“Εκστρατεία” για το ζήτημα του χρέους ξεκινά ο Αλ. Τσίπρας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΧΡΕΟΣ, ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ,

Με μια ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου αύριο Τετάρτη, 19/10,  αρχίζει ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, εκστρατεία για τη απομείωση του ελληνικού χρέους..



Με επίσκεψη στις Βρυξέλλες, ξεκινά ο μαραθώνιος επαφών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με ευρωπαίους ηγέτες και κοινοτικούς παράγοντες για το θέμα του χρέους. Παράλληλα, το Μαξίμου βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με αμερικανούς αξιωματούχους που έχουν πρόσβαση στην Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως αναφέρουν τα Νέα, η κυβέρνηση επιδιώκει μέσω των ΗΠΑ να κατανοήσει τις προθέσεις του ΔΝΤ σε σχέση με τον ρόλο του στο ελληνικό πρόγραμμα και επομένως να εκτιμήσει τις πιθανότητες λήψης μιας απόφασης των δανειστών για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Ο πρωθυπουργός στηρίζεται στις διαβεβαιώσεις των Αμερικανών ότι θα πιέσουν ώστε η λύση για το χρέος να εξευρεθεί πριν από το τέλος του έτους. Ωστόσο, δεν παραβλέπει την άρνηση του Βερολίνου να ανοίξει η όποια συζήτηση για τον προσδιορισμό των μέτρων ελάφρυνσής του πριν από τις γερμανικές εκλογές.

Το επιχείρημα του Μαξίμου πως η ελληνική κυβέρνηση εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα, άρα και οι δανειστές θα πρέπει να δώσουν τη λύση για το χρέος, βρίσκει μεν ευήκοα ώτα στην Ευρωπαϊκή Ένωση όχι όμως και πρόθυμους να παρακάμψουν τον Σόιμπλε συμμάχους.

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί το βράδυ της Τετάρτης στις Βρυξέλλες προκειμένου την Πέμπτη το πρωί να ξεκινήσει έναν μαραθώνιο επαφών με ευρωπαίους αξιωματούχους με αντικείμενο την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενδεχομένως και με τον αντιπρόεδρο Βάλντις Ντομπρόβσκις, ενώ πιθανολογείται ότι θα έχει συναντήσεις και με τους Ανγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ.

Ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει μέσα από τις επαφές του να καταλάβει τις προθέσεις των ευρωπαίων ηγετών και θεσμικών παραγόντων και συγχρόνως θα πιέσει προς την κατεύθυνση της λήψης αποφάσεων για το χρέος. Θεωρείται, δε, βέβαιο ότι θα πει στους συνομιλητές του πως η κυβέρνησή του επιθυμεί το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου