Ώρα για το επόμενο βήμα

Είναι προφανές πως δεν είναι το κάπνισμα που τους ενοχλεί.

Τα λαϊκά στρώματα προσπαθούν να εκπαιδεύσουν στην υποταγή, με ασκήσεις σε ένα σχετικά ανώδυνο θέμα, για να περάσουν σαν αυτονόητη τη θέση ότι οι νόμοι τους ήρθαν για να μείνουν. Λες και δε βλέπουν όλοι τριγύρω ότι οι νόμοι είναι ταξικοί, είναι οι νόμοι αυτωνών που έχουν την εξουσία και υπάρχουν για να κρατάνε σκυφτούς τους από κάτω.

Οι ίδιοι ομολογούν πως αν ανησυχούν για τη νομιμότητα είναι γιατί τα δύσκολα είναι μπροστά. Γι' αυτά τα δύσκολα θέλουν την εφαρμογή των νόμων. Η μέχρι τώρα πίεση στο λαϊκό εισόδημα είναι μόνο η αρχή. Και σε κάθε περίπτωση το σύνολο αυτής της πολιτικής είναι για ανατροπή.

Αυτή την προοπτική θέλουν να εμποδίσουν και ξέρουν πως μόνο με σιδερένιους νόμους έχουν ελπίδα κάτι να πετύχουν. Γνωρίζουν πως στη συνείδηση των από κάτω η πολιτική τους είναι καταδικασμένη, κι ας μην είναι ανατρεπτική ακόμα αυτή η συνείδηση.

Αυτή η συνείδηση, όμως, έχει αντικειμενική βάση να πατήσει για το επόμενο βήμα. Είναι η συνείδηση της γυναίκας με το ανήλικο που ξάφνου της λένε πως δε θα βγει στη σύνταξη στα 50, αλλά στα 65. Είναι η συνείδηση του οικοδόμου που μάτωσε να κατοχυρώσει σύνταξη στα 58 και τον στέλνουν να σκοτωθεί στα 65 στη σκαλωσιά. Είναι η συνείδηση του καθενός που ακούει σαν παραμύθι ότι κάποτε υπήρχανε συλλογικές συμβάσεις, ενώ τώρα του ζητάνε να δουλέψει τζάμπα και να θεωρεί προνομιούχους όσους πιάνουνε δουλειά έστω και με 592 ευρώ. Είναι η συνείδηση των ανθρώπων που βλαστημάνε στα νοσοκομεία, των σπουδαστών που βλέπουν τα πτυχία τους χωρίς αντίκρισμα, των αγροτών που τους λένε απατεώνες αυτοί που τους έστελναν να θάψουν τη σοδειά, των νησιωτών που βασιλιάδες τους ανεβάζουν το καλοκαίρι και τους πετάνε στα ξερόβραχα χωρίς καμία επικοινωνία με τον έξω κόσμο το χειμώνα.

Ενας προς ένας όταν ψάχνονται οι άνθρωποι βρίσκουνε χίλιους δυο λόγους για να πουν το ως εδώ και μη παρέκει. Δικό τους και το επόμενο άμεσο βήμα: Να μην κλοτσήσουν την καρδάρα ψηφίζοντας πάλι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Γνωρίζοντας πως αυτή τη φορά δε φτάνει ούτε αυτό. Πρέπει η ψήφος να πιάσει τόπο. Πρέπει η ψήφος να φοβίσει την κυβέρνηση και τους συμμάχους της. Πρέπει η ψήφος να 'ναι καθαρή επιλογή ΚΚΕ. Και σαν απόρριψη αυτής της πολιτικής και σαν επιλογή για μια άλλη πορεία.

«Πρέπει να συνειδητοποιηθεί βαθιά από την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, ότι χρειάζονται ακόμη πιο αποφασιστικοί αγώνες απ' αυτούς που έγιναν. Χρειάζεται πολιτική απάντηση στην αέναη αντιλαϊκή επίθεση. Ριζική αλλαγή συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων. Με οργάνωση της λαϊκής συμμαχίας, πρέπει οι αγώνες να αντιστοιχηθούν σε έκταση και βάθος πολιτικό στην επίθεση του κεφαλαίου και των κομμάτων του. Χρειάζεται να τσακιστούν πολιτικά ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και να ενισχυθεί αποφασιστικά το ΚΚΕ. Είναι προϋπόθεση για να μπει φρένο στην αντιλαϊκή επίθεση, για να αρχίσει η αντεπίθεση. Οι εκλογές στις 7 Νοέμβρη είναι σταθμός για να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση ακύρωσης της αντιλαϊκής πολιτικής. Με δυνατό ΚΚΕ και αδύνατους ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, θα πνεύσει άλλος άνεμος ανάτασης για το λαό» (από το κύριο άρθρο στον χτεσινό «Ριζοσπάστη»).

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου