03/03/19

Την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019 κάνει πρεμιέρα στον Πολυχώρο VAULT, η παράσταση με τίτλο "ΒΑΣΣΑ" του Μαξίμ Γκόρκι, σε σκηνοθεσία Ενκε Φεζολλάρι, στον ομώνυμο ρόλο η Αθηνά Τσιλύρα....


Από την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019 και κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21.00, στον Πολυχώρο VAULT θα παρουσιάζεται το θεατρικό έργο "ΒΑΣΣΑ" του Μαξίμ Γκόρκι, σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι.

Στον ομώνυμο ρόλο η Αθηνά Τσιλύρα. Με τους: Χρήστο Μουστάκα, Μαρία Καρακίτσου, Βασίλη Τσιγκριστάρη, Νικόλα Φραγκιουδάκη, Λία Τσάνα, Ορνέλα Λούτη, Αντα Γιαννουκάκη και στο ρόλο του Πατέρα ο Ένκε Φεζολλάρι.

Το έργο

 
Ο πατέρας πεθαίνει, μια κληρονομιά, μια επιχείρηση που αναζητά ηγέτη, ο γιός κατασκοπεύει, η νύφη απατά, η Μάνα μηχανορραφεί, ο θείος κλέβει, η σύζυγος απατά. Μια δυναστεία που καταρρέει. Στο επίκεντρο του έργου η Αγία Οικογένεια σε σήψη. Το έργο ακροβατεί ανάμεσα στο δράμα και τη μαύρη κωμωδία.

Ο Γκόρκι γράφει το 1910 την πρώτη εκδοχή της «Βάσσα Ζελεσνόβα», την ιστορία μιας σκληρής γυναίκας που, τώρα που πεθαίνει ο σύζυγός της, αναλαμβάνει τα ηνία της οικογένειας αλλά και της οικογενειακής τους επιχείρησης. «Όλες οι μάνες είναι αμαρτωλές» λέει η Βάσσα.

Οι ήρωες του Γκόρκι δεν έχουν χρόνο να φιλοσοφούν περί ζωής και τέχνης· πρέπει να εργάζονται, να λογομαχούν και να ενεργούν. Το έργο παρακολουθεί την αγροτική οικογένεια των Ζελεσνώφ που κατάφερε ν’ ανέλθει κοινωνικά αποκτώντας σταδιακά οικονομική δύναμη, αλλά τώρα καταρρέει επειδή αργοπεθαίνει ο Ζαχάρ, ο άνθρωπος που στάθηκε η κινητήριος δύναμη της οικογένειας. Έτσι η σύζυγός του, η Βάσσα, αναλαμβάνει τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης που καταρρέει , είναι πρόθυμη να θυσιάσει τα πάντα –ακόμη και τα ίδια της τα παιδιά– φτάνει να επέλθει η σωτηρία. Το έργο, τοποθετεί στο μικροσκόπιο την σκληρή αλλά γεμάτη χιούμορ και ευφυΐα Βάσσα – που αν και αγαπάει υπερβολικά τα παιδιά της- βλέπει πως εκείνα πρόδωσαν κάθε προσδοκία που έτρεφε μέσα της γι’ αυτά. Αντί να γίνουν άξιοι συνεχιστές της επιχείρησης αυτά παλεύουν να πάρουν το μερίδιό τους και ν’ αποχωρίσουν.

Στο έργο αυτό ο Γκόρκι ωσάν να είχε διαβάσει την «Αγία οικογένεια» του Μαρξ, με τα πρόσωπα και το μύθο του συνθέτει μια σαρκαστική μικρογραφία της «Αγίας οικογένειας», με αρχηγό τη μάνα, που για να κρατήσει τον πλούτο στα χέρια της, ανενδοίαστα, χωρίς φραγμό, είναι ικανή για τα πάντα, και με το κάθε ισχυρό μέλος της να «τρώει» το αδύναμο. ο θεσμός της οικογένειας έχει μπει στην τροχιά του ιστορικού και οι άνθρωποι, αβοήθητοι μέσα σε ένα εχθρικό περιβάλλον, και αφού δε βρήκαν (όσοι δε βρήκαν) με τι να αντικαταστήσουν το θεσμό της οικογένειας, βουλιάζουν στη μοναξιά και το συμφέρον τους, έχοντας μια διαστρεβλωμένη αίσθηση ικανοποίησης και αμαρτίας ακόμη και με τη δολοφονία των ανθρώπων δίπλα τους.

Πληροφορίες παράστασης

 
Μετάφραση: Αλέξανδρος Κοέν
Διασκευή -Σκηνοθεσία: Ένκε Φεζολλάρι
Δραματουργικοί Σύμβουλοι: Ναταλί Μηνιώτη ,Κάτια Σωτηρίου
Σκηνικός χώρος-κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης, Madamme Pelagie
Art direction: Μαριάνθη Γραμματικού
Βοηθός σκηνοθέτη: Φανή Παρλή
Φωτογραφίες-Trailer: Ελπίδα Μουμουλίδου
Επικοινωνία: Μαρία Κωνσταντοπούλου maria.konstantopoulou@yahoo.gr

Παίζουν:

 
Αθηνά Τσιλύρα
Χρήστος Μουστάκας
Μαρία Καρακίτσου
Βασίλης Τσιγκριστάρης
Νικόλας Φραγκιουδάκης
Λία Τσάνα
Ορνέλα Λούτη
Άντα Γιαννουκάκη

Ημέρες & ώρες παραστάσεων:

 
Τετάρτη – Πέμπτη 21.00
Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά με διάλειμμα
Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 15 €
Μειωμένο: 12 €
Πολυχώρος VAULT THEATRE PLUS Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός
Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8′ περίπου με τα πόδια)
Πληροφορίες-κρατήσεις: 213 0356472 / 6949534889
(για τηλεφωνικές κρατήσεις 11:00 – 14:00 και 17:00 – 21:00)
Email: vaultvotanikos@gmail.com

Facebook Page: http://www.facebook.com/VAULTTheatreGr1

Ένα αυστηρότερο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από αυτό που ισχύει σήμερα προβλέπει το νομοσχέδιο που η κυβέρνηση επιδιώκει να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή εντός της εβδομάδας και παρουσιάζει η «Καθημερινή της Κυριακής».


Οι δανειολήπτες, σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας, θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τα εξής κριτήρια:
  1. ποσό υπόλοιπου δανείου,
  2. αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας,
  3. ύψος εισοδήματος,
  4. συνολική αξία περιουσίας και
  5. καταθέσεις.
Επίσης, δεν θα πρέπει να έχει απορριφθεί παλαιότερο αίτημα ένταξης στον νόμο Κατσέλη λόγω δολιότητας. Η ΕΚΤ ζητάει το κριτήριο της περιουσίας να είναι αυστηρότερο από αυτό που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο.

Η ρύθμιση του δανείου θα προβλέπει 25ετή διάρκεια αποπληρωμής με χαμηλό επιτόκιο (Euribor + 2%). Για όσους δανειολήπτες το υπόλοιπο του δανείου ξεπερνάει το 120% της εμπορικής αξίας του ακινήτου της πρώτης κατοικίας, οι τράπεζες θα μπορούν να «κουρέψουν» την οφειλή. Το Δημόσιο θα επιδοτεί τη δόση με βάση εισοδηματικά κριτήρια, αλλά η επιδότηση δεν θα είναι οριζόντια.

Σανίδα προστασίας 200.000 υπερχρεωμένων νοικοκυριών


Για έναν χρόνο, από τη στιγμή που θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα του νέου πλαισίου θα μπορούν να κάνουν αίτηση 200.000 υπερχρεωμένα νοικοκυριά με κόκκινο στεγαστικό ή επαγγελματικό δάνειο για να προστατεύσουν αναδρομικά από 1ης Μαρτίου την μία και μοναδική κατοικία τους.
Πενταετής θα είναι η προστασία σε περίπτωση μόνιμης αδυναμίας.

Αρκεί το υπόλοιπο της οφειλής ανά πιστωτή να μην ξεπερνά τις 130.000 ευρω, η αντικειμενική αντικειμενική αξία της κατοικίας τις 250.000 ευρω και το εισόδημα να είναι 12.500 ευρω για τον άγαμο και εως 36.000 ευρω για μια οικογένεια με τρία παιδιά. Η συνολική περιουσία δεν πρέπει να υπερβαίνει το διπλάσιο της συνολικής οφειλής και οι καταθέσεις να αντιστοιχούν στο μισό της οφειλής…

Οι οφειλέτες  θα πετύχουν επιμήκυνση το δανείου τους έως και 25 χρόνια, χαμηλό επιτόκιο στο 2% και γενναίο κούρεμα με βάση την εμπορική τιμή του ακινήτου ώστε το ανεξόφλητο υπόλοιπο να αντιστοιχεί στο 120% της τρέχουσα τιμής του ακινήτου.

Παράλληλα το ελληνικό ∆ηµόσιο θα επιδοτεί -κατά το 1/3- τη δόση του δανείου για τους οικονομικά αδύναμους και σε περίπτωση οριστικής αδυναμίας η επιδότηση θα καλύπτει όλο το ποσό της δόσης.

Εισόδημα και περιουσία θα επανεξετάζονται ανά τριετία, για να διαπιστώνεται η ενδεχόμενη αλλαγή της οικονομικής κατάστασης του οφειλέτη.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές με το νέο πλαίσιο θα αναδιαρθρωθούν δάνεια ύψους 13 δις ευρω.

 Νέο «άνοιγμα» του πρωθυπουργού - Σαφές μήνυμα και προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Τσίπρας εξαπέλυσε οξύτατη αντεπίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζοντας ότι «η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί ένα υβρίδιο ακραίου νεοφιλελευθερισμού και ακραίας δεξιάς» και απηύθυνε κάλεσμα για έναν προοδευτικό πόλο «για τα συμφέροντα των πολλών, όχι για τους λίγους και τις ελίτ».

«Τα επιτεύγματα μας ως τώρα είναι τα δικά μας παράσημα από τις σκληρές μάχες» που δώσαμε τόνισε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας ότι «αποδείξαμε ότι υπάρχει εναλλακτική λύση» για διέξοδο από την κρίση. 

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για τον θάνατο του Γιάννη Μπεχράκη από το βήμα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ ενώ αναφέρθηκε στην μεγάλη του προσφορά και το έργο του.

«Τα επιτεύγματα μας ως τώρα είναι τα δικά μας παράσημα από τις σκληρές μάχες» που δώσαμε τόνισε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας ότι «αποδείξαμε ότι υπάρχει εναλλακτική λύση» για διέξοδο από την κρίση.

"Αποδείξαμε ότι μπορείς να βγαίνεις από τα μνημόνια κάνοντας παράλληλα πολιτικές που είναι εκτός του μνημονιακού πλαισίου" πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας εξηγώντας ότι έτσι έχουμε από τη μια το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ ένα σχέδιο ρεαλιστικό και ήδη εφαρμοσμένο που αποδίδει καρπούς και από την άλλη το σχέδιο της οπισθοδρόμησης, της λιτότητας, της ύφεσης, των ελλειμμάτων για χάρη μιας μειοψηφίας του πλούτου. Δεν έχει η Ν.Δ. πώς να αιτιολογήσει το νέο μνημόνιο ελληνικής εμπνεύσεως είπε αναφερόμενος στο πρόγραμμα ακραίας λιτότητας που θέλει η Ν.Δ. να εφαρμόσει.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε ότι η λήξη του προγράμματος δεν ήταν απλά μια ημερομηνιακή λήξη, αλλά μια «διαρκής μάχη για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα με τις λιγότερες πληγές για το κοινωνικό σώμα».

«Το πρόγραμμα τελείωσε αλλά η κοινωνία ήταν όρθια και αυτό δεν ήταν δεδομένο όταν το 2015 που προχωρήσαμε σε ένα συμβιβασμό. Μέσα σε 4 χρόνια διακυβέρνησης αποδείξαμε ότι υπήρχε και υπάρχει εναλλακτικός δρόμος για την έξοδο από την κρίση πέρα από τον δρόμο που είχαμε γνωρίσει ως το 2014, της απόλυτης κοινωνικής λεηλασίας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Δώσαμε διαρκείς μάχες μέσα στο πρόγραμμα της μνημονιακής επιτροπείας. Τα καταφέραμε γιατί εργαστήκαμε αποφασιστικά, αποτελεσματικά και με εντιμότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ότι: «Δεν αρνηθήκαμε τις ιστορικές μας ευθύνες και είχαμε ως πυξίδα τις αρχές της Αριστεράς. Δεν προχωρήσαμε στο δικό τους σχέδιο. Οι σκληρές μάχες με τους πλέον ακραίους εκ των δανειστών έγιναν πάντοτε με το βλέμμα στραμμένο στο στόχο δηλαδή το τέλος των προγραμμάτων και την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία. Καταφέραμε αυτό που εκείνη την ώρα έμοιαζε ακατόρθωτο».

«Καταφέραμε αυτό που δεν κατάφεραν τρεις προηγούμενες κυβερνήσεις μέσα σε προγράμματα διάσωσης. Καταφέραμε να πιάσουμε δημοσιονομικούς στόχους, να βγούμε από τα προγράμματα και να ενισχύσουμε την κοινωνική πλειοψηφία» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Εξασφαλίσαμε την κοινωνική πρόσβαση 2.5 εκ. ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα υγείας. Θεσπίσαμε το κοινωνικό επίδομα Αλληλεγγύης, Δεν έμεινε κανείς μόνος του στην κρίση. Αυξήσαμε δραστικά τις δαπάνες για το παιδί γιατί εκτός από την ανθρωπιστική κρίση είχαμε να αντιμετωπίσουμε εκτεταμένη παιδική φτώχεια».

«Αναδιανείμαμε την υπεραπόδοση στους πιο αδύναμους. Επαναφέραμε τις συνθήκες κοινωνικής κανονικότητας. Δώσαμε νόημα στο ΣΕΠΕ και πολεμήσαμε το σάπιο καθεστώς της αδήλωτης και μαύρης εργασίας περιορίσαμε κατά 8 ως και 10 μονάδες. Μειώσαμε την ανεργία κατά 8 και πλέον μονάδες. Δημιουργήσαμε 350.000 νέες θέσεις εργασίας. Αυτά είναι τα καταγεγραμμένα αποτελέσματα ενός δύσκολου δρόμου μέσα στο δυσμενές πλαίσιο της επιτροπείας».

«Όσο και να ψάχνει κανείς δεν θα βρει στο ΣΥΡΙΖΑ ούτε μαύρα ταμεία, ούτε οφ σορ, ούτε ταυτίσεις με τα συμφέροντα. Πλήρη η ελευθερία της Δικαιοσύνης και η ανεξαρτησία της. Όλα είναι στο φως από τα δάνεια των κομμάτων και ΜΜΕ, τα σκάνδαλα στην Υγεία, κ.α. Επιπλέον  ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι όλα όσα εξαγγείλαμε στην ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη ψηφίστηκαν και υλοποιούνται».
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ειδικότερα στα μέτρα ενίσχυσης της κοινωνίας, την νομοθέτηση του πλαισίου προστασίας της α’ κατοικίας, τις προσλήψεις για την ενίσχυση της Δημόσιας Παιδείας, αύξηση κατώτατου μισθού, συλλογικές συμβάσεις, κ.α.

"Με τόλμη και αποφασιστικότητα απέναντι στις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς" ο ΣΥΡΙΖΑ στην προμετωπίδα ενός αγώνα μαζί με όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους. Ο κ. Τσίπρας απεύθυνε κάλεσμα συμπαράταξης σε όλες τις δυνάμεις, συλλογικότητες, τους πολίτες ενάντια στην παλινόρθωση της δεξιάς ενώ χαρακτήρισε τη Ν.Δ. υβρίδιο της ακροδεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού.

Αλέξης Τσίπρας: Η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη αποτελεί υβρίδιο ακραίου νεοφιλελευθερισμού και ακραίας δεξιάς


«Η ΝΔ του κ.Μητσοτάκη», είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, «αποτελεί υβρίδιο ακραίου νεοφιλελευθερισμού και ακραίας δεξιάς. Θεωρεί μάλιστα, ότι με την ακροδεξιά μετατόπιση, θα διεμβολίσει στην Ελλάδα συντηρητικά ακροατήρια. Όμως, όταν έχεις νομιμοποιήσει απολύτως τη ρητορική και τις πρακτικές των αυθεντικών εκπροσώπων της ακροδεξιάς, είναι αυταπάτη να πιστεύεις ότι ο κόσμος που επιλέγεις να απευθυνθείς με αυτούς τους όρους, δεν θα επιλέξει την πιο καθαρή, την πιο original έκφανση αυτής της πολιτικής αντίληψης».

«Από τη μία πλευρά», σημείωσε, «του πολιτικού ανταγωνισμού βρίσκεται η αναβαπτισμένη νεοφιλελευθερη και ακραία δεξιά όλων των μορφών της, με βασικό πόλο το μεταμορφωμένο κόμμα της ΝΔ. Από την άλλη, είναι οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου και έχουμε ευθύνη εμείς ως η μεγαλύτερη δύναμη για το ποια μορφή θα πάρει αυτή η αντιπαράθεση.

Από την άλλη βρίσκεται η Αριστερά, της συλλογικής προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης που έχει στρατηγικό σχέδιο την εκπροσώπηση των πολλών και όχι των ελίτ. Και οι δυνάμεις αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, οι δυνάμεις της οικολογίας, ακόμη και του δημοκρατικού κέντρου που έχουν όρια στη κοινωνική λεηλασία, στη βάναυση συρρίκνωση της δημοκρατίας, στον εθνικιστικό παροξυσμό και στη πατριδοκαπηλία».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας προέτρεψε για ένα "κάλεσμα συμπόρευσης, συμπαράταξης και συνεργασίας κατά της ανόδου της ακροδεξιάς για μια Ευρώπη της κοινωνικής προστασίας και να αποτρέψουμε την παλινόρθωση μιας δεξιάς βαθιά συντηρητικής και εκδικητικής". "Να παλέψουμε για το μέλλον του τόπου μας να δώσουμε τις μάχες ακόμα πιο δυναμικά απ' ότι το 2015.

Το 2018 ήταν η χρονιά που ξεμπέρδεψε με το μνημόνιο, το 2019 θα είναι η χρονιά που θα ξεμπερδέψει με το παρελθόν, το 2019 η Ελλάδα των πολλών θα γράψει τις λέξεις προοπτική, δικαιοσύνη, δημιουργία".


Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.