Ο Δημοσθένης Κούρτοβικ στις "Αντιθέσεις": «Κριτική – Κοινωνία και Ανθρώπινη Ταυτότητα» (video)

Ο Δημοσθένης Κούρτοβικ, συγγραφέας, κριτικός λογοτεχνίας και ανθρωπολόγος σε μια συνέντευξή του στις "ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ" καιι τον δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη.

Ένας από τους κορυφαίους Έλληνες κριτικούς της Λογοτεχνίας και του Κινηματογράφου, συγγραφέας και Ανθρωπολόγος, ο Δημοσθένης Κούρτοβικ, σε μια συνέντευξη που υπόσχεται να ανοίξει κύκλο συζητήσεων για όλες τις ηλικίες. 

Ο Δημοσθένης Κούρτοβικ μιλάει για:

  • - Η 28η Οκτωβρίου μέσα από την λογοτεχνία της γενιάς του πολέμου και την σύγχρονη λογοτεχνία
  • -Πως περιγράφει την συμπόρευση της ελληνικής λογοτεχνίας αλλά και του κινηματογράφου, με όλες τις δομικές αλλαγές στη ελληνική κοινωνία και παγκόσμια τα τελευταία 47 χρόνια.
  • -Τι λέει για το ρόλο της κριτικής και των κριτικών από την λογοτεχνία μέχρι την δημόσια σφαίρα , την πολιτική και τα ΜΜΕ.
  • - Η διελκυστίνδα μεταξύ παγκοσμιοποίησης και ομογενοποίησης και εθνικού αναχωρητισμού, η στροφή στις τοπικές ταυτότητες και το αίτημα για «πατρίδες» με κοινωνίες σχέσεων και όχι αγορών
  • - Το ορατό παρόν και μέλλον της δυστοπίας και το αντικλείδι διαφυγής από τον στείρο ορθολογισμό, στη λογική με ευαισθησία και ενσυναίσθηση

Τι καταθέτει ο Δημοσθένης Κούρτοβικ για την Ελληνική Γλώσσα , την σύγχρονη μετατόπιση της και την αφαιρετική με ξένες γρήγορες ορολογίες γλώσσα που χρησιμοποιούν οι νέοι

Γιατί υποστηρίζει ότι υπάρχει το πρόβλημα της γενικής εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό, που την καθορίζουν η παραγωγική δομή της χώρας, οι αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης, η απουσία ουσιαστικής μέριμνας για τον πολιτισμό, αλλά και η κυριαρχία στο εξωτερικό τόσο κλασικιστικών όσο και γραφικών, τουριστικών στερεοτύπων για μας.

Και ακόμη ως Ανθρωπολόγος με ειδίκευση και διδασκαλία στα Πανεπιστήμια για την εξέλιξη της ανθρώπινης σεξουαλικότητας, μιλάει για την «σεξουαλική λαιμαργία» της εποχής , που αποκαλύπτει «πείνα» και «αρρωστημένες σχέσεις» σε μια κοινωνική «πολιτική ορθότητα» που μπερδεύει τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων στις επιλογές τους, με την ύπαρξη των φύλλων και της βιολογικής εξέλιξης .

Τι λέει για τον αιώνα της τεχνολογικής επανάστασης και την κοινωνική ταυτότητα μέσα στο δαίδαλο της «πραγματικότητας» των δικτύων και των μέσων τους , το ρόλο της γνώσης αλλά και του εγχειρήματος ελέγχου της κριτικής σκέψης.
πηγή: ΚΡΗΤΗ TV

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη