August 2011

Πανηγύρια πολιτιστικού, ιστορικού, παραδοσιακού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος και με χαρές, με λόγους αβρότητας, αγάπης και συγχώρεσης, με φαγοπότι, γλέντι και χορό, με τραγούδια που οι μουσικές νότες χαράκωναν μέχρι και τις ψυχές και κουνούσαν μέχρι και κάμπους, ραχούλες και βουνά, γαλουχήθηκε ο ελληνισμός αιώνες τώρα. Όμως όλα αυτά ανήκαν στον παλιό καλό καιρό.

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Νουριέλ Ρουμπινί προέβλεψε όχι μόνο οικονομική αδυναμία αλλά και την απειλή του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος παράλληλα με την εξάπλωση των εξεγέρσεων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Βόλφ Κλιντς είναι γερμανός ευρωβουλευτής του κόμματος των Φιλελευθέρων. Δεν απογοητεύτηκε από τις πρότάσεις Μέρκελ - Σαρκοζί, αλλά δεν βρίσκει και κάτι το εντελώς νέο. Υπενθυμίζει να μην παρακάμπτονται τα κοινοβουλια.

του Γιάννη Κτιστάκι*
«Η ανωνυμία είναι η ασπίδα από την τυραννία της πλειοψηφίας». Με αυτήν την φράση, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θέλησε το 1995 (υπόθεση McIntyre v. Ohio Elections Commission) να τονίσει την συμβολή του ανώνυμου λόγου στην εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας, για να συμπληρώσει, μόλις δύο χρόνια μετά (υπόθεση Reno v. ACLU), ότι η συνταγματική προστασία της ανωνυμίας (Πρώτη Τροποποίηση στο Σύνταγμα των ΗΠΑ) περιλαμβάνει και το Διαδίκτυο (internet).

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΜ

Η συμφωνία της Ελλάδας με την Φινλανδία για την παροχή χρηματικών εγγυήσεων με σκοπό υποτίθεται να προχωρήσει η νέα αποκαλούμενη «βοήθεια» που αποφασίστηκε την 21η Ιουλίου από τοEurogroup, αποτελεί ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα προς την επίσημη πτώχευση της χώρας.


Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ Ελλάδας-Φινλανδίας φαίνεται ότι άνοιξε την όρεξη και άλλων χωρών της ευρωζώνης. Από χθες θεωρείται πια πιθανόν ότι θα ζητήσουν εγγυήσεις τουλάχιστον άλλες τέσσερις χώρες.

Προς επίρρωση του πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος του περιοδικού «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» που κυκλοφορεί αυτή την εβδομάδα, το οποίο αναφέρεται στα σχέδια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν, πρόεδρος της PIMCO - του μεγαλύτερου επενδυτικού fund στον κόσμο - σε νέο άρθρο του αναλύει τρεις επιλογές εξόδου της ευρωζώνης από την κρίση.

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ σε ελληνικά ΜΜΕ, ειδικά στο χώρο του διαδικτύου (blogs, sites κλπ), έχει εντοπίσει η ΕΥΠ. Η διείσδυση έχει πραγματοποιηθεί εδώ και αρκετό καιρό, αλλά μόλις πρόσφατa επιβεβαιώθηκε κα διακριβώθηκαν και οι «γραμμές» που περνάνε και έχουν ως στόχο την υποβάθμιση των τουρκικών προκλήσεων, την αποσιώπηση γεγονότων που καταδεικνύουν την προετοιμασία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων για «θερμές» καταστάσεις.

γράφουν οι Δ. Βαγιανός* και Ηλ. Παπαϊωάννου*
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ της Ελληνικής οικονομίας συναντά δυσκολίες στην επίτευξη βασικών του στόχων. Η ύφεση είναι βαθύτερη από αυτή που είχε προβλεφθεί, και έχει επιδεινωθεί από την δραστική μείωση των πιστώσεων λόγω προβλημάτων στον τραπεζικό τομέα.

ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ που σοκάρει όσους δεν γνωρίζουν ή δεν θέλουν να γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει στη Θράκη, δημοσιεύουν μεταφρασμένη από τα τουρκικά, τα tourkikanea.gr.
Πρόκειται για επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλαν κάποιοι μουσουλμάνοι της Θράκης προς τον ίδιο τον Ερντογάν και τον Νταβούτογλου, αλλά και προς το δικό μας ΥΠΕΞ ,με την οποία καταγγέλουν τη δράση του Τούρκου πρόξενου Μουσταφά Σάρνιτς στη Θράκη!

ΟΤΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ στρατηγοί έμπαιναν φυλακή ο ένας μετά τον άλλο και όταν τελικά όλοι οι αρχηγοί των τουρκικών ΕΔ υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους,δεν ήταν λίγοι στην Αθήνα που εμφανίζονταν προβληματισμένοι. Επρόκειτο κυρίως για στρατιωτικούς οι οποίοι φυσικά και δεν έτρεφαν καμία ιδιαίτερη συμπάθεια στο κεμαλικό στρατιωτικό κατεστημένο που είχαν απέναντί τους τόσα χρόνια.

ΜΠΟΡΕΙ για την Άγκελα Μέρκελ να μην υφίσταται θέμα ευρωομολόγων, τουλάχιστον επισήμως, ωστόσο ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζότζεφ Στίγκλιτς διαμηνύει στο ΒΒC ότι το ευρώ θα είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσει χωρίς τη θέσπιση τους, φτάνοντας στο σημείο να δηλώσει ότι θα ήταν καλύτερο από τη Γερμανία να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη αν διαφωνεί με τα ευρωομόλογα!

"Η Ευρώπη βρίσκεται σε κίνδυνο": Αυτός είναι ο τίτλος συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο μεγαλοτοκογλύφος δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος, η οποία θα δημοσιευθεί αύριο στην γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ».

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ της καγκελαρίου Μέρκελ με τον Γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί κυριαρχεί στα σχόλια του γερμανικού τύπου καθώς και η ελαφρά μείωση της ανάπτυξης της γερμανικής οικονομιας το δεύτερο τρίμηνο του 2011.

ΣΕ ΔΕΣΜΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ για την δημοσιονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης συμφώνησαν η Γαλλία και η Γερμανία επισήμανε ο Νικολά Σαρκοζί με τη συνάντηση που είχε στο Παρίσι με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ έχει προκαλέσει στην διακλαδική διεύθυνση πληροφοριών του ΓΕΕΘΑ, η αποκάλυψη μιας μεγάλης συνδυασμένης άσκησης απόβασης με πραγματικά πυρά των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή της Φώκαιας όπου εδρεύει η τουρκική Ταξιαρχία Πεζοναυτών.

ΤΑ ΣΥΝΘΕΤΑ νομικά ζητήματα που έχουν προκύψει από την ευρύτατη χρήση των blogs στην Ελλάδα έχουν απασχολήσει μέχρι τώρα την αρθρογραφία στα επιστημονικά περιοδικά. Σε επίπεδο γενικής βιβλιογραφίας, υπάρχει το έργο του Μανώλη Ανδριωτάκη "Blogs: ειδήσεις από το δικό σου δωμάτιο", ο οποίος προσεγγίζει το θέμα από κοινωνιολογικής κι επικοινωνιακής πλευράς. Μία νέα μονογραφία ξεδιπλώνει τον καμβά του νομικού τοπίου, από την σκοπιά της ελευθερίας των ιστολογίων και των περιορισμών αυτής της ελευθερίας.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΕΛΛ. ΣΤΑΤ. σχετικά με την πορεία του ΑΕΠ κατά το β' τρίμηνο του 2011, αποτέλεσε μια δραματική αποκάλυψη του βάθους και του εύρους των αδιεξόδων στα οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία.

Η ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ δεν θα χρειαστεί δεύτερο πακέτο βοήθειας από την ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε εκπρόσωπος του ΔΝΤ στη Λισαβόνα.

ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΑΣΙΚΟΥΣ λόγους της επίσκεψης που πραγματοποίησε στη χώρα μας η ΥΠΕΞ της Κύπρου, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, την περασμένη Πέμπτη, ήταν η ανάγκη να βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία Αθήνα και Λευκωσία, ώστε να αντιμετωπίσουν τις όποιες τουρκικές αντιδράσεις, με αφορμή τις απειλές που εκτόξευσε η Άγκυρα για τις σχεδιαζόμενες υποθαλάσσιες γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ που ξεκινούν στις 21 Σεπτεβρίουη του '11.

"Μην παίρνετε χαρτονομίσματα από την Ελλάδα" προειδοποίησε τους συμπατριώτες του ο Βρετανός βουλευτής των Τόρις, Τζον Ρέντγουντ, τονίζοντάς τους να αποφεύγουν τα χαρτονομίσματα ευρώ τόσο της Ελλάδας όσο και άλλων φθίνουσων ευρωπαϊκών κρατών.

ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ της κυπριακής κυβέρνησης να συνεχίσει απαρέγκλιτα τις προγραμματισμένες έρευνες για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων εκφράζει , σε συνέντευξή της στην Καθημερινή της Κυριακής , η υπουργός εξωτερικών της Κύπρου , Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή.Η ΦΡΑΣΗ ΑΝΗΚΕΙ στον οικονομικό αναλυτή και σύμβουλο του Γάλλου Πρωθυπουργού Φιλίπ Σαλμέν και ίσως δεν είναι τυχαία ενόψει και τη συνάντησης Μέρκελ-Σαρκοζί την Τρίτη καθώς ίσως τα όσα λέει στην εφημερίδα RealNews ίσως αποτελούν μέρος των σεναρίων για το μέλλον της χώρας μας την ώα που οι μεγάλες χώρες μπαίνουν στο στόχαστρο των αγορών και βλέπουν ότι δεν θα μπορούν επ' αόριστο να βάζουν το χέρι στην τσέπη για την Ελλάδα.

ΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΦΤΑΝΑΝ τα προβλήματα της οικονομίας μας γινόμαστε και ρεζίλι των τούρκων , καθώς οι γείτονες μας ισχυρίζονται ότι μας κάνουν χάρη που αναβάλλουν την είσπραξη των χρεών μας που δεν τους πληρώνουμε για το φυσικό αέριο που αγοράζουμε . Και ισχυρίζονται πως κάποιοι προτείνουν να γίνει η πληρωμή χρεών με την παροχή δημόσιας περιουσίας ή νησιών ,στην Τουρκία!!!!

Η ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ που διαμορφώθηκε σιωπηρά τα τελευταία χρόνια χωρίς τη συμμετοχή των λαών της Ευρώπης είναι ότι οι χώρες που έχουν ελλείμματα (δηλαδή όλες) θα χάνουν την κυριαρχία τους σε όλα τα θέματα, αρχίζοντας με τα νομισματικά, με αντάλλαγμα μια πενιχρή αλληλεγγύη από τις πλεονασματικές χώρες (τη Γερμανία και τους δορυφόρους της), η οποία πάντως δεν θα λύνει το πρόβλημα χρέους, δεν θα οδηγεί σε ανάπτυξη και αυτή η ομηρεία θα εξελίσσεται σε ομηρεία για πάντα.

Η ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ στην ευρωζώνη δεν μπορεί να γίνει παρά «σταδιακά» και όχι κατ΄ανάγκη τόσο γρήγορα όσο θα το επιθυμούσε γιατί η ευρωζώνη πρέπει να εξασφαλίσει την ένταξη των πολιτών, εκτιμά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ των τελευταίων ημερών και την απόφαση 4 χωρών να απαγορεύσουν τις ανοιχτές πωλήσεις η Κομισόν εξετάζει το ενδεχόμενο πανευρωπαϊκής απαγόρευσης των short term. Στόχος ο καθησυχασμός των αγορών.

ΔΥΣΟΙΩΝΕΣ είναι οι προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη βιωσιμότητα του ευρώ. Ο πρόεδρός της, Robert Zoellick, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη διεθνή οικονομία, εξέφρασε φόβους για πιθανή κατάρρευση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.

ΘΑ ΕΙΝΑΙ κατά πάσα πιθανότητα, το κρισιμότερο σαββατοκύριακο για την ευρωπαική – και όχι μόνο την ελληνική – οικονομία, μέχρι το …επόμενο.
Κι αυτό γιατί κατά τη διάρκεια του, αναμένεται ότι θα κορυφωθούν οι διεργασίες στο τρίγωνο Παρίσι – Βερολίνο – Βρυξέλλες, προκειμένου να βρεθεί μια συνολική λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, που εντός του Σεπτεμβρίου θα απειλήσει πλέον και τη Γαλλία.

Με πρωτοσέλιδο τίτλο «Η Ελλάδα υπό πολιορκία, νιώθει να σπρώχνεται προς την έξοδο της ευρωζώνης» η εφημερίδα International Herald Tribune αναφέρεται σε σχόλια και εκτιμήσεις επιφανών Γερμανών οικονομικών αναλυτών οι οποίοι υποστηρίζουν ότι «η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν προς όφελος όλων», ενώ παράλληλα δεν αποκλείουν την ίδια τύχη για Πορτογαλία και Ιταλία.

ΛΙΓΟΤΕΡΟ από ένας μήνας απομένει, πριν όλη η ελληνική κοινωνία επανέλθει από τη θερινή ραστώνη, στους κανονικούς ρυθμούς της μνημονιακής τραγωδίας.
Μιας τραγωδίας, η οποία όπως φαίνεται, επιφυλάσσει πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις, ίσως ήδη μέσα στις πρώτες εβδομάδες του Σεπτέμβρη.

«Τι συμβαίνει στη Λιβύη; Γιατί αυτή η συσκότιση ειδήσεων από μια περιοχή που μας είχαν "βομβαρδίσει" με νέα στην αρχή της ’’επανάστασης’’ εναντίον του Καντάφι;» (Μας είχαν βομβαρδίσει με προπαγάνδα πριν αρχίσουν να βομβαρδίζουν με πραγματικές βόμβες).

ΜΕΙΩΣΗ σε ποσοστό 6,9% παρουσίασε κατά το 2ο τρίμηνο του 2011 το ΑΕΠ, σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2010, με βάση τα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ στο τηλεοπτικό πεδίο. Πριν από λίγη ώρα έγινε γνωστό ότι το Αlter μπαίνει τελικά στο άρθρο 99 με απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου που εξέτασε την αίτηση που είχε καταθέσει πριν από καιρό ο τηλεοπτικός σταθμός.

της Ζέζας Ζήκου
ΞΕΚΙΝΩ αυτή την ανάλυση υπενθυμίζοντας ότι οι Έλληνες, από την… επαύριον της εθνικής ανεξαρτησίας και της συγκροτήσεως του κράτους, συνέστησαν τρία κόμματα με τις επωνυμίες αγγλικό, γαλλικό, ρωσικό. O γραικυλισμός, λοιπόν, είναι ενδημικό φαινόμενο της πολιτικής μας ζωής!

Από τη Λισαβόνα ως το Βλαδιβοστόκ… Αυτός θα ήταν ο νοητός, γεωγραφικός, πολιτικός και οικονομικός άξονας μιας Μεγάλης Ευρώπης, αν η πρόταση του Ρώσου επιχειρηματία και… εσχάτως πολιτικού, Μιχαήλ Προχόροφ, να «συγγενέψει» η χώρα του με την Ευρωπαϊκή Ένωση, είχε ρεαλιστική βάση.

ΔΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ των αρμόδιων υπουργών Εξωτερικών, κ. Λαμπρινίδη και Άμυνας, κ. Μπεγλίτη, διαψεύσθηκαν οι ισχυρισμοί του τούρκου πρώην διπλωμάτη κ. Ντενίζ Μπολούκμπασι, ότι η Ελλάδα υπαναχώρησε στις διαπραγματεύσεις για την επέκταση των 6 μιλίων σε 12, για ορισμένες περιοχές του Αιγαίου.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ("Πλειάδες") έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ένα κείμενο - παρέμβαση για την απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης περί σύστασης νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τα blogs.
Με το δελτίο τύπου συνοψίζει την παρέμβασή της στα εξής:

Author Name

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.