Bloomberg: Η Ελλάδα θυμίζει Αμερική του 1930!

Η Ελλάδα βρίσκεται σε ύφεση παρόμοια με εκείνη που βίωσαν ΗΠΑ και Γερμανία κατά τη δεκαετία του 1930 γράφει το πρακτορείο Bloomberg.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 18,4% τα τελευταία 3 χρόνια και συμπληρώνει πως η πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κάνει λόγο για περαιτέρω συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 4% το 2013.

«Είναι η μεγαλύτερη αθροιστική μείωση παραγωγής ανεπτυγμένης χώρας κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες», αναφέρει το Bloomberg και συμπληρώνει: «βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη Μεγάλη Ύφεση στις ΗΠΑ κατά την περίοδο 1929-1933».

«Η λιτότητα μειώνει τα έσοδα από φορολογία και κατά συνέπεια το προσδοκώμενο αποτέλεσμα», αναφέρει ο Charles Dumas πρόεδρος του Lombard Street Research και συμπληρώνει: «Ωστόσο, η λιτότητα δεν μπορεί να αποφευχθεί γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν δυνατότητα δανεισμού».
Ο πρακτορείο γράφει ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Χρυσή Αυγή είναι το τρίτο πιο δημοφιλές κόμμα στην Ελλάδα, που υποστηρίζεται από περίπου 14% του εκλογικού σώματος, κάτι που θυμίζει τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης.

«Η εμπειρία της δεκαετίας του 1930 λέει ότι πρέπει να τονωθεί η οικονομία», δήλωσε ο Βασίλης Μοναστηριώτης, λέκτορας στην πολιτική οικονομία στο London School of Economics. «Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ελλάδα δεν είναι κάτι εφήμερο που θα πάει μακριά, όταν η κρίση τελειώσει. Και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο γιατί προκαλεί προβλήματα στις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία και τα Σκόπια».