Αθήνα-Λευκωσία σε σύμπνοια για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, κόντρα στην Τουρκία

ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΑΣΙΚΟΥΣ λόγους της επίσκεψης που πραγματοποίησε στη χώρα μας η ΥΠΕΞ της Κύπρου, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, την περασμένη Πέμπτη, ήταν η ανάγκη να βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία Αθήνα και Λευκωσία, ώστε να αντιμετωπίσουν τις όποιες τουρκικές αντιδράσεις, με αφορμή τις απειλές που εκτόξευσε η Άγκυρα για τις σχεδιαζόμενες υποθαλάσσιες γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ που ξεκινούν στις 21 Σεπτεβρίουη του '11.

Οι γεωτρήσεις θα γίνουν στο οικόπεδο «12» ή αλλιώς «Αφροδίτη» όπως έχει μετονομασθεί από την εταιρεία Noble Energy ενώ η εξέδρα με το γεωτρύπανο, που αυτή τη στιγμή εργάζεται σε περιοχή του Ισραήλ, θα μετακινηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου στην Κύπρο, όπου θα εργαστεί για περίπου τέσσερις μήνες.
Κοινή εκτίμηση Αθήνας και Λευκωσίας είναι ότι η Τουρκία θα ανεβάσει τους τόνους, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο κάποιας προκλητικής ενέργειας.

Πάντως, τα δεδομένα είναι πλέον διαφορετικά, όπως τονίζουν διπλωματικοί παράγοντες, καθώς η Κύπρος έχει κατοχυρώσει συνεργασίες με σημαντικούς «παίκτες» που η Άγκυρα δύσκολα μπορεί να μην υπολογίσει, όπως το Ισραήλ και αμερικανικές εταιρείες άντλησης υδρογονανθράκων.

Εξάλλου και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι καθόλου αδιάφορη στην προοπτική εξασφάλισης ενεργειακών πόρων από την Ανατολική Μεσόγειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου