July 2015

Κύριοι της πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ, εσείς συνειδητά επιλέξατε τον δύσκολο δρόμο  του 3ου Μνημονίου. E, τότε στηριχτείτε στη μνημονιακή πλειοψηφία της βουλής, τους φυσικούς σας πολιτικούς συμμάχους, το νεοφιλελεύθερο group ΝΔ-ΠΟΤΑΜΙ-ΠΑΣΟΚ κλπ.....

γράφει ο Σπύρος Γκανής

ΕΞΗ ΜΗΝΕΣ διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και αυτό το πρώτο εξάμηνο αναλώθηκε (!!!) σε  διαπραγματεύσεις με το BRUSSELS GROUP και το ATHENS GROUP τώρα στο HILTON. Προβλέπω ότι το τρέχων, δεύτερο εξάμηνο, θα αναλωθεί και αυτό σε άλλου τύπου διαπραγματεύσεις με το…. SYRIZA GROUP, μεταξύ πλειοψηφίας και Αριστερής Πλατφόρμας και των άλλων!

Στη δίωρη συνεδρίαση του Δ.Σ. ΔΝΤ που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα, σύμφωνα με το mignatiou.com, ο κ. Τόμσεν μίλησε για «χαμηλές αποδόσεις» από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και έθεσε θέμα εμπιστοσύνης λέγοντας ότι (η κυβέρνηση) «δεν είναι αξιόπιστη»....

ΕΓΓΡΑΦΟ 20 σελίδων για συζήτηση και «τροφή» για σκέψεις παρέδωσε στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του Ταμείου Πολ Τόμσεν. Το έγγραφο καταγράφει όσα έγιναν και ΔΕΝ έγιναν τον τελευταίο χρόνο στην Ελλάδα, αρχίζοντας από την διακοπή των επιθεωρήσεων επί κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά μέχρι σήμερα.

Το ΕΚΑΣ και το Ασφαλιστικό στο στόχαστρο των δανειστών, καθώς στοιχεία που επεξεργάσθηκαν χθες τα στελέχη της "Quadriga" (ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM) στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δείχνουν πως οι δαπάνες για την καταβολή του επιδόματος καταγράφουν μεγάλες αποκλίσεις.

του Χρήστου Μ. Πρεβεζάνου

ΣΤΗΝ ΚΛΙΝΗ του Προκρούστη της "Quadriga" (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, ESM) μπαίνει για τα καλά το ΕΚΑΣ. Την Τετάρτη (29/7), σύμφωνα με πληροφορίες από τον ημερήσιο τύπο, τα τεχνικά κλιμάκια του κουαρτέτου επεξεργάσθηκαν στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους μέσω των οποίων εξήγαγαν το συμπέρασμα πως οι δαπάνες για την καταβολή του επιδόματος καταγράφουν μεγάλες αποκλίσεις.

Για «Δικτατορία του Ευρώ» έκανε λόγο στην ομιλία του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υποστηρίζοντας ότι η πραγματική απειλή για την ενότητα του κόμματος είναι η υπερψήφιση ενός μνημονίου που θα το φέρει αντιμέτωπο με τα συμφέροντα της πλειοψηφίας του λαού.

ΣΤΗ ΧΩΡΑ δεν υπάρχει Δημοκρατία. Έχει τελειώσει η Δημοκρατία. Έχουμε έναν ιδιόμορφο ολοκληρωτισμό. Αν θέλουμε να ορίσουμε το πολίτευμά μας, έχουμε "δικτατορία του Ευρώ". Ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ που έκανε σκληρούς αντιμνημονιακούς αγώνες, πάει να μετατραπεί σε μνημονιακό κόμμα. Δεν έχει σημασία τι ψηφίζει ο λαός, τα δημοψηφίσματα κτλ.

Κατά την Ζωή Κωνσταντοπούλου, η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ έφερε σε 14 ημέρες τρία κατεπείγοντα και ετοιμάζεται να φέρει μια μη βιώσιμη συμφωνία, τόνισε ενώ όπως είπε: «δεν διανοηθήκαμε ποτέ ότι θα μπορούσε» να κάνει κάτι τέτοιο.
ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ απέναντι σε κοινωνία, λαό και ιστορία από εδώ και πέρα, προσδιορίζει η σημερινή συνεδρίαση της ΚΕ, σύμφωνα με την Ζωή Κωνσταντοπούλου και γι' αυτό «δεν μπορεί η συλλογικότητα να σφυρίζει αδιάφορα», όπως είπε, ενώ πρότεινε η Κ.Ε. να αποφασίσει διαρκείς συνεδριάσεις όλων των οργάνων και συστράτευση «για να αποτρέψουμε αυτό που δε θα μπορούμε εκ των υστέρων να αποφύγουμε»

Το Γ.Π.Β. προειδοποιεί ότι οι επόμενοι μήνες και ίσως τα επόμενα 2-3 χρόνια θα είναι δύσκολα για την πολιτική, την κοινωνία και την οικονομία, με το έργο της προσαρμογής και της ανάκαμψης να «επιβάλλει ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις, που φαίνεται ότι διαμορφώνονται σε μονιμότερη βάση στο πολιτικό επίπεδο».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ χθες η νέα τριμηνιαία έκθεση, Απριλίου-Ιουνίου 2015, του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής (Γ.Π.Β) για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού. Με τον τίτλο «χρεοκοπία και Grexit δεν είναι αναπόφευκτο να συμβούν» και ζοφερές διαπιστώσεις για την οικονομία.

Με άρθρο του στο περιοδικό Le Monde Diplomatique, ο Γιάνης Βαρουφάκης κάνει λόγο για το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων και τους εκβιασμούς των Β. Σόιμπλε, Γ. Ντάισελμπλουμ κ.α.
«Κατά την πρώτη μου συνάντηση του Eurogroup, στις 11 Φεβρουαρίου, έδωσα στους συνομιλητές μου ένα απλό μήνυμα: Η κυβέρνησή μας θα είναι ένας αξιόπιστος εταίρος. Θα κάνουμε τα πάντα για να βρεθεί κοινό έδαφος με το Eurogroup, με βάση μια τριπλή στρατηγική για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας: 1. Μια σειρά από βαθιές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των θεσμών μας και την καταπολέμηση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, της ολιγαρχίας και την τοκογλυφία.

Να γίνει σεβαστή από όλους η βούληση του ελληνικού λαού, όπως εκδηλώθηκε στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, και να διακοπεί η μνημονιακή πορεία «καταστροφής και υποδούλωσης» ζήτησαν ο Μίκης Θεοδωράκης, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Κασιμάτης, και δεκάδες γνωστές προσωπικότητες της κοινωνικής δράσης, της ακαδημαϊκής διδασκαλίας, της δημοσιογραφίας και της πολιτικής από την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο.


ΣΕ ΕΚΚΛΗΣΗ με την οποία ζητούν να γίνει σεβαστή από όλους η βούληση του ελληνικού λαού, όπως εκδηλώθηκε στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου και να διακοπεί η μνημονιακή πορεία «καταστροφής και υποδούλωσης», προέβησαν ο Μίκης Θεοδωράκης, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Κασιμάτης και πολλές ακόμα γνωστές προσωπικότητες της κοινωνικής δράσης, της ακαδημαϊκής διδασκαλίας, της δημοσιογραφίας και της πολιτικής από την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο.

Κλείνοντας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε: «Καλώ όλους και όλες να μοιραστούμε την πολιτική ευθύνη για την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ εγκρίνοντας την πρόταση για το έκτακτο συνέδριο. Να μείνουμε ενωμένοι πραγματικά, όχι στα λόγια, με κοινή στάση στο Κοινοβούλιο....

 EKTAKTO, ανοιχτό συνέδριο το Σεπτέμβρη «που θα απαντήσει στα στρατηγικά ερωτήματα για την τακτική μας, για τους μεσο- και μακροπρόθεσμους στοχους μας, για τις πιθανές εναλλακτικές», πρότεινε από το βήμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας. «Να συμφωνήσουμε σήμερα το χρονοδιάγραμμα με το οποίο τα μέλη μας θα αναζητήσουν απαντήσεις»,

Οι «53», προερχόμενοι από την προεδρική «πτέρυγα» του ΣΥΡΙΖΑ και από την ΑΝΑΣΑ, υπογραμμίζουν την ανάγκη «εκπόνησης ενός καινούργιου στρατηγικού σχεδίου για τον απεγκλωβισμό από τα μνημονιακά δεσμά»…

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ υπέρ της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ και κατά της διάσπασης του κόμματος πραγματοποιεί η λεγόμενη τάση των «53» του ΣΥΡΙΖΑ, που με κείμενό της ζητά τη διεξαγωγή ενός συνεδρίου στρατηγικού επανακαθορισμού της πορείας του κόμματος, και όχι «ένα συνέδριο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών και διάσπασης».

Σε σημερινό άρθρο του στους Financial Times o Γιάνης Βαρουφάκης μιλάει για τα θεμέλια της ευρωζώνης που κρύβουν κάτι παράδοξο και δίνει απαντήσεις για το ηχητικό που ήρθε στο φως της δημοσιότητας επειδή ο ίδιος χορήγησε την άδεια «ως μια δέσμευση στην απεριόριστη και πλήρη διαφάνεια», σύμφωνα με το efsyn.gr.


Η ΑΠΛΗ ΙΔΕΑ μας, γράφει ο Γιάνης Βαρουφάκης στους FT, ήταν να επιτρέψουμε την πολυμερή ματαίωση των καθυστερούμενων οφειλών μεταξύ του κράτους και του ιδιωτικού τομέα, χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα ηλεκτρονική πλατφόρμα πληρωμών της εφορίας.

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde, συνόψισε την πιστοποίηση του ελλαδικού προνομίου με τον πρωτοσέλιδο-ολοσέλιδο τίτλο, την Κυριακή του εδώ δημοψηφίσματος (5.7.2015): «Το μέλλον της Ευρώπης παίζεται στην Αθήνα». Όχι ότι παίζεται στην Αθήνα το ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδας, αλλά ότι στην Αθήνα παίζεται το ευρωπαϊκό ή όχι μέλλον της Ευρώπης….

  του Χρήστου Γιανναρά

ΑΠΟΡΡΟΦΗΜΕΝΟΙ από την εικόνα του ενός δέντρου, όπου έχουμε χτίσει τις φωλιές μας, χάνουμε από τα μάτια μας την εικόνα του δάσους. Ομως η ιστορική μας μοίρα αποκλείεται να είναι μοναχική. Κοινός τόπος και τον παπαγαλίζουμε όλοι: Η Ευρώπη έχει αλλάξει, δεν αναγνωρίζεται. Οσο υπήρχε η απειλή του εφιάλτη στην Ανατολή, ο ολοκληρωτισμός της Σοβιετίας, του Μάο, των Ερυθρών Χμερ,

Η δική μου άποψη είναι ότι ο κ. Βαρουφάκης είναι μια κλασική περίπτωση "idiot utile" (χρήσιμου ηλίθιου). Έκανε τη βρομοδουλειά και τώρα τον ρίχνουν στα σκυλιά, σαν εξιλαστήριο τράγο προκειμένου να εξαγνιστεί ο Τσίπρας και η συμφωνία του....

του Δημήτρη Καζάκη 

Μια συνομιλία ανάμεσα στον Βαρουφάκη και εκπροσώπους Hedge Funds με συντονιστή τον Νόρμαν Λάμοντ, δημοσιοποίησε σήμερα Δευτέρα ο ίδιος ο οργανισμός Official Monetary and Financial Institutions Forum (OMFIF). Ο οργανισμός αυτός δεν είναι τυχαίος. Είναι μια από τις πολλές δήθεν αθώες βιτρίνες που χρησιμοποιούν τα κυκλώματα κερδοσκοπίας στις χρηματαγορές προκειμένου να εμφανίζονται με την ουδέτερη ιδιότητα του συμβούλου,

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα προτάθηκε έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβρη, μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης...

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ που παίρνουμε από την κοινωνία είναι ότι η μάχη αυτή δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί και πρέπει να δοθεί στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, τόνισε ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, μιλώντας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κλειστό γυμναστήριο του Πανελληνίου αποδείχθηκε "πολύ μικρό για να χωρέσει το μεγάλο ΟΧΙ που θέλουμε να πούμε ξανά και να το πούμε μέχρι το τέλος'', όπως χαρακτηριστικά τόνισε κατά την έναρξη της ομιλίας του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στην εκδήλωση για τα 5 χρόνια της ΙSKRA.

«Οι αγώνες θα συνεχιστούν και θα πάρουν νέα ορμή», τόνισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στην εκδήλωση, προσθέτοντας ότι "θα πούμε ένα μεγάλο «ΟΧΙ» μέχρι το τέλος". "Τα υπουργεία και οι βουλευτικές έδρες δεν είναι αυτοσκοπός» συνέχισε από το βήμα της εκδήλωσης, στην οποία παραβρίσκονται τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ΗΠΑ "μοιράζουν" στα 3 την Ευρώπη. Η δυτική υπό Γαλλική ηγεμονία, η ανατολική υπό Πολωνική και η ανατολική Μεσόγειος – Βαλκάνια υπό Ελληνοϊσραηλινή ηγεμονία... 

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, να "κοντύνει" όσο το δυνατόν περισσότερο το ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη, γεγονός που αποδεικνύει το γεωπολιτικό ρόλο του ελληνικού ζητήματος. Σε εφαρμογή έχουν τεθεί προς υλοποίηση τα σχέδια του think tank Stratfor το οποίο κάνει λόγο όχι για μια Ευρώπη αλλά στα 3 έως 4,

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την "Quatriga", το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προτείνει σε έκθεσή του νέες ρυθμίσεις-σοκ σε εργασιακό και μεταρρυθμίσεις...

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ προς την ελληνική κυβέρνηση επί των εργασιακών αλλαγών και την προώθηση μεταρρυθμίσεων απευθύνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην έκθεσή του για την Ευρωζώνη. Λίγες ώρες πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση, το Ταμείο προτείνει στην έκθεσή νέες ρυθμίσεις-σοκ σε εργασιακό και μεταρρυθμίσεις.

Η μεγαλύτερη καταγγελία στην οποία προέβη ο Βαρουφάκης είναι ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ελέγχεται πλήρως από τις Βρυξέλλες, αλλα δεν υπήρξε καμία διάψευση από κυβερνητικής πλευράς και επίσης καμμιά ενόχληση από την αντιπολίτευση....

Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ καταγγελία Βαρουφάκη οτι οι Βρυξέλλες ελέγχουν πλήρως τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων πέρασε σε δεύτερη μοίρα και όλοι ασχολούνται με το σχέδιο υποκλοπής των ΑΦΜ που επεξεργαζόταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών - Καμία διάψευση από τον ΑλέξηΤσίπρα στα όσα ισχυρίστηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Το Κρεμλίνο αλλάζει το ναυτικό του δόγμα. Στην Αρκτική, τον Ατλαντικό και την Κριμαία εστιάζεται πλέον το κύριο ενδιαφέρον της Ρωσίας. Στον Ειρηνικό ο Πούτιν επιδιώκει στενή συνεργασία με την Κίνα.

ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ εορτασμού του πολεμικού ναυτικού της χθες, η Ρωσία παρουσίασε το νέο ναυτικό της δόγμα. Στο επίκεντρο της ρωσικής πολιτικής βρίσκεται η Αρκτική, ο Ατλαντικός και η Κριμαία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αντιδρά με αυτό τον τρόπο στην ένταση των σχέσεων με τη Δύση. Οι βασικές γραμμές του νέου ναυτικού δόγματος σχετίζονται με αυτές που η Ρωσία υιοθέτησε ήδη στις αρχές Δεκεμβρίου, όπως έγινε γνωστό από το Κρεμλίνο.

Στη σημερινή, 27 Ιουλίου, ατζέντα της επικαιρότητας κυριαρχεί η συνεδρίαση της πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλ. Τσίπρα για τη διαχείριση της εσωκομματικής κρίσης. ‘Άλλο θέμα που κυριαρχεί είναι αυριανή έναρξη διαπραγμάτευσης του Athens Group, κυβέρνηση με το “κουαρτέτο” των δανειστών, η φημολογία για νέο πακέτο προαπαιτούμενων, φημολογία όμως που διαψεύδει η κυβέρνηση.  Επίσης το «Varoufakis Gate» με τη θύελλα που προκάλεσε ο πρώην ΥΠΟΙΚ με δηλώσεις του για το «Plan B’», μονοπωλεί την επικαιρότητα.
 γράφει ο Σπύρος Γκανής

ΣΗΜΕΡΑ θα καταγράψω τον προβληματισμό μου για  τα διάφορα ύποπτα σενάρια «επιστημονικής φαντασίας» που έντεχνα διοχετεύονται σε “τοξικά” ΜΜΕ από διάφορα διαπλεκόμενα κέντρα, οικονομικά και πολιτικά, που άμεσα στοχεύουν στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να θίξουν την ήδη κλονισμένη εσωκομματική συνοχή

Για την κρίση στην Ελλάδα και την αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ να αντισταθεί στην Ευρωζώνη.

by PerryAnderson(*)

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ κρίση έχει προκαλέσει ένα προβλέψιμο μείγμα αγανάκτησης και αυτοϊκανοποίησης στην Ευρώπη, που ταλαντεύεται ανάμεσα στον θρήνο για τη σκληρότητα της συμφωνίας που επιβλήθηκε στην Αθήνα και στους πανηγυρισμούς για τη διατήρηση, την υστάτη στιγμή, της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια– ή και τα δύο ταυτόχρονα. Και οι δύο αντιδράσεις είναι εξίσου άγονες. Καμία από τις δύο δεν έχει θέση σε μια ρεαλιστική ανάλυση.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εκλιπαρεί την συμμετοχή του ΔΝΤ στις διαπργματεύσεις με στόχο τη συμφωνία του 3ου Μνημονίου μέχρι τα μέσα Αυγούστου και την έγκρισή του από το ελληνικό κοινοβούλιο το αργότερο μέχρι τις 20 Αυγούστου.

του Γιάννη Κιμπουρόπουλου

ΕΠΕΙΤΑ από τη δοκιμασία δύο ψηφοφοριών στη βουλή για τις δυο πρώτες δόσεις προαπαιτούμενων του τρίτου Μνημονίου, στις οποίες επιβεβαιώθηκε το ρήγμα εντός του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση επιχειρεί να μεταδώσει κλίμα επιστροφής σε μια κάποια «κανονικότητα». Η οποία περιλαμβάνει την έναρξη της διαπραγμάτευσης για τη σύνταξη του νέου Μνημονίου

Η  πολυφωνία και η διαφορετικότητα ιδεών και πολιτικών είναι η μεγάλη "προίκα" του ΣΥΡΙΖΑ που τον ανάδειξε σε μοναδικό "χωνευτήρι" ιδεών και πολιτικών στο ελλαδικό και ευρωπαϊκό πολιτικό γίγνεσθαι.. Κοντολογίς, πολιτική ελευθερία είναι η δυνατότητα του καθενός να συμμετέχει στο πολιτικό γίγνεσθαι θεσμικά με προτάσεις, επιχειρηματολογία στον διάλογο, ψήφο και έλεγχο των εφαρμοστών της πολιτικής.

γράφει ο Σπύρος Γκανής

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ της 13ης Ιουλίου, οι δύο κρίσιμες ψηφοφορίες των προαπαιτούμενων ( 16/7 και 22/7), οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο των δανειστών (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM) που αρχίζουν την Τρίτη 28/7, γεγονότα όλα που οδηγούν στο 3ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ της 20ης Αυγούστου (σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ΕΕ) αναμφισβήτητα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ

Συνεντεύξεις εφ΄όλης της ύλης παρεχώτησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στις κυριακάτικες εφημερίδες της 26/7, REAL NEWS στον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή και στην FREE SUNDAY και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Χρυσικόπουλο.

ΜΗΝΥΜΑΤΑ προς πολλούς αποδέκτες στέλνει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μέσα από την συνέντευξή του στην REAL NEWS που κυκλοφορεί σήμερα. Ο Νέστορας της Αριστεράς, ηγετικό στέλεχος και συνιδρυτής του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων υπογραμμίζει: «Όταν λέω ότι στηρίζω την κυβέρνηση, τη στηρίζω για να εφαρμόσει το πρόγραμμα της, το ριζοσπαστικό πρόγραμμα με τον οποίο μας εξέλεξε ο ελληνικός λαός.

Οι αριστεροί είναι ιδιόμορφοι ψηφοφόροι. Οσο και αν ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 37% στις 25 Ιανουαρίου βασιζόμενος πρωτίστως σε πασόκους, χωρίς τους αριστερούς ο Τσίπρας θα πέσει σε εκλογικό ποσοστό αισθητά....

του Γιώργου ΔΕΛΑΣΤΙΚ
ΥΠΑΡΧΕΙ ένα θεμελιώδες πολιτικό αξίωμα: Αριστεροί ηγέτες που κάνουν θεμελιώδεις υποχωρήσεις στην αστική τάξη της χώρας τους ή στους ξένους επικυρίαρχους της πατρίδας τους, πάντοτε μέχρι τώρα αποδεικνύονται ανελέητοι εναντίον των... εσωκομματικών επικριτών τους! Οργανώνουν αδίστακτα πολιτικά (ή σε κάποιες περιπτώσεις και κυριολεκτικά) πογκρόμ εναντίον των στελεχών και των μελών του δικού τους κόμματος

Η ΕΕ έχει αφιερώσει το 2015 στην ανάπτυξη και τη βοήθεια, προκειμένου να αναδείξει πόσο σημαντική είναι η αναπτυξιακή της πολιτική καθώς και ο ρόλος της....

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της μαζί είναι οι μεγαλύτεροι χορηγοί βοήθειας στον κόσμο. Μόνο το 2013, παρείχαν περισσότερο από το 50% των κρατικών ενισχύσεων, δαπανώντας 56,5 δισεκατομμύρια για την καταπολέμηση της φτώχιας σε χώρες σε όλο τον κόσμο. Το Δεκέμβριο του 2013, το ΕΚ ενέκρινε 51,4 δισεκατομμύρια για τις εξωτερικές δαπάνες της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020.

Τα εκλογικά σενάρια προέκυψαν όταν στο κυβερνητικό κόμμα προέκυψαν οι κοινοβουλευτικές απώλειες, δηλώνει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στην εφημερίδα «Επένδυση».....

ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ σε ερωτήσεις σχετικά με τις διαφοροποιήσεις μεγάλου αριθμού βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες ψηφοφορίες για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές επισημαίνει ότι «η ψήφιση ή μη της συμφωνίας είναι μια οριακή στιγμή» και «η καταψήφιση σημαίνει και άρση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση».

Η αναγωγή των προβλέψεων συρρίκνωσης του ΑΕΠ σε δισεκατομμύρια οδηγεί σε εκτιμήσεις απωλειών από 7 έως και 18 δισ. ευρώ το 2015, δηλαδή από 1 έως 3 δισ. ευρώ τον μήνα το β' εξάμηνο του 2015...

ΣΤΙΣ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ η αιμοδοσία της ελληνικής οικονομίας με χρήμα από τις τράπεζες κόπηκε. Και τώρα, σχεδόν έναν μήνα μετά, υπάρχουν πλέον οι πρώτες ενδείξεις για το μέγεθος της καταστροφής στην οικονομία, με τις προβλέψεις να είναι από δυσοίωνες έως εφιαλτικές. Στο καλό σενάριο, ότι η ύφεση φέτος θα είναι της τάξεως του 4%.

«Το βράδυ της Κυριακής του δημοψηφίσματος ο Γιάνης Βαρουφάκης ήθελε να βγει από το ευρώ και να εισάγει παράλληλο νόμισμα»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ εφ’ όλης της ύλης για την Ελλάδα, την Ευρώπη και την οικονομική κρίση έδωσε στη γερμανική ραδιοφωνία DLF ο οικονομολόγος και επικεφαλής του ινστιτούτου Ifo του Μονάχου, Χανς-Βέρνερ Ζιν. Ο γνωστός οικονομολόγος επέκρινε τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα, ιδιαίτερα όσον αφορά τις πρόσφατες εξελίξεις. «Εάν ήμουν η κ. Μέρκελ θα έπαιρνα το “ΟΧΙ” ως αφορμή τη Δευτέρα το πρωί, μετά το δημοψήφισμα, και θα έλεγα:

Εκδήλωση για την 41η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκε χθες στον προαύλιο χώρο της Βουλής, την εκδήλωση διοργάνωσε η πρόεδρος της Βουλής κα. Ζωή Κωνσταντοπούλου.

ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ της να διοργανώσει την εκδήλωση, με ομιλητές τους Μανώλη Γλέζο, Κώστα Μανταίο, Πέπη Ρηγόπουλου και Σπύρο Χαλβατζή, είχε ανακοινώσει η κ. Κωνσταντοπούλου από το βήμα της Βουλής λέγοντας:

Πρόκειται για θετικότατη απόφαση, καθώς ρυθμίστηκε το χρέος ενός συνταξιούχου με το δικό του "μπορώ" , απαλλάσσοντας τον από τον βραχνά της υπερχρέωσης , αλλά και "κουρεύοντας " το κατά 68% από 70.153,62 ευρώ, συνολικής χρέωσης θα πληρώσει μόνο 22.200 ευρώ!

ΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ Ειρηνοδικείου έρχεται να προκαλέσει σοκ και... δέος σε όλη την τοπική κοινωνία. Την ώρα που στις τράπεζες υπάρχουν τα capital controls και ο κόσμος δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει τα λιγοστά χρήματά του, αλλά και να πληρώσει τα χρέη του ένας Κρητικός, όπως μας πληροφορεί το directnews.gr, κατάφερε να επιτύχει «κούρεμα» χρέους.

Ο υπουργός Επικρατείας για τη διαφθορά, Παναγιώτης Νικολούδης, καταλογίζει ευθύνες στις κυβερνήσεις της περιόδου 2000-2012 για τη χρεοκοπία της ΑΤΕ......

ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ Πρωτοδικών Αθήνας διαιβάστηκε πόρισμα σχετικό με τα παράνομα δάνεια που χορηγούσε η Αγροτική Τράπεζα. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργού Επικρατείας για τη διαφθορά, Παναγιώτη Νικολούδη: «Με το πόρισμα αυτό και τη σχετική Έκθεση Ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδος τεκμηριώνεται η ποινικά αξιόλογη συμπεριφορά όσων διοίκησαν την ΑΤΕ

Οι συγκρίσεις και οι αναλογίες είναι εφιαλτικές! Τώρα βέβαια, η Ευρώπη των τραπεζών και του νεοφιλελευθερισμού των χωρών του κέντρου, θα περάσει τις «μεταρρυθμίσεις» μέσω μιας αριστερίζουσας κυβέρνησης....

του Δημήτρη Ναπ. Γ.
Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ εξέλιξη με το «αριστερό» μνημόνιο, οδηγεί σε πολλά συμπεράσματα και συμβολισμούς. Θεωρώ ότι το πιο σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα και ο λαός της, βιώνει τα επίδικα ενός «βεβιασμένου πολέμου» και θα υποστεί, τηρουμένων πάντα των αναλογιών, τις επιπτώσεις ενός νέου 1897. Τότε που η Ελλάδα, επιδόθηκε σε ένα πόλεμο με την οθωμανική αυτοκρατορία, χωρίς ρεαλιστικές δυνατότητες επιτυχίας,

Η τρόικα προσανατολίζεται σε αισθητή χαλάρωση των συμπεφωνημένων όρων, θεωρώντας στο μεταξύ τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί ουτοπικούς, αναφέρει στην αυριανή του έκδοση το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel...

Η ΤΡΙΜΕΡΗΣ θεωρεί τους στόχους ουτοπικούς επειδή το τελευταίο διάστημα η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχει επιδεινωθεί σημαντικά. Έτσι λοιπόν εκτιμάται ότι ο στόχος για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1% επί του ΑΕΠ την τρέχουσα χρονιά δεν μπορεί να επιτευχθεί και προφανώς θα αναπροσαρμοστεί. Και τις επόμενες χρονιές όμως η τρόικα θα δεχθεί χαμηλότερα από τα προβλεπόμενα πλεονάσματα, επειδή δεν θέλει να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ύφεση.

Το στέλεχος της γερμανικής ομοσπονδιακής τράπεζας Bundesbank, Αντρέας Ντόμπρετ, που αντιπροσωπεύει τη Γερμανία στην τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ. εξέφρασε αμφιβολίες για τη φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών.....

ΚΡΙΣΙΜΗ χαρακτηρίζει την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Bundesbank και εκπρόσωπος της Γερμανίας στην Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ, Αντρέας Ντόμπρετ - και εκφράζει αμφιβολίες για την φερεγγυότητά τους.

Οι μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις θα κριθούν από το «Κοινωνικό ΟΧΙ» δηλαδή «Το κομμάτι εκείνων των πολιτών που έχει δώσει τέλος στον κυρίαρχο ιδεολογικό άξονα, αναπτύσσοντας ριζοσπαστικά κοινωνικά χαρακτηριστικά...

 του Γιώργου Καπελλαρή (*)
ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ημέρες οι εξελίξεις προχωρούν ραγδαία σε ένα πυκνό πολιτικό χρόνο που παρόμοιο δεν έχουμε ζήσει στη Μεταπολιτευτική πολιτική Ιστορία. Πυκνός πολιτικός χρόνος, συνεχής  ροή των γεγονότων και στο βάθος… εκλογές. Παρά τις διαβεβαιώσεις κορυφαίων Υπουργών της Κυβέρνησης ή άλλων πολιτικών παραγόντων ότι δεν θα πάμε σε εκλογές, θα στοιχημάτιζα ότι σε εκλογές θα πάμε, γιατί αυτό θέλει ο Αλέξης Τσίπρας

Πτώση 4,5 μονάδων για τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε 15 ημέρες - Κακός ο ανασχηματισμός για τους πολίτες και ανησυχία για την οικονομική πολιτική.....

ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας αν και με πτώση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος καταγράφεται στη νέα μέτρηση της Metron Analysis που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».

Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου αποτέλεσε την ιστορική καμπή για την πτώση της χούντας στην Ελλάδα και την αλλαγή του πολιτεύματος στην χώρα μας.....

ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΝΑ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, έπειτα από επτά χρόνια δικτακτορίας, που είχε επιβάλει η Χούντα των Συνταγματαρχών. Ήταν ξημερώματα της 24ης Ιουλίου του 1974, όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής γινόταν δεκτός από πλήθος Ελλήνων στο αεροδρόμιο για να ορκιστεί πρωθυπουργός του ελληνικού κράτους και να δώσει τέλος στην ζοφερή επταετία - ένα τέλος που σηματοδοτήθηκε πάντως και από την τραγωδία της Κύπρου.

Ως ύποπτος για το αδίκημα των προπαρασκευαστικών πράξεων εσχάτης προδοσίας, καλείται από τον εισαγγελέα, ο πρόεδρος του κόμματος «Δημιουργία Ξανά», Θάνος Τζήμερος.

Ο κ. Θάνος Τζήμερος καλείται να δώσει εξηγήσεις, στο πλαίσιο της κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης που διέταξε η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, με αφορμή ανάρτησή του στο Facebook, με την οποία καλούσε τους πολίτες σε «ανατροπή και εισβολή στο Μέγαρο Μαξίμου», αν η κυβέρνηση δεν υπογράψει συμφωνία με τους δανειστές και η χώρα βρεθεί εκτός ευρώ.

Για χρόνια είναι μια... κλασική καθημερινότητα πάνω από το Αιγαίο. Τουρκικά μαχητικά και ελικόπτερα να προχωρούν σε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου....

ΜΟΝΟ ΠΟΥ το τελευταίο διάστημα οι «παρεμβολές» της Τουρκίας έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Αυτό αναφέρει το ρεπορτάζ του Politico, που σημειώνει ότι μόνο στις 15 Ιουλίου έξι τουρκικά μαχητικά πέρασαν στον ελληνικό εναέριο χώρο 20 (!) φορές, ενώ ακολουθούνταν από τουρκικά ελικόπτερα. Τα προηγούμενα χρόνια, είναι αλήθεια, είχαν μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό οι παρενοχλήσεις της γείτονος χώρας.

Στην περίπτωση της Ελλάδας η ΕΕ προσπαθεί να αναγκάσει έναν λαό να κάνει κάτι που δεν επιθυμεί, αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), εκτιμώντας ότι παρά την ψήφιση του δεύτερου πακέτου μεταρρυθμίσεων δεν έχουν αλλάξει και πολλά στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας....

ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ η γερμανική εφημερίδα, ο Αλ. Τσίπρας εξακολουθεί να μην συμφωνεί με τις μεταρρυθμίσεις και δήλωσε ότι αναγκάζεται να εφαρμόσει συμφωνία στην οποία δεν πιστεύει». Από την άλλη, επισημαίνει η FAZ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκει όσα προωθούνται στο ελληνικό κοινοβούλιο «σε γενικές γραμμές ικανοποιητικά», κάτι που είναι αναμενόμενο, καθώς η Αθήνα εφαρμόζει τον οδικό χάρτη που συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες προκειμένου να λάβει νέα βοήθεια.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει την ταπεινωτική διεξαγωγή των συναντήσεων εντός των υπουργείων, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιπαρέλθει την πάγια αυτή αξίωση των δανειστών που επανέρχονται δριμύτεροι.....

Η ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ τρόικα που έγινε …κουαρτέτο, Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ συν ESM, καταφθάνει και πάλι στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα. Θολό παραμένει ωστόσο , για την ώρα, το τοπίο σχετικά με την άφιξη στην Ελλάδα του «κλιμακίου» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και το βαθμό εμπλοκής του στο νέο «πρόγραμμα»-μνημόνιο.

Το πρακτορείο Bloomberg επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες θα έρθει μία χρονική στιγμή μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, που θα υπάρξει ένταση μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας....

ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ότι το ΔΝΤ δεν θα αιτηθεί από τα κράτη-μέλη του την έγκριση μιας νέας συμφωνίας για την Ελλάδα έως ότου τα κράτη της ευρωζώνης ελαφρύνουν σημαντικά τους όρους των υπαρχόντων δανείων, προχωρεί σε σημερινό του δημοσίευμα το πρακτορείο Bloomberg, υποστηρίζοντας ότι αυτό αναδεικνύει ως πρωταγωνιστικά πρόσωπα τις Κριστίν Λαγκάρντ και Άγκελα Μέρκελ.

Δραματικές θα είναι οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία ακόμα και στο ενδεχόμενο συντεταγμένης εξόδου της χώρας μας απ' το ευρώ, σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε η Ernst & Young και συνέταξε μαζί με την Oxford Economic.... 

ΜΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ακόμη, έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε δραματικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία σύμφωνα με έρευνα των Ernst & Young και Oxford Economics. Τα ευρήματα της μελέτης, που βασίστηκαν στο σενάριο μιας συντεταγμένης εξόδου από την Ευρωζώνη, μετά από διαπραγμάτευση με τους εταίρους και δανειστές της χώρας έχουν ως εξής:

Προβάλλοντας την Ελλάδα ως έναν μοναδικό στον κόσμο τόπο διακοπών η γερμανική εφημερίδα Die Zeit καλεί τους αναγνώστες της να επισκεφθούν τη χώρα και να μοιραστούν τις εντυπώσεις τους.

«Φανταστείτε ο πλανήτης να πρέπει να συρρικνωθεί τόσο πολύ που να χωρά πλέον μόνον έναν μικρό τόπο διακοπών στον οποίο πρέπει αναγκαστικά να ταξιδεύει κανείς συνέχεια. Ποιος θα έπρεπε να είναι αυτός ο τόπος; Εμείς πιστεύουμε η Ελλάδα!» Με αυτά τα λόγια η γερμανική εφημερίδα Die Zeit εξυμνεί την Ελλάδα σαν ταξιδιωτικό προορισμό, καλώντας τους αναγνώστες της να την επισκεφτούν αυτό το καλοκαίρι.

Νομικά εμπόδια ως προς τους όρους του μορατόριουμ για το ελληνικό χρέος δεν υπάρχουν.....αναφέρει το ινστιτούτο Bruegel....

ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ Bruegel υπογραμμίζει πως η αντιμετώπιση του ζητήματος του ελληνικού χρέους είναι κεντρικής σημασίας για την υπέρβαση της ελληνικής κρίσης, παράλληλα με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και προτείνει, ουσιαστικά, αναδιάρθρωσή του με τρόπο που δεν θα αντιβαίνει στην κοινοτική και εθνική νομοθεσία. Το μέτρο, τονίζει, είναι επιβεβλημένο και νομκά εφικτό.

Η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, στην ομιλία στη συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής για το δεύτερο πακέτο των προαπαιτουμένων κατήγγειλε τον πρωθυπουργό για «συνταγματική εκτροπή», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «δεν νομιμοποιώ τον εκβιασμό..»

ΕΥΘΕΙΑ επίθεση στον πρωθυπουργό από την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία με επιστολή της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, στον Αλέξη Τσίπρα, τον Πρωθυπουργό και τους ομολόγους της στα Κοινοβούλια της Ε.Ε., καταγγέλλει παραβίαση του Συντάγματος από τη νέα συμφωνία που πηγαίνει προς ψήφιση στην ελληνική Βουλη το βράδυ της Τετάρτης.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται με εντατικούς ρυθμούς υπό την εποπτεία του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ τη συμφωνία με τους δανειστές στο διάστημα μεταξύ 15 και 20 Αυγούστου είναι αποφασισμένος ο πρωθυπουργός, όπως εκτιμούν τραπεζικοί κύκλοι -τους οποίους επικαλείται Το Βήμα- μετά τη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα των πλειστηριασμών.

Με μια σκληρή δήλωση ο Ρούντι Ρινάλντι, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ιστορικό στέλεχος και συνεπής αγωνιστής της αριστεράς, επικεφαλής της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας (ΚΟΕ), ανακοίνωσε την παραίτησή του από την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, καταγγέλλοντας «ιδεολογική, πολιτική και στρατηγική χρεοκοπία της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ» και μετατροπή του σε «οργανικό υποστύλωμα της μνημονιακής διαδικασίας».

ΜΕΤΑΞΥ άλλων το ιστορικό στέλεχος της αριστεράς αναφέρει: «Τούτων δοθέντων και μετά την μνημονιακή συμφωνία και την ψήφιση προαπαιτούμενων και δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί, ανοίγει μια περίοδος ριζικού επαναπροσδιορισμού του λαϊκού κινήματος, αλλά και της ουσίας της πολιτικής διαδικασίας σαν τέτοιας, το περιεχόμενο των οποίων μέλλει να αναζητηθεί....»

Ξεπερνά το ΑΕΠ της χώρας το κόστος από τη "δημιουργική ασάφεια" και τον "τακτικισμό" του πρώην ΥΠΟΙΚ, συνολικά, οι κινήσεις και εμπνεύσεις του κ. Γιάνη Βαρουφάκη κόστισαν σύμφωνα με το Bloomberg περί τα 210,1 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ !

Όταν ο Γιάννης Βαρουφάκης ανακοίνωνε, στις 20 Φεβρουαρίου, τη συμφωνία – γέφυρα με τους δανειστές, έχοντας ήδη αναγνωρίσει ότι συμφωνεί με το 70% του μνημονίου, δεν ήταν λίγοι αυτοί, που απόρησαν με το κατά πόσο θα είναι χρήσιμη αυτή η συμφωνία και εξέφραζαν τον προβληματισμό τους για τη ζημιά, που πιθανώς θα κάνει στην αγορά και στην οικονομία ευρύτερα.

Author Name

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.