02/28/19

Οι οικονομικές εξελίξεις στην ευρωζώνη σχολιάζονται εκτενώς στον γερμανικό τύπο. Αφορμή είναι οι επισημάνσεις της Κομισιόν στα πλαίσια του "ευρωπαϊκού εξαμήνου", στο οποίο συμμετέχει πλέον και η Ελλάδα.


"Η Κομισιόν τα βλέπει μαύρα για την Ιταλία" επιγράφεται ανάλυση στις οικονομικές σελίδες της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, "η Κομισιόν επικρίνει τη στασιμότητα στις μεταρρυθμίσεις. Αλλά ούτε η Ελλάδα και η Κύπρος παίρνουν καλούς βαθμούς στις Βρυξέλλες".

Για την Ελλάδα αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: "Ποτέ δεν υλοποιήθηκαν πλήρως οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονταν στα προγράμματα διάσωσης. Από αυτή την άποψη δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει 'υπερβολικές' δημοσιονομικές ανισορροπίες.(...) Μόνο αν η ελληνική κυβέρνηση τακτοποιήσει εκρρεμότητες κατά τρόπο που ικανοποιεί τους πιστωτές, μπορεί να υπολογίζει σε περαιτέρω οικονομική βοήθεια. Σύμφωνα με απόφαση του Γιούρογκρουπ το περασμένο καλοκαίρι, η Αθήνα θα λάβει (σε δόσεις) τα κέρδη που είχε αποκομίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την αγορά ελληνικών ομολόγων. Η πληρωμή θα γίνεται δύο φορές τον χρόνο. Για τον Μάρτιο προβλέπεται να εκταμιευθεί σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Το αν θα δοθεί η σχετική έγκριση από το Γιούρογκρουπ, σε περίπου δύο εβδομάδες, εξαρτάται για μία ακόμη φορά από το αν οι πιστωτές θα είναι ικανοποιημένοι με την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων".

Στο ελληνικό ζήτημα αναφέρεται και η εφημερίδα Rhein Zeitung του Κόμπλεντς: "Πολλοί μιλούν για καταστροφική λιτότητα. Μέρος της αλήθειας, ωστόσο, αποτελεί και η διαπίστωση ότι η Ελλάδα δεν ήταν διατεθειμένη να επιλύσει τα δομικά της προβλήματα με τις δικές της δυνάμεις. Τελικά, και τα τρία πακέτα βοήθειας δεν ήταν παρά μία μάταιη προσπάθεια να οδηγηθεί η Ελλάδα στον δρόμο της σύνεσης. Δεν πρόκειται βέβαια για μόνιμη λύση. Αλλά απομένει να δούμε αν αποδειχθεί καλύτερη η άλλη λύση, την οποία επιλέγει τώρα η Ιταλία: αρνείται να προχωρήσει σε περικοπές και ξοδεύει ακόμη περισσότερα χρήματα από εκείνα που δεν έχει..."

Ήδη σε ύφεση η Ιταλία


Η Ιταλία θα αναμετρηθεί με τις αγορές, λέι ο Τόμας Βίζερ
"Κενές υποσχέσεις, παράλυτη οικονομία" επιγράφεται ανάλυση της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt, η οποία εστιάζει αποκλειστικά στην Ιταλία. Ο αρθρογράφος κάνει λόγο για "τριγμούς" στον κυβερνητικό συνασπισμό της Ρώμης με αφορμή την ήττα των "Πέντε Αστέρων" στις τοπικές εκλογές της Σαρδηνίας, αλλά κυρίως την πιθανή εμπλοκή της ακροδεξιάς Λέγκα σε σκάνδαλο παράνομης χρηματοδότησης. Για να επισημάνει τελικά τα εξής: "Ενώ οι κυβερνώντες ασχολούνται με τα δικά τους, η οικονομική κατάσταση επιδεινώνεται με ρυθμούς που κόβουν την ανάσα. Η υλοποίηση γενναιόδωρων προεκλογικών υποσχέσεων επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Ούτε λόγος δεν γίνεται πια για την απαιτούμενη μείωση χρέους σε ποσοστό κάτω από το 130% του ΑΕΠ. Ανάπτυξη δεν αναμένεται ούτε στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Από τεχνικής απόψεως η Ιταλία έχει ήδη περιέλθει σε ύφεση. Για 'υπερβολικές δημοσιονομικές ανισορροπίες' κάνει λόγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή".

"Η Ιταλία αποτελεί βάρος για την ευρωζώνη" υποστηρίζει από την πλευρά του ο επί σειρά ετών επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ, μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard. Στο ερώτημα, πώς θα επιστρέψει στην ανάπτυξη η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, ο Βίζερ λέει ότι δεν εχει απάντηση, αλλά εικάζει ότι για να γίνει αυτό χρειάζεται "είτε μία τεράστια κρίση, είτε ένα καλά οργανωμένο πολιτικό σύστημα, είτε ένα θαύμα..." Τί μπορεί όμως να κάνει η ίδια η ΕΕ; Ο αυστριακός αξιωματούχος υποστηρίζει ότι οι κυρώσεις που προβλέπει το ευρωπαϊκό δίκαιο δεν πρόκειται να αποφέρουν αποτέλεσμα στην περίπτωση της Ιταλίας. Ο ίδιος πιστεύει ότι "οι Ιταλοί θα πρέπει να αφεθούν στη δυστυχία τους. Αν δεν μπορέσουν να αναχρηματοδοτηθούν στις αγορές, θα υποστούν τις συνέπειες. Και αν χρειαστούν έξωθεν βοήθεια, θα την λάβουν μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα κάνουν επιτέλους τα απαραίτητα βήματα".

Η υποψηφιότητα Βάιντμαν


Παραμένει στο τραπέζι η υποψηφιότητα Βάιντμαν;
Σε μία συγκυρία κρίσιμη για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η Frankfurter Allgemeine Zeitung εστιάζει και πάλι στον ρόλο του επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ Γιενς Βάιντμαν. Προ ετών ο Γερμανός τραπεζίτης είχε θεωρηθεί φαβορί για τη διαδοχή του Μάριο Ντράγκι στο τιμόνι της ΕΚΤ, τους τελευταίους μήνες οι πιθανότητές του μάλλον περιορίστηκαν. Αλλά τί συμβαίνει σήμερα; "Οι πιθανότητες του Βάιντμαν μειώθηκαν αισθητά από τη στιγμή που η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είχε άλλες προτεραιότητες και υποστήριξε την υποψηφιότητα του χριστιανοκοινωνιστή Μάνφρεντ Βέμπερ για την προεδρία της Κομισιόν. Δύο Γερμανοί ταυτόχρονα σε δύο κορυφαία αξιώματα της ΕΕ δεν θα μπροούσαν να 'περάσουν' στη μεγάλη παρτίδα πόκερ για τα υψηλά αξιώματα. Η Μέρκελ έκανε 'ένα σοβαρό πολιτικό λάθος' αποσύροντας την υποστήριξή της προς τον Βάιντμαν, υποστηρίζει ο επικεφαλής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας Γιενς Νοβότνι.

Από την άλλη πλευρά, θεωρεί η εφημερίδα της Φρανκφούρτης, "δεν ειναι σίγουρο οτι ο Βέμπερ θα γίνει όντως πρόεδρος της Κομισιόν. Σε περίπτωση αρνητικού εκλογικού αποτελέσματος θα μπορούσε να αποσυρθεί. Και τότε η υποψηφιότητα Βάιντμαν θα αποκτούσε νέα δυναμική. 'Θα ήταν αφελές να ξεγράψουμε τον Γιενς Βάιντμαν. Η διαπραγμάτευση μετά τις ευρω-εκλογές είναι τόσο περίπλοκη και πολυδιάστατη, ώστε αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να προχωρήσει σε μία αξιόπιστη πρόβλεψη', θεωρεί ο Κάρστεν Μπρζέσκι, επικεφαλής οικονομολόγος της ING Bank.
Γιάννης Παπαδημητρίου/DW

Με διαφορά 11 ποσοστιαίων μονάδων προηγείται η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, συγκεντρώνοντας ποσοστό 32,5%, έναντι του 21,5% που καταγράφει το κυβερνητικό κόμμα.


Στη δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, η Νέα Δημοκρατία προηγείται 11 μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ με αναγωγή επί των εγκύρων, συγκεντρώνοντας ποσοστό 32,5%, έναντι 21,5% - Στις 9,5 μονάδες η διαφορά στην πρόθεση ψήφου - Πεντακομματική Βουλή - Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε σήμερα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, προκύπτει ότι η επόμενη Βουλή θα είναι πεντακομματική, καθώς στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 8%, το Κίνημα Αλλαγής με 7% και το ΚΚΕ με 6%. Από τα υπόλοιπα κόμματα, μόνο η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, με ποσοστό 2,5%, δείχνει να έχει πιθανότητες να διεκδικήσει την είσοδό του στην επόμενη Βουλή.

Χαμηλότερα ποσοστά από το 3% επί των εγκύρων που απαιτείται για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή καταγράψουν οι υπόλοιποι κομματικοί σχηματισμοί, καθώς ακολουθούν: η Ένωση Κεντρώων με 2%, η Πλεύση Ελευθερίας με 1,5%, ενώ το Ποτάμι, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Δημιουργία Ξανά και η Λαϊκή Ενότητα συγκεντρώνουν από 1%.


Στην πρόθεση ψήφου η «ψαλίδα» υπέρ της ΝΔ βρίσκεται στο 9,5%, καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 30%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στο 20,5%. Και πάλι, Χρυσή Αυγή, Κίνημα Αλλαγής και ΚΚΕ ακολουθούν με 7,5%, 6,5% και 5,5%, αντίστοιχα, συνθέτοντας μια πεντακομματική Βουλή.
 
Υψηλό είναι το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου, καθώς αναποφάσιστοι και όσοι επέλεξαν να μην απαντήσουν, έφτασαν το 11%. Η ΝΔ παρουσιάζει μεγάλο βαθμό συσπείρωσης, που φτάνει το 81%, ενώ η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 51%.

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία δεν υπήρξε σχεδόν καμία αλλαγή από την προηγούμενη δημοσκόπηση της Pulse, που διενεργήθηκε το διάστημα 20-22 Ιανουαρίου 2019. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει ποσοστό 35%. Ακολουθεί η απάντηση: «Κανένας από τους δύο» σε ποσοστό 34% και ο Αλέξης Τσίπρας με 24%.

Οι Έλληνες εμφανίζονται απαισιόδοξοι για την κατεύθυνση που πηγαίνουν τα πράγματα στη χώρα. Στην ερώτηση «σε τι κατεύθυνση πηγαίνουν τα πράγματα στην Ελλάδα τους τελευταίους έξι μήνες», το 63% απαντά Σίγουρα/Μάλλον σε λάθος κατεύθυνση. Μόλις το 29% απαντά σε Σίγουρα/Μάλλον σωστή κατεύθυνση.

Παράλληλα, οι πολίτες δηλώνουν δυσαρεστημένοι με το πολιτικό κλίμα και το επίπεδο πολιτικού διαλόγου στη χώρα. Το 82% απαντά ότι το πολιτικό κλίμα είναι Σίγουρα/Μάλλον όχι ικανοποιητικό και μόλις το 9% απαντά Σίγουρα/Μάλλον ναι ικανοποιητικό.

Στο ερώτημα για τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, οι πολίτες εμφανίζονται... μοιρασμένοι. Το 36% απαντά άμεσα, πριν από τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές του Μαΐου και το 32% αργότερα, μέχρι και την λήξη της θητείας της κυβέρνησης τον Οκτώβριο. Το 21% υποστηρίζει ότι θα πρέπει να διεξαχθούν ταυτόχρονα με τις εκλογές του Μαΐου.

Στην παράσταση νίκης, σημαντικά ενισχυμένη εμφανίζεται η Νέα Δημοκρατία, που αυξάνει τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ στις 39 μονάδες -62% έναντι 23%.

Δείτε εδώ ολόκληρη την δημοσκόπηση
πηγή:  protothema.gr

ΗΠΑ-Βόρεια Κορέα: Παραμένει άλυτος ο γρίφος της αποπυρηνικοποίησης


Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι δεν κατέληξε σε συμφωνία για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας μετά τη συνάντησή του με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ- Ουν εξαιτίας των απαράδεκτων αιτημάτων της Πιονγκγιάνγκ για την άρση των αμερικανικών κυρώσεων.

Νωρίτερα, τόσο ο Τραμπ όσο και ο Κιμ είχαν εκφράσει την ελπίδα τους για πρόοδο στη βελτίωση των διμερών σχέσεων και στο βασικό θέμα της αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας στη διάρκεια των συνομιλιών τους στο Ανόι του Βιετνάμ, τη δεύτερη συνάντησή τους μέσα σε οκτώ μήνες.

«Το ζήτημα ήταν οι κυρώσεις», δήλωσε ο Τραμπ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από το ξενοδοχείο JW Marriott στο Ανόι. «Ουσιαστικά ήθελαν την άρση όλων των κυρώσεων και δεν μπορούσαμε να το κάνουμε», πρόσθεσε.

Κιμ και Τραμπ αποχώρησαν από το ξενοδοχείο Metropole, όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντησή τους, χωρίς να γευματίσουν μαζί, όπως ήταν προγραμματισμένο, και επέστρεψαν στα ξενοδοχεία τους.

«Μερικές φορές πρέπει να αποχωρείς (από τις διαπραγματεύσεις) και αυτή ήταν μία από αυτές», σχολίασε ο Τραμπ. «Ήταν μια φιλική αποχώρηση», πρόσθεσε.

Η αποτυχία να καταλήξει σε συμφωνία αποτελεί πλήγμα για τον Αμερικανό πρόεδρο την ώρα μάλιστα που βρίσκεται υπό πίεση και στη χώρα του μετά και την κατάθεση του πρώην προσωπικού του δικηγόρου Μάικλ Κόεν, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι παραβίασε τον νόμο ενόσω βρισκόταν στον Λευκό Οίκο.

Μετά την πρώτη τους συνάντηση στη Σιγκαπούρη τον Ιούνιο ο Τραμπ υπογραμμίζει την καλή χημεία που έχει με τον Κιμ, όμως υπάρχουν αμφιβολίες για το αν η καλή μεταξύ τους σχέση μπορεί να μεταφραστεί σε ουσιαστική πρόοδο προς την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.

Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι «δεν βιάζεται» να καταλήξει σε συμφωνία με τη Βόρεια Κορέα και ότι επιθυμεί μια συμφωνία που θα είναι καλή και για τον Κιμ, ο Λευκός Οίκος είχε φανεί αρκετά αισιόδοξος ώστε να έχει προγραμματίσει μια «τελετή υπογραφής συμφωνίας» μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών μεταξύ των ηγετών.

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν θα υπάρξει νέα συνάντηση μεταξύ του Κιμ και του Τραμπ, όμως ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι «οι ομάδες των δύο πλευρών ανυπομονούν να συναντηθούν ξανά στο μέλλον».

Η συνάντηση της Σιγκαπούρης, η πρώτη μεταξύ ενός εν ενεργεία Αμερικανού προέδρου και ενός Βορειοκορεάτη ηγέτη, είχε καταλήξει με μια ασαφή ανακοίνωση, στην οποία ο Κιμ δεσμευόταν να εργαστεί προς την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. Ωστόσο έκτοτε σημειώθηκε μικρή πρόοδος.

Κατά την έναρξη της δεύτερης ημέρας των συναντήσεών τους στο Ανόι, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα είναι ικανοποιημένος εφόσον η Βόρεια Κορέα δεν πραγματοποιήσει άλλες δοκιμές πυρηνικών ή βαλλιστικών πυραύλων.

Η Πιονγκγιάνγκ έχει σταματήσει αυτές τις δοκιμές από τα τέλη του 2017.

Ο Τραμπ σημείωσε ότι ο Κιμ τον διαβεβαίωσε πως δεν θα υπάρξουν άλλες.

Παράλληλα οι δύο ηγέτες συζήτησαν την αποξήλωση της βασικής πυρηνικής εγκατάστασης της Βόρειας Κορέας στην Γιονγκμπιόν, κάτι το οποίο ο Κιμ εμφανίστηκε διατεθειμένος να κάνει, όμως ζήτησε άρση των κυρώσεων.

«Του ζητήσαμε κάποια επιπλέον πράγματα, αλλά δεν ήταν διατεθειμένος να τα κάνει», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στους δημοσιογράφους αναφερόμενος στον Κιμ.

Ο Τραμπ επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν ελέγχους σε κάποιες βορειοκορεατικές εγκαταστάσεις, αν και δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ωστόσο νωρίτερα σήμερα, όταν έκατσαν ο ένας απέναντι από τον άλλο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, Κιμ και Τραμπ εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι θα σημειώσουν πρόοδο.

«Αν δεν ήμουν διατεθειμένος για κάτι τέτοιο, δεν θα ήμουν εδώ τώρα», απάντησε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης στους δημοσιογράφους όταν τον ρώτησαν αν η χώρα του είναι έτοιμη να εγκαταλείψει τα πυρηνικά της όπλα.

«Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση που ακούσατε ποτέ», σχολίασε ο Τραμπ.

Στο ερώτημα αν αισθάνεται αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία, ο Κιμ απάντησε: «Είναι πολύ νωρίς για να το πούμε, όμως δεν θα έλεγα ότι είμαι απαισιόδοξος. Αυτό που πιστεύω τώρα είναι ότι θα υπάρξει ένα καλό αποτέλεσμα».

Σύμφωνα με τον Λιμ Σου- Χο ερευνητή στο Ινστιτούτο Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας, το γεγονός ότι δεν υπήρξε κάποια συμφωνία μετά τη σημερινή συνάντηση αποτελεί «έκπληξη, κυρίως καθώς ήταν και οι δύο πολύ χαμογελαστοί χθες το βράδυ».

«Όμως η μη ύπαρξη συμφωνίας σήμερα δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει μία τους επόμενους μήνες. Σημαίνει ότι το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο για να εκδώσουν μια ακόμη χλιαρή ανακοίνωση, όπως αυτή στη Σιγκαπούρη», πρόσθεσε.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Η διεθνής συνδιάσκεψη, που φέτος φέρει τον τίτλο «Inclusive growth» («Ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς»), θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο των Δελφών και στο ξενοδοχείο «Αμαλία».


Με εκπροσώπους από 24 χώρες, 500 ομιλητές απ' όλο τον κόσμο, 95 θεματικές ενότητες, 2.500 συνέδρους και πάνω από 150 διαπιστευμένους δημοσιογράφους από την Ελλάδα και το εξωτερικό αρχίζει σήμερα τις εργασίες του το 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που θα διαρκέσει έως την Κυριακή, 3 Μαρτίου.

Η διεθνής συνδιάσκεψη, που φέτος φέρει τον τίτλο «Inclusive growth» («Ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς»), θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο των Δελφών και στο ξενοδοχείο «Αμαλία».

Στο φόρουμ θα παρευρεθεί η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, ενώ τα επόμενα 24ωρα ταξιδεύουν στους Δελφούς ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, υπουργοί και αντιπροσωπείες από την Ευρώπη, την Αμερική, την Αφρική και την Ασία, επίτροποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κεντρικοί τραπεζίτες και πρoσωπικότητες διεθνούς κύρους και επιρροής από την οικονομία, την ακαδημαϊκή κοινότητα και την Κοινωνία των Πολιτών.

Παράλληλα, έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους οι επικεφαλής των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων.

Η ημερήσια διάταξη της συνδιάσκεψης περιλαμβάνει θέματα αιχμής, μέσα από τέσσερις άξονες:
  1. Εμβαθύνει στις διεθνείς και γεωπολιτικές τάσεις
  2. Ενδυναμώνει τις επιχειρηματικές και επενδυτικές σχέσεις στο διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον
  3. Φωτίζει την ευρωπαϊκή πραγματικότητα εν όψει και των ευρωεκλογών
  4. Διερευνά την προοπτική για τη χώρα μας
Στο πλαίσιο των συζητήσεων εντάσσονται και επιμέρους θεματικές ενότητες, με εξειδικευμένες συζητήσεις. Μεγάλη έμφαση θα δοθεί στις μεταβολές και ανακατατάξεις που φέρνει η Δ' Βιομηχανική Επανάσταση στις νέες τεχνολογικές τάσεις, στο μέλλον του λιανεμπορίου, στην τεχνολογία πληρωμών, στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και άλλα επίκαιρα θέματα.

Στη διαμόρφωση του προγράμματος του Φόρουμ, που έχει πλέον εξελιχθεί σε πυλώνα επιρροής στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια, έχουν συμβάλει διεθνείς οργανισμοί, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Επίσης συμμετέχουν κορυφαίες δεξαμενές σκέψης, όπως το Ινστιτούτο Brookings, το Atlantic Council, το Ινστιτούτο Bruegel, η ΔιαNEOσις, το Ίδρυμα Λασκαρίδη κ.ά.

Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών θα φιλοξενήσει φέτος περισσότερους από 200 σπουδαστές και φοιτητές από δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.
efsyn

Οι απαρχές της κρίσης του Κασμίρ εντοπίζονται κατά την περίοδο της απο-αποικιοποίησης της περιοχής από τη Βρετανική Αυτοκρατορία. Όταν η Ινδία ανεξαρτητοποιήθηκε το 1947, ο αντιδημοφιλής Ινδός μαχαραγιάς του Κασμίρ, Χάρη Σινγκ, ήρθε αντιμέτωπος με την εισβολή πακιστανικών φυλών στην περιοχή...


Η ένταση στο Κασμίρ κλιμακώνεται καθώς ήδη πάνω από 40 Ινδοί στρατιώτες έχασαν πρόσφατα τη ζωή τους από επίθεση αυτοκτονίας. Το προληπτικό χτύπημα της Ινδίας την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου -ανάλογη επίθεση έχει να πραγματοποιηθεί από το 1971 όταν οι δύο χώρες ήταν εμπόλεμες- έχει οξύνει την κατάσταση. Η Ινδία λέει ότι στόχος της ήταν στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών κατηγορώντας το Πακιστάν ότι παραβιάζει την εκεχειρία του 2003. Από την άλλη πλευρά, το Πακιστάν ισχυρίζεται ότι έχει καταρρίψει δύο αεροσκάφη.

Οι απαρχές της κρίσης του Κασμίρ εντοπίζονται κατά την περίοδο της απο-αποικιοποίησης της περιοχής από τη Βρετανική Αυτοκρατορία. Όταν η Ινδία ανεξαρτητοποιήθηκε το 1947, ο αντιδημοφιλής Ινδός μαχαραγιάς του Κασμίρ, Χάρη Σινγκ, ήρθε αντιμέτωπος με την εισβολή πακιστανικών φυλών στην περιοχή. Στράφηκε λοιπόν για βοήθεια στην Ινδία, υπογράφοντας μάλιστα συνθήκη ένταξης στην Ινδία.

H διένεξη Πακιστάν-Ινδίας για το Κασμίρ
Έτσι, η Ινδία έστειλε στρατεύματα στο Κασμίρ προκαλώντας τον πρώτο ινδο-πακιστανικό πόλεμο. Η πακιστανική επίθεση ανακόπηκε από τον ινδικό στρατό αφού όμως είχε εξασφαλίσει την κατοχή του 1/3 των εδαφών του Κασμίρ. Σήμερα, οι Πακιστανοί εξακολουθούν να κατέχουν αυτά τα εδάφη και η Ινδία διατηρεί τον έλεγχο των υπόλοιπων 2/3 της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Κοιλάδας του Κασμίρ.

Τα σύνορα ανάμεσα σε αυτές τις δύο περιοχές του Κασμίρ -πακιστανική και ινδική- οριοθετήθηκαν με τη Γραμμή Ελέγχου (LoC) μετά τον πόλεμο 1947-1948. Αυτή η γραμμή άλλαξε λίγο κατά τη διάρκεια των ετών που ακολούθησαν.

Η κίνηση του Χάρη Σινγκ να στραφεί στην Ινδία έχαιρε ακόμη και της υποστήριξης του αντίπαλου πλην δημοφιλούς κοσμικού Εθνικού Συνεδρίου υπό τον Σέικ Αμπντουλλάχ. Σε αυτό συνέβαλλε ιδιαίτερα το γεγονός ότι το ινδικό Σύνταγμα μερίμνησε, με το άρθρο 370, για ειδικό καθεστώς που θα απολάμβανε το Κασμίρ εντός του ινδικού κράτους.

Χάρτης του Κασμίρ
Επίσης, με ειδικό άρθρο του Συντάγματος απαγορευόταν σε κάποιον εκτός του Κασμίρ να αγοράσει γη ή περιουσιακό στοιχείο στο Κασμίρ επιτρέποντας έτσι στο Κασμίρ να διατηρήσει την εθνοτική και θρησκευτική ισορροπία (60% Μουσουλμάνοι, 35% Ινδουϊστές και 5% Βουδιστές).

Το Πακιστάν ανέκαθεν υποστήριζε, βάσει της λογικής της διχοτόμησης, ότι το Κασμίρ θα έπρεπε να ενταχθεί στο Πακιστάν. Επιχείρησε μάλιστα να το καταλάβει δια της βίας το 1947-1948 και ξανά το 1965 δίχως επιτυχία. Η σύγκρουση του Kargil το 1999 ήταν η τελευταία ανοιχτή στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των δύο στρατών.

Έκτοτε έχουν μεσολαβήσει τρομοκρατικές επιθέσεις περισσότερο σε στρατιωτικούς, παραστρατιωτικούς ή κυβερνητικούς στόχους στο Κασμίρ. Δίνεται εδώ η πλήρης λίστα των επιθέσεων. Από τη μία οι ινδικές κυβερνήσεις καθιστούν υπεύθυνο τον πακιστανικό στρατό και την πακιστανική μυστική υπηρεσία για την εκπαίδευση και ενίσχυση τρομοκρατών. Από την άλλη, η πακιστανική πλευρά αρνείται τις κατηγορίες.

Μετά την τελευταία επίθεση αυτοκτονίας, της οποίας την ευθύνη φέρει η τρομοκρατική ομάδα Τζαϊζ-ε-Μοχάμεντ, η διαμάχη έχει μετατοπιστεί. Το ζήτημα δηλαδή τώρα είναι αν ο ευρύτερος κρατικός μηχανισμός του Πακιστάν γνώριζε για την επίθεση και αν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο ένα κράτος για τη δραστηριότητα μιας τρομοκρατικής οργάνωσης που εδρεύει στο έδαφός του. Μιας οργάνωσης μάλιστα που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος.

Modi operandi


Η επίθεση αυτοκτονίας που σκότωσε Ινδούς παραστρατιωτικούς αποκτάει ακόμα μεγαλύτερη σημασία διότι συνέβη ενόψει των εθνικών εκλογών στην Ινδία. Το κυβερνών κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, προσπαθεί να διατηρήσει την παραμονή του στην εξουσία. Ο Ναρέντρα Μόντι κέρδισε τη διακυβέρνηση της χώρας το 2014 με μεγάλη πλειοψηφία, υποσχόμενος ικανή και διαφανή διακυβέρνηση με οικονομική ανάπτυξη.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Μόντι
Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, τα πράγματα δεν πηγαίνουν και τόσο ρόδινα για την κυβέρνηση. Η ινδική οικονομία υποφέρει λόγω της απόφασης του 2016 για απο-νομισματοποίηση και της ανικανότητας για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Το κυβερνών κόμμα, επίσης, στις τοπικές εκλογές (πολιτειακές) του 2018 έχασε πέντε πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων των σημαντικών Μαντία Πραντές και Ρατζαστάν που ανήκουν στην Κεντρική Ζώνη (Χίντι). Πρόκειται για την ευρύτερη περιοχή γύρω από το Δελχί όπου κυριαρχεί η γλώσσα Χίντι.

Με δεδομένη την αμφισβήτηση της οικονομικής ικανότητας και της διακυβέρνησης του, ο Μόντι ποντάρει όλο και περισσότερο στον ακραίο εθνικισμό ώστε να προσελκύσει τη λαϊκή υποστήριξη. Η ιδεολογία του Μπαταρίγια Τζανάτα βλέπει την Ινδία ως χώρα των Χίντου και πιστεύει ότι οι Μουσουλμάνοι θα έπρεπε να έχουν εξαναγκαστεί να μετακινηθούν στο Πακιστάν το 1947 ενώ τώρα αποτελούν την πέμπτη φάλαγγα στη χώρα. Έτσι μια επίθεση, όπως η πρόσφατη, ανεξαρτήτως αν υποστηρίχθηκε από το Πακιστάν, εξυπηρετεί το αφήγημα Μόντι.

Το γεγονός ότι η επίθεση εκτελέστηκε από έναν νέο άνδρα από το ινδικό Κασμίρ επαληθεύει εκείνους που βλέπουν την κυβέρνηση Μόντι να αδυνατεί να διαχειριστεί το ζήτημα του Κασμίρ. Για περισσότερο από τρία χρόνια το κυβερνών κόμμα συμμετείχε σε κυβέρνηση συνασπισμού στο Κασμίρ μαζί με το το «Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών του Τζαμού και Κασμίρ» . Ιδρυτής του κόμματος ήταν ο Μούφτι Μοχάμεντ Σαΐντ ενώ τον διαδέχτηκε η κόρη του Μεχμπούμπα. Αυτή η κυβερνητική συμμαχία τερματίστηκε το 2018, κυρίως λόγω διαφωνιών των δύο κυβερνητικών εταίρων για τον τρόπο αντιμετώπισης της βίας στο Κασμίρ και της ριζοσπαστικοποίησης των νέων του Κασμίρ που ξαναπήραν τα όπλα εναντίον της Ινδίας.

Παραδόξως, η τρομοκρατική οργάνωση Τζαϊζ–ε–Μοχάμεντ ανέλαβε αμέσως την ευθύνη για την επίθεση. Αντίστοιχα, η ινδική απάντηση ήταν ακαριαία χωρίς μάλιστα στο παρελθόν η Ινδία να έχει αντιδράσει με τέτοια επίθεση εναντίον των τρομοκρατών σε πακιστανικό έδαφος. Το αεροπορικό χτύπημα της Ινδίας θεωρείται το πρώτο τέτοιου είδους που πραγματοποιείται από το 1971.

Σε αυτή τη φάση υπάρχουν ισχυρισμοί εκατέρωθεν για το πως πραγματοποιήθηκαν οι επιθέσεις της ινδικής αεροπορίας. Το Πακιστάν απειλεί με ανάλογη επίθεση, συνεπώς υπάρχει το ενδεχόμενο κλιμάκωσης αυτής της ρευστής κατάστασης ανάμεσα σε δύο πυρηνικές δυνάμεις.

Εν μέσω ενός αλλεπάλληλου πολέμου λέξεων και ενεργειών μεταξύ των δύο πλευρών, αυτός που αναμφίλεκτα επωφελείται είναι το κυβερνών κόμμα στην Ινδία. Καθώς ο σωβινιστικός πυρετός ανεβαίνει στην Ινδία, ο κόμμα του Μόντι πιστεύει ότι θα επιστρέψει στην εξουσία στο αποκορύφωμα αυτής της έντασης.
πηγή: slpress.gr

Από 5-8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια είναι το κοίτασμα φυσικού αερίου στο στόχο «Γλαύκος» της κυπριακής ΑΟΖ...


Από 5-8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια είναι το κοίτασμα φυσικού αερίου στο οικόπεδο 10 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε πριν από λίγο η αμερικανική εταιρεία Exxon Mobil.

Η επιτυχής κατάληξη των γεωτρήσεων στον στόχο «Γλαύκος» της κυπριακής ΑΟΖ είναι το τρίτο κοίτασμα υδρογονανθράκων που εντοπίζεται στη θαλάσσια ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προηγήθηκαν το κοίτασμα «Αφροδίτη» στο τεμάχιο 12 (περίπου 4 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια) και το κοίτασμα «Καλυψώ» στο τεμάχιο 6, για το οποίο η κοινοπραξία Total/ENI δεν ανακοίνωσαν ποσότητα αλλά οι πληροφορίες το τοποθετούν κοντά στα 4 tcf (τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια).

Καταπληκτικό χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της γεώτρησης της ExxonMobile στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ ο αντιπρόεεδρος της Exxon Mobil. Όπως ανεφερε ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, στον στόχο «Δελφύνη» δεν εντοπίστηκαν οποιαδήποτε κοιτάσματα, ωστόσο τα συνολικά αποτελέσματα αποδεικνύουν τον ρόλο της Κύπρου ως εναλλακτική πηγή εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χαρακτήρισε «καλή βάση» την ποσότητα, για δημιουργία τερματικού σταθμού υγροποιησης, ωστόσο σημείωσε ότι θα χρειαστούν περισσότερες ποσότητες.

Ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil, Τρίσταν Άσπρεϊ, εξέφρασε ενθουσιασμό για τα κοιτάσματα στον «Γλαύκο», δηλώνοντας ότι η αμερικανική εταιρεία θα συνεχίσει την ανάλυση των αποτελεσμάτων.
Επεσήμανε δε πως ακόμα είμαστε στην αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού για μια μελλοντική ανάπτυξη, μιλώντας για δυνατότητα νέων ανακαλύψεων τόσο στο τεμάχιο 10 όσο και σε άλλα τεμάχια. Εξέφρασε το ενδιαφέρον της εταιρείας για ευρύτερες έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ενημερώθηκε στις 12 το μεσημέρι, από αντιπροσωπεία της εταιρείας ExxonMobil, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρό της Τρίσταν Άσπρεϊ.

Στελέχη από κορυφαίες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων των Eni, ExxonMobil, Hellenic Petroleum, Noble Energy και Total, συγκεντρώνονται στις 6 και 7 Μαρτίου στη Λευκωσία για να συζητήσουν τις εξελίξεις και τις προοπτικές του κλάδου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, το συνέδριο Eastern Mediterranean Gas Conference (EMGC) 2019 αποτελεί τη σημαντικότερη εκδήλωση του κλάδου της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, με διήμερο πρόγραμμα ομιλιών από εμπειρογνώμονες του χώρου.

Ένα από τα σημαντικότερα σημεία του φετινού συνεδρίου αναμένεται να αποτελέσει η συζήτηση πάνελ μεταξύ στελεχών της Eni, της Total, της ExxonMobil, της Hellenic Petroleum και της Noble Energy. Τα στελέχη των εταιρειών που διαχειρίζονται τεμάχια στις ΑΟΖ της περιοχής θα συζητήσουν για το πώς η Κύπρος μπορεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητές της, ώστε να αποτελέσει κέντρο παροχής υπηρεσιών πετρελαίου και φυσικού αερίου, θα διερευνήσουν τα σχετιζόμενα πλεονεκτήματα και τις προκλήσεις και θα προτείνουν στρατηγικές για την καθιέρωση της Κύπρου σε αυτό τον ρόλο.

Το συνέδριο θα περιλαμβάνει επίσης παρουσιάσεις υψηλού επιπέδου από ομιλητές όπως ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκότρυπης, ο Carlo Russo, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρώπης και της Ρωσίας της Eni SpA, ο Ηλίας Κασής, Αντιπρόεδρος της Βόρειας Αφρικής της Total Exploration & Production και ο Γιάννης Μπασιάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).
πηγή: e-daily.gr 

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.