Αλέξης Τσίπρας: «Δεσμευθείτε ότι θα παραιτηθείτε, εάν αποδειχθεί πως η ΕΥΠ παρακολουθούσε υπουργούς και την ηγεσία του Στρατεύματος» (vid)

Σκάνδαλο υποκλοπών, νομοσχέδιο για ΕΥΠ, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας,

Το νομοσχέδιό σας, είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο προσπαθεί εκ των υστέρων να δώσει θεσμική νομιμοποίηση στο έγκλημα που διαπράξατε. Είναι ένα νομοσχέδιο συγκάλυψης, καταγγέλλει από το βήμα του κοινοβουλίου ο Αλέξης Τσίπρας... 


Κατά τη συζήτηση όμως στη Βουλή του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ, το οποίο κατατέθηκε ακριβώς για να κατευναστούν οι αντιδράσεις, οι αποδείξεις που ζητούνται δόθηκαν με τον πιο εμφατικό και αδιαμφισβήτητο τρόπο.

Ο έκδηλος εκνευρισμός του πρωθυπουργού από το διαρκές σφυροκόπημα του Αλέξη Τσίπρα και κυρίως η άτακτη φυγή του από τη συζήτηση προκειμένου να μην απαντήσει στα αμείλικτα ερωτήματα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έπεισαν και τον πιο δύσπιστο για την ενοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι ομιλίες του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ

Πρωτολογία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.




- Επί ενάμιση μήνα κρύφτηκε ο κ. Μητσοτάκης από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Απέδειξε την ενοχή του και τη δειλία του.
- Δύο πρώην Πρωθυπουργοί σας λένε ευθέως ότι η επίκληση του απορρήτου ζημιώνουν τη Δημοκρατία. Οι σταγόνες που νιώθετε δεν είναι βροχή, είναι από την παράταξή σας.
- Προσπαθείτε με κάθε τρόπο να κρύψετε τα ίχνη σας. Την ενοχή σας τη δηλώνουν οι πράξεις σας εδώ και 4 μήνες, ακόμα και αν δεν υπήρχε κανένα στοιχείο
- Ποιος ήταν αυτός που αποφάσισε την υπαγωγή της ΕΥΠ στο γραφείο του; Εγώ το έκανα; Ο κ. Σαμαράς; Ο κ. Καραμανλής; Ο κ. Σημίτης; Ποιος; Έχετε το θράσος να αφήνετε υπονοούμενα. Την μετατρέψατε από υπηρεσία πληροφοριών σε υπηρεσία παρακολουθήσεων.
- Ποιος έσπευσε να αλλάζει το νόμο για να βάλει τον κολλητό του που δεν πληρούσε τα κριτήρια του νόμου;
- Ποιος έφερε διάταξη που απαγόρευσε στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει όσους έπεσαν θύματα παρακολούθησης, 10 μέρες μετά το αίτημα Κουκάκη;
- Ποιος αποφάσισε να μην κληθούν στην Εξεταστική κρίσιμα πρόσωπα για το σκάνδαλο των υποκλοπών;
- Ποιος επικαλέστηκε το απόρρητο για λόγους εθνικής ασφάλειας για να αδρανοποιήσει την Εξεταστική Επιτροπή; Τίνος κόμματος είναι τα στελέχη που απειλούσαν με 10ετή ποινή φυλάκισης όσους δεν τηρήσουν το απόρρητο και πουν την αλήθεια;
- Ποιος αρνείται να δώσει τα 6 ονόματα αστυνομικών που αποσπάστηκαν στο ΚΕΤΥΑΚ για να χειρίζονται το παράνομο λογισμικό για λογαριασμό της ΕΥΠ.
- Ποιος αρνήθηκε να ζητήσει τη συνδρομή της ΑΔΑΕ για να γίνει έρευνα στους παρόχους , για να αποκαλυφθεί αν είναι μυθεύματα ή αν υπάρχει αλήθεια στις αποκαλύψεις.
- Όλα αυτά εσείς, όχι κάποιος τρίτος κ. Μητσοτάκη τα αποφασίσατε.
- Από ποιον εξαπατηθήκατε, από τον ανιψιό σας; Η εθνική ασφάλεια της χώρας δεν είναι οικογενειακή υπόθεση.
- Εσείς δεν είπατε ότι τον αποπέμψατε, φορτώνοντάς του την ευθύνη; Ο ίδιος στην Θεσμών και Διαφάνειας είπε ότι ουδέποτε τον αποπέμψατε, ότι παραιτήθηκε και τον παρακαλούσατε να μείνει. Θα μας πείτε ποια είναι η αλήθεια; Φέρτε εδώ τα πρακτικά, να τελειώσει το παιχνίδι με τους θεσμούς.
- Είστε τελικά εξαπατημένος και παραπλανημένος από το ίδιο σας το αίμα ή ότι είστε επικίνδυνος; Αν είστε παραπλανημένος είναι ανεπαρκής, αν είστε ο φυσικός και ηθικός αυτουργός αυτής της πληγής στη Δημοκρατία είστε ένας επικίνδυνος πρωθυπουργός.
- Μετά από 40 μέρες κρυφτό εμφανίζετε τον εαυτό σας ως θύμα. Αντί να δώσετε απαντήσεις παρουσιάζεστε ως θύμα.
- Γιατί δεν έχετε μηνύσει αυτούς τους άθλιους δημοσιογράφους που κάνουν τις αποκαλύψεις αφού είναι συκοφάντες; Έστω αυτοί για τους οποίους αναδεικνύονται διαρκώς στοιχεία.
- Την ίδια στιγμή που τους λέτε συκοφάντες, και δεν τους μηνύετε, τους απειλείτε κιόλας ότι αν φέρουν αποδείξεις θα πάνε φυλακή. Και ζητάτε αποδείξεις από αυτούς που τρομοκρατείτε.
- Κάντε μήνυση στους συκοφάντες να πάνε φυλακή.
- Αν όλοι είναι συκοφάντες και είστε αθώος, αποχαρακτηρίστε τώρα το απόρρητο για να μιλήσουν όσοι κράτησαν το στόμα τους κλειστό στην Εξεταστική.
- Αν είστε αθώος συνδράμετε στο έργο της ΑΔΑΕ.
- Δώστε στη δημοσιότητα τα ονόματα των αστυνομικών που είχαν αποσπαστεί για να χειρίζονται το παράνομο λογισμικό.
- Ψηφίστε μία τροπολογία που να επαναφέρει την ενημέρωση από την ΑΔΑΕ στα θύματα παρακολούθησης σε παρόντα χρόνο, όχι σε τρία χρόνια.
- Χθες ζήτησα από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ να αναζητήσει τα στοιχεία που λέτε ότι δεν υπάρχουν. Σύμφωνα με το νόμο έχουμε δικαίωμα να γνωρίζουμε. Την επικροτείτε αυτήν την κίνηση ή θα κρυφτείτε πίσω από το απόρρητο;
- Γιατί διαβάζω διαρροές από χθες ότι εκτροπή θα αποτελεί όχι το να κρύψετε την αλήθεια αλλά το να εφαρμοστεί ο νόμος και να πάρουμε τα στοιχεία. Θέλετε να εφαρμοστεί ο νόμος ή όχι;
- Δεσμεύεστε ότι είναι ψευδή ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε υπουργούς, άλλα πολιτικά πρόσωπα, κυβερνητικούς αξιωματούχους και την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων; Περιμένω μία ξεκάθαρη απάντηση.
- Παρακολουθούσε η ΕΥΠ και άλλους ευρωβουλευτές; Τους επικεφαλής των εξοπλισμών; Τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων;
- Εμείς δεν επικαλεστήκαμε το απόρρητο για να κρύψουμε τις ανομίες μας, λειτουργήσαμε θεσμικά, δεν κάναμε την ΕΥΠ τσιφλίκι μας.
- Υπάρχει περίπτωση η ΕΥΠ να παρακολουθούσε τον κ. Χατζηδάκη και τον κ. Φλώρο;
- Δεσμευθείτε ότι θα παραιτηθείτε εάν αποδειχθεί πως η ΕΥΠ παρακολουθούσε υπουργούς και την ηγεσία του Στρατεύματος, δεν μπορείτε να καθίσετε ούτε μία μέρα.
- Έπρεπε να αποκαλυφθεί ότι ακούτε τη μισή Ελλάδα για να ανακαλύψετε τα θεσμικά κενά; Δεν έχουν διασύρει τα θεσμικά κενά τη δημοκρατία μας, ήταν η πολιτική σας απόφαση.
- Το νομοσχέδιο που φέρνετε, που έχει αποδομηθεί πλήρως, από επιστήμονες, την επιστημονική υπηρεσία της βουλής και τις ανεξάρτητες αρχές, έρχεται να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων μία θεσμική εκτροπή.
- Έχουμε να κάνουμε με τετελεσμένα κακουργήματα από τη διοίκηση και την κυβέρνηση. Καμία ασάφεια δεν σας οδήγησε να παρακολουθήσετε τους κ. Ανδρουλάκη και Κουκάκη. Υπήρξε η επίκληση της εθνικής ασφάλειας. Προφανώς δεν υπάρχει κανένας λόγος εθνικής ασφάλειας και για αυτό δεν μας τον είπατε ποτέ.
- Επιτρέπει το υπάρχουν θεσμικό πλαίσιο στο πρέντατορ να λειτουργεί στην Ελλάδα ; Φυσικά όχι, συνεπάγεται ποινές κάθειρξης.
- Αφήστε την καραμέλα περί μετατροπής του κακουργήματος σε πλημμέλημα.
- Οι υπαίτιοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με σειρά κακουργημάτων, με αυτόν τον υπάρχοντα ποινικό κώδικα.
- Γιατί στήνετε αυτό το αφήγημα για τον ΠΚ; Γιατί λειτουργείτε ως συνήγορος υπεράσπισης όσων διέπραξαν τα αδικήματα. Πιστέψτε με, δεν αλλάξαμε τον ΠΚ για να πέσετε στα μαλακά εσείς που διαπράξατε τα αδικήματα.
- Το πρόβλημα είναι η τροπολογία σας για να κρύψετε την παρακολούθηση Κουκάκη. Και μόνο αυτό επιβεβαιώνει την ενοχή σας. Θελήσατε να τυφλώσετε την ΑΔΑΕ.
- Πόσοι εισαγγελείς σας χρειάζονται για να μην παρανομείτε; Πόσοι;
- Η άθλια πολιτική σας που βαθαίνει τις ανισότητες, που αναδιανέμει τον πλούτο στους ισχυρούς, είναι μία πολιτική που δεν μπορεί να υλοποιηθεί με άλλα μέσα. Οι άθλιες πολιτικές θέλουν και άθλιες μεθόδους.
- Όποιος έχει ασελγήσει στη Δημοκρατία θα λογοδοτήσει και στον ελληνικό λαό και στη Δικαιοσύνη.




Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βασικό χαρακτηριστικό των ενόχων είναι πάντοτε η δειλία και το θράσος. Επί ενάμιση μήνα ο κ. Μητσοτάκης κρύφτηκε από αλλεπάλληλες ερωτήσεις και αρνήθηκε να έρθει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Απέδειξε με τον πιο εύγλωττο τρόπο την ενοχή του και τη δειλία του. Και σήμερα που εμφανίζεται σε αυτό εδώ το Βήμα, αποδεικνύει το έτερο χαρακτηριστικό της ενοχής, το θράσος.

Κύριε Μητσοτάκη, πρέπει να έχετε επίγνωση των δυσκολιών που έχετε να αντιμετωπίσετε, γι’ αυτό σήμερα είχατε μια αξιοθρήνητη παρουσία. Γιατί πραγματικά αυτό που σας βαραίνει πιο πολύ δεν είναι τα αναπάντητα ερωτήματα, δεν είναι ότι δεν είχατε το θάρρος να έρθετε και να απαντήσετε με στοιχεία, είναι το γεγονός ότι ακόμα και σημαίνοντα στελέχη της παράταξής σας, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, έρχονται και σας λένε ευθέως ότι η επίκληση του απορρήτου ζημιώνει την αλήθεια, τη δημοκρατία και την παράταξή σας.

Λοιπόν, ναι, κύριε Μητσοτάκη, οι «σταγόνες» που νιώθετε δεν είναι η βροχή, δεν βρέχει. Είναι από την παράταξή σας, όχι μονάχα από την ελληνική κοινωνία. Επειδή, όμως, κάποια στιγμή έρχεται η ώρα να τελειώσει και το «κρυφτούλι» και τα παιχνίδια με τη δημοκρατία και την εθνική ασφάλεια της χώρας, πρέπει να δώσετε συγκεκριμένες απαντήσεις.

Κρυφτήκατε πέντε εβδομάδες από την Εθνική Αντιπροσωπεία. Κρυφτήκατε και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όταν σας κάλεσε η αρμόδια Επιτροπή να τοποθετηθείτε κι εσείς ήσασταν αλλού, προσπαθήσατε με κάθε τρόπο να μην δώσετε απαντήσεις. Προσπαθείτε με κάθε τρόπο να κρύψετε τα ίχνη σας, να τα καλύψετε. Τα ίχνη, όμως, δεν κρύβονται, όπως και η σφραγίδα της συγκάλυψης που επιχειρείτε να βάλετε παντού δεν κρύβεται. Γιατί, προσέξτε, ακόμα και αν δεν υπήρχε κανένα στοιχείο, καμία ένδειξη που να δηλώνει την ενοχή σας, την ενοχή σας την δηλώνουν οι πράξεις σας οι ίδιες εδώ και τέσσερις μήνες, από τον Αύγουστο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας οι αποκαλύψεις σε σχέση με τις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων, πολιτικών σας αντιπάλων, παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, παρακολουθήσεις υπουργών, παρακολουθήσεις δικαστικών, παρακολουθήσεις επιχειρηματιών, παρακολουθήσεις ακόμα και αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Και έρχομαι να σας ρωτήσω, κύριε Μητσοτάκη, πριν πάμε στα στοιχεία και τις αποδείξεις -μην βιάζεστε-, για να δούμε τα ίχνη για την επιχείρηση συγκάλυψης που αποδεικνύει την ενοχή σας: Ποιος ήταν αυτός που αποφάσισε με το που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας να αλλάξει αυτό που ίσχυε από τη μεταπολίτευση και μετά και να αναλάβει την ευθύνη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στο δικό του γραφείο, στο πρωθυπουργικό Γραφείο; Ποιος; Εγώ το έκανα αυτό; Ο κ. Σαμαράς το έκανε αυτό; Ο κ. Καραμανλής το έκανε αυτό; Ο κ. Σημίτης το έκανε αυτό; Ο κ. Παπανδρέου το έκανε αυτό; Ποιος πρωθυπουργός το έκανε αυτό; Ποιος; Και έχετε το θράσος εδώ να αφήνετε και υπονοούμενα για δημοσιογράφους.

Ποιος ήταν αυτός ο πρωθυπουργός που με το που ανέλαβε έσπευσε να διορίσει επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών –και να τη μετατρέψει από υπηρεσία πληροφοριών σε υπηρεσία παρακολουθήσεων- έναν άνθρωπο ο οποίος δεν πληρούσε τα προβλεπόμενα από τον νόμο προσόντα; Ποιος; Εγώ ήμουν αυτός; Οι πρώην πρωθυπουργοί, όλοι όσοι πέρασαν από αυτά εδώ τα έδρανα; Ποιος; Και ποιος έσπευσε να αλλάξει τον νόμο, προκειμένου να βάλει τον κολλητό του άνθρωπο σε αυτή τη θέση;

Ποιος ήταν αυτός που αποφάσισε να φέρει προς ψήφιση διάταξη που απαγόρευσε στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών να ενημερώνει όσους έπεσαν θύματα παρακολούθησης; Και προσέξτε. Πότε; Όλως τυχαίως, δέκα μέρες μετά το αίτημα της ΑΔΑΕ προς την εισαγγελέα Βλάχου της ΕΥΠ σχετικά με την υπόθεση του υπό παρακολούθηση δημοσιογράφου, κυρίου Κουκάκη. Ποιος το έκανε αυτό; Εσείς.

Ποιος ήταν αυτός που αποφάσισε να μην κληθούν στην εξεταστική επιτροπή κρίσιμα πρόσωπα τα οποία σχετίζονται με το σκάνδαλο των υποκλοπών; Ποιος ήταν αυτός που παρεμπόδισε την ΑΔΑΕ στον έλεγχο τον οποίο δικαιούται και οφείλει να ασκεί, με βάση το Σύνταγμα, προς την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, που οδήγησε τον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ, τον κ. Ράμμο, να κάνει λόγο για τείχος σιωπής και για άρνηση συνεργασίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών με την Αρχή; Ποιος ήταν αυτός;

Ποιος ήταν αυτός που επικαλέστηκε το απόρρητο για λόγους εθνικής ασφάλειας, προκειμένου να αδρανοποιήσει στην πράξη την ίδια την Εξεταστική Επιτροπή; Τίνος κόμματος είναι τα στελέχη αυτά που απειλούσαν δημόσια με δηλώσεις τους με δεκαετή ποινή φυλάκισης όσους δεν τηρήσουν αυτό το απόρρητο και πουν την αλήθεια;

Ποιος αρνείται να δώσει τα έξι ονόματα των αστυνομικών υπαλλήλων, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Το Βήμα, κύριε Μητσοτάκη, οι οποίοι είχαν αποσπαστεί στο ΚΕΤΥΑΚ για να χειρίζονται το Predator, το παράνομο λογισμικό, για λογαριασμό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών; Ποιος αρνείται να δώσει τα ονόματα;

Ποιος αρνήθηκε να ζητήσει, όπως επανειλημμένως έχω δηλώσει και σας έχω προκαλέσει, τη συνδρομή της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου, της ΑΔΑΕ, προκειμένου να διεξαχθεί έλεγχος στους παρόχους; Διότι ο νόμος προβλέπει συγκεκριμένες εγγυήσεις για τη θεσμική λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ώστε να αποκαλυφθεί, κύριε Μητσοτάκη, αν όλα αυτά είναι μυθεύματα, αν όλα αυτά είναι, όπως είπατε, ένα σίριαλ κατασκευών ή εάν υπάρχει αλήθεια σε αυτές τις αποκαλύψεις. Ποιος λοιπόν αρνήθηκε; Οι δικοί σας υπουργοί ήταν.

Γιατί δεν πήγατε μαζί με τους υπουργούς αυτούς στους παρόχους εσείς λοιπόν, που είστε «καθαρός ουρανός που δεν φοβάται αστραπές», να πείτε ότι, ορίστε, ζητάμε να ελεγχθεί αν τηρήθηκαν αρχεία -που τηρούνται, υποχρεωμένοι είναι να τηρούν αρχεία- αν υπάρχουν τα κινητά τους τηλέφωνα επισυνδεδεμένα; Όχι από κάποιο παράνομο λογισμικό. Από την Εθνική Υπηρεσία της οποίας ήσασταν εσείς επικεφαλής. Εσείς ο ίδιος είχατε τη θεσμική ευθύνη στο Γραφείο το πρωθυπουργικό.

Όλα αυτά εσείς, όχι κάποιος τρίτος, κύριε Μητσοτάκη, τα αποφασίσατε. Και τι δείχνουν όλες αυτές οι αποφάσεις; Δείχνουν άραγε έναν πρωθυπουργό ο οποίος δεν ήξερε τίποτα; Δείχνουν έναν πρωθυπουργό που εξαπατήθηκε; Από ποιόν άραγε εξαπατηθήκατε; Από ποιον; Από τον ανιψιό σας, που τον είχατε ορίσει ως βοηθό εκπλήρωσης στον έλεγχο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, διότι φαίνεται ότι στο δικό σας το μυαλό η εθνική ασφάλεια της χώρας είναι μια οικογενειακή υπόθεση;

Εσείς δεν είσαστε που δηλώσατε με συνέντευξή σας στους Sunday Times, αν δεν κάνω λάθος, ότι αποπέμψατε τον ανιψιό σας φορτώνοντάς του την ευθύνη για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων; Ο ίδιος, όμως, ήρθε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και δήλωσε ότι ουδέποτε τον αποπέμψατε, ότι παραιτήθηκε αυτοβούλως και ότι εσείς τον παρακαλάγατε να μείνει, αλλά αυτός έφυγε. Είναι έτσι ή δεν είναι; Ποια είναι η αλήθεια; Θα μας βοηθήσετε να καταλάβουμε ποια είναι η αλήθεια; Δεν το είπατε αυτό;

Α, δεν το είπε αυτό. Α, μάλιστα δεν το είπε αυτό. Τα Πρακτικά! Φέρτε εδώ τα Πρακτικά, να τελειώσει εδώ αυτό το «παιχνιδάκι» με τους θεσμούς. Θα τελειώσει, κύριοι, αυτό το «παιχνιδάκι» με τους θεσμούς, το να κρύβεστε. Ντροπή σας!

Ας μας πει, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης ποια είναι η αλήθεια. Ας μας βοηθήσετε να καταλάβουμε κι εμείς ποια είναι η αλήθεια. Ας μας βοηθήσετε. Φέρτε και τα Πρακτικά. Εδώ είναι ο πρωθυπουργός, ας πει την αλήθεια επιτέλους, ποια είναι η αλήθεια.

Η αλήθεια είναι, κύριε Μητσοτάκη, ότι είστε τελικά ένας εξαπατημένος, ένας παραπλανημένος πρωθυπουργός, εξαπατημένος από τον ίδιο σας τον ανιψιό, το ίδιο σας το αίμα ή ότι είστε ένας επικίνδυνος πρωθυπουργός; Διαλέξτε, ένα από τα δύο συμβαίνει.

Αν είστε παραπλανημένος, είστε ανεπαρκής γι’ αυτήν τη θέση. Αν, όμως, είστε ο ιθύνων νους, ο φυσικός και ηθικός αυτουργός αυτής της βαθιάς πληγής στο σώμα της θεσμικής λειτουργίας της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στον τόπο μας από τη μεταπολίτευση και μετά, τότε είστε ένας επικίνδυνος Πρωθυπουργός.

Και αλήθεια δεν ξέρω τι είναι χειρότερο για εσάς να πιστέψουμε. Ήρθατε σήμερα μετά από σαράντα ολόκληρες μέρες κρυφτό για να εμφανίσετε σχεδόν τον εαυτό σας ως θύμα. Είστε θύμα! Εμείς ήμασταν αυτοί που σας παρακολουθούσαμε -αυτό μας είπατε περίπου- και να ζητήσετε και τα ρέστα από πάνω. Αντί να δώσετε απαντήσεις, κρύβατε τα ίχνη σας και μας παρουσιάζατε ως θύμα. «Πώς είναι δυνατόν να περνάει από το μυαλό μας ότι θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο», είναι το βασικό σας επιχείρημα. Είστε θύμα και όχι θύτης, θύμα συκοφαντικών επιθέσεων, θύμα μυθευμάτων και σκευωρίας. Γιατί; Γιατί λέτε ότι οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι αποκαλύπτουν εδώ και τέσσερις μήνες τη λειτουργία και το εύρος αυτού του παρακρατικού μηχανισμού με κέντρο το γραφείο σας, δεν έχουν και δεν δείχνουν, λέτε, αποδείξεις. Μάλιστα.

Απαντήστε μου τότε σε κάτι πολύ απλό, κύριε Μητσοτάκη. Αυτούς τους «άθλιους» δημοσιογράφους που σέρνουν την πολιτική ζωή του τόπου και τη δημοκρατία και το πολίτευμα στον βούρκο -και δεν είναι ένας, οι αποκαλύψεις ήταν στο Βήμα, στα Νέα, στο Inside Story, στην Εφημερίδα των Συντακτών, στην εφημερίδα Documento- γιατί δεν τους έχετε μηνύσει, κύριε Μητσοτάκη; Κάντε τους μια μήνυση. Κάντε τους μια μήνυση!

Εσείς; Όχι εσείς. Αυτοί για τους οποίους διαρκώς αναδεικνύονται στοιχεία. Γιατί; Γιατί δεν κάνετε μια μήνυση; Γιατί; Έχετε απάντηση σε αυτό το ερώτημα; Αφού είναι συκοφάντες, αφού είναι άθλιοι, αφού όλα όσα λένε είναι ψευδή, αφού είναι αυτοί οι οποίοι σέρνουν τη χώρα και την πολιτική ζωή του τόπου στον βούρκο, γιατί δεν τους μηνύετε; Δεν έχετε απάντηση. Αν αυτό δεν είναι απόδειξη της ενοχής σας, τότε τι άλλο είναι απόδειξη της ενοχής σας;

Να σας πω τι άλλο είναι. Την ίδια στιγμή που τους λέτε συκοφάντες, την ίδια στιγμή που δεν τους μηνύετε, τους απειλείτε και από πάνω, ότι αν προσκομίσουν στοιχεία θα πάνε δέκα χρόνια φυλακή. Αυτό κάνετε. Τρομοκρατείτε και εκβιάζετε και ταυτόχρονα ζητάτε τις αποδείξεις από αυτούς που τρομοκρατείτε.

Οφείλετε, όμως, να αναγνωρίσετε, κύριοι συνάδελφοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας -ακούστηκε ένα «αχ», κατανοώ τη δυσκολία στην οποία βρίσκεστε.

Οφείλετε να κατανοήσετε και εσείς -και όσοι μας παρακολουθούν και κυρίως ο κύριος πρωθυπουργός, ο οποίος αυτοπαρουσιάστηκε στην πολιτική ζωή της χώρας ως φιλελεύθερος πολιτικός- αφού είστε φιλελεύθεροι, ότι στις φιλελεύθερες δημοκρατίες, σε όλες, η δημοσιογραφική έρευνα που ασκεί έλεγχο στην εξουσία συλλέγει τα στοιχεία και προχωρά σε αποκαλύψεις. Αυτή είναι η δουλειά της, παντού στον κόσμο. Από εκεί και πέρα τον λόγο τον έχει η δικαιοσύνη και οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα αρχές.

Αφού συμφωνούμε, λοιπόν, απόλυτα, αφήστε αυτήν τη διαρκή καραμέλα για τις αποδείξεις, αφήστε τους εκβιασμούς και τις απειλές και σταματήστε να εμποδίζετε με κάθε τρόπο να βγει η αλήθεια στο φως. Αν όπως λέτε είστε αθώος, κύριε Μητσοτάκη, ιδού η Ρόδος.

Εγώ λοιπόν, κυρία Πιπιλή, συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Κάντε μήνυση στους συκοφάντες να πάνε φυλακή επιτέλους, εφόσον σέρνουν την πολιτική ζωή του τόπου στον βούρκο. Κάντε τους μήνυση.

Εγώ δεν αντιδικώ με την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, διότι τον πυρήνα των απόψεων που ακούστηκαν από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας εγώ τον υιοθετώ, κύριε Μητσοτάκη. Ποιος είπε τη φράση «η επίκληση του απορρήτου υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου»; Δεν την είπα εγώ. Την είπε ο κ. Καραμανλής.

Ποιος είπε τη φράση χθες «πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες και πλήρεις απαντήσεις -άραγε δεν έχουν δοθεί- χωρίς να δίνουμε την εντύπωση ότι το απόρρητο είναι μια βολική δικαιολογία»; Την είπε χθες ο κ. Σαμαράς, δεν την είπα εγώ. Λυπάμαι. Δεν τα είπα εγώ αυτά.

Ιδού, λοιπόν, η Ρόδος, κύριε Μητσοτάκη. Αν όλοι είναι συκοφάντες και εσείς είστε αθώος, αποχαρακτηρίστε τώρα το απόρρητο, ώστε να μπορέσουν να μιλήσουν όσοι το επικαλέστηκαν στην Εξεταστική Επιτροπή και κράτησαν εξ αυτού του λόγου το στόμα τους κλειστό.

Αν είστε αθώος, συνδράμετε στο έργο της ΑΔΑΕ, ώστε να μάθουμε αν υπήρξαν διατάξεις για την παρακολούθηση από την ΕΥΠ όλων αυτών των προσώπων που φέρονται ως στόχοι. Ελάτε να πάμε μαζί με όσους κατηγορούνται στους παρόχους, που είναι υποχρεωμένοι να κρατούν τα στοιχεία. Δώστε, αν είστε αθώος, στη δημοσιότητα τα ονόματα των αστυνομικών υπαλλήλων που είχαν αποσπαστεί από το γραφείο σας για να χειρίζονται το παράνομο λογισμικό για λογαριασμό της ΕΥΠ.

Ψηφίστε, αν είστε αθώος, σήμερα με τον νόμο που κατεβάζετε μία τροπολογία που να επαναφέρει τη δυνατότητα ενημέρωσης από την ΑΔΑΕ των προσώπων που έχουν τεθεί σε παρακολούθηση σε παρόντα χρόνο, τώρα, όχι μετά από τρία χρόνια. Ιδού η Ρόδος. Θα το κάνετε;

Χθες, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, απηύθυναν ένα αίτημα στον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ να αναζητήσει τα στοιχεία που τόσο πολύ επικαλείστε ότι δεν υπάρχουν. Σύμφωνα με τον νόμο ως πολιτικός αρχηγός, αλλά και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, έχουμε δικαίωμα να γνωρίζουμε. Όλος ο ελληνικός λαός θα έλεγα ότι έχει δικαίωμα να γνωρίζει την αλήθεια. Ήθελα να σας ρωτήσω αν αυτήν την κίνηση που έκανα εγώ χθες, κύριε Μητσοτάκη, θα την επικροτήσετε ή θα κρυφτείτε και πάλι πίσω από το απόρρητο, πίσω από δήθεν εθνικούς λόγους, πίσω από νομικίστικα προσχήματα. Γιατί διαβάζω από χθες το βράδυ διαρροές και κατευθυνόμενα δημοσιεύματα και σημερινά πρωτοσέλιδα από φιλικές προς εσάς εφημερίδες ότι εκτροπή αποτελεί όχι το να κρύψετε ξεδιάντροπα την αλήθεια, αλλά το να εφαρμοστεί ο νόμος και να πάρουμε τα στοιχεία. Αυτό γράφουν τα πρωτοσέλιδα. Και θα ήθελα ξεκάθαρα να μας πείτε ποια είναι η άποψή σας: Να εφαρμοστεί ο νόμος ή όχι; Θα ήθελα μια απάντηση. Σε κάθε περίπτωση οφείλετε να δώσετε μια καθαρή απάντηση στον ελληνικό λαό και εδώ ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας.

Μιλήσατε περίπου τριάντα οκτώ λεπτά, αλλά μετά από όλα όσα έχουν συμβεί και από σαράντα και πλέον μέρες απουσίας σας από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, θα περίμενε κανείς, ιδίως όταν έχουν προκύψει αποκαλύψεις που αγγίζουν τον πυρήνα της εθνικής μας ασφάλειας –προσέξτε, αφήστε όλα τα άλλα, τουλάχιστον αυτό- να αναλάβετε το θάρρος ως πρωθυπουργός της χώρας και να πείτε ένα ξεκάθαρο: «Όλα αυτά και κυρίως ότι επί των ημερών σας η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών παρακολουθούσε υπουργούς και αρχηγούς Ενόπλων Δυνάμεων είναι απολύτως ψευδή». Περιμένω να το πείτε, κύριε Μητσοτάκη. Όχι γενικά και αόριστα. «Εβδομαδιαίο σίριαλ», «κανένα στοιχείο», «δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά», «είναι τελευταίο σκαλί στην αθλιότητα». Ωραίες είναι αυτές οι φράσεις. Όμως εγώ περιμένω σήμερα να μας πείτε ξεκάθαρα: παρακολουθούσε η ΕΥΠ με μόνιμη επισήμανση πέραν του κ. Ανδρουλάκη και άλλα πολιτικά πρόσωπα; Ναι ή όχι; Παρακολουθούσε η ΕΥΠ υπουργούς και μέλη της δικής σας κυβέρνησης, ναι ή όχι;

Ξέρετε, σε αυτή την απάντηση δεν χωράει τρίτο. Άντε να πείτε και ένα «δεν ξέρω». Το καταλαβαίνω. Μπορείτε να πείτε «δεν ξέρω». Ναι, όχι, δεν ξέρω. Καθαρά όμως. Καθαρά. Εδώ. Στον ελληνικό λαό μιλάτε σήμερα, όχι σε μένα. Παρακολουθούσε και άλλους ευρωβουλευτές, τον κ. Κύρτσο, την κ. Καϊλή; Παρακολουθούσε η ΕΥΠ τους επικεφαλής των εξοπλισμών; Παρακολουθούσε τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων; Χρωστάτε μία καθαρή απάντηση σε αυτό.

Κυρία Πιπιλή, σας ευχαριστώ που μου δίνετε αυτή τη δυνατότητα. Εμείς όλες τις απαντήσεις, ακριβώς επειδή καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται, τις έχουμε δώσει δημόσια. Όλα όσα έγιναν επί των ημερών μας υπάρχουν στα αρχεία των Εισαγγελέων, της Εισαγγελίας Εφετών, της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, των παρόχων και της ΑΔΑΕ. Σε πέντε μεριές. Πηγαίνετε να τα βρείτε. Σε πέντε μεριές.

Εμείς δεν επικαλεστήκαμε ποτέ το απόρρητο. Ποτέ δεν επικαλεστήκαμε το απόρρητο για να κρύψουμε τις ανομίες μας γιατί εμείς λειτουργήσαμε θεσμικά και με γνώμονα το πατριωτικό συμφέρον. Δεν κάναμε την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών τσιφλίκι μας. Δεν κάναμε την ΕΥΠ οικογενειακή υπόθεση, κυρία Πιπιλή. Καταλάβατε; Καταλάβατε; Πηγαίνετε να βρείτε όλα τα στοιχεία. Όλα.

Όμως, κύριε Μητσοτάκη, επαναλαμβάνω σε εσάς το ερώτημα και θέλω μια ξεκάθαρη απάντηση. Υπάρχει περίπτωση η ΕΥΠ, όπως έκανε με τον κ. Ανδρουλάκη –που παραδεχθήκατε ότι ήταν νόμιμο αλλά ήταν λάθος κι αν το γνωρίζατε δεν θα το επιτρέπατε- να συνέβη το ίδιο και με τον κ. Χατζηδάκη; Υπάρχει περίπτωση να συνέβη και με τον κ. Φλώρο; Απαντήστε μου.

Κοιτάξτε, κύριε Μητσοτάκη. Ελπίζω η απάντηση να είναι αυτή που προσδοκούμε όλοι. Η απάντηση να είναι «όχι». Δεν υπάρχει περίπτωση. Περιμένω να την ακούσω καθαρά όμως από εσάς. Αν η απάντηση είναι «όχι», λοιπόν, σας ζητώ και σας το λέω προκαταβολικά όταν ανεβείτε σ’ αυτό το Βήμα, θα πρέπει να δεσμευθείτε και για κάτι ακόμα εδώ ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας και του ελληνικού λαού. Ότι σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι ψεύδεστε θα αναλάβετε τις ευθύνες και θα παραιτηθείτε. Δεν θα μείνετε ούτε μια μέρα. Ούτε μια μέρα. Αν αποδειχθεί το αντίθετο δεν θα καθίσετε ούτε μια μέρα στη θέση του πρωθυπουργού της χώρας μετά από τέτοια εκτροπή. Αν αποδειχθεί το αντίθετο.

Αυτό σας ζητώ να δεσμευθείτε καθαρά σήμερα ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας. Δεν ζητώ κάτι παράλογο. Ζητώ το αυτονόητο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Αυτό που θα συνέβαινε σε κάθε ευνομούμενη φιλελεύθερη ευρωπαϊκή δημοκρατία. Αφού είστε και φιλελεύθεροι και φιλοευρωπαίοι, αποδείξτε το.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο ρόλος των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, ο ρόλος του αρχηγού της Αντιπολίτευσης, δεν είναι ούτε να παριστάνει τον ντετέκτιβ, ούτε τον δικαστή. Ο ρόλος μας είναι θεσμικός. Και σε ό,τι με αφορά, δεν θα ξεφύγω ούτε κεραία απ’ αυτόν το θεσμικό ρόλο. Αυτό που κάνω αυτή τη στιγμή είναι υποχρέωσή μου ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης: θεσμικά να ζητάω απαντήσεις. Οι αποδείξεις όλοι γνωρίζουμε πού βρίσκονται. Θεσμικά θα αγωνιστούμε ως το τέλος για να τις αναδείξουμε. Για να θυμηθώ τη φράση του αείμνηστου Ηλία Ηλιού, ενός μεγάλου κοινοβουλευτικού άντρα της Αριστεράς «θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα». Αυτό θα κάνουμε. Και το κρυφτούλι θα τελειώσει. Είτε το θέλετε, είτε όχι.

Με τη Δημοκρατία και την εθνική ασφάλεια δεν θα παίζουμε. Τελεία, παράγραφος. Αν μας λέτε την αλήθεια ή μας λέτε ψέματα ο χρόνος πολύ σύντομα θα το αποδείξει. Αλλά βεβαίως, αν όπως λέτε, είναι όλα ψέματα και κατασκευές, το κρίσιμο ερώτημα το οποίο σας απηύθυνα -και ζητώ μια απάντηση από τον κ. Μητσοτάκη γι’ αυτό- είναι γιατί δεν πηγαίνετε στον εισαγγελέα τους διαρροείς των ψευδών ειδήσεων.

Έρχομαι στο νομοσχέδιο. Σαράντα μέρες αποφεύγατε να έρθετε και ήρθατε σήμερα δήθεν για να θεραπεύσετε τα θεσμικά κενά στη λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Και αναρωτιέμαι. Τρεισήμισι χρόνια τώρα δεν τα είχατε ανακαλύψει αυτά τα θεσμικά κενά; Έπρεπε να αποκαλυφθεί ότι ακούτε τη μισή Ελλάδα για να μας πείτε ότι υπάρχουν θεσμικά κενά;

Προσέξτε. Αυτό που κάνετε είναι προπέτασμα καπνού μπροστά στην αλήθεια που αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο των καθεστωτικών σας πρακτικών. Η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν τα θεσμικά κενά αυτά που έχουν σήμερα διασύρει την ίδια τη Δημοκρατία μας. Ήταν η πολιτική σας απόφαση να δημιουργηθεί ένα σύστημα διακυβέρνησης πέρα και έξω από τα στενά όρια μιας δυτικής φιλελεύθερης δημοκρατίας. Το νομοσχέδιο που φέρνετε σήμερα, που σημειωτέον έχει αποδομηθεί πλήρως από την επιστημονική κοινότητα, από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, αλλά και τις καθ’ ύλην αρμόδιες Ανεξάρτητες Αρχές, έρχεται απλά για να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων μία αντισυνταγματική εκτροπή, που πλήττει ευθέως τα θεμέλια του πολιτεύματος. Το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο ήταν απολύτως επαρκές, ώστε να μην οδηγηθούμε σε παραβιάσεις του νόμου και του Συντάγματος. Δεν μιλάμε για κάποια διοικητική αστοχία στο πλαίσιο μιας νομοθετικής ασάφειας. Μιλάμε για μία συνθήκη όπου έχει παραβιαστεί και μάλιστα βάναυσα, το ίδιο το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο. Έχουμε, δηλαδή, να κάνουμε με τετελεσμένα αδικήματα, κακουργήματα και πλημμελήματα εκ μέρους της διοίκησης και της ίδιας της Κυβέρνησης.

Καμία ασάφεια νομοθετική δεν οδήγησε στην επιλογή σας να παρακολουθήσετε μέσω της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών τον πολιτικό αρχηγό του τρίτου κόμματος, τον κ. Ανδρουλάκη και τον δημοσιογράφο, τον κ. Κουκάκη. Μιλώ για αυτούς που τουλάχιστον μέχρι σήμερα έχετε παραδεχθεί δημοσίως ότι παρακολουθούσατε. Καμία ασάφεια δεν οδήγησε στην παρακολούθησή τους. Υπήρξε η επίκληση της εθνικής ασφάλειας. Ευσταθούσε; Προφανώς και όχι διότι πολύ απλά δεν υπάρχει κανένας λόγος εθνικής ασφάλειας για να παρακολουθείται ο πολιτικός αρχηγός του τρίτου κόμματος. Και ακριβώς επειδή δεν υπάρχει λόγος εθνικής ασφάλειας, δεν μας τον είπατε ποτέ. Και ακριβώς επειδή δεν υπάρχει, η παρακολούθηση του ήταν παράνομη, κύριε Μητσοτάκη. Δεν ήταν κάτι νόμιμο που «ήταν λάθος κι αν το ήξερα δεν θα το επέτρεπα». Ήταν παράνομη πράξη. Τελεία.

Ομοίως και για την υπόθεση του Predator. Επιτρέπει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο στο Predator να λειτουργεί στην Ελλάδα είτε από ιδιώτες, είτε από κυβερνητικές υπηρεσίες; Φυσικά όχι, είναι η απάντηση. Διότι η πράξη της παρακολούθησης συρρέει πραγματικά με σειρά άλλων ποινικών αδικημάτων που έχουν να κάνουν με την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και συνεπάγεται ποινές κάθειρξης. Αφήστε αυτήν την καραμέλα περί μετατροπής του κακουργήματος σε πλημμέλημα.

Διαρκώς διαβάζετε όπως σας αρέσει τους ποινικούς κώδικες για να φτιάξετε ένα αφήγημα. Διαβάστε, λοιπόν, το άρθρο 292 παράγραφος 4 του ποινικού κώδικα για όσους έχουν θέσει σε κίνδυνο θεμελιώδεις αρχές και θεσμούς του πολιτεύματος. Διαβάστε την παράγραφο 5 του ίδιου άρθρου που ποινικοποιεί τη διάθεση στο εμπόριο και την προσφορά υπηρεσιών σχετικά με την εγκατάσταση τέτοιων λογισμικών.

Και μην αμφιβάλλετε καθόλου όταν έρθει η ώρα της πραγματικής απόδοσης των ευθυνών -γιατί θα έρθει- οι υπαίτιοι θα βρεθούν αντιμέτωποι -εξαιτίας αυτού του ποινικού κώδικα- με σειρά κακουργημάτων.

Το θέμα, λοιπόν, είναι γιατί στήνετε αυτό το αφήγημα για τον ποινικό κώδικα ότι, δήθεν, έκανε το κακούργημα, πλημμέλημα; Η εξήγηση που δίνω είναι απλή: Γιατί λειτουργείτε ως συνήγορος υπεράσπισης όσων διέπραξαν τα εγκλήματα. Γι’ αυτό. Και το κυριότερο: Διότι επιχειρείτε και πάλι να επηρεάσετε τη δικαιοσύνη που διενεργεί την έρευνα.

Κύριε Μητσοτάκη, πιστέψτε με, δεν αλλάξαμε τους ποινικούς κώδικες για να πέσετε στα μαλακά εσείς που διαπράξατε τώρα τα εγκλήματα των παρακολουθήσεων, που οδηγήσατε σε αυτήν την πρωτοφανή εκτροπή από τα δημοκρατικά δεδομένα. Όχι, δεν έγινε γι’ αυτό.

Και για να τελειώσει αυτή η καραμέλα, κύριε Μητσοτάκη, αυτή ήταν μια από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι δεν αποτελεί ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η παραγωγή των κωδίκων, αλλά μιας μεγάλης ομάδας επιστημόνων, μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, επιστημόνων κύρους, τους οποίους σας προκαλώ να τους αμφισβητήσετε ευθέως.

Σας προκαλώ, λοιπόν, σε αυτήν εδώ την Αίθουσα, απέναντι στους καθηγητές ποινικού δικαίου, σε όλους τους έγκριτους καθηγητές που συμμετείχαν σε αυτήν τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, να βγείτε και να πείτε ότι έφτιαξαν αυτούς τους ποινικούς κώδικες για να πέσουν στα μαλακά οι συνεργάτες σας, οι οποίοι διέπραξαν τις παρακολουθήσεις. Μα, πόσο γελοία θα γίνουν τελικά τα επιχειρήματά σας και πόσο αξιοθρήνητη θα γίνει η παρουσία σας σε αυτό εδώ το Βήμα για να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα!

Πάμε παρακάτω, διότι τα ίδια ισχύουν σε σχέση με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και για το περίφημο απόρρητο που αντιτάξατε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και στην Εξεταστική Επιτροπή. Είναι θέμα ανεπάρκειας του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου; Ή είναι θέμα πολιτικής βούλησης που παραβιάζει και εξακολουθεί να παραβιάζει το Σύνταγμα; Το θεσμικό κενό ήταν αυτό που έκρυψε μάρτυρες από τη διαδικασία ή η απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας; Ο ανατριχιαστικός ισχυρισμός της εισαγγελέως, κυρίας Βλάχου, ότι θα μπορούσε με μόνη τη δική της -κατά την άποψή της ανέλεγκτη κρίση, έτσι είπε «είναι ανέλεγκτη η κρίση μου»- να υπογραφεί ακόμα και για την παρακολούθηση της Προέδρου της Δημοκρατίας, αυτός ο ανατριχιαστικός ισχυρισμός που θυμίζει άλλες εποχές, είναι αλήθεια προϊόν ανεπάρκειας του σημερινού θεσμικού πλαισίου ή αποτελεί μια ερμηνεία της κείμενης νομοθεσίας και του Συντάγματος που είναι, προφανώς, παράδοξη και προφανέστατα παράνομη;

Ποιο είναι ακριβώς το θεσμικό κενό, το οποίο οδήγησε το διοικητή της ΕΥΠ -όχι τον Κοντολέοντα, αλλά το σημερινό, τον κ. Δεμίρη- να πει στην ΑΔΑΕ, δηλαδή στο κατά το Σύνταγμα ελεγκτικό του όργανο, «αρνούμαι να συνεργαστώ μαζί σου και δεν σου δίνω καμία πληροφορία, διότι δεσμεύομαι από το απόρρητο»; Από ποιο, αλήθεια, μέρος του νομικού ισχύοντος πλαισίου ισχύει αυτό που έγινε;

Κοιτάξτε τώρα, επειδή είμαι μηχανικός -δεν είμαι νομικός, το γνωρίζετε- μπορώ λοιπόν ως μηχανικός να διακρίνω ότι άλλο είναι τα θεμέλια και άλλο η ανωδομή. Άλλο το Σύνταγμα και άλλο οι νόμοι. Η λειτουργία της ΑΔΑΕ, λοιπόν, ορίζεται από το ίδιο το Σύνταγμα. Αφήστε, λοιπόν, τις αστειότητες. Αφήστε τις αστειότητες!

Θέλετε, όμως, να μιλήσουμε για το πραγματικό πρόβλημα; Πραγματικό πρόβλημα θεσμικό είναι αυτό που εσείς δημιουργήσατε με την τροπολογία σας για να καλύψετε την παρακολούθηση του κ. Κουκάκη, με την κατάργηση της δυνατότητας του θιγόμενου της παρακολούθησης να ενημερωθεί από την ΑΔΑΕ για την υπόθεσή του.

Και μόνο αυτή η τροπολογία, κύριε Μητσοτάκη, που εσείς, προφανώς, γνωρίζατε γιατί εσείς δίνατε τις εντολές, επιτελικό κράτος γαρ. Αλλά και επιτελικό κράτος να μην είχατε, ο πρωθυπουργός δεν είναι δυνατόν να μην γνωρίζει τι νομοθετεί. Και μόνο αυτό ως στοιχείο από ολόκληρη την υπόθεση, θα αποκαλούσα ψευδή μάρτυρα της ενοχής σας. Το ότι θελήσατε, δηλαδή, από νωρίς να τύφλωσε την αρμόδια κατά το Σύνταγμα Ανεξάρτητη Αρχή και όλους τους ενδιαφερόμενους. Αυτό και μόνο δείχνει το δόλο σας.

Τι αλλάζετε, όμως, τώρα σχετικά με το ζήτημα της ενημέρωσης της ΑΔΑΕ; Αφού ακυρώσατε τη δυνατότητα της Αρχής να ενημερώνει τους θιγόμενους, καταργώντας το δικαίωμα του θιγόμενου να ενημερώνεται, τώρα για τα μάτια του κόσμου το επαναφέρετε αλλά βάζοντας χρονικό όριο τριών ετών από το τέλος της παρακολούθησης.

Και ποιος θα τους ενημερώνει τότε, μετά από τρία χρόνια; Όχι η ΑΔΑΕ, αλλά μια τριμελής επιτροπή όπου η ΑΔΑΕ θα παίζει τον ρόλο μιας αδύναμης μειοψηφίας. Η Αρχή η οποία από το Σύνταγμα και το άρθρο 19 έχει εξουσία και αρμοδιότητά της είναι να ελέγχει την ΕΥΠ -τις διαδικασίες και τις πράξεις της- θα εξαρτάται από άλλα δύο μέλη που θα είναι οι δύο εισαγγελείς που διέταξαν την άρση του απορρήτου, όχι από κάποιους άλλους εισαγγελείς… Δηλαδή, αυτοί οι οποίοι διέταξαν είναι δυνατόν να βγουν μετά και να πουν ότι «κακώς τη διατάξαμε»;

Άρα, αυτό το οποίο κάνετε είναι θεσμικά να θωρακίζετε τη διαδικασία ώστε να μην ελέγχονται από την ΑΔΑΕ οι αποφάσεις των εισαγγελέων και προφανώς της ΕΥΠ. Αυτό κάνετε. Αυτό κάνετε! Είναι μια φοβερή σύλληψη.

Πρόκειται για την πιο ξεδιάντροπη φωτογραφική ρύθμιση μπας και καταφέρετε να θάψετε το σημερινό σκάνδαλο των υποκλοπών, πετώντας τη διαλεύκανση στο χρόνο -μετά από τρία χρόνια- και περιορίζοντας την Ανεξάρτητη Αρχή, που κατά το Σύνταγμα έχει την ευθύνη, σε διακοσμητικό ρόλο.

Στο μεταξύ, στους έξι μήνες τα αποτελέσματα της παρακολούθησης, τα στοιχεία, θα έχουν διαγραφεί. Γι’ αυτό και ορίζεται ότι η ενημέρωση θα είναι μόνο ένα «ναι» ή ένα «όχι», χωρίς καμία αναφορά στους λόγους της παρακολούθησης. Αυτό, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι ενημέρωση. Αυτό είναι κοροϊδία.

Σε σχέση με το απόρρητο, τώρα. Έρχεστε χωρίς ντροπή για να θεσμοθετήσετε την αθλιότητα που κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας διαπράξατε και δεν βρέθηκε ούτε ένας καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, κύριε Γεραπετρίτη, ούτε ένας συνάδελφός σας δεν βρέθηκε να το υποστηρίξει. Ούτε ένας. Και αναρωτιέμαι: Τι σόι δημοκρατία είναι αυτή που η αρμόδια επιτροπή της Βουλής θα καλεί τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών για να ενημερωθεί για οποιοδήποτε ζήτημα και αυτός θα μπορεί να λέει «δεν σας απαντώ, απόρρητο». Τελεία.

Αντίστοιχα, όταν η ΑΔΑΕ προσπαθεί να ασκήσει τη συνταγματική της υποχρέωση να ελέγξει την ΕΥΠ, τότε με βάση τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου σας, η ΕΥΠ θα μπορεί να αρνείται τον έλεγχο.

Με δυο λόγια να το πω: Ξαφνικά η ΕΥΠ θα είναι πάνω από τη Βουλή. Ξαφνικά η ΕΥΠ θα είναι πάνω από το Σύνταγμα. Και προσέξτε, για ποια ΕΥΠ μιλάμε; Αυτή που με την πρώτη πράξη της κυβέρνησής σας υπήχθη απευθείας στον Πρωθυπουργό και που σήμερα κατηγορείται ότι λειτούργησε ως θεσμικό παράκεντρο προκειμένου να παρακολουθεί ακόμη και τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων, αυτούς δηλαδή που κατ’ εξοχήν έχουν την ευθύνη της εθνικής μας ασφάλειας. Είναι παράλογο, είναι αδιανόητο.

Υιοθετείτε, επίσης, για την εθνική ασφάλεια έναν ορισμό λάστιχο. Η εθνική ασφάλεια οφείλει να είναι ορισμένη με τρόπο σαφή και συγκεκριμένο στη βάση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και όχι να στηρίζεται σε αόριστες και ενδεικτικές, δηλαδή ορθάνοιχτες σε αυθαιρεσίες έννοιες. Γιατί το κάνετε αυτό; Μα, προφανώς για να δώσετε εκ των υστέρων θεσμική νομιμοποίηση σε αυτή την εκτροπή την οποία συντελέσατε. Το μόνο που καταφέρνετε, είναι να αποδεικνύετε την ενοχή σας και σε όσους έχουν την παραμικρή αμφιβολία.

Και δεν είναι μόνο αυτά. Παριστάνετε ότι δήθεν φέρνετε εγγυήσεις στο πλαίσιο της άρσης του απορρήτου, τη στιγμή που αντί να κάνετε ένα πολυπρόσωπο ανεξάρτητο δικαστικό όργανο που θα κρίνει τα αιτήματα, επιμένετε στη φόρμουλα των δύο εισαγγελέων και προσπαθείτε να αποπροσανατολίσετε σε σχέση με το ότι εσείς πήραμε την πρωτοβουλία να κάνετε -αλήθεια είναι αυτό- δύο τους εισαγγελείς.

Όμως, το μείζον ζήτημα, κύριε Μητσοτάκη, δεν είναι ο αριθμός, αλλά το ότι ο ένας εισαγγελέας επί των δικών μας ημερών ούτε που διανοήθηκε να συμβάλει σε αυτή τη φρίκη που συντελέστηκε επί των δικών σας ημερών. Αυτό είναι το πρόβλημα.

Και από τα έδρανα κάτω -καταγράφηκε στα Πρακτικά, αλλά θέλω να το ακούσουν και οι συνάδελφοι- όταν με επικρίνατε γι’ αυτό, σας ρωτούσα: Πόσοι εισαγγελείς σας χρειάζονται προκειμένου να μην παρανομείτε; Δυο; Τρεις; Πέντε; Πόσοι; Ο ένας εισαγγελέας ήταν το πρόβλημα;

Έρχομαι και κλείνω με το βασικό θέμα, το οποίο νομίζω ότι θίγει μετ’ επιτάσεως η έκθεση της Νομικής Υπηρεσίας της Βουλής, που είναι το ζήτημα της αναιτιολόγητης κρίσης του εισαγγελέα. Δεν καταλάβατε ότι η αιτιολογία της εισαγγελικής διάταξης είναι ένας βασικός τρόπος για να ελέγχεται ο εισαγγελέας της ΕΥΠ; Εσείς με μια λαθροχειρία προβλέπετε τυπική μόνο αιτιολόγηση του αιτήματος της ΕΥΠ, αλλά όχι εισαγγελικής διάταξης. Είναι κρίσιμο θέμα αυτό και είναι ακόμα κρισιμότερο όταν η σημερινή εισαγγελέας εκφέρει αυτές τις ανατριχιαστικές, για την ίδια τη Δημοκρατία και τη λειτουργία του πολιτεύματος, απόψεις ότι είναι ανέλεγκτη η κρίση της και μπορεί με μια υπογραφή να παρακολουθεί τους πάντες.

Το νομοσχέδιό σας, λοιπόν, και κλείνω, είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο προσπαθεί εκ των υστέρων να δώσει θεσμική νομιμοποίηση στο έγκλημα που διαπράξατε. Είναι ένα νομοσχέδιο συγκάλυψης.

Σας καλούμε να σταματήσετε, επιτέλους, αυτόν τον αυταρχικό κατήφορο, που βαθαίνει σήμερα με μια ακόμα πράξη και επιβεβαιώνει την πεποίθησή μας ότι η επιλογή σας να χρησιμοποιήσετε τα αθλιότερα μέσα δεν ήταν ένα ατύχημα, ήταν μέθοδος διακυβέρνησης.

Η άθλια πολιτική σας, που βαθαίνει τις ανισότητες, που αναδιανέμει τον πλούτο από τη μεσαία τάξη και τους αδύναμους στους ισχυρούς, που κάνει νόμο το άδικο, είναι μια πολιτική που δεν μπορεί να υλοποιηθεί με άλλα μέσα. Είναι μια πολιτική που δεν μπορεί να αντέξει στον “στενό κορσέ” των δημοκρατικών κανόνων και του κράτους δικαίου. Οι άθλιες πολιτικές θέλουν και άθλιες μεθόδους.

Κάνετε, όμως, μεγάλο λάθος αν νομίζετε ότι η ελληνική κοινωνία θα ανεχθεί αυτήν την εκτροπή. Διαβάζετε αυτά που θέλετε να διαβάζετε από τις μετρήσεις ή αυτά που σας σερβίρουν. Δεν έχετε κατανοήσει, όμως, τη βαθιά δημοκρατική συνείδηση του ελληνικού λαού. Πρόκειται για μια δημοκρατική συνείδηση που είναι εγγεγραμμένη στην πλειοψηφία του ελληνικού λαού, γιατί η δημοκρατία σε αυτό τον τόπο δεν μας χαρίστηκε. Κατακτήθηκε με αγώνες και με αίμα και γι’ αυτό ο ελληνικός λαός και η δημοκρατία είναι για άλλη μια φορά αυτή που θα δώσει τη λύση, διότι στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Όποιος έχει ασελγήσει στις αξίες της και στο σώμα της, πολύ σύντομα θα κληθεί να λογοδοτήσει και στον ελληνικό λαό αλλά και στην ελληνική δικαιοσύνη.


«Απαντήστε, κ. Μητσοτάκη, με την εθνική ασφάλεια δεν παίζουμε: Υπήρξε διάταξη παρακολούθησης για τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού;»: Δευτερολογία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Τελευταίο καταφύγιο και χαρακτηριστικό των ενόχων και όσων θέλουν να κλέψουν την ψήφο του ελληνικού λαού είναι ο διχαστικός πολιτικός λόγος και η πατριδοκαπηλία.
Εδώ και μήνες υπάρχουν διαρκώς αποκαλύψεις, όχι από έναν δημοσιογράφο αλλά από πάρα πολλούς, τόσο από τον διεθνή Τύπο όσο και από τον εγχώριο. Από εφημερίδες που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση αλλά και αυτές που δεν ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, όπως το «Βήμα» και τα «Νέα». Υπήρξαν δημοσιεύματα τα οποία φανερώνουν τη σύμπραξη -το ενιαίο κέντρο- του παράνομου λογισμικού με την ΕΥΠ και τις παρακολουθήσεις που διεξήγαγε η ΕΥΠ.

Γιατί δεν προχωράτε σε μηνύσεις; Αποκαλύπτεται ότι μια σειρά από Υπουργούς σας, από στελέχη σας, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος βρέθηκαν είτε υπό παρακολούθηση είτε μέσω του παράνομου λογισμικού, είτε μέσω της ΕΥΠ. Κανένας δεν είχε το σθένος -και δεν ενθαρρύνατε και εσείς- να ασκήσει μήνυση; Γιατί αλήθεια; Διότι αν κάνατε μηνύσεις, κ. Μητσοτάκη, θα νομιμοποιούσατε κάθε δημοσιογράφο να προσκομίσει τις αποδείξεις διότι θα τον μετατρέπατε σε κατηγορούμενο. Δεν υποβάλλετε μηνύσεις όχι επειδή είστε υπεράνω, αλλά επειδή τρέμετε τα στοιχεία που ξέρετε ότι υπάρχουν και θα αναδειχθούν. Γι` αυτό και τρομοκρατείτε με 10 χρόνια φυλάκιση.

Σας καλώ αύριο το πρωί να πάμε μαζί στους παρόχους να δούμε: Υπήρξε διάταξη παρακολούθησης που αφορά τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων; Τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού; Τους Υπουργούς σας; Έρχεστε να πάμε; Με την Εθνική Ασφάλεια δεν παίζουμε.




Έρχομαι, όμως, στην ουσία.

Ξεκίνησα την πρωτομιλία μου λέγοντας ότι βασικό χαρακτηριστικό των ενόχων είναι η δειλία και το θράσος. Σήμερα επιβεβαίωσε αυτό τον ορισμό ο κ. Μητσοτάκης τόσο στην πρωτομιλία του, όσο και στην δευτερομιλία του. Θα πω και κάτι άλλο, ξεκινώντας την δευτερομιλία μου. Τελευταίο καταφύγιο των ενόχων είναι ο διχαστικός πολιτικός λόγος. Ανέβηκε σε αυτό το βήμα για να θυμηθεί το 2008!

Ο διχαστικός λόγος και η πατριδοκαπηλία είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των ενόχων, αλλά και όλων όσων θέλουν να κλέψουν την ψήφο του ελληνικού λαού.

Έρχομαι, όμως, στην ουσία.

Κύριε Μητσοτάκη, είπατε ότι δεν θα κάνετε καμία μήνυση στους δημοσιογράφους και βεβαίως η μοναδική σας αναφορά ήταν σε έναν δημοσιογράφο. Μάλιστα με αποκαλέσατε με το όνομά του. Φαίνεται ότι στον ύπνο σας τον βλέπετε διαρκώς.

Δεν είναι μόνο ένας ο δημοσιογράφος. Εδώ και πάρα πολλές μέρες, βδομάδες, μήνες, υπάρχουν διαρκώς αποκαλύψεις. Οι δημοσιογράφοι είναι πάρα πολλοί, τόσο από τον εγχώριο Τύπο, όσο και από το διεθνή Τύπο, που προβαίνουν σε αυτές τις αποκαλύψεις. Δεν ξεκίνησαν από το πουθενά αυτές οι αποκαλύψεις. Ξεκίνησαν όταν ο Πρόεδρος και αρχηγός του τρίτου σε δύναμη κοινοβουλευτικού Κόμματος ανέδειξε και απέδειξε ότι ήταν υπό παρακολούθηση τόσο από το παράνομο λογισμικό PREDATOR που λειτουργούσε στο γραφείο σας, όσο και από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Έτσι δεν είναι; Δεν βγήκε κάποιος να τα βγάλει αυτά από την κοιλιά του.

Και οι αποκαλύψεις που έγιναν το διάστημα αυτό ήταν από εφημερίδες που πρόσκεινται τόσο στην αντιπολίτευση, δηλαδή ασκούν κριτική αντιπολιτευτική στην κυβέρνηση… Ναι, υπάρχουν και τέτοιες! Μάλιστα επιχαίρετε επειδή υπάρχουν τέτοιες και λέτε ότι είναι απόδειξη ότι υπάρχει δημοκρατία στη χώρα και τις κραδαίνετε και στο Ευρωκοινοβούλιο, όπως ο κ. Όρμπαν, για να μας πείτε ότι υπάρχει δημοκρατία, γιατί τις αφήνετε ελεύθερες. Δεν ήταν, όμως, μόνο από αυτές. Η εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ και η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» δεν είναι εφημερίδες που ασκούν κριτική αντιπολιτευτική. Δεν αναφέρθηκα, λοιπόν, μόνο στον κ. Βαξεβάνη ο οποίος σας μήνυσε, αλλά δεν λέτε γιατί σας μίλησε, διότι ψευδώς σε μια συνέντευξή σας είπατε ότι καταδικάστηκε. Δεν το λέτε όλο!

Υπήρξαν, λοιπόν, δημοσιεύματα τα οποία φανερώνουν τη σύμπραξη, το ενιαίο κέντρο του παράνομου λογισμικού με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και τις παρακολουθήσεις που διεξήγαγε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Είναι έτσι ή δεν είναι έτσι;

Γιατί, λοιπόν, δεν κάνετε μηνύσεις. Και δεν εννοώ εσείς, γιατί κατανοώ ότι ένας Πρωθυπουργός ενδεχομένως να πρέπει να κρατηθεί μακριά από αυτό. Αλλά εδώ κατηγορείστε εσείς και αποκαλύπτεται ότι μια σειρά από Υπουργούς σας, μια σειρά από στελέχη σας, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, βρέθηκαν είτε υπό παρακολούθηση μέσω του παράνομου λογισμικού είτε μέσω της ίδιας της Εθνικής Υπηρεσίας με τη νομότυπη αποσύνδεση.

Κανένας από αυτούς, λοιπόν, δεν είχε το σθένος να βγει και να πει «τι είναι αυτά τα πράγματα;»;

Κανέναν από αυτούς δεν ενθαρρύνατε εσείς να υποβάλει μία μήνυση σε αυτούς τους δημοσιογράφους, που όπως λέτε με τις συκοφαντίες τους σέρνουν την πολιτική ζωή του τόπου στον βούρκο;

Γιατί, αλήθεια; Το κάνατε αυτό επειδή είσαστε «large», όπως λένε, είστε υπεράνω; Ή μήπως το κάνετε αυτό και δεν ενθαρρύνετε κανέναν να ασκήσει το ένδικο δικαίωμά του και να προβεί σε μηνύσεις για τον πολύ απλό λόγο ότι αν το κάνετε αυτό, θα νομιμοποιούσατε τον όποιο δημοσιογράφο να βγάλει τις αποδείξεις, διότι θα τον μετατρέπατε σε κατηγορούμενο και με βάση τον νόμο θα μπορούσε να υπερασπιστεί τον εαυτό του;

Δεν υποβάλετε μηνύσεις, κύριε Μητσοτάκη, όχι επειδή είστε υπεράνω, αλλά επειδή φοβάστε, επειδή φοβάστε τα στοιχεία. Ξέρετε ότι υπάρχουν, ξέρετε πού υπάρχουν και τρέμετε ότι θα αναδειχθούν και γι’ αυτό τον λόγο και τρομοκρατείτε.

Τρομοκρατείτε με δέκα χρόνια φυλάκιση όποιον αποκαλύψει όλα όσα συνέβησαν σε σχέση με αυτήν την πρωτοφανή δημοκρατική εκτροπή. Και δεν λέω εγώ ότι είναι δημοκρατική εκτροπή, τα λένε οι πρώην Πρωθυπουργοί.

Πάμε τώρα να δούμε ποιος λέει εδώ τις αλήθειες και ποιος λέει τα ψέματα. Σήμερα έχουμε χάσει και τον ειρμό των γεγονότων, έχουμε χάσει τον μπούσουλα. Κάθε μέρα και μια νέα αποκάλυψη. Όσο είμαστε εδώ και συζητάμε στους «New York Times» βγήκε μια ακόμη αποκάλυψη, κύριε Μητσοτάκη. Το γνωρίζατε; Το καταθέτω στα Πρακτικά.

Μία ακόμα αποκάλυψη. Έχουμε χάσει το μέτρημα. Ποια είναι αυτή η αποκάλυψη; Ότι η ελληνική κυβέρνηση, η κυβέρνησή σας, το Υπουργείο Εξωτερικών έδωσε την άδεια προκειμένου η εταιρεία «Intellexa» να εξάγει το PREDATOR στο εξωτερικό στις 15 Νοεμβρίου του 2021 -το Υπουργείο Εξωτερικών προσέξτε- το οποίο επιβεβαιώνει με σημερινές του δηλώσεις ο κ. Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών. Δεν ξέρω βέβαια αν αυτό ήταν στο πλαίσιο της πολιτικής της Κυβέρνησης να δίνει αρωγή στις startups επιχειρήσεις και στην καινοτομία, στις νέες τεχνολογίες!

Αυτό όμως που κάνατε ήταν να δώσετε την άδεια ως κυβέρνηση να εξαχθεί στο εξωτερικό το PREDATOR από μία εταιρεία που λειτουργούσε στην Ελλάδα και μάλιστα σε μία χώρα, στη Μαδαγασκάρη -τουλάχιστον σε μια χώρα λέει το δημοσίευμα- στην οποία γνωρίζουμε ποιες άθλιες αντιδημοκρατικές μεθόδους χρησιμοποιούν εκεί οι κυβερνώντες για να υποτάξουν τις κοινωνικές αντιδράσεις. Αυτό, όμως, είναι άλλο θέμα.

Όταν, λοιπόν, εσείς κύριε Μητσοτάκη, δώσατε προ ημερών μια συνέντευξη στον κ. Χατζηνικολάου, αμέσως μόλις βγήκαν αυτές οι περιβόητες λίστες -σπεύσατε τη Δευτέρα να δώσετε συνέντευξη, Κυριακή βγήκαν, Δευτέρα δώσατε συνέντευξη- τι είπατε στον κ. Χατζηνικολάου; Είπατε: Ουδέποτε ισχυρίστηκα και η κυβέρνηση δεν ισχυρίστηκε -mot a mot τα διαβάζω- ότι δεν υπάρχει παρακολούθηση και κέντρο το οποίο χειρίζεται το λογισμικό PREDATOR. Αυτό είπατε. Σας ρωτάει ο δημοσιογράφος: «Οι οποίες παρακολουθήσεις γίνονται από ποιον;». «Δεν το γνωρίζω και πρέπει να το μάθουμε». Δεν γνωρίζατε από ποιον γίνονταν οι παρακολουθήσεις από το Predator, αλλά δίνατε άδεια στην εταιρεία που το έχει να εξάγει στο εξωτερικό τεχνογνωσία!

Καταλαβαίνετε τι ακριβώς αποκαλύπτεται σήμερα και πόσο ψευδόμενος συλλαμβάνεστε και στις παρουσίες σας στη Βουλή, αλλά και στις παρουσίες σας στα μέσα ενημέρωσης;

Πάμε παρακάτω. Επικαλείστε διαρκώς τα θέματα του ποινικού κώδικα. Σας λέω, κύριε Μητσοτάκη, και πάλι -το γνωρίζετε βεβαίως, αλλά είναι αθλιότητα αυτό που διαπράττετε- ότι η μεταρρύθμιση του ποινικού κώδικα, όχι μία αλλαγή που γίνεται με τροπολογία στον ποινικό κώδικα, αλλά η κατάθεση εξολοκλήρου νέου ποινικού κώδικα, είναι μια μεγάλη θεσμική μεταρρύθμιση και δεν γίνεται ούτε με απόλυτη επιλογή, με απόλυτη ευθύνη ούτε βεβαίως κατ’ επιλογή των διατάξεων που θα παρουσιαστούν στην Εθνική Αντιπροσωπεία της εκάστοτε κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Γίνεται με ευθύνη μιας ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής -το γνωρίζετε αυτό- η οποία αποτελείται από έγκριτους νομικούς οι οποίοι καταθέτουν στην κυβέρνηση το πόνημά τους. Το κατέθεσαν και σε εμάς και το παρουσιάσαμε αυτούσιο.

Με ρωτάτε διαρκώς: Για ποιον λόγο θελήσατε αυτό το πόνημα, το οποίο είχατε αυτούσιο από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, να κατατεθεί στη Βουλή πριν έρθει η διαδικασία των εκλογών; Οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν αμέσως μετά. Γνωρίζαμε εκ των προτέρων ποια θα είναι η συνέπεια, διότι γνωρίζαμε εκ των προτέρων και ποιες ήταν οι πιέσεις της ολιγαρχίας και ιδιαίτερα ενός μέρους με το οποίο έχει ιδιαίτερες σχέσεις, κύριε Μητσοτάκη, της τραπεζοκρατίας, των τραπεζών, κύριε Μητσοτάκη, των τραπεζών και των τραπεζιτών.

Σας εγκαλώ, γιατί αν έχετε οποιοδήποτε στοιχείο δεν αρκεί να το λέτε από εδώ, να πάτε στον εισαγγελέα και εσείς και όποιος άλλος και να καταθέσετε στις δικαστικές αρχές ποια ήταν η συναλλαγή.

Επαναλαμβάνω ότι δεν αφορά το πολιτικό σύστημα και την όποια κυβέρνηση. Εδώ ήταν η δουλειά της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, διακεκριμένων καθηγητών από τα ελληνικά πανεπιστήμια, διακεκριμένων νομικών. Ξέρετε τι κάνετε τώρα; Τους λέτε ότι αυτοί οι διακεκριμένοι νομικοί ήταν διαπλεκόμενοι.

Να δούμε λίγο ποιοι ήταν οι διαπλεκόμενοι. Όταν τελείωσε αυτή η διαδικασία το πρώτο πράγμα που έκανε η κυβέρνησή σας, κύριε Μητσοτάκη, τον Σεπτέμβρη, Οκτώβρη, αν δεν κάνω λάθος, ήταν να φέρει διατάξεις, τροπολογίες για να αλλάξει τον ποινικό κώδικα. Με πρόσχημα την αλλαγή του ποινικού κώδικα στα ζητήματα που αφορούν τη ρίψη μολότοφ –άκουσον, άκουσον!- προκειμένου να ρίξετε στάχτη στα μάτια, περάσατε μία τροπολογία η οποία έγινε κεντρικό θέμα στους «Financial Times» και αφορούσε στην ασυλία των τραπεζικών στελεχών, περάσατε μία τροπολογία πέρασε, η οποία έδινε τη δυνατότητα να μην κατάσχονται πια τα χρήματα, οι δεσμευμένοι λογαριασμοί περιπτώσεων όπου υπάρχουν κακουργηματικές πράξεις, προκειμένου να εξυπηρετήσετε συμφέροντα, κύριε Μητσοτάκη.

Εγώ μιλάω με στοιχεία. Μιλήστε και εσείς με στοιχεία.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Με πρώτο ωφελημένο τον Φρουζή που πήρε τα λεφτά του πίσω.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Κύριε Μητσοτάκη, από αυτό εδώ το Βήμα πριν από λίγο αφήσατε κάποιο υπονοούμενο αν παραδέχομαι ή δεν παραδέχομαι για θέματα που αφορούν την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών επί των ημερών μας. Δεν σας έφτανε η απάντηση που σας έδωσα κατά τη διάρκεια της πρωτομιλίας μου στο ζήτημα αυτό, ότι όλα είναι ανοιχτά, ότι εγώ ήμουν αυτός που ζήτησα από αυτό εδώ το Βήμα να διεξαχθεί Εξεταστική Επιτροπή για την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν ζητάμε από κανέναν να αποκρύψει στοιχεία, δεν επικαλούμαστε το απόρρητο, δεν απειλούμε κανέναν ότι θα έχει δεκαετείς ποινές φυλάκισης αν βγάλει όποια στοιχεία για τις νόμιμες παρακολουθήσεις διότι εμείς λειτουργήσαμε στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών όπως το Σύνταγμα ορίζει και τηρώντας πιστά τις θεσμικές εγγυήσεις.

Άρα όλα είναι στο φως, τα στοιχεία υπάρχουν στα αρχεία, εκεί όπου πρέπει να υπάρχουν, παραδόθηκαν σε εσάς προσωπικά από τον ίδιο τον τότε επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών που τώρα υποτιμητικά αναφερθήκατε όχι στο όνομά του, αλλά στην ιδιότητά του την επαγγελματική. Είχατε πλήρη ενημέρωση και ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για το τι ακριβώς γίνεται και βεβαίως αμέσως μετά τον διατηρήσατε για μικρό διάστημα προκειμένου να διεκπεραιωθούν οι υποθέσεις.

Και, βεβαίως, είχατε πλήρη εικόνα και υπάρχουν όλα τα στοιχεία, όλες οι διατάξεις εκεί που πρέπει να υπάρχουν, στην Εισαγγελία και στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, διότι εμείς όλως τυχαίως δεν κάψαμε τις διατάξεις και τα στοιχεία, δεν αλλάξαμε το σύστημα όπως εσείς ισχυρίζεστε ότι έπρεπε να αλλάξετε το σύστημα για να διαγράψετε και να κάψετε όλα τα αρχεία όλως τυχαίως λίγο μετά την αποκάλυψη Ανδρουλάκη. Εμείς λειτουργήσαμε απολύτως θεσμικά.

Τα στοιχεία, λοιπόν, για όλη την περίοδο 2015-2019 υπάρχουν στα αρχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, στα αρχεία της Εισαγγελίας, στην Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών και βεβαίως στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

Ρωτώ, κύριε Μητσοτάκη, το εξής: Μπορείτε να πείτε εσείς το ίδιο; Μπορείτε να πείτε «Ελάτε, πάμε να δούμε όλα τα στοιχεία. Πάμε μαζί στην ΑΔΑΕ»;

Πάμε μαζί! Δεν μου απαντήσατε στο ερώτημα που σας έκανα, δηλαδή αν θεωρείτε ότι η πρωτοβουλία που πήρα χθες είναι σύμφωνη με τον νόμο ή δεν είναι σύμφωνη με τον νόμο. Πάμε μαζί στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους αύριο το πρωί, οι οποίοι υποχρεούνται με βάση τον νόμο να κρατάνε αρχείο για τις επισυνδέσεις τις νόμιμες που κάνουν! Η VODAFONE, η WIND, η COSMOTΕ υποχρεούνται!

Και θέλω να απευθύνω και μια προειδοποίηση εδώ και στους παρόχους. Όποιος διανοηθεί να μην τηρήσει όσα ο νόμος προβλέπει υπάρχουν βαρύτατες κυρώσεις. Είμαι βέβαιος ότι κανείς δεν θα διανοηθεί να μην τηρήσει τη νομιμότητα. Απόλυτα βέβαιος είμαι γι’ αυτό.

Σας καλώ, λοιπόν, αύριο το πρωί να πάμε μαζί στους παρόχους. Πάμε! Πάμε, λοιπόν, να δούμε αν υπήρξε διάταξη που αφορά τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, αν υπήρξε διάταξη που αφορά τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού! Υπήρξε διάταξη που αφορά τους Υπουργούς σας;

Έρχεστε να πάμε;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Πες «ναι»! Γιατί δεν λες «ναι»;

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Αφήστε τα γελάκια τώρα! Με την εθνική ασφάλεια δεν παίζουμε!Αφήστε τα γελάκια! Πάμε αύριο το πρωί!

ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Αύριο το πρωί! Πες «ναι»! Τι γελάς;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Ησυχία, ησυχία, παρακαλώ!

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Όμως, ακριβώς επειδή αντιλαμβάνομαι ότι αυτός ο θεσμικός κατήφορος δεν έχει τέλος και ακριβώς επειδή ανησυχώ για το τι στην απελπισία σας θα σκαρφιστείτε, αλήθεια, κύριε Μητσοτάκη, είχαμε διαπράξει εμείς κάποια τέτοια σοβαρά ατοπήματα σαν αυτά που υπαινιχθήκατε τεσσεράμισι χρόνια που ήμασταν στη διακυβέρνηση με παρακολουθήσεις στην ΕΥΠ και εσείς τριάμισι χρόνια δεν πήρατε χαμπάρι τίποτα; Τώρα τα θυμηθήκατε; Τριάμισι χρόνια δεν τα βρήκατε; Τα στοιχεία ήταν και είναι στην ΕΥΠ, τα στοιχεία ήταν και είναι –επαναλαμβάνω- στην Εισαγγελία, τα στοιχεία ήταν και είναι στους παρόχους, τα στοιχεία ήταν και είναι στην ΑΔΑΕ και κανείς από εμάς δεν επικαλείται το απόρρητο!

Αλήθεια, πράγματι υπάρχουν ατοπήματα –το υπαινιχθήκατε- τα οποία δεν τα είχατε ανακαλύψει; Στην Εξεταστική Επιτροπή που βάλατε ειδικό όρο να ελεγχθεί η περίοδος ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν τα βγάζατε αν είχατε κάτι να πείτε και έρχεστε τώρα εδώ με υπαινιγμούς; Γιατί;

Σας προειδοποιώ, κύριε Μητσοτάκη, μην επιβαρύνετε περαιτέρω τη θέση σας με άθλιες κατασκευές και άσφαιρους αντιπερισπασμούς! Φθάνει όση ζημιά έχει γίνει μέχρι σήμερα στο πολιτικό σύστημα και στη θεσμική λειτουργία.

Και θέλω να κλείσω με το κύριο θέμα.

Δεν κατάλαβα κάτι, κύριε Μητσοτάκη. Πραγματικά δεν κατάλαβα, δεν το λέω αυτό ως ρητορικό σχήμα. Το ένα από τα δύο κρίσιμα ερωτήματα που σας κατέθεσα –υπενθυμίζω ότι έθεσα δύο θεμελιώδη ερωτήματα και μου είπατε ότι θα απαντήσετε μετά- ήταν αν μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών δεν παρακολουθούσε τον κ. Χατζηδάκη και τον κ. Φλώρο. Σ’ αυτό κατέληξα.

Αυτό που είπατε –σας άκουσα με προσοχή- ήταν «Πώς είναι δυνατόν εγώ να άκουγα», «Πώς είναι δυνατόν εγώ…».

Σας ρώτησα πολύ συγκεκριμένα αν μπορείτε να διαβεβαιώσετε την Εθνική Αντιπροσωπεία και τον ελληνικό λαό που μας ακούει –γιατί είναι ένα κρίσιμο ζήτημα- εάν υπήρξε παρακολούθηση του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Αντιλαμβάνεστε όλοι, πέρα από την ουσία, τα υποκλαπέντα αυτά στοιχεία πού βρίσκονται σήμερα και για ποιανού λογαριασμό; Πού βρίσκονται; Είναι κρίσιμο θέμα που αφορά την εθνική μας ασφάλεια. Δεν μπορούμε να παίζουμε!

Σας ρώτησα, λοιπόν, το εξής: Υπήρξε παρακολούθηση από την ΕΥΠ; Εσείς απαντώντας μου, αν καταλαβαίνω καλά, μου διαβάσατε ένα κείμενο που αφορά τη δική σας τοποθέτηση στις 26 Αυγούστου, το οποίο κείμενο αφήνει να αιωρείται το «Δεν μπορεί να ξέρει ο Πρωθυπουργός τι ακριβώς κάνει η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών». Αυτή είναι η απάντησή σας; Δηλαδή, η απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα αν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ήταν υπό επίσημη επισύνδεση από την ΕΥΠ, είναι «Δεν μπορεί να ξέρει ο Πρωθυπουργός»;

Θέλω να μου το διευκρινίσετε. Αυτή είναι η απάντησή σας; Είναι «Δεν μπορώ να ξέρω» ή όχι;

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Τελειώστε και θα σας πω.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Πείτε μου τώρα. Θα κατέβω κάτω, δεν θα σας απασχολήσω. Πείτε μου, ναι ή όχι; «Δεν ξέρω» είναι η απάντησή σας;

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Τελειώστε.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Απαντήστε. «Δεν ξέρω» είναι η απάντησή σας; Σας δίνω τον λόγο.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Κατεβείτε να πάρω τον λόγο.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Απαντήστε. Σας δίνω τον λόγο. Δεν θα κατέβω κάτω.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Ξανανέβα τότε! Α, δεν θα παίζουμε παράσταση!

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Είναι «Δεν ξέρω» ή όχι η απάντησή σας; Απαντήστε!

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Συνεχίστε!

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Απαντήστε! Είναι κρίσιμο θέμα και αφορά την ασφάλεια της χώρας!

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Απαντήστε!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Ελάτε, ελάτε!

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Η απάντησή σας είναι «Δεν ξέρω»; Απαντήστε. Είναι κρίσιμο θέμα και αφορά την ασφάλεια της χώρας. Σας δίνω τον λόγο. Απαντήστε.

Κύριε Μητσοτάκη, ποια είναι η απάντησή σας;

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Όχι, να συνεχίσετε τώρα.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Έχω πολλά ακόμα να πω. Δεν θα τα πω. Απαντήστε. Είναι κρίσιμο.

Είναι «Δεν ξέρω» η απάντησή σας ή όχι; Απαντήστε!

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Ε, κατεβείτε να τα πω!

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Ορίστε!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Ολοκληρώθηκε έτσι η δευτερολογία του κ. Τσίπρα…

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Όχι, κύριε Πρόεδρε…

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Α, τότε ξανανέβα!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Εγώ έτσι το κατάλαβα.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Κύριε Πρόεδρε, εδώ δεν θα παίζουμε κρυφτό με κρίσιμα εθνικά θέματα. Ο κ. Μητσοτάκης ως Πρωθυπουργός θα έχει ούτως η άλλως τη δυνατότητα να μιλήσει τελευταίος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Έτσι συνηθίζεται. Ναι, ναι, έτσι γίνεται.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Όμως, διέκοψα την αγόρευσή μου προκειμένου να απαντήσει. Να απαντήσει…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Ναι, αλλά δεν μπορείτε να του επιβάλετε...

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): …αν η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, ναι ή όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Το κατάλαβα, το κατάλαβα. Ωραία, αλλά δεν μπορεί να του επιβάλετε πότε θα απαντήσει. Εξελήφθη ότι έληξε η ομιλία σας.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Ούτε κανείς, όμως, μπορεί να μου επιβάλει εμένα, ανάλογα με την απάντηση, αν δεν θα ζητήσω να ξαναπάρω τον λόγο.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Όχι, όχι! Ξανανέβα τότε!

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Τι «όχι»;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Όχι. Έχουμε μία πρακτική.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Τι φοβάστε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Κύριε Πρόεδρε, ελάτε, ελάτε. Θέλετε να ολοκληρώσετε την ομιλία σας; Θα απαντήσει, όταν νομίζει, στην τριτολογία του.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Κύριε Πρόεδρε, είναι διαδικασία νομοσχεδίου. Τη γνωρίζετε. Είστε Πρόεδρος της Βουλής.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Ναι, ναι, βέβαια.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Ο Αρχηγός κόμματος έχει τη δυνατότητα να πάρει όποτε θέλει τον λόγο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Βεβαίως.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Δεν είναι ερώτηση μία από αυτές τις πέντε στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» που δεν ήρθε ο κ. Μητσοτάκης γιατί το έβαλε στα πόδια!

Είναι διαδικασία κοινοβουλευτική νομοσχεδίου. Είναι έμπειρος πολιτικός. Έχω τη δυνατότητα, λοιπόν, να πάρω τον λόγο όποτε τον ζητήσω.

Έθεσα ένα κρίσιμο ερώτημα στον κ. Μητσοτάκη και ακριβώς επειδή θεωρώ ότι είναι το πιο κρίσιμο για να συνεχιστεί η συζήτησή μας, απεδέχθην το αίτημά του να κατέβω από το Βήμα, προκειμένου να απαντήσει. Το αν θα ξαναπάρω τον λόγο, ανάλογα με την απάντηση, είναι δικό μου θέμα, στη διακριτική μου ευχέρεια, με βάση τον Κανονισμό της Βουλής. Και αν φοβάται κάτι, να μας το πει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Λοιπόν, αν θέλετε, ολοκληρώστε τη δευτερολογία σας, για να προχωρήσει στην τριτολογία. Η διαδικασία…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει διαδικασία…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Ακούστε τώρα. Μην μπλέκουμε τη Βουλή στον πολιτικό ανταγωνισμό. Ακούστε!

Συνηθίζεται να έχει τον τελευταίο λόγο ο Πρωθυπουργός.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Ας τον έχει!

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να τον έχει!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει εκατοστή ένατη φορά, αν εσείς μιλήσετε εκατόν επτά φορές.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Κύριε Πρόεδρε, έχω δικαίωμα να μιλήσω όσες φορές θέλω!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Συνηθίζεται να έχει –και το παραδεχόμαστε όλοι αυτό- τον τελευταίο λόγο ο Πρωθυπουργός.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Θα τον έχει!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Αυτό δεν γίνεται να το αρνηθούμε. Έτσι γινόταν με εσάς Πρωθυπουργό, έτσι γίνεται και τώρα. Ο κύριος Πρωθυπουργός θα απαντήσει μόλις τελειώσετε τη δευτερολογία σας επί όσων του θέτετε. Να απαντήσει με το ζόρι δεν γίνεται, όποτε θέλετε εσείς!

Τι συμβαίνει τώρα; Δεν υπάρχει διάλειμμα ολίγων λεπτών στις ομιλίες.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, δεν υπάρχει δευτερολογία!

ΜΑΡΙΟΣ ΚΑΤΣΗΣ: Τόση προστασία, κύριε Πρόεδρε! Τι φοβάστε;


ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Τι φοβάμαι; Τον κορωνοιό φοβάμαι και σας το συνιστώ.

Ολοκληρώστε, κύριε Πρόεδρε, την ομιλία σας για να έχουμε τη διαδικασία που θα ακολουθήσει.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Ακούστε, κύριε Πρόεδρε. Είστε έμπειρος Κοινοβουλευτικός. Γνωρίζετε ότι σε μία διαδικασία συζήτησης νομοσχεδίου δεν υπάρχει πρωτολογία, δευτερολογία, τέλος. Ο Πολιτικός Αρχηγός μπορεί να πάρει τον λόγο όποτε θέλει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Όχι, όχι μιλάω γι’ αυτή τη συζήτηση τώρα. Αυτή η συζήτηση έχει τον ρυθμό αυτόν. Και αύριο θα είμαστε εδώ, δεν μπορώ να σας αποκλείσω να έρθετε να μιλήσετε…

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά τον Κανονισμό της Βουλής, έτσι;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Βεβαίως.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Εν τοιαύτη περιπτώσει, έχουμε δει να γίνονται πράγματα εδώ που καταστρατηγούν το Σύνταγμα της χώρας, μην καταστρατηγήσουμε και τον Κανονισμό της Βουλής. Θα έχω το δικαίωμα να πάρω τον λόγο εάν εγώ κρίνω. Αυτή τη στιγμή παραδίδω τον λόγο στον κ. Μητσοτάκη, στον Πρωθυπουργό, προκειμένου να απαντήσει σε ένα κρίσιμο ερώτημα…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Τον λόγο τον δίδει ο Πρόεδρος της Βουλής. Διαβλέπω…

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Αποδέχομαι το αίτημά του να κατέλθω εκ του Βήματος, προκειμένου να απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα το οποίο εγώ έθεσα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Δεν ετέθη τέτοιο αίτημα.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Δηλαδή, κύριε Πρόεδρε, δεν θα μου δώσετε τον λόγο εάν σας τον ξαναζητήσω; Αυτό μου λέτε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Όχι, σας ζητώ να ολοκληρώσετε τη δευτερολογία σας. Προφανώς…

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Την ολοκλήρωσα.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Ωραία.

Καλείται στο Βήμα ο Πρωθυπουργός για τη δική του τριτολογία.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Είπατε, κύριε Τσίπρα, επί λέξει: «το παράνομο λογισμικό PREDATOR που λειτουργούσε στο γραφείο σας». Στο γραφείο μου. Το παράνομο λογισμικό PREDATOR λειτουργούσε στο γραφείο μου. Είστε ψεύτης!

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Αλήθεια;

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Είστε ψεύτης. Έχω πει πολλές φορές ότι ουδέποτε το ελληνικό κράτος προμηθεύτηκε τέτοιο λογισμικό…

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Πείτε τα εσείς πού λειτουργούσε…

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): …και πάντως εγώ δεν υπήρξα ποτέ αποδέκτης οποιασδήποτε πληροφορίας πλην των επισήμων καναλιών της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών που αφορούσε αποκλειστικά θέματα εθνικής ασφάλειας. Τελεία και παύλα! Και δεν σας επιτρέπω να αφήνετε τέτοια υπονοούμενα χωρίς στοιχεία.

Δεν μπορείτε να λέτε ότι λειτουργούσε το σύστημα PREDATOR στο Γραφείο του Πρωθυπουργού. Έχετε στοιχεία; Πάρτε το Βήμα. Ανεβείτε!

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Βεβαίως. Θα ανέβω.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Έχετε στοιχεία ότι λειτουργούσε το PREDATOR στο γραφείο μου, ότι εγώ το λειτουργούσα; Καθόμουν σε έναν υπολογιστή και άκουγα εγώ…

… τον κ. Χατζηδάκη, τον κ. Φλώρο, τη γραμματέα μου. Μα, δεν ντρέπεστε να λέτε αυτά τα πράγματα και να αφήνετε τέτοια υπονοούμενα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Παρακαλώ, ησυχία!

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Εν πάση περιπτώσει, για το ερώτημα που θέσατε, εάν εσείς γνωρίζετε ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ήταν υπό παρακολούθηση από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, από πού το ξέρετε; Από πού το ξέρετε αυτό;

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Εγώ ερώτηση σας έκανα.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Α, όχι. Δεν θα ρωτάμε έτσι!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Κάντε του μήνυση.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Πήγατε στον κ. Ντογιάκο, έτσι δεν είναι; Είναι κρίσιμο ζήτημα αυτό. Προσκομίσατε στοιχεία; Προσκομίσατε αποδείξεις;

Και επειδή είπατε να πάμε μαζί και διάφορους άλλους ακτιβισμούς που αντιστοιχούν σε θέατρο γυμνασίου, ο μόνος για τον οποίον δεν ισχύει απόρρητο είναι ο κ. Ντογιάκος και η εισαγγελία. Για τον κ. Ντογιάκο, σωστά είπατε, όλα τα στοιχεία υπάρχουν. Μπορεί να ψάξει, μπορεί να φωνάξει, μπορεί να ρωτήσει, μπορεί να ρυθμίσει, μπορεί να πάει στην ΑΔΑΕ, μπορεί να πάει στους παρόχους, μπορεί να ψάξει την περίοδο της Νέας Δημοκρατίας, μπορεί να ψάξει την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ και να καταλήξει σε συμπεράσματα.

Άρα, ως προς τι αυτοί οι ακτιβισμοί; Αφού ξέρετε ότι η δικαιοσύνη μπορεί να ψάξει. Όμως, ξέρετε, η δικαιοσύνη δεν είναι ακτιβισμός και θέατρο. Η δικαιοσύνη θα ψάξει και θα αναζητήσει στοιχεία πραγματικά. Και εφόσον κρίνει ότι έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις, θα δράσει αναλόγως. Αυτό οφείλει να κάνει η δικαιοσύνη και θα την προστατέψουμε. Αλλά δεν πρόκειται να επιτρέψω να μετατραπεί αυτή η Αίθουσα και η δημόσια αντιπαράθεση σε ένα θέατρο του παραλόγου το οποίο πράγματι θέτει σε κίνδυνο τις Ένοπλες Δυνάμεις και την ασφάλεια της χώρας.

Και επειδή λέτε ότι με τις ένοπλες δυνάμεις δεν παίζουμε. Δεν παίζετε εσείς όταν εργαλειοποιείτε μία πληροφορία για την οποία δεν έχετε καμία απόδειξη και δεν τολμάτε να προσκομίσετε και ζητάτε από εμένα να αποδείξω το ανάποδο;

Όχι, κύριε Τσίπρα, εσείς θα το αποδείξετε.

Και, εν πάση περιπτώσει, επειδή μου ζητήσατε, κύριε Τσίπρα, να κάνω μηνύσεις και γιατί δεν κάνω μηνύσεις σε δημοσιογράφους, εγώ σας είπα ότι δεν κάνω μηνύσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Δεν μου λέτε τώρα. Πού θα πάει αυτή η ιστορία; Ελάτε τώρα, σταματήστε σας παρακαλώ!

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Εάν κρίνετε, κύριε Τσίπρα, ότι θίγεστε από αυτά που λέει ο τέως Υπουργός Δικαιοσύνης σας... Και δεν τα λέει μόνο ο κ. Κοντονής, τα λέει ο κ. Παρασκευόπουλος, τα λέει η κ. Κωνσταντοπούλου. Γιατί δεν κάνετε εσείς μήνυση στον κ. Κοντονή να τελειώνουμε, εάν θεωρείτε ότι όντως σας συκοφαντεί!

Για να τελειώσει, λοιπόν, και σε αυτόν τον τόνο αυτή η συζήτηση και για να μην έχουμε μετά άλλα ευτράπελα...

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Πάλι ψέματα λες για τον Παρασκευόπουλο.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Μισό λεπτό, για να το ξεκαθαρίσουμε αυτό.

Κύριε Τσίπρα, έχουμε ξαναβρεθεί στην ίδια ακριβώς αντιπαράθεση, με εμένα αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και εσάς Πρωθυπουργό. Τον τελευταίο λόγο τον έχει ο Πρωθυπουργός, κλείνει τη συζήτηση και είθισται στα κοινοβουλευτικά μας δρώμενα να μιλάμε τρεις φορές εμείς και δύο εσείς.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Να τον πάρετε τον λόγο όσο θέλετε. Δεν θα μας φιμώσετε…

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Ό, τι είχατε να πείτε το είπατε, κύριε Τσίπρα. Η συζήτηση λήγει εδώ.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Φεύγει…

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Σας ευχαριστώ που τηρείτε τον κανονισμό και μου δίνετε το λόγο. Θα κάνω μια δήλωση. Προφανώς, απόντος του Πρωθυπουργού, απευθύνομαι σε εσάς, γνωρίζω τον Κανονισμό.

Θέλω, λοιπόν, να δηλώσω τη βαθύτατη ανησυχία μου μετά το πέρας αυτής της συζήτησης με την παρουσία του Πρωθυπουργού, διότι του έθεσα ένα κρίσιμο ερώτημα για να απαντήσει εάν παρακολουθείτο οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών -προσέξτε- όχι από κάποιο κακόβουλο λογισμικό και φρόντισε να μην απαντήσει, αλλά και να εξέλθει της αίθουσας.

Είναι κρίσιμες οι στιγμές. Το θέμα αφορά τον πυρήνα της εθνικής ασφάλειας. Με την εθνική ασφάλεια της χώρας δεν μπορεί να παίζουμε. Ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία σήμερα στη Βουλή να δώσει μια απάντηση ξεκάθαρη. Δεν το έκανε. Ίσως να φοβήθηκε, διότι του έθεσα ζήτημα παραίτησης αν αποδειχθεί ότι ψεύδεται.

Σε κάθε περίπτωση τέτοιου είδους κρίσιμα ζητήματα εθνικής ασφαλείας δεν μπορεί να συζητιούνται με όρους πολιτικής επικοινωνίας. Η εικόνα της αποχώρησης από την αίθουσα του Πρωθυπουργού χωρίς να δώσει απάντηση στο κρίσιμο αυτό ζήτημα θα τον ακολουθεί για πάντα, όπως επίσης και όσα διέπραξε εναντίον της δημοκρατίας.

«Η σημερινή εικόνα της αποχώρησης από τη Βουλή θα ακολουθεί τον πρωθυπουργό για πάντα»: Παρέμβαση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.



Δηλώνω τη βαθύτατη ανησυχία μου, μετά το πέρας της συζήτησης στη Βουλή. Διότι έθεσα στον πρωθυπουργό το κρίσιμο ερώτημα να απαντήσει εάν ήταν υπό παρακολούθηση οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων από την ΕΥΠ και φρόντισε να μην απαντήσει αλλά και να εξέλθει από την αίθουσα.

Είναι κρίσιμες οι στιγμές.
Το θέμα αφορά τον πυρήνα της εθνικής ασφάλειας. Με την εθνική ασφάλεια της χώρας δεν παίζουμε.

Η εικόνα της αποχώρησης του πρωθυπουργού από την αίθουσα χωρίς να δώσει απάντηση στο κρίσιμο αυτό ζήτημα, θα τον ακολουθεί για πάντα. Όπως επίσης όσα διέπραξε εναντίον της Δημοκρατίας.
πηγή: syriza.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου