Αλβανικές εκλογές: Παλιοί αντίπαλοι, νέα κόμματα και μια υπόσχεση ένταξης στην ΕΕ - Ιστορία εκλογικών αναμετρήσεων

Αλβανία, εκλογές, Σοσιαλιστικό Κόμμα, Έντι Ράμα, Δημοκρατικό Κόμμα, Σαλί Μπερίσα, Διαφθορά, δικαιοσύνη,

     Η συμμετοχή των ψηφοφόρων φαίνεται να είναι χαμηλή, με αναφορές για παρατυπίες και επεισόδια σε ορισμένα εκλογικά κέντρα . Η ψήφος της διασποράς εφαρμόζεται για πρώτη φορά, αν και υπάρχουν προκλήσεις στην υλοποίησή της. 


Σήμερα, Κυριακή 11 Μαΐου 2025, διεξάγονται οι βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία, με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα να διεκδικεί μια ιστορική τέταρτη συνεχόμενη θητεία. Η αναμέτρηση επικεντρώνεται μεταξύ του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Ράμα και του Δημοκρατικού Κόμματος υπό τον Σαλί Μπερίσα, πρώην πρωθυπουργό που αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά και έχει χαρακτηριστεί "persona non grata" από ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα διεκδικεί μια τέταρτη θητεία ως πρωθυπουργός της Αλβανίας στις γενικές εκλογές της Κυριακής, αφού αντιμετώπισε τον πολιτικό του αντίπαλο σε μια έντονη προεκλογική εκστρατεία στην οποία κυριαρχούσε η ανηφορική προσπάθεια της χώρας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση..

Η προεκλογική εκστρατεία χαρακτηρίστηκε από έντονο πολιτικό ανταγωνισμό, με θέματα όπως η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η διαφθορά και η οικονομική ανισότητα να κυριαρχούν. Ο Ράμα υπόσχεται ένταξη στην ΕΕ έως το 2030, ενώ ο Μπερίσα επικεντρώνεται στην οικονομική δυσαρέσκεια και την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων φαίνεται να είναι χαμηλή, με αναφορές για παρατυπίες και επεισόδια σε ορισμένα εκλογικά κέντρα . Η ψήφος της διασποράς εφαρμόζεται για πρώτη φορά, αν και υπάρχουν προκλήσεις στην υλοποίησή της. 

Η χώρα των 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων, με 3,7 εκατομμύρια επιλέξιμους ψηφοφόρους, συμπεριλαμβανομένης της διασποράς, που ψηφίζουν για πρώτη φορά μέσω ταχυδρομείου, θα εκλέξει 140 νομοθέτες για τετραετή θητεία, επιλέγοντας από 2.046 υποψηφίους που εκπροσωπούν 11 πολιτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων τριών συνασπισμών.

Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται τη Δευτέρα 12 Μαΐου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος με περίπου 48,7%, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα ακολουθεί με 39,4% .

Οι αλβανικές εκλογές παρουσιάζουν παλιούς αντιπάλους, νέα κόμματα και μια φιλόδοξη υπόσχεση ένταξης στην ΕΕ.

Εκλογικά χαρακτηριστικά

  • Πρόεδρος: Εκλέγεται από το Κοινοβούλιο.

  • Πρωθυπουργός: Ο αρχηγός του κόμματος που κερδίζει την πλειοψηφία στη Βουλή.

  • Βουλή (Kuvendi): 140 έδρες, αναλογικό σύστημα.

  • Συχνές καταγγελίες για εκλογική χειραγώγηση, χρήση κρατικών πόρων από τα κόμματα, και έλεγχο των ΜΜΕ.

Διαφθορά και δικαιοσύνη

Παρά τη σημαντική βελτίωση της Αλβανίας στον δείκτη διαφθοράς της Transparency International — η οποία ανέβηκε από την 116η το 2013 στην 80ή θέση στην κατάταξη το 2024 — η διαφθορά παραμένει η αχίλλειος πτέρνα της χώρας και ένα εμπόδιο για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Οι σαρωτικές δικαστικές μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν το 2016 με την υποστήριξη της ΕΕ και των ΗΠΑ οδήγησαν σε έρευνες και διώξεις ανώτερων αξιωματούχων. Αρκετοί πρώην υπουργοί, δήμαρχοι και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έχουν φυλακιστεί, ενώ άλλοι αντιμετωπίζουν συνεχιζόμενες έρευνες.

Παρά τις υποσχέσεις για καθαρότερη διακυβέρνηση, και τα δύο μεγάλα κόμματα κατεβάζουν υποψηφίους που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για διαφθορά.

Ο ίδιος ο Μπερίσα κατηγορείται για διαφθορά και αναμένει δίκη. Το 2021, η κυβέρνηση των ΗΠΑ απαγόρευσε σε αυτόν και στους στενούς συγγενείς του την είσοδο στη χώρα λόγω φερόμενης διαφθοράς. Το Ηνωμένο Βασίλειο ακολούθησε το παράδειγμά του το 2022.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Ιλίρ Μέτα, πρώην πρόεδρος και νυν επικεφαλής του αριστερού Κόμματος Ελευθερίας της Αλβανίας, που συμμαχεί με τον Μπερίσα, συνελήφθη με κατηγορίες για διαφθορά. Είναι υποψήφιος για μια κοινοβουλευτική έδρα στα Τίρανα.

Ο δήμαρχος της πρωτεύουσας, Έριον Βελιάι , ανώτερος σοσιαλιστής αξιωματούχος, συνελήφθη τον Φεβρουάριο εν μέσω έρευνας για διαφθορά που αφορούσε δημόσια κεφάλαια. Δεν πρόκειται να επανεκλεγεί. Όλοι οι κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες.

Ενώ οι Σοσιαλιστές του Ράμα αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού σώματος, ο Μπερίσα έχει ορκιστεί να το διαλύσει, χαρακτηρίζοντάς το ως εργαλείο της επιλεκτικής δικαιοσύνης της κυβέρνησης Ράμα.

Ιστορία εκλογικών αναμετρήσεων στην Αλβανία

Πτώση κομμουνισμού μετάβαση στη δημοκρατία (1990–1992)

  • Το 1990 ξεκίνησαν οι πρώτες πολιτικές μεταρρυθμίσεις μετά την κατάρρευση του Ανατολικού Μπλοκ.
  • Το 1991 έγιναν οι πρώτες πολυκομματικές εκλογές, όπου κέρδισε ακόμα το μετασχηματισμένο Κομμουνιστικό Κόμμα (Σοσιαλιστικό Κόμμα πλέον).
  • Το 1992, ύστερα από μαζικές διαμαρτυρίες και πίεση, έγιναν νέες εκλογές και επικράτησε το Δημοκρατικό Κόμμα, με ηγέτη τον Σαλί Μπερίσα. 

 Πολιτική αστάθεια και κρίσεις (1990s–2000s)

  • Το 1997, η χώρα βυθίστηκε σε χάος λόγω κατάρρευσης πυραμιδικών χρηματοοικονομικών σχημάτων, και διεξήχθησαν πρόωρες εκλογές. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα επέστρεψε στην εξουσία.
  • Η περίοδος χαρακτηρίζεται από εναλλαγή εξουσίας μεταξύ Σοσιαλιστών και Δημοκρατικών.
  • Η διεθνής κοινότητα (κυρίως ο ΟΑΣΕ και η ΕΕ) παρακολουθεί στενά τις εκλογικές διαδικασίες λόγω καταγγελιών για νοθεία, εκφοβισμό και παρατυπίες.
Σύγχρονη εποχή (2010–σήμερα)

  • Από το 2013, η εξουσία ανήκει στο Σοσιαλιστικό Κόμμα με ηγέτη τον Έντι Ράμα, που έχει κερδίσει τις εκλογές του 2013, 2017 και 2021.
  • Οι τελευταίες εκλογές (2021) χαρακτηρίστηκαν από σχετική ηρεμία, με τη συμμετοχή παρατηρητών της ΕΕ και του ΟΑΣΕ.
  • Η αντιπολίτευση έχει κατά καιρούς μποϊκοτάρει τη Βουλή και τις εκλογές, γεγονός που προκαλεί πολιτική ένταση.
  • Το εκλογικό σύστημα έχει τροποποιηθεί αρκετές φορές, με συζητήσεις για αναλογικότητα, εκλογικά όρια και εκσυγχρονισμό της διαδικασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© all rights reserved
customized with από: antikry.gr