Τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα εμφανίζουν την Ελλάδα ως την 4η φτωχότερη χώρα της Ευρώπης, με 26% του πληθυσμού (2,4 εκατομμύρια) να διαβιεί σε νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν τουλάχιστον έναν από τους παρακάτω κινδύνους: Φτώχεια, ακραία υλική και κοινωνική αποστέρηση, και/ή διαβίωση νοικοκυριά με χαμηλή ένταση εργασίας.

διαΝΕΟσις: Η «ακτινογραφία της φτώχειας στην Ελλάδα

Ο μέσος όρος του ποσοστού φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού στην ΕΕ των 27 είναι 21,4%, ποσοστό που αντιστοιχεί 94,6 εκατομμύρια πολίτες.

Το ποσοστό είναι ελαφρά μειωμένο σε σύγκριση με το 2022, όταν έφτανε στο 22% και στα 95,3 εκατομμύρια.

Τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή/και κοινωνικό αποκλεισμό έχουν η Ρουμανία και η Βουλγαρία, με 32% και 30% αντίστοιχα, ενώ στην Τρίτη θέση βρίσκεται η Ισπανία, σε μικρή απόσταση από την Ελλάδα με 26%.

Στον αντίποδα τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Τσεχία (12%), τη Σλοβενία (14%), τη Φινλανδία και την Πολωνία (16% αμφότερες).

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο σύνθετος δείκτης φτώχειας ή/ και κοινωνικού αποκλεισμού βελτιώθηκε οριακά σε σύγκριση με το 2022, μόλις κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες (από το 26,3%), αυτό όμως οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση όσων ζουν σε νοικοκυριά με χαμηλή ένταση εργασίας (8,3% από 9,5%)
Αύξηση της υλικής στέρησης

Αντίθετα άλλοι επί μέρους δείκτες επιδεινώθηκαν, όπως το ποσοστό πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις (συντάξεις, επιδόματα κ.λπ), το οποίο ανέρχεται στο 18,9%. Εκεί όμως που παρατηρείται η μεγαλύτερη επιδείνωση είναι στα ποσοστά όσων ζουν σε συνθήκες σοβαρής υλικής στέρησης, τα οποία αυξήθηκαν αισθητά στο 16,6% από 15,6%.

Ο δείκτης αυτός αντανακλά και τις οδυνηρές επιπτώσεις της ακρίβειας όσο και της στεγαστικής κρίσης στις ζωές των πολιτών και ιδίως των ασθενέστερων νοικοκυριών.

Χαρακτηριστικά, το 2023 εκτοξεύθηκε στο 47,3% το ποσοστό των νοικοκυριών που δυσκολεύονται να πληρώσουν δάνεια, ενοίκια και λογαριασμούς, από 29,1% το 2022. Στα φτωχά νοικοκυριά το ποσοστό αυτό αγγίζει δυσθεώρητα ύψη, σχεδον στο 80%

Επίσης αυξήθηκαν το 2023 εκείνοι που δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε έκτακτες αλλά αναγκαίες δαπάνες, ύψους περίπου 438 ευρώ, στο 44,3% – ποσοστό που για τα φτωχά νοικοκυριά αγγίζει το 77,3%.

Τέλος, αυξημένοι ήταν και οι δείκτες υλικής στέρησης που αφορούν την επισιτιστική ασφάλεια, αφού το 10,9% του συνόλου του πληθυσμού (από 10% το 2022) αδυνατεί να πληρώσει για δαπάνες διατροφής που να περιλαμβάνει κάθε δεύτερη ημέρα κοτόπουλο, κρέας ψάρι ή λαχανικά ισης διατυροφικής αξίας – ποσοστό που για τους φτωχούς εκτοξεύεται.
πηγή: OT.gr