Eurogroup: Τμηματική καταβολή 6,8 δισ. ευρώ στην Ελλάδα - Δυσαρέσκεια με την Αθήνα

Τμηματικά θα καταβληθεί η επόμενη δόση στην Ελλάδα από τους δανειστές της. Στην απόφαση αυτή κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί έως τον Οκτώβριο είναι 6,8 δισεκατομμύρια ευρώ, σώμφωνα με το euronews.com.

Αναλυτικά, η χρηματοδότηση της χώρας θα γίνει ως εξής:

- Τον Ιούλιο θα εκταμιευθούν 4 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 2,5 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τον EFSF (το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας). Τα υπόλοιπα 1,5 δισ. ευρώ από την επιστροφή των κερδών μέσω του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων (SMP).

- Τον Αύγουστο αναμένεται η εκταμίευση 1,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.

- Τον Οκτώβριο αναμένεται η καταβολή ενός δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τον EFSF και τα υπόλοιπα από την επιστροφή των κερδών μέσω του προγράμματος SMP.

Ο πρόεδρος του Eurogroup διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση όμως, να τηρηθούν οι δεσμεύσεις.

Η Ελλάδα πρέπει να κάνει κι άλλη δουλειά, να εφαρμόσει πλήρως τις προβλέψεις του προγράμματος και να υλοποιήσει πλήρως τις δράσεις πριν από τις 19 Ιουλίου. Έτσι όταν ολοκληρωθούν οι εθνικές διαδικασίες, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μπορεί να εγκρίνει την εκταμίσευση 2,5 δισεκατομμυρίων, τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε πως τις επόμενες ημέρες η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τα προαπαιτούμενα, υιοθετώντας το πολυνομοσχέδιο και τις νομοθετικές πράξεις για την κινητικότητα στο δημόσιο τομέα και τις μεταρρυθμίσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, εμφανίστηκε ικανοποιημένος.

“Τώρα η πρόκληση είναι πώς θα συνδυάσουμε περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή με οικονομική ανάπτυξη”, τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας

Υπογράμμισε κι εκείνος ότι έως τις 19 Ιουλίου πρέπει να έχει ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο, που αναμένεται να έρθει στη Βουλή την Τρίτη.

Οι προαπαιτούμενες δράσεις, οι οποίες πρέπει να υλοποιηθούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου είναι: – η αναδιάρθρωση της ΕΛΒΟ, των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και της ΛΑΡΚΟ, – η καταβολή των οφειλούμενων του ευρύτερου δημοσίου τομέα προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ – η υπαγωγή 12.500 δημοσίων υπαλλήλων στο πρόγραμμα κινητικότητας και – η έγκριση του κώδικα των δικηγόρων.

Δυσαρέσκεια με την Αθήνα

Στην απόφαση του Eurogroup για την τμηματική εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα σχολιάζεται εκτενώς από το γερμανόφωνο τύπο και αναφέρεται η Deutsche Welle με μερικά χαρακτηριστικά δημοσιεύματα.

«Δυσαρέσκεια με την Αθήνα» είναι ο τίτλος άρθρου της Süddeutsche Zeitung για την απόφαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Στον υπότιτλο διαβάζουμε: «Η εκταμίευση εξαρτάται από την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων». Η εφημερίδα του Μονάχου επισημαίνει: «Μετά από διαπραγματεύσεις ημερών οι πιστωτές της Ελλάδας εμφανίστηκαν χθες δυσαρεστημένοι από την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων. 'Oι προβλέψεις είναι αβέβαιες' αναφέρουν οι ειδικοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ΕΚΤ και ΔΝΤ, εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι οι μεταρρυθμίσεις, τις οποίες έχει υποσχεθεί η ελληνική κυβέρνηση είτε δεν προχωρούν όπως θα έπρεπε είτε δεν εφαρμόζονται καθόλου. Δυσαρεστημένος εμφανίστηκε και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος αν και αναγνώρισε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Αθήνα και ο ελληνικός λαός δήλωσε: 'Γνωρίζουμε ότι πολλά προβλήματα δεν έχουν λυθεί ακόμα'».

Κανείς δεν θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα

Η Ελλάδα θα λάβει 6,8 δισ. σε δόσεις» τιτλοφορείται άρθρο της Frankfurter Allegemeine Zeitung για τις αποφάσεις του Eurogroup. Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί ότι «η εκταμίευση της επόμενης δόσης θα γίνει τμηματικά. Όμως το συνολικό ποσό θα είναι κατώτερο των σχεδιαζόμενων 8,1 δισ.».

Στην ίδια σελίδα φιλοξενείται άρθρο του Αλέξανδρου Κρητικού, διευθυντή του τμήματος Έρευνας στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών DIW του Βερολίνου με τίτλο «Γιατί σχεδόν κανένας δεν επενδύει στην Ελλάδα», στο οποίο τονίζεται: «Μια επένδυση εξαρτάται από τις προοπτικές για κέρδος. Εκτός όμως από το επιχειρηματικό ρίσκο παίζει ιδιαίτερο ρόλο και το θεσμικό πλαίσιο. Και πριν το ξέσπασμα της κρίσης το πλαίσιο για επενδυτές ήταν καταστροφικό. Το 2010 ο δείκτης της Παγκόσμιας Τράπεζας Ease of doing business ή Διευκόλυνση για επενδύσεις κατέτασσε την Ελλάδα στη θέση 109 από 183 παγκοσμίως και ως τελευταία στην ΕΕ. Η καλή είδηση είναι ότι σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ και την Παγκόσμια Τράπεζα σημειώνεται σταδιακή πρόοδος στην Ελλάδα στην προστασία των επενδυτών και το πτωχευτικό δίκαιο. Χάρη στις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών η Ελλάδα καταλαμβάνει πλέον την 78η θέση». 

 Επαναλαμβανόμενη ιεροτελεστία

Στις Βρυξέλλες ζήσαμε για μια ακόμα φορά την ελληνική ιεροτελεστία που ζούμε κάθε διό-τρεις μήνες, σχολιάζει η αυστριακή εφημερίδα Die Presse: «Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συνεδρίασαν, συζήτησαν την έκθεση της τρόικας, χαιρέτισαν τις 'προόδους' και άσκησαν κριτική για τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Μετά έδωσαν το πράσινο φως στην εκταμίευση. Με μερικά δισεκατομμύρια αγόρασαν και πάλι χρόνο. Διότι πριν τις γερμανικές εκλογές το Σεπτέμβριο δεν θέλουν με κανένα τρόπο να πουν την αλήθεια», καταλήγει η εφημερίδα της Βιέννης.