Το όνομα των Σκοπίων: συμφωνία με Ελλάδα

Και το όνομα αυτής .... «Μακεδονία του Βαρδάρη»!
Ποιο όνομα είναι το επικρατέστερο για συμφωνία Ελλάδας-Σκοπίων στο θέμα της ονομασίας; Ποιο όνομα με το συνθετικό «Μακεδονία» βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων;
Κοντά σε συμφωνία βρίσκονται Ελλάδα-Σκόπια για το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη», σύμφωνα με δημοσιεύματα.
 Η ονομασία αυτή, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, καλύπτει την απαίτηση της ελληνικής πλευράς για γεωγραφικό και όχι πολιτικό προσδιορισμό, ενώ πρόκειται για μία ονομασία ευρύτατα διαδεδομένη στη γειτονική χώρα.
Κατά την επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον, τον Μάρτιο, η αμερικανική πλευρά προκειμένου να πιέσει τις εξελίξεις διεμήνυσε ότι είναι πρόθυμη να υιοθετήσει μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, είτε το «Βόρεια Μακεδονία», που είχε προτείνει πέρυσι ο κ. Νίμιτς, είτε το «Μακεδονία του Βαρδάρη», που ίσως να είναι και η ονομασία στην οποία πιθανώς να καταλήξουν οι δύο χώρες, καταλήγει το δημοσίευμα.
Οι διαπραγματεύσεις που γίνονται εδώ και καιρό μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας φαίνεται να αποδίδουν καρπούς. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής», το όνομα στο οποίο καταλήγουν οι δύο πλευρές είναι το «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη». Η συμφωνία, υπό την πίεση των ΗΠΑ και της Ε.Ε., φαίνεται ότι ικανοποιεί την ελληνική απαίτηση για γεωγραφικό προσδιορισμό, ενώ χρησιμοποιείται ευρέως από τους Σκοπιανούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου