Οργισμένη αντίδραση Τουρκίας για ανακοίνωση ΟΗΕ: "Βασίστηκαν στη μαύρη προπαγάνδα Ελλάδας-Κύπρου" - Δηλώσεις Τσαβούσογλου

Συμβούλιο Ασφαλείας, ΟΗΕ, Τουρκία, Ελλάδα, Κύπρος, Βαρώσια, Τσαβούσογλου, sputniknews,

Σύμφωνα με το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, η καταδικαστική απόφαση του Σ.Α. των Ηνωμένων Εθνών βασίζεται στη «μαύρη προπαγάνδα» της Αθήνας και της Λευκωσίας.

Έξαλλη η Άγκυρα μετά την καταδίκη του ΟΗΕ για την απόφαση του ανοίγματος τμήματος των Βαρωσίων. Πυρά κατά Αθήνας και Λευκωσίας.

Ως αβάσιμη και εκτός πραγματικότητας χαρακτηρίζει η Τουρκία την καταδίκη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με τον αποχαρακτηρισμό τμήματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

Σύμφωνα με το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, η καταδικαστική απόφαση του Σ.Α. των Ηνωμένων Εθνών βασίζεται στη «μαύρη προπαγάνδα» της Αθήνας και της Λευκωσίας.

«Αυτή η δήλωση βασίζεται στη μαύρη προπαγάνδα και τους αβάσιμους ισχυρισμούς της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων» επισημαίνει η Άγκυρα.

Τονίζει δε ότι η Αμμόχωστος είναι «τουρκοκυπριακό έδαφος της ΤΔΒΚ» και το άνοιγμα των Βαρωσίων ήταν μια κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά των Τουρκοκυπρίων.

«Όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τις αρχές της ΤΔΒΚ, σέβονται τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα και συμμορφώνονται πλήρως με το διεθνές δίκαιο. Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς, οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν παραβιάζονται» επιμένει η Άγκυρα.

Μάλιστα, στο ίδιο μήκος κύματος, συνεχίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ και υπογραμμίζει πως παρά την καλή θέληση της χώρας μετά από δεκαετίες προσπαθειών δεν μπόρεσε να επιτευχθεί η λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στο Κυπριακό, λόγω της αδιάλλακτης στάσης της Λευκωσίας.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, μια νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης για μια δίκαιη και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού θα μπορούσε να ξεκινήσει μόνο με την διεθνή αναγνώριση και την ίση αντιμετώπιση των Τουρκοκυπρίων και καλεί το ΣΑ του ΟΗΕ να μην πέφτει θύμα της «παραπλανητικής προπαγάνδας» του διδύμου Αθήνας - Λευκωσίας.

Τέλος, στρέφει τα πυρά της και κατά της ΕΕ, που δεν πρέπει να μιλάει για νομιμότητα καθώς «δέχτηκε παράνομα στο μπλοκ του Ελληνοκύπριους, ομολογώντας ότι αυτή ήταν πολιτική απόφαση».


Δηλώσεις 
Μεβλούτ Τσαβούσογλου


Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου...:

«Όταν οι Τουρκοκύπριοι υποστήριξαν ένα σχέδιο για το νησί που εκπονήθηκε το 2004 από τον τότε Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, αλλά οι Ελληνοκύπριοι το απέρριψαν, η ΕΕ απέτυχε να τηρήσει τις υποσχέσεις της προς τους Τουρκοκύπριους. Μάλιστα, αντάμειψαν τους Ελληνοκύπριους με την ένταξή τους στο μπλοκ».

«Εμείς, τόσο ως η χώρα όσο και ως εγγυητική δύναμη (για την Κύπρο), εκπληρώνουμε τις ευθύνες μας χωρίς δισταγμό να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο» υπογράμμισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

«Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό διήρκησαν 53 χρόνια χωρίς αποτέλεσμα» ενώ κατηγόρησε τη Λευκωσία για "τορπιλισμό" των συνομιλιών, καταλήγοντας «σε αυτό το πλαίσιο, οι Ελληνοκύπριοι έχουν ανταμειφθεί, ενώ οι Τουρκοκύπριοι τιμωρήθηκαν».

πηγή: sputniknews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου