Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός - Οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί και οι αντιδράσεις φορέων

Κατώτατος μισθός, Υπουργικό Συμβούλιο, ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΒΕΑ, ΚΚΕ,

     Στην παρουσίαση, η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου ανέφερε πως «ο κατώτατος μισθός ανεβαίνει στα 830 ευρώ, το κατώτατο ημερομίσθιο θα είναι στα 37,07 ευρώ. Οι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, ήταν η μείωση ανεργίας στο 10,4% τον Ιανουάριο, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η κατάταξη της Ελλάδας στην ΕΕ ως προς το ΑΕΠ και ο πενταπλάσιος ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μ.ο. ...«Σήμερα, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ και του κατώτατου ημερομισθίου στα 37,07 ευρώ. Πρόκειται για μία γενναία αύξηση κατά 50 ευρώ μηνιαίως, με την οποία η κυβέρνηση εκπληρώνει τη δέσμευσή της για καλύτερους μισθούς για τους συμπολίτες μας», δήλωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η κυρία Μιχαηλίδου υπογράμμισε ότι με τη νέα γενναία αύξηση στον κατώτατο μισθό, την τέταρτη διαδοχική από το 2019, που θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου 2024, έχουν προστεθεί τρεις επιπλέον μισθοί στο εισόδημα των εργαζομένων. Μάλιστα, όπως τόνισε, η αύξηση των εισοδημάτων των εργαζομένων από το 2019 μέχρι σήμερα αποτυπώνεται και στη μείωση του ποσοστού των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. «Το 2019, το ποσοστό των εργαζομένων που αμείβονταν με τον κατώτατο μισθό ήταν στο 27%. Σήμερα, το ποσοστό αυτό έχει υποχωρήσει στο 22%. Πρόκειται για μία σημαντική βελτίωση, που είναι πολλαπλάσια, αν αναλογιστούμε ότι το διάστημα αυτό έχουν προστεθεί στο εργατικό δυναμικό της χώρας 400.000 περισσότεροι εργαζόμενοι σε σχέση με το 2019» σχολίασε. 

Παράλληλα, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σημείωσε ότι η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό αποτελεί προϊόν της διαβούλευσης που προηγήθηκε με τους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς και λαμβάνει υπόψη της τις ανάγκες των νοικοκυριών, τις αντοχές των επιχειρήσεων και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και υπερκαλύπτει τις επιπτώσεις από τον πληθωρισμό. Συγκεκριμένα, από το 2019, ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί σωρευτικά κατά 27,7%, την ώρα που η αύξηση του πληθωρισμού την ίδια περίοδο ήταν 16,6%.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, για τον καθορισμό του ύψους της αύξησης του νέου κατώτατου μισθού, ελήφθησαν υπόψη οι εξής παράγοντες: η μείωση της ανεργίας στο 10,4% τον Ιανουάριο του 2024, η υποχώρηση του πληθωρισμού, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και, φυσικά, οι θετικές προοπτικές ανάπτυξης της και τη φετινή χρονιά.

«Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται, γιατί το επιτρέπει η οικονομία μας και γιατί πρέπει ο παραγόμενος εθνικός μας πλούτος να διανέμεται με όρους δικαιοσύνης» προσέθεσε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής της η κυρία Μιχαηλίδου και σημείωσε: «Με προσεκτικά βήματα και χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα, υλοποιούμε την προεκλογική δέσμευσή μας για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ και για μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ, μέχρι το τέλος της τετραετίας. Με την τέταρτη διαδοχική αύξηση από το 2019 ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 28%. Έχουν προστεθεί, δηλαδή, ετησίως τρεις επιπλέον μισθοί στο εισόδημα των εργαζομένων».

«Ακόμα μεγαλύτερη θα είναι η αύξηση των ετήσιων αποδοχών για τους εργαζόμενους με προϋπηρεσία, ιδίως μετά και το "ξεπάγωμα", ύστερα από 12 χρόνια, των τριετιών. Αυτό σημαίνει υψηλότερες αποδοχές έως και 30% για χιλιάδες εργαζόμενους», συμπλήρωσε η κ. Μιχαηλίδου.

Ειδική αναφορά έκανε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και στα οφέλη που θα έχουν όσοι λαμβάνουν επιδόματα, όπως το επίδομα ανεργίας, η ειδική παροχή μητρότητας, το ειδικό εφάπαξ βοήθημα για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. 

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει προς τα πάνω και τις 13 συνολικά κατηγορίες επιδομάτων, παροχών και επιδοτούμενων προγραμμάτων, που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό. Πρώτα και κύρια αυξάνεται το τακτικό επίδομα ανεργίας στα 510 ευρώ από τα 400 ευρώ, που ήταν το 2019, όπως και το επίδομα μητρότητας, το οποίο πρόσφατα επεκτάθηκε και στις μη μισθωτές μητέρες και στις αγρότισσες, αλλά και όλα τα προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ)» ανέφερε.

Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Βασίλης Σπανάκης και οι γενικοί γραμματείς, Άννα Στρατινάκη και Νίκος Μηλαπίδης.

Παρουσιάζοντας αναλυτικότερα τις κυβερνητικές αποφάσεις για τον κατώτατο μισθό, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, εστίασε στα εξής δεδομένα:

Εξέλιξη του κατώτατου μισθού: Από 650 ευρώ, που ήταν το 2019, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε σε 663 ευρώ τον Ιανουάριο του 2022, στα 713 ευρώ τον Μάιο του 2022, σε 780 ευρώ τον Απρίλιο του 2023 και στα 830 ευρώ από τον Απρίλιο του 2024.

Από το 2019 και μετά, ο κατώτατος μισθός, με 14 καταβολές, έχει αυξηθεί κατά 180 ευρώ, δηλαδή πρόκειται για αύξηση της τάξεως του 27,7%. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η θέση ανάμεσα στα 22 κράτη μέλη της Ε.Ε. που έχουν νομοθετημένο κατώτατο μισθό.

Ποια η αύξηση σε επίπεδο 12μήνου: Σε δωδεκάμηνη βάση, όπως υπολογίζει η Eurostat, ο κατώτατος μισθός με νέα αύξηση διαμορφώνεται στα 968,33 ευρώ και οι ετήσιες αποδοχές στα 11.620 ευρώ. Δηλαδή, η σωρευτική αύξηση από τον Ιούνιο του 2019 μεταφράζεται σε 210 ευρώ τον μήνα.

Πώς διαμορφώνεται ο καθαρός κατώτατος μισθός: Με τη νέα αύξηση κατά 6,4%, ο καθαρός κατώτατος μισθός, με 14 καταβολές, διαμορφώνεται στα 715 ευρώ από 547 ευρώ, που ήταν το 2019. Σε δωδεκάμηνη βάση, ο καθαρός κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 834 ευρώ από 638 ευρώ, που ήταν το 2019. Έτσι, το ετήσιο καθαρό όφελος για τους εργαζόμενους ανέρχεται στα 2.352 ευρώ. Πρόκειται για μία αύξηση πάνω από 30% σε σχέση με το 2019.

Πλήθος εργαζόμενων που καλύπτονται: Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό είναι 559.274, δηλαδή 25.726 λιγότεροι σε σχέση με το 2022 και 85.726 λιγότερο έναντι του 2021. Άρα, περισσότεροι συμπολίτες μας τα τελευταία χρόνια λαμβάνουν μισθό υψηλότερο από τον κατώτατο.

Πόσο αυξάνεται ο κατώτατος μισθός για τους εργαζόμενους με προϋπηρεσία: Ακόμα μεγαλύτερη είναι η αύξηση των ετήσιων αποδοχών για τους εργαζόμενους με προϋπηρεσία. Με μία τριετία, ο κατώτατος μισθός αυξάνεται στα 913 ευρώ σε 14μηνη βάση και στα 1.065 ευρώ σε 12μηνη. Με δύο τριετίες, ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 996 ευρώ σε 14μηνη βάση και στα 1.162 ευρώ σε 12μηνη. Με τρεις τριετίες, ο κατώτατος μισθός αυξάνεται στα 1.079 ευρώ σε 14μηνη βάση και στα 1.259 ευρώ σε 12μηνη.

Πόσα επιδόματα και πόσο επηρεάζονται: Η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό συμπαρασύρει προς τα πάνω και 13 κατηγορίες επιδομάτων, παροχών και επιδοτούμενων προγραμμάτων, όπως την ειδική παροχή μητρότητας, που πρόσφατα επεκτάθηκε και για τις μη μισθωτές μητέρες, καταβάλλεται για εννέα μήνες και ισούται με τον κατώτατο μισθό και το ειδικό βοήθημα ευάλωτων ομάδων, που καταβάλλεται εφάπαξ, αυξάνεται όσο και κατώτατος μισθός, κατά 6,4%. 

Δηλαδή, με την αύξηση, ανέρχεται στα 764 ευρώ και, φυσικά, το επίδομα ανεργίας, που αντιστοιχεί στο 55% του κατώτατου μισθού και αφορά 502.745 δικαιούχους. Από την 1η Απριλίου 2024, το επίδομα ανεργίας αυξάνεται στα 509,71 ευρώ τον μήνα, 110 ευρώ υψηλότερο σε σχέση με το 2019.Αντιδράσεις στην ανακοίνωση για την αύξηση του κατώτατου μισθού

«Κατώτατο μισθό αναντίστοιχο των αναγκών των εργαζομένων ανακοίνωσε η κυβέρνηση» αναφέρει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και σημειώνει ότι αυτή η αύξηση σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζει συνθήκες, στις οποίες ένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό δεν θα βρίσκεται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας και θα έχει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο.

Παράλληλα, η Συνομοσπονδία υπενθυμίζει ότι έχει λάβει απόφαση και διοργανώνει, με δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα, Γενική Απεργία στις 17 Απριλίου 2024.


ΓΣΕΒΕΕ: Αναγκαία η αύξηση του κατώτατου, αλλά και τα μέτρα για τις ΜμΕ

Ζητά επίσης να επιστρέψει η αρμοδιότητα για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού στους Κοινωνικούς Εταίρους, καθώς η διοικητική διαδικασία καθορισμού του μισθού «αποτελεί συστηματικά και προϊόν πολιτικής εργαλειοποίησης».

Γεμάτη αιχμές και μηνύματα η ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας) σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Καταρχάς κρίνει την αύξηση απαραίτητη, κυρίως για την ενίσχυση του εισοδήματος των χαμηλόμισθων εργαζομένων, των οποίων το εισόδημα επηρεάζεται περισσότερο από τον επίμονο πληθωρισμό.

Ωστόσο τονίζει ότι είναι επίσης αναγκαίο να υπάρξουν μέτρα για τη συγκράτηση των τιμών, όπως και για τη μείωση του κόστους λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, η Συνομοσπονδία αναφέρει ότι «προκειμένου η αύξηση που αποφασίστηκε να έχει αξία, είναι αναγκαίο να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα για τη συγκράτηση των τιμών. Αναγκαία είναι, επίσης, και η λήψη μέτρων για τη μείωση του κόστους λειτουργίας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που τα τελευταία 2 έτη έχει αυξηθεί κατά 35%, καθώς και μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους».

Ως αποτελεσματικά μέτρα για τις ΜμΕ, η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει:
  • την πλήρη κατάργηση τους τέλους επιτηδεύματος
  • τη ρεαλιστική ρύθμιση των οφειλών, τη μείωση των έμμεσων φόρων
  • τον περιορισμό των ειδικών φόρων και τελών
  • την επαναφορά του αφορολόγητου ορίου για τα εισοδήματα που αποκτώνται από επιχειρηματική δραστηριότητα
  • την απόσυρση της τεκμαρτής φορολόγησης των ατομικών επιχειρήσεων, η οποία θα τις επιβαρύνει έτι περαιτέρω καθώς συνδέεται άμεσα με το ύψος του κατώτατου μισθού.

Καταλήγοντας η ΓΣΕΒΕΕ επαναλαμβάνει «την πάγια θέση μας, ότι η αρμοδιότητα για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού θα πρέπει να επιστρέψει στους Κοινωνικούς Εταίρους. Η διοικητική διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού, η οποία αντικατέστησε τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και την έκταση της ΕΓΣΣΕ, εκτός ότι εμπεριέχει μια στείρα διαδικασία κοινωνικού διαλόγου, αποτελεί συστηματικά και προϊόν πολιτικής εργαλειοποίησης».

Συγκεκριμένα, η ΓΣΕΕ επισημαίνει σε ανακοίνωσή της τα εξής:

«Την ώρα που η ακρίβεια έχει γίνει θηλιά στον λαιμό των εργαζομένων, με τον πληθωρισμό να έχει εξαντλήσει τα εισοδήματά τους και την αγοραστική τους δύναμη να βρίσκεται στα τάρταρα, την ώρα που η ΓΣΕΕ έχει τεκμηριωμένα καταθέσει πρόταση για αύξηση στο 60% του διάμεσου μισθού, που είναι το κατώφλι της φτώχειας, συν την αύξηση της παραγωγικότητας και τον εκτιμώμενο πληθωρισμό, την ώρα που η Ελλάδα είναι πρώτη στη συμμετοχή των επιχειρηματικών κερδών στο εθνικό εισόδημα, αλλά προτελευταία στους μισθούς των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, η κυβέρνηση ανακοινώνει κατώτατο μισθό αναντίστοιχο των αναγκών των εργαζομένων. Αυξήσεις που σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζουν συνθήκες, στις οποίες ένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό δεν θα βρίσκεται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας και θα έχει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο.

Εμείς ζητάμε ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ζητάμε αυξήσεις από τους εργοδότες μας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ζητάμε πίσω τα εργαλεία συλλογικής διαπραγμάτευσης, μέσω της επαναφοράς του θεσμικού πλαισίου των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Η ΓΣΕΕ έχει λάβει απόφαση και διοργανώνει, με δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα, Γενική Απεργία για τις 17 Απριλίου. Κλιμάκια της Συνομοσπονδίας έχουν, μέχρι στιγμής, επισκεφτεί περίπου 30 πόλεις της Ελλάδας, επικοινωνώντας τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις, με στόχο τη μαζική και ενωτική συμμετοχή στην απεργία του Απριλίου, όπου το κεντρικό μήνυμα θα είναι: «Δεν μπορούν να πορευθούν με μισθούς στα τάρταρα και με την ακρίβεια στα ύψη».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, με αφορμή την αύξηση του κατώτατου μισθού δήλωσε:

«Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού είναι ένα αναγκαίο μέτρο διατήρησης της κοινωνικής συνοχής, το οποίο θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην αγορά, ενισχύοντας την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα.

Η ενίσχυση των εισοδημάτων των εργαζομένων σαφώς παραμένει στόχος προτεραιότητας για την Πολιτεία.

Η προσπάθεια αυτή, ωστόσο, οφείλει να λαμβάνει υπόψη τις αντοχές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αγωνίζονται να παραμείνουν ανταγωνιστικές και βιώσιμες, σε ένα απαιτητικό περιβάλλον.

Χρειάζεται γι’ αυτό να συνδυαστεί με περισσότερα βήματα για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας, αλλά και συνέχιση των παρεμβάσεων για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και της επίσημης εργασίας, μέσα από φορολογικές, ασφαλιστικές και ρυθμιστικές παρεμβάσεις, βελτίωση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, δημιουργία κατάλληλων υποδομών και υπηρεσιών.

Η σταδιακή και λελογισμένη αύξηση του κατώτατου μισθού, σε διάλογο με την αγορά και σε συνάρτηση με τις δυνατότητες των μικρομεσαίων ειδικά επιχειρήσεων, είναι απαραίτητη. Παραμένει, όμως, διαρκής η ανάγκη για μια οικονομία περισσότερο παραγωγική και ανταγωνιστική, ικανή να υποστηρίζει περισσότερες αλλά και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας».

ΚΚΕ: «Η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει την ληστεία του εργατικού εισοδήματος, αξιοποιώντας τον άθλιο νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου»

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, ειδική στις πάσης φύσεως “συγκαλύψεις”, προσπαθεί -με αφορμή τις σημερινές ανακοινώσεις- να συγκαλύψει την πραγματική ληστεία που συντελείται σε βάρος του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος, αξιοποιώντας το γνωστό άθλιο νόμο ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ (Βρούτση - Αχτσιόγλου) περί κυβερνητικού καθορισμού του κατώτατου μισθού», σημειώνει σε ανακοίνωσή του σχετικά με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις σχετικά με τον κατώτατο μισθό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Και συνεχίζει: «Η κυβέρνηση ουσιαστικά κρατά παγωμένο τον κατώτατο μισθό στο επίπεδο των 706 ευρώ καθαρά, αγνοώντας επιδεικτικά τα αιτήματα των συνδικάτων για ουσιαστικές αυξήσεις, τη στιγμή που οι γενικευμένες ανατιμήσεις σε τρόφιμα, ενοίκια, είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης οδηγούν τους μισθούς να τελειώνουν, με βάση τα επίσημα στοιχεία, την 19η μέρα για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργατικών νοικοκυριών. Επιπλέον, λόγω των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, τα part time με τη μερική εργασία και ζωή, αλλά και των απαράδεκτων συμβάσεων που η ίδια κυβέρνηση νομοθετεί (λευκές συμβάσεις, μηδενικές ώρες), χιλιάδες εργαζόμενοι καλούνται να τα βγάλουν πέρα με καθαρούς μισθούς που δεν ξεπερνούν τα 350 ευρώ!

Αυτά είναι τα πραγματικά νούμερα, αυτά είναι τα πραγματικά εισοδήματα για τους πολλούς και όχι τα ψέματα που αραδιάζονται από την κυβέρνηση με θράσος.

Ο κατώτατος μισθός, που πριν 15 χρόνια με υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης έφτανε στα 751 ευρώ, ήταν η βάση έναρξης της εργασιακής ζωής και αφορούσε νέους, άγαμους, νεοπροσλαμβανόμενους και ανειδίκευτους εργαζόμενους. Με αυτό το ποσό αμειβόταν ένα μικρό κομμάτι του συνόλου των εργαζομένων της χώρας. 

Σήμερα με τους συνεχόμενους απαράδεκτους νόμους που έχουν τορπιλίσει τις συλλογικές συμβάσεις, με το νομοθετικό δικαίωμα που κρατάει στα χέρια της η κυβέρνηση για να ορίζει ό,τι θέλει (βλ. ΣΕΒ) ως κατώτατο μισθό, με το δικαίωμα που έχει αποκτήσει να βάζει εμπόδια σε κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις, έχουν κατρακυλήσει στο κατώτερο επίπεδο αμοιβής την πλειοψηφία των εργαζομένων, που πλέον αμείβονται με τον κατώτατο μισθό που υπήρχε πριν 15 χρόνια. Δηλαδή συμπαρασύρεται συνολικά προς τα κάτω ο μέσος μισθός, γεγονός που αποτελεί διακαή πόθο των εργοδοτικών ενώσεων. 

Ενδεικτικά, με βάση τα στοιχεία του ίδιου του Υπουργείου Εργασίας και του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, το 53,7% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα αμείβεται κάτω από 1000 ευρώ μεικτά! Το 12,7% από αυτούς μάλιστα αμείβονται με 500 ευρώ και κάτω!

Δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή η μεγάλη κλοπή που πραγματοποιείται στις 3ετίες, δηλαδή στα επιδόματα προϋπηρεσίας και στις ωριμάνσεις των μισθών, που υπήρχαν στην εργατική νομοθεσία και αντιστοιχούσαν σε 10% αύξηση για κάθε τρία χρόνια εργασίας. Θυμίζουμε ότι οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ κράτησαν παγωμένο το δικαίωμα των εργαζομένων στις 3ετίες “μέχρι να μειωθεί η ανεργία”. 

Τώρα η κυβέρνηση το επαναφέρει, αφαιρώντας, χωρίς ίχνος ντροπής, 12 ολόκληρα χρόνια δουλειάς (2012 – 2024) για τα οποία η κυβέρνηση λέει: "Τα δουλέψατε αλλά είναι σαν να μη τα δουλέψατε". Δηλαδή, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ανακοινώνει αύξηση 40 ή 50 ευρώ το μήνα, βάζει το χέρι της στην τσέπη χιλιάδων εργαζομένων και τους κλέβει, για χάρη των εργοδοτών, 250 ευρώ τον μήνα!

Αυτή την περίοδο οι εργαζόμενοι με τα συνδικάτα τους και τις διεκδικήσεις τους σε χώρους δουλειάς και κλάδους πετυχαίνουν υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις, κατοχυρώνουν δικαιώματα κόντρα στην εργοδοτική βία, την καταστολή, το αντεργατικό οπλοστάσιο, τις μεθοδεύσεις και τα εμπόδια που βάζουν η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας.

Εκεί βρίσκεται η ελπίδα! Στους εργατικούς αγώνες για πραγματικές, ουσιαστικές, αξιοπρεπείς αυξήσεις στους μισθούς. Οι εργαζόμενοι της χώρας θα δώσουν ένα ακόμα μήνυμα στην κυβέρνηση και στις εργοδοτικές ενώσεις με την συμμετοχή τους στην απεργία στις 17 Απρίλη».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© all rights reserved
customized with από: antikry.gr