Στη Βουλή το θέμα της εκμετάλλευσης του ορυκτού και γεωθερμικού πλούτου της χώρας

«Δίνουμε το 5% του ΑΕΠ για να κάνουμε εισαγωγή πετρελαίου. Να μην φτάσουμε όμως από την απόλυτη ακινησία, στο άλλο άκρο, στους μύθους» συνέστησε ο υφυπουργός Ενέργειας Γ.Μανιάτης, κατά τη διάρκεια συζήτησης επερώτησης του ΛΑΟΣ, για τον ανεκμετάλλευτο ορυκτό και γεωθερμικό πλούτο της χώρας.

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ του ΛΑΟΣ αναφέρθηκαν σε εκτιμήσεις επιστημόνων που κάνουν λόγο για «κοιτάσματα φυσικού αερίου στο Αιγαίο, που επαρκούν να λύσουν το ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης για 50 χρόνια» και συνέδεσαν την ανάγκη εκμετάλλευσης του εκτιμώμενου αυτού πλούτου, με την παρούσα οικονομική κρίση, αλλά και τα εθνικά θέματα.

«Αναλογίζεστε την ζημιά, αν αύριο βγει η Τουρκία και κάνει ανακήρυξη της δικής της Ανεξάρτητης Οικονομικής Ζώνης;» ανέφερε ο Γ.Καρατζαφέρης. «Εμείς λέμε, προσέγγιση και συνεργασία με το Ισραήλ, σήμερα. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε την αντιπαλότητα Τουρκίας-Ισραήλ για την εύνοια της Αμερικής (…) 3,5 τρισ. κυβικά φυσικό αέριο είναι αυτά! Εφόσον δεν είμαστε εμείς έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις, φωνάζουμε τους εταίρους μας», πρόσθεσε.

ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ, ο υφυπουργός Γ.Μανιάτης, υπογράμμισε πως «δεν χρειάζεται η πατρίδα μας νέους μύθους. Δεν θα γίνουμε Ελ Ντοράντο, ή Σαουδική Αραβία, αλλά δεν είμαστε και ψωροκώσταινα από πλευράς ορυκτού πλούτου. Διαθέτουμε σημαντικό ορυκτό πλούτο σε ποσότητα και ποιότητα, ίσως στην κορυφή των προικισμένων από τη φύση χωρών στην Ευρώπη».

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Ενέργειας, ενημέρωσε τη Βουλή πως, σύμφωνα με το ΙΓΜΕ, τα μετρημένα αποθέματα της χώρας σε πολύτιμα μέταλλα αξιολογούνται σε 38 δισ. ευρώ, με βάση τις τρέχουσες τιμές - σε βάθος όμως, 30ετίας. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται μια εθνική στρατηγική για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας, η οποία θα αποκρυσταλλωθεί τους επόμενους μήνες, με στόχο -συν τοις άλλοις- την επιτάχυνση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης των εξορυκτικών και μεταλλουργικών δραστηριοτήτων.
πηγή: In.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου