02/03/19

Παρέμβαση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, για τα «κόκκινα δάνεια» και το μέλλον των τραπεζοϋπαλλήλων...

 
Για τα «κόκκινα δάνεια» και το μέλλον των τραπεζοϋπαλλήλων υπέβαλε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος

«Ποια σχέδια προετοιμάζει σε συνεργασία με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τη μεταβίβαση «κόκκινων δανείων» σε funds και για την τύχη των σημερινών τραπεζοϋπαλλήλων που θεωρούνται «υπεράριθμοι» και την αντιμετώπιση των δανειοληπτών τόσο από τις τράπεζες όσο και από τα κερδοσκοπικά funds;» ρωτάει ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

Ειδικά για την τύχη των τραπεζοϋπαλλήλων, επικαλούμενος δημοσιεύματα αναφέρει ότι «μέχρι το 2021 σχεδιάζονται πάνω από 10.000 απολύσεις σε εφαρμογή μνημονιακών δεσμεύσεων όλων των κυβερνήσεων» και προσθέτει ότι «οι απολύσεις αυτές συνδυάζονται με την πώληση κόκκινων δανείων σε κερδοσκοπικά funds, την πρόσκαιρη μεταφορά τους σ’ αυτά ή σε εργολαβικές εταιρίες, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, με σύντομη προοπτική την απόλυσή τους. Η Τράπεζα Πειραιώς ενημερώνει ήδη τους υπαλλήλους της. Έπονται και οι υπόλοιπες τράπεζες». 

Την πολιτική αυτή, προσθέτει, θα πληρώσουν και χιλιάδες δανειολήπτες κόκκινων δανείων, «με εκβιασμούς, κατασχέσεις και χιλιάδες πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών από τράπεζες και funds που δεν συγκαλύπτουν τις «ελεημοσύνες» σε περιπτώσεις ακραίας φτώχειας».

157 ηθοποιοί, 1600 κομπάρσοι, 55 άτομα πίσω από τις κάμερες και 19.000 σελίδες σεναρίου, χρειάστηκαν για την τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος του Στράτη Μυριβήλη «Η ζωή εν τάφω».


Έπειτα από πολλά χρόνια, η ΕΡΤ επανέρχεται δυναμικά στην ελληνική μυθοπλασία με την τηλεοπτική μεταφορά του αντιπολεμικού μυθιστορήματος του Στράτη Μυριβήλη «Η ζωή εν τάφω». Η πολυαναμενόμενη σειρά εποχής, σε σενάριο-σκηνοθεσία Τάσου Ψαρρά, έκανε προχθές πρεμιέρα στην ΕΡΤ1. Πάνω από 1.000.000 τηλεθεατές είδαν τουλάχιστον για ένα λεπτό τη ζώνη στην οποία μεταδόθηκε.

Οι τηλεθεατές αγκάλιασαν την αντιπολεμική δραματική σειρά της ΕΡΤ1 που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Στράτη Μυριβήλη «Η ζωή εν τάφω».

Η πρεμιέρα έγινε προχθές Πέμπτη, 31/1, και τα ποσοστά τηλεθέασης ήταν ιδιαίτερα υψηλά.

Πιο συγκεκριμένα, τη ζώνη 22:00-22:54, στην οποία μεταδόθηκε το πρώτο επεισόδιο, παρακολούθησαν για τουλάχιστον ένα λεπτό 1.026.325 τηλεθεατές.

Έπειτα από πολλά χρόνια, η ΕΡΤ1 επανέρχεται δυναμικά στην ελληνική μυθοπλασία με ένα έργο εποχής. Το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Τάσος Ψαρράς, ο οποίος πρόσφατα τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών στην κατηγορία των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών.

Στο πρώτο επεισόδιο, η αφήγηση του κλασικού μυθιστορήματος αρχίζει γύρω στο 1924.

Τα γυρίσματα της σειράς πραγματοποιήθηκαν σε πολλά σημεία της Ελλάδας και κυρίως στη Μυτιλήνη, τη Μακεδονία και την Αττική.

Η σειρά θα μεταδίδεται κάθε Πέμπτη στις 22:00 από την ΕΡΤ1.
Πηγή: ΕΡΤ

Από την ανατροπή του Νίκολας Μαδούρο στη Βενεζουέλα η Ρωσία έχει να χάσει πολλά. Η Μόσχα έχει χορηγήσει υπέρογκα δάνεια στο Καράκας. Έχει επίσης άμεσα οικονομικά συμφέροντα από την εκμετάλλευση πετρελαϊκών πόρων.


Ο Νίκολας Μαδούρο δίνει αγώνα πολιτικής επιβίωσης στη Βενεζουέλα έναντι της ισχυρής αντιπολίτευσης έχοντας την υποστήριξη της Μόσχας. Η αποχώρησή του από την εξουσία θα έχει επιπτώσεις για τη Ρωσία εξαιτίας πολλών παραγόντων. Για την ώρα όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft που ελέγχεται κατά πλειοψηφία από το ρωσικό κράτος. Επικεφαλής του εποπτικού της συμβουλίου είναι ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ. Η Rosneft συμμετέχει συνολικά σε πέντε πρότζεκτ της Petroleos de Venezuela SA, της κρατικής δηλαδή εταιρείας διαχείρισης πετρελαϊκών πόρων και φυσικού αερίου. Η συμμετοχή της ρωσικής Rosneft σε αυτά ανέρχεται σε ποσοστά από 26% έως 40%. Πόσο πιθανό είναι όμως να υποστεί απώλειες λόγω των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων;

Το δάνειο της ρωσικής Rosneft στο Καράκας


Μέχρι στιγμής φαίνεται αμφίβολο ότι η όποια νέα κυβέρνηση, σε περίπτωση ανατροπής του Μαδούρο, θα διώξει από τη Βενεζουέλα τους ξένους επενδυτές, εν προκειμένω τους Ρώσους. Προϋπόθεση βέβαια για την παραμονή τους είναι οι επενδύσεις να έγιναν με νόμιμο τρόπο και να μην είναι «προϊόντα» διαφθοράς. Ίσως έτσι οι Ρώσοι επενδυτές που θέλησαν να ξεφορτωθούν γρήγορα την περασμένη Πέμπτη μετοχές της Ronsneft να ενήργησαν βεβιασμένα. Σύμφωνα με στοιχεία, το 2017 η Rosneft είχε χορηγήσει στη Βενεζουέλα δάνειο ύψους 6 δις δολαρίων. Το δάνειο αυτό επρόκειται να εξοφθηθεί εν μέρει μέσω εκχώρησης μετοχικού κεφαλαίου στη Rosneft στα μεγάλα πρότζεκτ της Petroleos de Venezuela και εν μέρει μέσω μεταφοράς πετρελαίου. Πρόσφατα όμως καταγράφηκαν καθυστερήσεις στην παράδοση πετρελαίου κι έτσι ο επικεφαλής της Rosneft Ιγκόρ Σέτσκιν αναγκάστηκε να πετάξει στο Καράκας τον Νοέμβριο του 2018. Δεδομένου ότι η δανειακή σύμβαση εκπνέει το 2019, εκτιμάται ότι η Rosneft έχει ήδη λάβει το μεγαλύτερο μέρος των οφειλομένων.

Δάνεια και για την αγορά όπλων


Πιο περίπλοκη είναι η περίπτωση των δανείων που χορήγησε η Μόσχα στο Καράκας για την αγορά ρωσικών οπλικών συστημάτων. Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ είναι πιθανό η Μόσχα να έχει χορηγήσει στο Καράκας την τελευταία εικοσαετία δάνεια ύψους 11 δις δολαρίων για αυτόν τον σκοπό. Τι ποσό έχει στο μεταξύ αποπληρωθεί παραμένει άγνωστο. Υπάρχουν ωστόσο πληροφορίες ότι τα συγκεκριμένα χρέη της Βενεζουέλας στο πεδίο αυτό έχουν αναδιαρθρωθεί με ευνοϊκούς όρους. Ωστόσο αμφίβολο παραμένει αν μια νέα κυβέρνηση στο Καράκας συνεχίσει να αποπληρώνει αυτά τα δάνεια. Οι στενές οικονομικές σχέσεις με τη Μόσχα ήταν εν τέλει επιλογή του Μαδούρο. Αντίστοιχο είναι το παράδειγμα της Ουκρανίας, η οποία ακόμη να αρνείται να αποπληρώσει υπέρογκο δάνειο που της είχε χορηγήσει το 2013 η Ρωσία προκειμένου να στηρίξει τον φιλορώσο πρόεδρο Βίκτωρ Γιανουκόβιτς. Όμως στην περίπτωση της Βενεζουέλας ακόμη κι αν η επόμενη κυβέρνηση αρνηθεί να αποπληρώσει το εν λόγω ρωσικό δάνειο, τότε η Ρωσία και πάλι δεν θα βγει εντελώς χαμένη. Κι αυτό διότι τα δάνεια που δόθηκαν στη Βενεζουέλα προσέφεραν τελικά στήριξη στη ρωσική βιομηχανία όπλων και συγκεκριμένα στην κατασκευή καλάσνικοφ, μαχητικών αεροσκαφών, αρμάτων μάχης και λοιπού στρατιωτικού εξοπλισμού.

Τι φοβάται περισσότερο η Ρωσία ότι θα χάσει


Σε περίπτωση πολιτικής αλλαγής στη Βενεζουέλα η Ρωσία σε ένα πρώτο επίπεδο θα μπορούσε να χάσει συνολικά σχεδόν 11 δις δολάρια. Ωστόσο αυτό το ποσό δεν είναι τίποτα μπροστά στις πιθανολογούμενες απώλειες σε διεθνές επίπεδο λόγω των διακυμάνσεων στην τιμή του πετρελαίου. Η Βενεζουέλα έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, ακόμη και από τη Σαουδική Αραβία. Ωστόσο την περίοδο της εικοσαετούς σοσιαλιστικής διακυβέρνησης Τσάβεζ και Μαδούρο η πετρελαϊκή βιομηχανία της Βενεζουέλας παρήκμασε. Η κατάσταση έγινε τόσο δραματική που σήμερα η Βενεζουέλα δεν παίζει σχεδόν κανέναν ρόλο στη διεθνή αγορά πετρελαίου. Ειδικοί εκτιμούν ότι μια αλλαγή στο πολιτικό τοπίο της χώρας θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναγέννηση της εγχώριας πετρελαϊκής βιομηχανίας και των εξαγωγών, ενώ συγχρόνως θα μπορούσαν να επιστρέψουν δυτικές εταιρείες, κυρίως από τις ΗΠΑ. Μια τέτοια όμως εξέλιξη θα μπορούσε να αλλάξει άρδην το τοπίο και τους συσχετισμούς διεθνώς ρίχνοντας τις τιμές του πετρελαίου. Αυτό θα ήταν, τέλος, το χειρότερο δυνατό σενάριο για τη Ρωσία, η οικονομία της οποίας βασίζεται έντονα στις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου ενώ η ίδια έχει συμφέρον οι τιμές του πετρελαίου να κρατούνται σε υψηλά επίπεδα.
πηγή: DW

«Ποτέ δεν δήλωσα ότι θα γίνει νέα ανακεφαλαιοποίηση», εξάλλου «είναι εντυπωσιακός ο βαθμός διαστρέβλωσης για άλλη μια φορά», υπογραμμίζει ερωτηθείς από το Πρακτορείο αν υπάρχει ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης εξαιτίας των κόκκινων δανείων...


«Η Ελλάδα από μέρος ενός προβλήματος γίνεται σημείο αναφοράς, παράγοντας σταθερότητας και επίλυσης των προβλημάτων της περιοχής», σημειώνει αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μιλώντας για τα ευρύτερα πολιτικά, οικονομικά και γεωστρατηγικά οφέλη, επισημαίνει ότι η συμφωνία πρέπει να κατανοηθεί ως μέρος μιας «συνολικής στρατηγικής για την ισότιμη συνεργασία, και συνανάπτυξη της περιοχής». Προαναγγέλλει ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ειδικότερα, σχεδιάζει δράσεις και εργαλεία προς αυτή τη κατεύθυνση που θα ανακοινωθούν στο κατάλληλο χρόνο.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η στάση της ΝΔ σε σχέση με τη συμφωνία των Πρεσπών «νομιμοποιεί τη θέση του κ. Σαμαρά» και τη δράση της Χρυσής Αυγής. Συμπεραίνει ότι ορισμένες δυνάμεις «νιώθουν άβολα» με την προοπτική που δημιουργεί η έξοδος από τα μνημόνια και η θετική προγραμματική ατζέντα για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων. Αποκρούοντας αιτιάσεις σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου, τονίζει ότι αναμένονται θετικές συνέπειες από τις πλευρές της κατανάλωσης, της παραγωγής και της παραγωγικότητας, ενώ στηλιτεύει τη στάση του κ. Μητσοτάκη και της κ. Γεννηματά, αλλά και του ΚΚΕ. Επικρίνει δε, τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ για τη στάση τους και στην έξοδο στις αγορές.

Ενόψει και των ευρωεκλογών, ο κ. Δραγασάκης υπογραμμίζει στο Πρακτορείο πως η απάντηση στην ακροδεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό στην Ευρώπη μπορεί να δοθεί «μέσα από μια ευρεία προοδευτική δημοκρατική συμπαράταξη». Ως προς το πώς μεταφράζονται αυτά στην Ελλάδα ενόψει και εκλογικών αναμετρήσεων, αναφέρει ότι από τη μια είναι το μπλοκ των συντηρητικών, «παλιών καθεστωτικών» δυνάμεων που «θεωρούν την Ελλάδα ιδιοκτησία τους». Από την άλλη είναι «οι δυνάμεις του αριστερού και προοδευτικού χώρου, η μεγάλη κοινωνική συμμαχία των δυνάμεων της εργασίας» για την υπεράσπιση της εργασίας, του κοινωνικού κράτους, την προοπτική της νέας γενιάς, τα ευρύτερα συμφέροντα της χώρας.

Σημειώνει ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι βασικός ισχυρός πυλώνας για αυτή την «προοδευτική συμπαράταξη», το εύρος της οποίας «εμείς δεν το φοβόμαστε από την στιγμή που θα έχει συμφωνηθεί μια συγκεκριμένη προγραμματική βάση».

«Ποτέ δεν δήλωσα ότι θα γίνει νέα ανακεφαλαιοποίηση», εξάλλου «είναι εντυπωσιακός ο βαθμός διαστρέβλωσης για άλλη μια φορά», υπογραμμίζει ερωτηθείς από το Πρακτορείο αν υπάρχει ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης εξαιτίας των κόκκινων δανείων. Αναφέρει ότι η κυβέρνηση έκανε και κάνει ό,τι χρειάζεται για να λύσει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, επισημαίνει ότι το Σεπτέμβριο του 2018 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είχαν μειωθεί στα 84,7 δισ. και τονίζει ότι η κυβέρνηση επιταχύνει την επίλυση αυτού του προβλήματος με τρόπο που προστατεύει την πρώτη κατοικία.

Αναφέρεται στις κινήσεις για τη ρευστότητα και τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, προαναγγέλλοντας, μεταξύ άλλων, ότι το Νομοσχέδιο για την Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ολοκληρώνεται με τη τεχνική βοήθεια και συνεργασία της Γαλλικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και θα δοθεί σύντομα σε διαβούλευση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννη Δραγασάκη, στον Νίκο Λιονάκη για το ΑΜΠΕ:

 
Ερ.: Η σκληρή πραγματικότητα και για τη χώρα μας έδειξε ότι με την επιβολή των μειώσεων μισθών μέσα από τα μνημόνια, η ανεργία αυξήθηκε. Ωστόσο, η κατάργηση του υποκατώτατου και η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ δεν θα αποτελέσει αντικίνητρο για τους εργοδότες, οι οποίοι θα προτιμήσουν να έχουν λιγότερους υπαλλήλους ή να απασχολούν εργαζόμενος με καθεστώς «μαύρης εργασίας»;

Απ.: Η εκτίμησή μας είναι ότι οι συνέπειες από την αύξηση του κατώτατου μισθού και τη κατάργηση του υποκατώτατου θα είναι συνολικά θετικές. Και η εκτίμηση αυτή δεν είναι μόνο δίκη μας αλλά είναι και επιστημονικών φορέων, εμπειρογνωμόνων, ακόμη και εργοδοτικών οργανώσεων. Επιβεβαιώνεται δε, και από τη διεθνή εμπειρία. Αναμένουμε λοιπόν θετικές συνέπειες και από τη πλευρά της κατανάλωσης και από τη πλευρά της παραγωγής και της παραγωγικότητας. Η οικονομία θα αποκτήσει έτσι μια νέα δυναμική και θα βρει μια νέα «ισορροπία» στη βάση των νέων δεδομένων.

Σε ό,τι αφορά τη «μαύρη εργασία» θέλω να επισημάνω ότι με τις εντατικές προσπάθειες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και με σειρά στοχευμένων νομοθετημάτων, καταφέραμε να αλλάξουμε την εικόνα και να μειώσουμε δραστικά τη μαύρη εργασία στη χώρα μας, από το 20% που βρισκόταν το 2014 στο 9% το 2018. Σε κάθε περίπτωση η καταφυγή στην αδήλωτη εργασία δεν διασφαλίζει τη βιωσιμότητα μιας επιχείρησης στις σύγχρονες συνθήκες ανταγωνισμού.

Ερ.: Όμως ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο υποκατώτατος μισθός για τους νέους συμβάλλει στην μείωση της ανεργίας σε μια δυναμική και καταρτισμένη ομάδα του πληθυσμού...

Απ.: Ο ισχυρισμός αυτός δεν επιβεβαιώθηκε. Ίσα ίσα η ανεργία στη χώρα μας πήρε δραματικές διαστάσεις. Αντιθέτως στη Πορτογαλία η βαθμιαία αύξηση του κατώτατου μισθού από 566 ευρώ το 2014 σε 677 ευρώ το 2018 συνοδεύτηκε από σταθερή μείωση της ανεργίας από το 14,1% το 2014 στο 7% σήμερα. Υπάρχει και μια άλλη διάσταση ακόμη πιο σοβαρή και σκανδαλώδης που συνίσταται στο γεγονός ότι με τη θέσπιση του υποκατώτατου μισθού, η αμοιβή της εργασίας των νέων μειώθηκε από τη μια στιγμή στην άλλη κατά 32%! Επιχειρήθηκε, δηλαδή, να ανατραπεί μια ιστορική κατάκτηση των εργαζομένων και συγκεκριμένα η αρχή της ίσης αμοιβής για ίση εργασία που κατοχυρώνεται τόσο από το ελληνικό Σύνταγμα όσο και την ευρωπαϊκή χάρτα των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Το θέμα λοιπόν της άνισης αμοιβής των νέων που η σημερινή κυβέρνηση καταργεί δεν υπόκειται σε στενές οικονομικές λογικές αλλά αφορά στα δικαιώματα, το κοινωνικό μας πολιτισμό, το μέλλον της νέας γενιάς. Δεν με εκπλήσσει η στάση του κ. Μητσοτάκη ή της κ. Γεννηματά, οι οποίοι βέβαια χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την φυγή νέων ανθρώπων στο εξωτερικό. Μου κάνει όμως εντύπωση ο στενός οικονομισμός και η αντικυβερνητική τύφλωση που λειτούργησαν για μια ακόμη φορά ως ισοπεδωτικές μυλόπετρες για το ΚΚΕ με αποτέλεσμα να μη βρει το θάρρος να πει μια λέξη για αυτή τη βαθύτερη πολιτική, ηθική αλλά και πολιτιστική διάσταση που έχει όχι απλά η αύξηση κατά 27% των μισθών των νέων αλλά και η κατάργηση μια θεσμοθετημένης ανισότητας σε βάρος τους.

Ερ.: Πάντα μια αύξηση των μισθών επιδρά θετικά στην κατανάλωση και το τζίρο των επιχειρήσεων. Όμως μόνο με αυτόν τον τρόπο θα έλθει η ανάπτυξη; Τι πράττετε εσείς ως υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης προς την κατεύθυνση αυτή;

Απ.: Η αύξηση του κατώτατου μισθού και βαθμιαία των μισθών γενικότερα δεν είναι ένα μεμονωμένο μέτρο. Ούτε αποσκοπεί απλώς στη μερική αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι εργαζόμενοι τα χρόνια της κρίσης. Εντάσσεται σε μια νέα ολιστική αναπτυξιακή στρατηγική που επιδιώκει την οικονομική βιωσιμότητα και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα, η οποία δεν θα στηρίζεται στη συμπίεση της αμοιβής της εργατικής δύναμης αλλά στην μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα βασισμένο στη γνώση, την καινοτομία, την αναβάθμιση της παραγωγικότητας, τη μεγαλύτερη εξωστρέφεια της οικονομίας και την επένδυση στην ποιότητα σε όλα τα επίπεδα.

Πάντως με τη δεδομένη δομή της οικονομίας η στήριξη της κατανάλωσης παράλληλα με την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της υποκατάστασης των εισαγωγών είναι απολύτως αναγκαία ιδίως σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από τάσεις επιβράδυνσης της διεθνούς οικονομίας άρα και της διεθνούς ζήτησης.

Ερ.: Όμως, πώς μπορεί να λυθεί το φλέγον ζήτημα της ρευστότητας και της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας;

Απ.: Και στον τομέα αυτό επειδή είδαμε ότι το τραπεζικό σύστημα δεν θα μπορέσει σύντομα να καλύψει πλήρως τις χρηματοδοτικές ανάγκες της οικονομίας δημιουργήσαμε και συνεχίζουμε να δημιουργούμε ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία, στοχευμένα προγράμματα και επενδυτικά ταμεία που καλύπτουν χρηματοδοτικά κενά. Δημιουργούμε ένα παράλληλο, συμπληρωματικό χρηματοδοτικό σύστημα το οποίο θέλουμε να ικανοποιεί εντοπισμένες ανάγκες που κατά κύριο λόγο αφορούν επενδυτικά σχέδια, μικρές επιχειρήσεις, νεοφυείς επιχειρήσεις, αγρότες και επαγγελματίες. Μια νέα δέσμη τέτοιων επενδυτικών ταμείων προκηρύσσεται τις μέρες αυτές. Παράλληλα ετοιμάζονται αντίστοιχα προγράμματα για αγρότες τόσο για δάνεια όσο και εγγυήσεις. Από κοινού με το Υπουργείο Οικονομικών έχουμε ολοκληρώσει την επεξεργασία του σχεδίου νόμου για τις μικροπιστώσεις, έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση και σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή. Μέσω των εργαλείων και των προγραμμάτων αυτών αναμένεται να διοχετευτούν στην οικονομία πάνω από 7,5 δισ. ευρώ που με τη σειρά τους θα κινητοποιήσουν πολλαπλάσιους ιδιωτικούς πόρους.

Τέλος το Νομοσχέδιο για την Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ολοκληρώνεται με τη τεχνική βοήθεια και συνεργασία της Γαλλικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και θα δοθεί σύντομα σε διαβούλευση. Η αναπτυξιακή τράπεζα θα προικοδοτηθεί με πολλά από τα παραπάνω «εργαλεία», ταμεία και προγράμματα, έτσι ώστε να είναι ενεργή αμέσως με την ίδρυση της.

Ερ.: Με αφορμή την πρόσφατη αναφορά σας στη Βουλή για τις τράπεζες, εκτιμάτε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης εξαιτίας των κόκκινων δανείων;

Απ.: Είναι εντυπωσιακός ο βαθμός διαστρέβλωσης για άλλη μια φορά. Ποτέ δεν δήλωσα ότι θα γίνει νέα ανακεφαλαιοποίηση. Αντίθετα τόνισα τη σημασία που έχει η μείωση των κόκκινων δανείων και ότι αυτή η κυβέρνηση έκανε και κάνει ό,τι χρειάζεται για να λύσει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και να απελευθερώσει την κοινωνία και την οικονομία από το βάρος αυτό που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Μέχρι το 2014 άφησαν το πρόβλημα να γιγαντώνεται μέχρι που φθάσαμε στο σημείο να είμαστε η χώρα με το μεγαλύτερο όγκο κόκκινων δανείων στην Ευρώπη, με τις γνωστές οδυνηρές συνέπειες. Ενδεικτικό είναι ότι τα κόκκινα δάνεια από 52,3 δισ. που ήταν το Δεκέμβριο του 2011 έφτασαν τα 97,7 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2014.

Από το 2015 μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει θετικά αποτελέσματα. Αυτό το αναγνωρίζουν όλοι και συγκεκριμένα το Σεπτέμβριο του 2018 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είχαν μειωθεί στα 84,7 δισ. Μάλιστα με ένα φάσμα θεσμικών και άλλων πρωτοβουλιών η κυβέρνηση επιταχύνει την επίλυση αυτού του προβλήματος με τρόπο που προστατεύει τη πρώτη κατοικία.

Ερ.: Τελικά η έξοδος στις αγορές ήταν πετυχημένη όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση ή καθυστέρησε αρκετά και με υψηλό επιτόκιο όπως λέει η αντιπολίτευση;

Απ.: Το επιτόκιο στο οποίο έγινε η έκδοση του ομολόγου, 3,60% είναι σαφώς χαμηλότερο από την αντίστοιχη έκδοση επί κυβέρνησης Σαμαρά, το 2014 που ήταν 4,95%. Είναι χαμηλότερο ακόμη και από το επιτόκιο με το οποίο δανειζόμασταν πριν τη κρίση, το 2007-2008 που κυμαινόταν γύρω στο 4%. Δεδομένου ότι έχουμε δάνεια με πολύ υψηλότερα επιτόκια ο δανεισμός στα επίπεδα που πετύχαμε έχει νόημα καθόσον μας επιτρέπει να αποπληρώνουμε παλιά δάνεια με υψηλό επιτόκιο και να τα αντικαθιστούμε με φτηνότερα. Έτσι μετά και την έκδοση αυτή αυξάνουν οι δυνατότητες μας να εξοφλήσουμε σημαντικό μέρος του χρέους μας προς το Δ.Ν.Τ.

Σε ό,τι αφορά το παράπονο της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες δανείζονται με χαμηλότερο επιτόκιο, κάποιος πρέπει να θυμίσει στα κόμματα αυτά ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης που με δική τους ευθύνη χρεοκόπησε. Επίσης, όπως εξήγησε κι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μπορεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ να ολοκληρώθηκε, όμως οι χώρες αυτές σε αντίθεση με την Ελλάδα εξακολουθούν να απολαμβάνουν τη συμμετοχή της ΕΚΤ στην αγορά των ομολόγων τους με συνέπεια τα επιτόκιά τους να βρίσκονται σε τεχνητά χαμηλά επίπεδα. Το να έχουν απαίτηση λοιπόν να δανειζόμαστε με το ίδιο επιτόκιο με τις χώρες που δεν χρεοκόπησαν μάλλον ξεφεύγει από το όποιο όριο σοβαρότητας που θα έπρεπε να διακρίνει τη δημόσια συζήτηση.

Βεβαίως η ανισότητα στο κόστος δανεισμού μεταξύ των χωρών και η εξάρτηση από τις αγορές παραμένει ένα πρόβλημα για ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό όμως απαιτεί μια άλλη αρχιτεκτονική της ευρωζώνης στη κατεύθυνση των προτάσεων που η Αριστερά έχει εδώ και χρόνια διατυπώσει.

Ερ.: Στα πολιτικά ζητήματα είδαμε ότι η ΝΔ έχει σκληρύνει τη στάση της ιδίως στο κομβικό ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις στη «γραμμή» της. Θεωρείτε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει υποκύψει στα στελέχη που θέλουν να τραβήξουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ακραία κατεύθυνση; Και μήπως αυτή η στάση της ΝΔ συμβάλει σε μια «νομιμοποίηση» του ακραίου, εθνικιστικού και παραδοξολογικού λόγου που τελικά θα ευνοήσει εκλογικά τη Χρυσή Αυγή;

Απ.: Αυτό που συμβαίνει το τελευταίο διάστημα, είναι μια συντηρητική και εθνικιστική αναδίπλωση της ΝΔ. Τι άλλο δείχνει η θέση ότι η Μακεδονία είναι μια και ελληνική; Βεβαίως δεν είναι αυτή η θέση του κ. Μητσοτάκη, είναι του κ. Σαμαρά. Όμως η στάση της ΝΔ σε σχέση με τη συμφωνία των Πρεσπών νομιμοποιεί τη θέση του κ. Σαμαρά. Όπως νομιμοποιεί και τη δράση της Χρυσής Αυγής. Είδατε με πόση επιμέλεια συγκάλυψαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Χρυσής Αυγής και των στελεχών της στο σχέδιο εισβολής στη Βουλή.

Επίσης πρέπει να βγάλουμε και ένα άλλο συμπέρασμα. Το ότι βγαίνει η χώρα από τα μνημόνια, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να βγει από την κρίση και έρχονται στην πρώτη γραμμή τα θέματα της ανάπτυξης, της μείωσης ανεργίας, της αύξησης του κατώτατου μισθού, της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, δηλαδή της αντιμετώπισης των κοινωνικών προβλημάτων, κάνει ορισμένες δυνάμεις να νιώθουν άβολα με αυτή την προοπτική. Έτσι ενώ η Συμφωνία των Πρεσπών θα μπορούσε να περάσει με κλίμα συναίνεσης και με τεράστια πλειοψηφία στην Βουλή -διότι τη συνθετική γραμμή που είχε διαμορφωθεί στο παρελθόν ακολουθήσαμε και εμείς- βλέπουμε ότι επιλέγεται στο θέμα αυτό να υπάρξει η στροφή προς εθνικιστικές και συντηρητικές κατευθύνσεις.

Ερ.: Η γεωστρατηγική σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών για την Ελλάδα είναι σαφής. Σε οικονομικό επίπεδο, η συμφωνία ποια οφέλη μπορεί να επιφέρει για τη χώρα;

Απ.: Τα οφέλη είναι ευρύτερα πολιτικά, οικονομικά και γεωστρατηγικά. Και τούτο γιατί η Ελλάδα από μέρος ενός προβλήματος γίνεται σημείο αναφοράς, παράγοντας σταθερότητας και επίλυσης των προβλημάτων της περιοχής. Η Συμφωνία των Πρεσπών βάζει τέλος σε μια μακροχρόνια περίοδο καχυποψίας μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό πρακτικά θα επιτρέψει διακρατικές συνεργασίες που δεν προχωρούσαν, καθώς επικρατούσαν συχνά δεύτερες σκέψεις λόγω το ονοματολογικού. Βεβαίως οι εθνικισμοί δεν θα τελειώσουν με μιας ούτε εδώ ούτε εκεί. Η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να κατανοηθεί λοιπόν ως μέρος μιας συνολικής στρατηγικής για την ισότιμη συνεργασία, και συνανάπτυξη της περιοχής. 'Αλλωστε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, οι οδικοί και σιδηροδρομικοί άξονες, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, οι ενεργειακοί αγωγοί και άλλα, αποκτούν υπεραξία μέσα από διακρατικές και επιχειρηματικές συνεργασίες. Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ειδικότερα, σχεδιάζουμε δράσεις και εργαλεία προς αυτή τη κατεύθυνση που θα ανακοινωθούν στο κατάλληλο χρόνο. Είμαι σίγουρος πως από τη στιγμή που έκλεισε αυτό το πολιτικό ζήτημα, θα αποδειχθεί πολύ γρήγορα πως η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει έναν άλλο ρόλο στην περιοχή, μακριά από λογικές διείσδυσης και επικυριαρχίας, ένα ρόλο ειρηνικό και σταθεροποιητικό, προωθητή και εγγυητή της ισότιμης συνεργασίας και της αμοιβαία επωφελούς συνανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ερ.: Ανησυχείτε για τις πολιτικές εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και φοβάστε ότι θα έχουμε αρνητικές εκπλήξεις στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο;

Απ.: Βεβαίως μας ανησυχούν εξελίξεις όπως η άνοδος της ακροδεξιάς, η συντηρητική αναδίπλωση των δεξιών κομμάτων, η ένταση των κοινωνικών ανισοτήτων, η αδυναμία χάραξης κοινής πολιτικής σε μια σειρά κρίσιμα ζητήματα όπως το μεταναστευτικό. Η ΕΕ, μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης με πολλές αστοχίες στη διαχείρισή της, βρίσκεται πολιτικά σε μια κρίσιμη καμπή. Σε αυτή τη φάση, λοιπόν, τα αποτελέσματα των εκλογών, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη υπόλοιπη Ευρώπη, θα αποτελέσουν την αρχή μιας νέας περιόδου και θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τα επόμενα βήματα.

Ποια είναι η απάντηση, λοιπόν, στα ερωτήματα που τίθενται; Για μας η απάντηση έρχεται μέσα από μια ευρεία προοδευτική δημοκρατική συμπαράταξη όλων των ευρωπαϊκών δυνάμεων που πιστεύουν σε μια Ευρώπη της δημοκρατίας, της ειρήνης, της ανεκτικότητας, της διεύρυνσης των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους. Μια προοδευτική συμπαράταξη που θα σταθεί ανάχωμα στην ακροδεξιά και στον νεοφιλελευθερισμό.

Ερ.: Στη χώρα μας πώς μεταφράζονται όλα αυτά ενόψει και των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων;

Απ.: Σήμερα, η νέα αναδιάταξη των πολιτικών δυνάμεων γίνεται πια σε νέο πλαίσιο, όχι στον άξονα μνημόνιο-αντιμνημόνιο, αλλά στη βάση νέων αντιθέσεων, νέων διλημμάτων και νέων διαχωριστικών γραμμών.

Από τη μία είναι το μπλοκ των συντηρητικών δυνάμεων, το οποίο στη χώρα μας παίρνει ένα χαρακτήρα αντιδραστικό και ρεβανσιστικό, όμως στην πραγματικότητα δεν είναι παρά οι παλιές καθεστωτικές δυνάμεις που θεωρούν την Ελλάδα ιδιοκτησία τους. Είναι αυτές οι δυνάμεις που κατανοούν το κράτος ως λάφυρο και νιώθουν ότι το έχασαν. Ο μοναδικός τους στόχος, λοιπόν, είναι η ανακατάληψη και η λαφυραγώγηση της εξουσίας -ούτε πρόγραμμα διαθέτουν, μόνο μειώσεις φόρων μοιράζουν, χωρίς να λένε πώς θα τις διασφαλίσουν κιόλας.

Από την άλλη είναι οι δυνάμεις του αριστερού και προοδευτικού χώρου, η μεγάλη κοινωνική συμμαχία των δυνάμεων της εργασίας, οι οποίες έχουν τη θέληση και τη δύναμη να υπερασπιστούν την εργασία, το κοινωνικό κράτος, την προοπτική της νέας γενιάς, τα ευρύτερα συμφέροντα της χώρας μας με όρους όχι ενός περίκλειστου κράτους που φοβάται τους πάντες, ακόμα και τον εαυτό του, αλλά με όρους ενός νέου ρόλου στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη ευρύτερα, ενός ρόλου ενεργητικού, θετικού στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, ειρηνικού και συνεργατικού.

Για αυτήν την προοδευτική συμπαράταξη αποτελεί πλεονέκτημα να έχει ως βασικό πυλώνα και κορμό της έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μετά και τις τελευταίες εξελίξεις αναδεικνύεται εκ των πραγμάτων στο βασικό πόλο της κεντροαριστεράς με τη γεωγραφική έννοια του όρου. Το εύρος αυτής της προοδευτικής συμπαράταξης εμείς δεν το φοβόμαστε από την στιγμή που θα έχει συμφωνηθεί μια συγκεκριμένη προγραμματική βάση καθώς και συγκεκριμένοι στόχοι προς επίτευξη. Στο πλαίσιο αυτό θα ζητήσουμε από τους πολίτες να μας εμπιστευτούν εκ νέου, τόσο για το έργο που έχει επιτελεστεί έως τώρα υπό δύσκολες συνθήκες όσο και για το έργο που απομένει να υλοποιήσουμε, αλλά κυρίως, για την προοπτική που εκπροσωπεί το πρόγραμμά μας, την προοπτική μιας προοδευτικής Ελλάδας σε αντιπαράθεση με μία λογική παλινόρθωσης.
πηγή: ΑΜΠΕ

Λάρισα - συνέντευξη Τύπου Παν. Λαφαζάνη: Η σάπια δημοκρατία της γκαζόζας και της τουαλέτας..


Σφοδρή επίθεση στη κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε από τη Λάρισα ο γραμματέας της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε στην πόλη της Λάρισας μαζί με τον Θανάση Πετράκο, μέλος της ΠΓ του ΠΣ της ΛΑ.Ε.

Ο Παν. Λαφαζάνης μιλώντας για τις πολιτικές εξελίξεις έκανε λόγο για «εξευτελισμό» του πολιτικού συστήματος, υποστηρίζοντας ότι οι πολιτικοί ανταγωνισμοί «γίνονται μόνο για την καρέκλα».

«Ζούμε τον απόλυτο εξευτελισμό ενός σάπιου, παρακμιακού και διεφθαρμένου πολιτικού κατεστημένου, το οποίο συνεχώς βουλιάζει τη χώρα και οι ανταγωνισμοί του είναι μόνο για την καρέκλα. Διότι στον κατεστημένο πολιτικό κόσμο δεν υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές επιλογές, είτε μιλάμε για τον ΣΥΡΙΖΑ είτε για τη Νέα Δημοκρατία» σημείωσε.

«Δανεικοί βουλευτές, βουλευτές μιας χρήσης, μεταγραφές και δημοκρατία της γκαζόζας και της τουαλέτας συνθέτουν την εικόνα μιας σάπιας και παρακμιακής κεντρικής πολιτικής σκηνής», υποστήριξε ο Παν. Λαφαζάνης.

Μεταξύ άλλων ο Παν. Λαφαζάνης έκανε ειδική αναφορά στα ζητήματα δημοκρατίας στη χώρα μας υποστηρίζοντας ότι «η δημοκρατία στη χώρα έχει προ πολλού δολοφονηθεί». Πρόσθεσε δε, ότι «την χώρα την κυβερνάνε τα μεγάλα συμφέροντα, οι πιστωτές, το χρηματιστικό κεφάλαιο, οι τράπεζες και ένα πολιτικό κατεστημένο υπαλλήλων της Γερμανό – αμερικανοκρατίας».

Ο γραμματέας της ΛΑ.Ε υποστήριξε την ανάγκη να ενισχυθεί η παράταξή της ΛΑ.Ε στις εθνικές εκλογές, λέγοντας ότι μόνο έτσι θα υπάρχουν προοπτικές δημοκρατικής ανατροπής. Τόνισε επίσης, ότι με την είσοδο της ΛΑ.Ε στη βουλή «τερματίζεται η αυτοδυναμία της ΝΔ» καθώς – όπως είπε – η αυτοδυναμία της ΝΔ δεν κρίνεται από την διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από την ΝΔ, αλλά κυρίως από την είσοδο της ΛΑ.Ε στη Βουλή.

«Έχει τελειώσει ο κ. Μητσοτάκης με την είσοδο της ΛΑ.Ε στη Βουλή. Δεν έχει κανένα μέλλον ως πρωθυπουργός. Ταυτόχρονα συντρίβεται ο ΣΥΡΙΖΑ και ο νέος παρακμασμένος δικομματισμός δεν θα υπάρχει και η Βουλή θα αποκτήσει ουσιαστική αντιπολίτευση με εναλλακτική πρόταση και ενωτική πολιτική στον αντιμνημονιακό χώρο» είπε.

Μιλώντας για τις κινητοποιήσεις των αγροτών στη Θεσσαλία ο Παν. Λαφαζάνης εξέφρασε τη στήριξη στα αιτήματά τους, λέγοντας ότι «πρέπει να δώσουμε μεγάλη προτεραιότητα στην αγροτική παραγωγή αν θέλουμε να βγούμε από την κρίση, να στηρίξουμε την Ελλάδα και τις προοπτικές της».

Όπως είπε για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής χρειάζεται μείωση του κόστους παραγωγής, ώστε οι αγρότες να είναι ανταγωνιστικοί, και συμπλήρωσε ότι «αυτοί που παλεύουν ακόμα με τη λάσπη και τα χώματα χρειάζονται την εκτίμησή μας το σεβασμό μας και την συμπαράστασή μας».

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στη συνέχεια βρέθηκε στο μπλόκο της Νίκαιας και συζήτησε με τους αγρότες που κινητοποιούνται, εκφράζοντας την στήριξη της ΛΑ.Ε στους αγώνες του αγροτικού κόσμου.

Ο ευρωατλαντισμός είναι εχθρός της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή...

 
Ζούμε σε μια χώρα που η κυβέρνηση, η Αριστερά και η διανόηση θεωρεί πρόοδο να οικοδομεί σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με τους γειτονικούς λαούς ξεχνώντας, ή θέλοντας να λησμονηθεί, ότι αυτό υπαγορεύεται και επιβάλλεται από καθόλου φιλειρηνικές δυνάμεις και συμφέροντα.

Ζούμε ταυτόχρονα σε μια χώρα που η αγάπη για την ιστορία, την παράδοση και την ταυτότητα του λαού –όλα δηλαδή εκείνα που οι δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης έχουν στοχοποιήσει διεθνώς– θεωρούνται από τις ίδιες πολιτικές δυνάμεις εθνολαϊκισμός, σκοταδισμός και ακροδεξιά απειλή.

Παρουσιάζονται βέβαιοι ότι η «φιλία και η σταθερότητα» θα εμπεδωθούν παρά το γεγονός ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αφήνει ανοικτούς όλους τους όρους (όνομα, γλώσσα, εθνικότητα) για μελλοντικές αμφισβητήσεις και παρά το γεγονός ότι οι δύο λαοί δεν συναινούν με τη συμφωνία που τους επιβλήθηκε. Επιλέγουν να οδηγήσουν σε ένα βαθύ διχασμό την ελληνική κοινωνία, τέτοια που να υπονομεύει την ίδια την συνοχή της χώρας σε εποχή μεγάλων γεωπολιτικών αναστατώσεων και κινδύνων, υποστηρίζοντας μια συμφωνία που ανοίγει διαύλους συνάντησης των «μικρών εθνικισμών» με τους σχεδιασμούς και τους ανταγωνισμούς των ΗΠΑ-Ρωσία στη Βαλκανική .

Ασφυκτικές πιέσεις από Ε.Ε,, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ


Η αμερικανοδουλεία στη χώρα συγκρίνεται με εκείνη της δεκαετίας του ‘50. Κυβερνητικά στελέχη ξεπερνούν κάθε όριο με τις δηλώσεις τους. Ο καθηγητής κ. Δουζίνας, έφθασε στο σημείο να δηλώνει ότι στην περίπτωση της πΓΔΜ συνέπεσαν οι επιλογές και στοχεύσεις της Ελλάδας με εκείνες του ΝΑΤΟ. Η Σ. Αναγνωστοπούλου ανακάλυψε «αντιιμπεριαλισμό» στη συμφωνία γιατί «όταν γίνεται μια συμφωνία, η οποία δημιουργεί ρωγμές σε αυτό που θέλουν οι μεγάλες δυνάμεις, […] δημιουργείται μια νησίδα συνύπαρξης, φιλίας και συνανάπτυξης, αυτό είναι ρωγμή στους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστικών προθέσεων». Ο μέχρι πρότινος «αντιμνημονιακός εταίρος» Π. Καμμένος μας διαβεβαίωσε ότι το Βερολίνο, όχι οι Αμερικάνοι, πίεζαν για επίσπευση της «λύσης».

Αν η Ελλάδα και η κυβέρνηση Τσίπρα δεν συναινούσε στο να δοθούν οι αναγκαίες παραχωρήσεις ώστε να καμφθούν οι αντιρρήσεις του πολιτικού προσωπικού της πΓΔΜ δεν θα ήταν δυνατή η συμφωνία και δεν θα άνοιγε ο δρόμος ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Οι αμφίπλευρες πιέσεις των Ε.Ε., ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ακριβώς αυτό επιχειρήσουν να διασφαλίσουν. Και πίσω από αυτή την επιλογή κρύβονται καθόλου ειρηνικά σχέδια

Παρουσιάζονται λοιπόν ως οφθαλμαπάτη οι ωμές παρεμβάσεις και ασφυκτικές πιέσεις στα Σκόπια για άμεση επίλυση των διαφορών. Οφθαλμαπάτη και οι παρεμβάσεις του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, οι παρεμβάσεις του ευρω-ιερατείου, οι συνεχείς επισκέψεις Αμερικάνων αξιωματούχων, οι απειλές του γ.γ. του ΝΑΤΟ, οι αναφορές του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Κογκρέσο, τον Αύγουστο του 2018, ότι «Η αμερικανική διπλωματία, στα Βαλκάνια, διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στην επίλυση της διαφωνίας Ελλάδας-Μακεδονίας για το ονοματολογικό». Οφθαλμαπάτη ο ειδικός ρόλος του Αμερικάνου πρέσβη στα Σκόπια που μεθόδευσε τις κινήσεις εξαγορών, πιέσεων, απειλών, απαλλαγής από τις κακουργηματικές κατηγορίες των βουλευτών της αντιπολίτευσης που τελικά υπερψήφισαν την συμφωνία μέσα σε ένα όργιο καταρράκωσης κάθε έννοιας δημοκρατίας και διεθνούς δικαίου.

Τώρα που στη γειτονική χώρα η δουλειά έκλεισε, προς το παρόν, οι πιέσεις στρέφονται προς την ελληνική πλευρά. Εδώ όμως οι «πρόθυμοι» είναι τόσο δεδομένοι που τόσο η Μέρκελ όσο και ο Νίμιτς μπορούν να δείχνουν πιο χαλαροί.

Αν η Ελλάδα δεν συναινούσε στο να δοθούν οι αναγκαίες παραχωρήσεις ώστε να καμφθούν οι αντιρρήσεις του πολιτικού προσωπικού της πΓΔΜ δεν θα ήταν δυνατή η συμφωνία και δεν θα άνοιγε ο δρόμος ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Οι αμφίπλευρες πιέσεις των Ε.Ε., ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ακριβώς αυτό επιχειρήσουν να διασφαλίσουν. Και πίσω από αυτή την επιλογή κρύβονται καθόλου ειρηνικά σχέδια.

Δέσμιοι μιας φιλοπόλεμης στρατηγικής


Είναι γνωστό, δημόσια ομολογημένο, το σχέδιο περικύκλωσης της Ρωσίας από την Βαλτική, την Αν. Ευρώπη, τα Βαλκάνια ως την Μαύρη Θάλασσα με στόχο να απομονωθεί, να περιοριστεί η επιρροή της και να ανασχεθεί η επιστροφή της στην παγκόσμια σκηνή. Η Ελλάδα, με τη κυβέρνηση Τσίπρα να πρωτοστατεί, γίνεται μέρος αυτής της αντιπαράθεσης, παίζει ενεργό ρόλο σε μια επικίνδυνη σύγκρουση για την παγκόσμια ειρήνη από την μεριά των ΗΠΑ, της επιτιθέμενης, δηλαδή, δύναμης. Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελούσε σημαντικό βήμα αυτού του σχεδιασμού. Και η Ελλάδα κατέστη πρόθυμη δύναμη εξυπηρέτησής του Οι ΗΠΑ δεν κρύβουν τα λόγια τους. Σε πρόσφατη έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφέρουν ως στόχο τους την «ενθάρρυνση της ενεργούς συμμετοχής της Ελλάδας στην ενίσχυση της περιφερειακής και παγκόσμιας ασφάλειας για την προστασία της αμερικανικής πατρίδας και των συμφερόντων της. Η Ελλάδα είναι δεσμευμένος εταίρος στην προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ εντός και εκτός της Ελλάδας».

Αυτή η επιλογή οδηγεί αναπόφευκτα μια ρήξη στις σχέσεις της χώρας με τη Ρωσία. Ρήξη που γίνεται πιο κρίσιμη καθώς χάνεται μια δύναμη που μέχρι τώρα έπαιζε ρόλο στην αποτροπή της διχοτόμησης της Κύπρου και κρατούσε αποστάσεις από τις τουρκικές βλέψεις σε Αιγαίο και Θράκη. Θέσεις που δεν κρατούν οι ΗΠΑ καθώς διαρκώς υποστηρίζουν λύσεις του Κυπριακού ανάλογες του σχεδίου Ανάν ενώ για Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο αναγνωρίζουν σιωπηρά ή απροκάλυπτα τις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας.

Η προθυμία της κυβέρνησης Τσίπρα αναγνωρίζεται από τις ΗΠΑ ως «χρυσή ευκαιρία» για το κλείσιμο των ελληνοτουρκικών διαφορών σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο αλλά και παροχής εξυπηρετήσεων στον Ερντογάν προκειμένου να συγκρατηθεί στην δυτική συμμαχία.

Έτσι η Ελλάδα με τη Συμφωνία των Πρεσπών, πέραν της συμμετοχής στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς των ΗΠΑ, δημιουργεί δυσμενέστερους όρους στο σύνολο των ελληνοτουρκικών διαφορών. Το γεγονός και μόνο ότι η Τουρκία έχει αναπτύξει ειδικές σχέσεις με την πΓΔΜ, την Αλβανία, το Μαυροβούνιο έχει ως αποτέλεσμα έναν δυσμενή συσχετισμό μέσα στο ΝΑΤΟ με ότι αυτό μπορεί να σημάνει για το μέλλον της σταθερότητας και της ειρήνης για την Ελλάδα αλλά και για την Βαλκανική.

Δυστυχώς οι δυσκολίες μόλις τώρα ξεκινούν…
του Σπύρου Παναγιώτου στον Δρόμο της Αριστεράς

Η εφημερίδα Documento δημοσιεύει νέα δημοσκόπηση της Vox Pop Analysis με διαφορά μόλις 2 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και καταλληλότερο τον Αλέξη Τσίπρα ανατρέποντας χθεσινή δημοσκόπηση της Metron Analysis για την ΒΗΜΑ της Κυριακής...


Μια νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύει η εφημερίδα Documento έρχεται να φέρει τα πάνω κάτω στα όσα ξέραμε, καθώς δείχνει μεγάλο κλείσιμο ψαλίδας μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ και καταλληλότερο τον Αλέξη Τσίπρα. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων στη δημοσκόπηση της εταιρείας Vox Pop Analysis βρίσκεται στις δύο ποσοστιαίες μονάδες, καθώς η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 29,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει το ποσοστό του στο 27,5%

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το κοινωνικό κράτος, η πάταξη της διαφθοράς, τα εργασιακά και η φορολογική δικαιοσύνη είναι οι τομείς που υπερισχύει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η ασφάλεια ο τομέας που υπερισχύει η Νέα Δημοκρατία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα ποσά που προσφέρθηκαν ξεπέρασαν τα 10 δισ. ευρώ, με τις προσφορές να προέρχονται από πάνω από 290 διαφορετικούς επενδυτές. Το ελληνικό Δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. €...


Σε fund managers κατέληξαν περίπου τα δύο τρίτα της έκδοσης του 5ετούς ελληνικού ομολόγου, με το μερίδιο των hedge funds να ανέρχεται σε 11%, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg σε δημοσίευμά του με τίτλο «οι παραδοσιακοί αγοραστές κρατικών ομολόγων επιστρέφουν στην Ελλάδα».

Κατά το στέλεχος της Merian Global Investors Ltd. -που επένδυσε 5 εκατ. ευρώ στο νέο 5ετές ομόλογο- Μαρκ Νας, πολλοί μεγάλοι παίκτες συμμετείχαν στη δημοπρασία.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η επιστροφή της «όρεξης» στους διαχειριστές κεφαλαίων -που είναι σημαντικοί αγοραστές κρατικών ομολόγων στην ανεπτυγμένη αγορά- για ελληνικούς τίτλους μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να ελαφρύνει το κόστος δανεισμού, καθώς δεν εξαρτάται πλέον από hedge funds που απαιτούν υψηλές πληρωμές για υψηλό κίνδυνο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα ποσά που προσφέρθηκαν ξεπέρασαν τα 10 δισ. ευρώ, με τις προσφορές να προέρχονται από πάνω από 290 διαφορετικούς επενδυτές. Το ελληνικό Δημόσιο άντλησε 2,5 δισ.

Σε ό,τι αφορά το είδος του επενδυτή, κατά τις πληροφορίες του Bloomberg, η κατανομή έχει ως εξής:

- Fund managers 67,5%
- Τράπεζες/ιδιωτικές τράπεζες 19%
- Hedge funds 11%
- Ασφαλιστικά/συνταξιοδοτικά ταμεία 2,5%

Η κατανομή με βάση τις χώρες:

- Ηνωμένο Βασίλειο 42%
- Γερμανία/Αυστρία 13%
- Ιταλία 11%
- Ελλάδα 10,5%
- Γαλλία 6%
- Σκανδιναβία 4,5%
- Υπόλοιπη Ευρώπη 4%
- ΗΠΑ 8,5%
- Λοιποί 0,5%

Δακρυγόνα, νερό υπό πίεση, φωτιές σε κάδους και συμπλοκές συνέθεσαν το σκηνικό και στο 12ο Σαββατοκύριακο κινητοποιήσεων του κινήματος των κίτρινων γιλέκων...


Χιλιάδες διαδηλωτές του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» βγήκαν στους δρόμους του Παρισιού και άλλων πόλεων της Γαλλίας σήμερα, στο 12ο Σαββατοκύριακο κινητοποιήσεων κατά της κυβέρνησης, αλλά και για να καταγγείλουν την αστυνομική βία, με τον αριθμό τους να υπολογίζεται μεταξύ 10.000 και 13.800 στη γαλλική πρωτεύουσα, σύμφωνα με την αστυνομία και τις εκτιμήσεις ΜΜΕ.

Στο Παρίσι, σημειώθηκαν συμπλοκές. Οι αστυνομικοί των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών προχώρησαν σε ρίψεις δακρυγόνων για να διαλύσουν ομάδες διαδηλωτών, που έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και πυρπόλησαν ένα μηχανάκι.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν από τη λεωφόρο Σεν Μαρτέν, περιμετρικά της Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ, όπου οι δυνάμεις επιβολής του νόμου άρχισαν να ρίχνουν δακρυγόνα και νερό υπό πίεση για να κρατήσουν σε απόσταση τους διαδηλωτές, που εκτόξευαν αντικείμενα εναντίον τους.

Συμπλοκές υπήρξαν κατόπιν στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ, όπου η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές.

«Όλος ο κόσμος σιχαίνεται την αστυνομία» φώναζαν πολλοί διαδηλωτές. Ένας εξ αυτών απομακρύνθηκε με τη βοήθεια πυροσβεστών, αφού τραυματίστηκε στο πρόσωπο από σφαίρα LBD, μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ορισμένοι διαδηλωτές φορούσαν καλύμματα ματιού για να αποτίσουν φόρο τιμής, σε εκείνους που τυφλώθηκαν από τις πλαστικές σφαίρες ή άλλα βλήματα-- συνολικά 14 από την έναρξη των κινητοποιήσεων του κινήματος στα μέσα Νοεμβρίου, σύμφωνα με έναν απολογισμό της εφημερίδας Liberation.

Χιλιάδες κόσμου κατέκλυσε, επίσης, τους δρόμους πόλεων όπως της Τουρ, της Μασσαλίας και του Μπορντό.

Στον απόηχο της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας να διατηρήσει τη χρήση των αμφιλεγόμενων όπλων εκτόξευσης αμυντικών σφαιρών (LBD) στις διαδηλώσεις, η «μεγάλη πορεία των τραυματιών» που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα είχε αίτημα την απαγόρευση του «LBD-40 και των βομβίδων GLI-F4 και GMD», δυόμισι μήνες μετά την έναρξη του κινήματος.

«Ζερόμ κουράγιο. Ζερόμ σε αγαπάμε. Ζερόμ είμαστε στο πλευρό σου» φώναζαν οι διαδηλωτές, αναφερόμενοι στο ηγετικό στέλεχος των κίτρινων γιλέκων Ζερόμ Ροντρίγκες, που τραυματίστηκε σοβαρά στο μάτι το περασμένο Σάββατο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.