Τζ. Σόρος: "Η Ευρώπη βρίσκεται σε κίνδυνο"

"Η Ευρώπη βρίσκεται σε κίνδυνο": Αυτός είναι ο τίτλος συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο μεγαλοτοκογλύφος δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος, η οποία θα δημοσιευθεί αύριο στην γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ».

Αναφερόμενος στη συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί στο Παρίσι, ο κ. Σόρος εκτιμά ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάνουν βήματα προόδου, για να κερδίσουν όμως τη μάχη των κερδοσκόπων θα πρέπει να προχωρήσουν ακόμα περισσότερο.

Σύμφωνα με τον κ. Σόρος το ευρώ ευρίσκεται σε κίνδυνο. Η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη και οι αρχές μόλις άρχισαν να την αντιμετωπίζουν στα σοβαρά.

«Η ευρωζώνη, όπως έχει οικοδομηθεί, δεν έχει δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική αρχή. Όσο δεν υπάρχει αυτή η δύναμη, η αγορά θα πιστεύει πως μπορεί να κερδίσει», τονίζει ο κ. Σόρος.

«Έχει απέναντί της την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Όμως η εξουσία της περιορίζεται στο να επιλύει τα προβλήματα ρευστότητας για να αποκαθιστά την ομαλότητα στις αγορές χωρίς να επιτίθεται στα προβλήματα φερεγγυότητας των κρατών», συμπλήρωσε ο γνωστός δισεκατομμυριούχος αμερικανο-ουγγρικής καταγωγής επενδυτής και κερδοσκόπος, με μεγάλη εμπειρία για τον τρόπο λειτουργίας των απανταχού χρηματιστηρίων.

Ο κ. Σόρος τάσσεται υπέρ του ευρωομολόγου, για να επιτευχθεί η αμοιβαιότητα του χρέους των κρατών, αλλά συμφωνεί με την επίσημη γαλλογερμανική άποψη -όπως εκφράσθηκε χθες  κατά τη συνάντησή τους- ότι το ευρωομόλογο οφείλει να συνιστά το τέλος της διαδικασίας.

Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Ν.Σαρκοζί χθες, μετά τη συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο Α.Μέρκελ ο Σόρος είπε:

«Ο Νικολά Σαρκοζί είχε δίκιο όταν είπε, την Τρίτη, πως τα ευρωομόλογα πρέπει να εξεταστούν στο τέλος της διαδικασίας. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος. Προκειμένου τα κράτη-μέλη να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους θα πρέπει να μπορούν να χρηματοδοτηθούν με λογικό κόστος και τα ευρωομόλογα είναι το καλύτερο μέσο για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Ωστόσο, θα πρέπει να συζητηθούν οι λεπτομέρειες, από ποιόν και σε τι ποσότητα θα δημοπρατηθούν οι εν λόγω τίτλοι», τονίζει.

«Το πρόβλημα, στη συνέχεια, θα είναι να τεθεί ένα όριο στα δάνεια των διαφόρων κρατών», πρόσθεσε  ο Σόρος.

Στην παρατήρηση ότι η δημιουργία ευρωομολόγων θα απαιτούσε τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικών ή μιας υπηρεσίας για το χρέος, οργανισμοί που δεν υπάρχουν, ο κ. Σόρος δηλώνει ότι συμφωνεί με την άποψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκαγκ Σόιμπλε και του Ότμαρ Ίσσινγκ, πρώην στελέχους της ΕΚΤ, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να αποκτήσει μια πολιτική νομιμοποίηση.

Σαρκοζί και Μέρκελ πρότειναν χθες τη δημιουργία μιας οικονομικής κυβέρνησης για τις 17 χώρες μέλη της ζώνης του ευρώ. Όμως έκριναν πως η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν έχει ακόμη προχωρήσει αρκετά για να επιτρέψει τη δημιουργία ευρωομολόγων, που θα αντικαθιστούσαν τα ομόλογα που εκδίδουν ξεχωριστά τα κράτη μέλη.

Την αναγκαιότητα του ευρωομολόγου ο Τζ.Σόρος τόνισε έγκαιρα προβλέποντας μάλιστα κατάρρευση του ευρώ σε περίπτωση που δεν υιοθετηθεί άμεσα το ευρωομόλογο και εξαπολύοντας πυρά στην Γερμανία για τη στάση που κρατά, κατηγορώντας την ότι ουσιαστικά ευθύνεται για την κλιμάκωση της κρίσης στην ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου