Σεπτεμβρίου 2010

   Έξοδος από την «κρίση» με μοχλό τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές  
γράφει ο Σπύρος Γκανής

Η «βουβή» οργή και ο θυμός των πολιτών πρέπει να εκφραστεί στις Αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοέμβρη δίνοντας μονοψήφιο πανελλαδικό ποσοστό στο ΠΑΣΟΚ και τους συνοδοιπόρους του (ΛΑ.Ο.Σ., Ντόρα, Δημοκρατική Αριστερά κ.α.), αυτό θα είναι μια άμεση καταδίκη της πολιτικής του μνημονίου ενώ παράλληλα θα δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις που θα αναδείξουν εναλλακτικές ρεαλιστικές πολιτικές εξόδου από την κρίση με την συναίνεση και συμμετοχή του λαού.

Μια εικονική πραγματικότητα για την Ελλάδα καλιεργούν την τελευταία περίοδο συστημικοί μηχανισμοί στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να ... εισπράττουν καθημερινά επαίνους και ευμενή σχόλια από κορυφαίους συστημικούς παράγοντες - αρχηγούς κρατών, τραπεζίτες και άλλους διεθνείς κερδοσκόπους - για δήθεν θεαματικές επιδώσεις στην διάσωση της ελληνικής οικονομίας και τα παπαγαλάκια τους στα ελληνικά και ξένα ΜΜΕ να ... θριαμβολογούν για μια τάχα ... ανάκαμψη της οικονομίας (!) και γρήγορη έξοδο από την κρίση το 2011-2013 (!).
Οι μηχανισμοί της υπό εκκόλαψη "Παγκόσμιας Οικονομικής Διακυβέρνησης" έχουν επιδοθεί σε τιτάνιο αγώνα προκειμένου να στηρίξουν την ελληνική κυβέρνηση, τον Γιώργο Παπανδρέου προσωπικά και το ... πειραματόζωο-Ελλάδα.
Παράλληλος στόχος τους να διαμορφωθεί ατμόσφαιρα αισιοδοξίας και ελπίδας προκειμένου να αμβλυνθεί το αντικυβερνητικό κλίμα εν όψει των Αυτοδιοικητικών εκλογών του Νοέμβρη οι οποίες θα είναι δημοψήφισμα για την κυβέρνηση και τις επιλογές της στην οικονομία (ΔΝΤ, τρόικα κλπ)
Η σκληρή, αντικειμενική πραγματικότητα όμως έρχεται να διαψεύσει όλους αυτούς τους κύκλους και τα παπαγαλάκια τους στα ΜΜΕ. Η ελληνική κοινωνία και οικονομία βιώνουν τις συνέπειες μιας κατοχικής διακυβέρνησης η οποία ετσιθελικά εφαρμόζει την πλέον βάρβαρη, νεοφιλελεύθερη, αντιαναπτυξιακή-εισπρακτική οικονομική πολιτική που μόνο στόχο έχει την εξυπηρέτηση των ... δανειστών μας των διεθνών τοκογλυφικών κυκλωμάτων (ΔΝΤ, ΕΚΤ κ.α.), αδιαφορώντας για την διόγκωση των αρνητικών δεικτών της ελληνικής οικονομίας όπως την ύφεση που αγγίζει το 6%, τον πληθωρισμό στο 5% και την πραγματική ανεργία που εκτοξεύτηκε στο 20% του ενεργού πληθυσμού.
Παράλληλα η κυβέρνηση στο παρασκήνιο προετοιμάζει ένα νέο, 3ο μνημόνιο με επαναδιαπραγμάτευση του χρέους σε διάρκεια (5 ή 7 έτη) με ταυτόχρονη την περαιτέρω τοκοχρεολυτική επιβάρυνση της πολύπαθης ελληνικής οικονομίας. Συνταγές όλες που κατά κοινή ομολογία κρίνονται μεν ως λανθασμένες αλλά πεισματικά (!) τηρούνται και εφαρμόζονται από το ΔΝΤ και την κυβέρνηση (!).

Η Κρίση έγινε … ευκαιρία της «Παγκόσμιας Διακυβέρνησης».

Είναι πλέον κοινό μυστικό ότι τα οικονομικά μέτρα και οι πολιτικές που εφαρμόζονται δεν αποπνέουν μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας.
Τα μέτρα που αποφασίζονται και εφαρμόζονται δεν επιδιώκουν την έξοδο από την κρίση αλλά την παγιοποίηση της κρίσης, με μοχλό την απειλή πτώχευσης επιδιώκεται – και σε μεγάλο βαθμό έχει επιτευχθεί - η φτωχοποίηση των μαζών, η αποδόμηση του κράτους πρόνοιας, η αποδιοργάνωση του εθνικού ιστού των επαγγελματιών και τέλος ο αφανισμός της εθνικής επιχειρηματικότητας.

To το ερώτημα που μπαίνει επιτακτικά είναι: Γιατί εφαρμόζονται αυτά τα μέτρα;

Η απάντηση είναι μία, η οικονομική αυτή κρίση δεν δημιουργήθηκε για να φύγει, οι συνθήκες κρίσης θα παραμείνουν.
Κοντολογίς, η κρίση αυτή εκπονήθηκε, σχεδιάστηκε, εφαρμόστηκε και συντηρείτε για να μείνει στην Ελλάδα και να μεταλαμπαδεύσει στη υπόλοιπη Ευρώπη, στον κόσμο, τον πλανήτη. Αυτή είναι, θα είναι, η «Παγκόσμια Δημοκρατική Διακυβέρνηση», η οποία με αιχμή του δόρατος το ΔΝΤ, τα τραπεζικά λόμπι και τις όποιες ... τρόικες θα επεμβαίνει δικτατορικά και με αντισυνταγματικές και παράνομες αποφάσεις και ρυθμίσεις θα ορίζει τις τύχες των λαών.

Οι κοινωνίες του μέλλοντος υπό την «Παγκόσμια Δημοκρατική Διακυβέρνηση» στην πιο άτεγκτη και βάρβαρη μορφή του Νεοφιλελευθερισμού, θα διαβιούν σε συνθήκες διαρκούς κρίσης και φτώχιας. Με ελάχιστα εισοδήματα, μισθούς-συντάξεις, δίχως κοινωνική πρόνοια, με διαρκεί την απειλή της ανεργίας, τον φόβο, την κρατική τρομοκρατία.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, οι μέντορες και οι συνεργάτες του, θιασώτες όλοι της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης, γνώριζαν τα δημοσιονομικά ελλείμματα της ελληνικής οικονομίας όπως και αυτά των υπόλοιπων ευρωπαϊκών οικονομιών.

Πρώτο τους μέλημα μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους ήταν η δυσφήμιση της ελληνικής οικονομίας στις αγορές και η μέσω αυτής της δυσφήμησης η επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας.
Στην συνέχεια μπήκαν στο παιχνίδι οι ενορχηστρωμένες επιθέσεις στην ελληνική οικονομία από εντεταλμένους κερδοσκόπους και αγορές. Τα spreads εκτοξεύτηκαν στις 950 (!) μονάδες, η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας εκμηδενίστηκε, εξελίξεις τέτοιες που χρησιμοποιήθηκαν ως προφάσεις εν αμαρτία από τον Γιώργο Παπανδρέου προκειμένου αυτός να πιαστεί από το ... σωσίβιο που του προσέφερε το ΔΝΤ (!) ανοίγοντας έτσι συνειδητά την κεκρόπορτα στους διεθνείς οικονομικούς δυνάστες μας που έμελε να υποδουλώσουν την χώρα και τις επόμενες γενιές, να υποθηκεύσουν την Ελλάδα και να εκχωρήσουν τον εθνικό πλούτο σε διεθνή οικονομικά λόμπι.

Ο στόχος της «Παγκόσμιας Οικονομικής Διακυβέρνησης», δηλαδή η εισβολή του ΔΝΤ στη Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε (!).
Οι οικονομίες και των 27 κρατών μελών της ΕΕ έχουν μικρά ή μεγάλα ελλείμματα γεγονός που δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες στα χρηματοοικονομικά λόμπι να κερδοσκοπούν στα χρέη των κρατών.
Η απειλή αυτή και ο φόβος για νέες … διατεταγμένες επιθέσεις κερδοσκόπων σε άλλα κράτη της ΕΕ οδήγησε τις κυβερνήσεις της Ευρώπη να αποδεχτούν, να νομιμοποιήσουν και να εφαρμόσουν κάποιες από τις συνταγές του ΔΝΤ σε πανευρωπαϊκή κλίμακα προκειμένου να μειώσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα και να αποφύγουν το .... πάθημα της Ελλάδας.
Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την Ελλάδα και άλλες οικονομίες της ΕΕ (Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία κ.α.) επιδόθηκαν σε ένα σαφάρι περικοπών και περιστολών των λαϊκών εισοδημάτων, ανατροπής των κοινωνικών δομών και κατακτήσεων.

Στόχος των «συστημικών» λόμπι της Νέας Τάξης είναι να μηδενιστούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα, να περικόψουν τις όποιες δαπάνες κοινωνικής πολιτικής, να πτωχεύσουν τους λαούς, να αποδομήσουν τον εθνικό ιστό και τέλος να .... εξαγνίσουν και ιδεολογικά τις κοινωνίες προ της έλευσης της «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ», θιασώτης της οποίας είναι ο πρωθυπουργεύων στην χώρας μας.

Έξοδος από την «κρίση» με μοχλό τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν θέλει να παρεκκλίνει από τις οδηγίες και εντολές του ΔΝΤ, εναλλακτικές πολιτικές προτάθηκαν από έγκριτους έλληνες και ξένους οικονομολόγους, πολιτικά κόμματα και οργανώσεις, είναι γνωστές σε όλους, πολιτικές τέτοιες που θα έθεταν σε λειτουργία την οικονομία, θα δραστηριοποιούσαν τους φοβισμένους έλληνες επιχειρηματίες οι οποίοι δραπετεύουν στο εξωτερικό και τις τάξεις των ελλήνων επαγγελματιών που τρομοκρατούνται, διώκονται, συνταξιοδοτούνται και μπαίνουν στο περιθώριο.
Το ΔΝΤ και οι μέντορες του πρωθυπουργού πιέζουν για αυστηροποίηση της καπιταλιστικής αγοράς προετοιμάζοντας την εισβολή των διεθνοποιημένων λόμπι θέτοντας στο περιθώριο το εθνικό κεφάλαιο.

Αντί για μια εθνική αναπτυξιακή πολιτική οι ... πυλώνες της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής περιορίζονται στα:

- Πράσινη Ανάπτυξη, με μοχλό την επένδυση 1 δις δολάρια του G. Soros (συνομιλητής εξ απορρήτων του Γιώργου Παπανδρέου).
- Μεγάλες Επενδύσεις από το Εξωτερικό με την εκχώρηση «φιλέτων» του εθνικού μας πλούτου σε εμίριδες, κινέζους και άλλους "φερτούς" κερδοσκόπους.
- Εκσυγχρονισμός ο οποίος με την βίαια αποδόμηση της κοινωνίας, επαγγελματικών τάξεων, υπηρεσιών, νοσηλευτικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων κ.α. γκρεμίζουν τα πάντα στο διάβα τους.
- "Περαιώσεις" εισπρακτικού και μόνον χαρακτήρα ρυθμίσεις, και
- Καλλικράτης ο οποίος θα «φορτωθεί» τις υποχρεώσεις ενός διαλυμένου κράτους δίχως τους απαραίτητους πόρους ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει στρατιές ανέργων.
Μόνη λύση εξόδου από την «κρίση» η ανάδειξη των εναλλακτικών πολιτικών και η επιλογή του καλύτερου δυνατόν πολιτικού σχήματος διακυβέρνησης που θα υπερασπίσει την αποτελεσματικότητα και την εθνική αξιοπρέπεια με την συναίνεση και συμμετοχή του λαού.

Συντομότερη οδός διαφυγής από τα αδιέξοδα που μας οδήγησε το ΠΑΣΟΚ, την φτώχια, την ανεργία, την ανέχεια, την ταπείνωση, την φοβία και την τρομοκρατία που εγκαθίδρυσε στη χώρα  αυτή η κυβέρνηση, είναι η καταψήφιση των συνδυασμών του ΠΑΣΟΚ και των συνοδοιπόρων του στις Αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοέμβρη, «μαύρισμα» με μονοψήφιο πανελλαδικό ποσοστό!
Ετσι καταψηφίζουμε την οικονομική πολιτική του μνημονίου και αυτούς που την εκφράζουν και δείχνουμε την πόρτα εξόδου στους … εισβολείς του ΔΝΤ.

Όλα στεγνώνουν...

Πλέον ούτε και οι αριθμοί ευημερούν... Τα κλειστά μαγαζιά πολλαπλασιάζονται, οι περιορισμοί του προσωπικού παντού, είτε με απολύσεις, είτε με μείωση των ημερών εργασίας.

Οι οικονομικοί μετανάστες μεταξύ των θυμάτων. Οι ακάλυπτες επιταγές πήραν τα ύψη. Το Δημόσιο δεν πληρώνει προμηθευτές, εργολάβους και σʼ άλλους πολλούς που χρωστάει. Από το πιο μεγάλο ποσό μέχρι το μικρότερο. Πολλοί δήμοι δεν έχουν να πληρώσουν τους μισθούς των υπαλλήλων τους. Μεγάλο ποσοστό λογαριασμών της ΔΕΗ δεν πληρώνονται. Από επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Οι Τράπεζες με το σταγονόμετρο δίνουν κανένα δάνειο. Η αγωνία όλων στο κατακόρυφο... Οι μόνοι που δεν φαίνεται να αγωνιούν είναι οι κυβερνώντες. Παρότι ξέρουν... Αρκετοί υπουργοί σε κατʼ ιδίαν συζητήσεις εξομολογούνται ότι δύσκολα θα φτάσουμε στους πρώτους μήνες του 2011...

Κι ενώ γνωρίζουν τι συμβαίνει, συνεχίζουν στην πεπατημένη... Περιμένοντας τους βαρβάρους, περί άλλα τυρβάζουμε... Ταξίδια αναψυχής, αντί να πάρουμε το περίστροφο και να πάμε στη Μέρκελ, ή αλλάζετε ή τα τινάζουμε όλα κι όποιον πάρει ο χάρος... Όμως το έχουμε ξαναγράψει. Χρειάζονται κότσια. Κι όχι παρακάλια, όπως έκανε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ζητώντας να συναινέσουν να πάει πίσω η έναρξη της εξόφλησης το 2013 και εισέπραξε ένα μεγάλο «όχι». Από τέτοια δεν χαμπαριάζει η Γερμανίδα. Άλλη γλώσσα τής πρέπει. Και θα την καταλάβει θέλει δεν θέλει... Γιατί χαμένη θα είναι και αυτή...
Του Μάκη Κουρή στο ΠΑΡΟΝ

   Προβληματισμός και ανησυχία για την «έκρηξη» των χρεολυσίων  

Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα ισχυρό προβληματισμό προκαλεί στο υπουργείο Οικονομικών η αναμενόμενη «έκρηξη» των χρεολυσίων στη διετία 2014 - 2015, όταν συμπίπτουν οι λήξεις παλαιών ομολόγων, που κατέχουν οι θεσμικοί επενδυτές, αλλά και σχεδόν το σύνολο των δανείων από το μηχανισμό βοήθειας, ύψους 110 δισ. Ευρώ.

Για να είναι εξυπηρετήσιμα τα νέα δάνεια το κόστος του δανεισμού πρέπει να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα, πέριξ του 5%.
Το ύψος των χρεολυσίων στη συγκεκριμένη περίοδο φτάνει στα 145 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 77,5 δισ. ευρώ, αποτελούν λήξεις παλαιών ομολόγων και τα 67,5 δισ. ευρώ είναι οι λήξεις από τα δάνεια μέσω του μηχανισμού στήριξης.

Το πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν από σήμερα το υπουργείο Οικονομικών και η τρόικα, αφορά στον τρόπο κάλυψης των συγκεκριμένων δανειακών αναγκών, καθότι τότε δεν θα υφίσταται μηχανισμός στήριξης και όλες οι δανειακές ανάγκες θα καλύπτονται από τις αγορές.

Βασική προϋπόθεση αποτελεί η ραγδαία πτώση των spreads, ώστε το κόστος του δανεισμού να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα, πέριξ του 5% για τη δεκαετία, ώστε να είναι εξυπηρετήσιμα τα νέα δάνεια, διαφορετικά η οικονομία θα οδηγηθεί ξανά στο φαύλο κύκλο.

Το γεγονός όμως ότι σήμερα που η Ελλάδα είναι εκτός αγορών το spread των δεκαετών ομολόγων είναι στις 900 μονάδες βάσης, και για να καταστεί εφικτή η προσφυγής τις αγορές πρέπει να υποχωρήσει κάτω από τις 200 μονάδες βάσης, δείχνει ότι ο δρόμος είναι μακρύς και οι ανησυχίες τεράστιες. Τροφοδοτούνται επίσης σενάρια περί παράτασης της βοήθειας προς την Ελλάδα και μετά το έτος 2013, που επισήμως διαψεύδονται από το ΥΠΟΙΚ και την τρόικα, γιατί η παραδοχή τους θα σήμαινε προεξόφληση της αποτυχίας του «μνημονίου».

Τα εναλλακτικά σενάρια που εξετάζονται είναι η επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων του μηχανισμού, προς τα έτη 2016 και 2018 που δεν είναι ιδιαίτερα φορτωμένα από τις εκδόσεις των προηγουμένων ετών ή η συνέχιση της παροχής οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.

Εφιαλτικά στοιχεία για χρεολύσια και τόκους

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την πορεία των δανειακών αναγκών του δημοσίου, στα επόμενα χρόνια προκαλούν ανησυχία, αφού η ένταξη στο μηχανισμό στήριξης οδήγησε στην παροχή μεσοπρόθεσμων δανείων, που επιβαρύνουν τις υποχρεώσεις των προσεχών ετών, ενώ αν η Ελλάδα δανειζόταν από τις αγορές, με μακροπρόθεσμα (δεκαετή) ομόλογα, θα είχε την ευχέρεια της τανομής των λήξεων σε βάθος χρόνου.

Ομως, στην παρούσα φάση, η εικόνα των μελλοντικών υποχρεώσεων είναι η ακόλουθη:
- Το 2011 λήγουν ομόλογα αξία 35,3 δισ. ευρώ, και η Ελλάδα μέσω του μηχανισμού στήριξης θα λάβει 40 δισ. ευρώ.
- Το 2012 λήγουν ομόλογα αξίας 40,5 δισ. ευρώ, και από το μηχανισμό στήριξης η Ελλάδα θα λάβει 24 δισ. ευρώ, ενώ θα εκδώσει στις αγορές ομόλογα 35 δισ. ευρώ.
- Το 2013 λήγουν ομόλογα ύψους 34,1 δισ. ευρώ και αλλά και δάνεια ύψους 6,2 δισ. από το μηχανισμό στήριξης, σύνολο 40,3 δισ. ευρώ. Η βοήθεια από το μηχανισμό στήριξης την ίδια χρονιά θα είναι μόλις 8 δισ. ευρώ.
- Το 2014 λήγουν ομόλογα ύψους 40,6 δισ. ευρώ, αλλά και δάνεια του μηχανισμού στήριξης ύψους 28,6 δισ. ευρώ, ενώ πλέον έχει λήξει η παροχή οικονομικής βοήθειας. Συνεπώς η Ελλάδα θα πρέπει να αναζητήσει από τις αγορές ποσό ύψους, άνω των 70 δισ. ευρώ, με την προσθήκη και του ελλείμματος.
- Το 2015 λήγουν ομόλογα προερχόμενα από τις αγορές, αξίας 36,8 δισ. ευρώ και δάνεια από το μηχανισμό στήριξης ύψους 38,9 δισ. Ευρώ ανεβάζοντας τις δανειακές ανάγκες σε επίπεδα πάνω από 75 δισ. ευρώ, χωρίς να υπάρχει μηχανισμός στήριξης.
Παράλληλα αύξηση δραματική παρουσιάζουν και οι τόκοι αποπληρωμής του χρέους, αφού:

-  Το 2010 εκτιμώνται ότι θα αυξηθούν σε 12,9 δισ. ευρώ, ή στο 5,6% του ΑΕΠ.
- Το 2011 αυξάνονται κατά 2 δισ. ευρώ, και διαμορφώνονται σε 14,9 δισ. ευρώ ή στο 6,6% του ΑΕΠ.
- Νέα αύξηση σημειώνουν το 2012 που φτάνουν σε 17,1 δισ. ευρώ ή στο 7,5% του ΑΕΠ.
- Το 2013 οι πληρωμές τόκων αυξάνονται σε 18,9 δισ. ευρώ, ή στο 8,1% του ΑΕΠ.
- Το 2014 οι τόκοι υπολογίζονται ότι θα φτάσουν σε 19,94 δισ. ευρώ και στο 8,2% του ΑΕΠ.

     Σε δημοσκόπηση της RASS για το ΠΑΡΟΝ 

Το 42.4% των πολιτών πιστεύει ότι ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς κέρδισε τις εντυπώσεις στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, έναντι 28.2% του Γιώργου Παπανδρέου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της RASS για την εφημερίδα "Το Παρόν".

Στην πρόθεση ψήφου το ΠαΣοΚ προηγείται κατά 5,8 μονάδες και λαμβάνει 28.4%, έναντι 22.6% της ΝΔ.

Για τον Γ. Παπανδρέου το 67.4% λέει ότι ο πρωθυπουργός μας ξεγέλασε με το "λεφτά υπάρχουν", ενώ για τον Κώστα Καραμανλή το 64,3% εκφράζει την πεποίθηση δεν έχει την κύρια ευθύνη για την κρίση ο πρώην πρωθυπουργός.

Για την πορεία της χώρας το 64.9% εκφράζει φόβο για τη πορεία της χώρας, ενώ το 76.2% λέει όχι σε νέες θυσίες έναντι του 23% που τις αποδέχεται.

Για το Μνημόνιο το 54.1% πιστεύει ότι το Μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος και ότι υπήρχε και άλλη λύση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

«Οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν την ιδιαίτερα θετική απήχηση της υπεύθυνης παρουσίας του Αντώνη Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη. Η πρόταση ευθύνης της ΝΔ, παρά τις τρικλοποδιές που κάποιοι επιχειρούν, κερδίζει καθημερινά έδαφος», σχολίασε ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της παράταξης Μάξιμος Χαρακόπουλος.
πηγή: Αθήνα9.84

Κούρσα για το ενεργειακό σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο από την Τουρκία

Η ερευνα του «Πϊρι Ρέϊς» τελικά αποσκοπούσε σε αυτό ακριβώς: Να χαρτογραφήσει τον βυθό εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και να δημιουργήσει βάση δεδομένων για τον διαγωνισμό της ΤΡΑΟ. Η μη παρεμπόδιση του "Πϊρι Ρέϊς"¨από ελληνικής πλευράς αποδεικνύεται ότι έχει ολέθρια αποτελέσματα για τα ελληνικά συμφέροντα .......

Η κούρσα για το ενεργειακό «Ελ Ντοράντο» του Αιγαίου και της της Ανατολικής Μεσογείου (όπως γράφει και η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ στο τεύχος που κυκλοφορεί) ξεκίνησε, αλλά για την ώρα τρέχει μόνη της η Τουρκία, απειλώντας όπως να πυροδοτήσει γενικευμένη ελληνοτουρκική κρίση: Η Turkiye Petrolleri Anonim Ortakligi/TPAO ολοκλήρωσε σε μόλις δύο μήνες (Ιούλιος-Αυγουστος) τις πρώτες τρεις διαγωνιστικές φάσεις που θεωρούνται απαραίτητες για να θεμελιώσουν ερευνητικά δικαιώματα ξένοι πετρελαικοί όμιλοι στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο!

Πρακτικά με βάση τα όσα ισχύουν διεθνώς κάτι τέτοιο θα έχει πραγματοποιηθεί το αργότερο έως το πρώτο τρίμηνο του 2012. Η κίνηση αυτή της TPAO εξηγεί και την πορεία του «Πίρι Ρέϊς» τον περασμένο Ιούλιο στην Ανατολική Μεσόγειο: Στις 10 Αυγούστου έληξε η προθεσμία του διεθνούς διαγωνισμού για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών (τριών διαστάσεων) σε θαλάσσια περιοχή 1.100 χλμ, η οποία βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και βέβαια εντός της (δυνητικής) ελληνικής ΑΟΖ (λέμε δυνητικής γιατί ενώ λέμε ότι η υφαλοκρηπίδας μας φτάνει στα βάθη της ανατολικής Μεσογείου ... διστάζουμε να ανακηρύξουμε ΑΟΖ!) στην Ανατολική Μεσογείο.

Η ερευνα του «Πϊρι Ρέϊς» τελικά αποσκοπούσε σε αυτό ακριβώς: Να χαρτογραφήσει τον βυθό εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και να δημιουργήσει βάση δεδομένων για τον διαγωνισμό της ΤΡΑΟ.
Η μη παρεμπόδιση του "Πϊρι Ρέϊς"¨από ελληνικής πλευράς αποδεικνύεται ότι έχει ολέθρια αποτελέσματα για τα ελληνικά συμφέροντα: Εκλήφθηκε διεθνώς ως μήνυμα διάθεσης συνδιαλλαγής της ελληνικής πλευράς ή αδιαφορίας της για τα κοιτάσματα της Αν. Μεσογείου. από τις ξένες εταιρείες. Την ίδια στιγμή η Άγκυρα, όπως γράφει με λεπτομέρειες η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ (χάρτες με τις «θερμές» περιοχές και τον νυν και μελλοντικό συσχετισμό ισχύος στην περιοχή, δημοσιεύονται στο ίδιο άρθρο), οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ενισχύουν τις αεροπορικές και ναυτικές βάσεις της στη νότια Τουρκία στις ακτές της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κρατικών συμφερόντων πετρελαικός όμιλος ΤΡΑΟ (από τους μετόχους της είναι και το Τουρκικό Ταμείο Στρατού) πέτυχε να ολοκληρώσει μέσα στον Ιούλιο, πολύ ενωρρίτερα από τις 20 Αυγούστου για την οποία μίλαγε η τουρκικ ΝΟΤΑΜ την διαδικασία για τη χαρτογράφηση του βυθού στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ σε μία ανάλογη κίνηση είχε προβεί το «Τσεσμέ» στο Βόρειο Αιγαίο.

Η επόμενη κίνηση της Άγκυρας είναι να «παραχωρήσει» άδειας για έρευνες σε αυτές τις περιοχές. Μία τέτοια κίνηση θα είχε δύο μείζονα απότελέσματα: Η ελληνική πλευρά θα βρισκόταν σε μειονεκτική θέση, ανάλογη με αυτ΄που βρέθηκε η Τουρκία, όταν η Κύπρος πρόλαβε και παραχώρησε άδειες έρευνας κα εκμετάλλευσης στην δική της ΑΟΖ. Δηλαδή θα έχουμε δημιουργία τετελεσμένων. Δεύτερον θα έχουμε μία διαρκή εστία κρίσης.
πηγή:  defencenet.gr

    Σκοπός να καλυφθούν οι «μαύρες» τρύπες στα έσοδα  
γραφει ο Σπύρος Γκανής

«Περαίωση» και για τα αυθαίρετα, με ... μείωση των προστίμων κατά 50% σχεδιάζει το κυβερνητικό επιτελείο και μάλιστα άμεσα, προκειμένου να εισπράξει χρήματα που αδυνατεί να φέρει από άλλες πηγές στον κρατικό κορβανά.

Με μείωση των προστίμων για τις αυθαίρετες κατοικίες κατά 50% σχεδιάζει το κυβερνητικό επιτελείο και μάλιστα άμεσα, προκειμένου να εισπράξει χρήματα που αδυνατεί να φέρει από άλλες πηγές στον κρατικό κορβανά. Πρόκειται για ένα νέο είδος «περαίωσης», στο οποίο οι ιδιοκτλητες αυθαιρέτων θα μπορούν ουσιαστικά να τα ...«νομιμοποιήσουν» (επισήμως να τα... διατηρήσουν), πληρώνοντας μόνο το μισό από τα πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί.

Aυτό αναφέρει σε πρωτοσέλιδό του το «Βήμα» του Σαββάτου, επισημαίνοντας ότι επιδίωξη του υπουργείου Οικονομικών με την «εκπτωτική» αυτή κίνηση είναι η είσπραξη περίπου 1,5 δισ. ευρώ για την τριετία 2011-2013, εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ θα πρέπει να εισπραχθούν μέσα στο 2011. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι το μέτρο αυτό έχει την σύμφωνη γνώμη τόσο του υπουργείου Περιβάλλοντος όσο και του υπουργείου Εσωτερικών

Τα υπουργεία Οικονομικών, ΥΠΕΚΑ και Εσωτερικών σε αλλεπάλληλες συσκέψεις το τελευταίο διάστημα, άλλοτε με την ξεχωριστή συμμετοχή της Τίνας Μπιρμπίλη, του Γ. Παπακωνσταντίνου και του Γ. Ντόλιου και άλλοτε σε επίπεδο γενικών γραμματέων και υπηρεσιακών παραγόντων, διαπίστωσαν ότι τα βασικά προβλήματα εξαιτίας των οποίων δεν εισπράττονται τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα είναι δύο: πρώτον, η έντονη απροθυμία του κρατικού μηχανισμού (κυρίως των πολεοδομιών) να κινητοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση και, δεύτερον και κυριότερο, το ύψος των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης που θεωρούνται πολύ υψηλά, κυρίως σήμερα που είναι μια εποχή «ισχνών αγελάδων».

Σήμερα το πρόστιμο για την ανέγερση αυθαιρέτου είναι ίσο με το 30% επί της αντικειμενικής αξίας και το πρόστιμο διατήρησης, ετησίως, ίσο με το 5% της αντικειμενικής αξίας. Με την έκπτωση του προστίμου θεωρείται ότι θα προσέλθουν χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων ώστε να απαλλαγούν από την αγωνία της καταγγελίας, αλλά και σε μερικές περιπτώσεις από εκβιασμούς κρατικών αξιωματούχων κυρίως της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις. Τα χρήματα από τα πρόστιμα όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα καταλήξουν στο Πράσινο Ταμείο αλλά στην ενίσχυση των δημοσίων εσόδων.

Η «περαίωση» των αυθαιρέτων δεν θα αγγίζει όσα κτίσματα βρίσκονται σε δάση, αιγιαλό και αρχαιολογικούς χώρους, που συνήθως είναι βίλες πολλών τετραγωνικών. Μάλιστα, πληροφορίες του «Βήματος» αναφέρουν ότι στο ίδιο πνεύμα ετοιμάζεται ρύθμιση και για όσους δεν έχουν δηλώσει πισίνες ή τα σκάφη τους στην Εφορία.

Άποψή μας είναι ότι ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, όπως αυτό της αυθαίρετης δόμησης, αντιμετωπίζεται και πάλι για να … καλυφθούν τα δημοσιονομικά ... «ανοίγματα». Πρέπει να παραδεχτούμε ότι η αυθαίρετη δόμηση είναι πρόβλημα διαχρονικό και δεν αντιμετωπίζεται με αυθαίρετες πολιτικές και αυθαίρετες εισπρακτικές νοοτροπίες χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψη κοινωνικοί παράμετροι όπως οι ανάγκες και το δικαίωμα των νοικοκυριών στη στέγαση καθώς και η δυνατότητα καταβολής των υπέρογκων προστίμων για «αυθαιρεσίες» για τις οποίες το ίδιο το κράτος έχει την κύρια ευθύνη με την ανυπαρξία κοινωνικής και στεγαστικής πολιτικής σε ένα ευνομούμενο κράτος πρόνοιας.

   Υιοθετήθηκε από το Κογκρέσο ν/σ που προβλέπει "αντίποινα" έναντι της Κίνας   

Ένα σχέδιο νόμου με το οποίο προβλέπονται "αντίποινα" έναντι της Κίνας,  η οποία χρησιμοποιεί το υποτιμημένο γουάν ως "όπλο" για τη διόγκωση των εξαγωγών της,  υιοθετήθηκε την Παρασκευή από το Κογκρέσο.

Η Επιτροπή Οικονομικών και Δημοσιονομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων υπερψήφισε το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου "δια βοής", προωθώντας το στην Ολομέλεια του Σώματος.

Και πάλι, Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές εναντιώθηκαν, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή, υποστηρίζοντας ότι "είναι μικροκομματικός ελιγμός των Δημοκρατικών, ενόψει των 'ενδιάμεσων' εκλογών της 2ας Νοεμβρίου για την ανανέωση του Κογκρέσου.

Προκειμένου να προωθηθεί και στη Γερουσία προς ψήφιση, το νομοσχέδιο αυτό θα πρέπει καθ' ολοκληρίαν να έχει οριστικοποιηθεί και υπερψηφιστεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σημειώνουν καλά πληροφορημένες πηγές.

Ήδη, οι πρώτες ψηφοφορίες για το νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων "μπορεί να γίνουν και μέσα στην προσεχή εβδομάδα", σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Προβλέπεται από το νομοσχέδιο η επιβολή "αντισταθμιστικών δασμών εισαγωγής" πάνω στα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα, δεδομένου ότι η αμερικανική πλευρά υποστηρίζει ότι "με το χαμηλό γουάν η Κίνα επίσημα επιδοτεί τις εξαγωγές της".
πηγή: Skai.gr

   ...άστεγο το 3ο Γυμνάσιο Χαλκίδας με 600 μαθητές !   

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων επέτρεψε να κυριαρχήσει η πολιτική του ΔΝΤ και στην εκπαίδευση, σαν να μην έφτανε αυτό αδυνατεί ακόμα να υποστηρίξει και τις υπάρχουσες υποδομές της εκπαίδευσης.

Πρόβλημα στατικότητας στο κτήριο του 3ου Γυμνασίου Χαλκίδας όπου στεγάζονται το 3ο και το 6ο Γυμνάσιο με εξακοσίους (600) μαθητές. Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς οι γονείς ενημερώθηκαν ότι το κτήριο έχει πρόβλημα στατικότητας και τώρα οι μαθητές παραμένουν ακόμα στα .... σπίτια τους (!)

Όπως είναι γνωστό το κτήριο του 3ου Γυμνασίου Χαλκίδας είχε πρόβλημα από κατασκευής ενώ η κατάσταση επιδεινώθηκε από τους μεγάλους σεισμούς του 1981. Τότε διακόπηκε η λειτουργία του σχολείου για ένα χρόνο περίπου και έγιναν κάποιες επισκευές, ωστόσο, από τότε πέρασαν περίπου 30 χρόνια και είναι φυσιολογικό το κτήριο να έχει «τελειώσει» προφανώς τον χρόνο ζωής του.
Η λαλίστατη υπουργός Άννα ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ έχει να πει κάτι στους μαθητές και τις οικογένειές τους;

  "FAST TRACK" ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ  ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΚΑΖΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ   

Όταν η «πράσινη» ανάπτυξη συναντιέται με το νομ/διο για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων (Fast Track), τότε μόνο εξαμβλώματα μπορούν να προκληθούν.

Η Ελλάδα «πρότυπο των αγορών» (βλ. «μπανανία») την οποία εξυμνεί μια βδομάδα τώρα από τη Νέα Υόρκη ο Γ. Παπανδρέου, υλοποιεί του λόγου το αληθές με το νέο «μνημόνιο»!

Το νέο μνημόνιο(εξίσου νεοαποικιακό όπως αυτό με την ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) αφορά τη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με την κυβέρνηση του Κατάρ και ειδικότερα με το κρατικό fund του Κατάρ (Qatar Investment Authority (QIA)), ύψους 5 δις ευρώ.

Στόχος αυτών των πανύψηλων επενδυτικών σχεδίων είναι, μεταξύ άλλων, και η (καταστροφική) «αξιοποίηση» του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού με σειρά έργων, άλωση της παραλίας, κατασκευή συνεδριακών κέντρων, μαρίνας, πλωτού καζίνου κλπ, σε έκταση που μπορεί να φτάσει το 30% του πρώην αεροδρομίου!

Το Μνημόνιο Συνεργασίας με το Κατάρ αναμένεται να υπογράψει μάλλον σήμερα στη Νέα Υόρκη ο Γ. Παπανδρέου με τον εμίρη Αλ Θανί. Μετά τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά που κατευθύνθηκαν στην «πριγκηπική» οικογένεια του Αμπού Ντάμπι, σειρά έχει το Ελληνικό, που εκχωρείται στον Εμίρη του Κατάρ! Fast track με τα όλα του…!

Πως όμως φτάσαμε σε αυτό το , ταπεινωτικό για την χώρα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, νέο μνημόνιο;

Το χωρίς όρια και φραγμούς «κυνήγι» των «επενδύσεων» στη Νέα Υόρκη από την κυβέρνηση Παπανδρέου ξεκίνησε με την εμφάνιση του πρωθυπουργού στη Γουόλ Στριτ, την περασμένη Δευτέρα, όπου «ικέτευσε» ανοιχτά για «επενδύσεις» -κυρίως σε «πράσινα» έργα και ακίνητα- ανακοινώνοντας την ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα κρατικής περιουσίας, αξίας άνω των 270 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός, παρουσία του υπουργού Επικρατείας, αρμόδιου για τις επενδύσεις, Χ. Παμπούκη, και του υφυπουργού Οικονομικών, Φ. Σαχινίδη, είχε και συνάντηση γνωριμίας με ομογενείς, με τους οποίους «αντάλλαξαν απόψεις» για τη σύσταση ενός συμβουλίου επενδύσεων, το αποκαλούμενο Investment Advisory Board. Την πρόσκληση του πρωθυπουργού αποδέχθηκαν οι Ζόι Κρουζ (πρώην αντιπρόεδρος της Morgan Stanley), Τζορτζ Στάμας (δικηγόρος), Τζιμ Γιαννόπουλος (αντιπρόεδρος της κινηματογραφικής εταιρείας FOX), Τζορτζ Τσούνις (μεγαλοεπενδυτής), Ευάγγελος Σιμούντις (διευθυντής της Trident Capital που δραστηριοποιείται στο Ιντερνετ), Αλεξάντερ Τσιάρος (τεχνολογία), Μάικλ Πατσάλος (πρόεδρος της McKinsey).

Ο κ. Παπανδρέου δεν προχώρησε προς το παρόν, όπως διαφημιζόταν, στην ανακοίνωση της σύνθεσης του Investment Advisory Board, καθώς το όλο εγχείρημα βρίσκεται ακόμα σε «εμβρυακή μορφή». Ωστόσο, ο Χάρης Παμπούκης τόνισε αργότερα ότι η σύσταση του συμβουλίου επενδύσεων από ομογενείς έχει στόχο ώστε να καθιερωθεί ως επενδυτικός θεσμός.

Το επενδυτικό αυτό συμβούλιο μπορεί ακόμα να κυοφορείται, αλλά τα επενδυτικά «γεννητούρια» έχουν αρχίσει για τα καλά. Ο πρωθυπουργός της χώρας προσέφερε «γη και ύδωρ» στους Άραβες «επενδυτές» του Κατάρ, εγκαινιάζοντας το περίφημο νομοσχέδιο του Fast Track.

Όμως η «άλωση» του Ελληνικού δεν θα είναι παρά μόνο η αρχή. Ο πρωθυπουργός δεν είχε μόνο επαφές με ομογενείς-εκπροσώπους του αμερικανικού κεφαλαίου, καθώς συναντήθηκε πρόσφατα και με στελέχη αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων. Η συνάντηση μάλιστα αυτή συνδέεται ενδεχομένως και με το επικείμενο ταξίδι του Χάρη Παμπούκη σε Ισραήλ και Σιγκαπούρη στις 10-11 Οκτωβρίου, καθώς το χωρίς φραγμούς κυνήγι των επενδυτών θα συνεχιστεί απ' ότι φαίνεται σε Μέση Ανατολή και Ασία. Άλλωστε τα 270 δις ευρώ είναι αρκετά μεγάλο ποσό. Ίσως τόσο να κοστολογείται το σύνολο της χώρας....
iskra

   Υπάρχει ακόμα επιλέξιμη λύση   
Από το νέο Άρδην (τεύχος 81)
 
.....η αναδιάρθρωση του χρέους αποτελεί μία πράξη σύγκρουσης με το διευθυντήριο των Βρυξελλών, το ΔΝΤ και τα κοράκια των τραπεζών και απαιτεί ήδη τεράστιο θάρρος και αποφασιστικότητα. Είναι όμως μια λύση περισσότερο εφικτή......

Η κρίση που χτύπησε την ελληνική οικονομία και κοινωνία ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία να συνταράξει τα λιμνασμένα νερά μιας κοινωνίας που βυθιζόταν ανεπαίσθητα στην παρακμή, μέσα στην παχυσαρκία και την τζουλιοπληξία. Γεωπολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά, βουλιάζαμε κάθε μέρα και περισσότερο, ενώ μια σαθρή ανάπτυξη, στηριγμένη στη έκρηξη του ναυτιλιακού συναλλάγματος, την άνοδο του τουρισμού και τις κατασκευές, συντηρούσε το όνειρο «της ταχέως αναπτυσσόμενης οικονομίας» του Σημίτη και των πρώτων χρόνων του Καραμανλή. (το 2008 η Ελλάδα είχε έσοδα από το ναυτιλιακό συνάλλαγμα 18 δις, από τον τουρισμό 17 δις και από τις εξαγωγές 16 δις). Την ίδια στιγμή όμως τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας επιδεινώνονταν.
Η υλική παραγωγή στον βιομηχανικό και τον αγροτικό τομέα έμενε στάσιμη ή και συρρικνoνώταν σε απόλυτα μεγέθη, ενώ βέβαια σαν ποσοστό του ΑΕΠ μειωνόταν δραματικά.
Μέσα σε τριάντα χρόνια, από το 1980 έως το 2010, η ελληνική οικονομία έγινε μια οικονομία «υπηρεσιών», και μάλιστα εμποροπαρασιτικού χαρακτήρα, και απώλεσε κάθε παραγωγικό χαρακτήρα. Η ένταξη στην Ε.Ε. λειτούργησε σαν ναρκωτικό που επιδείνωσε τα διαρθρωτικά μας προβλήματα και η κατάργηση της δραχμής και το πέρασμα στην Ευρωζώνη ήρθε να ολοκληρώσει τη διαδικασία, διότι έφερε την ελληνική οικονομία σε άμεσο ανταγωνισμό με χώρες υψηλότερης παραγωγικότητας και τεχνολογίας. Ωστόσο, αυτή η ένταξη πραγματοποιήθηκε και εν τέλει έγινε δεκτή από τον ελληνικό λαό, ως όπλο για να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα, που, μετά την εισβολή στην Κύπρο, άρχισε πλέον να εκδηλώνεται ανοικτά εναντίον της Ελλάδας. Όταν μάλιστα κατέρρευσε και το ανατολικό μπλοκ, με όλες τις καταλυτικές αρνητικές συνέπειες που είχε αυτή η κατάρρευση για τις χώρες των Βαλκανίων, η Ευρωπαϊκή Ένωση φάνταζε ως η μοναδική λύση, στον βαθμό που πρώτη προτεραιότητα των βαλκανικών χωρών ήταν η ένταξη στην Ε.Ε.

  Προστασία της εντιμότητας του Έλληνα πολίτη και του κύρους του Έθνους  

"Ανώνυμες" κυβερνητικές πηγές διαρρέουν καθημερινά στα παπαγαλάκια τους των ΜΜΕ γενικόλογες δήθεν ..... αποκαλύψεις φοροδιαφυγής που αμφισβητούν την ευσυνειδησία, την εντιμότητα, την τιμιότητα και την αξιοσύνη του συνόλου του ελληνικού λαού σπιλώνοντας παράλληλα και το κύρος του έθνους.

Την τελευταία, μετά ΔΝΤ περίοδο, παρακολουθούμε έμφοβοι μια πρωτοφανή επίθεση απαξίωσης του έλληνα πολίτη, του συνταξιούχου, του επαγγελματία, του επιστήμονα, του καλλιτέχνη, του δημόσιου υπάλληλου. Μια επιδρομή λασπολογίας που εκπορεύεται από την κυβέρνηση και διαχέεται με τα παπαγαλάκια της των ΜΜΕ στην χώρα μας και το εξωτερικό με μοναδικό στόχο τον διασυρμό και την κατασυκοφάντηση του μέσου ανώνυμου έλληνα πολίτη, την απαξίωση της κοινωνίας μας, την δυσφήμηση και ταπείνωση του ελληνικού λαού, το κύρος του έθνους.

«Λαμόγια» οι έλληνες, φοροφυγάδες οι γιατροί, οι δικηγόροι και μηχανικοί, ασυνείδητοι οι καλλιτέχνες, κομπιναδόροι οι επαγγελματίες, απατεώνες οι φορτηγατζήδες, διεφθαρμένοι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Στήσανε στον τοίχο και αυτούς τους άμοιρους συνταξιούχους, …. ύποπτες λένε τώρα τρεις χιλιάδες συντάξεις (!), δεν την γλύτωσαν ακόμα και αποδημήσαντες συνταξιούχοι οι οποίοι … διώκονται και μετά θάνατον(!)

Οι Αρχές προστασίας των δικαιωμάτων του πολίτη, η Δικαιοσύνη, το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο και η ΕΣΗΕΑ θα πρέπει να ενεργοποιηθούν προστατεύοντας αποτελεσματικά το κύρος, την τιμιότητα, την αξιοπιστία και την εντιμότητα του ανώνυμου έλληνα πολίτη από την ανελέητη κυβερνητική επίθεση ενάντια στην αξιοσύνη και την περηφάνια του λαού μας.
Μια επίθεση που αποπροσανατολίζει και μεταθέτει τις όποιες ευθύνες των «ολίγων» και του πολιτικού συστήματος για την οικονομική κρίση στον δήθεν «έλληνα-λαμόγιο» γενικά, ο οποίος με μεγάλες …. φοροκλοπές από τα πολυτελή αυτοκίνητα, βίλλες, πισίνες, κότερα, αεροπλάνα κλπ. δημιούργησε και συντηρεί την οικονομική κρίση(!)

Δεχόμεθα, ενθαρρύνουμε και θα επιβραβεύσουμε οποιαδήποτε τεκμηριωμένη αποκάλυψη  φοροκλοπής, διαφθοράς, ανομίας, απάτης και χρηματισμού που θα συνοδεύεται απαραίτητα από όνομα, επώνυμο και διεύθυνση, συνοδευόμενη όμως και από το απαραίτητο πόρισμα της Δικαιοσύνης, όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού με αλλότριους στόχους και προθέσεις που εκπορεύονται από ανθελληνικούς κύκλους της κυβέρνησης και διασπείρονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό από τα ασυνείδητα παπαγαλάκια των ΜΜΕ.

Πρέπει εδώ να υπενθυμίσουμε ότι η εθνικά επιζήμια αυτή πολιτική ακολουθήθηκε και λίγους μήνες πριν από την ίδια κυβέρνηση όταν ο διασυρμός, η απαξίωση και η δυσφήμηση της χώρας στις διεθνείς αγορές εκτίναξαν τα spreads στις 950 μονάδες καθιστώντας απαγορευτικό τον οποιονδήποτε δανεισμό μας οδηγώντας έτσι την χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας, στα νέο-αποικιακά δεσμά του ΔΝΤ και σε μια μεγάλη περίοδο εθνικής υποτέλειας και παρακμής.

Οι εξεταστικές επιτροπές του μέλλοντος είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ασχοληθούν με αυτό το εθνικά επιζήμιο "παιχνίδι".

Στρατός και Αστυνομία τα σύμβολα στη νέα εποχή του ΔΝΤ!

Σε ασκήσεις ετοιμότητας για την αντιμετώπιση διαδηλώσεων επιδίδονται τις τελευταίες μέρες οι Ειδικές Δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού στο Μεγάλο Πεύκο, όπως αποκάλυψε το εβδομαδιαίο περιοδικό 'Επίκαιρα'.

Οι ένστολοι εκπαιδεύονται στη ρίψη χημικών και δακρυγόνων αλλά και στη σώμα με σώμα αντιμετώπιση του πλήθους, προφανώς σε μια επιχείρηση που καμία σχέση δεν έχει με τη συνήθη στρατιωτική εκπαίδευση και δραστηριότητά τους.Τα επιτελεία των υπουργών Εθνικής Άμυνας και "Προστασίας του Πολίτη" επεξεργάζονται σχέδια αντιμετώπισης του "εχθρού λαού" σε περίπτωση γενικευμένων ταραχών και κινητοποιήσεων που μπορεί να σταθεί αδύνατο για τις αστυνομικές δυνάμεις να συγκρατήσουν και να καταστείλουν.

Εδώ βέβαια επιβεβαιώνεται και η "συνέχεια" του κατασταλτικού κράτους που πνίγει ελευθερίες για να διατηρήσει την τάξη: Το κύμα οργής που χτύπησε την κυβέρνηση της "επάρατου Δεξιάς", με τα Δεκεμβριανά της νεολαίας που συντάραξαν τον κόσμο, δίνει μαθήματα στην κυβέρνηση του ΔΝΤ, που θα κληθεί όπως υπολογίζουν να αντιμετωπίσει κάτι μεγαλύτερο.

Τότε, ήταν ο διάδοχος του Βύρωνα Πολύδωρα, ο Προκόπης Παυλόπουλος, επικεφαλής της κατασταλτικής εκστρατείας που αντιτάχθηκε στη δύναμη των μαζών. Τώρα, την ευθύνη για τη στρατιωτικού τύπου καταστολή θα την έχει η "αριστερή πτέρυγα" της κυβέρνησης, ο πρώην πρόεδρος της ΕΦΕΕ, Χρήστος Παπουτσής, μαζί με τη "δεξιά πτέρυγα" του Βαγγέλη Βενιζέλου.

Στρατός και αστυνομία είναι τα σύγχρονα σύμβολα στη νέα εποχή του ΔΝΤ, της λαϊκής οργής και των ευρύτερων κοινωνικών ζυμώσεων. Η αστυνομοποίηση του στρατού και το αντίστροφο και η βίαιη περιστολή δημοκρατικών ελευθεριών είναι το μόνο αντίδοτο που βρίσκουν οι κυβερνώντες στην ογκούμενη κοινωνική δυσαρέσκεια και αγανάκτηση, την οποία τρέμουν ως πιθανό φορέα ανατροπών που θα κλονίσουν την αστική κυριαρχία και τον πολιτικό συσχετισμό.
πηγή: εφημερίδα ΠΡΙΝ

Γιατί ο πρωθυπουργός ''γράφει στα παλιά του παπούτσια'' την Ομογένεια ; 

Απαράδεκτη και προκλητική η συμπεριφορά του πρωθυπουργού της Ελλάδας Γ. Παπανδρέου έναντι της Ομογένειας. Τρία ταξίδια στις ΗΠΑ σε 7 μήνες, συνολικά 17 ημέρες παραμονής στις ΗΠΑ και δεν καταδέχτηκε να βρει 3-4 ώρες για την Ομογένεια.

Τα 45-60 λεπτά και μια τυπική ομιλία του σε ''δεξίωση ολίγων'' στο Γεν. Προξενείο Νέας Υόρκης δεν είναι ''συνάντηση με την Ομογένεια'', όπως βαφτίζεται από παπαγαλάκια παραπληροφόρησης, ανταποκριτές κ.ά. των αθηναϊκών ΜΜΕ.

Γιατί ο πρωθυπουργός ''γράφει στα παλιά του παπούτσια'' την Ομογένεια συστηματικά;

πηγή: ομογενειακό ΚΑΛΑΜΙ

Συνάντηση με στελέχη εβραϊκών οργανώσεων, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις του πανίσχυρου εβραϊκού λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες, είχε μετά τη συνάντησή του με τον γγ του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους εκπροσώπους των εβραϊκών οργανώσεων, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχει «πολύ καλό κλίμα» στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, επισημαίνοντας ότι δημιουργούνται οι προοπτικές για «εμβάθυνση των σχέσεων» και για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας σε «ζωτικούς τομείς» της Οκονομίας, όπως ο Τουρισμός και το Εμπόριο. Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στον ρόλο της Ελλάδας στη Μέση Ανατολή, με πρωταρχικό στόχο να προωθηθεί η διαδικασία με «ειρηνική επίλυση» των προβλημάτων της ευρύτερης περιοχής. Επιπλέον, ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις προσπάθειες, τις οποίες καταβάλλει η Αθήνα για επίλυση των ειδικότερων ζητημάτων, που αντιμετωπίζει, όπως αυτά των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του Κυπριακού. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και οι αξιωματούχοι των εβραϊκών οργανώσεων στις ΗΠΑ εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και προσωπικά του Έλληνα πρωθυπουργού για τις τελευταίες εξελίξεις, τόσο σε ό,τι αφορά την εδραίωση της συνεργασίας της Ελλάδας με το Ισραήλ, όσο και για τον «εποικοδομητικό ρόλο» της Ελλάδας στην περιοχή. Αύριο, ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ιράν, Μ. Αχμαντινετζάντ, με τον οποίο θα συναντηθεί και ο Πρόεδρος της Κύπρου, Δ. Χριστόφιας, που έφτασε απόψε στη Νέα Υόρκη.

Νέα μέτρα από ΔΝΤ και κυβέρνηση για την στήριξη του προϋπολογισμού 2011

Το νέο λογαριασμό που στηρίζεται σε παλιά και νέα μέτρα ώστε να μειωθεί το έλλειμμα στο 7,5% του ΑΕΠ το 2011 ετοιμάζει η τρόικα που θα μείνει στην Αθήνα και την ερχόμενη εβδομάδα ώσπου να κλείσει ο νέος προϋπολογισμός.

Ο λογαριασμός φθάνει τα 9,6 δισ. ευρώ, από τα οποία ποσό 5 δισ. ευρώ είναι πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα για τα αυθαίρετα σε όλη την Ελλάδα και την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι. Οσο για «χαλάρωση» των δαπανών, ούτε σκέψη καθώς η τρόικα τράβηξε μια κόκκινη γραμμή και επέβαλε στην κυβέρνηση οι δαπάνες του προϋπολογισμού να μην ξεπεράσουν τα 67 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή προβλέπεται να ανέλθουν εφέτος μετά τις περικοπές μισθών και συντάξεων. Είναι προφανές ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, έστω και αν εκ πρώτης όψεως ο στόχος για μείωση του ελλείμματος από 8,1% του ΑΕΠ εφέτος στο 7,5%, δηλαδή μόλις μισή μονάδα του ΑΕΠ, δείχνει να είναι μικρός.

Οπως εξηγεί ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης, σε αυτό το δεύτερο στάδιο της προσαρμογής της οικονομίας δεν υπάρχουν «άγνωστα μέτρα» αφού αυτά περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, απαιτείται όμως μεγάλη προσπάθεια για την είσπραξη των εσόδων από τις αυξήσεις του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων (σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα) που επιβλήθηκαν εφέτος και αναμένεται να αποδώσουν 1,6 δισ. ευρώ παραπάνω το 2011.

Το «πακέτο»

Για να υποστηριχθεί όμως ο νέος προϋπολογισμός η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει και σε νέα μέτρα όπως η φορολόγηση όλων των αυθαιρέτων, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, η αύξηση του ενδιάμεσου συντελεστή ΦΠΑ από 11% σε 13% για μια σειρά βασικά προϊόντα της κατανάλωσης και στη φορολογία των αμοιβών σε είδος (αυτοκίνητα) των στελεχών, για τα οποία έχει ήδη δεσμευθεί με το μνημόνιο.

Οι κινήσεις αυτές, σε συνδυασμό με τα μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, με πρώτο τα τεκμήρια (αναλυτικό ρεπορτάζ στην Ανάπτυξη, σελίδα Β1), και τα έσοδα από τις άδειες ηλεκτρονικού τζόγου, τα γνωστά «φρουτάκια», αναμένεται να φέρουν στα ταμεία 5 δισ. ευρώ περισσότερα έσοδα.

Το μεγάλο βάρος πέφτει στην Καραγεώργη Σερβίας και στον νέο υφυπουργό Οικονομικών κ. Δ. Κουσελά, ο οποίος ετοιμάζει αλλαγές στις εφορίες και στην οργάνωση των ελεγκτικών κέντρων σε όλη την Ελλάδα, καθώς, όπως διαπιστώθηκε, παρά την αύξηση της φορολογίας και την επιτυχία που είχε η προσπάθεια να κόβουν όλοι αποδείξεις, ο ρυθμός ροής εσόδων στα δημόσια ταμεία κινείται περίπου στα ίδια περυσινά επίπεδα.

Βέβαια το σχέδιο προβλέπει να συνεχιστεί η δραστική πολιτική περικοπής των δαπανών- στην οποία στηρίχθηκε εφέτος το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής- και εξ αυτού του λόγου ο κ. Σαχινίδης καταγράφει κωδικό προς κωδικό τις δαπάνες προκειμένου να περικόψει 300 εκατ. ευρώ από την κατανάλωση. Δυστυχώς, το μνημόνιο προβλέπει νέες περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 500 εκατ. ευρώ που δύσκολα θα αναπληρωθούν καθώς οι αποκλίσεις στα έσοδα του τρέχοντος προϋπολογισμού ήταν ως το τέλος Αυγούστου 2,5 δισ. ευρώ. Εξ αυτού του λόγου κρίθηκε αναγκαία η «διόρθωση πορείας» και η αυτόματη περαίωση των εκκρεμουσών φοροϋποθέσεων της τελευταίας δεκαετίας.

Οι «μαύρες τρύπες»

Πίσω από αυτούς τους σκληρούς αριθμούς το μεγάλο πρόβλημα εξακολουθεί να βρίσκεται στις ΔΕΚΟ και στις «μαύρες τρύπες» που δημιουργούν. Και εφέτος οι ζημιές θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ, ενώ προβλέπουν ότι θα καταπέσουν εγγυήσεις δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ που θα επιβαρύνουν το έλλειμμα.

Υπό αυτές τις συνθήκες οι πιέσεις για τη λήψη αποφασιστικών μέτρων μείωσης του ελλείμματος και εφαρμογής του μνημονίου από την τρόικα είναι ασφυκτικές. Οι έλεγχοι τους επόμενους μήνες ως την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή θα πυκνώσουν (έχουν ήδη προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο) ώστε να παρακολουθείται από κοντά η κατάσταση

ΔΙΕΘΝΗΣ ΘΑΥΜΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΛΜΗ ΤΗΣ ΟΥΓΓΡΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ

Η άρνηση της δεξιάς ουγγρικής κυβέρνησης να συνεχίσει την πολιτική εθνικής υποτέλειας των σοσιαλιστών προκατόχων της, προκάλεσε φυσικά αντιδράσεις από τους θιγόμενους Ευρωπαίους, γέννησε όμως και αισθήματα μόλις συγκαλυπτόμενου θαυμασμού σε διεθνές επίπεδο.
Αδύνατον να χωνέψουν οι Ευρωπαίοι το ηχηρό πολιτικό χαστούκι που έφαγαν η Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. από τη νεοεκλεγείσα δεξιά κυβέρνηση της Ουγγαρίας, η οποία αρνήθηκε επιδεικτικά να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις τους, προκειμένου να τους χορηγήσουν ένα δάνειο δηλώνοντας ότι δεν έχει καμία πρόθεση να επιβάλει πρόσθετα μέτρα λιτότητας στον ουγγρικό λαό επειδή έτσι θέλουν οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί. «Πραγματικό χλευασμό επιφύλαξε η ουγγρική κυβέρνηση στο Δ.Ν.Τ. και στην Ε.Ε. που έστειλαν αντιπροσωπείες τους για να εκτιμήσουν το πρόγραμμα βοήθειας στην Ουγγαρία», έγραψε η γαλλική «Λιμπερασιόν».

Η επίσης γαλλική «Μοντ» δείχνει εξίσου σοκαρισμένη με τη στάση τόσο του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν όσο και των στελεχών της κυβέρνησής του απέναντι στη συμφωνία υποτέλειας της Ουγγαρίας προς το Δ.Ν.Τ. και την Ε.Ε. που είχε υπογράψει η προηγούμενη, σοσιαλιστική και εκεί, ουγγρική κυβέρνηση, η οποία συνετρίβη στις εκλογές το Μάιο, για να πάρει δάνειο 20 δισ. ευρώ.

«Η νέα ομάδα που βρίσκεται στην εξουσία στη Βουδαπέστη φαίνεται να θέλει να απαλλαγεί από τους όρους του δανείου. Αυτό είναι επικίνδυνο» γράφει η «Μοντ» και συνεχίζει: «Τα πάντα εξελίσσονται σαν να προτίθεται ο Βίκτορ Όρμπαν, ο νέος πρωθυπουργός, να αναιρέσει το λόγο που έχει δοθεί στην Ε.Ε. και στο Δ.Ν.Τ. Ο Όρμπαν επιδεικνύει ανοιχτά μια προκλητική και προσβλητική αναίδεια απέναντι στους πιστωτές του»!

Με ιερή αγανάκτηση η «Μοντ» πληροφορεί τους αναγνώστες της ότι ο νέος Ούγγρος πρωθυπουργός «προκαλεί την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ.». Απουσίαζε από τη Βουδαπέστη όταν μετέβη εκεί ειδική αντιπροσωπεία του Δ.Ν.Τ. γιατί προτίμησε να πάει στη Νότια Αφρική προκειμένου να παρακολουθήσει τον… τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου! «Η αντιπροσωπεία του Δ.Ν.Τ. δεν κατόρθωσε να πάρει από τους Ούγγρους στοιχεία και καθαρές απαντήσεις και έτσι επέστρεψε στην Ουάσιγκτον με άδεια χέρια» υπογραμμίζει θιγμένη η «Μοντ», προχωρώντας στη διαπίστωση ότι η κυβέρνηση της Ουγγαρίας «δεν σκοτίζεται καθόλου για τις απαιτήσεις της Ε.Ε. ή των διεθνών οργανισμών!».

ΔΙΕΘΝΗΣ ΘΑΥΜΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΛΜΗ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥΣ

Η άρνηση της δεξιάς ουγγρικής κυβέρνησης να συνεχίσει την πολιτική εθνικής υποτέλειας των σοσιαλιστών προκατόχων της, προκάλεσε φυσικά αντιδράσεις από τους θιγόμενους Ευρωπαίους, γέννησε όμως και αισθήματα μόλις συγκαλυπτόμενου θαυμασμού σε διεθνές επίπεδο.

«Προκαλώντας τους πιστωτές της, η Ουγγαρία αρνείται περαιτέρω σφίξιμο του ζωναριού», έγραψαν π.χ. στους τίτλους σχετικής ανάλυσής τους οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και υπογράμμιζαν: «Η προκλητική στάση… αποτυπώνει την κόπωση και την αντίσταση που απειλεί να προκαλέσει σε όλη την Ευρώπη η συνεχιζόμενη ώθηση για δημοσιονομική ορθότητα».

Ο Ούγγρος υπουργός Οικονομικών Σκιέργκι Μάτολσι ήταν σαφέστατος, όταν εμφανίστηκε στην τηλεόραση αναφορικά με τη γραμμή της κυβέρνησης Όρμπεν απέναντι στο «μνημόνιο» που είχαν υπογράψει οι Ούγγροι σοσιαλιστές:

«Αυτό το κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και θα θέλαμε να καταργήσουμε τις ατυχείς συνέπειες αυτών των βημάτων. Είπαμε στους εταίρους μας ότι δεν εξετάζουμε σε καμία περίπτωση τη λήψη πρόσθετων μέτρων λιτότητας», διακήρυξε χωρίς περιστροφές.

«Σπανίως μια ουγγρική κυβέρνηση ρίχτηκε στη δουλειά με τόση ορμή. Αυτό ήταν επειγόντως αναγκαίο γιατί έχει καθορίσει ως σκοπό της την υπέρβαση της απελπισίας και της έλλειψης αυτοπεποίθησης που άφησαν στον ουγγρικό πληθυσμό οκτώ χρόνια σοσιαλιστικής κυριαρχίας» ομολογεί και η γερμανική εφημερίδα «Φράνκφουρτ Αλγκεμάινε» και προσθέτει: «Η ομάδα του Όρμπεν θέλει εξαιτίας αυτού του λόγου να προωθήσει την “εθνική συνοχή”».

ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑ, ΦΟΡΟΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!

Το χειρότερο από όλα όμως για την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. δεν ήταν η άρνηση των απαιτήσεών τους εκ μέρους της ουγγρικής κυβέρνησης ούτε η εθνικά υπερήφανη στάση του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν μέσω της επιδεικτικής περιφρόνησης των εκπροσώπων τους. Ήταν το ότι η Βουδαπέστη τόλμησε να θίξει τα… «Άγια των Αγίων» της Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ.: τις τράπεζες!

Για το 2010, η ουγγρική κυβέρνηση έχει να επιτελέσει ένα πανεύκολο έργο σε ό,τι αφορά στις υποχρεώσεις της έναντι των δανειστών της: να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού από 4% του ΑΕΠ που ήταν το 2009 σε… 3,8% του ΑΕΠ το 2010. Τίποτα δηλαδή.

Παρόλα αυτά, οι δυνάστες της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. απαιτούν από την ουγγρική κυβέρνηση να περικόψει τις ήδη γλίσχρες συντάξεις, να μεταρρυθμίσει επί τα χείρω το εθνικό σύστημα υγείας περικόπτοντας μισθούς και θέσεις γιατρών και νοσοκόμων και μειώνοντας τα κρατικά κονδύλια για την υγεία, να κλείσει τεράστιες ζημιογόνες κρατικές επιχειρήσεις απολύοντας εκατοντάδες χιλιάδες Ούγγρων.

Απαιτούνται περικοπές τουλάχιστον ενός δισ. ευρώ για να μπορέσετε να μειώσετε το έλλειμμα φέτος σε 3,8% και του χρόνου σε 3% είπαν οι εμπειρογνώμονες της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. στους Ούγγρους.

Άρα, απαιτούνται πρόσθετα μέτρα λιτότητας, διαπίστωσαν εμβριθώς. Εκεί τους έκανε ρολάνς και τους τρέλανε η ουγγρική κυβέρνηση! Ένα δισ. πρόσθετα έσοδα σε δύο χρόνια θέλατε;» τους απάντησαν.

«Εμείς θα μαζέψουμε περισσότερα. Όχι όμως με νέα λιτότητα για τον κοσμάκη. Απλούστατα, θα φορολογήσουμε τις τράπεζες!».

ΤΑ ΠΑΡΑΣΙΤΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αμ’ έπος αμ’ έργον! Η κυβέρνηση Όρμπαν ανακοίνωσε έκτακτη εισφορά για τρία χρόνια των τραπεζών, ύψους 0,45% όχι όμως επί των κερδών, αφού φυσικά όλες θα φρόντιζαν να εμφανίσουν ζημιές, αλλά επί των ακαθάριστων εσόδων! Έριξε και μια έκτακτη φορολογία 5,2% στο ύψος των συναφθέντων συμβολαίων των ασφαλιστικών εταιριών και μια έκτακτη φορολογία μέχρι 6% στις χρηματιστηριακές εταιρίες και σε όλες τις υπόλοιπες χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες!

Κόντεψαν να πάνε από εγκεφαλικό όλοι μαζί – η Ε.Ε., το Δ.Ν.Τ., οι τραπεζίτες και όλα τα παράσιτα και τα «λαμόγια» του χρηματοπιστωτικού συστήματος! Μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση, μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου τη δεύτερη – με βάση τα έσοδα του 2009, τα οποία έχουν ήδη δηλώσει.

Περιχαρής ο υπουργός Οικονομικών της Ουγγαρίας έκανε δημοσίως τους λογαριασμούς του: οι τράπεζες θα «σκάσουν» 450 εκατομμύρια, οι ασφάλειες άλλα 135 και οι υπόλοιπες χρηματοπιστωτικές εταιρίες ακόμη 110 εκατομμύρια – να ‘τα τα 700 εκατομμύρια ευρώ αμέσως – αμέσως μόνο για φέτος! «Γνωρίζουμε ότι αυτή είναι μια σημαντική έκτακτη επιβάρυνση, αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο του ελλείμματος τους 3,8%» δήλωσε σαρκαστικά στην τηλεόραση ο Γκιέργκι Μάτολσι, ο Ούγγρος υπουργός Οικονομικών.

Με τα χρήματα αυτά όχι μόνο θα μειώσουμε το έλλειμμα στο 3,8% αλλά και θα δώσουμε κίνητρα για ανάπτυξη της οικονομίας, πρόσθεσε. Θα μειώσουμε στο μισό – δηλαδή στο 10% – τον συντελεστή φορολόγησης όλων των επιχειρήσεων που έχουν μικτά κέρδη μέχρι 1,8 εκατομμύρια ευρώ, ένα μέτρο που αφορά 250.000 επιχειρήσεις μικρές και μεσαίες, οι οποίες αποτελούν τα τρία τέταρτα του συνόλου των ουγγρικών επιχειρήσεων.

Επίσης, με τα λεφτά που θα πάρει η ουγγρική κυβέρνηση από τις τράπεζες, θα μπορέσει να μειώσει τον συντελεστή φορολογικού εισοδήματος φυσικών προσώπων στο ενιαίο ύψος του 16%, καλύπτοντας τις απώλειες φορολογικών εσόδων με ένα τμήμα των χρημάτων των τραπεζών!

«ΑΡΚΕΤΑ ΜΑΣ “ΓΔΑΡΑΤΕ” ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ, ΤΩΡΑ ΠΛΗΡΩΣΤΕ!»

Πανικός επικράτησε στους κύκλους της Ε.Ε. Η Κομισιόν έσπευσε να προσάψει στην ουγγρική κυβέρνηση ότι… δεν εκτίμησε σωστά τις επιπτώσεις αυτής της έκτακτης φορολογίας στις τράπεζες, η οποία «ενδέχεται να έχει αρνητικές συνέπειες στην οικονομική ανάπτυξη» και να «αποθαρρύνει τους ξένους επενδυτές».

Ανοησίες και προσχήματα. Ο πραγματικός λόγος που πανικόβαλε την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. ήταν μήπως αυτή η εθνικά επωφελής ουγγρική στάση βρει μιμητές και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και δημιουργήσει «σχολή» παρακινώντας και άλλες κυβερνήσεις κρατών – μελών των «27» να φορολογούν τις τράπεζες αντί να υποβάλλουν τους λαούς τους σε εξοντωτικά μέτρα λιτότητας.

«Η Ουγγαρία θα γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη με μια αντίστοιχη απόφαση τέτοιων διαστάσεων» έγραψε η γερμανική «Φράνκφουρτ Αλγκεμάινε» την παραμονή της ψήφισης του νόμου για την έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών από το ουγγρικό κοινοβούλιο, η οποία έλαβε ήδη χώρα από την περασμένη εβδομάδα.

Υπάρχει όμως ένα ακόμη «μυστικό» όπου καθιστά πραγματικά εξαιρετική αυτή την απόφαση της ουγγρικής κυβέρνησης. Το 80% του ουγγρικού τραπεζικού συστήματος ελέγχεται από… ξένες τράπεζες – πρωτίστως αυστριακές και γερμανικές, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές!

Πρακτικά, λοιπόν, από τα 700 εκατομμύρια ευρώ ένα τεράστιο τμήμα θα το πληρώσουν όχι οι Ούγγροι τραπεζίτες και παράγοντες του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά οι… Ευρωπαίοι!

Όσον αφορά δε στην έλλειψη ρευστότητας που ενδέχεται να παρουσιάσουν κάποιες τράπεζες στην Ουγγαρία εξαιτίας της έκτακτης φορολογίας, αυτή θα καλυφθεί μέσω προσφυγής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οπότε πάλι οι Ευρωπαίοι θα πληρώσουν! Ομολογουμένως διπλά αριστουργηματική η κίνηση της ουγγρικής κυβέρνησης…

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΞΗΛΩΜΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ

Η Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ., πέρα από τις φραστικές διαμαρτυρίες, προσπάθησαν να υπονομεύσουν και στην πράξη την πολιτική της δεξιάς ουγγρικής κυβέρνησης. Κύριο όργανό τους ο διοικητής της Τράπεζας της Ουγγαρίας. Η κυβέρνηση απαιτούσε να μειώσει τα επιτόκια χορηγήσεων, ώστε να διοχετευθούν χρήματα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και στους χρεωμένους καταναλωτές και νοικοκυριά για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να κινηθεί η οικονομία. Αυτός όμως αρνείται πεισματικά, με πρόσχημα τον κίνδυνο… πληθωρισμού. Αρνείται επίσης να σηκωθεί να φύγει, παρόλο που η κυβέρνηση ακόμη και με δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού εκφράζει την παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης της προς το πρόσωπό του και τον καλεί δημοσίως να παραιτηθει.

Η κυβέρνηση Όρμπαν αποφάσισε λοιπόν να τον χτυπήσει εκεί που πονούν όλα τα «λαμόγια» του φυράματος αυτού: στην τσέπη! Του περιέκοψε τον μισθό κατά… 75% από 30.000 ευρώ το μήνα (ποσό αστρονομικό για την Ουγγαρία) του τον έκανε 7.500 ευρώ. Ξεσηκώθηκε αμέσως αυτή τη φορά η… Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία δεν αντέχει να βλέπει τραπεζίτες να υφίστανται τέτοια «μαρτύρια» και κατάγγειλε την ουγγρική κυβέρνηση για «καταχρηστικά μέτρα».

Μέσα σε ένα γενικό κλίμα κατάληψης ολόκληρου του κρατικού μηχανισμού από τη Δεξιά και μάλιστα εξ εφόδου με σαφώς αντιδημοκρατικές μεθόδους, η κυβέρνηση Όρμπαν ξηλώνει με αστραπιαία ταχύτητα και τους μηχανισμούς των «Κουίσλινγκ» που υπηρετούν την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ.

Ήδη «αποκεφαλίστηκαν» οι άνθρωποι που είχαν τοποθετηθεί επικεφαλής της Ουγγρικής Υπηρεσίας Ανάπτυξης που διαχειρίζεται τα κονδύλια της Ε.Ε., της Ουγγρικής Τράπεζας Ανάπτυξης, της Γενικής Διεύθυνσης Φόρων, της Αρχής Ελέγχου Χρηματοοικονομικών Θεσμών, του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής κ.λπ., πέρα φυσικά από τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, της αστυνομίας και κρίσιμων υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης…

Παράλληλα, μέχρι σήμερα πρέπει να παραδώσει το πόρισμά του ο Λάσλο Πάπτσακ στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος αναφορικά με τη ζημιά που προξένησε στο δημόσιο συμφέρον η διακυβέρνηση των σοσιαλιστικών κυβερνήσεων του Φέρεντς Γκιούρτσαν και του Γκόρντον Μπάιναϊ προκειμένου να αποφασίσει ο Όρμπαν αν θα τους παραπέμψει σε εξεταστική επιτροπή της Βουλής για να τον καταδικάσει…
olympia.gr

"....η κυβέρνηση υποκινεί και διασπείρει το φόβο, ενώ η Νέα Δημοκρατία καλλιεργεί την ελπίδα..."

Επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι ψεύδεται, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της 75ης ΔΕΘ, όπου παρουσίασε τις προτάσεις του κόμματός του για έξοδο από την κρίση.

«Η λύση του Μνημονίου είναι χειρότερη από το πρόβλημα» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «δεν χρειάζεται δυνάστης για να αλλάξει η Ελλάδα». Επίσης, ο πρόεδρος της ΝΔ προσέφερε πλήρη κάλυψη στην οικονομική πολιτική του Κώστα Καραμανλή.

Ακόμη, παρατήρησε: «Θα μου επιτρέψετε να επικαλεστώ και τη συνηγορία άλλων, όπως για παράδειγμα, ενός πολύ γνωστού σε όλους σας προσώπου, που είπε πρόσφατα το εξής καταπληκτικό: 'Αν σήμερα παγώσουμε τους μισθούς, θα παγώσουμε την αγορά. Αν αυξήσουμε τους φόρους στη μεσαία τάξη, θα μειώσουμε την αγοραστική της δύναμη, θα βαθύνουμε την ύφεση, θα μειώσουμε τα έσοδα του κράτους. Θα επέλθει ο φαύλος κύκλος της κατάρρευσης'.

» Αλήθεια, ποιος είπε τα λόγια αυτά, κατά λέξη μάλιστα; Όχι εγώ. Ούτε κάποιος εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. Το είπε ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου, ο σημερινός πρωθυπουργός, πέρυσι το Σεπτέμβριο, απ’ αυτό εδώ το βήμα. Και το είπε αναφερόμενος σε πολύ πιο ήπια μέτρα, που τότε εξήγγειλε ο Κώστας Καραμανλής. Κι ύστερα ήλθε ο ίδιος στην κυβέρνηση και δεν 'πάγωσε' απλά τους μισθούς στο δημόσιο. Τους μείωσε κιόλας. Όπως πετσόκοψε και τις συντάξεις ιδιωτικού και δημόσιου. Ακόμα και τις συντάξεις των 700 ευρώ. Και δεν αύξησε απλώς τους φόρους στη μεσαία τάξη. Τους εκτίναξε κυριολεκτικά. Και διαλύει πλέον τη μεσαία τάξη. Τότε κατήγγελλε το ελάχιστο. Και σήμερα διέπραξε το μέγιστο».

Ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι η χώρα υπερχρεώθηκε επί ΠΑΣΟΚ, τη δεκαετία του 1980, κι από τότε καμιά κυβέρνηση δεν κατάφερε να ελέγξει το χρέος. Αντέκρουσε την κριτική του ΠΑΣΟΚ ότι ευθύνεται η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ για όσα συνέβησαν μετά τις εκλογές του 2009 και υποστήριξε ότι η προσφυγή στο Μνημόνιο δεν ήταν ούτε αναπόφευκτη ούτε μονόδρομος.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύτηκε για αποκατάσταση των μεγάλων αδικιών στους χαμηλοσυνταξιούχους το ταχύτερο δυνατό, με ισοδύναμες περικοπές από δαπάνες και σημείωσε πως το σχέδιο της ΝΔ δεν προβλέπει άλλα μέτρα περικοπών και νέων φόρων.

Κατά την ομιλία του προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων στην 75η ΔΕΘ, αναφέρθηκε στα «επτά ψέματα» που σηματοδοτούν την εποχή της παρακμής και στις «εφτά αλήθειες», που είναι οι προτάσεις της ΝΔ για την αλλαγή του κλίματος κι ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, με στόχο να αποδομήσει την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης.

ΤΑ ΕΠΤΑ ΨΕΜΑΤΑ
Το πρώτο ψέμα που έχει χρεοκοπήσει, κατά τον κ. Σαμαρά, είναι η «κοινωνική πολιτική» που ασκήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες με αναδιανομή δανεικών σε βάρος των επομένων γενεών.

Το δεύτερο ψέμα είναι η απάντηση στο ερώτημα: πότε η χώρα υπερχρεώθηκε;
Απαντώντας ο ίδιος, είπε ότι η Ελλάδα υπερχρεώθηκε τη δεκαετία του 1980, επί ΠΑΣΟΚ, όταν το χρέος εκτινάχθηκε από 32% σε 110% του ΑΕΠ.
«Και από τότε όλες οι διαδοχικές κυβερνήσεις προσπάθησαν, αλλά καμία δεν κατάφερε να ελέγξει το χρέος. Διότι το χρέος τροφοδοτεί νέα ελλείμματα τα επόμενα χρόνια.»

Το τρίτο ψέμα είναι ο ισχυρισμός του ΠΑΣΟΚ ότι ήταν η προηγούμενη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που δημιούργησε το σημερινό πρόβλημα υπερχρέωσης.
Ο κ. Σαμαράς έδειξε αναλυτικά ότι από τα 80 δισ. ευρώ νέου χρέους κατά την πενταετία 2004-2009, τα 70 δισ. ευρώ πήγαν για υποχρεώσεις που είχαν αναλάβει προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Το τέταρτο ψέμα είναι ο ισχυρισμός ότι για όσα έγιναν μετά τον Οκτώβριο του 2009 «φταίει η κατάσταση που παρέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση».
Υπογράμμισε ότι τα spreads των επιτοκίων, που αποτελούν τον καθρέφτη εμπιστοσύνης των αγορών στην εκάστοτε κυβέρνηση, ήταν μόλις στις 130 μονάδες τον περασμένο Οκτώβριο και ανέβηκαν πολύ αργότερα, όταν η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έκανε τίποτε για να αντιμετωπίσει το έλλειμμα, ενώ διέσυρε τη χώρα στο εξωτερικό.
«Τα spreads άρχισαν να σκαρφαλώνουν μετά τον Ιανουάριο του 2010, επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και εξ αιτίας της πολιτικής του» εξήγησε.

Το πέμπτο ψέμα είναι ότι η προσφυγή στο Μηχανισμό «ήταν αναπόφευκτη». Ο κ. Σαμαράς ισχυρίστηκε ότι οι αγορές δάνειζαν άνετα την Ελλάδα έως και τον Ιανουάριο του 2010, όσα ζητούσε για να βγάλει τη χρονιά και με λογικά επιτόκια ακόμα.

Το έκτο ψέμα είναι ότι «η υπογραφή του Μνημονίου ήταν μονόδρομος» στις αρχές Μαΐου. Ο ίδιος υποστήριξε ότι υπήρχαν τότε περιθώρια διαπραγμάτευσης, αλλά η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύθηκε το παραμικρό και υπέγραψε τους χειρότερους δυνατούς όρους.

Το έβδομο ψέμα είναι ο ισχυρισμός του ΠΑΣΟΚ, ότι το Μνημόνιο αποτελεί παρόλα αυτά διέξοδο από την κρίση και ότι ήταν «πράξη ανευθυνότητας» της Νέας Δημοκρατίας να μη το ψηφίσει.
Αντίθετα, ο κ. Σαμαράς προειδοποίησε ότι η πολιτική του Μνημονίου οδηγεί σε χειρότερη κρίση, βουλιάζει τη χώρα σε φαύλο κύκλο ύφεσης και ότι το συνολικό χρέος στο τέλος της τετραετίας θα είναι πολύ μεγαλύτερο.

«Πραγματική ανευθυνότητα ήταν ότι το ΠΑΣΟΚ κραύγαζε 'λεφτά υπάρχουν' πριν τις εκλογές του 2009, όταν γνώριζε πολύ καλά το πρόβλημα ελλείμματος που υπήρχε τότε στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη» κατέληξε.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΔ

Στη συνέχεια της ομιλίας του υπενθύμισε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν αρκέστηκε να απορρίψει το Μνημόνιο, αλλά διατύπωσε το δικό της ολοκληρωμένο Σχέδιο εξόδου από την κρίση, το οποίο και περιέγραψε συνοπτικά στη συνέχεια:

Το σχέδιο χτυπά ταυτόχρονα το έλλειμμα και την ύφεση με στοχευμένα μέτρα τόνωσης της αγοράς μηδενικού ή μηδαμινού κόστους. Έτσι μπορεί να μηδενίσει το έλλειμμα εντός διετίας, όταν με το Μνημόνιο το έλλειμμα θα παραμένει 2,6% μετά από 4 χρόνια σκληρών θυσιών.
Το σχέδιο χτυπά ταυτόχρονα το έλλειμμα και το χρέος μέσα από την αξιοποίηση της αδρανούς ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
Το σχέδιο προβλέπει αποκατάσταση των μεγάλων αδικιών που έγιναν ήδη, όπως οι περικοπές στις χαμηλές συντάξεις. Η ΝΔ δεσμεύεται να αποκαταστήσει τις χαμηλές συντάξεις το ταχύτερο, προτείνοντας ισοδύναμες περικοπές από δαπάνες. Και έδωσε τους σχετικούς κωδικούς του προϋπολογισμού. Επίσης το Σχέδιο της ΝΔ δεν προβλέπει άλλα μέτρα περικοπών και νέων φόρων, ενώ το Μνημόνιο προβλέπει αλλεπάλληλα νέα μέτρα, πολλά των οποίων, μάλιστα «αδιευκρίνιστα».
Το σχέδιο προτείνει αναπτυξιακά μέτρα, πολλά των οποίων είναι εφαρμόσιμα από σήμερα, και άλλα αφότου η χώρα απαλλαγεί από τους περιορισμούς του Μνημονίου.

ΟΙ ΕΠΤΑ ΑΛΗΘΕΙΕΣ 

Στη συνέχεια της ομιλίας του στο Βελλίδειο ο κ. Σαμαράς περιέγραψε το σύνολο των διαρθρωτικών αλλαγών που συνιστούν το άλλο μοντέλο ανάπτυξης.
Μάλιστα ονόμασε τις προτάσεις «οι επτά αλήθειες», που πρέπει να υιοθετήσουμε από τώρα για να αλλάξουμε το κλίμα και να τις εφαρμόσουμε μόλις μπορέσουμε:
Δραστική μείωση της φορολογίας, όταν βγούμε από το Μνημόνιο, κι όχι νέες φορολογικές αυξήσεις μέχρι τότε. Με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, το κράτος μπορεί να αντλήσει περισσότερα έξοδα.
Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, εργοδοτών και εργαζομένων. «Σταδιακά, ασφαλώς, προσεκτικά, οπωσδήποτε» είπε χαρακτηριστικά, με ταυτόχρονη επιδότηση της εργασίας από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Πάταξη της γραφειοκρατίας όχι στα λόγια, αλλά με προτεραιότητα σε πέντε μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Άμεσα εφαρμόσιμες και μηδενικού κόστους.

Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με συγκεκριμένες στοχευμένες δράσεις.

Προτεραιότητα στην Εξωστρέφεια,

Απενοχοποίηση της Επιχειρηματικότητας

Κλαδικές στρατηγικές σε όλους τους τομείς που η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα. ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 
 ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Τέλος, ο κ. Σαμαράς έθεσε το πολιτικό δίλημμα των επόμενων εκλογών, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση υποκινεί και διασπείρει το φόβο, ενώ η Νέα Δημοκρατία καλλιεργεί την ελπίδα.
«Το ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται ότι τίποτε διαφορετικό δεν μπορεί να γίνει από το Μνημόνιο. Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει ότι υπάρχει εναλλακτική λύση και είναι πολλαπλά καλύτερη, πολύ πιο αποτελεσματική και κοινωνικά δίκαιη» υπογράμμισε.
  
«Ψηφίστε τις ελπίδες σας, όχι τους φόβους σας», κατέληξε.

Η έκθεση σφάζει με το γάντι την ελληνική κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό ...

Αλήθειες και ειδήσεις στα... ψιλά γράμματα έκρυβε η αναλυτική έκθεση του ΔΝΤ για την πορεία υλοποίησης του μνημονίου που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη. Να σημειωθεί ότι, ενώ η έκθεση ήταν έτοιμη προς ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Νομισματικού Ταμείου από την Παρασκευή, όταν δηλαδή συνεδρίασε το Δ.Σ. για να δώσει το πράσινο φως στη δεύτερη δόση του δανείου, όλως... παραδόξως εμφανίστηκε την Τετάρτη.
Η ημέρα δημοσίευσης όμως σηκώνει... προβληματισμό, καθώς αυτή σημειώνεται λίγες ώρες πριν από την έναρξη των... road shows (της περιφοράς των «πλεονεκτημάτων των ελληνικών επιχειρήσεων, δηλαδή, δίκην... γεροντοκόρης προς ανεύρεση γαμπρού) από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου στο Λονδίνο.
Η επιλογή αυτή έχει προφανώς τη σημασία της, καθώς το ΔΝΤ φαίνεται να χρησιμοποιεί τη λογική του μαστιγίου και του καρότου.
● Από τη μια υποτίθεται ότι μας βοηθάει με το να συμμετέχει στις προσπάθειες του υπουργείου Οικονομικών να πείσει τους ξένους επενδυτές ότι «τα καταφέραμε».
● Από την άλλη όμως καλύπτει τα... νώτα του. Η έκθεση έχει αισιόδοξο περιτύλιγμα, αλλά, εάν διαβαστεί προσεκτικά, δείχνει ανησυχία και αποστασιοποίηση.
Το «Π», λοιπόν, διαβάζοντας προσεκτικά, παρατήρησε ότι για πρώτη φορά η έκθεση είναι γραμμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε απλώς να περιγράφει τις διαβουλεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των αξιωματούχων του ΔΝΤ. Οι συγγραφείς της θέλουν να καταστήσουν σαφές ότι οι εκτιμήσεις που κάνουν βασίζονται πάνω στις συζητήσεις με την ελληνική πλευρά και τα στοιχεία που τους δόθηκαν και οποιαδήποτε αποτυχία θα βαρύνει αποκλειστικά εμάς.

Έτσι ρίχνουν το μπαλάκι στην κυβέρνηση και... αναμένουν. Φαίνεται πως, όσο περνάει ο καιρός, οι τροϊκανοί αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες στην εφαρμογή των μεγάλων αλλαγών, όπως είναι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η διατηρησιμότητα της περικοπής δαπανών, η «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας, οι αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΚΟ και η είσπραξη εσόδων.

Το ΔΝΤ επισημαίνει τις κοινωνικές αντιδράσεις, που βλέπει ότι θα ενταθούν, και αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Αναφέρει ότι, εάν δεν παταχθεί η φοροδιαφυγή, την οποία χαρακτηρίζει «ελληνική κουλτούρα», τότε θα έρθουν «νέοι, αυξημένοι φόροι και δυσάρεστες περικοπές δαπανών τα επόμενα χρόνια». Με άλλα λόγια ανοίγει τον δρόμο για να εμπεδωθεί η... αποτυχία του μνημονίου.

Κυβερνητική διγλωσσία

Η έκθεση σφάζει με το γάντι την ελληνική κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Τόσο καιρό, και από το βήμα της ΔΕΘ, ο Γ. Παπανδρέου, παραβλέποντας (;) τις γνωστές συνταγές όχι μόνο του ΔΝΤ, αλλά και της διεθνούς «μαφίας» των πιστωτών, δεσμευόταν ότι θα δημιουργήσει «έναν ισχυρό δημόσιο πυλώνα» στις τράπεζες και θα επιχειρήσει να διατηρήσει τη συμμετοχή του Δημοσίου σε αυτές και να την ενισχύσει.

Το ΔΝΤ όμως φαίνεται ότι έχει... άλλη άποψη. Αναφέρει ότι σύντομα η κυβέρνηση θα εφαρμόσει ένα νέο μεταρρυθμιστικό μοντέλο στον τραπεζικό κλάδο, το οποίο «μπορεί να συμπεριλαμβάνει και πιθανή πώληση ενός σημαντικού μέρους των κυβερνητικών συμφερόντων στις τράπεζες, με ανοικτές και διαφανείς διαδικασίες, στις οποίες θα μπορούν να λάβουν μέρος τόσο εγχώριοι όσο και ξένοι επενδυτές». Αυτό υποδηλώνει δύο τινά:
1. Ή η κυβέρνηση άλλα λέει επισήμως και άλλα συμφωνεί με την τρόικα πίσω από τις κλειστές πόρτες.
2. Ή το ΔΝΤ στέλνει το μήνυμά του, ότι, όσα και να λέει το Μαξίμου, σε τελική ανάλυση, τα μέτρα που θα εφαρμοστούν είναι αυτά που υπαγορεύει η τρόικα. Και ο κύριος λόγος που συμμετείχε το ΔΝΤ στον δανεισμό μας ήταν η μεγάλη πίτα στον τραπεζικό τομέα. Διότι, απλούστατα, οι τράπεζες είναι που ελέγχουν την οικονομία μιας χώρας. 
Μάλιστα, σύμφωνα με την έκθεση, το πρόγραμμα για την τραπεζική σταθερότητα θα συζητηθεί κατά τον δεύτερο κύκλο ελέγχων της τρόικας τον Οκτώβριο και, όπως εκτιμά το ΔΝΤ, η εφαρμογή στρατηγικής για τις κρατικές τράπεζες θα είναι ο κύριος στόχος για τους επόμενους μήνες. Δηλαδή μέχρι τώρα η τρόικα δεν έχει τοποθετηθεί επί των κυβερνητικών προθέσεων.

Ακριβό μου χρέος...

Η δεύτερη μεγάλη αποκάλυψη που γράφτηκε στα ψιλά γράμματα ήταν η διαπίστωση του ΔΝΤ ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας δεν θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται από το 2014, όπως προβλέπει το μνημόνιο.

Αντιθέτως, λόγω των επισφαλειών και των υποχρεώσεων του κράτους προς ΔΕΚΟ, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και τοπική αυτοδιοίκηση (το ύψος των οποίων παραμένει άγνωστο), το χρέος αναμένεται να διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα και αρκετά μετά το 2015, χρονιά κατά την οποία υποτίθεται ότι θα άρχιζε η... αποκλιμάκωση, αν το μνημόνιο εφαρμοζόταν κατά γράμμα και όλα πήγαιναν σύμφωνα με τις δοξασίες της «οικονομικής ορθοδοξίας».

Όπως είναι γνωστό, οι αγορές, όταν θα έρθει η ώρα να αγοράσουν ομόλογα, θα κοιτάξουν την πορεία του χρέους. Με αυτόν τον τρόπο η αναδιάρθρωση του χρέους έρχεται όλο και πιο κοντά. Φαίνεται λοιπόν ότι το ΔΝΤ επιχειρεί σιγά - σιγά να αποστασιοποιηθεί από το παρόν μνημόνιο χρεώνοντας τα λάθος μέτρα στη δύσκαμπτη λογική της Ε.Ε., ώστε, όταν έρθει η ώρα, να διαχειριστεί αυτό την αναδιάρθρωση.

Παράλληλα όμως χρεώνει και στην ελληνική κυβέρνηση λάθος πληροφόρηση και ψευδή στοιχεία, ώστε να της κόψει τον βήχα και να μην διανοηθεί στο μέλλον «μαγκιές» προς κατανάλωση από το αφελές και εύπιστο πόπολο...

Της φυλακής τα σίδερα

Εν τω μεταξύ στο παρασκήνιο της «διαβούλευσης» της κυβέρνησης με την τρόικα εντείνονται οι πιέσεις να «ανοίξουν οι φυλακές» εδώ και τώρα για φοροφυγάδες, προκειμένου να αλλάξει συνολικά η κουλτούρα φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής. Μάλιστα οι Αμερικάνοι του ΔΝΤ πιέζουν για έντονους ποινικούς καταλογισμούς σε όσους κλέβουν την εφορία και όχι μόνο σε διοικητικά πρόστιμα.

Επιπλέον οι τροϊκανοί, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, κάνουν λόγο για πολιτική ατολμία της κυβέρνησης να ανοίξει «πόλεμο» με τη φοροδιαφυγή και για διάθεση «μπαλώματος» με τη δημοσιοποίηση αποσπασματικών ευρημάτων του ΣΔΟΕ. Από την κυβέρνηση φαίνεται να έχουν λάβει το... μήνυμα και έτσι ο Παπακωνσταντίνου ετοιμάζεται να προσαρμοστεί «νομοθετικά» μέσα στις επόμενες εβδομάδες...

Ζορίζει το πράγμα...
από το Ποντίκι

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.