και διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας. Ήδη έχουν αρχίσει αποδεδειγμένα τη δραστηριότητά τους κύκλοι που άμεσα χρηματοδοτούνται από Σόρος και Σκόπια. Θέλει μια ερμηνεία γιατί κυβέρνηση και κόμματα με τόση ευκολία τοποθετήθηκαν υπέρ της «σύνθετης ονομασίας», χωρίς καμιά διασφάλιση, κανένα «erga omnes», καμιά δημοκρατική διαδικασία, χωρίς καμιά τήρηση ελάχιστων προϋποθέσεων νομιμοποίησης από την ΠΓΔΜ, και με ύποπτη σπουδή δέχτηκαν να κυρώσουν την Συμφωνία. Όσο κι αν ψάξει κανείς, δεν υπάρχει άλλη ερμηνεία από την υποταγή και την υπηρέτηση της παγκοσμιοποίησης και της ευρωκρατίας. Την ίδια στιγμή, αυτές οι παραχωρήσεις στον «μακεδονισμό» εγγράφουν το πολιτικό σύστημα και την Αριστερά σαν παράγοντες εθνικής μειοδοσίας. Η χειριστική χρήση της ιστορίας, συμβάδιζε με την απόκρυψη των πιέσεων των επικυρίαρχων να «κλείσει» γρήγορα το ζήτημα. Συμβάδιζε με την κατασυκοφάντηση κάθε αντίστασης του λαού στα σχέδια αυτά.

Συμπέρασμα τέταρτο: Ο λαός μίλησε, εκφράστηκε, αγωνίστηκε ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών, γιατί διαισθάνθηκε τους κινδύνους που αυτή φέρει. Μόνος όμως, και «ορφανός» πολιτικά.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως για έναν χρόνο ο λαϊκός παράγοντας, παρά τις διαψεύσεις και τα κτυπήματα που έχει δεχτεί, έδωσε το παρών και χρωμάτισε σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις. Οι κινητοποιήσεις, το ενδιαφέρον και η εν γένει απόρριψη της συμφωνίας από το 70-80% του ελληνικού λαού, είναι ένα ιδιαίτερο στοιχείο. Ο πατριωτισμός που επέδειξε μέσα σε συνθήκες κυριαρχίας του «μεταμοντέρνου» πνεύματος, μέσα στο κλίμα της συνεχούς επίθεσης ενάντια στον λεγόμενο εθνολαϊκισμό και τα διαρκή «μασάζ» που έκαναν τα μίντια και η αριστερής κοπής «ιντελιγκέντσια», είναι χαρακτηριστικός. Σε συνθήκες πλήρους εξατομίκευσης και υποχώρησης της κινηματικής διαθεσιμότητας, το εθνικό αυτό ζήτημα συγκίνησε και κινητοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου που αψηφώντας το «μπούλινγκ» και τα «πεσίματα» κάθε είδους, έδωσε το παρών του. Δεν ήταν διόλου ένα σοβινιστικό ξέσπασμα, ένα ακραίο εθνικιστικό ή ρατσιστικό-φασιστικό ρεύμα, αλλά ένα μεγάλο και γνήσια πατριωτικό εθνικό λαϊκό ρεύμα αντίστασης στη μειοδοσία του πολιτικού κόσμου και τους σχεδιασμούς των «μεγάλων». Σε αυτόν τον βηματισμό του, δεν μπόρεσε να συγκροτήσει ένα πολιτικό κέντρο στα μέτρα των περιστάσεων, αδυνατώντας να περάσει σε διεισδυτικότερες αναλύσεις και στη γένεση ενός συγκροτημένου μαζικού κινήματος. Παρ’ όλα αυτά, δείχνει διάρκεια και αντοχή. Η αγάπη για τον τόπο –ακόμα και ανοργάνωτη και με τον βαθμό πολιτικοποίησης που έχει, παράλληλα με τη σύγχυση που δημιουργούν ορισμένα κέντρα που θέλουν να τη χειραγωγήσουν–, παρά την απίθανη επίθεση που δέχτηκε από κατεστημένες δυνάμεις, δεν κάμφθηκε.

Συμπέρασμα πέμπτο: Άβυσσος χωρίζει τον λαό από ένα φαύλο κα παρακμιακό πολιτικό σύστημα.

Όσα είδαν μπροστά στα μάτια τους οι πολίτες αυτής της χώρας να διαδραματίζονται στο πολιτικό σκηνικό, όσα αισθάνονται ότι γίνονται πίσω από τις πλάτες τους, η πρωτοφανής σε αγριότητα επίθεση που δέχτηκαν –φραστική, ιδεολογική και άμεσα βίαιη– δείχνουν ότι βαθαίνει το ρήγμα και η αποξένωση του λαού από το πολιτικό σύστημα. Η κραυγαλέα αγνόηση του λαού, η καταπάτηση στοιχειωδών δημοκρατικών διαδικασιών, η κυνική άρνηση να γίνει δημοψήφισμα, τα διαρκή πραξικοπήματα, δείχνουν ότι το παρακμιακό κλίμα και η πολιτική κρίση έχουν δύο μήτρες: α) Την αυξανόμενη αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος, τάση όχι μόνο ελληνική αλλά πανευρωπαϊκή και β) την πλήρη και άμεση υπαγωγή του πολιτικού κόσμου στις παραγγελίες των πρεσβειών –ειδικά της «μεγάλης πρεσβείας». Σε τέτοιες συνθήκες, οι «διαχωριστικές γραμμές» σβήνουν και οι αγοραπωλησίες ψήφων είναι χαρακτηριστικό δείγμα «πολιτικού πολιτισμού». Η αηδία και η αποστροφή προς το πολιτικό σύστημα γιγαντώνεται.

Συμπέρασμα έκτο: Στη χώρα μας, η διαχωριστική γραμμή δεν είναι από τη μια ένας προοδευτικός πόλος και από την άλλη οπισθοδρομικές δυνάμεις που θέλουν να φέρουν την χώρα 100 χρόνια πίσω, αλλά κάτι άλλο.

Η κύρια διαχωριστική στην χώρα μας, είναι αυτή ανάμεσα στις δυνάμεις που είναι πρόθυμες και υπηρετούν την παγκοσμιοποίηση και την ευρωκρατία, και από την άλλη εκείνες τις κοινωνικές κυρίως δυνάμεις που αντιστέκονται –όπως μπορούν κι όπως συνειδητοποιούν– στην πλήρη υποδούλωση και διάλυση της χώρας, στον εξανδραποδισμό του λαού, στη διάβρωση και αποσύνθεση της κοινωνικής συνοχής. Είναι ο πολύπαθος και πολλές φορές ξεγελασμένος λαός που ψάχνει τον δρόμο του για τη διέξοδο και επιβίωση της πατρίδας του. Γνωρίζοντας ότι τα βάζει με μεγάλες δυνάμεις, αλλά θέλοντας να σπάσει τα δεσμά ενός ραγιάδικου πνεύματος που τον κρατούν γονατισμένο, αλλά όχι ισοπεδωμένο. Κι ακόμα, σε αυτήν τη στάση (σαν τον διαδηλωτή με το κίτρινο γιλέκο που γονατιστός και με ανοικτά τα χέρια δεν μετακινείται όταν το κανόνι του νερού τον θερίζει), δεν λυγά!
του Ρούντι Ρινάλντι στο Δρόμο της Αριστεράς

Το είδαμε και αυτό: Εκδήλωση με τίτλο «Μακεδονία μια και Ελληνική» απαγορεύτηκε αιφνιδιαστικά με ένα άκομψο τρόπο που θυμίζει άλλες, πολύ θλιβερές για την δημοκρατία, εποχές. 


Το ιστορικό της απαγόρευσης:

Το International Hellenic Association, ένας μη κερδοσκοπικός, μη κομματικός, μη κυβερνητικός οργανισμός με έδρα το Delaware των Ηνωμένων Πολιτειών και μέλη 4.000 περίπου Έλληνες ακαδημαϊκούς, καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων και διανοούμενους από ολόκληρο τον κόσμο (μεταξύ των οποίων και η ταπεινότητα μου), σε συνεργασία με τρείς Ενώσεις Απόστρατων Αξιωματικών (Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας) αποφάσισαν, στις αρχές Ιανουαρίου 2019, να συν-διοργανώσουν μια εκδήλωση με θέμα «Μακεδονία μια και ελληνική».

Το Σκοπιανό, εν όψει της επικείμενης συζήτησης του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ήταν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε, ανεξάρτητα από την τελική του έκβαση, να γίνει μια εκδήλωση στις 29 Ιανουαρίου ώστε να καταγραφεί το παρόν και το μέλλον του Σκοπιανού προβλήματος.

Η συν-διοργανώτρια Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού, έκλεισε την μεγάλη αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου για την εκδήλωση αυτή, όπως έχει κάνει για δεκάδες άλλες εκδηλώσεις τις οποίες έχει οργανώσει κατά το παρελθόν στον ίδιο χώρο.

Προετοιμάστηκε ειδικό βίντεο διάρκειας δέκα λεπτών με δηλώσεις επώνυμων τα τελευταία 25 χρόνια σχετικά με το Σκοπιανό. Ορίστηκαν οι ομιλητές - ο ιστορικός ερευνητής Γιώργος Ρωμανός και ο Πρέσβης ε.τ. Περικλής Νεάρχου. Η εκδήλωση τέθηκε υπό την αιγίδα των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου και η συντονίστρια τους Κυρία Νίνα Γκατζούλη απέστειλε ειδικό μήνυμα, το οποίο έγραψε αμέσως μετά την κύρωση της «Συμφωνίας των Πρεσπών». Τέλος, απεστάλη εγκαίρως ένας μεγάλος αριθμός προσκλήσεων.

Εν τω μεταξύ το Σκοπιανό συνέχιζε να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός (13/1/2018) συνέχισε να χαρακτηρίζει «γνωστούς ακροδεξιούς» και «εθνικιστικούς κύκλους» όσους παρέμειναν αντίθετοι στην συμφωνία (σχετικό άρθρο 18/1/2018 Ο ακροδεξιός Μίκης και ο εθνικιστής Ελύτης), στις 20 Ιανουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε το μεγαλειώδες συλλαλητήριο της Αθήνας το οποίο διαλύθηκε από μυστηριώδεις αλλά πολύ καλά οργανωμένες ομάδες που δρούσαν ανενόχλητες (η Αμερικανική Πρεσβεία προανήγγειλε τα επεισόδια με μια προειδοποίηση που συνήθως εκδίδει μόνο τις παραμονές της 17ης Νοεμβρίου Demonstration Alert – U. S. Embassy Athens, Greece - January 18, 2019).

Η «Συμφωνία των Πρεσπών» ψηφίστηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019. Την ίδια μέρα, με μια ταχύτητα που θα ζήλευαν και τα πιο προηγμένα κοινοβούλια σε ολόκληρο τον κόσμο, η «Συμφωνία των Πρεσπών» απεστάλη στο Προεδρικό Μέγαρο, υπεγράφη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δημοσιεύτηκε αυθημερόν, άρον-άρον, σε Φύλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης (Ν. 4588, Τεύχος Πρώτο, Αριθμός 9, 25 Ιανουαρίου 2019)!

Το απόγευμα της 28ης Ιανουαρίου 2019, μόλις 24 ώρες πριν από την προγραμματισμένη εκδήλωση «Μακεδονία μια και ελληνική», η συν - διοργανώτρια Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από το Πολεμικό Μουσείο, το οποίο υπάγεται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με το οποίο ενημερώθηκε ότι ακυρώνεται η κράτηση της αίθουσας και ότι η εκδήλωση δεν θα πραγματοποιηθεί. Έτσι απλά, κοφτά και «στρατιωτικά».


Η Πρόσκληση και το Πρόγραμμα της εκδήλωσης
Ακολούθησε πραγματικός σάλος. Η ουσιαστική απαγόρευση της εκδήλωσης με εντολή που έφθασε στο Πολεμικό Μουσείο από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, θυμίζει έντονα τους αυλικούς που είναι βασιλικότεροι του βασιλιά και δεν διστάζουν να υιοθετούν πρακτικές «αποφασίζω – διατάζω» παλαιών και σκοτεινών εποχών.

Υπάρχει βέβαια και το άρθρο 6, παράγραφος 3 της «Συμφωνίας των Πρεσπών» το οποίο απαγορεύει ακόμα και ιδιωτικές εκδηλώσεις, αρκεί κάποιος να κρίνει εντελώς αυθαίρετα πως «πιθανόν υποδαυλίζουν τον σωβινισμό, την εχθρότητα, τον αλυτρωτισμό και τον αναθεωρητισμό ενάντια στο άλλο Μέρος».

Όλα αυτά όμως φαίνεται πως εφαρμόζονται αποκλειστικά και μόνον εναντίον των Ελλήνων. Οι Σκοπιανοί απαλλάσσονται από κάθε υποχρέωση, αφού ο πρωθυπουργός τους μιλάει ασταμάτητα για (ψευτο) «Μακεδονία» και όχι για «Βόρειο Μακεδονία» που υπέγραψε ο ίδιος!

Δεν του φτάνουν τα ανέλπιστα κέρδη από την «βάφτιση» μιας σλαβοβουλγαρικής διαλέκτου σαν «μακεδονικής» γλώσσας και την «απονομή» σε Τούρκους, Ρομά, Αλβανούς και Σλάβους «μακεδονικής» εθνότητας, θέλει να μονοπωλήσει και την λέξη «Μακεδονία» κατ΄ αποκλειστικότητα! Και το δηλώνει συνεχώς απροκάλυπτα – με πιο «φρέσκο» παράδειγμα (31/1/2019) τις δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό «H1» της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης («Κανείς δεν μπορεί πλέον να μας αρνηθεί το δικαίωμά μας να είμαστε ‘Μακεδόνες’ που μιλούν τη ‘μακεδονική’ γλώσσα σε αυτό το έδαφος!». Όλα αυτά χωρίς βεβαίως, κατά την Συμφωνία των Πρεσπών, να «υποδαυλίζει σωβινισμό, εχθρότητα, αλυτρωτισμό ή αναθεωρητισμό»!

Και άντε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός βρίσκεται στα Σκόπια και λέει ότι θέλει. Τα τυφλά προπαγανδιστικά του όργανα όμως βρίσκονται μέσα στην Ελλάδα και απολαμβάνουν απεριόριστη ασυλία και απαλλαγή από τις υποχρεώσεις της «Συμφωνίας των Πρεσπών»: Το «Ουράνιο Τόξο», το επίσημο όργανο της Σκοπιανής προπαγάνδας με έδρα την Φλώρινα στις 29/1/2019 ανακοίνωσε με απύθμενος θράσος, πως «Είναι καιρός η ελληνική Πολιτεία να ζητήσει συγγνώμη για τα οργανωμένα εγκλήματα που διέπραξε εναντίον του μακεδονικού λαού». Είχαν προηγηθεί άλλες δηλώσεις περί «μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα» - η Ελληνική μειονότητα των Σκοπίων που κατατρομοκρατείται είναι σαν να μην υπάρχει! Ούτε φυσικά, όλες αυτές οι εμπρηστικές δηλώσεις υποδαυλίζουν, σύμφωνα με την «Συμφωνία των Πρεσπών», «σωβινισμό, εχθρότητα, αλυτρωτισμό ή αναθεωρητισμό»! Μπα τέτοιο πράγμα!

Μέσα στο ειδυλλιακό αυτό πολιτικό τοπίο, ο Έλληνας πρωθυπουργός συνεχίζει να ζει μέσα στον δικό του κόσμο: Σε σύντομο διάλογο με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, στα πλαίσια 5ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στην Λευκωσία (30 Ιανουαρίου 2019), τον διαβεβαίωσε με απόλυτη φυσικότητα πως οι διαδηλωτές που ήταν αντίθετοι στην συμφωνία των Πρεσπών ήταν «ακροδεξιοί λαϊκιστές» (όπως π.χ. ο Γ.Γ. του ΚΚΕ και οι οπαδοί του κόμματος, οι οποίοι, στις 24/1, διαδήλωσαν κατά της συμφωνίας των Πρεσπών). Πως ήταν μόλις 70.000 άνθρωποι στο συλλαλητήριο της Κυριακής 20 Ιανουαρίου 2019 (και ας ανέφερε το Reuters σε ανταπόκριση του από την Αθήνα «… το συλλαλητήριο εκτιμάται σαν το μεγαλύτερο της τελευταίας δεκαετίας…»). Πως η πλειοψηφία των ανθρώπων είναι υπέρ της συμφωνίας, χωρίς να σκεφτεί καθόλου την πιθανότητα να ερωτηθεί «Αφού η πλειοψηφία είναι υπέρ, γιατί δεν έκανες ένα δημοψήφισμα και έψαχνες απελπισμένα να αποσπάσεις βουλευτές από άλλα κόμματα;»

Συμπέρασμα: Δυστυχώς πολλά στραβά, ανορθόδοξα και αντιδημοκρατικά συμμάχησαν προκειμένου η «Συμφωνία των Πρεσπών» να φθάσει έως εδώ. Και πολλά ψέματα. Απροκάλυπτα, χωρίς ίχνος ενός στοιχειώδους φύλου συκής.

Πολλοί πιστεύουν πως η «Συμφωνία των Πρεσπών» άνοιξε περισσότερες πληγές από αυτές που έκλεισε. Πληγές που θα επιδεινωθούν και θα κακοφορμίσουν στο μέλλον από την δράση αδίστακτων φανατικών της άλλης πλευράς -ουράνιου ή υπόγειου τόξου ή άλλων ευφάνταστων ομάδων που υπηρετούν πιστά τον ίδιο στόχο, με πλουσιοπάροχη χρηματοδότηση από σκοτεινά αλλά πολύ πλούσια και ισχυρά κέντρα.

Όμως, το χειρότερο όλων είναι η απροκάλυπτη παραβίαση των δημοκρατικών μας κανόνων. Η σταδιακή απαξίωση απαράβατων αξιών της δημοκρατίας και της Ελλάδος. Η πλήρης αδυναμία μας να πούμε «Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε, ας δούμε πώς θα βάλουμε από πάνω μας το εθνικό συμφέρον της Ελλάδας προκειμένου να συγκλίνουμε». Η υιοθέτηση αντιδημοκρατικών, επιεικώς ύποπτων, μεθόδων για την κατεπείγουσα κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και ας καταγράφεται στο σύνολο όλων ανεξαιρέτως των δημοσκοπήσεων η καθολική αντίθεση των Ελλήνων στην συμφωνία αυτή.

Είναι γνωστό και πολλαπλά αποδεδειγμένο, ότι όσοι ηγέτες φθάνουν στο σημείο να πιστέψουν πως διαθέτουν «το αλάθητο του Πάπα» δεν καταστρέφουν μόνο τον εαυτό τους αλλά και την χώρα τους.

Μέχρι σήμερα το βλέπαμε πολύ καθαρά δίπλα μας και στην γειτονιά μας, τώρα το διακρίνουμε όλο και πιο έντονα, μέσα στο ίδιο μας το σπίτι…

Ανεπιθύμητο χαρακτηρίζει τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Τέρενς Κουίκ, με ανακοίνωσή της η Παμμακεδονική Ομοσπονδία Αυστραλίας....


Με ανακοίνωσή της. η Παμμακεδονική Ομοσπονδία Αυστραλίας. προειδοποιεί, ότι η επικείμενη επίσκεψη του στην Αυστραλία, το Μάρτιο, θα πρέπει να ακυρωθεί προκειμένου "να αποφευχθεί κάθε γελοιοποίηση και τυχόν έκτροπα" όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στην ανακοίνωση, χρησιμοποιούνται σκληρές εκφράσεις κατά του κ. Κουίκ, ενώ εκφράζεται η πρόθεση εκδήλωσης διαμαρτυριών, οπουδήποτε εμφανιστεί ο υφυπουργός Εξωτερικών, "σε δημόσιο ή ακόμη και σε ιδιωτικό χώρο (ναούς, αίθουσες και κτίρια)", όπως αναφέρεται επί λέξει.

Το πρόγραμμα μας έχει έρθει σε επικοινωνία με το γραφείο του κ. Κουίκ, ζητώντας την απάντησή του στην ανακοίνωση που υπογράφει ο Συντονιστής του Εκτελεστικού Προεδρείου των Παμμακεδονικών Ενώσεων, Παναγιώτης Ιασωνίδης.

Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση:
Ο δημοσιογράφος και πολιτικός, πρώην στέλεχος των ΑΝΕΛ και διορισμένος-εγκάθετος υφυπουργός εξωτερικών της κυβέρνησης ΣυΡιζΑ, Τέρενς Σπένσερ Νίκολας Κουίκ, αρμόδιος για τον συντονισμό κυβερνητικών υποθέσεων και όχι μόνον, ύστερα από την υπερψήφιση της επονείδιστης και προδοτικής «Συμφωνίας των Πρεσπών», έρχεται στην Αυστραλία, προκειμένου να «τιμήσει» με την παρουσία του, εκδήλωση της ομογένειας στην Αδελαΐδα.

Η Παμμακεδονική Ομοσπονδία Αυστραλίας, συλλογικό όργανο των Παμμακεδονικών Ενώσεων Δυτικής Αυστραλίας, Νοτίου Αυστραλίας, Βικτωρίας, Νέας Νοτίου Ουαλίας και Βρισβάνης:

- καταγγέλλει την άφιξη και παρουσία σε εκδηλώσεις της ομογένειας του εν λόγω δημοσιογράφου και πολιτικού,
- κηρύττει τον συγκεκριμένο εγκάθετο της κυβέρνησης των 145 βουλευτών, ανεπιθύμητο και απρόσδεκτο,
- δηλώνει ότι οι οργανωμένοι Μακεδόνες και ο Ελληνισμός θα διαμαρτυρηθεί έντονα όπου κι αν παρουσιασθεί σε δημόσιο ή ακόμη και σε ιδιωτικό χώρο (ναούς, αίθουσες και κτίρια), και
- απαιτεί τη ματαίωση της εδώ άφιξής του, ώστε να αποφευχθεί κάθε γελοιοποίηση και τυχόν έκτροπα.

Η καταγγελία αυτή θα δοθεί προς δημοσίευση στον ελλαδικό τύπο με την υπενθύμιση ότι η Παμμακεδονική Ομοσπονδία Αυστραλίας έχει αποφασίσει από τον περασμένο Ιούλιο του 2018, να θεωρήσει στο παρόν και στο μέλλον, ως επονείδιστους εθνικά, και ανεπιθύμητους σε εκδηλώσεις της ομογένειας στην Αυστραλία όλους (και τους 153 βουλευτές) καθώς και όλους τους εγκάθετους της Κυβέρνησης Α. Τσίπρα.

Καλούμε την κυβέρνηση των Αθηνών, να μην προκαλέσει το δημόσιο συναίσθημα του Ελληνισμού της Αυστραλίας. Θα μάς βρει μπροστά της.

Παναγιώτης Ιασωνίδης
Συντονιστής του Εκτελεστικού Προεδρείου των Παμμακεδονικών Ενώσεων
Μελβούρνης και Βικτώριας,
Νέας Νότιας Ουαλίας,
Νότιας Αυστραλίας,
Δυτικής Αυστραλίας,
Κουηνσλάνδης
Ακολουθεί η συνέντευξη του Παναγιώτη Ιασωνίδη στο SBS


πηγή: sbs.com

Στις 6 Φεβρουαρίου, θα υπογραφεί το πρωτόκολλο ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε μήνυμά του στο Twitter.

Η υπογραφή του πρωτοκόλλου ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί στις 6 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε, σήμερα, Σάββατο 2/2, ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, με μήνυμά του στο Twitter.

«Στις 6 Φεβρουαρίου θα γράψουμε ιστορία», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ.

«Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα υπογράψουν το πρωτόκολλο ένταξης με τη μελλοντική Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ.

sputniknews.gr

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίρα Γενί Σαφάκ το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» κατέβηκε νοτίως της Κύπρου για έρευνες φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι η περιοχή αυτή περιλαμβάνει και το τεμάχιο «9» της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα συνεχίσει έρευνες και στα τεμάχια «1», «8» και «12... 


Αυξάνει την προκλητικότητά της στην Κυπριακή ΑΟΖ η Άγκυρα

Παράνομη έρευνα για φυσικό αέριο ξεκινά στο τεμάχιο «9» της Κυπριακής ΑΟΖ το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» ενώ θα συνεχίσει έρευνες και στα τεμάχια «1», «8» και «12» μέχρι τα τέλη Μαΐου, σύμφωνα με την εφημερίδα Γενί Σαφάκ.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ακόμη ότι αυτό το μήνα θα πραγματοποιήσει κοινή άσκηση με το ΝΑΤΟ σε τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα οποία αδειοδότησε την ΕΝΙ και την ΤΟΤΑL. Άλλη άσκηση θα γίνει από κοινού με τη Γαλλία στο τεμάχιο «8».

Επίσης στις 27 Φεβρουαρίου η Τουρκία θα διεξάγει τη μεγαλύτερη ναυτική της άσκηση σε τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Γενί Σαφάκ το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» κατέβηκε νοτίως της Κύπρου για έρευνες φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι η περιοχή αυτή περιλαμβάνει και το τεμάχιο «9» της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το Μπαρμπαρός θα παραμείνει στην περιοχή μέχρι τέλη Μαΐου και θα κάνει έρευνες στο πλαίσιο της «αδειοδότησης» που έλαβε από το ψευδοκράτος, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Οι ίδιες πηγές της εφημερίδας αναφέρουν ότι μετά την έρευνα στο τεμάχιο «9», το «Μπαρμπαρός» θα κάνει έρευνα και σε μέρος του τεμαχίου «1» καθώς και στα τεμάχια «8» και «12». Αναφέρεται ακόμη ότι το «Μπαρμπαρός» συνοδεύουν 2 τουρκικές φρεγάτες και 2 κορβέτες.

τα 13 οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ
Σύμφωνα με την Γενί Σαφάκ «λόγω της στάσης της ‘Ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου’ να αγνοεί την βόρειο Κύπρο, η Τουρκία ανακοίνωσε διαδοχικά NAVTEX κηρύσσοντας ως περιοχή εκπαιδευτικής άσκης μια ευρεία περιοχή στην Μεσόγειο». Υποστηρίζει ακόμη ότι στην περιοχή που περιλαμβάνονται και τα τεμάχια «4», «5», «6», «7» και «1» για τις οποίες έχει ανακοινωθεί NAVTEX χαρακτηρίζοντάς το ως Περιοχή Ναυτικής Εκπαιδευτικής Άσκησης ΝΑΤΟ-Τουρκίας.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ακόμη ότι μέσα σε αυτό το μήνα το τουρκικό πολεμικό ναυτικό θα κάνει κοινή ναυτική άσκηση με το ναυτικό των χωρών που δραστηριοποιούνται στη Μεσόγειο εντός της δομής της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης του ΝΑΤΟ.

Αναφέρει ακόμη ότι στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Ασπίδα της Μεσογείου» οι φρεγάτες «Μπαρμπαρός» και «Μπάφρα» που συνοδεύουν το ερευνητικό σκάφος «Μπάρμπαρος Χαϊρετίν Πασά» θα κάνουν κοινή άσκηση με τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Ιταλίας που βρίσκονται στην περιοχή. Η άσκηση αυτή, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα γίνει στα οικόπεδα που η Κυπριακή Δημοκρατία αδειοδότησε την ΕΝΙ και την ΤΟΤΑL.

Η Γενί Σαφάκ αναφέρει ακόμη ότι επιπλέον και πάλι αυτό το μήνα το τουρκικό ναυτικό μαζί με τη Γαλλία θα πραγματοποιήσει ανατολικά της Κύπρου και θα κάνει εκπαιδευτική άσκηση με πυρά στο τεμάχιο 8 που βρίσκεται νοτίως της Κύπρου.

Επίσης η Τουρκία στις 27 Φεβρουαρίου θα διεξάγει τη μεγαλύτερη ναυτική της άσκηση στα τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αναφέρει. Πρόκειται για την «Άσκηση Γαλάζια Πατρίδα – 2019» με τη συμμετοχή του πολεμικού ναυτικού και τη στήριξη των μονάδων ξηράς στη Μεσόγειο, το Αιγαίο, τη θάλασσα του Μαρμαρά και τη Μαύρη Θάλασσα.
brief

Όσοι Έλληνες έχουν καθαρή καρδιά, καθαρό νου και καθαρό μέτωπο, να διαβάσουν την "Νέα Εθνική Θέση για τη Μακεδονία" και να λάβουν τις αποφάσεις τους - Μας καλεί η Ιστορία!

 
από τον Σάββα Καλεντερίδη*

H πραγματικά εθνική θέση για το θέμα της Μακεδονίας εκφράστηκε πρώτα στην Εκτακτη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΟΚ, στις 16 Δεκεμβρίου 1991, οπότε αποφασίστηκε να αναγνωρισθεί το δικαίωμα ανεξαρτητοποίησης των επιμέρους ομόσπονδων Δημοκρατιών της Γιουγκοσλαβίας, μεταξύ των οποίων και η Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας, υπό τους εξής όρους: καθεμιά ομόσπονδη δημοκρατία «να δεσμευθεί ότι θα υιοθετήσει συνταγματικές και πολιτικές εγγυήσεις, που εξασφαλίζουν ότι δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις κατά γειτονικού κράτους-μέλους της Κοινότητας, και ότι δεν θα διεξαγάγει εχθρική προπαγάνδα εναντίον γειτονικού κράτους-μέλους, συμπεριλαμβανόμενης και της χρήσης ονομασίας που συνεπάγεται εδαφικές διεκδικήσεις».

Στις 18 Φεβρουαρίου 1992, και ενώ στους κόλπους της ΕΟΚ αναπτύσσονται δυναμικές ανατροπής της απόφασης του Δεκεμβρίου, συγκαλείται σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή, στην οποία συμμετέχουν Μητσοτάκης, Παπανδρέου, Παπαρήγα, Δαμανάκη και ο τότε ΥΠΕΞ Αντώνης Σαμαράς. Στη σύσκεψη οι πολιτικοί αρχηγοί, με εξαίρεση την κυρία Παπαρήγα, συμφωνούν για κοινή γραμμή πλεύσης, σε μια ονομασία που δεν θα περιέχει τη λέξη «Μακεδονία» ή παράγωγά της.

Μετά την εθνική αυτή θέση και παρά τις τάσεις που υπήρχαν στην ΕΟΚ, στη Διάσκεψη Κορυφής της Λισαβόνας, στις 25 Ιουνίου 1992, οι ηγέτες των χωρών της Ευρώπης αποφασίζουν να μην αναγνωρίσει η ΕΟΚ τα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία», αποδεχόμενη τις ελληνικές θέσεις.

Αυτά είναι τα επιτεύγματα μιας πολιτικής που στηρίζεται σε εθνικό μέτωπο.

Γιατί στη συνέχεια το μέτωπο αυτό έσπασε και ξένα κέντρα άρχισαν να επηρεάζουν πρόσωπα και καταστάσεις στην Ελλάδα, που σταδιακά οδήγησαν στην κατάρρευση του εθνικού μετώπου, για να φθάσουμε στο Βουκουρέστι, όπου κάτω από αφόρητες πιέσεις η Ελλάδα υπαναχώρησε στη «γεωγραφική ονομασία erga omnes».

Πάμε στην ουσία της υπόθεσης: επειδή ορισμένοι επικαλούνται το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, λέγοντας ότι «δεν μπορείς να επιβάλεις στον άλλον πώς θα νιώθει και πώς θα λέγεται», να πούμε τα εξής:

• Πρώτον, το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού είναι ατομικό, αφορά το δικαίωμα κάθε ατόμου να ορίζει την εθνική συνείδησή του. Ομως, αυτό δεν σημαίνει ότι μια ομάδα ανθρώπων μπορεί να επιλέγει όποιο όνομα θέλει για τον εαυτό του, για το κράτος και τη γλώσσα του. Και, κυρίως, δεν μπορεί να το κάνει, όταν το όνομα, η γλώσσα και η εθνική ταυτότητα που επιλέγει ανήκουν σε άλλον λαό. Και, όταν γίνεται αυτό, ο άλλος λαός έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί την εθνική περιουσία του.

• Δεύτερον, τα ονόματα «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» είναι νοηματοδοτημένα, και αυτό δεν μπορεί να επιτρέψουμε να το αλλάξει κανείς. Μακεδονία είναι η γεωγραφική περιοχή όπου κατοικούσαν οι Μακεδόνες, που ήταν ελληνικό φύλο. Η ονομασία αυτή, λοιπόν, είναι ταυτισμένη με τον Ελληνισμό.

Η Μακεδονία είναι ελληνική περιοχή, ασχέτως του γεγονότος ότι σε διάφορες περιόδους καταλήφθηκε από ξένες κρατικές εξουσίες και το ότι κατοικήθηκε από αλλοφύλους. Ακόμα και τότε η Μακεδονία ήταν ελληνική περιοχή, με την ιστορική έννοια, όπως ελληνική ήταν η Πελοπόννησος.

Να συνοψίσουμε: η Μακεδονία είναι μια γεωγραφική περιοχή που δεν εκτείνεται πέραν των συνόρων της Ελλάδας, ονομάστηκε έτσι γιατί την κατοίκησε το ελληνικό φύλο των Μακεδόνων και δεν έχει δικαίωμα σφετερισμού του ονόματος κανένας λαός, όσους αιώνες και αν κατοικεί στα εδάφη αυτά.

Οπως οι Τούρκοι δεν διανοήθηκαν να πουν ότι είναι Ιωνες, όταν κατέλαβαν και εποίκισαν την Ιωνία, έτσι και οι Σλάβοι δεν έχουν δικαίωμα να λέγονται Μακεδόνες. Τέλος, όσον αφορά την περίφημη θεωρία περί «γεωγραφικής Μακεδονίας», που μοιράστηκε ανάμεσα στην Ελλάδα, στη Σερβία -μετέπειτα Γιουγκοσλαβία, από την οποία προέκυψε η Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας-, στη Βουλγαρία και την Αλβανία, θέτω το ερώτημα και προκαλώ οποιονδήποτε να απαντήσει:

Πότε, με ποια κριτήρια και από ποιον ορίστηκαν τα όρια της «γεωγραφικής Μακεδονίας», για να βγαίνουν αυτοί που υπέγραψαν την προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών και αυτοί που την κύρωσαν με την ψήφο τους, να δικαιολογούν την πράξη τους και να δίνουν μάλιστα και ποσοστά που κατέχει κάθε χώρα;

Μην ψάχνετε αδίκως, γιατί δεν πρόκειται να το βρείτε, αφού αυτή είναι η μεγαλύτερη απάτη της Ιστορίας. Και εκείνοι που έστησαν αυτή την τεράστια απάτη δεν έχουν αφήσει ίχνη, παρά μόνον τον χάρτη πάνω στον οποίο χτίζονται όνειρα για την «Ενιαία Μακεδονία», με πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη.

Ηλθε η ώρα των μεγάλων αποφάσεων. Ο ελληνικός λαός μπορεί να αλλάξει τον ρου των εξελίξεων, αρκεί να ενωθεί και να στηρίξει μια νέα εθνική γραμμή, η οποία μπορεί να είναι η εξής: η Μακεδονία είναι μια διαχρονικά ελληνική περιοχή, που βρίσκεται εντός της ελληνικής επικράτειας. Αρα, το σύνθημα «Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική» δεν είναι αλυτρωτικό, αφού δεν αγγίζει ούτε ένα μέτρο γης άλλου κράτους.

Το όνομα της Μακεδονίας, η γλώσσα και η ταυτότητα είναι αναπόσπαστα κομμάτια της ελληνικής Ιστορίας και δεν έχει δικαίωμα κανένας πολιτικός να τα ξεπουλήσει και κανένας λαός να τα σφετεριστεί. Να ενωθούμε γύρω από αυτά όλοι οι Ελληνες, να γίνουμε μια γροθιά και θα νικήσουμε.
_____________________________
 
* Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι Έλληνας Αξιωματικός εν αποστρατεία, πρώην πράκτορας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και μετέπειτα συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής....

Author Name