02/07/19

Μολονότι η Κομισιόν αναθεωρεί προς το χειρότερο τις προβλέψεις της για την ευρωζώνη, τα νέα για την Ελλάδα είναι θετικά. Η καλή εξέλιξη αποδίδεται στην ανάπτυξη των εξαγωγών και η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης.


Σε σημαντική αναθεώρηση των προβλέψεων για την ευρωπαϊκή οικονομία προς τα κάτω προχώρησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επικαλούμενη σημαντικούς γεωπολιτικούς κινδύνους, που έχουν να κάνουν με το παγκόσμιο εμπόριο αλλά και ενδοκοινοτικούς κινδύνους, όπως το brexit και η δημοσιονομική κατάσταση στην Ιταλία.

Για την Ελλάδα η Κομισιόν εμφανίζεται αισιόδοξη, δεδομένου ότι προχώρησε σήμερα σε αναθεώρηση προς το καλύτερο των προβλέψεων για την ανάπτυξη σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις του Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα το ελληνικό ΑΕΠ, το οποίο εκτιμάται ότι αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,0% το 2018, θα σημειώσει περαιτέρω αύξηση το 2019 στο 2,2% και το 2020 κατά 2,3%. Το Νοέμβριο η Κομισιόν προέβλεπε ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί στη χώρα κατά 2,0% φέτος και του χρόνου.

Αισιοδοξία Μοσκοβισί για την Ελλάδα


Ερωτηθείς σχετικά ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ήταν από τις λίγες χώρες, για τις οποίες η Επιτροπή αναθεώρησε τις προβλέψεις προς το καλύτερο. Απέδωσε αυτήν την εξέλιξη στο γεγονός ότι τον περασμένο Νοέμβριο δεν ήταν διαθέσιμα όλα τα στοιχεία και κυρίως εκείνα της εσωτερικής κατανάλωσης. Τώρα έχουμε όλα τα στοιχεία και είμαστε πιο φιλόδοξοι, είπε ο ίδιος.

Στο κεφάλαιο της έκθεσης για την Ελλάδα η Κομισιόν αποδίδει τη θετική εξέλιξη της ανάπτυξης στις εξαγωγές και στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, που ευνοήθηκε από την σημαντική αύξηση της απασχόλησης. Αναφορικά με την ευρωπαϊκή οικονομία, η επιβράδυνση φαίνεται ότι πλήττει περισσότερο τις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης, όπως την ιταλική και τη γερμανική, ενώ οι μικρότερες οικονομίες θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται ικανοποιητικά.

Σύμφωνα με τις σημερινές προβλέψεις της Επιτροπής το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα αυξηθεί φέτος 1,3% και του χρόνου 1,6%. Το Νοέμβριο προέβλεπε αύξηση του ΑΕΠ 1,9% το 2019 και 1,7% το 2020. Πάντως, η αναθεώρηση των προβλέψεων της Κομισιόν προς το χειρότερο είναι πιο έντονη για φέτος και μικρότερη για του χρόνου.
DW

Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.


Με τη θετική εισήγηση της πλειοψηφίας εισάγεται στην Ολομέλεια το Πρωτόκολλο για την εισδοχή της Βόρειας Μακεδονίας στην ευρωατλαντική συμμαχία.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του προεδρείου της Βουλής, τον λόγο, αύριο, αναμένεται να πάρουν οι εισηγητές των κομμάτων, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και οι πολιτικοί αρχηγοί, όπως επίσης κι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Επίσης, θα μιλήσουν και 14 ομιλητές που θα υποδείξουν τα κόμματα. Από τον ΣΥΡΙΖΑ το λόγο αναμένεται να λάβουν πέντε ομιλητές, από τη ΝΔ τρεις και από τα λοιπά κόμματα ένας βουλευτής, ενώ αναμένεται να μιλήσουν και δύο ανεξάρτητοι βουλευτές.

Τα Σκόπια θα χάσουν τη δυνατότητα να ακολουθούν κυρίαρχη εξωτερική πολιτική μετά την είσοδο στο ΝΑΤΟ, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σύμφωνα, με το πρακτορείο Sputniknews...


Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε πως είναι δύσκολο να μιλήσεις για τα οφέλη που θα έχει η «Βόρεια Μακεδονία» από τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ. Τα Σκόπια, όμως, τόνισε η Μαρία Ζαχάροβα, θα πρέπει να πληρώσουν για τη συμμετοχή σε επιχειρήσεις οι οποίες απέχουν πολύ από τα συμφέροντα του λαού της χώρας.

«Ποιο πραγματικό όφελος θα έχουν τα Σκόπια από τη συμμετοχή τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία; Δύσκολο να πω. Αλλά σίγουρα θα πρέπει να πληρώσουν για την υποστήριξη του ΝΑΤΟ. Τώρα γνωρίζουμε την τιμή, η Ουάσιγκτον το έχει ανακοινώσει. Στην πραγματικότητα, θα πρέπει να πληρώσουν με υψηλότερες αμυντικές δαπάνες για συμμετοχή σε στρατιωτικές προετοιμασίες και επιχειρήσεις που απέχουν από τα συμφέροντα του Μακεδονικού λαού και (να πληρώσουν) από την απώλεια της δυνατότητας να ακολουθούν κυρίαρχη εξωτερική πολιτική», δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα.

Την Τετάρτη, στις Βρυξέλλες, οι 29 χώρες του ΝΑΤΟ και η πΓΔΜ υπέγραψαν το πρωτόκολλο εισδοχής των Σκοπίων στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Τα κράτη — μέλη της Συμμαχίας θα πρέπει να κυρώσουν το πρωτόκολλο πριν τα Σκόπια γίνουν πλήρες μέλος. Παρόλα αυτά, με την υπογραφή του πρωτοκόλλου, η πΓΔΜ θα αρχίσει να συμμετέχει στα θεσμικά όργανα του ΝΑΤΟ ως προσκεκλημένη χώρα.

Ο Τζορτζ Ένγκελγκαρντ, ερευνητής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, μιλώντας στο Sputnik, εξήγησε ότι «οι Βρυξέλλες θέλουν να εμποδίσουν την επίδραση της Ρωσίας στα Βαλκάνια και αυτός είναι ο λόγος που "σύρονται" στο ΝΑΤΟ οι μικρότερες χώρες της περιοχής».

Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι «μετά την "απορρόφηση" της πΓΔΜ από το ΝΑΤΟ», θα ενισχυθεί η πίεση στη Σερβία και στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας προκειμένου «να τις σύρουν στη συμμαχία».
sputniknews.gr

«Χρειάζονται συντονισμένα βήματα από βασικούς φορείς για την υποστήριξη της ταχύτερης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις....


Την πάγια θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι πρέπει να υπάρξουν συντονισμένες ενέργειες για την ταχύτερη απομείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα επανέλαβε ο εκπρόσωπος του οργανισμού Τζέρι Ράις κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης Τύπου στην Ουάσιγκτον.

«Χρειάζονται συντονισμένα βήματα από βασικούς φορείς για την υποστήριξη της ταχύτερης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου σημείωσε πως το Εκτελεστικό Συμβούλιο θα συζητήσει στις αρχές Μαρτίου την έκθεση που εξέδωσε η αποστολή του ΔΝΤ που επισκέφτηκε πρόσφατα την Αθήνα στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας. Σχετικά με τις τράπεζες, ο κ. Ράις είπε ότι δεν έχει κάτι επιπλέον να προσθέσει σε σχέση με ό,τι επισημαίνει το κείμενο συμπερασμάτων που είχε εκδώσει το ΔΝΤ για την Ελλάδα στις 25 Ιανουαρίου.

Ο συνήγορος υπεράσπισης των οκτώ τούρκων αξιωματικών προανήγγειλε την άσκηση ασφαλιστικών μέτρων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πώς σχολίασε την απόφαση για επικήρυξή τους....


Τις επόμενες κινήσεις τους εξετάζουν οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί, οι οποίοι επικηρύχθηκαν από την Άγκυρα έναντι του ποσού των 670.000 ευρώ.

Ο συνήγορος υπεράσπισης, Χρίστος Μυλωνόπουλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο άσκησης ασφαλιστικών μέτρων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με στόχο την απαγόρευση της επαναπροώθησης των «8» στη γειτονική χώρα.

Μιλώντας πάντως, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», εμφανίστηκε καθησυχαστικός, θεωρώντας «απίθανο το ενδεχόμενο της παραβίασης της απόφασης του Αρείου Πάγου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Τούρκοι αξιωματικοί, την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία, τον Ιούλιο του 2016, κατέφυγαν στην Ελλάδα, αιτούμενοι και λαμβάνοντας πολιτικό άσυλο.

Η Άγκυρα από την πλευρά της, έχει επανειλημμένως αξιώσει την έκδοση των «8», οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή τόσο στην τρομοκρατική — κατά την Τουρκία — οργάνωση του Φετχουλάχ Γκιουλέν, γνωστή και ως FETO, όσο και στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.
 
Ο συνήγορος υπεράσπισης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών κ. Χρ. Μυλωνόπουλος στον ΣΚΑΪ
Ο κ. Μυλωνόπουλος επεσήμανε, επιπλέον, ότι η επικήρυξή τους συνιστά πρόκληση για τη διεθνή νομιμότητα και την ελληνική κυριαρχική εξουσία.

«Η Τουρκία ζητεί από τον Έλληνα πρωθυπουργό να παραβιάσει θεμελιώδεις αρχές του ελληνικού πολιτεύματος και να παρακάμψει τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου».

Έκανε παράλληλα, λόγο για «πολιτιστικό αταβισμό» και «παλινόρθωση σε εποχές βίας και αυθαιρεσίας», ενώ χαρακτήρισε την υπόθεση ως «διακαή επιδίωξη» και «θέμα γοήτρου» της Τουρκίας. «Εφόσον η ΕΛΑΣ επιτελεί τα καθήκοντα της, δεν θα υπάρξει άσχημη εξέλιξη» εκτίμησε, καταλήγοντας.
πηγή: sputniknews.gr

Οι Ελληνες σήμερα είμαστε βαθειά διχασμένοι. Και ο διχασμός μας δεν είναι ιδεολογικός, δεν αντιπαρατάσσονται «πεποιθήσεις». Ο διχασμός αντιθέτει τη μειονεξία-κακομοιριά-στενοκεφαλιά του επαρχιώτη στην ευρύτητα των οριζόντων, την αυτοπεποίθηση και τη συνείδηση αρχοντιάς του κοσμοπολίτη... 


 επιφυλλίδα του Χρήστου Γιανναρά *

Για μια ακόμα φορά οι Ελληνες είμαστε επικίνδυνα και επώδυνα διχασμένοι. Διαφέρει ο διχασμός για το Σκοπιανό από άλλους προγενέστερους; Ναι, διαφέρει. Αλλοτε μας δίχαζαν υποκειμενικές εντυπώσεις, ψυχολογικές αγκυλώσεις, η τυφλή στράτευση σε ιδεολογίες και σε κόμματα. Αυτή η επιπολαιότητα δεν εξέλιπε, συνοδεύει και την περιπέτειά μας με τα Σκόπια. Ομως τούτη τη φορά βαραίνει πρωταρχικά η κατακέφαλη πρόκληση: Πόσοι από εμάς βλέπουν και πόσοι πεισματικά αγνοούν την κατάλυση της αυτεξουσιότητας του κράτους.

Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, οι «Αγορές» (ή τα Διευθυντήρια των Βρυξελλών) απαιτούν να συμπεριλάβουν στη ζώνη κυριαρχίας τους τα Σκόπια – να μην τα κερδίσει η Ρωσία. Και το συγκυριακό πληθυσμικό συμπίλημα Αλβανών και Σλάβων, του άλλοτε FYROM, αντιλαμβάνεται ότι τώρα μπορεί να εκβιάσει αποτελεσματικά τους Ισχυρούς: Να πετύχει διεθνή αναγνώριση το κωμικό αλλά και δολιότατο παραμύθι της «μακεδονικής» καταγωγής των Σκοπιανών.

Οι Ελληνες θα μπορούσαμε να έχουμε αντιπαρέλθει συγκαταβατικά, σαν παιδαριώδη ανοησία, τη σκοπιανή επιδίωξη. Υπάρχουν όμως δύο ρεαλιστικότατα δεδομένα, που καθιστούν ανέφικτη μια τέτοια ψυχραιμία:

Πρώτο δεδομένο, είναι οι σχετικά νωπές μνήμες ανάλογων περιπτώσεων, που εξελίχθηκαν σε τραγωδία κακουργηματικού ακρωτηριασμού της εδαφικής, από τα πανάρχαια χρόνια, υπόστασης του Ελληνισμού. Η προσάρτηση της Βόρειας Κύπρου στην Τουρκία και της Βόρειας Ηπείρου στην Αλβανία απέδειξαν αδίστακτο τον αμοραλισμό των «πεφωτισμένων και λελαμπρυσμένων της Εσπερίας εθνών». Και είχε προηγηθεί η δίχως προσχήματα «εθνοκάθαρση», η εξολόθρευση των ελληνικών πληθυσμών, πάλι με τη συνέργεια των Ευρωπαίων, στην ελληνικότερη του ελληνικού χώρου πανάρχαια γη της Μικράς Ασίας, της Ανατολικής Θράκης, του Πόντου.

Δεύτερο δεδομένο, είναι η κατεστημένη, σαν πολίτευμα της χώρας μας, κομματοκρατία. Δηλαδή, η αυτονόμηση των κομμάτων και της πολιτικής εξουσίας από το κοινωνικό σώμα και τις ανάγκες του, η εκδοχή και η άσκηση της εξουσίας ως ηδονικής αυταξίας. Προκειμένου να ικανοποιήσουν οι κομματάνθρωποι την ψυχοπαθολογική εξουσιολαγνεία τους, είναι έτοιμοι να ξεπουλήσουν ατίμητα προικιά του Γένους των Ελλήνων στον καιροσκοπισμό ξένων κρατών και διεθνών «παραγόντων». Οχι μόνο λιμάνια, αεροδρόμια, οδικό δίκτυο, τρένα, ύδρευση, ηλεκτροδότηση, ιατρική περίθαλψη τα παραδίνουν οι μανιακοί της εξουσίας στον διεθνή υπόκοσμο της κερδοσκοπίας, αλλά και την πατρώα γη την παραχωρούν για πολεμικές βάσεις των «Υπερδυνάμεων».

Μας τρομάζει, ναι, η φτηνιάρικη «γαλαντομία» του κομματικού συρφετού. Γιατί ξέρουμε, στο πετσί μας, ότι δεν λογαριάζουν καμιά κοινωνική αρετή, ποιότητα ή αξία ζωής, όταν πρόκειται να εξυπηρετηθεί η εξουσιολαγνεία τους. Γεννάει τρόμο και πανικό η πανουργία τους να απαξιώσουν μεθοδικά το σχολειό και το πανεπιστήμιο, να μεταβάλουν σε εργαλείο εσκεμμένης αποβλάκωσης του πληθυσμού την κρατική τηλεόραση. Η πιο προκλητική επιβεβαίωση του ολοκληρωτισμού στην Ελλάδα σήμερα, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είναι τα κρατικά τηλεοπτικά κανάλια. Που μέρα νύχτα υποβάλλουν στον πολίτη σαν αυτονόητη τη βεβαιότητα ότι κάθε επιφύλαξη, κριτική αντίρρηση ή διαφωνία του για τη «Συμφωνία των Πρεσπών» τον καθιστά αυτομάτως «Χρυσαυγίτη», ακροδεξιό, σχεδόν φασίστα. Αντίθετα, ο ενδοτισμός, η «κωλοτούμπα» από τη «ριζοσπαστική Αριστερά» στη χαμέρπεια των λακέδων του χρηματοπιστωτικού συστήματος, προσπορίζει τα εύσημα του «προοδευτικού» – «πρόοδος» για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο συνεπής μηδενισμός.

Οι Ελληνες σήμερα είμαστε βαθειά διχασμένοι. Και ο διχασμός μας δεν είναι ιδεολογικός, δεν αντιπαρατάσσονται «πεποιθήσεις». Ο διχασμός αντιθέτει τη μειονεξία-κακομοιριά-στενοκεφαλιά του επαρχιώτη στην ευρύτητα των οριζόντων, την αυτοπεποίθηση και τη συνείδηση αρχοντιάς του κοσμοπολίτη. Η αναμέτρηση των αντιτιθέμενων ποιοτήτων και μεγεθών είναι δραματικά άνιση. Ο επαρχιωτισμός είναι πανίσχυρος και ακαταμάχητος. Σαρκώνεται στο μεταπρατικό μας κράτος – στο συγκεντρωτικό διοικητικό μοντέλο που αντιγράψαμε, στον πελατειακό κοινοβουλευτισμό που μιμηθήκαμε, στις ξενόφερτες ιδεολογίες που παπαγαλίζουμε, στα οικονομικά συστήματα που αλόγιστα κοπιάρουμε, στους θεσμούς Παιδείας, Δικαιοσύνης, σωφρονισμού, συνδικαλισμού που εξευτελιστικά μαϊμουδίζουμε.

Η αντίπαλη στον μιμητικό επαρχιωτισμό «παράταξη» δεν έχει, δεν πρόλαβε ποτέ να έχει θεσμικά μορφώματα να αντιπαραθέσει. Υπήρχε πάντοτε η εναλλακτική πρόταση, αλλά σαρκωνόταν όχι σε θεσμούς ή σε ιδεολογήματα, ήταν, από καταβολής νεοελληνικού κράτους, σαρκωμένη σε πρόσωπα. Αυτή τη διαπίστωση την κρατάμε φυλαχτό, γιατί μας επιτρέπει να ελπίζουμε – η ελληνική συνέχεια ήταν πάντοτε σαρκωμένη σε πρόσωπα. Ακόμα κι όταν αχρηστεύονταν ή ακυρώνονταν οι θεσμοί (η «πόλις», η «κοινότητα», η «εκκλησία» του δήμου ή της ενορίας), βαδίζαμε με την περπατησιά των προσωπικοτήτων, των χαρισματικών Ελλήνων.

Η ελληνικότητα, ως ιστορική ετερότητα, δεν σαρκώθηκε σε βασιλιάδες και πρωθυπουργούς ούτε σε κόμματα. Γι’ αυτό και στη φαρσοκωμωδία του «αντιπροσωπευτικού συστήματος» δεν αντιτάσσουμε θεωρίες, αλλά τον Καποδίστρια, τον Τρικούπη, τον Σοκόλη, τον Ροΐδη, τον Παπαδιαμάντη, τον Ιωνα Δραγούμη, τον Κωνσταντίνο Καραβίδα. Στην «προοδευτική» ξεφτίλα αντιστεκόμαστε με Στρατηγό Μακρυγιάννη, Περικλή Γιαννόπουλο, Γιώργο Θεοτοκά. Η Ελλάδα προχωράει με ραχοκοκαλιά τον Πικιώνη, τον Παπαλουκά, τον Σεφέρη, τον Ελύτη, τον Μάνο Χατζιδάκι.

Και τα ονόματα που ακόμα σήμερα τη σπονδυλώνουν, πολλά, αθόρυβα – ιερά.
____________________________________

* Ο Χρήστος Γιανναράς γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια της Αθήνας, της Βόννης και της Σορβόννης. Επιφυλλιδογραφεί σε εφημερίδες παρεμβαίνοντας στην πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα.

Υποχρεωτική η αναγραφή των φαρμάκων στο βιβλιάριο και ο έλεγχος από γιατρούς και φαρμακοποιούς, επισημαίνει ο ΕΟΠΥΥ


Η κατάργηση των βιβλιαρίων υγείας των ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ, δείχνει να απομακρύνεται - τουλάχιστον για την ώρα - καθώς το νομοσχέδιο για τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας βρίσκεται μεν στη Βουλή, αλλά είναι ακόμη σε στάδιο αναμονής, χωρίς να έχει προσδιοριστεί το χρονοδιάγραμμα για την επεξεργασία και ψήφισή του.

Στο μεταξύ όμως, οι διαθέσιμες σελίδες στα ήδη υπάρχοντα βιβλιάρια τελειώνουν και οι γιατροί δεν βρίσκουν χώρο να γράφουν τα φάρμακα που χορηγούν, έστω κι αν η πληροφορία για τα φάρμακα που συνταγογραφήθηκαν, αποθηκεύεται στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Καθώς όμως η αναγραφή των φαρμάκων είναι υποχρεωτική, ο ΕΟΠΥΥ, "επιστρατεύει" τώρα τα παλαιά -και ακυρωμένα - συνταγολόγια του ΙΚΑ για να εξυπηρετήσει την κατάσταση...

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Τάκης Γεωργακόπουλος, έστειλε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα χθες, στους πανελληνίους συλλόγους γιατρών και φαρμακοποιών, στις ΥΠΕ, τα φαρμακεία του, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Αιγινήτειο και Αρεταίειο, προκειμένου να γνωστοποιήσει τη διαδικασία για τη χορήγηση συνταγολογίων του τ. ΙΚΑ - ΕΤΑΜ στον ΕΦΚΑ για τη χρήση τους ως βιβλιάρια ασθενείας.

Με το σημείωμα, ο αντιπρόεδρος υπενθυμίζει ότι οι γιατροί που συνταγογραφούν έχουν υποχρέωση να καταχωρούν τα συνταγογραφούμενα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα στο βιβλιάριο υγείας των ασθενών και οι φαρμακοποιοί οφείλουν να καταχωρούν  στο βιβλιάριο, την εκτέλεση της συνταγής.

Παραθέτοντας τη σχετική νομοθεσία σημειώνει πως "η συνταγή απαραίτητα συνοδεύεται από το βιβλιάριο υγείας του ασφαλισμένου, στο οποίο ο φαρμακοποιός ελέγχει την καταχώρηση των φαρμάκων και σημειώνει την εκτέλεση με σφραγίδα και υπογραφή. Και προσθέτει ότι (ο φαρμακοποιός ελέγχει) "την καταχώρηση στο βιβλιάριο υγείας της συνιστώμενης αγωγής με σφραγίδα και υπογραφή ιατρού, ακριβώς όπως έχει συνταγογραφηθεί στην ηλεκτρονική συνταγή".

Τονίζει ακόμη ότι "η μη αναγραφή αγωγής στο βιβλιάριο υγείας του ασφαλισμένου, επισύρει κυρώσεις τόσο για τον γιατρό, όσο και για τον φαρμακοποιό που εκτελεί τη συνταγή.

Καταλήγοντας στο σημείωμα, ο κ. Γεωργακόπουλος αναφέρει ότι "προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για βιβλιάρια υγείας σε όσους αποκτούν δικαίωμα ασφαλιστικής ικανότητας για πρώτη φορά, καθώς και όλων των υπαγόμενων φορέων του ΕΦΚΑ, από τη στιγμή που θα τελειώσουν τα ασφαλιστικά βιβλιάρια, θα διατίθενται για χρήση ως βιβλιάρια υγείας με τα προβλεπόμενα στοιχεία ασφαλισμένου στο εξώφυλλο, τα παλαιού τύπου συνταγολόγια του τ. ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, που έχουν ακυρωθεί ως συνταγολόγια, διότι έχει αποκοπεί το πάνω τμήμα που έφερε το γραμμωτό κώδικα της συνταγής".
healthmag.gr

Ο τίτλος του Spiegel: «Τσακώνονται αλλά χρειάζονται ο ένας τον άλλο», «Ο φαύλος κύκλος των κρίσεων» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeiner Zeitung...


Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία βρίσκεται και σήμερα στα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου. Για ελπίδα κάνει λόγο η SZ, ενώ το Spiegel υποστηρίζει ότι τους δύο πολιτικούς συνδέει σχέση συμφέροντος.

Για προσέγγιση Ελλάδας και Τουρκίας κάνει λόγο η ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη της Süddeutsche Zeitung:«Η ελληνική σημαία ανεμίζει δίπλα στην τουρκική και ένα ταχύπλοο οδηγεί τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μέσα στη θάλασσα του Μαρμαρά. Τα φεριμπότ χρειάζονται πενταπλάσιο χρόνο για να φθάσουν στο δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Πριγκιποννήσων. Οι Τούρκοι οικοδεσπότες όμως θέλουν να δείξουν στο Τσίπρα τι μπορούν να κάνουν όταν θέλουν. Ο Τσίπρας δεν βρίσκεται πρώτη φορά στην Τουρκία από τότε που ανέλαβε χρέη Πρωθυπουργού το 2015, αλλά είναι ο πρώτος εν ενεργεία Πρωθυπουργός, ο οποίος επιτρέπεται να επισκεφθεί τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης από τότε που την έκλεισε η τουρκική κυβέρνηση το 1971. Μετά την επίσκεψη του Τσίπρα, η Χάλκη γίνεται και πάλι σύμβολο ελπίδας ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν θα σπάσει ένα ταμπού».

Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Οι Τούρκοι αναθέρμαναν την ελπίδα κυρίως με χειρονομίες. Έτσι ο Ερντογάν προσκάλεσε αιφνιδιαστικά τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο την Τρίτη το βράδυ στο επίσημο δείπνο με τον Τσίπρα στην Άγκυρα. Την Τετάρτη το πρωί ο Ιμπραχίμ Καλίμ, ο στενότερος σύμβουλος του Ερντογάν όχι μόνο συνόδευσε τον Τσίπρα στην Χάλκη αλλά και στην Αγία Σοφία, την κάποτε πιο σημαντική ορθόδοξη εκκλησία, η οποία αργότερα έγινε τζαμί και την οποία μετέτρεψε σε μουσείο ο Κεμάλ Ατατούρκ».

Σχέση συμφέροντος


«Τσακώνονται αλλά χρειάζονται ο ένας τον άλλο» είναι ο τίτλος του άρθρου του Spiegel, το οποίο σημειώνει: «Μια σχέση συμφέροντος συνδέει τον Ερντογάν με τον Τσίπρα. Γνωρίζουν πως χρειάζονται ο ένας τον άλλο σε πολλά ζητήματα. Παράλληλα ο κατάλογος των θεμάτων στα οποία διαφωνούν είναι μακρύς και δεν στάθηκε δυνατόν να επιλυθούν πολλά προβλήματα ακόμα και μετά τη συνάντησή τους την Τρίτη. Ο Ερντογάν πιέζει ώστε η Ελλάδα να παραδώσει τους οκτώ στρατιωτικούς που διέφυγαν. Είναι όμως μια επιθυμία που ο Τσίπρας από σεβασμό στην ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης δεν μπορεί να ικανοποιήσει… Ο Τσίπρας προσπάθησε πάντως να έχει συμφιλιωτικό τόνο απέναντι στον Ερντογάν. Καταλαβαίνει πολύ καλά πως όσον αφορά το μεταναστευτικό εξαρτάται από τον Τούρκο Πρόεδρο. Από τότε που υπεγράφη η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας το 2016 για το μεταναστευτικό, μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των μεταναστών που καταφθάνουν από την Τουρκία στην Ελλάδα».

Σε άλλο σημείο το άρθρο επισημαίνει: «Στην Ελλάδα διεξάγονται εκλογές αυτό το χρόνο, γι αυτό και ο Τσίπρας ´αυτοσκηνοθετείται´ ως ηγέτης. Κατάφερε πρόσφατα μιαν επιτυχία στο ονοματολικό. Τώρα με την επίσκεψή του στην Τουρκία θέλει να εμφανιστεί και ως ένας πολιτικός που επιλύει προβλήματα».

«Ο φαύλος κύκλος των κρίσεων»


«Ο φαύλος κύκλος των κρίσεων» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeiner Zeitung, η οποία επισημαίνει πως «Ο Έλληνας Πρωθυπουργός καταβάλλει προσπάθειες να αμβλύνει τις πολιτικές εντάσεις με την Τουρκία ωστόσο δεν θα αναμένεται να υπάρξει κάποια ξαφνική επιτυχία». Το άρθρο αναφέρει ότι η διήμερη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει κάποιο σκάνδαλο, όπως κατά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, όταν είχε ζητήσει την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης. Ακόμη το ρεπορτάζ αναφέρεται στο συμβολικό χαρακτήρα που είχαν οι επισκέψεις του Αλέξη Τσίπρα στη Χάλκη αλλά και στην Αγία Σοφία και στις προσπάθειες να μετριασθούν οι εντάσεις. Η FAZ σημειώνει: «Οι προσπάθειες ήταν εμφανείς από την πρώτη μέρα της επίσκεψης του Τσίπρα. Ερντογάν και Τσίπρας δήλωσαν πως ανάμεσά τους υπάρχει ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας ώστε γρήγορα να διαχειρίζονται τις κρίσεις. Οι υπουργοί Άμυνας των δυο χωρών συμφώνησαν να συναντηθούν και πάλι σύντομα για να συζητήσουν θέματα όπως η ένταση στο Αιγαίο ή το Συριακό. Άγκυρα και Αθήνα σχεδιάζουν νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο. Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ένα διμερές οικονομικό φόρουμ στη Θεσσαλονίκη».

Ωστόσο η FAZ καταλήγει στο συμπέρασμα πως «Μια επιτυχία στις διμερείς σχέσεις δεν είναι πολύ πιθανή, διότι Ερντογάν και Τσίπρας βρίσκονται ενόψει σημαντικών εκλογών και δεν θα μπορούσαν να προβούν σε παραχωρήσεις, τις οποίες ο αντίπαλος τους θα ερμήνευε ως σημάδι αδυναμίας».
DW

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.