Moody’s: Υποβάθμισε Γερμανία, Ολλανδία και Λουξεμβούργο λόγω... Ελλάδας

Η Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου, των τριών πιο ισχυρών κρατών της Ε.Ε., επικαλούμενη ως αιτία της υποβάθμισης την αυξανόμενη αβεβαιότητα στην ευρωζώνη... και τον κίνδυνο από μια ενδεχόμενη ελληνική έξοδο από το ευρώ. Οι τρεις χώρες διατηρούν τα πολυπόθητα τρία Α αλλά πλέον με αρνητικό outlook. Αντίθετα, η Φινλανδία παραμένει σταθερή.

Ακόμη όμως κι αν η Ελλάδα τη... γλιτώσει, δεν αποκλείεται να χρειαστούν βοήθεια η Ισπανία και η Ιταλία. Μοιραία, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, αν δυο από τις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης χρειαστούν στήριξη, το βάρος θα «πέσει» στους ώμους των κρατών-μελών με τον υψηλότερο βαθμό πιστοληπτικής ικανότητας!

Η Moody΄s, πάντως, στην ανάλυσή της τονίζει ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι η βασική της υπόθεση, αν και οι πιθανότητες έχουν αυξηθεί. «Μια ελληνική έξοδος θα συνιστούσε ουσιαστική απειλή για το ευρώ», καταλήγει ο οίκος.

Παρά την υποβάθμιση, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να λειτουργεί ως άγκυρα σταθερότητας στην ευρωζώνη.

«Η Γερμανία θα κάνει τα πάντα με τους εταίρους της για να ξεπεραστεί το συντομότερο δυνατό η ευρωπαϊκή κρίση του χρέους», ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας σε ανακοίνωσή του μετά την υποβάθμιση της Γερμανίας από τη Moody’s.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου