Το κλείσιμο όμως του Στενού του Ορμούζ μέχρι και τον Αύγουστο απειλεί την παγκόσμια οικονομία με μια ύφεση που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί την οικονομική κρίση του 2008,
Το κλείσιμο του Στενού του Ορμούζ μέχρι τον Αύγουστο απειλεί την παγκόσμια οικονομία με μια ύφεση που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί την οικονομική κρίση του 2008, έγραψε το Bloomberg επικαλούμενο ανάλυση του Rapidan Energy Group.
_________________________________________
Σύμφωνα με την ανάλυση του Rapidan Energy Group, που επικαλείται το Bloomberg εάν το Στενό του Ορμούζ ανοίξει ξανά τον Ιούλιο, αναμένεται μέση μείωση της ζήτησης πετρελαίου κατά 2,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και η τιμή spot αγοράς για το αργό πετρέλαιο αναφοράς Brent θα φτάσει κοντά στα 130 δολάρια το βαρέλι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.Το κλείσιμο όμως του Στενού του Ορμούζ μέχρι και τον Αύγουστο απειλεί την παγκόσμια οικονομία με μια ύφεση που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί την οικονομική κρίση του 2008, έγραψε το Bloomberg επικαλούμενο ανάλυση του Rapidan Energy Group.
Το βασικό σενάριο της συμβουλευτικής εταιρείας υποθέτει ότι το Στενό θα ανοίξει ξανά τον Ιούλιο. Σε αυτήν την περίπτωση, οι αναλυτές αναμένουν «μια μέση μείωση της ζήτησης πετρελαίου κατά 2,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και την τιμή spot market για το αργό πετρέλαιο αναφοράς Brent να φτάσει κοντά στα 130 δολάρια το βαρέλι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού».
Ένα πιο απαισιόδοξο σενάριο, στο οποίο η πλοήγηση μέσω του στενού θα παραμείνει αδύνατη μέχρι τον Αύγουστο, θα προκαλέσει αύξηση του ελλείμματος εφοδιασμού με πετρέλαιο στα 6 δισεκατομμύρια βαρέλια την ημέρα κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους.
«Η τρέχουσα μακροοικονομική κατάσταση είναι λιγότερο ακραία από τη δεκαετία του 1970 ή του 2007-08», ανέφερε ο οργανισμός σε σημείωμα αναλυτών της Rapidan. «Ωστόσο, αυτό το σχετικά ισχυρότερο σημείο εκκίνησης δεν εξουδετερώνει τον κίνδυνο οι συνεχιζόμενες αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου να επιδεινώσουν τις οικονομικές και μακροοικονομικές αδυναμίες».
Στις 28 Φεβρουαρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ξεκίνησαν στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν. Μεγάλες ιρανικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Τεχεράνης, δέχτηκαν επίθεση. Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης ανακοίνωσε αργότερα μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση αντιποίνων εναντίον του Ισραήλ.
Στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στο Μπαχρέιν, την Ιορδανία, το Ιράκ, το Κατάρ, το Κουβέιτ, τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία έγιναν επίσης στόχος. Οι ιρανικές αρχές αποφάσισαν στη συνέχεια να κλείσουν το Στενό του Ορμούζ σε σκάφη που συνδέονται με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και χώρες που υποστήριζαν ενέργειες κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
επιμέλεια σύνταξης Σπύρος Γκανής
