Χανς-Βέρνερ Ζιν: «Η Ελλάδα απλά δεν είναι ανταγωνιστική...»

«Το βράδυ της Κυριακής του δημοψηφίσματος ο Γιάνης Βαρουφάκης ήθελε να βγει από το ευρώ και να εισάγει παράλληλο νόμισμα»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ εφ’ όλης της ύλης για την Ελλάδα, την Ευρώπη και την οικονομική κρίση έδωσε στη γερμανική ραδιοφωνία DLF ο οικονομολόγος και επικεφαλής του ινστιτούτου Ifo του Μονάχου, Χανς-Βέρνερ Ζιν. Ο γνωστός οικονομολόγος επέκρινε τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα, ιδιαίτερα όσον αφορά τις πρόσφατες εξελίξεις. «Εάν ήμουν η κ. Μέρκελ θα έπαιρνα το “ΟΧΙ” ως αφορμή τη Δευτέρα το πρωί, μετά το δημοψήφισμα, και θα έλεγα: «Λυπάμαι, Έλληνες που αποφασίσατε έτσι, αλλά αφού είναι έτσι δεν γίνεται πια μαζί. Σας προσφέραμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε, οπότε τώρα πρέπει να μιλήσουμε για το σχέδιο Β», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζιν.

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι και η ελληνική κυβέρνηση ήταν έτοιμη για την έξοδο από το ευρώ. «Ο Βαρουφάκης εξήγησε το βράδυ της Κυριακής του δημοψηφίσματος ότι ήθελε να βγει από το ευρώ και να εισάγει παράλληλο νόμισμα και γι’ αυτό έπρεπε να φύγει. Το είχαν ακούσει αυτό οι άνθρωποι στις Βρυξέλλες και το Παρίσι και απαίτησαν τελεσίδικα να φύγει ο Βαρουφάκης. Και τότε ο Ολάντ πέτυχε να συμφωνήσει με την κ. Μέρκελ να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις», ανέφερε ο Ζιν.

«Και όταν ξεκινάς πάλι τις διαπραγματεύσεις, τότε αυτές συνεχίζονται επ' αόριστον. Και αυτό είναι το αποτέλεσμα. Η Ευρώπη οδηγείται σε μία ένωση μεταφοράς κεφαλαίων», συμπλήρωσε.

Ο Γερμανός οικονομολόγος, σύμφωνα με την naftemporiki.gr, δήλωσε επίσης ότι δεν συμφωνεί με τον ρόλο των κρατών-μελών της Ε.Ε. και ειδικά της Γερμανίας ως πιστωτές για την Ελλάδα. «Θα ήταν καλύτερα η Γερμανία να είχε προσφέρει βοήθεια μονομερώς για την Ελλάδα ως δώρο. Ορίστε, είστε φίλοι και γείτονές μας, σας δίνουμε τόσα ακόμη και χωρίς συμφωνία με τους άλλους, αυτή είναι η γερμανική συνεισφορά μας, δεν χρειάζεται να μας τα επιστρέψετε, ούτε να τηρήσετε προϋποθέσεις. Αλλά δεν θέλουμε να γίνουμε πιστωτές σας γιατί ξέρουμε ότι πιστωτές και οφειλέτες πάντα τσακώνονται», είπε ο Ζιν.

Ερωτηθείς, γιατί η Ελλάδα δεν είναι ανταγωνιστική, σημείωσε: «Η Ελλάδα έχει σήμερα μισθούς που ανέρχονται σε 15 ευρώ την ώρα. Αν το συγκρίνετε αυτό με τις γειτονικές χώρες, Τουρκία, Ρουμανία ή Βουλγαρία, εκεί οι μισθοί κυμαίνονται από 3 έως 5 ευρώ. Η Ελλάδα απλά δεν είναι ανταγωνιστική. Όταν κάποιος αποφασίζει για την έδρα της επιχείρησής του, η Ελλάδα απλά δεν υφίσταται ως επιλογή. Οι επενδυτές αποφεύγουν αυτή τη χώρα γιατί είναι πάρα πολύ ακριβή».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου