Νουριέλ Ρουμπινί: Ο καπιταλισμός περνά την κρίση που προέβλεψε ο Μαρξ...

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Νουριέλ Ρουμπινί προέβλεψε όχι μόνο οικονομική αδυναμία αλλά και την απειλή του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος παράλληλα με την εξάπλωση των εξεγέρσεων σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η ανισότητα, η φτώχεια, η ανεργία και η έλλειψη ελπίδας θα προκαλέσουν περισσότερες εξεγέρσεις, σύμφωνα με τον Ρουμπινί, ο οποίος θεωρεί πως η μεσαία τάξη διεθνώς νιώθει την πίεση από την πτώση του εισοδήματος της και από τη μείωση των ευκαιριών. 

Ο Ρουμπινί υποστήριξε πως ο καπιταλισμό διέρχεται της κρίσης που προέβλεψε ο Καρλ Μαρξ πριν από ένα αιώνα, εξαιτίας της μεταφοράς του πλούτου και της δύναμης από την εργατική τάξη στο κεφάλαιο.

Οι προτάσεις του για την εύρεση λύσης είναι: περισσότερη τόνωση υπό τη μορφή της επένδυσης στην ανάπτυξη, αύξηση της φορολογίας των πλουσίων, μείωση του χρέους, μεγαλύτερος έλεγχος του χρηματοοικονομικού συστήματος, εγγυήσεις από τις κεντρικές τράπεζες, διάσπαση τραπεζών που είναι αρκετά μεγάλες ώστε να δημιουργήσουν συστημική κρίση σε περίπτωση κατάρρευσης τους.
( Hide )