Eurogroup: με στόχο τη συμφωνία

Με στόχο αυτή τη φορά να καταλήξουν σε συμφωνία για την Ελλάδα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ξεκίνησαν τη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, υπό την προεδρία του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Σε σχέση με τις δύο προηγούμενες αποτυχημένες συνεδριάσεις, αυτή τη φορά οι υπουργοί όπως φάνηκε στην τηλεδιάσκεψη που είχαν το Σάββατο, φαίνεται πως έχουν την βούληση να καταλήξουν σε μια καταρχήν απόφαση. Απέχουμε ελάχιστα από τη συμφωνία δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο αντιπρόεδρος της Κομισιον Όλι Ρεν. Την εκτίμηση ότι υπάρχει συμφωνία στο 95% των πτυχών του ελληνικού ζητήματος εξέφρασε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί. «Έχουμε τη σοβαρή βούληση να συμφωνήσουμε σήμερα», δήλωσε από την πλευρά της η αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ.

Την ίδια ώρα στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωνε τους δημοσιογράφους ότι «η Γερμανία θέλει να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα ανοιχτά θέματα και να μπει πάλι σε τροχιά το πρόγραμμα διάσωσης». Ο Στέφεν Ζάιμπερτ επανέλαβε το γερμανικό «όχι» σε ενδεχόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Τα θέματα που θα εξετάσουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών έχουν στόχο αφενός να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας μέχρι το 2016 και αφετέρου να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, κάτι που για το ΔΝΤ αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα.

Μείωση επιτοκίων και επαναγορά χρέους

Ζάιμπερτ: "Η Γερμανία θέλει να
δοθούν απαντήσεις σε όλα τα
ανοιχτά θέματα και να μπει πάλι σε
τροχιά το πρόγραμμα διάσωσης"
 Ειδικότερα, θα συζητηθεί η παράταση του χρόνου της αποπληρωμής και η μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων ύψους 53 δισ. ευρώ που δόθηκαν στην Ελλάδα από τις χώρες της ευρωζώνης στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος.
Θα συζητηθεί ακόμη η επαναγορά ελληνικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά. Η επαναγορά φαίνεται ότι θα γίνει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ σήμερα θα συζητηθεί το ποσό που θα διατεθεί και η ανώτατη τιμή που θα αγοραστούν τα ομόλογα.

Οι υπουργοί θα εξετάσουν και την επιστροφή στην Ελλάδα τουλάχιστον ενός μέρους των κερδών που έχουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες ορισμένων χωρών από τα ομόλογα που είχαν αγοράσει το 2010 στη δευτερογενή αγορά.

Το καίριο ερώτημα είναι εάν τα παραπάνω μέτρα είναι αρκετά ώστε το χρέος να καταστεί το 2020 βιώσιμο. Το βέβαιο είναι ότι πριν κάνει οποιαδήποτε υποχώρηση το ΔΝΤ θα ζητήσει εγγυήσεις από τους εταίρους πώς θα καλύψουν με μέτρα, συμπεριλαμβανομένου και του «κουρέματος» ,οποιαδήποτε απόκλιση παρουσιαστεί τα επόμενα χρόνια που θα έθετε σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους.
 Deutsche Welle