02/23/19

Στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου μεταβαίνει ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τίπρας, για τη Σύνοδο ΕΕ - Αραβικού Συνδέσμου..


Στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου θα μεταβεί, σήμερα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) - Αραβικού Συνδέσμου, στις 24 και 25 Φεβρουαρίου.

Αύριο το απόγευμα, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην πρώτη ολομέλεια της συνόδου, όπου θα συζητηθεί η ενίσχυση της ευρω-αραβικής συνεργασίας και η από κοινού αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων και στη συνέχεια θα παρακαθίσει στο επίσημο δείπνο της συνόδου.

Στις 9:45 το πρωί της Δευτέρας, ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Άμπουλ Γέιτ και στη συνέχεια θα συμμετάσχει στη σύνοδο -σε περιορισμένη σύνθεση- με θέμα την από κοινού αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων αλλά και στη δεύτερη ολομέλεια της συνόδου.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στη σύνοδο κορυφής ΕΕ - Αραβικού Συνδέσμου, στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου έχει ως εξής:

   Κυριακή 24 Φεβρουαρίου:
   - 17.00 : Επίσημη υποδοχή αντιπροσωπειών και τελετή έναρξης της Συνόδου ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου.
   - 17.50 : Πρώτη Ολομέλεια Συνόδου με θέμα «Enhancing the Euro-Arab partnership and addressing global challenges together - part 1»
   - 20.15: Επίσημο Δείπνο

   Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου:
  -  09.45: Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού συνδέσμου κ. Aboul Gheit.
  - 10.30: Σύνοδος σε περιορισμένη σύνθεση με θέμα «Addressing regional challenges together».
  - 12.00: Δεύτερη ολομέλεια Συνόδου με θέμα «Enhancing the Euro-Arab partnership and addressing global challenges together - part 2».

Ποια θέματα θα συζητηθούν 


Το εμπόριο, οι επενδύσεις, η μετανάστευση και η ασφάλεια θα αποτελέσουν τα σημαντικότερα από τα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της επικείμενης Συνόδου Κορυφής των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου, που θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Φεβρουαρίου στο Σαρμ Ελ-Σέιχ, σύμφωνα με τον Πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αίγυπτο Ιβάν Σούρκος.

Μιλώντας στην αγγλόγλωσση αιγυπτιακή εφημερίδα «Egypt Today», ο κ. Σούρκος πρόσθεσε στις ότι «η συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Αραβικού Συνδέσμου, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ενισχύσει την επικοινωνία μεταξύ των ευρωπαϊκών και αραβικών περιοχών και θα ενισχύσει τη σταθερότητα και στις δύο περιοχές».
\
«Αυτή η Σύνοδος Κορυφής θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να συζητήσουμε αρκετά κορυφαία, ενδιαφέροντος, ζητήματα: ιδιαίτερα τη λαθρομετανάστευση και την τρομοκρατία. Οι συγκρούσεις στη Συρία, την Υεμένη και τη Λιβύη θα βρίσκονται επίσης στο τραπέζι συζήτησης κατά τη Σύνοδο Κορυφής, μαζί με την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής», κατέληξε ο Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αίγυπτο.

Μεταξύ των αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας ο οίκος Fitch εντοπίζει το τεράστιο δημόσιο χρέος, τα κόκκινα δάνεια, τις καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις, τη δυσκολία στην προσέλκυση επενδύσεων κ.α...


Μια σειρά από αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας διατυπώνει, στην τελευταία έκθεσή του, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο «αστάθειας», σε περίπτωση που εκτροχιαστεί η δημοσιονομική προσαρμογή, κάτι που καταδεικνύει τον κίνδυνο για επιβολή αυστηρότερων capital controls, όπως τονίζει.

Πρόοδο σε διάφορους τομείς της ελληνικής οικονομίας διαπιστώνει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch που προειδοποιεί, εντούτοις, για τον κίνδυνο που εγείρει ενδεχόμενος εκτροχιασμός της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Μάλιστα, ο οίκος κρούει τον «κώδωνα» για τον συνεχιζόμενο, αν και μικρότερο, κίνδυνο επιβολής αυστηρότερων capital controls στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, διαπιστώνει κινδύνους για τα αποτελέσματα που θα φέρει η δημοσιονομική προσαρμογή του 2019 — 2020, κάνοντας μνεία στις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις κατά των περικοπών των συντάξεων το 2012 και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού του 2016 που εκκρεμεί.

Παράλληλα, ο οίκος αναφέρεται και στους κινδύνους που αναδύονται από τον τραπεζικό τομέα. Ειδικότερα, ο Fitch σημειώνει ότι αν και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) έχουν μειωθεί στο 46,7% τον Σεπτέμβριο του 2018, από το 47,2% τον Δεκέμβριο του 2017, χρειάζονται περαιτέρω ουσιαστικές πρωτοβουλίες, ειδάλλως θα αποδειχθεί δύσκολη η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) σε ρυθμό που θα υποστηρίζει την καλλιέργεια εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα.

Πέρα από τα «κόκκινα» δάνεια, μεταξύ των αδύναμων σημείων της ελληνικής οικονομίας, ο οίκος αναφέρει επίσης τα υψηλά επίπεδα του χρέους της, αλλά και τη μεσοπρόθεσμη τάση ανάπτυξης του ΑΕΠ που κρίνεται αδύναμη (λόγω του δημογραφικού προβλήματος και της χαμηλής παραγωγικότητας στον τομέα της απασχόλησης, όπως σημειώνει).

Τέλος, υπογραμμίζει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις και η προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων παραμένουν υποτονικές, παρά την ήπια πρόοδο που έχει σημειωθεί τελευταία.
πηγή: sputniknews.gr

Οι Αμερικανοί και Κινέζοι διαπραγματευτές εργάζονται πάνω σε πολλά μνημόνια κατανόησης για μιά τελική εμπορική συμφωνία...


Οι Αμερικανοί και Κινέζοι διαπραγματευτές εργάζονται πάνω σε πολλά μνημόνια κατανόησης (Memorandum of Understanding- MOU) που θα αποτελέσουν τη βάση μιας τελικής εμπορικής συμφωνίας, σύμφωνα με ένα άτομο που είναι ενήμερο για τις συνομιλίες.

Τα μνημόνια κατανόησης θα καλύπτουν τομείς όπως η γεωργία, οι μη δασμολογικοί περιορισμοί, οι υπηρεσίες, η μεταφορά τεχνολογίας και η πνευματική ιδιοκτησία, δήλωσε η πηγή που ζήτησε να μην εντοπιστεί επειδή οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές. Ο μηχανισμός επιβολής εξακολουθεί να είναι ασαφής, αλλά θα μπορούσε να λειτουργήσει ως απειλή για επαναφορά των δασμών εάν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις, δήλωσε η πηγή.

Δεν αναμένεται καμία πρόοδος κατά τη διάρκεια των συνομιλιών της Ουάσινγκτον σχετικά με τα μεγάλα διαρθρωτικά ζητήματα, αλλά υπάρχει μια προσπάθεια να επεκταθεί ενδεχομένως η προθεσμία της 1ης Μαρτίου για την αύξηση των δασμών των ΗΠΑ στα κινεζικά προϊόντα. Ο Liu He, ο κύριος διαπραγματευτής της Κίνας, αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump την Παρασκευή, σύμφωνα με ένα άλλο πρόσωπο, που είναι εξοικειωμένο με την κατάσταση.

Οι ΗΠΑ ζητούν επίσης από την Κίνα να κρατήσει την ισοτιμία του γιουάν σταθερή ώστε να εξουδετερωθεί οποιαδήποτε προσπάθεια του Πεκίνου να υποτιμήσει το νόμισμά του για να αντιμετωπίσει τους δασμούς των Η.Π.Α., σύμφωνα με άλλα άτομα που έχουν ενημερωθεί για τις συνεχιζόμενες συνομιλίες. Ο εκπρόσωπος της κινεζικής κυβέρνησης δήλωσε την Τετάρτη ότι η χώρα του δεν θα χρησιμοποιήσει το γιουάν ως εργαλείο αντιμετώπισης των εμπορικών διαφορών.
Bloomberg/Brief

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.