Έτοιμοι για όλα! Η Τουρκία βράζει κι απειλεί.

ΟΤΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ στρατηγοί έμπαιναν φυλακή ο ένας μετά τον άλλο και όταν τελικά όλοι οι αρχηγοί των τουρκικών ΕΔ υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους,δεν ήταν λίγοι στην Αθήνα που εμφανίζονταν προβληματισμένοι. Επρόκειτο κυρίως για στρατιωτικούς οι οποίοι φυσικά και δεν έτρεφαν καμία ιδιαίτερη συμπάθεια στο κεμαλικό στρατιωτικό κατεστημένο που είχαν απέναντί τους τόσα χρόνια. Ο προβληματισμός τους είχε να κάνει με το γεγονός ότι πλέον έχουν απέναντί τους έναν αντίπαλο που είναι άγνωστος! Κυρίως στο τρόπο που αντιδρά.Αργά τη νύχτα δόθηκε ένα πρώτο δείγμα γραφής:οι τουρκοκύπριοι ανακοίνωσαν ότι θα κάνουν κι αυτοί έρευνες στα ανοιχτά της Κύπρου!

Η Τουρκία του Ερντογάν ,με 46 στρατηγούς και 85 αξιωματικούς και υπαξιωματικούς πίσω από τα κάγκελα της φυλακής είναι άγνωστο πως θα αντιδράσει στις συνθήκες πίεσης κάτω από τις οποίες βρίσκεται:
•Στη νοτιοανατολική Τουρκία, το παιχνίδι μοιάζει χαμένο! Οι Κούρδοι στήνουν τη μία μετά την άλλη τις ενέδρες εναντίον τουρκικών μονάδων και θερίζουν στρατιώτες που πλέον δεν διοικούνται από εμπειροπόλεμους αξιωματικούς,γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν!
Η Άγκυρα αντέδρασε μάλλον σπασμωδικά και άρχισε μάταιους βοβαρδισμούς στο Β.Ιράκ.

•Η Άγκυρα που προσπαθεί με τον Ερντογάν στο τιμόνι να πάρει το ρόλο της περιφερειακής υπερδύναμης, νοιώθει όλο και πιο απομονωμένη. Χωρίς να έχει ξεπεράσει ποτέ την είσοδο την Κύπρου στην ΕΕ, βλέπει ότι σε λίγες εβδομάδες, η Λευκωσία θα ξεκινήσει έρευνες για φυσικό αέριο και πιθανόν για πετρέλαιο και νιώθει ότι όσο κι αν φωνάζει και απειλεί αντιμετωπίζεται μάλλον με ψυχρότητα από τις ΗΠΑ και από μία εκκωφαντική σιωπή που σημαίνει πολλά από το Ισραήλ. Από το οποίο και χθες ο Ερντογάν απαίτησε συγνώμη για την επίθεση στο πλοίο που πήγαινε στη Γάζα ,για να εισπράξει πάλι ένα ψυχρό όχι.

•Δεν είναι πια μυστικό ότι οι σχέσεις με τις ΗΠΑ έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τους τη δυσπιστία
Σε άλλες εποχές με τους κεμαλιστές να κάνουν κουμάντο τα σενάρια ήταν περίπου γνωστά ,με αυτό τις “εξαγωγής της κρίσης” στο Αιγαίο να είναι πάντα ...το πιο δημοφιλές.
Τώρα όλοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν τον Ερντογάν και κυρίως να προβλέψουν μέχρι που μπορεί να φθάσει για να αλλάξει κλίμα κι εντυπώσεις. Γι΄αυτό και στην Αθήνα δικαιολογημένα ανησυχούν και προβληματίζονται. Με τους τούρκους στρατηγούς εκτός παιχνιδιού η ανάλυση του “νευρικού μας γείτονα” είναι πολύ δυσκολότερη.Γι΄ αυτό και στο ΥΕΘΑ λένε ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου