Μέρκελ - Σαρκοζί: Οικονομικό Συμβούλιο για την Ευρωζώνη - Συμφώνησαν τη θέσπιση χρυσού κανόνα για χρέος και ελλείμματα

ΣΕ ΔΕΣΜΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ για την δημοσιονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης συμφώνησαν η Γαλλία και η Γερμανία επισήμανε ο Νικολά Σαρκοζί με τη συνάντηση που είχε στο Παρίσι με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Τις προτάσεις τους θα τις παρουσιάσουν την Τετάρτη στον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Οι δύο ηγέτες κατέστησαν ακόμα σαφές ότι προσεγγίζουν το θέμα του ευρωομολόγου όχι απορριπτικά αλλά με μία βήμα προς βήμα διαδικασία.

Όπως είπαν χαρακτηριστικά, το ευρωομόλογο θα είναι το τέλος και όχι η αρχή μίας διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

«Δεν λέμε ότι δεν θα το συζητήσουμε», είπε η καγκελάριος. Οι άνθρωποι και οι αγορές περιμένουν τη μία λύση, επισήμανε η Ανγκ. Μέρκελ για να προσθέσει ή ίδια δεν πιστεύει σε αυτό αλλά στο ότι το ευρωομόλογo πρέπει να είναι το τελευταίο δυνατό μέσο.

Για το ίδιο ζήτημα ο Νικολά Σαρκοζί είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει αξιολόγηση ΑΑΑ χωρίς να υπάρξει πρώτα έλεγχος στα ελλείμματα και το χρέος.

Επίσης, ο Νικολά Σαρκοζί ανέφερε ότι τα διαθέσιμα του Ταμείου Στήριξης είναι επαρκή ενώ η Ανγκελα Μέρκελ συμπλήρωσε: «Θα είμαστε αλληλέγυοι με όσους έχουν πρόβλημα».

Στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο ηγετών βρέθηκε η ενδυνάμωση της γαλλογερμανικής συνεργασίας.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί, οι δύο χώρες συμφωνούν με την πρόταση για την θέσπιση ενός οικονομικού συμβουλίου για την Ευρωζώνη με θητεία 2,5 ετών. Πρότειναν για την προεδρία του συμβουλίου τον Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Επιπλέον συμφώνησαν στην θέσπιση του χρυσού κανόνα για το χρέος και τα ελλείμματα στον οποίο θα συμφωνούν η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση.

Τέλος, οι δύο χώρες συμφώνησαν στην φορολόγηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Ακόμη, με αφορμή την 50η επέτειο υπογραφής της Συνθήκης των Ηλυσίων, Γαλλία και Γερμανία συμφώνησαν σε σειρά μέτρων για την κοινή φορολόγηση των επιχειρήσεών τους.
TO BHMA


 Ο «χρυσός κανόνας» Μέρκελ-Σαρκοζί για να σωθεί το ευρώ! 
 
  
- Αληθινή οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης και κοινό βηματισμό θέλουν Γαλλία-Γερμανία
- Πρότειναν οικονομικό Συμβούλιο μέσα στην ευρωζώνη με πρόεδρο τον Χέρμαν βαν Ρομπάι
- Μέρκελ: «Το ευρωομόλογο είναι μια λύση. Αλλά όχι η μοναδική και όχι τώρα»
- Δεν απορρίπτουν κατηγορηματικά το ευρωομόλογο, «το προσεγγίζουμε βήμα-βήμα» είπαν
- Ζητούν από τους 17 της ευρωζώνης συνταγματική δέσμευση για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς
 
Τις προτάσεις τους για τη δημοσιονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης ανακοίνωσαν Νικόλα Σαρκοζί και Άνγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντησή τους στα Ηλύσια Πεδία, εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων σε Παρίσι και Βερολίνο να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να βγάλουν την Ευρώπη από την οικονομική κρίση που απειλεί ακόμη και το ευρώ.

Οι δυο ηγέτες προτείνουν μέτρα για την προστασία του ευρώ και πρόκειται να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, την προσεχή Τετάρτη.

Μεταξύ αυτών είναι και η πρόταση για τη δημιουργία του Συμβουλίου της Ευρωζώνης, το οποίο θα έχει θητεία 2,5 ετών. Για τη θέση του προέδρου θέλουν τον νυν πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Γαλλία και Γερμανία σκοπεύουν να προτείνουν οι 17 χώρες μέλη της ευρωζώνης να υιοθετήσουν έναν κανόνα ισοσκελισμού του προϋπολογισμού τους πριν από το καλοκαίρι του 2012 και να τον εντάξουν στα Συντάγματά τους.
Οι υπουργοί Οικονομικών Γαλλίας και Γερμανίας θα προετοιμάσουν τις προτάσεις, οι οποίες θα υποβληθούν το 2012, ώστε το 2013 οι δυο χώρες να μπορούν να επιβάλλουν κοινό φόρο στις επιχειρήσεις, είπε ο Νικολά Σαρκοζί.

Επίσης, στις αρχές κάθε εξαμήνου οι υπουργοί Οικονομικών θα έχουν μια κοινή συζήτηση πριν από την υποβολή του προϋπολογισμού ώστε οι προτάσεις να είναι ίδιες.
Μέρκελ και Σαρκοζί διαμόρφωσαν, επίσης, μια κοινή πρόταση για την φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

Οι δυο ηγέτες ρωτήθηκαν και τελικά τοποθετήθηκαν στο «καυτό» θέμα της δημιουργίας του ευρωομολόγου. Κανείς από τους δυο δεν το απέρριψε κατηγορηματικά, αλλά υπογράμμισαν ότι δεν είναι η ώρα για μια τέτοια συζήτηση. Η Άνγκελα Μέρκελ το χαρακτήρισε «μια λύση, αλλά όχι η μοναδική», θέση με την οποία συμφώνησε και ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο «χρυσός κανόνας»
Η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί το ευρώ και προς αυτή την κατεύθυνση κάλεσαν να συμβάλουν όλοι.

Όπως επεσήμανε η καγκελάριος της Γερμανίας, Παρίσι και Βερολίνο συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει διευθέτηση στο θέμα του χρέους. Και στο πλαίσιο αυτό προτείνουν την υιοθέτηση ενός «χρυσού κανόνα» από τα 17 κράτη μέλη μέχρι τα μέσα του 2012, ο οποίος θα βάζει «φρένο» στο χρέος.

Κάλεσε δε τα κράτη μέλη της ευρωζώνης να δεσμευτούν ότι θα λάβουν σοβαρά τις προτάσεις που θα κατατεθούν.

Όπως είπε, το ταμείο συνοχής θα πρέπει να βοηθήσει την ανταγωνιστικότητα ορισμένων χωρών. Εκτίμησε δε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να παρεμβαίνει πιο δυναμικά στα κράτη που εμφανίζουν αδυναμίες. Και εκεί αναφέρθηκε στην Ελλάδα και την Πορτογαλίαν, οι οποίες όπως είπε, δεν έχουν κάνει χρήση κονδυλίων και πρέπει να βοηθηθούν ώστε τα χρήματα αυτά να απορροφηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου