Ο εφιάλτης της ανεργίας

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ που φέρει στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία είναι όντως εφιαλτικά, γίνονται δε εφιαλτικότερα εάν ληφθεί υπ' όψιν ότι το 16,6% που καταγράφεται για τον Μάιο του 2011 είναι πλασματικό.

Σε αυτό το ποσοστό δεν καταγράφονται όσοι δεν αναζήτησαν εργασία τον τελευταίο μήνα, ή δούλεψαν έστω και μία ώρα την προηγούμενη εβδομάδα· ακόμη, όσοι εργάζονται αμισθί σε οικογενειακή επιχείρηση, όσοι εκπαιδεύονται κ.λπ. Ολους αυτούς οι φωστήρες της Eurostat δεν τους θεωρούν ανέργους! 

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ προκαλούν σοκ. Μόνο μέσα σ' ένα χρόνο χάθηκαν 300.000 θέσεις εργασίας, αυξάνοντας την ανεργία κατά 36,6%. Τα μεγαλύτερα θύματά της είναι νέοι (15-24 ετών), το ποσοστό ανεργίας των οποίων έφτασε το ασύλληπτο 40,1%. Στις γυναίκες το ήδη υψηλό ποσοστό (10%) του 2008 έφτασε (διπλασιάστηκε) στο 20% και στους άντρες από 4,2% εκτινάχτηκε (τριπλασιάστηκε!) στο 14,1% τον Μάιο που μας πέρασε. 

Η ΑΝΕΡΓΙΑ πλήττει περισσότερο τη Βόρεια Ελλάδα (20,2% σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 19,8% στην Κεντρική και 24,9% στη Δυτική Μακεδονία). 

ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ αυτά βαθαίνουν την ύφεση και προκαλούν νέο εκτροχιασμό του προϋπολογισμού, καθώς το κράτος καλείται να δαπανήσει μεγάλα ποσά για επιδόματα μέσω ΟΑΕΔ. Ταυτοχρόνως, μειώνονται τα έσοδά του από ασφαλιστικές εισφορές και φόρους, αλλά και από τη δραματική μείωση της κατανάλωσης. 

ΦΑΥΛΟΣ κύκλος, στον οποίο όμως δεν θα έπεφτε ακόμη κι ένας πρωτοετής φοιτητής των οικονομικών σπουδών. Η συνεχής περικοπή μισθών και συντάξεων, οι συνεχείς απολύσεις το μόνο που «επιτυγχάνουν» είναι να μειώνουν κατ' αρχάς την κατανάλωση και να αυξάνουν την ανεργία και την εγκληματικότητα. 

ΓΙΑΤΙ τι θα κάνουν όλοι αυτοί οι άνεργοι; Ωθούνται ορισμένες φορές από την απελπισία τους σε ακραίες πράξεις, ατιμωτικές για τους ίδιους και την κοινωνία. Κανονικά η πολιτεία έπρεπε να κοκκινίζει από ντροπή, αλλά μάλλον δεν φαίνεται να κατανοεί το μέγεθος του προβλήματος. Πού είναι τα μεγάλα λόγια του πρωθυπουργού για πράσινη ανάπτυξη (που θα φέρει -λέει- νέες θέσεις εργασίας) και ανάσχεση, τάχα, της οικονομικής ύφεσης; Πράσινη ανάπτυξη και πράσινα άλογα (πράσσειν άλογα...). 

ΚΑΘΩΣ φαίνεται οι της κυβέρνησης έχουν χάσει κάθε έλεγχο ή ζουν σε άλλη χώρα (μάλλον σε άλλον πλανήτη, προφανώς ακατοίκητο, κατοικούν οι ίδιοι). Και καθώς τα φαινόμενα κλοπών και βίας, είναι βέβαιο, θα αυξηθούν, θα αναγκαστούν να επιβάλουν κατασταλτικά μέτρα, να εξαγριώσουν την κοινωνία και να οδηγηθούμε, ξανά, όλοι μαζί, στο γνωστό μας φαύλο κύκλο. 

ΓΕΝΝΑΙΕΣ αποφάσεις για ανάπτυξη χρειάζονται, κίνητρα για επενδύσεις στην περιφέρεια, νέες θέσεις εργασίας από την εκμετάλλευση πηγών ενέργειας, που αφθονούν στη χώρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου