Προσφυγικό: Ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι ζητά βοήθεια από την ΕΕ

Μεταναστευτικό, Ε.Ε., Ιταλία, Μάριο Ντράγκι, Λιβύη, Τυνησίια,

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν κατά τις τελευταίες δύο ημέρες στη χώρα. Με τα κέντρα προσωρινής παραμονής γεμάτα, ο ιταλός πρωθυπουργός στρέφεται στην ΕΕ.

Οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην Λαμπεντούζα το τελευταίο 48ωρο ξεπέρασαν τις δυο χιλιάδες, με πάνω από είκοσι αποβιβάσεις. To κέντρο προσωρινής παραμονής του νησιού είναι γεμάτο και τουλάχιστον εξακόσιοι μετανάστες και πρόσφυγες παραμένουν στην προκυμαία του λιμανιού.

Τα περισσότερα πλοιάρια τις ημέρες αυτές ξεκινούν από την Λιβύη και από την Τυνησία. Από την μία, υπουργοί της κυβέρνησης Ντράγκι σκοπεύουν να μεταβούν στην Τυνησία για να ζητήσουν από τις τοπικές αρχές αποτελεσματικότερο έλεγχο των αναχωρήσεων. Από την άλλη, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης τονίζουν ότι οι σχέσεις της Ρώμης με την Τρίπολη είναι όλο και πιο τεταμένες: Σε ανάλυσή της η εφημερίδα La Repubblica υπογραμμίζει ότι πίσω από την στάση των λιβυκών αρχών (και από το νέο μεταναστευτικό ρεύμα) ίσως κρύβεται η τουρκική επιρροή.

Απαραίτητες νέες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης

Τα περισσότερα πλοιάρια προέρχονται από την Λιβύη και την Τυνησία

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μας βοηθήσει, χρειάζονται ξεκάθαρες θέσεις», λέει ο δήμαρχος της Λαμπεντούζα, Τοτό Μαρτέλο. Διότι προς το παρόν. με τις αδιάκοπες αυτές αφίξεις, είναι αδύνατον να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού. Εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες, μεταφέρθηκαν σε δυο πλοία - το Splendid και Azzurra - στα οποία πρόκειται να περάσουν την καραντίνα.

Είναι σαφές, όμως, ότι πρόκειται μόνο για προσωρινές λύσεις. Η ιταλίδα υπουργός Εσωτερικών, Λουτσιάνα Λαμορτζέζε, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την αρμόδια ευρωπαία επίτροπο, Ίλβα Γιόχανσον, και τις παρουσίασε την σοβαρότητα της κατάστασης. Ο δε Ματέο Σαλβίνι, από την Λέγκα, προσπαθεί και πάλι να εκμεταλλευθεί τις αφίξεις των «απελπισμένων της θάλασσας» για να αυξήσει τα ποσοστά του κόμματός του στα διάφορα γκάλοπ.

Σύμφωνα με τον Τύπο, ο Μάριο Ντράγκι πρόκειται να ζητήσει νέες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ένωσης. Αρχίζοντας από την επαναφορά σε ισχύ της Συμφωνίας της Μάλτας για το προσφυγικό, που είχε υπογραφεί το φθινόπωρο του 2019 - με κύριο στόχο να δοθεί σταθερή βοήθεια και αλληλεγγύη στις χώρες υποδοχής.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης/DW

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου