Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: «Χρεοκοπία και Grexit δεν είναι αναπόφευκτο να συμβούν»

Το Γ.Π.Β. προειδοποιεί ότι οι επόμενοι μήνες και ίσως τα επόμενα 2-3 χρόνια θα είναι δύσκολα για την πολιτική, την κοινωνία και την οικονομία, με το έργο της προσαρμογής και της ανάκαμψης να «επιβάλλει ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις, που φαίνεται ότι διαμορφώνονται σε μονιμότερη βάση στο πολιτικό επίπεδο».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ χθες η νέα τριμηνιαία έκθεση, Απριλίου-Ιουνίου 2015, του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής (Γ.Π.Β) για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού. Με τον τίτλο «χρεοκοπία και Grexit δεν είναι αναπόφευκτο να συμβούν» και ζοφερές διαπιστώσεις για την οικονομία.

Στα αίτια για την ύφεση και την χειροτέρευση της Ελληνικής οικονομίας αναφέρει ως άιτια, την εκλογική Διαδικασία, το Δημοψήφισμα, το κλείσιμο των τραπεζών, την φειδωλή οικονομική ρευστότητα που μας παρέχει ο ELA καθώς και το κλίμα αβεβαιότητας που κυριαρχεί στους Πολίτες. Μεγάλο βάρος ρίχνει και στους λάθος κυβερνητικούς χειρισμούς και την χρονοτριβή για την επίτευξη της συμφωνίας.

Οι 8 λόγοι που επιδείνωσαν την οικονομία κατά το Γ.Π.Β.
Εντονη κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης κατά τους τελευταίους έξι μήνες, οι οποίοι οδήγησαν σε ύφεση την ελληνική οικονομία και σε εβδομαδιαίες απώλειες 2,8 δισ. ευρώ από το ΑΕΠ, ασκεί το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής (Γ.Π.Β), στην τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία. Επί της ουσίας, το Γραφείο επιρρίπτει ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση της χώρας στην κυβέρνηση, απορρίπτει τα περί «πραξικοπήματος» για τη συμφωνία με τους δανειστές, κι έρχεται έτσι σε διάσταση και με την ίδια την πρόεδρο της Βουλής, κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου. 

Επίσης, προβλέπει ότι τα επόμενα 2-3 χρόνια «θα είναι δύσκολα για την πολιτική, την κοινωνία και την οικονομία». Προειδοποιεί, όμως, ότι «δεν υπάρχει κακή κατάσταση που να μην μπορεί να γίνει χειρότερη» και πως, ακόμα και σήμερα, η χρεοκοπία και το Grexit «δεν είναι αναπόφευκτο να συμβούν», ενώ καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει πλέον την «ιδιοκτησία» του προγράμματος.